Alexandru Culiuc

22 ianuarie 2009

Lupte de stradă la Chişinău

Moartea lui Grigore Vieru este o mare pierdere pentru românii „Basarabiei moldave” şi pentru cei de peste Prut.  Nu există dubii că se cere numirea unei străzi din Chişinău în cinstea poetului.  Însă sunt ferm opus propunerii de redenumire a străzii Alexandr Puşkin în Grigore Vieru, propunere care m-a frapat prin stupiditatea şi insensibilitatea sa.

De regulă nu mă implic în asemenea dezbateri — există suficiente bloguri care făc zarvă pe marginea unor evenimente pline de emoţii şi lipsite de esenţă (bradul 1.0 şi 2.0 sunt exemplele cele mai sugestive). Şi atunci de ce am decis să mă implic de data asta? Deoarece îmi pasă. Deoarece îmi pasă atât de Vieru, cât şi de strada Puşkin. Deoarece am învăţat să citesc din „Albinuţa” lui Vieru. Deoarece „Mama pâine albă coace / Noi zburdăm voios, / Pentru pace, pentru pace / mulţumim frumos.” îmi trezeşte un surâs... nu de ironie, ci de nostalgie pentru anii de copilărie. Deoarece la nouă ani am primit un mic volum de poezii cu o dedicaţie în versuri scrisă de mâna poetului. Deoarece am trăit la adresa "Str. Puşkin 33" exact un sfert de secol şi acum, când revin în patrie, tot acolo stau. Deoarece număram fiecare treaptă de la scările intrărilor instituţiilor publice din strada Puşkin când părinţii mă duceau şi aduceau de la grădiniţa de copii Nr. 46 (din str. Bernardazzi, practic la intersecţie cu Puşkin). Deoarece timp de zece îmi petreceam jumătate de zi la Liceul Gheorghe Asachi (primele cinci clase le-am când se mai numea Şcoala Medie Nr. 1 „G.I. Cotovschi”), care tot pe Puşkin se află. Deoarece timp de trei ani lucram şi mai că trăiam la Puşkin 16 — sediul Asociaţiei DNT.

Am decis să-mi expun poziţia deoarece mă supără când cineva se consideră în drept să contrapună unul din puţinii poeţi români din care mai ţin minte nişte frânturi de versuri (să mă iertaţi, dar întotdeauna am stat prost la capitolul poezie) cu un alt poet, numele căruia poartă strada de care este legată o bună parte din viaţa mea. Da, un motiv pur egoist. Însă chiar dacă nu aş avea toate aceste memorii personale legate de Vieru şi str. Puşkin, oricum aş dezaproba vehement această propunere.

Pentru ce să contrapui un poet unui alt poet?  Cineva sincer crede că dacă anume strada Puşkin va fi redenumită, apoi Vieru va deveni un poet şi mai ilustru? După mine, efectul va fi diametral opus — se va primi că strada a fost redenumită pentru a-l elimina pe Puşkin, iar Vieru n-a fost decât persoana potrivită să-i ia locul, meritele sale jucând un rol secundar în decizie. Un rezultat pe cât se poate de penibil.

Pentru ce să transformi moartea poetului în pretext pentru tensiuni interetnice? Mai ales în preajma alegerilor? Fac şi eu cât pot ca votul să fie bazat pe diferenţele de abordare a problemelor cu care se confruntă ţara. Mă irită nespus când se insistă la un vot divizat în baza sufixul numelui de familie: „-escu” vs. „-ovici”.

Reacţii şi posibile urmări

În mare parte în rezultatul unei campanii de promovare din partea Unimedia, peste şase mii de persoane au semnat petiţia în favoarea propunerii de redenumire a străzii Puşkin în Vieru. Sper că lumea a făcut-o impulsiv, în semn de dragoste faţă de poet şi fără a pondera toate implicaţiile propunerii. În plus, nimeni n-a oferit alternative... Pentru o clipă am ponderat ideea creării unei petiţii alternative — în favoarea numirii unei străzi în cinstea lui Vieru (la discreţia primăriei, aş crede) însă cu condiţia că strada Puşkin şi oricare alte stradă numite în cinstea persoanelor de creaţie să nu fie afectată. Însă nu e exclus că existenţa a două petiţii concurente ar putea să se transforme într-o luptă virtuală dintre rusofili şi românofili. Sens practic dintr-o asemenea luptă a petiţiilor — zero.

În plus, sper că petiţia existentă nu va părăsi spaţiul virtual. Se pare că Dorin Chirtoacă are propriile idei la acest subiect — doreşte să numească în cinstea poetului o stradă centrală, însă Puşkin nu este pomenit printre potenţialii pătimaşi. În schimb menţionează Bulevardul Moscovei, în proximitatea căruia a trăit poetul. Alegerea ar fi potrivită şi pentru a potoli spiritele încinse ale pro-românilor activişti: de ce să dai cu piciorul în agentul cultural al Rusiei (Puşkin), dacă poţi da direct în inima ei (capitala)? În plus, Puşkin are doar o stradă, pe când Vieru obţine un bulevard întreg. Nu-mi pasă; voi fi mulţumit atât timp cât la Chişinău apare str. Grigore Vieru şi părinţii mei continuă să locuiască la Puşkin 33.

P.S. Puşkin şi Chişinăul

Unii citează poeziile critice ale lui Puşkin faţă de Chişinău drept motiv pentru redenumirea străzii ce-i poartă numele. Exemplu:

Проклятый город Кишенев!
Тебя бранить язык устанет.
Когда-нибудь на грешный кров
Твоих запачканных домов
Небесный гром конечно грянет,
И — не найду твоих следов!

Însă să fim sinceri, credeţi că aprecierea lui Puşkin a Chişinăului de la începutul sec. XIX nu corespundea adevărului? Găsiţi în Chişinăul de astăzi o casă din epoca lui Puşkin. Nu există! Aş crede că cel puţin parţial această lipsă este datorată faptului că foarte puţine clădiri din acea epocă reprezentau careva valoare arhitecturală sau culturală. Mergeţi la muzeul Puşkin din spatele ASEM-ului şi vedeţi ilustraţiile „oraşului” din perioada lui Puşkin. Nu veţi vedea un oraş — veţi vedea un sat. Şi dacă vă mai documentaţi, apoi aflaţi că până la venirea ruşilor nu era decât un târg. Cel puţin pe unele hărţi din acea perioadă Chişinăul în genere nu figurează! Poftiţi (puncte de reper pentru poziţionarea Chişinăului — Iaşi şi Dubăsari):

Map of Besarabia without Chisinau
Harta Basarabiei. Fotografiat la Muzeul Puşkin în vara anului 2008

Puşkin venise la Chişinău în exil din una principalele capitale mondiale ale epocii. Cineva sincer crede că el putea avea o altă atitudine faţă de acest „oraş”? La o adică, chiar şi astăzi Chişinăul este departe de a arăta ca o capitală europeană: iarna depresiv de sur şi murdar, vara — prăfuit şi puturos (de la staţiile de epurare). S-a mai discutat.

Muzeul Puşkin, deşi departe de a fi principalul punct de atracţie în Chişinău (din spotul publicitar de ţară deja ştim că principalul punct de atracţie al capitalei sunt cluburile de noapte), nu este lipsit de exponate interesante. Pe lângă harta de mai sus, am ochit volumul „Păcatele Tinereţilor” de Constantin Negruzzi, ediţia Iaşi 1857.


Constantin Negruzzi "Păcatele Tinereţilor". Muzeul Puşkin, vara anului 2008

Observaţi că „Păcatele Tinereţilor” e scris cu grafie chirilică, numele autorului şi ciclurile de scrieri incluse — cu alfabet latin, iar editura este scrisă într-un mix bizar de caractere latine şi chirilice:


Constantin Negruzzi "Păcatele Tinereţilor" (detaliu)

Iată aşa — mergi la muzeul lui Puşkin şi afli ceva nou despre istoria limbii române.

Publicat: 22 ianuarie 2009 5:00

Categorii: Offtopic | Personal

Taguri: , ,

Comentarii (81)

1

karabas
22 ianuarie 2009 6:33

Eu aș schimba nu numai denumirea străzii Pușkin în Grigore Vieru, dar și monumentul lui din parcul public central. Lasă-i pe rușii de la noi să nu stee tare relaxați ;) cel puțin pentru mine întradevăr întrabarea nu este Vieru sau Pușkin, ci Pușkin sau nu Pușkin. Nu cred că este vreo stradă în centrul Moscovei să se numească Ion Druță cu toate că el acolo demult trăește.

2

karabas
22 ianuarie 2009 6:39

Apropo Alexandre, sunt curios ce ai fi scris în acest articol dacă casa ta ar fi pe bulevardul Moscovei.

3

Chiril Tîşcic
22 ianuarie 2009 8:37

Cu riscul de a cade sub incidenta calificarii care a fost facuta mai sus acestei initiative...

Cred ca argumentele despre poet - ce parere ar fi avut el de asa propuneri - tin, dar pana la o anumita masura. Nu risc sa'i definesc pragul acesteia, dar sunt convins ca acest proiect e o idee care apartine aproape exclusiv promotorilor ei, dar nu Marelui Poet care toata viata a tins sa fie modest si simplu "precum iarba".

Marele Puskin, Marele Cehov... Cine contesta?
Insa nici Chisinaul de azi nu e gata sa reactioneze intr-un stil de toleranta exemplara fata chiar si marii agenti ai culturilor neautohtone, CAND : asistam la o distrugere IN MASA a culturii proprii in primul rand prin neglijarea, marginalizarea limbii române si a istoriei românilor. Or, anume asa este perceput acest subiect cu redenumirea strazii Puskin. Este aceasta un exces? Sigur, dar nu mai mare decat "genocidul cultural" la care sunt supusi românii basarabeni de zeci de ani, daca nu de 2 secole ; deci aceasta initiativa nu e deloc disproportionata. Mai ales ca "in favoarea" lui Puskin ar ramâne bustul lui, tot subiect de dispute, dar si muzeul in cinstea lui.

Din argumentele tale as retine ideea despre redenumirea bulevardului "Moscova" care ar fi avut o incarcatura simbolica mai mare. Cred ca aici cercul si s'a inchis : daca recunosti importanta simbolica a unei atare actiuni pentru bulevardul "Moscova" (capitala Rusiei!), atunci la fel ar putea fi si in privinta strazii Puskin? Mai ales daca sunt aproape 10 mii de persoane care vad mai mult sens in redenumirea strazii Puskin decat a bulevardului Moscova.

Si in fine, angoasa conflictului interetnic. In primul rand, redenumirea oficiala a unei strazi, dar mai ales daca e sustinuta de populatie, este o actiune eminamente PASNICA. Daca rusofilii ne tot sperie cu un asemenea conflict, el nu ar putea debuta decat din partea lor, pentru ca românofilii - semneaza petitii publice. Iar dintre cei care semneaza, daca sunt o treime care au avut CURAJUL sa'si lase si numele. Noi nici macar sa organizam un protest(care ar fi legal si pasnic si el) in fata MAI contra betonului ucigas din mijlocul drumului nu am fi in stare. Frica ne umple buzunarele. De unde conflict din partea basarabenilor?

4

Sorin
22 ianuarie 2009 9:43

Sunt de acord cu tine, Alex. Am semnat petiția cu mențiunea ”o stradă centrală - da!, dar nu neapărat Pușkin”. Regret un pic acest „nu neapărat” care ar fi putut fi un „neapărat nu” însă, cum ai remarcat și tu - petiția nu oferea alte opțiuni.
La ce opinezi tu, vin cu o completare: memoria lui Vieru volens-nolens va fi târâtă în politică și de unii și de alții (comentariul lui Karabas e simptomatic) dar de ce să ne grăbim cu tot dinadinsul? Mă gândesc la poezia lui Vieru care începe cam așa „Sunt fericit că n-am cinstit păunii...” iar acum „păunii” de diverse culori (roșii, portocalii) vor să-l „cinstească” cumulând capital politic.
Pușkin a fost un mare poet (e suficient să faci o căutare pe Wikipedia ca să-ți dai seama de acest lucru, în plus o serie de poezii stăruie în memorie în pofida faptului că rusa încet se uită). Faptul că a fost ostil Chișinăului e indubitabil și explicabil - a fost un exilat aici, nu-i așa? La fel cum a fost Ovidiu ostil barbarilor geți ceea ce nu-l diminuează ca poet.
Cel mai adecvat mod să cinstim un autor e să-i cumpărăm cărțile. O ediție nouă de Opere alese ar fi o idee foarte bună (spre regret, îl asociez pe Vieru cu poezia pentru copii deși autorul a scris enorm de mult și pentru adulți - Steau de vineri, etc). Redenumirile de străzi trebuie făcute cu grijă - fără ai ofensa moștenirea (de acord, Bl. Moscova!)

P.S. (1) Părinții mei stau pe Pușkin 37.
P.S. (2) Spiridon Vangheli merită și el o re-editare. Situația actuală mi se pare penibilă - din toată operă nu se găsește decât „Guguță și prietenii săi” în grafie latină. Nici urmă de „Columb în Australia”, „Ministerul bunelului”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Pantalonia, țara piticilor”, „Calul cu ochi albaștri”. Mai e nevoie de alte argumente?

5

eu
22 ianuarie 2009 11:27

Bravo, Sandu. Iti apreciezi pozitia.
Pacat ca societatea in decurs de aproape 20 de ani nu a invatat nimic, nu sa maturizat. A venit o generatie noua care nu stie de evenimentele de la inceputul anilor 90. Iar cei care mai tin minte tac.
Redenumirea strazilor din start presupune apatitia a doua tabere.Iar in cazul G.Vieru versus Puskin taberele vor fi preponderent pe principiul etnic. Acelas principiu va fi si la Vieru versus bulevardul Moscovei.
Sintem multi si ....O vom face, nu sint alte probleme mai stringente. Nu avem unde ne consuma energia. Mai pierdem inca citiva ani.
Probabil ca unii nu invata nici pe propriile greseli, dar nu pe ale altora.

6

Anna
22 ianuarie 2009 12:30

Bravo Alexandru,,,am explicat si eu prietenilor care'mi trimiteau acea petitie - ca tre sa aiba idei constructive si nu distructive ;)

7

Alex Cozer
22 ianuarie 2009 12:30

Cred că ar trebui neapărat ca una din străzile centrale să fie redenumită in „Grigore Vieru”. Eu cred că ar trebui să se aleagă între Sciusev, Pușkin și Lazo. Lazo nu e prea „centrală”, așa că nu știu cât de bună ar fi ideea. Pușkin și-a pus totuși puțin amprenta pe istoria Basarabiei, așa că e greu de spus dacă ar fi bine sau nu că această stradă să fie redenumită. Cred că strada Sciusev e cea mai potrivită, mai ales că se intersectează cu Eminescu.
Cât despre bustul lui Pușkin din mijlocul „Aleii Clasicilor”, cred că într-adevăr nu e locul său acolo!

8

aster
22 ianuarie 2009 13:28

Daca tu ai locuit pa aceasta strada nu inseamna ca nu trebuie dedenumita . si daca Puskin a facut "ceva" pentru l.romana , ceea ce el nu a facut, el poate a facut ceva pentru cultura sau etc...oricum...confratii lui a facut mult rau si noi trebui sa-l punem pe unul , alnostru , in centru , care a facut MUUUUULT mai mult ca Puskin .

9

Corina
22 ianuarie 2009 13:53

Problema este de locatie, care se vrea si se merita a fi centrala - si nu neaparat de politica. E greu de negat ca se politizeaza - insa asta e alta discutie. Ce strazi principale exista in centrul orasului? Cele de baza mi se par Banulescu Bodoni si Puskin. Daca s-ar redenumi strada Puskin, in mod sigur ar primi alta strada cu numele lui. Prea multe complicatii? Posibil. Dar e vorba de prioritati aici, si nu de excluderea cuiva in favoarea altcuiva. E vorba despre cine conteaza mai mult pentru noi. Si de cine merita centrul orasului, si cine, 2 strazi mai la vale - lucru care nu e o drama, in fapt.

10

Ella
22 ianuarie 2009 14:17

aici s-ar putea sa ai dreptate :
" că lumea a făcut-o impulsiv, în semn de dragoste faţă de poet şi fără a pondera toate implicaţiile propunerii"

Acum s-a gasit motiv de a face campanie cu strada asta, nu cred sa se ajunga la ceva real.

Cit despre bustul lui Puskin inlocuit cu cel a lui Vieru, fii de acord, pare ceva mai rezonabil?

11

dorin
22 ianuarie 2009 14:27

Ce avem noi cu Puskin, aberatii..., un strain exilat aici...si acum se face mare problema, se fie redenumita strada sau nu? Eu zic ca nici nu ar trebui sa fie vreo strada cu Puskin, ne-a fost bagata pe gat cultura rusa timp de 70 de ani, ajunge..Cate strazi cu nume ale poetilor romani sant la Moscova?---0.Iar pe tine Alexandru nu prea te inteleg, ai trait pe Puskin? Valeu!! shi daca ai sa spui ca ai trait pe fosta Puskin actuala Vieru vei pierde din autoritate? Santeti ridicoli...

12

lapusneanu
22 ianuarie 2009 15:15

puskin pentru noi este un nimeni. Vieru insa este o voce.

13

regards
22 ianuarie 2009 17:34

Foarte superificiale argumente invoci, Alexandru.

Doar nostalgia ca ai locuit pe str. Puskin. Altii au locuit pe strada Lenin, Stalin, comsomolului.... trebuiau lasate si ele?

Puskin poiet de talie mondiala? Atunci de ce strada nu s-ar numi Shakespeare, dar anume Puskin?

Denumirea de Puskin (Lenin, Stalin, biruintei, 40 ani) a fost un act politic, care deriva din ocupatia acestor teritorii de stii tu cine. De ce sa pastram aceste consecinte ale fostei ocupatii?

In fine, solutia tre sa fie foarte simpla: se solicita opinia chisinauienilor (dar nu numai, fiindca Chisinau e si capitala). Daca majoritatea se expun pro - denumirea strazii trebuie schimbata. "Vointa poporului" (cum zice partidul) trebuie sa prevaleze, Alexandrule

14

Chiril T.
22 ianuarie 2009 17:40

pentru "eu", com.nr.5
Am 26 de ani, de razboiul moldo-rus am aflat si continui sa aflu din carti, monografii, povestiri ale altora. As fi bucuros sa aflu cat mai multe ca sa inteleg ce s'a intamplat intr-adevar, sau mai exact ce urmeaza sa facem noi, generatia tanara, cum sa privim lucrurile, cum sa le numim, cum sa ne numim. Din toate putine cate cunosc la acest subiect mi s-a creat o impresie ca daca si exista probleme care "reapar" acum sau ieri sau maine, asta deorece in primul rand ele nu au stiut sa fie rezolvate atunci in anii '90, la timpul lor, ori poate timpul lor nu a venit inca?
Departe de mine e gandul sa va contrazic cu tot dinadinsul, insa sunt in total dezacord cu minimalizarea care pe de o parte i se face generatiei tinere pentru ca "nu stie", iar pe de alta parte problemelor identitare pentru ca ar exista "alte probleme, mai stringente". Iarasi o impresie : cred ca generatia anilor '90 considera ca "s'a invatat pe propriile greseli", pentru ca (1) de fapt aceste greseli nu mai pot fi corectate si (2) aceasta generatie s'a obisnuit sa traiasca cu aceste probleme/greseli identitare.
Nu reprezint decat propria opinie, si aceea are deseori caracterul unei impresii, dar cu greu suport sa traiesc intr-un mediu la 90% rusificat(MAssMediacultura), in care sa te numesti roman este un exotism "la moda" . Nu e elementar ca numele unui om sa fie PRIMA problema a lui? Da, intr-o societate normala asa dezbateri nu se intampla. Dar suntem noi o societate normala daca la noi individul care revine la problema (intentionat inhibata si mancurtizata) a numelui sau national mai e si acuzat ca "tot se mai zbate" si "nu'si cauta de treaba"?

15

Anonim
22 ianuarie 2009 22:04

Iata asa si avanseaza prostia: niste prosti au lansat o idee, dar un destept (de la harvard) a fost dus de emotii in a-i mai da valoare adauga (cu dezvoltari laterale).

16

Corina
22 ianuarie 2009 22:26

Si alt prost a hotarat sa comenteze.

17

SergiuA
22 ianuarie 2009 23:37

Cu siguranță este foarte greu de spus cine dintre aceste două părți au dreptate și în ce măsură? Cert este faptul:

1- că noi nu știm să ne apreciem adevăratele valori naționale(de la vlădică la opincă)- iar ca argument servește faptul că G.Vieru a fost mult mai apreciat în România decât la noi(aici includ toate acțiunile pe care ar fi trebuit să le înfăptuiască statul pentru promovarea operei sale pe parcursul vieții sale, nu după ce a trecut în neființă și multe altele). Și chestia asta este valabilă pentru toate valorile culturale, indiferent de domeniul de activitate. Adică ce face statul pentru a promova activitatea acestor oameni pe parcursul vieții lor și ce facem noi pentru a transmite mai departe - generațiilor viitoare operele lor(or pentru a putea răspunde la întrebarea unui copil:
-mamă sau tată, da cine a fost respectivul? da ce a scris sau ce a realizat? - este nevoie să cunoști opera respectivului )?
Cu siguranță Vieru merită o stradă în centrul Chișinăului, pentru meritele sale, pentru tot ce a înseamnă pentru acest popor, pentru gândurile sale curate despre mamă, copilărie, viață. Sincer mă bucur c-am trăit în perioada în care a activat poetul, deși n-am avut ocazia sa-l cunosc personal și spun cu tristețe - s-a mai stins unul din puținii oameni de treabă a acestei nații.

2- pe de altă parte să nu uităm că am fost sub influența culturii ruse(voit sau mai puțin voit) aproape 2 secole! Pe parcursul unei asemenea perioade orice cultură este mai mult sau mai puțin influențată. Știu că mulți o să reacționeze negativ dar eu nu regret faptul că am fost sub influența culturii ruse, și vă prezint un motiv(consider suficient):
- și anume faptul că cultura rusa este una din cele mai mari culturi a lumii(nu aduc argumente că nu are rost) și noi pe cât nu este de straniu am împrumutat multe lucruri bune pe care combinându-le cu ale noastre străvechi am devenit mai bogați spiritual și nu numai.

Pușkin este pentru ei precum pentru noi Vieru, care ar fi soluția acestei dezbateri sincer nu știu........

Pe mine altceva m-ar deranja mai tare, decât redenumirea străzii, și anume să nu înceapă politicienii noștri a se folosi de numele lui pentru propaganda politică în condițiile în care nu au făcut nimic, repet nimic pentru pentru promovarea imagini și operei maestrului pe parcursul vieții lui. Și aici mă refer nu numai la comuniști, dar și la toate conducerile care au fost până la ei și care în mare măsură au fost pro-române.

Soluția ar fi ca noi să cumpărăm opera, s-o citim și s-o transmitem mai departe, cu cât mai mult cu atât mai bine. Căci un poet nu moare atâta timp cât i se citește opera....

Să lăsăm politicienii să decidă, iar noi să-l cinstim pe Vieru.

La mulți ani maiestre, căci vei fi mereu viu în inimile noastre !!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S. Pentru redenumirea bulevardului Moscova în Vieru - sunt pro cu amândouă mâinile. Ar fi o soluție viabilă și de compromis, deși............. greu de spus.

18

curiosul
23 ianuarie 2009 0:16

Are Zadornov o parodie care ii afecteaza enorm pe unii cetateni.
In Moldova la intrebarea "cine esti, cu ce te ocupi?"
primesti raspunsul "Sint roman si punctum"

Acum privesc altfel la aceasta, nu e parodie.
E o realitate. A fi roman e profesie. Buna profesie. Multi au realizari in acest domeniu.
Mai rau cind va deveni diagnoza. Cu regret nu e departe momentul.

19

someone
23 ianuarie 2009 0:24

sa inteleg ca, dat fiind faptul ca am rezolvat toate problemele Moldovei, putem incepe un nou conflict interetnic cu rusii? In genere, in lumea "dezvoltata" se inalta monumente si se numesc strazi la cel putin 10 ani de la decesul persoanei in cauza. Cu tot respectul meu pentru Grigore Vieru, nu cred ca a fost intr-atat de exceptional ca sa merite incalcarea unei reguli de bun-simt (come on, nu a vindecat leprosi si nu a mers pe apa...).
Ce ma deranjeaza e cum politicienii se dau la o parte cand e vorba despre discutii reale gen administrarea tarii, pe cand atunci cand e vorba de circ (si da, redenumirea de strazi e circ) se dau toti priceputi si se pun pe comparat merite de personalitati decedate si contorizat "secolele de asuprire ruseasca".
My last $0.02: nepotii nostri sigur vor sti cine a fost Puskin; in schimb nu sunt sigur ca "Grigore Vieru" le va zice prea multe, la fel cum copiilor de acum "Igor Vieru" si "Ion Vatamanu" nu le zice nimic.

20

Alexandru Culiuc
23 ianuarie 2009 1:19

Someone (#19), acelaşi bun simţ la care te referi îmi spune că nu e indicat să vorbeşti cu atât dispreţ despre cei recent răposaţi. Iar să o mai faci anonim... Culmea...

Apropo, nu ştiu pe cât e de universal bunul simţ la care faci referinţă. În SUA e ok să numeşti lucruri în cinstea persoanelor ilustre în viaţă. Doar două săptămâni în urmă a fost comisionat portavionul "George H. W. Bush", care costă cam cât jumătate din Chişinău. Aeroportul Naţional din Washington a fost redenumit Ronald Reagan National Airport în 1998, cu 6 ani înainte de moarte preşedintelui.

21

Arina
23 ianuarie 2009 1:22

Eu am invatat istoria limbii romane la scoala :)
http://ro.wikipedia.org/wiki/Alfabetul_chirilic_rom%C3%A2n

despre influenta culturii rusesti. depinde si de generatie. eu nu am fost influentata nici intr-un mod de literatura rusa. cei din urma mea (ca varsta) cred ca au fost influentati si mai putin. si iarasi cred, ca literatura rusa isi va pierdie locul deosebit pe care l-a avut si posibil inca il mai are in moldova noastra. observati, eu nu neg genialitatea literaturii rusesti (pe care de fapt nu am descoperit-o, probabil spre rusinea mea).

despre (re)denumirea strazilor... baaai, lasati omul intai sa-si gaseasca locul printre cei nevii. sa-i fie tarana usoara!

Alexandru, dar argumentul cu relatiile personale cu denumirea strazii e un pic amuzant, dar si emotionant ..."casa parinteasca nu se vinde" - "adresa casei parintesti nu se schimba".
scuze, daca am fost rautacioasa :)

cu denumirea strazilor si altor obiecte in timpul vietii sunt totalmente de acord... asa cel putin il poti intreba pe om - vrei sau nu vrei?

22

Alexandru Culiuc
23 ianuarie 2009 1:30

Arina, toti au învăţat istoria limbii române şi a alfabetului la şcoală. Însă mie personal nimeni nu mi-a spus că în perioada de tranziţie au fost publicate cărţi cu un mix de grafii (chiar şi la nivel de cuvinte! -- observă cum e scris "Adoлф").

23

Anonim
23 ianuarie 2009 1:40

a propos de 'P.S. Chisinaul si Puskin':

Puskin nu se referea la felul cum arata chisinaul, ci la starea sa interna (de altfel, ca oricare alt om normal trimis in exil la vreo 2000 km intro societate straina. Probabil nu v-a pasionat in tinerete opera poetului rus...

Chisinaul era la acel moment cel mai dinamic oras al imperiului rus: din 1812 pina in 1868 (puskin a stat in chisinau in between) populatia a crescut de la 5 mii la 70 mii, iar chisinaul devenise al cincilea oras al imperiului rus. Probabil nu v-a pasionat in tinerete istoria orasului natal

24

Anonim
23 ianuarie 2009 1:55

Scuze, Alexandru, ca intervin a 3a oara, dar:
Consider ca numele lui Grigore Vieru nu trebuie sa devina acum un "berbece" in luptele fara de lupta ale basarabenilor, pe care acestia le poarta impotriva...morilor de vant. Exista o anchilozare si o inertie a "luptei nationale". Poetul Grigore Vieru, adormit intru Domnul, nu poate fi si nu trebuie sa devina o moneda de schimb in defavoarea lui Puskin! E stupid si nedrept sa fie asa. Vreau sa cred ca in aceste zile de doliu multa lume ii va lua cartile de pe rafturi, si-i va "revizita" cu luare aminte opera, poezia, optiunile politice etc.. La rece. Cu spirit critic, matur, si cu instrumentele profesionistului. Nu e nevoie sa ne pripim, sa ne exaltam la gandul ca printr-o redenumire de strada - vom intra automat in posesia drepturilor asupra unui patrimoniu pe care nu il percepem inca la justa lui valoare. Prefer sa nu merg doar pe o strada care sa-i poarte numele, dar sa-i stiu cat de cat opera si sa-i inteleg durerile pentru neamul sau. In locul unei banale semnaturi, prefer o ora de lectura din poezia lui Grigore Vieru...Constiinta mea asa-mi dicteaza.

Plus de asta, petitia cu pricina e si agramata, cuvantul poet apare ortografiat "poiet"! O fi vorba de un meta-sens la mijloc, dar mie imi scapa cu desavarsire. Lui Grigore Vieru, plecat spre genunea ingerilor - sigur - nu i-ar fi placut o atare eroare. Ma mir ca miile de semnatari nu au observat ce semneaza!

P.S. Numai bine, Alexandru, si raman in asteptarea comentariilor tale economice. Sa-i dam Cezarului ce e a Cezarului si sa nu poluam blogul tau cu discutii care pot fi mai profesionist facute pe alte pagini in netul basarabean, ok? ;)

25

Arina
23 ianuarie 2009 2:05

Но в Кишиневе, знаешь сам,
Нельзя найти ни милых дам,
Ни сводни, ни книгопродавца.—

un extras dintr-o poezie de-a lui Puskin. acum am descoperit-o printre ceea ce se circula pe net.
eu ii iert lui Puskin toate cuvintele urate in adresa Chisinaului, in afara de "Нельзя найти ни милых дам", deci asta e despre stra-stra-stra-bunicile noastre. Cred ca marele Stefan cel Mare, mare iubitor de femei moldovence, nu ar fi trecut cu vedere (si nu numai) cuvintele astea.

:))

26

Alexadru Culiuc
23 ianuarie 2009 2:59

Anonim (#23, 24) [pentru cititori -- e acelaşi anonim care a postat #15]

Puskin nu se referea la felul cum arata chisinaul, ci la starea sa interna.

Din propria experienţă cred că starea internă şi aspectul oraşului sunt puternic corelate.

Chisinaul era la acel moment cel mai dinamic oras al imperiului rus: din 1812 pina in 1868 (puskin a stat in chisinau in between) populatia a crescut de la 5 mii la 70 mii.

Interesant. De altfel, nu înţeleg cum aceste cifre contrazic cuvintele mele. Ba invers, le confirmaţi. Dacă presupunem că populaţia creştea la o rată constantă, apoi obţinem o creştere anuală de 4.8% — (ln70 – ln5)/56. Ceea ce ar înseamnă că în perioada de exil, populaţia Chişinăului constituia 7.3 mii (1820) - 8.4 mii (1923). Cu alte cuvinte încă era sat. Acum m-am mai documentat (aici şi aici), şi am găsit că în 1818 populaţia era de 18.5 mii. Oricum -- sat.

chisinaul devenise al cincilea oras al imperiului rus

Al cincilea după care criteriu? Populaţie?! Nu cred. Sau a fost al cincilea cronologic să primească statut de "oraş"? Nici asta nu mi se pare plauzibil.

Probabil nu v-a pasionat in tinerete istoria orasului natal.

Greşiţi. Sincer să fiu, nu înţeleg tonul agresiv -- avem poziţii similare, pentru ce asemenea insinăuri?..

Plus de asta, petitia cu pricina e si agramata, cuvantul poet apare ortografiat "poiet"!

Mda. Vesel.

Poetul Grigore Vieru, adormit intru Domnul, nu poate fi si nu trebuie sa devina o moneda de schimb in defavoarea lui Puskin! E stupid si nedrept sa fie asa.

Aţi reiterate poziţia mea (sau invers). Q.E.D. În rest — mi-au plăcut argumentele din #24.

Sa-i dam Cezarului ce e a Cezarului si sa nu poluam blogul tau cu discutii care pot fi mai profesionist facute pe alte pagini in netul basarabean, ok?

În principiu ok. Anume de aceea când Unimedia m-a rugat să preiei publicaţia, i-am refuzat (pe cât se poate de politicos — Tudor Darie vă poate confirma acest fapt).

În principiu ok, dar practic — nu. Deoarece la momentul când am aflat de această istorie nici un alt site in netul basarabean nu s-a pronunţat împotriva petiţiei — profesionist sau ba (cel puţin aşa credeam atunci). Dacă la momentul când m-am documentat la subiect era să găsesc ceva în spiritul celor scrise mai sus, era să mă limitez la un link (în special dacă subiectul era abordat profesionist). Înainte de publicare am şi făcut o căutare la “Puşkin Vieru” pe Google ca să mă conving că nu am scăpat nimic. Doar acum am găsit linkul lui Vitalie Sprânceană la postul dumitale (?). Trei concluzii:

1. Google nu-i atotputernic.
2. Se pare că blogurile literare au un auditoriu ceva mai restrâns decât blogurile economice (de altfel, sunt sigur, Tudor Darie era să te roage să preia articolul respectiv şi sper că ai fi acceptat).
3. Este greu să te documentezi atunci când decizi să scrii un post fiind prins la aeroport după o noapte nedormită (în drum din Lima am ratat conexiunea spre Boston, aşa că aveam 6 ore la aeroportul din Houston).

Cum n-ar fi, de rând cu Vitalie Sprânceană, recomand fierbinte opinia lui Vladimir Bulat la acest subiect.

27

Alexandru Culiuc
23 ianuarie 2009 3:22

Arina, când Puşkin era la Chişinău, românii/moldovenii nu constituiau nici 20% din populaţia "oraşului". Aşa că, dacă te consideri româncă, poţi să fii pe pace -- Puşkin nu făcea referinţă la stră-stră-stră-bunica ta.

28

regards
23 ianuarie 2009 9:44

pentru Chiril T. si curiosul:

Baieti, lasati incercarile de a fi originali cu tot dinadinsul.

De unde ati luat nebuniile acestea - "A fi roman e profesie" & "sa te numesti roman este un exotism la moda" ? Sunt niste ineptii si jigniri deschise...

29

nata
23 ianuarie 2009 12:37

Spiritul rusesc este lipicios. [...] După modul în care popoarele se vor şti apăra de Rusia, îşi vor dovedi gradul de sănătate. "Schimbarea la faţă a României", Emil Cioran

"Fiind rugat odată să spună care sunt metehnele poporului din care face parte, scriitorul român basarabean, Grigore Vieru, a spus că românii sunt un popor vrednic şi înzestrat cu multe calităţi alese, dar au patru "P" care deseori anulează toate calităţile lor. Aceste "P" sunt: Pizma, Prostia, Pâra şi Ploconirea. E clar că Vieru, referindu-se la întreg poporul român, a avut drept sursă de inspiraţie în primul rând realitatea basarabeană.

Pizma este cea care ne face să nu slăbim din priviri capra vecinului. Prostia este cea care ne-o ia aproape întotdeauna pe dinainte şi împiedică să se manifeste proverbiala "minte de pe urmă". Pâra ne-a învăţat să nu ţinem unul la celălalt şi să negăm interesul comun în favoarea celui personal şi într-o competiţie să recurgem mai degrabă la defăimarea şi calomnierea adversarului decât să ne bazăm pe propriile calităţi. Iar ploconirea este cea care ne ţine moi ca pâinea caldă, gata să ne oferim cu cea mai mare plăcere în slujba unui şef sau a unui străin, de multe ori fără să pretindem la ceva în schimb."

30

Anonim
23 ianuarie 2009 14:50

Alexandru: "... oricum Chisinaul era ... sat"

Ei si ce? Sat/Oras si numarul de locuitori nu indica calitatea vietii si confortul uman. Cred ca ai calatorit suficient in viata pentru a cunoaste "de ce".

Alexandru, la acea perioada nici chiar cele mai dezvoltate orase din lume nu avansasera mult in ceea ce tine de serviciile publice urbane (canalizare, iluminat, salubrizare, spatii verzi,evacuarea deseurilor, etc) + problema toaletelor (mai ales in casele cu multe etaje)...

Din acest punct de vedere, viata intr-un Chisinau in plina dezvoltare (de facto, un fel de Russian Wild West) era mult mai placuta decat intrun oras mare cu densitati ridicate.

In acea perioada, Alexandru, Chisinaul era ca un magnet in atragerea comerciantilor evrei din Vestul Rusiei, spirelelor germane libere din Polonia, bulgarilor, gagauzilor si rusilor din intregul spatiu regional...

Si in final, prietene, nu fi atat de credibil in sursele rusesti (in special cele cu referire la procesele demografice si socio-economice din teritoriile ocupate/anexate).

Si ... inca ceva la dessert cu referire la "... Нельзя найти ни милых дам...": Mai tineti minte fabula 'Vulpea si Poama"? Cititi bibligrafiile "avansate" ale poetului rus si veti vedea similaritatea...

IN FINAL: O PROPUNERE PENTRU ALEXANDRU:
1. CE SPUI SA DAM CEVA MAI MULTA PLUS-VALOARE EFORTURILOR TALE DE ANALIZA A PROGRAMELOR PARTIDELOR POLITICE DIN MOLDOVA?
2. CE FOLOS SA "ITI USUCI CREIERII" CU ANALIZA UNOR PROGRAME PROASTE FACUTE DE NISTE INCOMPETENTI?
3. CE AR FI DACA, INAINTE DE ALEGERI, AI PREGATI UN TOR (TERMENII DE REFERINTA) PENTRU SERVICII DE MANAGEMENT ECONOMIC AL MOLDOVEI?
4. ADICA NU NOI SA FIM PUSI IN SITUATIA DE A ALEGE INTRE "RAHAT" SI "CACAT" (SCUZE PENTRU TERMINOLOGIE) - ADICA SA ALEGEM IN BAZA A CEEA CE NE PROPUN,DAR SA STIM CE DORIM... CE SPUI, ALEXANDRU?

31

Mihai Moscovici
23 ianuarie 2009 14:57

Discutiile despre redenumirea bd. Moscovei n-au fost de prisos :)

„Am discutat cu mama şi poziţia noastră este ca bd. Moscova să fie redenumit în bd. Grigore Vieru”, a declarat pentru UNIMEDIA Călin Vieru, fiul poetului. „Explicaţia este că am locuit 20 de ani (1970 – 1990 – n.r.) la o adresă de pe acest bulevard”, a mai adăugat Călin Vieru. Amintim că ideea redenumirii unei străzi centrale din capitală a fost lansată de către compozitorul Eugen Doga. Consilierii din cadrul Consiliului Municipal Chişinău susţin unanim iniţiativa. Unimedia
32

Anonim
23 ianuarie 2009 15:04

Pentru Arina (postarea 25):
Nu ar trebui sa te superi pe Puskin, dar chiar sa te mandresti de stra-bunicile tale. Puskin (fiind holtei) cauta fete de purtare usoara, dar nu le prea gasea...

Tot Puskin scria:
"И правда-же: В каждой хорошей девушке, В каждой застенчивой лапушке, могут быть где-то упрятаны, Блядские гены прабабушки...

RESPECTIV, AR TREBUI SA CONSIDERI UN "AVANS/VORBA DULCE" VERSURILE POETULUI RUS... ;)

SAU NU A AVUT DREPTATE PUSKIN? :-))))))

33

marcel
23 ianuarie 2009 15:40

Unii citează poeziile critice ale lui Puşkin faţă de Chişinău drept motiv pentru redenumirea străzii ce-i poartă numele. Exemplu:

Проклятый город Кишенев!
Тебя бранить язык устанет.
Когда-нибудь на грешный кров
Твоих запачканных домов
Небесный гром конечно грянет,
И — не найду твоих следов!

Daca te-ai referit cumva si la postul meu (pe care oricum nu-l citeste multe lume ;) ), te asigur ca nu am invocat poezia ca argument pentru redenumirea satrzii.
Am vrut doar s-o aduc in context.
Eu personal sunt impotriva redenumirii strazii Puskin in Vieru si DOAR din cauza costurilor tranzactionale inalte.

In plus, mi-a placut constatarea ta: "După mine, efectul va fi diametral opus — se va primi că strada a fost redenumită pentru a-l elimina pe Puşkin, iar Vieru n-a fost decât persoana potrivită să-i ia locul, meritele sale jucând un rol secundar în decizie. Un rezultat pe cât se poate de penibil."

34

Alexandru Culiuc
23 ianuarie 2009 18:02

Anonim (#30) (deşi nu înţeleg de ce tot insişti să semnezi anonim, dar e treaba ta...)

viata intr-un Chisinau in plina dezvoltare (de facto, un fel de Russian Wild West) era mult mai placuta decat intrun oras mare cu densitati ridicate.

Da-da. Sigur. Chişinău -- Baden-Baden al Europei de Sud-Est.

Si in final, prietene, nu fi atat de credibil in sursele rusesti (in special cele cu referire la procesele demografice si socio-economice din teritoriile ocupate/anexate).

Prietene, tot dumitale ai început cu citarea surselor ruselşti demografice (5 mii în 1812, 70 mii în 1868). Fii consecvent. În plus, nu cred că la subiectul dat există alte surse decât cele ruseşti. Apropo, aşa şi n-ai răspuns după care criteriu Chişinăul era "al cincilea oraş din imperiu" (cu referinţă, preferabil nu din surse ruseşti, căci, ştii şi tu, nu sunt ele cine ştie ce credibile).

1. CE SPUI SA DAM CEVA MAI MULTA PLUS-VALOARE EFORTURILOR TALE DE ANALIZA A PROGRAMELOR PARTIDELOR POLITICE DIN MOLDOVA?

Imediat după ce încetezi să cauţi nod în papură de dragul unor dezbateri sterile (repet, avem poziţii similare la întrebarea pusă în discuţie, nu înţeleg de ce insişti la mărunţişuri).

2. CE FOLOS SA "ITI USUCI CREIERII" CU ANALIZA UNOR PROGRAME PROASTE FACUTE DE NISTE INCOMPETENTI?

Deoarece asta-i setul de opţiuni la dispoziţia alegătorilor.

3. CE AR FI DACA, INAINTE DE ALEGERI, AI PREGATI UN TOR (TERMENII DE REFERINTA) PENTRU SERVICII DE MANAGEMENT ECONOMIC AL MOLDOVEI?

Eşti lider a unui partid cu şanse de trecere a barierei electorale? Eşti interesat să comanzi un asemenea studiu pentru propria platformă electorală? Scrie-mi la pagina "Contacte" şi discutăm. În caz contrar nu înţeleg ce te-ar face să crezi că un cititor anonim ar putea influenţa tematica publicaţiilor.

35

IonP
23 ianuarie 2009 18:53

Consider ca ar fi nedrept pentru memoria lui Grigore Vieru de a redenumi strada Puskin. Daca e sa mergem dupa logica unora apoi si strada Banulescu Bodoni, ar putea fi cu usurinta fi redenumita, caci pana la urma el a fost un mitropolit ce a slujit mai mult coroana ruseasca.
Totodata nu redenumirea unor strazi cu numele marelui poet denota ca ii cinstim memoria si opera. Mult mai important e sa pastram, sa continuam si sa ducem la capat IDEILE SI PRICIPIILE PROMOVATE DE EL.

36

Arina
23 ianuarie 2009 18:59

mai, Anonimule, nu duce populatia in eroare cu presupusele "versuri" puskiniene.

37

Alexandru Culiuc
23 ianuarie 2009 19:42

Arina, bine ai observat. Nu m-am dumerit/obosit să verific. Autorul este Igori Guberman. Varianta originală este mai fină:

В тихой смиреннице каждой,
в робкой застенчивой лапушке
могут проснуться однажды
блядские гены прабабушки.

Surse: situl lui Guberman pe lib.ru, un blog, alt blog. Sau din nou mă vei îndemna să nu dau crezare surselor ruseşti?

38

Anonim
23 ianuarie 2009 21:41

Apropo, aşa şi n-ai răspuns după care criteriu Chişinăul era "al cincilea oraş din imperiu"

Numarul populatiei, prietene. Inainte erau doar Moscow, Petersburg, Odessa si Riga. A fost o perioada scurta, dupa aia am fost depasiti de mai multe orase, e.g. Harkov, Novgorod, Mensk, etc

TOTUSI, CE SPUI DE PROPUNEREA MEA? SUNT UN SIMPLU CETATEAN, CARE INCA NU STIE CE SA CEARA DE LA POLITICIENI, DAR ALEGERILE SE APROPIE…

Prietene, fa un simplu 'rasklad' cost/beneficiu si vei vedea ca se merita.. nu?

P.S. Cand vii in Moldova? As vrea sa facem cunostinta. Stii de ce? Am nevoie de oameni care ma incarca cu energie (reciproc, evident), dar... (cu parere de rau) inca sunt in cautarea camarazilor de idei/obiective cu care putem face lucruri serioase in chisinau...

39

Cristina
23 ianuarie 2009 21:50

Oameni buni! Unde-i ratiunea? E de ajuns cit ne **t toti cum poti dintotdeauna, iar acum si aici?
Pentru ce de redenumit Puskin? Ce-i cu voi oameni buni?
Urasc dobitocizmul politicienilor nostri, sau a asa-zisilor activisti...nici nu-mi inchipui ce idiot trebuie sa fii sa faci si sa semnezi asa propunere.
Daca vor sa aleaga o strada din centru...de ce nu aleg de exemplu Blvd. Renasterii? Eu de exemplu nu inteleg de ce e numit "Renasterii"? Si e si Bulevard pe deasupra. Trei zile au trecut de cind l-au ingropat pe sarmanul Vieru si aici se folosesc dracii de acest prilej...Ce-i cu voi lume????Mi-e sila

40

Alexandru Culiuc
23 ianuarie 2009 23:17

Anonim (#38) Ok, am verificat nişte date şi într-adevăr se primeşte că în jur de 1840 Chişinăul era printre oraşele mari. Însă: ce facem cu Kiev, care la sigur era mai mare ca Chişinăul. Sau cu Varşovia (Împăratul Rusiei devine suzeran în 1815)? Deci n-are cum Chişinăul să aterizeze pe poziţia 5. Sorry. Deşi chiar şi Top-10 este surprinztor, nu zic ba.

Prietene, fa un simplu 'rasklad' cost/beneficiu si vei vedea ca se merita. nu?

Analiza cost/beneficiu din al cui punct de vedere? Al tău (doar beneficii) sau al meu (toate costurile şi beneficii neclare)?

As vrea sa facem cunostinta.

E complicat (şi discutabil pe cât de indicat) să faci cunoştinţă cu cineva care semnează Anonim şi indica emailul nu-conteaza@mail.md.

41

Anonim
24 ianuarie 2009 0:08

Ranking: Kiev era 'down' atunci. De fapt, orasul cel mai mare din UKR era Odessa, urmat de Kharkov

Cost/Beneficiu: pls, ma intelegi corect: blogul tau este o sursa importanta de info pentru multi tineri basarabeni. pune, deci, accent pe 'action' si mai putin pe 'critics'.

cunostinta: sigur ca nu este simplu, dar... 'by accident' s-au intamplat multe lucruri mari in lume. Mai stii? Nici tu, by the way, nu indici Email-ul...

42

rebb
24 ianuarie 2009 11:39

Arcadie Suceveanu

Dezideologizarea lui Puşkin

În anii totalitarismului comunist s-au scris mii de pagini, sute de studii, articole şi comentarii, zeci de cărţi despre Puşkin şi Basarabia. Tema a fost explorată şi exploatată până la saţietate şi repulsie, ea constituind pentru istoricii literari oportunişti o cale sigură de a obţine grade ştiinţifice ori de a intra în augustele graţii oficiale. Majoritatea lor covârşitoare însă au tratat acest subiect printr-o grilă ideologiza(n)tă, ferindu-se să spună până la capăt unele adevăruri. Au fost ocolite mai cu seamă zonele "delicate" ce ţin de referirile poetului rus la originea şi istoria noastră, de atitudinile sale faţă de limba şi cultura populaţiei băştinaşe, de susţinerea sa vehementă a expansiunii militare ruseşti în Balcani.

A venit timpul ca astăzi exegeţii şi biografii poetului - atât în revistele de specialitate cât şi în cadrul Zilelor Puşkin ce se organizează an de an aici la Chişinău - să revină asupra unor aspecte ale perioadei sale basarabene dintr-o nouă perspectivă, cea a adevărului literar şi istoric curat şi nemăsluit, dezideologizat. Credem că ar fi necesar să se facă unele retuşări şi deplasări de accente şi în manualele de şcoală, să fie scoase din subsolurile istoriei literare fragmente, versuri sau expresii "necenzurate", "scăpate" în diferite situaţii din pana poetului, ce ne vizează imaginea naţională şi trecutul. Dar, pentru a nu vorbi în gol, să aducem câteva exemple.

Decenii la rând s-a bătut monedă pe tema "influenţei binefăcătoare" pe care Puşkin a avut-o asupra literaturii basarabene. Poetului rus i se atribuia rolul de Mesia, de salvator al literaturii din această "jalnică" provincie, prezentată ca un adevărat deşert spiritual, în mod izolat de cultura şi civilizaţia românească a cărei parte integrantă era de secole. Cităm din enciclopedia Literatura şi arta Moldovei, vol. 2, pag. 170, Chişinău, 1986: "Creaţia lui Puşkin a avut o influenţă binefăcătoare asupra literaturii moldoveneşti din secolul 19. S-a accelerat procesul de dezvoltare a realismului, caracterului popular, democratismului ei. Scriitorii moldoveni apelează mai frecvent la creaţia populară orală, studiază viaţa poporului moldovenesc. Exemplul lui Puşkin l-a influenţat pe Negruzzi la crearea nuvelei istorice "Alexandru Lăpuşneanul"… Într-o altă lucrare se afirmă, cu totul greşit, că Puşkin este "primul scriitor care a cules folclor moldovenesc". Din scrisorile poetului trimise din Chişinău se desprinde aceeaşi atitudine superior-denigratoare: "…lipsa în societatea aborigenă (tuzemnoe) (subl. noastră – n.a.) nu numai a principiilor morale, ci şi a simplului organ pentru înţelegerea lor" (Dvoicenko-Markova, p. 29); sau: "…inspirata dumneavoastră scrisoare m‑a găsit în pustietăţile Moldovei" (Puşkin, v. 9, p. 20); sau: "luna asta proastă pe această boltă proastă" ("eta glupaia luna na etom glupom nebos­clone") (Puş­kin, v. 4, p. 49). Ar fi corect şi necesar ca puşkinologii de azi să arate, în sfârşit, că situaţia din Basarabia acelei perioade a fost generată de ruperea ei forţată, în 1812, de la trupul bătrânei Moldo­ve, când se pomenise izolată de matri­cea ei istorică şi culturală; că "golul" spiritual şi "faza incipientă" a litera­turii basa­rabene erau o consecinţă directă, drama­tică şi devasta­toare, a actului anexionist rusesc, impus de imperiul ţarist prin uzul armelor.

S-a trâmbiţat mult şi despre "dragostea" lui Puşkin pentru Basarabia şi basarabeni, despre "interesul său viu" faţă de limba, istoria, folclorul populaţiei autohtone. Exagerarea propagandistică a acestor trăsături încercau să camufleze contrariul. Mai multe versuri şi rânduri din scrisori scoase de la index abia în anii de după destrămarea URSS-ului şi apărute ici-colo în presa noastră, în forma lor nudă, dezideologizată (cele şapte articole ample aparţinând lui Teodor Cojocaru, publicate în Literatura şi arta în perioada 2 iunie – 1 septembrie 1994 sub titlul "Românii în optica lui Puşkin", şi din care au fost extrase majoritatea citatelor din acest text, sunt cât se poate de elocvente şi irecuzabile), dovedesc că poetul rus avea o nereţinută (şi, până la un anumit punct, poate justificată) aversiune faţă de locul nefericitului său surghiun din anii 1820-1823, şi că – spre deosebire de mulţi alţi istorici şi călători ai vremii – ne-a văzut mai mult în culori sumbre, dispreţuitoare. "Cu lira nordică, dând glas pustietăţii, / Am rătăcit aci…"; sau: "Adio, Chişinău soios…" ("Proşciai, nemîtîi Chişinev…"); sau: "O, Chişinău, o, urbe-ntunecată…" (Puşkin, v.1, p. 157); sau: "Blestemată urbe Chişinău. Limba obosi-va să te certe…" (Puşkin, v.1, p. 581) – ne revin din când în când în memorie aceste versuri atât de "realiste" şi de…reale. Sau emblematicele versuri din poemul "Ţiganii": "Ţiganii-n gloată zgomotoasă / Prin Basarabia pribegesc…" (Puşkin, v. 3, p.14). Aceste versuri, dar şi unele afirmaţii facile şi nefondate din lucrarea sa Istoria Ucrainei, concepută în 1829, cât şi din adnotarea ce însoţeşte poemul ("În Moldova ţiganii alcătuiesc o mare parte a populaţiei" (Puşkin, v. 6, p. 231) ş.a.), ne-au creat nouă, basarabenilor, şi - prin extincţie - tuturor românilor, un "buletin de identitate" fals, fiind consideraţi de către ruşi şi de către alte popoare din fosta URSS şi din actuala CSI drept ţigani. Considerăm că e de datoria apologeţilor puşkinişti să revină asupra acestor aspecte şi să spună tranşant, în baza adevărului istoric şi demografic, că ţiganii pe care i-a văzut Puşkin umblând cu corturile prin Basarabia nu sunt totuna cu românii basarabeni, care reprezintă un popor sedentar şi muncitor; că, pe când poetul hălăduia prin codrii şi podgoriile basarabene, angrenat în petreceri şi orgii bahice, în romantice aventuri amoroase cu fel de fel de Zamfire, strămoşii noştri se aflau, mai mult ca sigur, la muncile câmpului, şi, prin urmare, ei nu puteau fi văzuţi umblând cu şatra din loc în loc, ca nomazii.

La acestea se mai pot adăuga şi alte caracteristici ce-i prezintă pe basarabeni într-o lumină umilitoare sau de-a dreptul deforma(n)tă, cum ar fi: "sonnîîe moldavane" ("moldoveni somnoroşi") (Puşkin, v. 9, p. 27); "greoiul moldovean " ( Poemul "Evgheni Oneghin", Puşkin, v. 4, p. 171); "… mă bălăcesc în noroiul moldovenesc" (Puşkin, v. 9, p. 60); "… aici la noi e "moldovanno şi greţos" ("moldovanno i toşno") (Puşkin, v 9, p. 40) ş.a. Odinioară, puşkinologii dogmatici ai vremii se străduiau să demonstreze că aceste calificative îi vizau doar pe "boierii şi exploatatorii" basarabeni, nu şi pe oamenii simpli din popor, pe care Puşkin, bineînţeles, "îi iubea" şi "îi simpatiza" foarte mult…

Poate că ar trebui "deconspirată", între altele, şi latura mai puţin "internaţionalistă", ca să nu zicem şovinistă şi xenofobă, a lui Puşkin, care, atât în unele poezii cît şi, mai cu seamă, în scrisori, a susţinut deschis şi tranşant expansiunea rusească în Basarabia, a militat pentru anexarea integrală la Imperiul Rus a Moldovei şi Munteniei, a altor pământuri. Cităm două mici extrase dintr-o notiţă a sa intitulată "Despre istoria Rusiei în secolul al XVIII-lea": "… întrucât Dunărea trebuie să fie adevăratul hotar dintre Rusia şi Turcia" (Puşkin, v. 7, p. 203); şi: "… Umilirea Suediei şi lichidarea Poloniei – iată marile temeiuri ale Ecaterinei pentru care merită recunoaşterea poporului rus" (idem). Sau iată aceste rânduri şocante (şi, vai, cu o conotaţie atât de actuală!) ce se referă la răscoala eteriştilor din 1821, desprinse dintr-o scrisoare a "marelui prieten al tuturor popoarelor": "E-o chestiune importantă: ce va face Rusia? Vom ocupa noi Moldova şi Valahia sub motivul mediatorilor paşnici, sau vom trece Dunărea în calitate de aliaţi ai grecilor şi duşmani ai duşmanilor lor" (Puşkin, v. 9, p. 25).

Dar să ne oprim aici, fără a mai insista şi asupra altor exemple. Scopul nostru nu este de a-l "denigra" pe Puşkin, nici de a-l arăta într-o lumină defavorabilă, ci de a-i îndemna pe puşkinologii de azi să redea istoriei literare (şi cititorilor) adevărul întreg despre perioada aflării sale în Basarabia, despre poziţia civică şi concepţiile sale politice în contextul acelor vremi încă atât de "neaşezate" şi de dramatice pentru Europa. Nu credem că s-ar comite astfel o "necuviinţă" sau o "impietate". Dimpotrivă, curăţată de zgura ideologiei şi a falselor interpretări, ce s-a sedimentat în atâtea opuri strâmbătoare de adevăr, tema prezenţei lui Puşkin în Basarabia ar obţine noi nuanţe şi dimensiuni, iar imaginea marelui poet ar putea fi, într-un fel, "reabilitată".

Decât o minciună fardată mai bine un adevăr dezagreabil.

43

Sergiu
24 ianuarie 2009 15:59

Cer scuze pentru abatere de la subiectul pus in discutie. Am o rugaminte pentru Alexandru si pentru cititorii blogului sau cu bune cunostinte de matematica. In interes academic (pe marginea unui subiect ne-economic), as vrea sa stiu daca exista o formula (matematica) de calculare a numarului complet de combinatii care pot rezulta in urma combinarii unui anumit numar de variabile carora li se pot atribui expresii numerice. Din experienta mea, stiu ca numarul de combinatii poate fi aflat cu ajutorul asa-numitelor "truth table". Acestea insa sunt de folos atunci cind exista putine variabile. Atunci insa cind numarul lor este mare, devine mult mai complicat si, presupun, ar trebui sa existe o formula pentru calcularea numarului de combinatii. Ca sa fiu mai explicit in legatura cu problema care ma intereseaza, am sa dau un scurt exemplu.

Putem admite ca o democratie liberala are nevoie de citeva premise (le mai putem numi variabile):
A. Sufragiu universal, direct, secret etc.;
B. Drepturi politice;
C. Drepturi civile;
D. "Horizontal accountability" si
E. Putere efectiva de guvernare (a celor alesi in urma A).
Daca pentru fiecare din aceste 5 variabile se poate atribui un scor (punctaj) de la 1 la 3 (scorul ar exprima gradul de respectare a A, B, C, D si E) cite combinatii de "regimuri" ar putea exista (teoretic) si care ar fi formula de calculare a lor (combinatiilor). Iata niste exemple de combinatii posibile:
A B C D E
1. 3 3 3 3 3
2. 2 1 1 1 1
3. 2 2 1 1 1
4. 2 2 3 1 1 s.a.m.d.

Mersi anticipat, Alexandru, si tuturor celor care ma pot ajuta. Scuze inca o data pentru aceasta divagatie de la tema pusa in discutie.

44

Sergiu
24 ianuarie 2009 16:15

Pentru ca tabelul din mesajul meu anterior a aparut pe blog un pic distorsionat si pentru a nu induce in eroare, il refac un pic. Sper, de data aceasta, sa apara ok.

A B C D E
3 3 3 3 3 (combinatia 1)
2 1 1 1 1 (combinatia 2)
2 2 1 1 1 (combinatia 3)
2 2 3 1 1 (combinatia 4)
...
1 1 1 1 1 (combinatia n)

45

Mihai
24 ianuarie 2009 17:09

Problema noastra e ca tot moldovenii sunt acei care apara cu sfintenie strada Puskin de redenumire si m-a mirat foarte mult argumentele tale, ca ai lucrat si invatat pe aceasta strada... Pai, daca eu am invatat pe Banulescu-Bodoni in Liceu, apoi si la universitate si acum mai predau acolo, trebuie sa fiu contra redenumirii acestei strazi pe viitor???
Eu cind am aflat ca strada pe care am locuit primii ani se numea Beliskii, de fapt purta numele "eliberatorului Chisinaului", am fost foarte bucuros ca a fost redenumita in Alexandru Ioan Cuza, la fel cum voi fi bucuros ca strada Puskin, care nu a purtat nici un fel de respect fata de Basarabia(nu doar fata de Chisinau), sa fie schimbata in numele lui Vieru.

Daca familia chiar a decis ca mai potrivita alegere e bd. Moscovei, e OK, voi respecta opinia, dar parerea mea este ca nu trebuie sa fim complexati in efectua asa decizii privind atribuirea denumirii unei strazi centrale dupa o mare personalitate AUTOHTONA!

46

QuantView
24 ianuarie 2009 18:42

Sergiu, nu sunt sigur ca am inteles formularea problemei despre combinari. La fel nu am inteles ce are Truth tables cu ea. Daca se presupune ca privim toate combinarile posibile, cu repetari, raspunsul ar fi:

3*3*3*3*3=3^5=243

47

Alexandru Culiuc
24 ianuarie 2009 19:59

Sergiu (43, 44), taaaaaare te-ai mai îndepărtat de la subiect (care e epuizat, cred eu). Şi mă miră nespus de mult că pui asemenea întrebări în genere.

Bine, nu ţii minte "formula", dar aş crede că cel puţin ai putea ţine minte că ai învăţat prin clasa 8 combinaţii şi permutaţii şi să dai o căutare la "combination permutation". Ceea ce întrebi se numeşe permutaţie cu repetiţie. Formula ţi-a dat-o Igor (QuantView): n^r, unde, utilizând exemplul tău n este numărul de gradaţii a fiecărui parametru (sufragiu, drepturi civile, etc.), iar r -- numărul de parametri. Dar în mod normal puteai să te descurci şi fără formulă, oar este într-atât de complicat să-ţi dai seama că nu e decât o simplă multiplicare?

Igor, am googluit truth table -- boolean logic, puţin relevantă întrebării lui Sergiu. Vezi: http://en.wikipedia.org/wiki/Truth_table

48

QuantView
24 ianuarie 2009 20:11

Sandu,

ce este Truth Table eu stiu :), evident ;) am spus, ca nu prea are legatura cu intrebarea in cauza. In genere, intrebare, precum si toate intrebarile din combinatorica, sunt bazate pe princicpiul de baza:

daca avem N multimi, cu n1, n2, ... , nN elemente in ele, respectiv, si formam o noua multime care contine cate un element dintre fiecare N multimi, atunci in total avem n1*n2*...*nN elemente in noua miltime.

In rest, toata combinatorica rezulta din acest simplu principiu.

sorry, offtopic complet!!! dar sa comentez ceva despre Puskin si Vieru am frica :)

49

Sergiu
25 ianuarie 2009 0:20

QuantView si Alexandru, mersi. Ar fi excelent daca as sti pe baza exemplului invocat de mine mai sus si cite combinari ar fi posibile fara repetari. "Truth table" se utilizeaza si in sociologie, de pilda, pentru determinarea configuratiilor relevante de factori cu impact asupra unei supra-structuri sociale. Intrebarea formulata de mine anterior are aceeasi logica in spate. Avantajul utilizarii "truth table" in cazul exemplului dat din sociologie este ca aceasta permite identificarea tuturor combinarilor posibile fara repetari. Dezavantajul ei insa consta in faptul ca nu serveste la mare lucru atunci cind ai la indemina mai multe variabile. Daca ar fi fost maximum 4 variabile carora sa li se atribuie scoruri (puncte) de la 1 la 2, as fi putut afla numarul de combinari fara sa deranjez pe altii. Intrucit insa e vorba de o situatie in care nr. de variabile este mai mare, am decis sa apelez la ajutorul vostru. Alexandru, din pacate nu imi amintesc toate lucrurile pe care le-am invatat prin clasa a 8-a. Regret acest lucru. De pe atunci insa am invatat sa fiu mai binevoitor si intelegator cu cei din jur.

50

Alexandru Culiuc
25 ianuarie 2009 0:35

gindeste-te si singur ce se obtine cind iti tre sa ai fara repetari -- pentru primul parametru ai 3 combinatii, pentru al doilea -- doar 2, pentru al treilea -- 1 (evident multimea din care extragi valorile tre sa fie cel putin egal cu numarul de pozitii, la tine insa-i invers).

Deci daca ai avea 5 gradari pentru 3 parametri (A B C), ai avea:

5 x 4 x 3 = 60

daca te gindesti putin, apoi se primeste ca formula generala este: n!/(n-r)!

puteai afla toate asta selectind primul rezultat la cautarea "combination permutation" pe google (pe care ti-am sugerat-o deja):
www.mathsisfun.com/combinatorics/combinations-permutations.html

51

Constantin
25 ianuarie 2009 1:26

mai la subiect, vedeti cum incepe sa speculeze presa decesul poetului: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/837038/KGB-sugruma-Unirea/
(a) exista chiar atatia paranoici in jur sau (b) sunt eu naiv?

52

Sergiu
25 ianuarie 2009 13:55

Alexandru, multumesc.

53

Livia
25 ianuarie 2009 18:51

"Nu-mi pasă; voi fi mulţumit atât timp cât la Chişinău apare str. Grigore Vieru şi părinţii mei continuă să locuiască la Puşkin 33." - ignorant egoist, rusine ! Nu mai era cazul sa pui atitea "argumente", cu afirmatia de mai sus, ai spus totul. Stai bine merci la Harvard si ia-ti si parintii de pe Puskin 33, daca iti pasa atita de putin de tara, neam si valorile acestuia.

54

regards
25 ianuarie 2009 22:09

Alex, nu stiu ce gind ai fi avut cind ai scris ca subiectul s-a epuizat, dar afirmatia e putin insultatoare la adresa celor care isi expun parerea. Ce ai fi asteptat, ca toti sa cada de acord sau sa fie convinsi de argumentelela tale?

Mie nu mi se pare subiectul deloc epuizat, dimpotriva se unfla vazind cu ochii. Uite cit de bine le-a umflat-o Cristina celor vreo zece mii de votati ai ideii de redenumire a str. Puskin in Vieru. Prin citeva butonari si un click aceste mii de persoane + zici de comentatori la topicul tau devin idioti, dobitici si “unde-i ratiunea?, si doar din motivul ca Cristina nu intelege de ce un bulevard e numit Renasterii. Renasterii, domnita, de la “renastere nationala”. In varinatina initiala s-a propus ca bulevarul sa fie denumit “bd. Renasterii nationale”, dar si atunci au sarit cei “rationali” si cu mari pretentii de diplomatie si toleranta interetnica si au cerut ca sa fie doar “renasterii”, ca nu cumva prin denumirea completa sa jignim alte nationalitati, in speta pe stranepotii lui Puskin...

Iata o propunere patriotica si de mare dragoste statala:
Ca sa dovedim ca suntem fOOOrte toleranti si rationali, ca avem stima profunda fata de alte natiuni si ca sa nu jignim pe fratii noistri mai mari si mai din stinga trebuie ca undeva prin satul Putineti, unde inca nu exista sa fenomen ca “denumre de strada” sa numim vreo straduta in cinstea lui G. Vieru. Si sigur, in acelasi scopuri va trebui ca strazile din jur sa le denumit str. Daria Dontsova, str. Boris Acunin, str. Putin, str. Medvedilor, str. Taras Buliba, etc. Si konecino, za odno, sa numim toate strazile ramase cu evenimentele cele mai importante din istoria statiului polietnic Moldova – str. Eliberarii prima data (in 1812), str. Eliberarii repetate (de sub jucul mosierec-roman in 1940), str. Eliberarii inca o data (de fascisti si legionari in 1944), str. Eliberarii finale si infericirii complete (in 2001).
Asa acceptati, rationalistilor si tolerantilor?

55

patriot
26 ianuarie 2009 14:28

eu sunt roman! eu ii iubesc pe Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Traian Basescu, Dorin Chirtoaca si Mihai Ghimpu!!!!!!afara ocupantii din tara! o iubesc pe mama, am scris si poezii despre ea!!! foarte bune!!!!
Numiti o strada in numele meu? Sau macar imi dati un post de ministru al culturii in guvernul PL, ceva?

56

patriot obiectiv
26 ianuarie 2009 16:22

pt #55

Onoarea nu se cerseste!
Aprecierea se castiga!
Zicea Marin Preda foarte frumos(apropo, tot roman se declara, sper ca-l simpatizezi/iubesti si pe el) "Cel mai rusinos lucru este un barbat care se plange".

Putina demnitate, draga romane si o sa te apreciem chiar si inainte de moarte si o sa numim o strada in numale tau, numai dupa ce o sa mori.

Succes si rabdare...

57

Sandu
26 ianuarie 2009 19:06

Ma inregimentez in coloana "prostilor", "expiratilor" si restul, dar am si eu o intrebare: mi s-a creat o impresie ca moldovenii au un complex de inferioritate sau un "sindrom Stocholm" foarte si foarte GRAV, este adevarat sau e doar impresie ?!
Chiar daca a fost "exilat" pe aici "bietul Puskin", asta nu schimba cu nimic tema discutiei!!! Multi au trecut prin Basarabia, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i "imortalizam" pe fiecare, chiar daca fac parte din "Marea Literatura Universala"
Ceea ce discutam aici, nu e o problema "Vieru vs. Puskin", dar una de "A dormi mai departe vs. a incepe a Reflecta"
Cit o sa punem "problema identitatii" pe planul doi, atita timp vor exista "frustrati" dealde Mine, care se vor intreba: DE CE PUSKIN sta in Mijlocul Aleii Clasicilor?! Pentru mine personal ar fi mai important, inlocuirea lui Puskin cu Eminescu pe Aleea Clasicilor, decit redenumirea strazii.
Si inca ceva: De ce Estonienii cind au vrut sa mute
Sta(fia)tuia soldatului "eliberator" nu s-au intrebat cit e de mare "cultura rusa" ?!
Si pentru sfirsit, inca putintica "demagogie" din partea
MEA: as fi preferat sa ma nasc intr-un SAT ROMÂNESC numit Chisinau, decit intr-un ORAS Moldovenesc, construit de Rusi!!!
Parerea mea ca aceasta confruntare nu va "expira" degrab, caci ea trece dincolo de "Vieru vs. Puskin", iar ce e dincolo... e INTUNERIC!!!
Sa ne auzim de bine...
P.S. Si inca ceva: cultura intotdeauna a fost o "arma" in mina politicienilor.

58

Sandu
26 ianuarie 2009 19:09

Cer scuze pentru repetari :)

59

regards
26 ianuarie 2009 21:59

Unicul argument pe care il invoca adeptii pastrarii denumirii actuale a str. Puskin e acela ca schimbarea denumirii ar putea duce la “tensiuni interetnice”.

Inteleg f bine acest argument, dar spuneti, de ce se cere toleranta si intelegere de la noi, si nu de la stranepotii lui Puskin? De ce lor li se lasa doar “ar putea sa se supere”? De ce nu am face asa cum consideram ca trebuie, si sa asteptam o atitudine corecta din partea lor? O atitudinea corecta de la ei asta inseamna, ca daca eventual se schimba denumirea strazii, stranepotii lui Puskin ar trebui sa zica: “Da, denumirea strazii a fost schimbata, dar nu vedem nimic negativ in acest gest. Dimpotriva, il gasim motivat si il intelegem: Puskin nu este un poet roman; in perioada aflarii in Chisinau a scris lucruri urite si despre localnici si despre Chisinau; nu se stie de ce, dar denumirile acestor strazi le aminteste moldovenilor despre periaodele de ocupatii, deportari in Siberia, foamete, beciuri cu var, omoruri in masa,saracie, umilinta, etc (ce sa le faci, asa sunt moldovenii acestia prosti si complexati). De aceea, repetam, nu vedem nimic rau in redenumirea strazii. Evident ca redenumirea strazii nu diminueaza deloc valoarea lui Puskin in literatura universala, si avem convingerea ca si moldovenii sunt de aceeasi parere” etc.
????

60

Anonim
26 ianuarie 2009 22:40

Unde esti, prietene? Fa mai repede ordine pe blog, caci se 'basarabenizeaza' cu totul.... Nu de altfel, dar devine plictisitor...

61

Constantin
26 ianuarie 2009 23:29

cand vad soimii neamului de mai sus ("patriotii"), incep sa cred ca ideea predarii istoriei integrate in Moldova e una buna. Predarei oricarei alte istorii e o idee buna.
Tara saraca, cufundata in rahat (sorry), iar populatia tanara isi bate capul cu mutatul de monumente de bronz. Africa curata, nu alta: ei tot au un puternic simt national si "du-te cu tot cu familia ta la Harvard [sau in lumea cealalta] tuturor celor care nu-s de acord cu preamaretia tribului Tutsi/Mutsi/Vutsi". Domnilor basarabeni patrioti, noi suntem europeni, central-asiatici sau africani? Am ajuns sa punem oasele din Siberia pe acelasi cantar cu un nenorocit de monument de bronz?

62

Sandu
26 ianuarie 2009 23:40

Si ce propui, Constantine???

63

Alexandru Culiuc
27 ianuarie 2009 0:09

Anonim (#60), ce ordine să fac? Eu opinia mi-am expus-o. Lumea se distrează polemizând, eu mă distrez citind. Atât timp cât atacurile personale nu trec de limita admisibilului (don't ask me where it is, but I'll know when it's reached) nu văd de ce aş opri discuţia.

Oare nu-ţi este interesant să urmăreşti cum degradează discuţia? Cel mai interesant este că nu poţi blama acest fapt pe cineva concret. Eu am utilizat cuvântul "stupiditate" în textul original, un oarecare Dorin (#11) a scris "sunteţi ridicoli", tu (#15) ai zis "nişte proşti au lansat ideea". Toate aceste treptat au evoluat în "stai bine merci la Harvard si ia-ti si parintii de pe Puskin 33" (Livia, #53). Încă mancurt n-am fost numic, dar sigur că nu avem mult de aşteptat.

64

Anonim
27 ianuarie 2009 0:46

Remark #63: Totusi,
(i) blogul are o alta tematica si o misiune mai inteligenta
(ii) 'Enough is Enough'
(iii) 'Mama prostilor e mereu gravida' in Basarabia, frate... asa ca, au suficiente forum/uri si bloguri sa se simta ca acasa... Aici, insa este o alta ordine si un alt mediu.

P.S.
Astept (inca) feedback/ul tau privitor la prezenta fizica in Chisinau si oportunitatea cunoasterii reciproce

65

Anonim
27 ianuarie 2009 1:00

Remark #63 (ii): '... Lumea se distrează polemizând, eu mă distrez citind...'

My friend, knowledge is not a passive religion, it is active application and promotion of your beliefs.. You must (are obliged) to have an inteligent purpose for each post and supported conversation... Your blog (and my perception of yourself) will never be greater than the thoughts that dominate the comments to your posts...

66

Chiril Tîşcic
27 ianuarie 2009 2:01

Anonim,nr60, nr64(iii), nr15, тебе не нравится, ты и не слушай.

Personal ii sunt recunoscator lui Sandu Culiuc pentru aceasta discutie. Schimbul de pozitii face rostul comunicarii, mai ales intr'o societate plina cu tabuuri. Asta e adevarata competenta : sa iai atitudine, sa nu te ascunzi dupa rafturi de carti citite, sa nu'i insulti pe altii din anonimat.

Sanatate, dle Culiuc!

67

vitalie
27 ianuarie 2009 10:02

dintr-un articol (http://www.jurnal.md/article/11043/) din Jurnal de Chisinau, editia din 27 ianuarie aflu ca a fost respinsa solicitarea Asociaţiei Donatorilor de Sânge privind redenumirea unei strazi in Aleea Donatorilor de onoare… nimeni nu s-a inflamat atunci, chiat ca donatorii de sange sunt oameni de un eroism aparte, mai mult tipa care prezideaza comisia ce se ocupa de redenumirea strzilor in mun, Chisinau a calificat initiativa drept una “nastrusnica” si “deocheata”… e “minunat” cand onestitatea e un lucru deocheat…

68

vitalie
27 ianuarie 2009 10:03

semn ca "demnitatea nationala" e o meserie sezoniera...

69

De la anonim la anonim
27 ianuarie 2009 11:24

pt #65 si restul replicilor semnat de persoana aceasta

deja incepi sa deranjezi!

tot pui accent pe inteligenta si pe aplicatii/cunostinte.
uita-te, te rog, la subiviziunile acestui blog, inclusiv la acest articol si vei gasi sub o "cercetare stiintifica de-a dreptul eshatologica semnificativa pentru existenta ta" ca e OFFTOPIC & PERSONAL.

deci care e problema ta? (e retorica intrebarea, nu-i nevoie sa excelezi iar prin inteligenta de care ai dat dovada pana acum. Ia si mediteaza, mai renunta la impertinenta si ai un pic de rabdare, si ti se vor publica articolele preferate).


70

SergiuA
27 ianuarie 2009 18:13

Salut la toată lumea!

Vreau și eu sa fac un comentariu la cele ce s-au spus mai sus. A gândi rațional nu înseamna neapărat a fi pro-rus sau anti român.În fine, ideea e că aici fiecare își exprimă părerea, care bună sau rea, necesită un pic de respect din partea celorlalți. În plus de ce vă mai bateți capul cu această problemă când ea a fost deja soluționată? Chiar nu există în Moldova alte probleme mai stringente?

P.S. Pentru Anonim(64), de ce încerci cu atâta disperare sa obții o întâlnire, nu de alta dar metoda pe care o folosești nu e eficientă(cel puțin nu cu numele Anonim).

71

regards
27 ianuarie 2009 21:07

Ca sa vezi, astazi cel mai iubit dintre paminteni s-a declarat "kategoriceski protiv" redenumirii str. Puskin in Vieru. Parca am mai vazut undeva acest "ferm opus" al ideii de redenumire...
Felicitari, amicilor, ati mai obtinut un aliat...

Intre-altele, propunerea de redenumire a strazii, care a frapat prin "stupiditatea şi insensibilitatea sa" a venit de la Eugeniu Doga... (ei, da cine-i ma rog acest Doga in comparatie cu fanii lui Puskin?!)

72

Anonim
27 ianuarie 2009 21:36

Doamne fereste, ce mai flux de prostie…
Nu nominalizez postari de o prostie iesita din comun (desi un top 10 ar fi de vis) pentru a evita neplacerile. Este foarte simplu - cine se simte prost este prost. Iar cine nu se simte prost, probabil ca este prost si el, dar nu realizeaza.

Intradevar, pe un blog poate intra foarte multa prostie in un termen foarte scurt, incredibil de multa prostie, fesenistic de multa prostie. România este dovada clara - este atata prostie la noi in tara, de-ai zice ca sta sa explodeze din cauza supraincarcarii. Si de aia in fiecare zi mai vad câte un exemplu de prostie care ma uluieste. Sunt curios câta prostie se mai poate strânge pâna când prietenul meu Alexandru va veni cu un topic inteligent... Nu stiu, dar se clatina rau de tot acest blog…

73

SergiuA
28 ianuarie 2009 21:19

Alexandru salut!

O întrebare nu la temă, cu scuzele de rigoare:
care ar fi caracteristicele tehnice, după care trebuie de orientat când cumperi un aparat foto.

Hai să spunem așa, nu mă număr nici măcar printre fotografii amatori - vreau un aparat pentru familie dar oricum nu vreau să fac o cumpărătură cu ochii închiși.

Merci anticipat dacă vei avea timp și dorință sa-mi răspunzi!

74

roman
28 ianuarie 2009 22:32

Pt #73

"How to buy a camera?"- - pe google, ti se dau mai multe sfaturi, se indica mai multe criterii dupa care te poti ghida, doar ca e in engleza.

succes

75

Alexandru Culiuc
28 ianuarie 2009 22:48

Offtopicul rulează 100%... Oh well.

SergiuA. Presupun că vrei un compact, nu un DSLR.
Citeste aici:
http://www.dpreview.com/reviews/Q408enthusiastgroup/
http://www.dpreview.com/reviews/Q408premiumgroup/
http://www.dpreview.com/reviews/Q408slimgroup/
http://www.dpreview.com/reviews/Q408budgetgroup/
http://www.dpreview.com/reviews/Q109superzoomgroup/

Alegerea mea ar fi Panasonic Lumix DMC-LX3 (din reviewul "enthusiast group") sau Fujifilm FinePix F100fd (din "premium group"). Dar posibil cerinţele tale sunt diferite...

76

SergiuA
28 ianuarie 2009 23:02

Merci mult! Alexandre cit ție Roman

O seara bună tuturor!

78

Elena C.
29 ianuarie 2009 12:18

Mda,comentarii fara rost:primarul niciodata n-a luat in calcul redenumirea Puskinului in Vieru!Lumea insa tot vorbeste...

La ce rost discutia de mai sus?!

79

Geea
30 ianuarie 2009 9:40

В тихой смиреннице каждой,
в робкой застенчивой лапушке
могут проснуться однажды
блядские гены прабабушки.

Extraordinare versuri. Am inteles tot:))

80

Anonim
30 ianuarie 2009 11:17

Pentru No. 79 (GEEA):

... Am intels tot...

Ai inteles ca prostiile care le faci cateodata sunt din cauza stra-bunicii?

81

Alexandru Culiuc
30 ianuarie 2009 11:25

enough.