Alexandru Culiuc

24 decembrie 2008

Stream of consiousness în ajun de crăciun

Crăciunul... stranie sărbătoare pentru un păgân. Cum a spus logodnica mea:

"Christmas for athiests — all the benefits and zero costs." Într-adevăr: zile libere de la serviciu, cadouri, Moş Crăciun, etc.

Apropo de Moş Cărciun...

Moş Crăciun — cea mai proastă profesie în Lima (palton, cuşmă şi barba la 30 grade căldură şi o umiditate de 90%). Dar n-ai ce face — emisfera de nord dictează atributele indispensabile ale sărbătorilor.

Apropo de atribute indispensabile ale sărbătorilor...

Sărbătorile de iarnă (de vară, în cazul celor în emisfera de sud) fără vizionarea Ирония судьбы "Love Actually" este echivalent cu noaptea de crăciun fără brad.

Apropo de brazi...

Bradul 2.0 — candidat pentru poziţia de vârf în topul celor mai idiotice şi aberante războaie politice.

Apropo de Dorin Chirtoacă...

Dorin Chirtoacă trezeşte milă. Nu e chiar cel mai potrivit sentiment pentru reprezentantul Nr. 1 al generaţiei tinere de politicieni.

Apropo de generaţia tânără de politicieni...

2009.md — faces.md pentru lumea cu pretenţii intelectuale şi politice. Conţinut util şi relevanţă pentru alegeri — zero.

Apropo de alegeri...

Tre’ să continui publicarea analizelor programelor partidelor politice.

P.S. Ştie cineva cum va fi stream of consciousness în română?

Publicat: 24 decembrie 2008 20:56

Categorii: Offtopic

Taguri:

Comentarii (20)

1

Grigorii
24 decembrie 2008 21:17

Sandu, ai calcat pe bataturile multora. Se pot enerva enorm.
Nu-ti este frica?
Fiind impotriva lui kinder nu poti apartine la casta sfinta.
Ori nu te consideri "intelectual roman"?

2

Eugen
24 decembrie 2008 21:53

Monolog interior? (intern?) Cu privire la Craciun, mi se pare ca este imposibil sa fii intelectual, om cu carte - erudit, si sa nu accepti faptul istoric ca Isus s-a nascut la Betleem acum circa 2000 de ani urma. Fiecare deja decide pentru sine daca El este Dumnezeu sau nu, dar nasterea sa este destul de certa din punct de vedere istoric.

3

Alexandru Culiuc
24 decembrie 2008 22:15

Eugen, cam aşa am explicat şi eu Mariellei de ce sărbătoresc crăciunul. Isus este o persoană istorică şi, intenţionat sau ba, a influenţat cel mai mult istoria pe parcurs a mai bine de un mileniu şi jumătate (Nu zic două mileii pe motiv că În primele câteva secole roluş religiei creştine era relativ redus. În plus, de vreun secol încoace religia a încetat să fie principala forţă motrică a civilizaţiilor creştine, e drept însă că Peru mă convinge de contrariul). Indiferent de ce cred eu despre dânsul/Dânsul (feel free to choose your preferred spelling), consider absolut natural să sărbătoresc naşterea lui Isus de rând cu cei care-l consideră Dumnezeu. Şi anume de aceea, Eugen, îmi permit să urez ţie şi familiei tale un crăciun cât mai fericit şi te rog să mă crezi că o fac fără umbră de făţărnicie.

4

Ion Grosu
25 decembrie 2008 0:53

Google dă "flux de constiinta". Sunt de-acord cu google. În Lima sunt profesii mai rele.

5

Anatol Poiata
25 decembrie 2008 14:05

Eugen, chiar sunt probe istorice ca Isus sa nascut in Betleem ? :) Este tot asa de cert ca si ca Zeus sa nascut pe Creta. E treaba fiecaruia sa creada sau sa nu creada in Cristos, dar daca sunt zile libere de ce sa nu beneficiem de asta :)

Apropo de Dorin Chirtoaca ...
Si mai tare mi-e mila de Eduard Musuc :)
Mai sunt politicieni tineri ?

Apropo de alegeri ...
Facem un totalizator ? Eu deja mi-am pregatit pronosticul

6

Corina Simon
25 decembrie 2008 16:06

Pentru stream of consciousness am gasit si eu fluxul constiintei. Suna ceva mai bine pentru mine decat flux de constiinta. Ramane la alegerea fiecaruia.

Despre Craciun ... exista discutii/cercetari care spun ca ziua propriu-zisa a fost decisa formal de Sinoadele stravechi. Tocmai in dimineata asta se spunea intr-un documentar ca Iisus se poate sa nu se fi nascut nici macar in Betleem ci undeva in apropiere. Nu stiu ce sa cred, dar mai important e ce facem noi cu ocazia acestor sarbatori si in fiecare zi care ne da masura spiritualitatii noastre, a credintei noastre in ceva. Orice zi e buna pentru a fi cel/cea mai buna persoana ce putem fi si sa exprimam asta prin faptele noastre.

Religia nu si-a spus ultimul cuvant, ea renaste deoarece oamenii de diverse religii si culturi interactioneaza din ce in ce mai mult si traiesc mai aproape. De asta si nu numai s-a si creat Alliance of Civilisations. Depinde de noi insa cum renaste ea - in noi cruciade sau intr-un dialog si cooperare reala?

Peru ... cu voia unor organizatori voi ajunge si eu acolo in 2010 pentru o calatorie spirituala la locurile sacre. Abia astept si voi reciti posturile tale despre experientele tale acolo.

Sarbatori fericite in continuare.

7

Andrei Vasilita
25 decembrie 2008 21:27

Apropo de reflectii - bune reflectii.
Mai ales cele despre Dorin Chirtoaca si despre 2009.md.

Cu privire la dovezi... Dincolo de discutiile aproape sterile cu privire la credinta, care are, volens-nolens, caracter binar, vi-l recomand pe Josh McDowell (search Wiki pentru biografie - sect. "Family and education").

Daca acostarile si luarile de pozitie solemn-apologetice irita, atunci lectura linistita a urmatoarelor va pot lasa reci sau fierbinti, dar cu siguranta nu indiferenti:

1. "Marturii care cer un verdict" - o carte-proces - inceputa a fi scrisa de Josh-agnosticul si sfisita de Josh-crestinul. Poate fi gasita si: "El a umblat printre noi" - la fel de buna.
2. "Mai mult decit un simplu timplar" - versiunea de buzunar - de max. 1 ora lectura a "Marturiilor".

Se gasesc si in vreo 2 librarii din Chisinau la un pret permisibil.

Desi suna aproape patetic (ca in indemnurile din emisiunile "Teleshoping") voi spune totusi ca: nu veti regreta lectura:).

Craciun frumos tuturor!

8

Constantin
26 decembrie 2008 14:01

Relativ la opiniile tale politice si religioase: hai ca beaumonde-ul Chisinaului te-a scos din carti: nu esti doar antinational, ci si impotriva credintei milenare a neamului :))

Apropo, cum comentezi moda locala de a se autointitula expert? Fluxul tau al constiintei (asa se traduce literar "stream of consciousness") are ceva de zis la tema unui minister al Tineretului?

Un obosit de prostia generalizata de acasa

9

vitalie
26 decembrie 2008 21:28

"stream of consciousness":
- mold. Pârăul cugetului
sau Şuvoiul Înţelegerii... :)

10

Viorica Antonov
26 decembrie 2008 22:26

Reflectii foarte reusite. Bravo!
Apropo de proiectul 2009.md. Luand in consideratie faptul ca putini au acces la internet in sate,rezultatele cu certitudine sunt reflectia municipiului Chisinau si suburbiile lui. Nu stiu cum ar fi fost rezultatele daca s-ar fi implicat online mai mult de jumatate din populatia tarii. Presupun, ca am fi avut cu totul alte rezultate. Si alte nume, necunoscute beaumonde-ului Chisinaului, dar posibil valoroase natiunii. Asta nu am vazut din pacate in proiect. Cateva nume s-au strecurat din localitatile rurale, insa comparativ cu cele din municipiul Chisinau, ele par invizibile practic. Majoritatea din lista ii cunosc, activeaza in Chisinau. Insa Chisinaul nu reprezinta intreaga Moldova. Ideea de proiect e foarte reusita, insa rezultatul lasa de dorit.
Sarabatori fericite!

11

octav
27 decembrie 2008 0:23

a fi ateu in aceasta perioada intradevar imi aduce multe avantaje dar si multa plictiseala
ar trebui sa fie deschise cite un magazin, biblioteca, bar, centru de sport etc, pentru atei special...

cred ca e normal sa recunoastem ca dupa traditiile care ne fac sa ne simtim asa aproape de cei dragi stau niste idei stupide total neconforme realitatii.

apropo, nu-s bun in istorie. ce dovezi exista ca isus a trait?

12

ceziceu
27 decembrie 2008 9:54

faces.md pentru cei cu pretenţii intelectuale - haha, bine zis. Un proiect fără sens pentru cei ce se vor politicieni chiar de eşti copil, interpret muzical, actor sau "neafilliat politic"

Şi primarul nostru e un pussy cu adevărat... :(

13

Mihai Moscovici
28 decembrie 2008 0:06

Am citit ambele carti recomandate de Andrei Vasilita (#7): "Marturii care cer un verdict" si "Mai mult decit un simplu timplar" de Josh McDowel.
Autorul foloseste o variatate mare de surse istorice, crestine si necrestine (evreiesti, romane, grecesti, etc.), pentru a afla detaliile despre nasterea, viata, moartea si minunile lui Isus.
Lucrarile sunt scrise conform rigorilor stiintifice, contin analize a celor mai diverse documente istorice, cuprind sute de citate si extrase din scrieri antice, etc.
Lecturarea acestor carti e utila deoarece ofera posibilitatea de a afla multe detalii despre Isus din alte surse decat cele traditionale (Biblie, scrieri crestine, etc.).

14

calin
28 decembrie 2008 4:09

Recomandarea mea spre vizionare tuturor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Religulous

15

Andrei Vasilita
28 decembrie 2008 22:05

"Religulous". - From Larry Charles director of "Borat" (zimbet).
Contemplind intr-o fuga apriorica filmul: Daca vrei sa compromiti pe cineva ori ii ataci in ticalosie persoana-i, ori, fiind deja un ridiculizat, il imbratisezi "frateste" si il intrebi si-i discuti "democratic" si "interesat" ideile. Panem et circensis vrea lumea - asta ii si oferim. Pă pîine desigur.

2009.md: Etapa votării este încheiată rezultatele finale vor fi prezentate vineri, 26 decembrie, ora 11.00.

Azi 28 dec. probabil se mai numara voturile (zimbet)... Pe cind Unimedia a publicat deja rezultatele.
Cum spun market(-)ologii? - canibalism voluntar sau simplu neprofesionalism (zimbet)?

16

Arina
29 decembrie 2008 22:52

Andrei, 2009.md e un proiect al New Media Group a carui produs e si Unimedia.

17

Andire Vasilita
30 decembrie 2008 12:41

Arina, tocmai in cunostinta de cauza vorbesc. (zimbet)
Cu toate scaparile pe care le-a avut 2009.md si intelegind ca de la o anumita inaltime de zbor sau unghi de vedere se priveste intr-un anume fel, este bine ca proiectul a fost lansat, a lucrat, a implicat lume si a ajutat si pe NMG sa mai adune ceva puncte si la experienta (inotatorul invata inotind); si e bine ca a ajuns... aproape de final, pentru ca era cazul sa il finalizeze - cu rezultatele tot pe sit (chiar daca Uni a fost rampa de anuntare a results) - un minim de promise-keeping. Atit.

18

vitalie
30 decembrie 2008 15:46

Sandu, flux de constiinta. vezi bertrand russel. astept cu nerabdare alte analize la partide.

19

roman rosca
7 ianuarie 2009 15:04

stream of consciousness=MONOLOG INTERIOR. Cred ca ar fi mai corect aceasta traducere avand in vedere ca limba romana a consacrat termenul de monolog interior pentru stilul narativ prin care personajul isi analizeaza propriile stari sufletesti.

20

Leonncia
29 ianuarie 2009 11:40

Apropo...Isus cu un singur "I" - se traduce ca magar
dar Iisus scris cu doi de "Ii" inseamna Mantuitor.
Plus la toate, exista o multime de manuscrise legate de viata religioasa a crestinilor (ortodocshi) plus mii de dovezi sub forma de copuri neputrezite (moashte) ale marilor mucenici, cuvioshi (datorita vietii lor ascetice shi intensitatii de rugaciune pentru lumea intreaga shi puterii de a iubi )ca de exemplu in Grecia, Rusia, America,Muntele Athos, shi multe alte state+ foarte multe icoane pe care apar uleiuri, sange,lacrimi s.am.d, supuse stiintific expertizelor !
Pentru cei care cer mai multe dovezi despre existenta lui Dumnezeu, recomand sa mearga personal la Ierusalim, sa asiste la Mormantul Domnului la pogorarea focului haric in ziua de Pasti. Asta ramane pentru toata viata!!!
Si pentru mai multa intelegere a ceea ce inseamna religie, viata spiritual (duhovniceasca ) as recomanda sa/l citi pe Serafim Rose.O stare spirituala sanatoasa +alte aspecte aduce mult beneficiu dezvoltarii unei societati. sanatate shi succese la toti!!!!

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre