Alexandru Culiuc

11 septembrie 2008

Lima. Impresii răzleţe şi fotografii

Am revenit la Cambridge de câteva zile. Încep să mă joc cu datele pentru teză, mă pregătesc să duc seminarele la cursul de macroeconomie, reanimez apartamentul după ce l-am închiriat pe vară, revăd prietenii. Astăzi lichidez cozile — public ceva impresii şi fotografii din Lima, unde am petrecut mai bine de trei săptămâni (e drept că am fotografiat doar o zi).

Impresii răzleţe

Lima mi-a produs impresii contradictorii. Pe de o parte: un centru istoric impresionant (o sumedenie de clădiri din secolele 16-18), blocuri de apartamente luxoase pe litoral, zone rezidenţiale agreabile, restaurante, baruri şi cluburi excepţionale, o reţea bine dezvoltată de autostrăzi, shopping mall-uri şi alimentare deloc mai mici decât în SUA (e drept că selecţia de brânzeturi importate la alimentară m-a cam dezamăgit). Pe de altă parte atenţia care se dă securităţii indică că nivelul de crimă este inimaginabil de înalt. Doar câteva exemple:

  • Toate clădirile locative sunt îngrădite cu garduri deloc decorative, inclusiv cu sârmă ghimpată sub tensiune.
  • Femeile nu călătoresc în taxiuri cu bijuterii scumpe. Mai mult ca atât, dacă o femeie părăseşte serviciul într-un taxi, paznicul de la intrare va nota numerele de înregistrare a taxiului. Motivul — taxiurile sunt considerate periculoase (în special pentru femei şi turişti): există riscul să fii furat şi stors de bani (spre exemplu, să fii impus să scoţi de pe card suma maximă permisă de bancă/bancomat). Am întrebat de ce, în aşa caz, lumea nu comandă taxi de la firme oficiale, în loc de a risca oprind taxiul în stradă. Răspuns: nici asta nu garantează 100% de securitate — criminalii recepţionează frecvenţele radio la care operează reţelele oficiale de taxi şi primii trimit maşina.
  • Scaunele de la restaurante — chiar şi la unele restaurante de clasă înaltă — sunt dotate cu mici lanţuri de care doamnele îşi prind poşetele (pentru a evita furtul acestora).

Mai pe securt, am văzut cu ochii mei care sunt repercusiunile economice (criminalitatea fiind un fenomen economic) ale lipsei unui sistem de redistribuire a veniturilor şi o guvernare extrem de elitistă. Nu cred Moldova să ajungă la aşa ceva în viitorul apropiat, însă uneori mă întreb dacă vectorul general al Moldovei este mai mult pro-banano-republican decât pro-european... Cel puţin un indicator superficial al inegalităţii pare să fie mai ridicat în Chişinău decât în Lima — parcul de autoturisme din Moldova este puternic polarizat (maşini luxoase vs. rable, cu un număr relativ scăzut de maşini de clasă medie), lucru care nu bate la ochi în Lima.

Fotografii

Centrul istoric al Limei nici pe departe nu este cel mai en vogue sector al oraşului, însă vizitarea mănăstirii San Francisco (o vedere generală a căreia poate fi consultată aici) şi hrănirea hulubilor în piaţa din faţa bisericii rămâne un element obligatoriu al programului de vizită a oraşului.

San Francisco Church Lima

Biserica, precum şi alte câteva edificii importante din centrul Limei (palatul prezidenţial, etc.), sunt păzite de mici maşini blindate.

police armored vehicle in from of San Francisco Church Lima

Un loc popular în centrul istoric al oraşului este parcul din spatele catedralei. Maturii ascultă muzică tradiţională...

Lima traditional band

... copiii se distrează vopsindu-se pe faţă şi mâncând mere în caramel...

Lima. Painted child

... iar părinţii cu plăcere permit fotografierea îndeaproape a odraslelor sale (în cazul dat am cerut emailul părinţilor şi le-am trimis poza):

Lima. Portrait of boy

Din parc poţi vedea noi dovezi a inegalităţii care marchează oraşului. Landşaftul este dominat de un deal abrupt pe povârnişul căruia se cuibăresc căsuţe sărăcăcioase. Totuşi, acestea nu sunt veritabile pueblos jóvenes — cartierele sărăcăcioase a Limei, care găzduiesc în majoritate imigranţii din zonele rurale şi minere.

Lima. Shanty town

Brămburind prin oraşul vechi, am ochit un câine extrem de extravagant îmbrăcat. Bătrânul a găsit o metodă originală de a se hrăni — lumea fotografiază câinele şi-i mai dă câte-o monedă.

Lima old city. Old man and the dog

I-am dat şi eu un sol (30 cenţi), după care tipul în fel chip încerca să ridice câinele (adormit şi totalmente dezinteresat de lumea din jur) pentru a-mi oferi un cadrul mai interesant. În final, aceste încercări s-au soldat cu un cadru extrem de interesant, deşi, presupun, diferit de cel pe care bătrânul era gata să-mi ofere.

Lima old city. Old man and the dog

Un an în urmă în Lima a fost deschis „Parque de la Reserva”, un parc al havuzurilor — unele măreţe, unele haioase, unele veritabile sculpturi din apă (linkurile duc la o galerie fotografică de pe un site turistic). O prezentare generală a parcului poate fi găsită pe Youtube. În plan fotografic, cel mai mult mi-a plăcut Fuente Arco Iris, un simplu curcubeu din apă. Tot încercam să fotografiez siluete de oameni pe fonul hafuzului (aveam doar un compact, aşa că m-am chinuit binişor), când pentru câteva clipe a apărut o familie cu balon. Compactul mi-a permis să fac doar trei cadre până când familia a plecat (iată când ai nevoie de 5 cadre/secundă!), însă doar unul avea o claritate acceptabilă. E drept că cadrul e cam aglomerat cu siluete de prisos (lucru practic imposibil de evitat — vedeţi şi singuri cât e de mare aglomeraţia în jurul hafuzului). Oricum, iată ce s-a primit:

Lima. Parque de la Reserva. Fuente Arco Iris

Publicat: 11 septembrie 2008 21:43

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: ,

Comentarii (7)

1

Constantin
11 septembrie 2008 22:18

hafuz -> havuz (http://dexonline.ro/search.php?cuv=havuz)
In rest, felicitari si astept noi articole pe teme economice, de dorit moldovocentrice :)

2

Sorin
15 septembrie 2008 9:07

Eu cred că poza cu havuzul e excelentă. Nu mă refer în mod particular la execuţie deşi contururile care zici că-s de prisos, după mine, dau o tentă de autenticitate. Cu alte cuvinte, te lasă convins ca nu e vorba despre contururi taiate din carton. Atmosfera pe care o transmite e spectaculară - îmi aduce aminte de desenele animate sovietice şi de origami japoneze în acelaşi timp. Cred că faptul că o poţi privi în multe feluri o face atât de specială. Felicitări!

3

Adrian Hancu
19 septembrie 2008 12:21

Fantastica fotografia cu havuzul.
Preferata mea - aia cu podul si cu casutele alea ca din film. Tare de pus mare pe perete!

4

d.c.
19 septembrie 2008 17:28

salut!
am vazut la "Echipament" ca ai un Canon EOS 20D. De ce totusi Canon si nu un Nikon?

5

Alexandru Culiuc
19 septembrie 2008 19:02

Partial deoarece in august 2004, cind a aparut 20D (eu l-am cumparat la mai putin de-o luna dupa introducerea acestuia), Nikon nu avea nimic bun. In plus, Nikon si acum este lipsit de anumite obiective care sunt critice pentru mine (50/1.4 este incet, lipseste uin echivalent al 70-200/4L). Dar mai important este faptul ca eu deja eram pe Canon din 2002 (4 obiective, dintre care 2 L), deci iti poti incipui care ar fi costul de schimbare a sistemului. As vrea sa spun ca planific sa trec la 5D Mark II peste vreun an, dar la moment alte linii de cheltuieli sunt mult-MULT mai importante.

6

d.c.
20 septembrie 2008 12:03

o daa!!! un astfel de aparat cu astfel de fuctii: Auflösung 5.616 x 3.744 Bildpunkte
4.080 x 2.720 Bildpunkte
3.861 x 2.574 Bildpunkte
2.784 x 1.856 Bildpunkte

Farbtiefe 36 Bit

Sensor 36 x 24 mm C-MOS Chip mit 21.100.000 Bildpunkten

Lichtempfindlichkeit ISO 100-3200 (automatisch)
ISO 100-25600 (manuell)
etc. etc. & etc.

7

Valentina
15 noiembrie 2008 4:30

Mi-a fost interesant sa citesc despre calatoria ta in Peru. Pozele sint atragatoare. Ultima, cu havuzul- enigmatica: am citit discutie lunga despre ea pe Foto.md ;-). Am sa-i povestesc prietenului meu (din Peru) si am sa ma "laud", ca/cum si moldovenii ajung in tara lui fermecata. E o tara cu o cultura bogata si cu o clima diversificata, cu mare, pustii, Amazonas cu paduri imense, oameni cu o limba veche Quechua si multe alte lucruri interesante. E o mare dragoste fata de tara! - mi-asi dori ca si noi moldoveni, cei aflati peste hotarele tarii sa povestim cit mai mult despre tara noastra cu mindrie si dragoste fata de ea, asa cum o face prietenul meu.
Cu regret, in mass-media din Germania Moldova apare cu imagini negative: conflictul transnistrean, 1mln. plecati peste hotare sa munceasca, "cea mai saraca tara din Europa"; comunistii la putere smd. (incl. articole stiintifice, studii, cercetari publicate in limba germana).
Ma bucur ca reusesti sa faci o imagine pozitiva a Moldovei - fotografiile cu MD sint foarte frumoase!

Cu mult respect,
Valentina Ambros
MA Otto-Friedrich-Universität Bamberg

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre