Alexandru Culiuc

10 decembrie 2008

Programele partidelor politice. Partea 1. PDM

Am lipsit de mai bine de-o lună de pe site. Cauza este simplă — la moment interesele mele ţin tot mai puţin de Moldova, şi tot mai mult de Peru. Aşa că n-am brămburit prin moldnet şi blogosfera moldovenească de mai bine de o lună. Astăzi însă, datorită unei prietene, am ajuns pe un site care mi-a adus aminte că Moldova este răvăşită de campania electorală 2009.

2009.md este un site care-şi propune să creeze un parlament virtual, candidaţii fiind înaintaţi şi aleşi de utilizatorii moldnetului. Obiectivul de bază este „promovarea unei noi clase politice”. Prietena de fapt mi-a expediat un link ceva mai concret...

După ce mi-a mai trecut mirarea iniţială, am observat că sub numele meu scrie „neafiliat(ă) politic” — adevăr curat. Şi atunci m-am întrebat: dacă într-adevăr aş decide să candidez pentru parlament, există oare în Moldova un partid care mi-ar fi interesant? Întrebarea este absolut ipotetică, evident. Această întrebare poate fi descompusă astfel:

  • Lista candidaţilor cărui partid include persoane cu care aş dori să fiu afiliat?
  • Care partid îţi oferă şanse mai mari să împingi propria agendă? (cu alte cuvinte, care partid are şanse de a trece pragul electoral)
  • Care partid are un program electoral (şi în primul rând un program economic) compatibil cu agenda mea?

Voi încerca să răspund doar la ultima întrebare. Şi o voi face cât se poate de exotic — analizând programele politice ale partidelor politice. E adevărat ca ele practic nu joacă nici un rol în alegeri, dezbaterile electorale sunt totalmente dominate de discutarea liderilor politici şi nu a politicilor publice. Însă programele politice oricum oferă informaţii interesante:

  • Cât de focusat şi coerent este mesajul partidului?
  • Cât de compatibile sunt obiective ale partidului între ele şi cu teoria economică?
  • Cât de bun este speachwriterul partidului? (şi, prin extrapolare, care-i calitatea staff-ului)

Programele politice sunt disponibile pe situl E-democracy.md. Primul în lista de partide este Partidul Democrat din Moldova; cu el şi voi începe. Formatul analizei este următorul — citate din text care mi-au atras atenţia cu scurte comentarii. Voi pune accent pe aspectele economice ale programelor.

Partidul Democrat din Moldova

În pagina 2 a Obiectivelor Programatice ale Partidului Democrat din Moldova găsim prima pomenire a economiei:

Debandada economică şi sărăcia sînt o consecinţă a dezinteresului statului faţă de elaborarea şi implementarea unor strategii şi politici de edificare a unei societăţi moderne, al cărei scop să fie gasirea unui echilibru între dinamica socială şi dreptatea socială. Eforturile de energizare a mecanismelor economiei naţionale ţin cont doar de obţinerea unor profituri cît mai mari, aspectele sociale fiind neglijate.

Şaizeci de cuvinte lipsite de sens — un început deloc încurajator.

Cuvântul „economie” figurează în titlul unui compartiment doar în pagina 3:

Economie de piaţă socială

Partidul Democrat din Moldova contribuie la definirea şi libera exprimare a voinţei politice a cetăţenilor, promovează respectarea valorilor supremedemnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic în spiritual tradiţiilor democratice.

Poate cineva să-mi explice ce are acest prim alineat din compartimentul „economie de piaţă socială” cu economia? Observaţi eroare ortografică „supremedemnitatea” în loc de „supreme: demnitatea”.

PDM consideră că pentru realizarea unui salt economic este absolut necesară restabilirea ramurilor tradiţionale ale gospodăriilor moldoveneşti, iar odată cu acestea - reanimarea întreprinderilor mari şi stimularea businessului mic şi mijlociu, menţinerea unui buget echitabil prin coordonarea priorităţilor de dezvoltare şi priorităţile angajamentelor sociale, crearea unui climat investiţional favorabil cu atragerea în economie a resurselor financiare ale celor aflaţi la muncă peste hotare, atragerea mijloacelor bancare în stimularea unei dezvoltări reale a procesului de producere, aprofundarea şi perfectarea formelor de cooperare cu organismele financiare internaţionale.

În viaţa mea nu am citit un alineat mai prost scris. O singură frază de 85 cuvinte, în care sunt amestecate o duzină de idei stâlcite şi contradictorii.

Perla stilistică acestui alineat este „cei care nu pot să lucreze într-un sistem de piaţă liberă - şomerii şi pensionarii”. Şomerii şi pensionarii nu pot lucra într-un sistem de piaţă liberă. Şi atunci unde ei pot lucra? Şi dacă ar lucra, ar mai fi ei şomeri şi pensionari? Autorul unor formulări de genul „atragerea mijloacelor bancare în stimularea unei dezvoltări reale a procesului de producere” urmează să fie împuşcat pe loc. Oare nu se putea găsi o formulare mai succintă. Spre exemplu „atragerea resurselor bancare în sectorul de producere” are 7 cuvinte vs. 12 în varianta originală. De ce „aprofundarea şi perfectarea formelor de cooperare” şi nu „aprofundarea cooperării” (2 cuvinte vs. 6)? „Climat investiţional favorabil cu atragerea”?! Sau poate totuşi „compatibil cu atragerea”?

Mai grav este faptul că nici unul din aceste obiective (investirea remitenţelor, direcţionarea creditelor în industria manufacturieră, etc.) nu sunt nicicum susţinute de propuneri concrete sau măcar de direcţii generale. De asemenea nu sunt clare priorităţile economice: într-o sigură propoziţie se propune „reanimarea întreprinderilor mari”, dar şi „stimularea businessului mic şi mijlociu”. Chiar nimeni nu şi-a pus întrebarea că oricare politică care menită să îmbunătăţească condiţiile de operare a întreprinderilor mari prin definiţie înrăutăţeşte condiţiile relative ale întreprinderilor mici (şi vice-versa)?

Realizarea securităţii energetice

[…] În sfera social-economică, în primul rînd în domeniul construcţiilor de locuinţe, este necesar să se recurgă la măsuri drastice antimonopol.

Îmi explică cineva ce are construcţia de locuinţe cu securitatea energetică? Şi de când industria de construcţii este monopolizată?

Investiţii în infrastructură

Economia puternică înseamnă predictibilitate, competitivitate şi stabilitate fiscală, condiţii echitabile de concurenţă, dar şi scoaterea la suprafaţă a economiei subterane, prin închiderea canalelor de legătură cu economia oficială.

În primul rând, corect va fi „predictAbilitate”. Mai straşnic este faptul că nu se vede nici urmă de „infrastructură” în acest prim alineat al compartimentului „investiţii în infrastructură”.

Economia puternică înseamnă mai multă competitivitate pentru întreprinderile din Republica Moldova, dar şi locuri de muncă noi în sectoare care nu prezintă interes pentru investitorii străini.

Deci dacă investitorii străini nu văd nici umbră de profit în anumite industrii, apoi e rolul nostru să căsăpim banii în acele direcţii? Expresia „economia puternică înseamnă mai multă competitivitate” este demnă de un elev de clasa a treia.

Politicile unor guvernări amatoriste au adus educaţia tinerei generaţii într-o situaţie intolerabilă, au distrus cu bună ştiinţă cadrele de universitari şi cercetători.

Se pare că educaţia într-adevăr a fost adusă la o situaţie intolerabilă, dacă cuvântul „universitar” este utilizat în calitate de substantiv.

Aş putea să continui să citez la nesfârşit aberaţiile din programul PDM. Cred că poziţia mea e clară — îmi vine greu să cred că un partid politic relativ cunoscut ar putea publica un document într-atât de agramat, într-atât de prost gândit, într-atât de superficial (nu veţi găsi nici o cifră), într-atât de anemic şi neputincios.

Apreciere:

  • Program economic: 0/10 (lipseşte cu desăvârşire)
  • Calitatea scrierii: 1/10
  • Notă finală: 1/10

The West Wing

Dacă doriţi să înţelegeţi cum urmează să fie scrise asemenea documente, vă recomand să vizionaţi serialul „The West Wing”, care descrie viaţa şi lucrul unei administraţii fictive din Casa Alba. Doi profesori de-ai mei care au lucrat în administraţii recente (Jeff Frankel la Clinton şi Greg Mankiw la Bush) mi-au confirmat că serialul redă realistic activitatea celui mai puternic aparat birocratic din lume. Scrierea şi cizelarea la nesfârşit a programelor, legilor şi cuvântărilor este unul din principalele activităţi a acestui aparat. Puteţi să fiţi siguri că autorii documentului analizat mai sus nu ar fi ajuns nici măcar speachwriter pentru primarul unui orăşel prăpădit din Tennessee.

The West Wing poate fi găsit prin torrents, dar aveţi răbdarea şi spaţiul necesar pentru a teleşarja mai bine de 50GB de fişiere AVI. Highly recommended pentru oricine interesat de guvernare şi politică.

To be continued...

Data viitoare voi comenta programul economic al Partidului Comuniştilor din Republică Moldova.

Publicat: 10 decembrie 2008 23:22

Categorii: Economie si Afaceri | Guvernare si politica

Taguri: , , ,

Comentarii (14)

1

Klaus
11 decembrie 2008 0:51

Mă tem că ai pus PDM-ul într-un pole position care e extrem de nefavorabil aici. Nu m-aş mira să văd celelalte partide repezindu-se să-şi cizeleze programele după această analiză.

Aştept cu nerăbdare celelalte texte. Sper să fie la fel de incisive.

2

yeah
11 decembrie 2008 11:20

Conform unor schite 'analitice' (contabilizarea politicilor promovate de fiecare partid in parte) de catre mine, pcrm mi-a iesit ca fiind cel mai liberal partid din Moldova, iar PL - cel mai de stanga.
Astept sa fiu contrazis in viitoarele articole sau sa-mi fie confirmat faptul ca e ceva putred in Danemarca noastra :)

3

Mihai Moscovici
11 decembrie 2008 12:07

Intrigant, astept continuarea...

4

eu
11 decembrie 2008 12:18

Daca continui cu asemenea analize ii ucizi practic pe toti,
cu expetia celor de la PCRM, care vor fi grav raniti.
Intuesc ca concluzia ta va fi una ne asteptata si paradoxala pentru public. Anume PCRM sunt cei mai buni dintre cei rai.
Daca PCRM se numeau altfel probabil ca ii sustineai pe ei. Dar asa cred ca nu ai curajul sa afirmi acest lucru public.
Dar sa asteptam.

5

Artur Gurău
11 decembrie 2008 14:30

Mi-a plăcut. :) În ceea ce priveşte programele partidelor, chiar e nevoi de aciditatea lui Culiuc pentru a semnala mediocritatea acestora. Alexandru la asta se pricepe. Abia aştept comentariul celorlalte platforme.

PS: You have a broken link (2009.md) ;) gook luck!

6

Radu (Cahul)
11 decembrie 2008 15:05

In mod sincer, am fost foarte curios sa citesc evaluarea programului politic a PDM, de altfel nu imi amintesc daca cineva pina acum si-a propus un astfel de obiectiv.
P.S. Looking forward to reading the next analysis.

7

iulian
11 decembrie 2008 15:55

programele politice sunt facute doar pentru ca asa trebuie, asa este primit, putin din ce e scris in ele conteaza sau are sens. de aia si sunt facute ca nimeni sa nu le inteleaga :)
pentru oameni conteaza cu ce promisiuni (pomeni) concrete sau cu ce persoane se duc partidele la alegeri!!!

8

Arina
11 decembrie 2008 23:37

imi cer scuze, nu am analizat textul foarte bine, dar "universitar" e si substantiv ;)

9

Vasile
15 decembrie 2008 20:18

buna analiza... pe unde mai pui ca din elita PDM mai fac parte asa intelectuali ca Serebrean, Nantoi s.a. interesant au citit/contribuit cumva la acest program? :)

10

Sergiu
22 decembrie 2008 18:07

Sandu, daca ajungi sa analizezi si programul Partidului Conservator (PC), compara-l mai intii cu programul de activitate a Guvernului Tarlev II. Rezultatul comparatiei, presupun, te va surprinde. Ma mir cum de functionarii responsabili de la MJ au permis inregistrarea PC cu un asemenea program. Acestia fie au fost indulgenti, fie nu au citit programul PC sau nu au vazut programul guvernului Tarlev II, care i-a mentinut/ promovat in functii.

11

Adrian Hancu
26 decembrie 2008 18:20

Cel mai trist e că şi partea 2, 3, 4, 5 ,6 (sau câte o să mai urmeze) o să primească aceiaşi notă.
+ mai cred că o să primeşti oferte şi propuneri de la partidele din MD ca să le oferi consultanţă. SFAT: Să le ceri şi banii, de dorit şi în formă de avans.

12

Mariana
12 februarie 2009 6:41

Buna mi-a placut ce ai scris:)

13

Eugen
27 februarie 2009 11:21

Citeam acest articol si nu stiam ce sa fac sa pling sau sa rid....
Oare cum am ajuns la asta?
Ultimii ani arata ca oamenii din Moldova nu mai au vointa si au inceput sa isi piarda demnitatea.
Am ajuns sa fim condusi de niste dobitoci, sa imi fie iertate aceste cuvinte. Dar oare ei sunt dobitoci sau noi, daca ii ascultam si permitem ca tara sa fie guvernata de agramati?

Alexandru, sper ca macar cei care vor citi aceste rinduri sa isi mai deschida ochii si sa vada ce oameni conduc tara. Multumesc si keep up the good work :)

14

Alex
1 aprilie 2009 17:26

Nu m-aş mira să văd celelalte partide repezindu-se să-şi cizeleze programele după această analiză.
Daca o fac, inseamna ca stiu sa invete din greselile altora - ceea ce e o calitate buna. Sunt sigur ca nimeni nu va face nimic pentru ca sunt lenesi, sau nu le pasa; probabil ca spera ca ei vor fi acei care numara voturile (-;

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre