Alexandru Culiuc

30 decembrie 2008

În Lima...

Analiza programului PCRM este practic finalizată, însă nu aş vrea să va plictisesc şi întristez în ajunul anului noi. Mai bine vă distrez cu o compilaţie de observaţii acumulate pe parcursul celor patru călătorii în Peru din ultimele cinci luni.

În Lima e normal să pui sârmă ghimpată (uneori şi sub tensiune) în vârful gardului din jurul casei.

În Lima poţi suna la magazinul alimentar (sau farmacia) de la colţ şi comanda produsele la domiciliu. Livrarea este gratuită.

În cartierele locative ale Limei, fiecare semn „stop” şi „cedează trecerea” în faţa intersecţiilor este acompaniat de un speed bump (în rusă „лежачий полицейский”, dar cum se numeşte în română?).

În Lima femeile nu poartă bijuterii scumpe când planifică să circule cu taxi. Femeile care au bijuterii scumpe nu circulă în transport public prin definiţie.

În Lima jumătate din instituţiile medicale sunt clinici de chirurgie cosmetică. Un segment important al  clientelei îl reprezintă secretarele, inclusiv tipe de peste cincizeci de ani din aparatul guvernului central.

În Lima totul ce este bun (sau pretinde să fie bun) se vinde sub sloganul „calitate americană”. În Moldova provincialismul consumerist este reflectat de expresiile magice „calitate europeană” şi „евростандарт”.

În Lima (şi în Peru) reţeaua electrică operează la tensiunea standardului european (220V) însă la frecvenţa standardului american (60Hz). Prizele de-aici acomodează atât fişele europe (două contacte rotunde), cât şi cele americane (două contacte plate).

Centrul istoric al Limei, unde se află cea mai mare parte a instituţiilor guvernului central, este cel mai urât, delăsat şi criminogen sector al oraşului. Oricum, turiştii încep descoperirea oraşului (şi a ţării, de cele mai dese ori) anume aici.

În oricare local din Lima, cât n-ar fi de ieftin, toate sucurile sunt făcute pe loc în blender sau juice-maker: portocale, mango, căpşune, papaia, pere, maracuya (passion fruit), etc. Extrem de delicios şi la un preţ acceptabil — circa $1.2 pentru 250ml într-un local mediu. Totodată cafeaua bună se serveşte doar în localurile foarte scumpe.

În Lima se bea doar vin spumant dulce. Şampania demi-secă (!) se consideră acră. Probabil unica cauză de ce magazinele oferă şampanie brută este numărul relativ mare de turişti şi expatriaţi.  Majoritatea „şampaniilor” sunt făcute conform formulei: vin alb de calitate proastă + zahăr + injecţie de bioxid de carbon. Chiar şi şampaniile locale relativ scumpe, făcute după metoda tradiţională, conţin zero Chardonnay.

În Lima la discotecă se dansează „Hay que venir al sur” de Rafaella Carra.  Ţin minte cum părinţii dansau pe muzica ei la începutul anilor optzeci. Cuvintele sunt magice (şi, aş zice, nu lipsite de adevăr) — „Para hacer bien el amor hay que venir al sur”. Clipul e şi mai magic:

Publicat: 30 decembrie 2008 23:24

Categorii: Călătorii

Comentarii (11)

1

vv
31 decembrie 2008 11:15

50Hz e si in Europa, inclusiv Moldova si toata fosta USSR.

2

Alexandru Culiuc
31 decembrie 2008 15:23

Sorry, eroare de tipar. Peru e la 60Hz (std. American). Am corectat si in text.

3

Corina Simon
31 decembrie 2008 17:37

Multumesc pentru informatii in plus despre Peru!

Am cunoscut anul acesta pe Joaquin Leguia din Peru - antreprenor social si laureat al Forumului Economic Mondial, Premiul pentru Lideri Mondiali de Tineret.

Deoarece lucrez in domeniul transformarii conflictelor si construirii pacii l-am rugat sa-mi povesteasca despre climatul de conflict din cunostintele lui si despre ce se intampla la nivelul societatii civile.

E o tara impartita in mai multe grupuri indigene avand culturi diferite si ca in toata America indigenii au fost mult timp asupriti o data cu venirea colonizatorilor. Si astazi sunt discriminati si tratati mai rau decat copiii.

Apropo de copii, premiul lui Leguia a fost pentru o initiativa pentru copii. Vezi filmuletul aici: http://www.youtube.com/watch?v=WKJ9gjZfMLw

Nu credeam sa existe asa ceva in lumea globalizata, dar ...sunt cateva mici grupuri de indigeni care traiesc foarte izolati in jungla peruana si sunt protejati de catre autoritati/cercetatori. Au un teritoriu redus si nu migreaza de pe el. Ei habar nu au de tot ce se intampla inafara junglei. L-am intrebat pe Joaquin ce se intampla cand vad un avion? Mi-a raspuns ca il considera divinitate, un zeu.

Din cauza inegalitatilor severe, a istoriei coloniale multe conflicte au devenit violente.

Societatea civila ca in multe tari in curs de dezvoltare s-a axat in principal pe sustinerea ajutoarelor sociale - ridicarea oamenilor din saracie si nu numai. Pentru ca tara e mare si relieful dificil statul nu poate avea o prezenta eficienta si e puternic centralizat in Lima bineinteles :).

Am vazut ca ai fost si in zone mai putin turistice, unde locuiesc indigenii. Cum e viata lor?

Cum e clima?

An nou fericit!

Speed bump ... hm .. tough one ... limitator/limitor de viteza. Mai specific de atat nu am gasit.

4

Peter Myers
31 decembrie 2008 19:52

Alex-

That's some spectacular dancing.

Trebuie sa vorbim candva in ianuarie, pentru ca si eu plec in America Latina in martie. Vreau sa stiu mai mult despre Peru, deoarece planul meu este sa stau vreo trei ori patru luni acolo.

An nou fericit, si o sa vorbim degraba.

- Peter

5

Tudor
1 ianuarie 2009 15:19

În Lima se bea doar vin spumant dulce...
conform formulei: vin alb de calitate proastă + zahăr + injecţie de bioxid de carbon
Mai corect ar fi de spus VIN SPUMOS

6

Mihai Bologan
2 ianuarie 2009 23:27

interesanta povestire, mi-a placut in special observatia privind standardele de calitate. Probabil ei nici nu au prea multe lucruri europene, de aceea chestiile americane sunt considerate drept calitative, iar la noi invers.

astept cu nerabdare comentariile la programul PCRM :)

La Multi Ani!

7

roman rosca
7 ianuarie 2009 14:34

speed bump=reducator de viteza

8

Petru
8 ianuarie 2009 20:24

Probabil ca programul PCRM este unul extrem de sofisticat daca inca nu a aparut analiza lui. A trecut mai mult de o saptamina de cind Sandu spunea ca "Analiza programului PCRM este practic finalizată".
Ori in Lima este prea cald?
Sau sampania e de vina?

9

Mona
10 ianuarie 2009 2:22

de ce nu vorbesti de machu picchu??

10

Mona
10 ianuarie 2009 2:25

"Cuvintele sunt magice (şi, aş zice, nu lipsite de adevăr)". Pari atat de sigur, ce te-a facut sa te convingi chiar asa??

11

come on!!
8 martie 2009 18:45


Corina Simon Says: "Nu credeam sa existe asa ceva in lumea globalizata" ....whatt????????????????

Raspuns : VORBESTI DE PAR CA NU AI FI ROMAN!!

ai calatorit vreodata prin tara ta? ...plimbate un pic mai mult si o sa vezi mizeria in care traiesc milioane de romani...oameni care inca isi fac nevoile in curtea lor... doar sa citez un exemplu.

De fiecara data cand citesc astfel de blogguri imi vine sa rad hahaha!! cum va permiteti ( cu ce drept? ) sa judecati cand nu sunteti in stare de a controla proprie vostra tara!! ....


Dau un alt exemplu de comentarii stupide, de fapt citez ceea ce Bloggistul a scris: "În Lima se bea doar vin spumant dulce" come on!!!!!! hahaha. De ce generalizam? ...Rapunsul meu pentru un astfel de comentariu este: Bei Vin spumant conform buzunarul tau si daca ai mai multi bani incat poti sa ti permit ceva cu mult mai mult bei Chanpaigne....Come on dinou!! Majoritatea romanilor isi permite sa bea doar Angeli ..so ce este asa de "surprinzator" de parca ati fi Francezi hahahah...

alt!! hahaha În Lima totul ce este bun (sau pretinde să fie bun) se vinde sub sloganul „calitate americană" hahaha doamne !! ilumineaza l !!!

alt!! În Lima e normal să pui sârmă ghimpată (uneori şi sub tensiune) în vârful gardului din jurul casei hahaha ...atunci un Peruan ar putea sa spuna In Bucuresti e "normal" sa urci nespalat in metrou, tranvaie,etc (pentru ca pute ca dracu mai ales in vara), in Bucuresti e normal sa ti faci nevoile in curte, in Bucuresti e normal sa ai decor la case cu stil tiganesc, in Bucuresti e normal sa puta blocul tau, in bucuresti e normal sa ai un lift (la bloc) imputit scuipat ,etc....si asa pot sa mai citez lucrurile "normale" ..dar ar suna cam stupid un astfel de comentariu...

Un astfel de comentariu ar putea sa vina doar de la un om care dupa parerea mea sufera de respingerea sociala.

Acuma intreb : de ce te surprinde sa vezi ceva negativ in alta tara cand ar trebui sa fi F OBISNUITA cu lucrurile astea?

rugamintea mea e: sa va spalati bine reputatia proasta pe care o aveti in Europa si apoi criticati pe altii ....

Salutari si numai bine. :)

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre