Alexandru Culiuc

25 octombrie 2008

Criza economică şi aproprierea Moldovei de UE + Moldova şi alegerile americane

The Economist scrie despre perspectivele economice ale ţărilor Europei de Est în actuala criza mondială. Deşi ţărişoricuţa noastră nu figurează nici o singură dată în textul de 2800 cuvinte, unele concluzii aplicabile Moldovei pot fi trase.

Spre exemplu, din articol deducem că şansele de vânzare a Băncii de Economii unui investitor strategic occidental tind spre zero — sucursalele Raiffeisen şi altor bănci occidentale în ţările Europei de Est reduc dramatic creditarea pentru a ridica nivelul de lichidiate. Probabilitatea că băncile-mamă vor fi dispuse să scadă nivelul activelor lichide de dragul penetrării unei pieţe minore şi relativ riscante este zero.

Ei, posibil e cazul să ne bucurăm că, cel puţin, băncile ruseşti nu se află într-o situaţie deloc mai bună. De altfel, cine ştie, posibil filiala BEM din parterul blocului în care trăiesc părinţii mei ar schimba reclama din "Banca de Economii" înapoi în "Сберкасса"...

Însă nu asta m-a interesat cel mai mult. După recenta declaraţia a UE privind o posibilă extindere a colaborării (în condiţiile în care alegerile din primăvară vor decurge democratic), moldovenii sunt relativ euforici la capitolul şanselor Moldovei de a se apropia şi mai mult de Europa. Posibil Moldova urmează să-şi controleze niţel eurovisele — la sfărşitul articolului găsim:

The chances of fragile countries such as Macedonia joining the EU any time soon are diminishing. So are the prospects for the more advanced countries that want to join the euro. A cash-strapped EU may think again about the money it is prepared to spend on infrastructure and public services in neighbouring non-members.

Moldova nu-i nicidecum mai puţin fragilă decât Macedonia, aşa că acest paragraf ne este aplicabil în măsură egală. Felicitări: explozia bulei speculative din SUA are toate şansele să afecteze apropierea economică a Moldovei de Europa. Ce-i drept, dacă nu ne vor ajuta cu bani, poate, în calitate de compensare, vor permite acces fără viză pe teritoriul Schengen. Nicu, Val: ceva comentarii la acest subiect?

Moldova votes McCain!

Dacă tot vorbim de Economist... De câteva săptămâni, The Economist a lansat pe site alegeri mondiale ale viitorului preşedinte SUA. Practic toată harta lumii este albastră (în favoarea lui Obama). Dominarea lui Obama este covârşitoare: el deţine 80-90% din voturi ale cititorilor revistei din majoritatea ţărilor lumii. Eu am numărat doar opt state unde McCain câştigă. Felicitări, Moldova este printre ele...

Update

După cum scrie Artur într-un comentariu, la doar 12 ore de la publicarea textului de mai sus, Moldova nu mai este de culoare roz. Se pare că preferinţele politice ale cititorilor Culiuc.com au redresat niţel balanţa (la moment Obama are 51% din voturi). Oricum, iată cum arăta harta la momentul publicării articolului:

Moldova Votes McCain!

Publicat: 25 octombrie 2008 4:50

Categorii: Economie si Afaceri

Comentarii (19)

1

Klaus
25 octombrie 2008 8:24

Moldovenii nu au habar cu cine să voteze la parlamentarile viitoare, crezi că există măcar 5% care să distingă între politicile economice ale celor doi candidaţi pentru Casa Albă? Chiar îmi este interesant cum the Economist a umblat prin satele Moldovei să întrebe de McCain Obama? (40% din respondenţi trebuie să fie doar din sate...)

Cu fotografiile probabil. În acest caz e clar de ce McCain a cîştigat - arată ca un agronom sau brigadir de colhoz. Un om de-al nostru. De încredere. Cu care votează gospodarii... :)

2

Alexandru Culiuc
25 octombrie 2008 8:47

Klaus, you're confused (sau eu din nou ma exprim cam stalcit). Am scris -- Economist a lansat alegerile mondiale pe site printre cititorii revistei. Nu e nimic altceva decat un sondaj, in care indici din ce tara esti. Asa ca nu cred ca au votat multi agronomi si tarani. Au votat moldoveni din Moldova si din afara ei care citesc The Economist (cel putin versiunea online). Click pe linkul din text si voteaza si tu.

3

Artur Gurău
25 octombrie 2008 14:11

După ce Moldasig a fost efectiv preluată de Rosgosstrah prin emiterea de noi acţiuni, sunt aproape sigur că după un scenariu asemănător va fi preluată şi Banca de Economii. Nu neaparat de Sberbank. Am auzit prin tîrg că se vorbeşte de Vneshtorgbank - o bancă foarte puternică dealtfel.

În ceea ce priveşte opţiunile de susţinere ale candidatului american. Poţi să nu ne feliciţi că am verificat acum şi Moldova nu mai este printre ele... din numărul celor care au votat (7) se pare că la sondaj participă cei care au account plătit pe the economist şi care au indicat în drept cu ţara de origine - Moldova.

4

Alexandru Culiuc
25 octombrie 2008 16:43

Artur, pentru ce scrii "se pare că la sondaj..." dacă îţi va lua doar 1 minut din timpul tău să verifici cum funcţionează acest sondaj? Înregistrarea pe The Economist este gratuită. Înregistrează-te şi votează.

5

olgina
25 octombrie 2008 17:35

am verificat cinci minute inainte si Moldova deja nu mai voteaza pt McCain, Obama conduce ;)

6

Artur Gurau
25 octombrie 2008 20:02

Alexandru, mulţumesc frumos pentru sugestie. Aşa am să fac. :)

7

Victor Nichitus
25 octombrie 2008 21:04

America in mare criza economica

Ma aflu intr-o vizita de trei saptamini in Statele Unite si constat ca dincolo de faptul ca cetateanul american habar nu are unde este continentul european, ii mai este si in cot de ceea ce se intimpla in spatiul ex sovietic. Afirmatia este facuta cu multa responsabilitate pentru ca in cele trei saptamini grupul nostru de jurnalisti invitati de Departamentul de stat a fost in Washington, New York, Rochester NY, Tampa Bay FL, Reno si Carson City NV, Chigago IL, unde nu numai ca am vazut orase ci am fost intrebati in cadrul tuturor intilnirilor avute de perspectiva moldoveneasca asupra bataliei dintre Obama si McCain.
America este slaba si nu mai este un exportator de democratie - you're looking here, but we've broken! spunea un politolog in cadrul intilniri pe care am avut-o la Universitatea din Chicago.
Consider ca degeaba asteptam ca cineva de undeva sa vina si sa rezolve problemele noastre, nici rusii, nici romanii nici americanii sau europenii nu vor rezolva problemele multiple cu care se confrunta Moldova. Daca vrem cu adevarat o rezolvare nu ne ramine de facut decit un singur lucru - sa ne suflecam minicele de la camasa si sa ne punem pe treaba!

8

Igor
25 octombrie 2008 21:58

Sandu, votarea de pe economist este o gluma :)

Iraq - 75% pro McCain :D come on ...

cu alte cuvinte, este tare, tare, tare, tare, biased.

Esantionul - in Moldova au votat 7 (SAPTE) oameni, asta inclusiv eu si tu.

9

Alexamdru Culiuc
25 octombrie 2008 23:31

Nu Igor, in Moldova n-au votat 7 oameni. Moldova detine 7 electoral college votes. I'm sure you know what those are... Apropo, timp de vreo 2 saptamani dupa lansarea "alegerilor", Moldova era alba -- erau insificiente voturi pentru ca The Economist sa declare ceva cu o oarecare certitudine statistica.

Iraq voteaza cu McCain deoarece ofiterii americani stationati in Iraq sunt inreigstrati pe site drept iraqieni. In plus, Obama va scoate armata mulm mai repede decat McCain. Crezi ca tot felul de contractori americani stabiliti in Iraq sunt entuziasmati de asemenea perspective? Faptul ca Georgia este rosie e normal -- McCain il tot proslaveste pe Saakashvili si declara "ca are inima de georgian". Macedonia voteaza McCain deoarece republicanii traditional sustin integrarea micilor state est-europene in UE (Nicu ma va corecta daca gresesc). Asa ca totul makes sense.

10

Igor
26 octombrie 2008 0:37

aaa, sorry, nu am fost atent cu 7 voturi.

cu Iraq este clar, ca nu mai votau insusi localnicii pentru McCain, care vrea sa continue politica lui Bush, si sa tine armata acolo. Cred ca ei nu ar vota pentru nici unul :) Si apropo, ce-i rau ca lumea a votat contra lui Obama? Nu prea am prins firul. Doar ca Harvard este democratica implica ca Obama este mai bun decat McCain? Strange, indeed. Am ascultat atent debate-urile, inclusiv a vice-presedintelor. Both parties are weak, and have no f. clue what's going on. Mari prostii spuneau cum vor sa salveze economia, health system etc. Dar pentru electorat important sa fie promisator, si sa sune bine. Cert una, Obama stie s-o faca asta mai bine. Sigur una, nici unul nu-i Clinton (bill evident), si miracole nu vor face. BTW, stiu ca urmaresti Greg Mankiw's Blog. Uite ce spune si el http://gregmankiw.blogspot.com/2008/10/obama-vs-his-advisers.html

11

Eugen
26 octombrie 2008 22:07

Nicidecum nu pot intelege de ce europenii il sustin atit de mult pe Obama ... are zero experienta de management, intotdeauna a votat “safe” si miroase a socialism. Moldovenii ar trebui sa stie foarte bine ce inseamna sa fie guvernati de partide socialist/comuniste. Este foarte neclar de ce democratii au hotarit ca acesta este anul cind o persoana de culoare sa reprezinte partidul lor la cel mai intalt nivel.

Nu vreau sa fac aici propaganda pro-McCain, dar vreau sa va atrag atentia la un articol publicat in Frankfurter Rundschau care ridica intrebarea accesului minoritatilor europene la posturile de virf in societate. De ce Germania nu are un singur primar sau deputat de origine Turca? Poate un emigrant moldovean sa ajunga deputat in parlamentul italian? Iata sumarul in limba engleza:

Mely Kiyak finds the frenzied enthusiasm for Barack Obama deeply hypocritical in a country where he wouldn't stand a chance of becoming Bundeskanzler. "If participation means that immigrants should be politically integrated, then this country should be ashamed of the state of its political hierarchies. Because politicians of Turkish origin are making a huge effort and are spending a considerable part of their energy in fighting their way up electoral lists within their own parties. Not even half a percent of German-Turks have their own mandate. And with citizenship conditions growing more difficult by the year, they have to hear that they must speak primarily to German voters. Has anyone ever heard of a Turkish mayor? Why don't we have a single minister-president with an immigration background. Why not in federal states like North Rhine-Westphalia, Baden-Würtemberg or Bavaria which have the largest immigrant populations?"

12

Alexei Ghertescu
26 octombrie 2008 23:05

Забавно, как все комментарии свелись к голосованию, касающемуся американских выборов, и почти ни одного комментария на основную тему поста.

Похоже, у нас больше озабочены выборами в США, чем перспективами новых инвестиций в Молдову и возможной отмены виз для молдавских граждан в зону Шенген.

13

Eugen
27 octombrie 2008 4:56

Alexei, "alegerile in SUA" este o parte componenta atit a titlului cit si a textului acestui post. Urmatorul presedinte al SUA va mosteni o criza financiara mondiala cum nu a mai fost pina acum, si de aceea toata atentia la moment este la McCain si Obama.

Cu privire la impactul acestei crize asupra economiei Moldovei, cred ca una dintre putinele industrii care beneficiaza de acesata situatie este industria tehnologiilor informationale (offshore development). Taierea costurilor si micsorarea numarului de lucratori in companiile din vest (in special in sectorul bancar) mareste interesul fata de oportunitatile de offshoring pentru Moldova. Aceasta cerinta este in crestere si va aduce profituri mari companiilor de IT din Moldova.

14

Vik
27 octombrie 2008 12:20

Ca la noi - la nimeni.

15

Andrei Spinu
27 octombrie 2008 14:30

Poate pe 25 octombrie Moldova vota cu McCain ...

Azi 27 ocotmbrie: Obama 56 %, McCain 44 %.

16

Turist
28 octombrie 2008 16:28

Repede se schimba statisticile...
Vine Obamo-mania si la noi!

17

Vic
4 noiembrie 2008 18:48

Citind blogul lui Greg Mankiw am impresia ca el nu e sigur ca politica lui Obama va fi cea mai potrivita petru SUA, in special politica lui fiscala. Am auzit alti economisti ingrijorati de posibilitatea unei expansiuni a guvernului in toate sferele din SUA. Obama ar putea fi tentat sa promoveze politici de subventionare a unor ramuri si de taxare mai ridicata a altor ramuri, lucru pe care l-ai criticat in privinta politicienilor din Moldova. Obama ar putea sa incerce sa scoata SUA din criza promovind o politica "New Deal" ca cea a lui Roosevelt. Nu sint specialist, dar am auzit ca aceasta politica ar putea de fapt micsora cresterea economica.

Personal sper ca aceasta nu va avea loc. Cred ca Obama are consultanti foarte dotati care il vor ajuta sa evite greseli. Am auzit ca un fost profesor de la Harvard e posibil sa ia postul de Treasury President. Ma bucur ca vine spre sfirsit termenul unui guvern care nu a cunoscut limite in cheltuielile guvernamentale si a adus deficitul SUA la marime enorma. Obama e o persoana foarte carizmatica, sper ca el va avea o guvernare similara cu cea a lui Clinton.

18

Elena
5 noiembrie 2008 23:15

Eugen , raspunsul la 'poate un emigrant moldovean sa ajunga in Parlamentul Italiei' e, desigur, nu. Cum poate cineva de care trebuie sa iti fie frica sa ajunga sa te guverneze? Cum ar putea sa se intimple asta intr-o tara care propune crearea in scoli a claselor separate pentru copiii imigranti?!! Hmmm...nu stiu de ce, dar imi amintesc automat de scaunele rezervate negrilor in mijloacele publice de transport...
A fost interesant sa il aud pe Berlusconi amintind(in cadrul vizitei la Casa Alba, in octombrie) ca si italienii au participat la construirea Statelor Unite. Uitase probabil de imaginea pe care o aveau in SUA imigrantii italieni. Asa cum uita de obicei sa recunoasca rolul imigrantilor in unele sectoare ale economiei italiene.
In Parlamentul Italiei e loc pentru Bossi, care foloseste in limbajul sau colorat expresii de genul 'rasa pura, rasa aleasa' sau pentru Alessandra Mussolini care sustine ca exista unele etnii mai violente decit altele,romanii fiind printre primii in top.
Deci, cred ca in cazul Italiei o sa mai treaca ceva timp pina cind o sa fie gata pentru un Presedinte afro-american...

19

Andrei Ucraina
23 decembrie 2008 18:05

criza? nu e nici o criza. sistemul financial mondial are resurse-e o strategie perfecta pentru expansie. The Economist este o publicatie ne independenta!

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre