Alexandru Culiuc

4 septembrie 2008

Peru. Cajamarca

Fotografia artistică n-a fost nici pe departe printre principalele obiective ale călătoriei în Peru. Totuşi câteva cadre bunicele am obţinut. Astăzi public câteva fotografii făcute în împrejurimile oraşului Cajamarca.

Cajamarca (pronunţat "cahamarca"), amplasat mai la nord de Lima în munţii Anzi, este cunoscut prin aceea că în 1532 Pizaro a masacrat aici mii de incaşi, l-a capturat şi l-a asasinat pe Atahualpa — ultimul împărat incaş. Spaniolii nu erau proşti — l-au omorât pe Atahualpa doar după ce au primit de la incaşi tone de aur în calitate de răscumpărare pentru eliberarea acestuia. Pe mine însă toate aceste istorii de jumătate de mileniu vechime mă interesează mult mai puţin decât oamenii care locuiesc aici astăzi.

Ghidul tânărului paparazzi

Există câteva metode să fotografiezi oamenii în habitatul lor natural:

  1. Ceri permisiunea şi-i fotografiezi sau, în unele cazuri, plăteşti şi-i fotografiezi. Oricum, probabilitatea să obţii poze interesante este minimală — oamenii instinctiv încep să-ţi pozeze.
  2. Fotografiezi deschis, după care zâmbeşti în caz dacă ai fost observat. Dacă încep întrebările, explici că eşti fotograf amator (sau inventezi că fotografiezi pentru o revistă, etc.).
  3. Fotografiezi de la brâu, astfel încât dintr-o parte nici nu-ţi dai seama ca cineva te fotografiază. E drept că Canon 20D este cam zgomotos (mecanismul de ridicare/coborâre a oglinzii şi obturatorul), aşa ca uneori tuşesc simultan pentru a acoperi clac-ul produs la apăsarea trăgaciului.
  4. Fotografiezi de la distanţă, utilizând teleobiective. Chiar dacă eşti observat (teleobiectivele au tendinţa să atragă atenţia), te afli la distanţă suficientă pentru a minimiza riscul unor întrebări nedorite.
  5. Fotografiezi de la distanţă mică cu obiective supra-angulare, plasând subiectul la margine de cadru. Obiectivul va fi orientat [aparent] complet în altă direcţie şi un ne-fotograf nu se va dumeri că ar putea întra în cadru. Lumea pur şi simplu nu conştientizează că unghiul orizontal de vedere al unui obiectiv ar putea depăşi 95 grade (pentru comparaţie, la poziţia minimală a zoomului, un aparat digital compact are un unghi orizontal 50-65 grade).

N-am prea utilizat a doua metodă în Peru — [până ce] nu vorbesc spaniola şi localnicii (în special cei care defilează în haine tradiţionale şi deci, practic prin definiţie, sunt relativ săraci) aşteaptă să fie plătiţi pentru „modelling". Unica excepţie o fac copiii; părinţii de regulă sunt flataţi când copiii lor sunt fotografiaţi (în SUA însă rişti să fii suspectat/învinuit de pedofilie).

Ok, trecem de le teorie la practică.

Plăteşti — fotografiezi

Pe traseul de hiking de la Cumbe Mayo (altitudine 3200-3700m) dai peste fetiţe îmbrăcate în haine tradiţionale specifice regiunii cu mieluţi în braţe. Le dai un sol (circa 0.3 dolari) şi te fotografiezi cu dânşii. Pe mine mai mult mă interesa însăşi fetiţa:

Şi încă un pastoral cumpărat:

Paparazzi clasic

Tot la Cumbe Mayo. Tipa transforma lâna în fir de lână (nu ţin minte cum se numeşte procesul) pe loc gol. Scopul e acelaşi — oportunitate fotografică pentru turişti. În cazul dat am preferat să fotografiez „gratuit" de la vreo 40m distanţă (tipa nu-i nici pe departe tot atât de fotogenică ca fetiţa din prima imagine):

Nu ai teleobiectiv, plăteşti:

Supra-angularul + fotografiere de la brâu

La sigur nu cel mai reuşit cadru din serie, dar fie... Băieţelul pur şi simplu şedea în mijlocul traseului şi n-avea treabă cu turiştii care treceau pe lângă el.

PALA...

Într-o excursie ne-am oprit la nişte meşteşugari care prelucrau piatra. La moment credeam că fotografiez un bătrân. Analizând mai atent imaginea, am înţeles că de fapt e o bătrână — observaţi poalele fustei.

Business casual

Anume aşa se îmbracă o bună parte din femeile de la 40 ani în sus:

Aceste pălării tradiţionale costă de la $50 la $500 şi sunt elemente esenţiale ale averii unei femei cajamarchine.

Încă câteva fotografii din Cumbe Mayo

Un grup de turişti rătăcit printre oi (sau invers?):

Oile şi stânca:

Închei cu un peisaj alpin relativ tradiţional:

Publicat: 4 septembrie 2008 23:08

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: , , , ,

Comentarii (5)

1

Igor
5 septembrie 2008 17:20

Bune poze si bune comentarii. Cu tusitul + 20D m-a facut sa rad. Tre de incercat, ca pe bune ii zgomotos.
la unele poze asi comenta mai activ dpdv fotografic, dar nu o facem aici :)

a face fir de ata din lana se numeste "tors, a toarce", parca asa tin minte eu.


2

Adrian Hancu
10 septembrie 2008 0:01

Cu tusitu si camera la briu nu imi reuseste sa fac poze. :)
Doamna si calul parca e de la circ. Dulce!
Ai grija p`acolo.

3

vqtolbgx qoki
17 septembrie 2008 7:58

dypzrke lgvrj trflgsm pqgbsl ltiz rutcyjbh yqspkj

4

Turist
2 octombrie 2008 23:31

Cit timp a durat hiking-ul, ai facut traseul cu un ghid? Ce preturi sunt pentru asa "excursii" cu un ghid local? daca stii.

5

Andrian T
3 aprilie 2009 16:54

Din cate vad eu, sau voi erati "frumosi" sau bastinasii nu erau prea amabili, de va zambesc asa frumos ) - seniora "Pala", baietelul "fara treaba", torcerita si al 2lea pastoral cumparat ...

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre