Alexandru Culiuc

20 martie 2009

Situl Ambasadei RM la Washington: întrebări în loc de răspunsuri

Pe 5 aprilie voi ajunge la Washington D.C., aşa că se pare că voi avea ocazia să votez (în 2005 n-am făcut-o). Zic „se pare”, deoarece nu sunt sigur dacă aterizez DC suficient de devreme pentru a ajunge la secţia de votare la timp. Am întrat pe situl ambasadei RM la Washington să văd orarul de lucru a secţiei de votare. Pe situl ambasadei am găsit un text general ce ţine de organizarea votării peste hotare, dar nici urmă de orele de votare.

În schimb am găsit un banner publicitar al agenţiei Solei Turism. Îmi poate explica cineva cum un agent economic privat poate plasa publicitate pe situl unei ambasade? Nici măcar partea logistică nu-mi este clară: unde s-ar putea de transferat banii pentru asemenea publicitate? În contul MAE? Dar MAE poate primi finanţare din partea unor agenţi privaţi?

Iată aşa în loc să găsesc pe situl ambasadei răspuns la o întrebare simplă, am găsit acolo subiecte pentru noi întrebări. Dar întrebarea care chiar mă frământă în ajun de 5 aprilie este doar tangenţial legată de ambasadă: ce să fac odată ajuns la secţia de votare? Sincer, absolut sincer, n-am idee cu cine să votez. Setul de opţiuni pe care îl consider nu este deloc original, dar nici una dintre acele opţiuni nu mă încântă (mai ales în urma lecturii programelor). Uneori te întrebi dacă soluţia optimă pentru indecişi de-al de mine ar fi includerea în buletinul de vot a opţiunii „partidul care va acumula al doilea punctaj după comunişti”. Mda...

Publicat: 20 martie 2009 21:11

Categorii: Guvernare si politica | Personal

Comentarii (23)

1

Corneliu
20 martie 2009 23:08

Am intrat și eu pe situl repsectiv și am găsit orarul dintr-un singur clic.
În broșură scrie clar chiar de la început:

”ALEGERILE PARLAMENTARE – 5 APRILIE 2009
de la 07:00 pînă la 21:00, ora locală a regiunii în care se află misiunea diplomatică respectivă”

2

Alexandru Culiuc
20 martie 2009 23:16

Te referi la linkurile "Brosura alegatorului - MD - RU (PDF)" ce urmeaza textul general?

Ambele linkuri sunt rupte (Error 404 Not Found):

http://www.embassyrm.org/public_html/docs/A4_md.pdf
http://www.embassyrm.org/public_html/docs/A4_ru.pdf

3

nadia
21 martie 2009 0:23

Pentru ca oameni/partide perfecte nu exista, de obicei se voteaza cu partidul cel mai putin "rau" din toate cele "rele" care totusi are sanse sa intre in parlament, in ideea de a nu-ti irosi sau "darui" votul orientarii politice pe care o detesti :).

4

Mihai Bologan
21 martie 2009 0:32

Sandu,

Chiar sunt curios cu cine vei vota, deoarece nu cred ca vei irosi posibilitatea sa-ti exerciti acest drept.

Apoi, de ce crezi ca e asa de greu de determinat pe cine sa votezi? Sunt trei partide care au sanse bune de a lua locul doi si cu o probabilitate foarte mare de a trece in parlament(aproape de 1). Daca vei vota una din ele, votul tau va fi util, in rest risti ca votul tau sa fie impartit intre alte partide. Deci m-am referit la multimea solutiilor {AMN, PL, PLDM}

5

Corneliu
21 martie 2009 2:08

Sandu: Nu, primul link.
http://embassyrm.org/docs/calendar_md.pdf
Dar situl pare că a căzut între timp.

6

Alexandru Culiuc
21 martie 2009 2:26

Corneliu: Hmmm... Mi s-a părut că am deschis PDF-ul respectiv (înainte de căderea serverului) dar n-am observat orarul. Se pare că am probleme de citire ultimul timp. Cum n-ar fi, nu înţeleg de ce aş căuta orarul în "calendar". Da să ascunzi aşa info de bază într-un PDF -- culmea. Această informaţie urma să fie plasate în buchii mari înainte de textul ăla de blah-blah. Când oamenii vor învăţa să scrie normal? Piramida inversă nu este rocket science! În SUA se învaţă încă la şcoală!

7

Alexandru Culiuc
21 martie 2009 2:37

Mihai, sunt şi eu curios pentru cine voi vota, dar îţi por spune că la sigur nu voi irosi posibilitatea.

Mulţimea propusă de tine aproximativ corespunde cu setul de opţiuni ponderat de mine (posibil aş ordona elementele puţin altfel...). Dar nu cred că voi face alegerea mea publică.

Dacă era să fiu ferm convins că fac alegerea corectă, aş fi agitat lumea în favoarea respectivului partid. Însă în situaţia în care sunt nevoit să aleg cel mai mic rău (şi deloc nu sunt sigur care este cel mai mic rău), ar fi incorect să încerc să-i influenţez pe alţii.

Şi nici post-factum nu cred că-mi voi anunţa alegerea. Pe cine n-aş alege, nu voi simţi nici un fel de afinitate pentru respectivul partid. Şi deci din nou nu văd mare sens să promovez/susţin respectivul...

8

Arina
21 martie 2009 3:28

HA! in Italia lucreaza oameni mai isteti http://www.ambmoldova.it/
si, da, stiam ca este sectie de votare si in Bologna... deci nu pot sa ma ascund dupa argumentul - e departe sectia de votare, deci nu votez :) tre sa votez. si la fel nu stiu cu cine. si, la fel, nu zic la nimeni care va fi alegerea mea. pana acum nimeni nu stie pe cine am ales la alegerile precedente :)
oricum, imi pare impotriva demnitatii chestia de a vota cu cel mai mic rau... chiar as vrea sa am motive intemeiate pentru a sustine pe cineva.

9

Valentin
21 martie 2009 10:30

mă simt de parcă m-aș duce la magazin și-aș dori să-mi aleg ceva la care să primesc un răspuns de acest fel:
"Nu n-avem ###### cutare, cutare.. avem doar ##### în asortiment variat (roșu, galben, albastru etc etc)
alegeți! :)

10

Mipha
21 martie 2009 15:11

nu sunt deacord deloc cu ideea asta asa vehiculata ca trebuie numaidecat sa mergem la vot, desi sunt membru unui partid din moldova si sunt un sustzinator inflacarat al lui(ii unul din cele 3), nu vreau sa vina cetatzenii sa voteze pentru un partid sau altu daca nu sunt siguri de alegerea lor. Sunt deacord ca situatzie ne impune alte reguli(tre sa scapam de comunisti) dar totusi optez pentru idea mea. Cred ca mai intai tre sa fim siguri de alegerea care vrem so facem si de a nu merge la vot tot poate fi o alegere

11

Bogdan
21 martie 2009 15:53

MIHAI daca nu mergi la vot automat esti de acord cu situatia data, adica sa te conduca comunistii.nemaivorbind de ceea ca Baba Zina o sa mearga sa voteze pt comunisti chiar daca habar nu are de politica, doar pentru numele lor. asa ca eu zic ca tr de mers si de votat impotriva comunistilor. eu sunt sigur de una, nu mai vreau un stat criminal, cu Oleshka principalul comunist capitalist, asa ca optez pt variantade a merge si a vota ne fiind sigur

12

IM
22 martie 2009 22:51

Eu o sa trebuiasca sa merg la NY la misiunea RM pe langa ONU.
Din linkul respectiv http://embassyrm.org/docs/calendar_md.pdf am inteles ca cetatenii moldoveni pot vota cu pasaportul sau FOARTE IMPORTANT cu livretul marinar ... a intalnit cineva pana acum un marinar moldovean? :)) oare cati sunt? :))

Foarte "ingenioasa" ideea MAEIE si a donatorilor de a ne pune la dispozitie un calendar ... probabil cred ca aici in SUA/ sau in alta parte in strainatate lumea nu are un calendar sau nu are unul moldovenesc ... :)

13

IM
22 martie 2009 22:58

corectura: livret de marinar.

Cand am vazut reclama cu Solei prima data mi-am pus aceeasi intrebare: ce cauta reclama la Solei pe site-ul ambasadei RM? De ce nu au pus-o si pe site-ul Guvernului sau site-ul MAEIE? :) Sau pe site-urile Parlamentului, Presedintiei?

Nu am nimic impotriva firmei Solei, dar ar trebui sa fie un anunt undeva pe site sa explice ce cauta acolo.

14

Ion Ciorici
23 martie 2009 0:11

Eu credeam ca regulile de vot in baza de livret de marinar au fost special ediate pentru moldovenii aflati in Suedia, dar se vede ca avem marinari din Moldova peste tot ;)

Interesant daca cei de la MAEIE sunt la curent despre ro din http://embassyrm.org/ro/index.html

15

Marina
23 martie 2009 0:46


La fel de indecisa sunt si eu... nu stiu pe cine voi vota, insa stiu sigur ca nu comunistii. Referitor la al doilea partid dupa comunisti, nu sunt inca sigura, deoarece aproximativ fiecare presedinte de partid este relativ mai bun decit restul membrilor componenti ai partidelor, nu vreu sa dau nume, dar sunt multe "greseli ale naturii" ratacite prin partide. Parerea mea este ca oricare ar fi alegerea noastra, este relativ ok, cu exceptia comunistilor, bineinteles. Daca fiecare presedinte de partid ar ajunge parlamentar, posibil sa fie un parlament mai putin analfabet decit pina acum, desi exista riscul intereselor si opiniilor mult prea diferite si posibil contradictorii de la un partid la altul...

16

Alexandru Culiuc
23 martie 2009 0:59

Ion, nu-ţi fă griji: dacă vreun comunist sus-pus întreabă de acel ro, se poate de-i răspuns că este o abreviere de la "ROdnoi yazik". :)

17

ps
23 martie 2009 19:03

ROdnoy :)))))))))))

18

Victor Burunsus
27 martie 2009 19:42

Alex et al, Eu cred ca avem nevoie cu toti, dar mai ales voi cei din strainatate, sa avem posibilitatea de a vota prin SMS sau macar prin internet.

Cred ca exista o prea mare doza de scepticism la acest subiect, cel putin in randul functionarilor din MD. Insa, eu cred ca e un fel de "security/hacker phobia". Simplu ar fi ca fiecare cetatean sa-si declare in prealabil # mobil de pe care va vota cu SMS. Ca raspuns CEC ar putea sa-i aloce o cheie unica de sens care-i va fi remisa printr-un canal alternativ (posta de ex). Apoi in ziua alegerii omul trimite SMS-ul si-l valideaza suplimentar cu o cheie alfanumerica de seans. Astfel nu va mai trebui sa va faceti griji unde sa ajungeti ca sa votati.

19

Alex
1 aprilie 2009 21:16

Sincer, absolut sincer, n-am idee cu cine să votez.

Iata pentru cine...

20

wess
2 aprilie 2009 18:01

parca se scria "site", "site-ul".

21

Anatolie Gavriliuc
2 aprilie 2009 19:50

Daca nu stii pentru cine sa votezi, mergi la http://www.testvot.eu/ si vezi ce partide sint mai aproape de viziunea ta.

Nu zic sa votezi pe cel ce va iesi pe locul nr.1, insa vei avea o lista ordonata pe care sa mergi la vale.

22

Anatolie Gavriliuc
2 aprilie 2009 19:57

P.S. Mesajul meu nu e pentru Sandu, e evident ca el e la curent cu detaliile optiunilor.

23

Alexandru Culiuc
2 aprilie 2009 22:06

@wess (#20), se vede că ai început să citeşti blogul relativ recent:
http://www.culiuc.com/archives/2007/03/site_sit_sait.phtml

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre