Alexandru Culiuc

15 octombrie 2008

Criza mondială şi Moldova. Reacţia guvernului

Reacţia oficialităţilor de la Chişinău la criza economică mondială este cea aşteptată. Ministrul finanţelor Maria Durleşteanu  a declarat că "Republica Moldova nu riscă să fie atinsă de criza economică care a afectat mai multe ţări dezvoltate din lume". Această încredere este bazată pe faptul că "sistemul bancar din Republica Moldova este destul de stabil şi nu va fi afectat de criza externă." Să analizăm această afirmaţie...

Doamna Durleşteanu are dreptate — sistemul bancar moldovenesc nu este în pericol direct. Johan Mathisen, reprezentantul FMI, este de aceeaşi părere: băncile sunt bine capitalizate, nivelul de lichiditate în sistemul bancar este înalt, Banca Naţională a sporit considerabil nivelul de rezerve valutare. În plus, nivelul de penetrare a băncilor străine pe piaţa Moldovei este relativ redus în comparaţie cu Europa de Est, unde problemele de lichiditate ale oficiilor centrale din Germania, Austria şi alte ţări riscă să afecteze sucursalele estice (aduceţi-vă aminte de BTR, care o ducea bine pe piaţa României şi a Moldovei, însă a dispărut în momentul când banca-mamă din Turcia a dat faliment).

Însă criza financiară nu este importantă în sine, ci prin faptul că ea afectează economia reală. Decimarea activelor băncilor înseamnă scumpirea/reducerea creditelor comerciale şi investiţionale. Micşorarea valorii imobilului înseamnă că americanii vor începe să economisească direct (până recent, aprecierea valorii caselor substituia economiile). Consumatorii amână procurarea de "consumer durables" (automobile, electrocasnice, etc.). Cu alte cuvinte, cererea globală se va stabiliza sau chiar va scădea.

Alexandru Muravschi, şeful adjunct de echipă în cadrul Programului suport întreprinderilor mici şi mijlocii în zona rurală, recunoaşte acest efect al crizei financiare asupra sectorului real, însă minimizează importanţa acestuia în cazul Moldovei. Conform aceleiaşi ştiri, domnul Muravschi a subliniat că “Republica Moldova ar avea de suferit doar la capitolul relaţiilor economice cu ţările care au fost afectate de criză." După mine, cam toţi partenerii Moldovei vor fi afectaţi de criză. Rusia în primul rând. UE — în al doilea. România şi Ucraina vor fi afectate indirect şi ele, dat fiind că UE şi Rusia reprezintă principalii parteneri economici pentru respectivele ţări. Anume de aceea criza mondială şi se numeşte criză mondială — toate ţările sunt legate una de alta prin fluxuri comerciale şi investiţionale şi scăderea puterii de cumpărare pe o piaţă importantă (SUA reprezintă un sfert din PIB-ul global) afectează pe toţi. Şi cu cât este mai mică ţara, cu atât ea este mai deschisă (cauza principală fiind "forţele gravitaţionale" ale comerţului mondial — o parte din lucrările lui Krugman pentru care a primit premiul Nobel ţin de fundamentarea teoretică a "gravity equation") şi deci cu atât mai expusă fluctuaţiilor externe.

Un rezultat direct al crizei este ieftinirea unui număr de produse de bază. În ultimele trei luni petrolul s-a ieftinit cu 42%, cuprul — cu 41%, aluminiul — cu 40%. La prima vedere, aceste schimbări sunt doar benefice pentru Moldova — suntem importatori  de petrol, deci scăderea preţului mondial reprezintă un şoc pozitiv în termenii comerciali (positive terms of trade shock). Însă rezultatul va fi mai puţin univoc dacă vom analiza efectele de echilibru general a acestor scăderi de preţuri. Chile, Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud în mare parte depind de exportul de produse prime. Scăderea preţurilor respective duce la deprecierea valutelor acestor ţări. De la începutul lunii, toate aceste valute s-au ieftinit vis-a-vis de Euro cu 6-9% (şi să nu uităm că Euro a pierdut din valoare în ultimul timp). În rezultatul deprecierii, celelalte exporturi ale acestor ţări devin mai competitive pe pieţele internaţionale (inversul bolii olandeze). Ştiţi ce mai exportă aceste ţări? Vin, o bună parte din care este exportat în UE şi, mai recent, în Rusia (în special după lipsa de 1.5 ani a Moldovei din piaţă). Aşa că vinificatorii moldoveni au toate şansele să se confrunte nu doar cu o piaţă mai anemică din cauza cererii scăzute, dar şi cu o concurenţă şi mai acerbă din partea vinurilor din emisfera de sud.

Totuşi, după cum am scris anterior, cel mai important mecanism prin care Moldova riscă să fie afectat de criză este revenirea în Moldova a emigranţilor şi scăderea volumului de remitenţe — chiar şi cei care vor rămâne în Italia şi Spania se vor confrunta cu venituri reale mai mici şi, deci, vor transfera sume proporţional mai mici.

Dacă scăderea remitenţelor rămâne o speculaţie bazată pe date incomplete, apoi scăderea investiţiilor străine directe este practic garantată. Companiile occidentale, care şi aşa încep să se confrunte cu probleme de accesare a creditelor, sunt mai puţin ca oricând motivaţi să se debaraseze de lichiditate pentru a face noi investiţii. În plus, care ar fi motivul să investeşti în Moldova? Investiţiile străine directe (ISD) pot fi împărţite în două categorii: investiţii menite să exploateze piaţa ţării de destinaţie (ISD orizontale) şi investiţii menite să exploreze costuri locale scăzute, produsul final fiind exportat pe pieţe terţe (ISD verticale). Piaţa Moldovei se va contracta datorită celorlalţi factori enumeraţi mai sus, deci ISD orizontale devin automat mai puţin atractive. Şi ce sens are să-ţi extinzi capacităţile de producere în situaţia în care cererea globală pentru produsul tău stagnează din cauza recesiunii globale? Cu alte cuvinte, potenţialii investitori nu au nici posibilitatea (lichidiatea), nici motivaţia necesară pentru a investi în Moldova.

Aici revenim la problema cu care ministerului doamnei Durleşteanu ar putea să se confrunte în viitorul apropiat. Dumneaei menţionează că bugetul de stat pentru 2009 a fost recalculat în baza unui pronostic relativ pesimist privind creşterea PIB — doar 6%. Însă PIB-ul Moldovei nu este nici pe departe principalul determinant al veniturilor bugetare. Atât remitenţele, cât şi investiţiile străine sunt surse importante de finanţare a importurilor — în primele 6 luni ale anului curent, ele acopereau 63% din importuri. Reducerea acestor două conturi din balanţa de plăţi va duce la scăderea importurilor, iar TVA la import reprezintă principala sursă de venituri pentru stat — 30% în luna august. În rezultat, peste câteva luni statul ar putea să se trezească cu neîndeplinirea bugetului la capitolul venituri, ceea ce ar duce nu doar la discuţii neplăcute cu FMI, dar şi la decizii şi mai neplăcute.

Evident, criza mondială poate avea şi efecte pozitive pentru Moldova. Reducerea remitenţelor va scădea presiunea de apreciere a leului, astfel sporind competitivitatea exporturilor moldoveneşti (aceeaşi boală olandeză inversă). Competitivitatea ţării ar putea creşte şi în urma scăderii preţurilor la petrol, însă să nu uităm că toate economiile importatoare de petrol (printre care UE, Ucraina şi Turcia) vor beneficia de acest fapt şi este greu de prezis cu cât acest efect va fi mai puternic pentru Moldova decât pentru alte ţări (faptul ca Moldova va beneficia mai mult ca un importator de petrol mediu este cert —carburantul deţine o pondere mai mare în costurile de producere în Moldova).

În concluzie: doamna ministru are dreptate — sistemul bancar este suficient de stabil pentru a face faţă crizei economice mondiale. Asta însă nu înseamnă că economia Moldovei este imună la această criză. Ţările bogate se "îmbolnăvesc" una de la alta prin intermediul pieţelor financiare, cele sărace — prin intermediul pieţelor de bunuri şi, de ce nu, prin intermediul pieţei forţei de muncă.

Adendum

Deja după ce am scris textul de mai sus, am dat de două articole din Logos Press la acest subiect: o relatare mult mai desfăşurată a interviului cu Mathisen şi a conferinţei de presă cu Durleşteanu şi Muravschi. Cu Mathisen sunt de-acord întru totul, doar că articolul din Logos nu menţionează efectul negativ al scăderii importurilor asupra veniturilor bugetare. Durleşteanu şi, în special, Muravschi mi se par în continuare excesiv de optimişti. 6% creştere în 2009?.. Să vedem... Oricum, decizia de a crea "fondului de risc" atestă faptul că guvernul îşi dă bine seama de aceste riscuri, însă preferă să nu le evidenţieze în discursuri publice — un comportament absolut normal, de altfel. Să sperăm ca acest fond de risc nu va rămâne pe hârtie...

În final, însuşi faptul că guvernul a reacţionat la criza mondială organizând prompt o discuţie la acest subiect reprezintă un semnal pozitiv extrem de important. Învăţăm să fim parte a economiei globale şi să anticipăm riscurile, nu doar să reacţionăm întârziat la probleme.

Sincer să fiu, îmi pare rău că această criza mondială a dat anume peste acest guvern, în special din cauza programului de privatizare ambiţios anunţat în aprilie. Vânzarea BEM unei bănci străine ar reprezenta un pas extrem de important. Au şi ales consultantul pentru privatizare (BNP) într-o perioadă scurtă. Însă conjunctura actuală de pe piaţa bancară mondială nu-mi permite să cred că guvernul va reuşi să obţină un preţ rezonabil pentru această bancă — toţi cumpărătorii potenţiali au alte probleme de rezolvat. How ironic... E drept că până la 31 decembrie 2009 — termenul limita pentru privatizarea BEM impus de FMI — timp mai este, şi acesta la sigur va putea fi renegociat în urma schimbării conjuncturii de pe piaţa financiară mondială. Pe de altă parte e haios că FMI impune asupra Moldovei privatizarea unei bănci, în timp ce statul doar îşi sporeşte prezenţa în sectoarele bancare din Europa şi SUA.

Publicat: 15 octombrie 2008 3:50

Categorii: Economie si Afaceri

Taguri: , , , ,

Comentarii (23)

1

Adrian Lupusor
15 octombrie 2008 12:46

În condiţiile prezentei crize mondiale, mi se pare foarte interesantă abordarea "cum ar avea de câştigat R. Moldova, de pe urma acestei crize". Cert este ca in economia mondiala, in prezent se intampla o redefinire a principiilor de bază care formau până acum mecanismul funcţionării economiei de piaţă, iar statele in tranziţie ar putea obţine o nouă poziţionare (mai avantajoasă) în această nouă ordine de idei.

Principale avantaje, pe care le simţim deja pe piaţa internă, ţin de micşorarea constantă a preţurilor la carburanţi, cât şi diminuarea riscului agflaţiei despre care se vorbea mult la începutul acestui an. Aceste tendinţe temperează presiunile inflaţioniste în ţară, fapt ce permite întregii economii să răsufle mai uşurat. Or, creşterea IPP reprezintă problema esenţială a economiei noastre. În continuare, mă aştept la o nouă reducere de către BNM a ratei de refinanţare şi a normei rezervelor obligatorii, fapt ce va avea efecte directe asupra reducerii costului capitalului.

Un alt avantaj, destul de important, este o eventuală reducere a preţurilor la imobilul locativ. În prezent, circa 30% din apartamente sunt procurate în scopuri speculative. Odată cu accentuarea proceselor recesioniste, actorii pe această piaţă şi-ar putea retrage "investiţiile" fapt ce se va reflecta asupra diminuării preţurilor la imobile.

2

victor
15 octombrie 2008 15:09

Cind ne referim la subiectul influenta crizei financiare mondiale asupra Economiei Moldave in general expertii si oficialii autohtoni au in vedere lantul sistem financiar strain-sistem financiar autohton- economia reala. Daca abordam acest lant sigur ca influenta va fi minora.
Daca pornim de la Sistem financiar strain-economia reala moldava- sistemul bugerat si financiar autohton apoi influenta va fi dar cu intirziere de citeva luni. Daca in acest rastimp se reuseste la nivel mondial de a reduce substantial din handicap apoi Moldova are sansa de a scapa relativ ieftin. Daca nu efectele sigur ca vor fi cele descrise de Sandu.

3

Sorin
15 octombrie 2008 17:08

Mi se pare că orice guvern e "optimist" prin definiţie. Un guvern "pesimist" n-ar beneficia de multe voturi şi sunt sigur că şi Bush şi Merkel sunt optimişti sau, cel puţin, aceasta este impresia pe care caută să o lese în pofida la orice s-ar întâmpla.
Dar trecând la chestiuni mai obiective, ar fi interesant ca analiză să fie adâncită ceva mai mult şi am câteva comentarii în această privinţă:
1) ISD vor creşte mai puţin decât în 2007-2008 (dacă vor creşte). În afară de factorii pe care îi menţionezi mai este unul fundamental: investitorii potenţiali, adică, companiile bogate în lichidităţi vor avea oportunitatea să se extindă pe pieţele lor naţionale în "virtutea" falimentelor care au loc. Cu alte cuvente, aduce mai multă valoare să cumperi un Merrill Lynch ieftin, decât o Bancă de Economii. Dar apropo de FMI, nimeni nu ne leagă să vindem ci doar să scoatem pe piaţă, astfel încât vânzarea eventuală va avea loc doar dacă conjunctura pieţei va fi rezonabilă la data respectivă. Dar admit, e bad luck. În timp ce Angela Merkel este Ich bin sie bank :)
2) Remitenţele vor fi în scădere (?). Datele existente oferă posibilitatea unor analize mai ample. Dacă 50% din moldovenii migranţi sunt în Moscova, veniturile lor sunt corelate mai puţin cu PIB-ul Rusiei şi mai mult cu piaţa moscovită de imobil (care exact cum ai indicat şi tu a fost într-o stagnare temporară după care a reluat ritmul ascendent). Rămâne de văzut dacă în condiţiile unei recesiuni în Federaţia Rusă disparitatea veniturilor nu va creşte. Ţinând cont de caracteristicile capitalsmului rusesc de tip oligarhic nu exclud posibilitatea ca veniturile elitei să creasc (respectiv şi piaţa de imobil).
3) Exporturile vor creşte mai încet (?). Este certă legătura logică între consumul în ţările partenere şi exporturile moldoveneşti. Dar cât de strânsă e aceasta? Se poate modela elasticitatea exporturilor noastre faţă de PIB-ul ţărilor ţintă şi vedea dacă impactul e mare sau mic. Mizez pe faptul că exporturile moldoveneşti ocupă segmente înguste pe pieţele de desfacere externe şi efectul recesiunilor poate fi cât se poate de marginal. Dar sunt de acord cu tine că vinurile moldoveneşti fiind mai scumpe decât cele chiliene nu au nici o şansă. Dar poate că pe piaţa fructelor uscate suntem mai competitivi?
Desigur, criza se numeşte mondială, fiindcă e mondială. Dar unele ţări vor fi afectate mai puternic iar altele mai mic. Înţeleg că economiile mici şi deschise sunt mai expuse din simplul motiv că comerţul extern vizează cea mai mare parte a economiei. Tot ce vreau să spun că ţările afectate mai puţin au şansa să dezvolte un avantaj competitiv pe seama recesiunii (aici sunt mai degrabă intuitiv).

4

Alexandru Culiuc
16 octombrie 2008 6:18

Sorin, cred ca toata lumea este de acord cu meniul de riscuri şi oportunităţi determinate de criza mondială. Concluzia finală va depinde de felul în care pui accentele... Guvernul atenuează riscurile şi încearcă să pedaleze oportunităţile (în special Dodon în interviul din Kişinevskoe Obozrenie pe care l-am citit astăzi). FMI este mai balanţat, iar eu pur şi simplu reacţionez simetric la optimismul guvernului -- cu o doză de pesimism sănătos şi, după cum mi se pare, argumentat. Am scris mai sus că e normal ca guvernul să fie optimist -- that's their job, deci aici nu cred că ne contrazicem.

Pe puncte:

1) De-acord cu faptul că ISD în Moldova vor scădea şi pe motiv că colapsul multor firme oferă oportunităţi atractive de achiziţii în occident. Interesting point...

2) Foarte tare tras de coada acest argument… Nu m-ai convins nici pe-o clipă în cazul dat.

3) Cel mai bine ar fi dacă am fi competitivi pe piaţa conservelor şi a laptelui condensat – cele mai întrebate produse pe timp de criză...

Tot ce vreau să spun că ţările afectate mai puţin au şansa să dezvolte un avantaj competitiv pe seama recesiunii (aici sunt mai degrabă intuitiv).

De-acrod, au. Însă, cum ar spune un prof de-a meu, “Moldova n-a ratat nici o oportunitate să rateze o oportunitate” (they didn’t miss any opportunity to miss an opportunity). Aşa că, în baza experienţelor trecute, îmi voi permite să-mi păstrez neschimbată opinia mea pesimistă. But if the govt actually manages to turn this situation into an opportunity, asta ar fi cea mai importantă realizare economică din momentul apariţiei RM. Good luck!

5

Igor
16 octombrie 2008 8:04

Moldova si criza financiare mondiala sunt doua elemente absolut ortogonale, si pentru tare mult timp inainte. Asta fiind nu din cauza ca sistema bancara din MD este cea mai bancara si cea mai tare si buna. Pur si simplu in Moldova NU EXISTA piata financiara, deci si sistemul bancar este cam tot acolo. Atat timp cat la linkul asta http://www.moldse.md/ apar 4 tranzactii pe zi, si volum de 16 mii USD pe zi, ministerul finantilor poate sa doarma linistit si sa nu faca teorii pe loc gol. Similar stau lucrurile, din cate am inteles, si cu investiile de portfolio a bancilor moldovenesti. Deci "the risk" asociat cu criza mondiala nu-i in moldova, este in Germania, Franta, UK, Rusia etc. Ei si se confronta cu criza curenta. DAR !!!! si exista dar, atat timp cat risk-premium peste depozitele in MD si US sunt de 13% = 15%-2% (THAT's HUGE), toate ministerele tre sa stea cu ochii in sapte, si populatia tot. Eu in asa banca nu prea asi tine banii, daca cinstit.

Mai departe. Criza economica mondiala. Sandu, sorry, dar asta ce-i? Stiam de una financiara, deja si economica? De ce a cazut pretul la petrol - no clue, la cupru etc - no clue, market down - no clue (joke, but true) BUT ^VIX = 70 http://finance.yahoo.com/q?s=^vix that's a lot. Asta este volatiliti a pietii americane (istoric pe langa 18). Daca mane petroul va fi 120, personal pentru mine nu va fi de mirare. Ca sa nu fac eu acum excurs de ce a aparut criza financiara, si care sunt (pot fi) consecintele, dar pe scurt, totul a pornit de la OBTINEREA USOARA A CREDITELOR (case, masa, masina, etc). BTW, nu din cauza ca caselor au fost prea scumpte, dar din cauza ca credite sau dat prea usor.

Este criza economica si recesiune mondiala - si da si nu. Mai mult probabil ca va fi una. La moment doar panica (ma refer la economie nu finante). Daca va fi una, da, atunci putem porni discutii si ce-i cu Moldova? Una sigur se va intampla, investitii straine o sa fie mai putine, dupa cum a mentionat si autorul, ei cu banii (investitiile) au alte probleme majore acum.

ps: apropo, si LogosPress in interviu cu Mathisen, vorbesc de criza financiara, si nu economica.

pss: ce-i cu pronosticuri despre cat de rau va fi pentru piata financiara, va rog sa nu va chinuiti :)

6

vic
16 octombrie 2008 17:50

Cum Moldova sa profite de criza mondiala? BN ar putea investi $1.9 miliarde in actiuni GM, care la moment are o capitalizare bursiera de $3.32 miliarde. Moldova ar putea cumpara vreo 40 -50% din actiuni cu speranta ca masina noua Colt e un hit si GM ese miraculos din criza, facindu-i pe moldoveni bogati (just kidding).

Daca serios, faptul ca bugetul Moldovei depinde asa de mult de venitul din TVA platit pe importuri e un fapt care mi se pare foarte ingrijorator. Este necesar de a continua reformele fiscale, pentru ca impozitele sa devina baza veniturilor din bugetul de stat. Faptul ca avem o economie tenebra larga inseamna ca exista potential de a largi baza de impozitare fara a mari nivelul impozitelor.

Igor, toti vorbesc ca lectia principala a Great Depression e ca sectorul real e nemijlocit legat de cel financiar. Daca bancile opresc creditarea, atunci intreprinderile falimenteaza. Plus panica creata de pe urma crizei financiare afecteaza consumul.

7

Igor
17 octombrie 2008 10:13

Vic, ce vorbeste lumea eu stiu. De aia si am spus, ca la moment avem doar criza financiara, si probabil (fara a indica pe cat de probabil) va fi si una economica. Dar pareri sunt diferite, si povestea ca

Daca bancile opresc creditarea, atunci intreprinderile falimenteaza. Plus panica creata de pe urma crizei financiare afecteaza consumul.

am auzit-o de atatea ori ca deja o visezi noaptea :) Mai mult, am auzit si argumente Pro/Contra despre bailout, analize despre situatia "reala", pronosticuri etc. Si ca sa fie clar, cand spun am auzit, inseamna ca am auzit nu pe strada, sau pe LiveJournal :D, am auzit de la persoane care inteleg in asta, probabil ca mai mult decat noi toti luati impreuna. Repet, parerile erau atat de diferite, incat nici nu are rost sa le discutam. Persoanele sunt atat de autoritare incat eu nu indraznesc sa comentez argumentele lor. Noi totusi vorbeam despre Moldova, si criza mondiala. Parerea mea: La moment Moldova nu are nimic in comun cu criza mondiala. Daca lucrurile intr-adevar vor merge cu mult mai rau decat acum, si daca vine o recesiune peste tarile dezvoltate, si daca economia mondiala chiar intra intr-o stagnare, atunci da, Moldova a rupt-o. Pe cat de tare? pai va fi mai putin socant decat pentru tarile dezvoltate, ca de la rau va fi un pic mai rau. Rau in State, asta inseamna ca Beverly hills blonds o sa inceapa sa-si tunda iarba in fata casei singurele, si fat ass boys de pe wall street o sa invete cum se merge cu track-ul in loc de Lamborghini, si atunci Mexica a rupt-o. Similar si cu Moldova, dupa cum a spus si Sandu, criza principala va fi din cauza scaderii remitentelor (punct).

8

Vinniandertal
17 octombrie 2008 23:38

Cred ca e "benefica" criza ca va face puterile de decizie din marile entitati financiare sa-si redefineasca viziunile, sa optimizeze cheltuielile, in special cele de lux.
Cred ca sistemul (financiar) e supraincarcat (imi aduc aminte de ideologia productiei in serie, cind intr-un moment cam s-a dovedit ca nu este panaceea), si are nevoie de o pauza, sau mai bine zis - reparatie

9

Vic
18 octombrie 2008 6:14

Articolul din Logos Press din octombrie nr 38 (774) vorbeste despre faptul ca in Moldova ar fi posibila o panica a detinatorilor de depozite, asa cum se intimpla in Ucraina.

Parerea mea e ca asa o panica ar fi cu totul neintemeiata. Bancile din Moldova nu detin active toxice. Nivelul de capitalizare a bancilor e mult mai inalt. Creditele acordate intreprinderilor locale presupun ca sint sanatoase, deci nu exista motiv de ingrijorare. Bancile noastre au suprvietuit crizele din deceniul trecut, au supravietuit caderea preturilor la imobile din 1998, etc.

In caz ca totusi ne molipsim de panica de la vecini - situatie reala, atunci BN trebuie sa fie gata sa vina cu o solutie.

Autorul articolului propune schimbarea regulamentelor bancare si schimbarea Codului Civil RM pentru a face imposibila retragerea depozitelor inaintea termenului de scadenta. Mie mi se pare ca aceasta propunere este cu totul inacceptabila. Este o limitare fragranta a libertatilor mele individuale ca detinator a depozitelor. De ce statul trebuie sa imi spuna ce sa fac cu banii mei? Daca retrag depozitele pierd dobinda acumulata conform contractului. Faptul ca statul ar putea interzice retragerea depozitelor imi aminteste de epoca Uniunii Sovietice si stat totalitar.

Intrebare: daca statul imi interzice acum retragerea depozitelor, voi mai dori eu in viitor sa detin depozite intro banca din Moldova?

Nu exista alte solutii privind repetarea crizei de lichiditate in Moldova? In caz ca panica intradevar incepe, Banca Nationala ar putea micsora procentul de rezervare a depozitelor. Tinind cont ca acest procent e foarte inalt la moment, aceasta deja constitue o resursa insemnata, asigurind bancile comerciale cu lichiditate.

A doua resursa - BN poate deschide linii de credit pentru bancile comerciale ce au dificultati cu lichiditatea - similar cu ce face FED-ul. Daca trebuie, BN ar putea emite lei, chiar in cantitati mari pentru a acorda aceste imprumuturi (a pompa lichiditate in sistema bancara, similar cu FED-ul).

O alta resursa ar fi garantarea in mai mare masura a depozitelor - de la 10 mii (dupa cite tin minte) la 100 mii spre exemplu.

Nici intr-un caz nu interzicerea retragerii depozitelor, ce seamana cu comunism, si ar distruge increderea in sistemul bancar din Moldova. In caz ca BNM interzice retragerea depozitelor acum, aceasta cu siguranta ar stirni panica. Tinind cont ca depozitele din Moldova sint scurte - 3 luni, 6 luni, maximum 12 luni, lumea ar retrage depozitele la scadenta si aceasta ar fi cu adevarat o problema serioasa.

Interesant ca ai nostri se grabesc sa copie tot timpul fie Rusia (cu nivelul inalt al rezervarii depozitelor), fie Ucraina (cu interzicerea retragerii depozitelor) si nu incearca sa priveasca critic la hotaririle statelor vecine.

Cum am mai spus si inainte, nu sint expert in macro. Cred ca e binevenita analiza altor economisti.

10

Igor
19 octombrie 2008 23:01

intr-o economie libere, si un sistem financiar cat de cat sanatos, asa prostii ca "inghetarea" conturilor de depozit pot veni in cap numai la incompetenti. Totusi cred ca BN are specialisti buni, deci concluzia ar fi ca nu-i totul asa de bine cum se arata la suprafata.

11

Cris
22 octombrie 2008 23:36

Salut tuturor.
Unde si nu aud se vorbeste despre criza, etc, etc. Eu am o intrebare...eu, ca cetatean obisnuit din RM, care are depozit in banca, salariu stabil, mediu pe luna...in ce fel ma va afecta...inafara de faptul ca vor creste preturile ca de obicei?
Mersi

12

Alexandru Culiuc
22 octombrie 2008 23:46

@Cris, depinde in ce sector al economiei ai "salariu stabil". Si in caz daca preturile intr-adevar vor creste (ceea ce nu e cert, apropo), oare asta nu-i o cale directa de a fi afectat? Majorarea preturilor cu 10% inseamna ca ai devenit sarac cu 10%.

13

carina
20 noiembrie 2008 20:32

Ma adresez lui Vic care ,,presupune ca asa o panica de a retrage depozitele ar fi cu totul neintemeiata. Eu am incercat sa o fac si la care raspuns / Banca nu dispune la moment de lichiditati, reveniti mine, sau peste o luna. La asa raspuns cum sa nu intri in panica??? Chiar am sa/mi anunt toti cunoscutii sa/si retraga depozitele sa vedem cum rezista bancile :)

14

Vic
27 noiembrie 2008 6:24

Mie imi pare ca Banca Nationala e prea pasiva in tot ce se intimpla. Ea ar trebui sa explice foarte clar ca va face orice ca sa sustina sectorul bancar.

Bancile se tem ca oamenii vor retrage depozitele si au incetinit cu mult acordarea creditelor, pentru a avea destula lichiditate. Stiu ca in Moldova multe intreprinderi au nivel jos de capital propriu. Fara credite bancare aceste intreprinderi devin falimentare. De aceea e foarte important ca bancile sa continue creditarea.

Parerea mea e ca BN ar trebui sa asigure bancile ca in caz de probleme cu lighiditatea ea le va acorda credite. Asta poate insemna ca BN va trebui sa emita cantitati inalte de lei. Pericolul de inflatie acum e mai putin important, pentru ca viteza de circulatie a banilor s-a micsorat. Plus ceva inflatie inseamna ca rata reala a creditelor bancare se micsoreaza. Bancile centrale din vest au inceput demult sa sustina prin credite bancile comerciale. S-a ajuns la asta ca bancile centrale au introdus direct capital in banci prin procurarea actiunilor preferentiale.

O alta chestie e ca BN ar trebui sa directioneze bancile sa ceara o mai inalta acoperire a creditelor prin gaj, pentru ca gajul de obicei consta din imobile. Aceasta pentru a evita un scenariu care s-a intimplat in SUA, cind valoarea mai mica a imobilelor a dus la calitatea rea a creditelor (doar unul din aspecte).

In caz ca BN interzice retragerea depozitelor inainte de termen aceasta va duce la disparitia increderii in unicul sector financiar care cit de cit functioneaza in Moldova - sectorul bancar(nu avem o bursa dezvoltata).

15

Fiodor
27 noiembrie 2008 14:09

am niste prieteni care au dorit sa faca niste credite .
Citeva banci le-a raspuns: NE PARE RAU , nu mai acordam credite. DEci cum explicam faptul asta, pt ce se mai numeste ea BANCA?

16

Constantin
28 noiembrie 2008 13:50

Fiodor: pai banca nu are incredere in faptul ca prietenii tai vor returna creditele.
Din experiente auzite first hand stiu ca, daca prezinti garantii solide (si de dorit sa le intaresti cu ceva gaj), creditul mult visat cu dobanda de 24% anual devine al tau :)

17

eu
2 decembrie 2008 11:24

Sandu, poporul asteapta ceva nou. A trecut deja o luna de cind nu ai spus nimic. Mai arunca ceva material pentru amatorii si profesionistii din domeniul teoriei si practicii economice.
Probabil este riscul ca o parte din acesti putini pasionati de economie sa treaca la showul marazmatic patriotico-electoral.
Vezi ca face unul(a fost si pe situl acesta) cu pretinse cunostinte din domeniul politicii de tineret.

18

Alexandra Can
22 decembrie 2008 4:31

In ultimii 2-3 ani importul depaseste exportul, aceasta proportie ajunghind la 33% in anul curent! Puteti numi careva tari, care la acest capitol ne depaseste?
Cum estimati pierderile mijloacelor circulante ale agentilor economici-exportatori de marfuri si servicii in urma "intaririi" leului moldovenesc ?
In Europa vinzarile au scazut cu circa 30%.
Cum credeti, agentii economici autohtoni au sansa sa majoreze preturile la marfurile si serviciile exportate ?
Este adevarat, ca in Moldova bancile /oricum este cursul valutar/ incaseaza venituri prin diferenta cursului de cumparare-vinzare a valutei si oricum au de chistigat. Importatorii la fel au reusit sa importe marfuri la un curs valutar benefic pentru ei, dar preturile pe piata consumului nu au scazut proportional. Salariile nu numai ca nu au crescut, ba chiar s-au micsorat!
Daca sunt afectate veniturile populatiei, au scazut exporturile, au crescut costurile la servicii, resurse energetice etc...este cazul sa fim linistiti, ca "Moldova nu va fi afectata" de criza economica mondiala ?
Parerea mea este, ca in prezent deja se simte prezenta crizei economice, care s-a declansat in lume, dar anul 2009 va inregistra adevarate ravagii.
Vom trai si vom vedea.

19

student
24 decembrie 2008 21:28

Stimata, Alexandra Can. Aceste intrebari denota ceia ce nu trebuia de demonstrat. A demonstrat-o practica. Intreprinderile autohtone au un management foarte si foarte prost.
Creati impresia ca sunteti un brigadir de la gradina colhozului de la sfirsitul anilor 90.
Dar aveti pretenti de mare economist si manager de succes.
E clar de ce "kantora" pe care o conduceti este in agonie de peste un deceniu.
Mai luati ore de meditatie la economie de la practicantii ASEM care vin la Dv.

20

Arina
27 ianuarie 2009 14:49

ce ziceti de articolul asta http://www.thebanker.com/news/fullstory.php/aid/6374/Risers__and_fallers.html ?
ca e foarte popular acum :)

eu il stiu de ceva timp, dar azi mi-a venit e-mail de la banca mea din Moldova:

Stimata Doamna Cretu

Fiind clientul nostru, va tinem la curent cu informatiile ce reprezinta interes comun:

Conform analizei efectuate de revista financiara The Banker (publicate pe 5 ianuarie 2009), Moldova (de rand cu inca cateva state) nu este afectata de criza financiara mondiala, iar parametrii pietii bancare, in special lichiditatea sunt mentinuti la nivel optim.
Vedeti articolul aici.

21

SofM
27 ianuarie 2009 16:04

De fapt Moldova va avea de suferit odata ce criza financiara se va propaga pe deplin in sfera economiei reale si multi dintre moldovenii angajati in Europa de Vest vor fi nevoiti sa revina pe pamintul natal :)

22

SofM
27 ianuarie 2009 16:04

De fapt Moldova va avea de suferit odata ce criza financiara se va propaga pe deplin in sfera economiei reale si multi dintre moldovenii angajati in Europa de Vest vor fi nevoiti sa revina pe pamintul natal :)

23

imprumut bani
3 august 2012 14:13

Excellent issues altogether, you just won a new reader. What might you recommend in regards to your put up that you simply made a few days ago? Any certain?

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre