Alexandru Culiuc

9 iulie 2008

ROCK MOLDAVE!! — cea mai tare fotografie făcută de-un Culiuc

[15 Iulie 2010] Publicația a avut o continuare neașteptată

În 2002 am luat în mâini aparatul foto din două cauze: (i) eram sătul să prelucrez fotografii proaste livrate de clienţii Design.md şi (ii) vroiam să-i seamăn tatălui, care avea reputaţie (în interiorul familiei) de mare fotograf.  Cu timpul am înţeles că tata nu-i aşa mare fotograf precum îl credeam anterior, însă în arhiva lui există cel puţin un cadru, cu care nu se poate compara niciuna din zecile de mii de fotografii făcute de mine în ultimii şase ani.

În 1986 tata a fost într-o vizită de serviciu în Franţa. A petrecut şi câteva zile în Strasbourg. Acolo a avut doar o zi să descopere oraşul şi, ghinion, s-a rătăcit pe ulicioarele înguste ale oraşului. Tot hoinărind aşa, a dat de următoarea scenă:

ROCK MOLDAVE in Strasbourg

Nu, asta nu e photoshop — pe perete într-adevăr scrie "ROCK MOLDAVE!!" Repet, e vorba de anul 1986, când moldovenii nu mişunau prin Europa ca furnicile şi când expresia "rock moldave" avea chiar mai puţin drept la existenţă decât astăzi. E vorba de Strasbroug, care parcă n-a avut atacuri de moldofilie (dacă cadrul era să fie în Grenoble, era să fie ceva mai clar). Şi, în final, e vorba de graffitti, un mediu de comunicaţie extrem de specific.

Pentru mine acest graffitti este unul dintre cele mai haioase enigme.

  • Cine-a scris asta?
  • De ce anume "Rock Moldave"?
  • De ce lângă acest dublu portret al bătrânilor? ("sângele" a fost evident adăugat ulterior).

N-am idee care-i răspunsul la vreuna din aceste întrebări... Pot doar să presupun că inscripţia a fost lăsată de-un aborigen — vă închipuiţi un cetăţean sovietic să lese inscripţii pe pereţii unui oraş european la mijlocul anilor optzeci? Însă ce-a băut sau inhalat tipul căruia i-a trăsnit să scrie aşa ceva — nu ştiu... Oricum, acum putem afirma că faima rockului moldovenesc a ajuns în inima Europei înainte ca Moldova să devină stat independent.

P.S. Asta într-adevăr nu e photoshop. Cine nu crede — bat pariu pe oricare sumă de la $1,000 în sus. Pariul se soluţionează simplu — se examinează slide-ul original.

[15 iulie 2010] Update

La apropape doi ani de la publicare, acest articol a avut o continuare neașteptată.

Publicat: 9 iulie 2008 16:12

Categorii: Fotografie | Imaginea Moldovei | Personal

Comentarii (32)

1

Andrei Spinu
9 iulie 2008 16:35

Impresionant.

2

Paul Hodorogea
9 iulie 2008 16:41

Cred că e real.
Poate vreun tip care a emigrat a desenat ? :)

oricum. Bravo.

3

Maksis
9 iulie 2008 17:11

E deosebit ceva ce se intimpla pe neasteptate. Asa cum a fost si la tatal tau. Sa ratacit si iata..."însă în arhiva lui există cel puţin un cadru, cu care nu se poate compara niciuna din zecile de mii de fotografii făcute de mine în ultimii şase ani."
Eu pariez... pun 1000$ ca NU e photoshop :)

4

Radon
9 iulie 2008 17:32

Si eu pun 1000$ pentru ca NU e photoshop. se intelege foarte bine cum deja zidul se risipeste si unele parti a batrynicai cade jos. :)

5

ceziceu
9 iulie 2008 17:46

eu aş presupune că nu e vorba de moldoveni aici, ci mai degrabă de vreo expresie, cuvânt sau interjecţie franceză de tip slang care cine ştie ce vrea să zică...
Şi dacă gândim, prin 86 Rep. Moldova nu exista, probabilitatea ca cineva să fie în străinătate (ceea ce era foarte greu pe atunci), să asculte rock (straşnic, ce are să zică partia?) şi încă să aibă curajul să facă inscripţii pe perete... Să fim serios, e coincidenţă :D

6

Alexandru Culiuc
9 iulie 2008 18:00

Nu e nici o coincidenta. vorbesc franceza de vreo 20 de ani, am o sumedenie de prieteni si cunostinte franceze. Daca era sa existe vreun frazeologism cu "moldave" care nu ar avea niic de-afacere cu Moldova, la sigur ca as fi auzit de asta. Asta nu inseamna ca mentin ca inscriptia e facuta de-un moldovean -- am scris si mai sus. La sigur e scrisa de-un aborigen, insa ce l-a miscat sa scrie asta -- n-am idee.

7

Simion
9 iulie 2008 18:27

Nu prea sunt de-acord cu afirmatia ca "rock moldave" avea chiar mai puţin drept la existenţă decât astăzi . E foarte posibil ca inscriptia sa fie dedicata formatiei Modest, care apropo a ajuns in Europa in anii '80 (ce-i drept cu cativa ani dupa poza, e informatia pe site-ul lor, la Istorie). Si pe langa asta, mi se pare ca nenea de pe perete seamana cu vocalistul lor.

8

Alexandru Culiuc
9 iulie 2008 19:30

@Simion. Vau! tocmai "a ajuns in Europa"!!! Mai-mai-mai... I'm really impressed... Am intrat pe situl lor -- in Berlin, in '89 reprezentau Rusia, si nu Moldova. Pina in '89 n-au mai fost in occident, asa ca ipoteza ta se duce la cosul de gunoi. Check your facts.

Si pe langa asta, mi se pare ca nenea de pe perete seamana cu vocalistul lor.

Aha, si bunica e managerul lor. Come on man, be serious... E clar ca inscriptia si portretul dublu sunt facuti de autori diferiti.

9

Simion
9 iulie 2008 21:02

@Alexandru

Vau! tocmai "a ajuns in Europa"!!! Mai-mai-mai... I'm really impressed...

Asta era un comentariu ironic? Nu inteleg dar cum se leaga tot de spusele tale
vă închipuiţi un cetăţean sovietic să scrie ceva pe pereţii unui oraş european la mijlocul anilor optzeci ?
.
Cred ca mentionasem in comentariu ca intr-adevar au ajuns in Europa cu cativa ani dupa ce a fost facuta fotografia. Insa, tot acolo scrie ca in '86 a plecat un membru in SUA, si zboruri directe Chisinau - New-York nu erau nici macar atunci. Deci putea sa treaca prin "Europa", si vazand o fata cunoscuta pe un perete, sa lase un mesaj posteritatii?
Da, si cred ca scria ca reprezentau URSS, nu Rusia.

10

Alexandru Culiuc
9 iulie 2008 21:17

@Simion, nu inteleg de ce insisti cu argumente tot mai putin si mai putin realistice in favoarea ipotezei tale. In 1986 din URSS in SUA se zbura pe o singura ruta: direct din Moscova, peste polul nord. Si chiar daca era sa fie o escale, crezi ca era in Strasbourg? Sau ca cuiva ii permiteau sa iasa din zona de tranzit a aerogarii? Iar daca tipul plecat era evreu, apoi zbura initial in Viena, dupa care in Israel si dupa asta in SUA (de regula New York). Din nou, Strasbourg nicicum nu figureaza. Si daca nici asta nu te convinge...

Simion, am toata stima pentru Princeton si olimpiadele internationale la matematica (and I'm not joking here), dar ipoteza ta este pur si simplu absurda. This is getting beyond funny, and into silly territory. Let's put it to rest, really...

11

Simion
10 iulie 2008 8:55

@Alexandru

This is getting beyond funny, and into silly territory

Absolut de acord.

Ca sa explic ce am vrut de fapt sa zic ("ipoteza mea" nu este deloc ca s-a dus X sau Y si a facut inscriptia cu pricina). Cum ai zis si tu, "rock moldave" atunci nu prea avea la cine sa se refere, adica prea multe formatii nu cred ca existau (din pacate, in afara de "Noroc" nu-mi vine nimic in cap). Pentru ca inscriptia s-ar fi referit la o formatie/om care ar fi avut contact cu Occidentul (e.g. in Moscova/St. Peterburg erau destul de multi vizitatori straini), am propus o varianta. Feluri in care inscriptia ar fi putut ajunge acolo sunt sute, dar cred ca o sa fii de acord ca nu sunt prea multi candidati la care s-ar putea referi. Un astfel de candidat am propus.
Doar atat. Salut!
PS: Sa folosesc pe viitor un proxy anonim, ca sa nu se aduca argumente irelevante :) ?

12

Larisa
10 iulie 2008 9:08

Dupa multe "rataciri" pe culiuc.com care trebuie sa recunosc imi sunt foarte utile am ajuns la o concluzie. Alexandru esti o persoana inteligenta dar din pacate nu accepti pluralismul de idei. Doamne fereste daca cineva are o parere care contravine parerii tale si drept dovada sunt comentariile de mai sus. Cu permisiunea ta may I make a suggestion: fii mai indulgent si mai flexibil, coz sometimes u might be wrong.

13

Alexandru Culiuc
10 iulie 2008 15:47

@Simion, îmi vine greu sa cred ca oricare band din Moldova putea servi drept imbold pentru aceasta inscriptie. Cred că e mai probabil că cineva pur şi simplu a facut haz. În 1986 "Rock Moldave" suna aidoma binecunoscutei "Подводная лодка в степях Украины" -- o absurditate hazlie. Aş putea adăuga ca cadrul a fost facut doar la vreo saptamină-două după Cernobil, asa ca nu-i exclus ca inspiraţia putea proveni din presa occidentală, care elucida toate aspectele catastrofei (incl. zonele afectate). Anyways, we'll never know, and that's part of reason why this picture is so unique.

PS: Sa folosesc pe viitor un proxy anonim, ca sa nu se aduca argumente irelevante :) ?

Într-adevar, referinţele personale nu erau relevante. Sorry for that. Însă proxy-urile anonime nu te vor scăpa -- marea lor parte se află în lista neagră blocată de mecanismele de antispăm ale blogului (care, ce-i drept, nu se prea isprăvesc cu lucrul).

@Larisa, accept pluralismul de idei bine argumentate si documentate.

14

Soacra mica
10 iulie 2008 17:02

Cherchez la femme!

Pun pariu ca in chestia asta e implicata o femeie :)

15

Schlaffy
12 iulie 2008 12:23

Alexandru, esti singur ca autorul inscripitei nu este chiar tatal tau? Hoinarea pe strazi inguste, la un moment dat a observat niste tineri care desenau portretul "cuiva" pe perete. Portretul i-a aminiti de vre-un solist a unei formatii moldovenisti(aceasta presupune ca tatal tau era pasionat de rock moldovenesc), a cerut cutia cu vopsea neagra de la tineri si si-a lasat amprenta pe perete.

16

Viorica Antonov
12 iulie 2008 14:58

Sandu, ma tem ca incurci ceva cand spui ca fotografia a fost facuta in 1986, atunci cand pe imaginea data, daca te uiti atent, se vede la masina din fata anul de asigurare si anume 1990. Daca imaginea a fost facuta in 1990 atunci probabil totul are sens.
dar, nu ma implic mai mult, pentru ca posibil sa nu am dreptate, te las pe tine sa racordezi...

17

Sergiu Turcanu
12 iulie 2008 16:53

Viorica, probabil te referi la aptibildul cu limita de viteza 90 luata in cerc.

Idea lui Schlaffy e plauzibila! :) Glumesc...
Sincer prima idee care mi-a venit in gand a fost "NOROC", e rock, e Moldave si s-a auzit de ei in Europa.

18

Viorica Antonov
12 iulie 2008 20:43

Sergiu cred ca ai dreptate, semnul se racordeaza la limita vitezei de 90 km pe ora. si mie imi place idea lui Schlaffy, mai mult ca atat ca ea face sens. :)

19

raileans
14 iulie 2008 0:05

Presupunerea ca se are exclusiv in vedere Republica Moldova este incorecta; e posibil safie o referire la Moldova cea, care exista in cadrul Romaniei. Si atunci variante posibile ale identitatii "raufacatorului" devin mai multe.

Ca sa analizam partea a doua a fotografiei, mai putin explorata in comentariile de mai sus, va dezvaluim adevarata identitate a celor ce au inspirat inscriptia de langa fata mult truditei doamne de pe perete:

http://captaincavern.blog4ever.com/blog/lesphotos-73029-1948286040.html

20

Anatol Poiata
15 iulie 2008 14:08

Cred ca am dezlegat enigma.
Noi toti credem ca se vorbeste despre rock "moldovenesc". Azi, cat n-ar parea de ciudat, am gasit intr-un ghid turistic mentiune despre "Moldavia, Bohemia" in engleza, in varianta germana, franceza figura ca "Moldau, Bohemia".
Deci avem un oras in Bohemia, Cehia, care pare sa se numeasca "Moldava" (doritorii pot verifica in Google), si in cazul dat avem un rock din Cehia si nu moldovenesc. Sorry ca v-am deziluzionat ;)))

P.S. Sandu, cum zici tu ? "Trebuie sa te documentezi" :))))))

21

Old man
15 iulie 2008 16:47

Daca inscriptia intr-adevar se refera la Moldova si la rockul din perioada anilor '80, atunci nu pot sa invoc decit formatia Kruiz si pe liderul ei - moldoveanul Valeriu Gaina. Aceasta doar in cazul in care inscriptia a fost facuta, asa cum zice Sandu, de un aborigen. Nu-mi inchipui ca o alta formatie rock, decit Kruiz, sa fi impresionat pe cineva din occident.

Legatura dintre cele 2 portrete si inscriptie? Inclin sa cred ca nu exista nici o legatura intre acestea. Drept dovada e faptul ca cele doua portrete sunt desenate de o maina iscusita, care are cel putin abilitati elementare de desen, iar inscriptia "ROCK MOLDAVE" e foarte simpla si lipsita de talent.

22

Sorin
16 iulie 2008 9:34

Filiera "cehă" mi se pare în egală măsură aventurată şi trăsnită. Fără supărare Anatol, chiar dai mai multe şanse unui râuleţ (căci asta e "Moldova" în spaniolă, germană - ceea ce noi cunoaştem drept "Vistula") decât nouă? Da' câtă siguranţă!!!
Ipoteza mea: prin anii '80 Ruslan Ţăranu (Ruslan Tsar) un jazz rocker moldovean de modă veche s-a stabilit în Franţa. A făcut înregistrări acolo, a cântat cu o trupă locală. Nu m-ar mira să fi făcut chiar dânsul inscripţia (moldav şi autohton totodată), dar Kaptain Kavern scrisă cu aceiaşi mână compromite oarecum această opţiune.
De Kruiz sunt aproape sigur că era cunoscut ca trupă sovietică, iar rădăcinile teleneştene a lui Găină erau slab mediatizate.
Dar farmecul pozei stă anume în enigma nedezlegată şi prin asta e una super-tare!!!

23

Sergiu
17 iulie 2008 10:16

Tot nu a fost stabilit cine si de ce a lasat aceasta inscriptie?

Propunere: fa o pagina web in franceza cu aceasta fotografie si intreaba lumea cine a lasat aceasta inscriptie in '86 in Strasbourg. Si o mediatizezi pe la ei pe acolo. Ai mai multe sanse!

24

klaus
17 iulie 2008 22:35

Nu te supara, dar tu ai facut fotografii mult mai bune. Imaginea data este una reusita doar ca document, autorul in cazul dat s-a intamplat pe-acolo si e similara imaginilor de accidente sau de izbucniri vulcanice sau alte intamplari curioase.

Fara valoarea documentara (valoare si ea pentru un anumit grup limitat) fotografia nu prezinta nici un interes.

25

Arina
18 iulie 2008 4:22

de ce va ganditi doar la starurile de pe timpul urss?
m-ai existau astia underground (chiar daca se interzicea).

da' ati dat un search la "rock moldave" sau "kaptain kavern"?

Malgré le triomphe actuel du mp3, qui rit de toutes ses dentes nacrées retouchées sous Photoshop, on trouve encore, en cherchant bien, des mélomanes consacrant une majeure partie de leur temps à écumer les disquaires qui n’ont pas déjà mis la clé sous la porte et compléter avec minutie leur collection d’albums provenant d’un improbable label spécialisé dans la réédition de garage-ROCK MOLDAVE de février 1968 à octobre 1973.


si...
http://209.85.135.104/search?q=cache:khBPR4vIi3MJ:vince.milles.free.fr/pages/thematique.html+%22rock+moldave%22&hl=en&ct=clnk&cd=15&gl=it
KAP’TAIN CAVERNE (rock moldave-psy-core-ravageur)

alta chestie...
Une semaine après avoir réglé notre œdipe en tirant un trait, définitif quoique répétitif, sur Maman, notre joyeuse troupe est allée se mesurer à un boy’s band d’un nouveau calibre, dont le nom de scène restera aussi ésotérique qu’un groupe de prog-rock moldave : Zecounzilillidan.


poate gliucesk cunostintele mele de limba franceza, dar parca am inteles bine.


26

Arina
18 iulie 2008 4:37

a, raileans, a dat si de blog :)
d-apoi acolo sunt baieti de-ai nostri... Denis, Dimitri :))
de scris un email si s-a rezolvat misterul :)

27

Alex Găină
19 iulie 2008 12:46

Alexandru, nu ma asteptam sa te gasesc pe site-ul, pe care o cautam, pe Pavlicenco, sotia fostului meu coleg de la Moscova. In orice caz, Vreau sa-ţi spun, că din punct de vedere economic republica Moldova a cazut enorm dupa 1991. Explicaţia o găseşti, daca raspunzi la intrebarea - unde este producţia: uzinelor "ALFA", "ELECTROMAŞINA" (aceasta a scazut de la sute de mii de masini de spalat la 5-20 mii anual), Uzina de frigidere, "Mezon", "Signal", fosta Lenin din Balti, Uzina de tractoare )aici se produceau anual 13 mii de tractoare, iar acuma - unităţi sau zeci), etc.

Daca e sa ne referim la agricultură, apoi recoltele au scăzut aproximativ de 2 ori la majoritatea culturilor, cu excepţia soiei. Daca pe vremuri (anii 70-80) se produceau 1 -1,5 mln tone de struguri anual acuma se produc 300-500 mii tone, s.a.m.d.

Eu numesc acest fenomen africanizare. Cu alte cuvinte noi nu am facut o tranziţie de la comunizm la democratie ci de la comunizm la africanizm. Noi nu ne democratizăm, ci ne africanizăm, adică ne transformăm în ceea, ce pe vremuri erau ţările africane_ iar unele continuă să rămână (conflicte interetnice, interrasiale, interconfesionale, malnutriţie, etc.)

Mai concret, pe vremuri, în anii 1970 URSS se plasa aproximativ pe locul 20-30 în lume ca PIB/capita producand în jur de 3700 $/capita (SUA 9700 $/cap ), acuma Moldova produce în jur de 3000$/capita , Rusia 12 000 $/cap, iar SUA 45- 50 mii $/capita. Cifrele au crescut în valoare absolută în mare parte datorită inflaţiei. Acuma Moldova se plaseaza mai jos de locul 100 în lume ca PIB/capita.
De ce s-a întamplat acest fenomen. De fapt, cum de a fost posibil miracolul economic sovietic? pentru, ca în afară de Brejnev, Suslov, Ustinov, Grişin şi alţi comunişti înveteraţi, Biroul politic al PC URSS îl avea pe Kosyghin, un om modest şi muncitor, un bun economist, care ştia cum şi unde să plaseze mijloacele de muncă. Acel Cosîghin, care a scăpat Moldova de foamea din 1946-47, şi care, după accea nu a mai fost prin Moldova, spre deosebire de Brejnev, care a fost şi în 1950-52 şi în 1974. Sigur, normal Cosîghin ar fi fost mai bine să nu fi fost comunist. Atunci ar fi beneficiat cehii. În orice caz afganii, datorită lui Cosîghin au avut mai puţin de suferit.

Eu numesc acest fenomen africanizare. Cu alte cuvinte noi nu am facut o tranzitie de la comunizm la democratie ci de la comunizm la africanizm. Noi nu ne democratizăm, ci ne africanizăm, adică ne transformăm în ceea, ce pe vremuri erau ţările africane (conflicte interetnice, interrasiale, interconfesionale, malnutriţie, etc.)

Mai concret, pe vremuri, în anii 1970 URSS se plasa aproximativ pe locul 20-30 în lume ca PIB/capita producand în jur de 3700 $/capita (SUA 9700 $/cap ), acuma Moldova produce în jur de 3000$/capita , Rusia 12 000 $/cap, iar SUA 45- 50 mii $/capita. Acuma Moldova se plaseaza mai jos de locul 100 în lume ca PIB/capita.
De ce s-a întamplat acest fenomen. De fapt, cum de a fost posibil miracolul economic sovietic? pentru, ca în afară de Brejnev, Suslov, Ustinov, Grişin şi alţi comunişti înveteraţi, Biroul politic al PC URSS îl avea pe Cosîgin (Kosygin), un om modest şi muncitor, un bun economist, care ştia cum şi unde să plaseze mijloacele de muncă. Acel Cosîghin, care a scăpat Moldova de foamea din 1946-47, şi care, după accea nu a mai fost prin Moldova, spre deosebire de Brejnev, care a fost şi în 1950-52 şi în 1974. Sigur, normal Cosîghin ar fi fost mai bine să nu fi fost comunist. Atunci ar fi beneficiat cehii. În orice caz afganii, datorită lui Cosîghin, au avut mai puţin de suferit.

Î-mi amintesc de călătoriile mele de la Moscova în anii 70 la părinţi. Moldova era ceva mai sărăcuţă decât republicile baltice şi regiunile ruseşti cu economie dezvoltată: Moscova, Petersburg, dar era mai bogată decât Azerbaijanul, Belorusia, Ucraina (cu excepţia regiunilor industrializate) şi, desigur, regiunile ruseşti, care erau mult în urma Moldovei.
Desigur, aici am putea face o diferenţiere între Harkov, care, din punct de vedere estetic era inferior Lvov-ului, dar din punct de vedere industrial era cel puţin la acelaşi nivel. Dar, probabil tocmai aici se ascunde unul dintre elementele strategice ale lui Cosîghin (Kosygin). Industria cheie era plasată în regiunile rusofile.

28

mihai
31 iulie 2008 11:41

felicitari

29

serj
1 august 2008 15:55

Ati uitat de Valeriu Găina liderul de la "КРУИЗ",o formatie extrem de populara in anii respectivi in URSS. Poate este opera lui

30

Vinniandertal
18 septembrie 2008 23:03

@Alex Gaina.
Cosîghin (Kosygin) the best!! Indubitabil

Macroeconomia? Adica problema e actuala, DAR de ce aici?

Referitor la economia Moldovei... hmm, imi pare ca nu e corect sa comparam pur si simplu cifre (tone, kg etc.), trebuie luati in considerare mai multi factori, faptul de parte componenta a unui sistem intreg, cel al URSS... Ce credeti?

Referitor la Rock Moldave, eu vad cheia rezolvarii misterului cum a propus si raileans, dupa inscriptia de alaturi, si anume formatia Captain Cavern. La asta sunt dovada si rezultatele cautarii publicate de Arina.
Daca am inteles corect cuvintul "moldave" face parte a denumirii unui (micro)stil de muzica, invelit de formatia Captain Cavern.
Deseori denumiri ciudate de stil putem vedea citind afise la concerte la formatii indeosebi din underground...

totusi nu cred ca un cetatean cu origini Est Europene a scris asta, ci un admirator prea inflacarat al formatiei Captain Cavern.
Dar totusi...?

31

helmout
22 iunie 2010 10:43

viorica , je suis français et je vous confirme que le 90 dans un cercle est une limite de vitesse autrefois reservée aux nouveaux conducteurs .il a ete depuis remplacé par un "A" bien à vous.

32

boris
21 ianuarie 2012 14:38

da poate e vorba de Moldave cu referinta la Moldova Romaneasca?

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre