Alexandru Culiuc

18 februarie 2009

Întrebări despre/pentru Blogovăţ 2009

Ieri am aflat că repede are loc Şugubăţul Blogovăţul 2009 şi că poimâine e termenul limită de înregistrare a participanţilor. Anul trecut tare i-am mai iritat pe cei de la Blogovăţ cu propria listă a câştigătorilor. Poate excesiv de mult. Aşa că în semn de reconciliere (şi din interes sportiv), mă gândesc să particip şi eu. Contemplu în primul rând la categoria „Cel mai bun articol de blog”. Dar nu prea ştiu ce articol să pun la bătaie şi mă întreb ce ar sugera cititorii... În plus, am un şir de întrebări privind regulile de participare şi jurizare la care sper să primesc un răspuns de la organizatori/juriu.

Să le luăm în ordine inversă...

Întrebări pentru organizatori

  • Care articole sunt admise în categoria „Cel mai bun articol de blog”? Doar din 2008? Din 2008 şi până la data înregistrare (deci articole din ianuarie-februarie 2009 ar fi ok)? De la primul Blogovâţ încoace? (deci martie 08 - februarie 09)?
  • Care sunt regulile pentru articole divizate în mai multe părţi pentru comoditatea lecturii? Am câteva articole „serializate”: Programele partidelor politice (linkul duce la ultima parte), Moldova — economie agrară şi Populismul prin prisma economiei. Urmează să fac link la prima parte? La ultima? Sau neapărat urmează să creez un articol nou care să le integreze (prin linkuri, evident)? Sau...?
  • Poate un blogger să înainteze mai multe articole în categoria „Cel mai bun articol de blog”? Regulile nu menţionează nimic la acest subiect, ceea ce automat înseamnă că pot adăuga câte vreau. Şi dacă nu, de ce nu?

Întrebări pentru cititori

Am făcut o selecţie de articole din ultimul an care mi se par mai interesante. Majoritatea sunt economice, cu o singură excepţie fotografică. Articolele sunt prezentate în ordine cronologică. În paranteze prezint nişte statistici din Google Analytics şi numărul de comentarii lăsate de cititorii sitului (adică exclud din totalul de comentarii comentariile mele).

Alte sugestii? Şi, reieşind din presupunerea că organizatorii vor accepta înaintarea mai multor articole de la un singur blog, poate ordonaţi descrescător primele trei preferinţe.

A doua întrebare ţine de plasarea blogului într-o categorie... „Blog personal” sau „blog de specialitate”? Culiuc.com cam la 50% e despre economie şi politici publice (deci parcă mai mult la specialitate), dar de altă parte există multă fotografie (30%), mult-iubitele offtopicuri care fac cea mai mare vâlvă şi impresii din călătorii (apropo, de aceea mă cam miră când văd Culiuc.com menţionat ca „blog economic”). Deci: personal sau specialitate? Ce credeţi?

Timp până la încheierea înregistrării a rămas puţin (două zile), aşa că aş aprecia dacă vă „daţi cu părerea” până vineri.

P.S. Evident, în ajunul anunţării rezultatelor oficiale, vă invit să citiţi „Câştigătorii Blogovăţ 2009 în versiunea Culiuc.com”.

Update 24 februarie 2009

În final am decis să particip la "Blog de specialitate". Iar la "cel mai bun articol de blog" am decis să particip cu "Moldova — economie agrară"

Publicat: 18 februarie 2009 3:14

Categorii: Offtopic | Web, Internet si IT

Taguri: ,

Comentarii (17)

1

Quant
18 februarie 2009 3:53

Asi ordona cam asa:
1) Programele partidelor politice (este hot acum)
2) Moldova — economie agrară (hot oricand)
3) Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova (relevant si orcand actual)
4) Gânduri răzleţe: obiectivele noului guvern şi anul tineretului (buna, dar cam veche noutatea)
5 maybe) Criza financiară mondială. Lecturi şi vizionări pentru nespecialişti (ok, dar nu cred ca lumea moare dupa detalii despre criza mondiala)

asta tinand seama nu numai "care-i mai bun", ca toate-s bune :), dar mai mult de "participam la concurs, deci vrem sa castigam".

Este mai mult blog de specialitate decat personal. Daca tinem seama de alte bloguri plasate la categoria "de specialitate", atunci acesta este 95% de specialitate.

Asi scoate din lista "Fotografie turistică: likbez cu ilustraţii din Peleş şi Braşov". Sorry, prea simplistic si cel mai putin original.

Chiar daca nu se permite sa participi cu o serie de articole, pui la concurs ultimul articol din serie, si in primul paragraf scrii ca este "Serie" (precum si faci).

Hai, succese. Vreau sa am placerea sa te felicit cu BlogОвэцул anului. :)

2

evisoft
18 februarie 2009 9:33

Şugubăţul/Blogovăţul, îmi aduce aminte a copilarie, când copii schimonoseau familia sau numele altora doar ca să pară mai cool şi mai sus decât ceilalţi.

Din câte eu ştiu, doar un articol o să fie acceptat, aşa că mai bine să-l alegi tu, decât organizatorii.

Hai succese.

3

Alexandru Culiuc
18 februarie 2009 10:05

evisoft:

Din câte eu ştiu, doar un articol o să fie acceptat, aşa că mai bine să-l alegi tu, decât organizatorii.

Ok, şi de ce tu ştii asta, iar eu nu? De ce asta nu-i pe site? Şi de ce doar un articol? Există vreo explicaţie logică?

Vis-a-vis de Şugubâţ/blogovăţ... Vitalie, tu ţii minte cum a fost alesă denumirea? Eu ţin minte. Atunci organizatorii şi-au bătut joc de toţi cei care s-au implicat în proces. Мы посовещались и я решил. Iată aia era copilărie şi iresponsabilitate curată. Şi de-atunci îmi rezervez dreptul să-mi bat joc de denumirea aleasă de ei cât vreau.

4

evisoft
18 februarie 2009 10:36

@Alexandru, ştiu deoarece sunt printre organizatori. Există un google group închis unde se discută toate aceste întrebări.

Eu, ţin minte cum a fost aleas numele concursului. E dreptul organizatorilor să aleagă. Nu cred că numele face concursul mai bun sau mai rău, ci participanţii.

5

Alexandru Culiuc
18 februarie 2009 10:48

Discutati pe google groups cat va place, dar publicati rezultatele discutiilor pe site. Sunt niste intrebari de baza, nu?

Vitalie, organizatorii au dreptul sa faca ce doresc. Dar nu si sa cere bloggerilor sa se implice (din contul timpului liber), dupa care sa ignoreze total oricare dezbateri publice la subiect. Eu nu-mi bat joc de denumire deoarece nu-mi place, ci din cauza metodei prin care a fost aleasa.

De altfel, faptul ca nu scoateti regulile de participare pe situl public si-i faceti pe potentialii participanti sa le caute cu luminarea face parte cam din aceeasi poveste: lipsa de respect elementar fata de bloggeri, pentru care, cica, totul se face.

6

Eugen
18 februarie 2009 11:55

Alexandru, denumirea a fost aprobată la Andy's, acolo unde au fost invitaţi mai mulţi bloggeri. Nu au venit. Înseamnă că nu le păsa de concurs.
Îţi propun să propui (cer scuze pentru eroarea gramaticală) articolul despre Harvard vs UASM.
Succese

7

Arina
18 februarie 2009 15:53

eu zic ca e mai mult blog de specialitate...si as propune articolul „Moldova — economie agrară”. si desigur - articolul corespunde cu calificativul de blog de specialitate.

8

Alexandru Culiuc
18 februarie 2009 19:49

Organizatorii mi-au lămurit situaţia cu regulile. Pentru a afla regulile de participare, urmează să apeşi pe butonul "Înregistrează un blog" de pe situl concursului. Eroare gravă de usability (utilizabilitate, cum se menţionează la ei; apropo e unul din criteriile de jurizare). Eu cautam regulile de participare, nu înregistrarea. Regulile urmează să fie plasate într-un compartiment aparte sau adăugate la jurizare. Eu aş transforma compartimentul "Jurizare" în "Reguli şi jurizare". Iar la pagina de înregistrare să fie un simplu checkbox "Accept regulile de participare la concurs" (cu link la textul respectiv).

Oricum, din reguli aflăm că se acceptă doar articolele publicate în 2008 şi că fiecare blogger poate înainta un singur articol (logica acestei decizii nu-mi este clară). Deci analiza partidelor decade -- 2 din cele 3 parti au fost publicate deja in 2009. Însă nu se menţionează nimic despre articolele separate în mai multe părţi, deci "Moldova -- economie agrara" ramine in joc.

9

Cris
18 februarie 2009 19:51

Salut
Daca totusi ai hotarit sa faci experimente, sunt de acord cu clasificarea articolelor din primul comentariu(quant) desi in opinia mea sunt prea multe articole bine scrise care dupa valoare imi sunt egale.
Este un site/blog de specialitate.
Dar cuiva ii pasa de Blogovat????? (in English suna mai bine)
Succes in tot

10

Alexandru Culiuc
18 februarie 2009 20:07

Eugen, nu-mi povesti cum a fost aprobată denumirea denumirea. A fost aşa:
1. http://blog.blogosfera.md/?p=32 (60 comentarii!)
2. Întâlnirea de la Andy's nu este anunţată pe blog.blgogsfera.md.
3. http://blog.blogosfera.md/?p=33 (citeste inceputul -- "Ieri, în cadrul unei întruniri secrete...")

Daca se anunta discutia publica (pe web) a denumirii, apoi decizia tot pe web urma să fie luată. Despre asta au scris practic toţi în comentariile la al doua postare.

11

Alexei Ghertescu
18 februarie 2009 22:02

"Însă nu se menţionează nimic despre articolele separate în mai multe părţi"
В отсутствие каких-либо разъяснений, следует, по-моему, руководствоваться обычной логикой и здравым смыслом. А здравый смысл подсказывает, что, к примеру, "Война и Мир" - это не четыре разных произведения, а одно - в четырех томах.

Конкурс на лучшую статью, а не просто лучший пост в блоге. Так что вывод вполне очевиден...


12

Alexandru Culiuc
18 februarie 2009 22:17

Я того же мнения (позабавило упоминание "Войны и Мира", хотя по блоггерским меркам "Moldova - economie agrara" вполне даже четырехтомник). Здравый смысл -- хорошо, но таки вещи все же надо прописывать в правилах...

13

Marina
19 februarie 2009 10:19

Ordonaţi descrescător primele trei preferinţe:
1)Criza financiară mondială. Lecturi şi vizionări pentru nespecialişti (este cea mai actuala tema dupa parerea mea, desi nu stiu cum va fi interpretat subiectul de juriu, in dependenta de modul de gindire sa nu fie interpretat ca fiind neoriginal, ca toata lumea ar scrie despre asta, desi n-am gasit prea multe publicatii la tema data.)
2)„Moldova — economie agrară”
3)Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova (tema actuala in special pt tineri)

Plasarea blogului într-o categorie... „Blog personal” sau „blog de specialitate”- blog de specialitate.
Succese!

14

Eugen
19 februarie 2009 14:35

Alxandru, stilul lui Namaşco e inconfundabil...
Am mai citit şi primul comentariu la însemnarea despre anunţarea denumirii.

15

Alexandru Culiuc
19 februarie 2009 19:05

Eugen: "Am mai citit şi primul comentariu la însemnarea despre anunţarea denumirii."

Ok, l-am citit şi eu. Şi ce-ai vrei să spui prin asta? Mi-am ţinut promisiunea -- nu m-am implicat anul trecut sub nici o formă. Sau ai prefera în genere să nu particip?

16

Eugen
19 februarie 2009 21:50

Alexandru, oamenii se schimbă, părerile se schimbă, tu te schimbi şi Blogovăţul va deveni mai bun pe an ce trece.
Sigur că ar fi bine să participi. Ţi-am şi sugerat anterior articolul care mi-a plăcut.

17

octavian
20 februarie 2009 1:50

e adevarat exista anumite lipsuri in blogovat si-n pagina blogovatului. acestea pot fi remediate. nu doar pentru ca alexandru culiuc le-a observat ci pentru că ele sînt evidente.

şi eu am înscris un blog acolo. aş vrea să văd şi eu nişte reguli mai simple dar care să acopere toate nedumeririle.

transmit un mesaj in acest sens

blogovat@blogosfera.md

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre