Alexandru Culiuc

6 iulie 2008

Malawi: copii

Dacă aţi mai avut ocazia să vedeţi albume de fotografii din Africa, probabil aţi observat abundenţa de poze cu copii.  Există două cauze: (i) Africa este un continent extrem de tânăr (peste 50% din populaţia Malawi au mai puţin de 18 ani) şi (ii) copii, spre deosebire de maturi, pozează cu cea mai mare plăcere. În Malawi am avut doar o ocazie să beneficiez de această combinaţie de factori.

Pe drum din Lilongwe (capitala politică) în Blantyre (capitala de afaceri) ne-am oprit la o staţie de alimentare să ne mai dezmorţim picioarele. Am cumpărat nişte biscuiţi şi apă minerală şi am început să le "păpăm" în faţa magazinaşului, fapt care a atras o droaie de copii. Imediat am scos din automobil camera, am pus obiectivul telefoto şi am făcut vreo duzină de cadre în nici două minute. Copiii pozau cu plăcere şi râdeau în gura mare (de mine, presupun). Ca recompensă au primit o jumătate de sticlă de Fanta, o cutie practic plină de biscuiţi şi nişte mere (în mare deficit, spre deosebire de banane). Iată ce s-a primit. Cadrele sunt aranjate în ordine cronologică.

Observaţi în primele două cadre sticla de Fanta (deja consumată).

Malawi children

Malawi children

Observaţi în poza de mai jos cutia de biscuiţi în mâinile băieţelului din centru.

Malawi children

Malawi children

Cadrul de mai jos l-am făcut de la brâu — anume prin aceasta se explică cadrarea diagonală (care, în final, nu se priveşte ca un defect) şi faptul că privirea băieţilor nu-i îndreptată spre obiectiv.

Malawi boys

Aceste două fetiţe le-am fotografiat într-o altă zi de-a lungul unei autostrăzi care străbătea nişte plantaţii de ceai. Bureza, aşa că fetiţa din spate şi-a pus cămăşuţa-n cap. Când le-a văzut mergând agale, colega de la DFID a întrebat retoric "And why are they not in school?" — guvernul este extrem de mândru de succesele obţinute în extinderea învăţământului primar gratuit. Se vede că mai au de lucru... Observaţi însă că drumul este asfaltat calitativ.

Malawi girls. Tea plantation

Pozele de pe plantaţii le voi publica în următorul fotoeseu.

Publicat: 6 iulie 2008 23:03

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: ,

Comentarii (13)

1

helga
6 iulie 2008 23:57

sunt niste poze extraordinare
atita arta se poate face pe acest continent...
oare vor ajunge tarile Africii sa fie in rind cu celelalte tari dezvoltate?

2

Sergiu
7 iulie 2008 12:34

Draguti copii Africii. Ai avut parte si de lumina blanda.

3

Alexandru Culiuc
7 iulie 2008 12:57

Sergiu, lumina asta "blândă" mi-a creat probleme mari. Filmam într-un contrajur puternic (în cadrul 3 soarele e direct în cadru), aşa că contrastul în RAW-uri era de nimic -- pe cât de bun n-ar fi 70-200/4L, asemenea batjocură el nu poate suporta. ACR to the rescue, evident...

4

Alex
7 iulie 2008 16:03

Frumoase fotografii, astept si pe celelalte.

Despre Fanta si biscuiti:


  • cum se vind acolo produsele? cite un boutique aici si acolo? sau magazine relativ mari? sau vind oameni la margine de drum?

  • care branduri de bauturi racoritoare sunt raspindite acolo?

  • cit a costat acea sticla de Fanta?

Despre copii:


  • au incercat sa interactioneze cu tine initiind un dialog?

Faza cu asfaltul mi-a atras atentia in articolul precedent. In viitor vor fi incercari de a explica cum a ajuns acest stat sa aiba asa drumuri? Cine a setat prioritatile? De ce asa? Cine a construit drumurile?

Probabil ca a fost o companie straina care a cistigat un tender pentru ca cineva a lobat foarte eficient interesele sale. (IANAE :-)

5

Alexandru Culiuc
7 iulie 2008 16:44

cum se vind acolo produsele? cite un boutique aici si acolo? sau magazine relativ mari? sau vind oameni la margine de drum?

in cazul dat, exact ca la noi -- la magazinul de pe linga statia de alimentare. Exista vreo 3-4 retele nationale de magazine alimentare (la nivelul Fidesco din anii 1995-98).

care branduri de bauturi racoritoare sunt raspindite acolo?

Aceleasi, predomina productia Coca-Cola.

au incercat sa interactioneze cu tine initiind un dialog?

Nu tin minte sa vorbeasca engleza (desi limba oficiala, majoritatea o invata doar la scoala; acasa se vorbeste chichewa).

6

Sergiu
7 iulie 2008 18:36

Pozele sunt admirabile. In ce program de computer au fost editate? Mersi.

7

Constantin Samoila
7 iulie 2008 22:46

Forte bune fotografii!! asteptam mai multe :) Unele au chair o lumina foarte buna.

PS: pe foto.md cit ai fost lipsa au cam disparut toti ;), asa ca acolo feedback nu astepta :). Use flickr!

8

Alexandru Culiuc
7 iulie 2008 23:06

Sergiu a scris: In ce program de computer au fost editate?

Adobe Camera Raw 4 + Adobe Photoshop CS3. Realmente, nu exista multe variante... Unica alternativa viabila ar fi Adobe Lightroom + Photoshop; cei de pe Mac mai au la dispozitie Apple Aperture. Da, mai exista pe timpuri PhaseOne si inca vreo 2-3 programe, insa ele repede trec in neant... Cind vine vorba de procesarea digitala a imaginilor, e greu sa faci concurenta la Adobe.

9

Ion
7 iulie 2008 23:45

ce zici de GIMP/Paint.Net, sau n-ai incercat asa devieri?

10

Constantin Samoila
8 iulie 2008 1:15

Ion, e la fel cum ai edita fisiere pe Linux cu "vi" sau "pico" in loc de Midnight Commander. Daca intelegi ce vreau sa spun :D

11

Sergiu
8 iulie 2008 1:48

Alexandru, multumesc pentru raspuns. Mi-ar servi (poate si altor vizitatori) daca ai putea sa continui seria de insemnari legate de fotografie. Pe cele existente pe blogul tau le-am gasit utile. Succes si toate bune.

12

Adrian Hancu
9 iulie 2008 12:07

Frumoase fotografii Alexandru.
Se simte caldura de acolo.

13

Sergiu
9 februarie 2009 15:09

Te enervează învăţatul? Pe ei nu !

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre