Alexandru Culiuc

4 martie 2009

Comentarii economice (dar nu numai) pe marginea duelului politic Chirtoacă vs. Muşuc

Am privit pe Unimedia duelul politic dintre Muşuc şi Chirtoacă.  Unimedia mai are de învăţat cum să organizeze asemenea dezbateri atât în plan tehnic (care deştept a plasat camera cu un metru mai sus decât feţele conlocutorilor aşezaţi la masă?), cât şi a moderării (cum poate fi începută o dezbaterile cu „astăzi în studiou sunt doi invitaţi destul de interesanţi”?). Dar mai interesant este să vedem ce aveau de spus invitaţii.

Am înţeles un lucru: nici nu voi răsfoi programul PSD.  Muşuc este un tip extrem de antipatic, cu o manieră de comunicare la care te-ai aştepta de un veteran al PCUS. Dar mai straşnic sunt lucrurile pe care le spunea. Întrebat de programul PSD (inclusiv cel economic), Muşuc a pus accentul pe măsuri protecţioniste: „în primul rând apărarea pieţei interne, introducerea accizelor şi taxelor pentru acele mărfuri care pot fi produse la noi în ţară şi asigurarea exportului acestor mărfuri în alte ţări”. Chiar nu există nici un economist în PSD să-i explice lui Muşuc că argumentul „infant industry protection” n-are nimic cu roşiile şi cartofii din Moldova (anume aceste au fost exemplele aduse de el)? Argumentul este prin definiţie aplicabil doar industriilor noi, de regulă doar industriei manufacturiere şi devine practic irelevant pentru ţări cu piaţa internă de mărimea Moldovei (deoarece prezenţa economiilor de scară în industriile manufacturiere este unul din principalele argumente în favoarea protejării industriilor noi, iar Moldova oricum nu are o piaţă internă suficient de mare pentru a le valorifica).

M-a frapat răspunsul lui Muşuc la reproşurile lui Chirtoacă privind modul ilegal de selectare a agentului economic care va efectua lucrările de curăţire li amenajare a lacului de la Valea Morilor (Chirtoacă propunea tender internaţional conform regulilor). Citez răspunsul lui Muşuc (cam la minutul 10): „Cu abordarea aceasta niciodată nu vom rezolva nici o problemă. Deoarece asta-s nişte discuţii, pe care le tot ducem de un an şi jumătate”. Nu-mi închipui că putea da mai tare cu piciorul în noţiunea „supremaţia legii”. E drept că un grăunte de adevăr în această afirmaţie există: Chirtoacă n-are pe cine da vina pentru faptul că n-a reuşit să găsească limbă comună cu consiliul municipal (şi, prin urmare, s-a blocat la etapa de „discuţii”, în loc de a soluţiona deja tenderul şi alte probleme municipale). Well, poate doar pe propriul unchi...

Spre sfârşitul emisiunii adversarii au fost invitaţi să adreseze întrebări unul celuilalt. Muşuc întreabă (undeva spre minutul 30) care-i planul PL pentru redresarea industriei agroalimentar şi a construcţiilor după ce acestea au fost puternic lovite de criză. În linii mari, Chirtoacă răspunde că statul urmează să fie arbitrul jocului şi să asigure un teren egal de joc. Ceea ce Chirtoacă n-a menţionat este că asigurarea unui teren egal de joc deseori invocă astuparea gropilor de pe teren (externalităţilor pozitive) şi nivelarea ridicăturilor (externalităţilor negative). Dar fie, este un „duel politic” şi nu unul economic, aşa că răspunsul rămâne rezonabil. Ar fi o problemă faptul ca acest răspuns rezonabil este diametral opus prevederilor programului PL (fie Dorin nu l-a citit, fie nu este de-acord cu toate prevederile acestuia), dar voi lăsa acest subiect pentru analiza programului PL. Totuşi Dorin n-a putut să se abţină de la o prostie. Citez:

Criza din Europa poate fi foarte bine întoarsă în favoarea RM, pentru că investitorii sunt în căutarea unor costuri mai mici de producţie, lucru care poate fi făcut în RM. Ei, investind aici, exportând înapoi în UE vor avea acelaşi profit ca şi până acum dar la costuri mult mai mici, nefiind nevoie s ia credite în bănci, se vor descurca cu bani proprii.

N-am cuvinte. Cred că următorul pas va fi interpretarea în duet cu Dodon a piesei „We are the [crisis] champions”.

Reacţia lui Muşuc: „Doamne fereşte. Eu cred că e gata cu ramura noastră vinicolă şi ramura construcţiilor dacă vom avea aşa discursuri goale.” Ştiţi opinia mea la acest subiect (şi aici), însă sper că în echipa PL există economişti care să-l convingă pe Dorin să lase baltă visurile privind întoarcerea crizei în favoarea Moldovei.

Discuţia despre cine-a fost comsomolist, cine pionier şi cine a luptat în armata română m-a lăsat absolut stupefiat. Învinuirea lui Muşuc privind întâlnirea secretă a lui Chirtoacă cu Voronin tare urât se priveau. Evident, marea parte a "gunoiului" tot pe Muşuc a aterizat (Chirtoacă a răspuns calm şi ferm), însă cred că efectul dorit a fost atins: осадок остался.

Concluzii

În cazul PSD concluzia este simplă: nici într-un caz, iar Muşuc, ca politician, pur şi simplu must die.

Cu PL situaţia e mai complicată. Experienţa din primărie, unele cuvinte ale lui Dorin şi conţinutul programului economic (pe care, spre deosebire de Dorin, l-am citit; public analiza în vreo săptămână) mă fac să pun sub semnul întrebării calitatea echipei economice. Am parcurs lista de candidaţi la funcţia de deputat din partea PL. Primul economist pe listă este Vadim Cojocaru (pe locul 5), prorector la ASEM. Nu ştiu nimic de el, dar şi asta-i un indiciu: nu este implicat în dezbateri economice publice. Următorul economist pe listă este Mariana Ambros pe poziţia 31, consilier economic al primarului. Despre dânsa am auzit puţin, dar ce-am auzit nu era deloc încurajator. Mai este şi Şalaru (pe poziţia 3), care a revenit din marele business, însă marele business nu egalează macroeconomie...

Oricum, în pofida unor erori de conţinut, Dorin s-a prezentat bine. A fost el excesiv de serios, dar întotdeauna articulat şi, de cele mai deseori, rezonabil. Concluzia mea ar fi: he’s the right front man with the wrong back office.

Publicat: 4 martie 2009 3:16

Categorii: Economie si Afaceri | Guvernare si politica

Taguri: , , , , ,

Comentarii (35)

1

Denis
4 martie 2009 9:16

Sandu,

mie mi-a placut si propunerea lui Musuc de a alege membrii Consiliului Superior al Magistraturii prin vot direct. As vrea sa vad eu dezbateri publice intre judecatori, cu Musuc moderator :).
Adevarul e ca ai mare dreptate in privinta ambilor Sandu, iar lipsa de echipa a lui Chirtoaca o sa-l coste scump in alegeri. Dar alti oameni politici fara interese personale pronuntate eu nu am vazut inca pe piata politica moldoveneasca.
Si ideea cu echipa de profesionistii nu trebuie dusa la extrem, oamenii astia vor fi in parlament, iar la noi schimbarea va veni doar prin executiv. Iar acolo se pot lua, si ar fi normal sa se ia, oameni care nu fac parte din partide politice ci doar stiu cum trebuie sa faca tara aia sa dezvolte intr-un ritm cat mai sustinut.

2

vitalie
4 martie 2009 10:56

mie chestia cu criza si utilizarea ei in beneficiul RM imi aminteste de un slogan celebru al duetului Ilf si Petrov: "Ударим автопробегом по бездорожью и разгильдяйству".. argumentul cu "costurile mici de productie" a fost una din stafiile vanturate anterior crizei, de fapt in orice compunere scolara despre situatia economica a Moldovei, si din cate imi amintesc, au fost "vandute" lumii sub titlul de bomboana in acel nefericit spot promotional al Moldovei despre care ais cris chiar tu... nu s-au rupt sa vina investitorii nici inainte de criza, nu cred ca vor sparge targul acum..semn, imho, ca problema (ne)venirii investitorilor nu e una economica...cainele, pentru a traduce un proverb al vecinului cotropitor din Est, e ingropat in alta parte...

3

Dumitru Ciorici
4 martie 2009 11:00

Ultima propoziţie este foarte adevărată, din păcate.

P.S. Merci pentru păreri. Ne va ajuta pe viitor, chiar dacă sunt mai critice;)

4

Ion Grosu
4 martie 2009 11:51

Duelul dintre aceşti doi nu mai este relevant, de aceea l-am parcurs rapid atras doar de momentele de show. PL-ul e deja cu un picior în parlament şi are un segment diferit de alegători. PSD-ul concurează cu PD-ul şi UC-ul pentru voturile "patrioţiolor Moldovei". Aş vrea să văd o discuţie între Muşuc / Diacov / Tarlev. În primul rînd mi-i dor de emisiunea "Copiii spun lucruri trăsnite", într-al doilea rînd ea ar ajuta "patrioţii Moldovei" să aleagă.

Pentru că nu cred că există cineva care-şi pune problema pe cine să aleagă PSD sau PL. Sunt din diferite categorii (şi politice şi de greutate).

Apropo, Sandu, ai să votezi? Cum staţi cu reprezentanţele Moldovei în America Latină?

5

nicu
4 martie 2009 15:08

Sandu, adauga musuc "ca politician".... :)

6

Mariana Ciobanu
4 martie 2009 17:27

Sandu, cred ca te simti foarte indrepatit sa faci asemenea concluzii stand comod si aruncand cu cate o opinie tocmai din turnul de fildes in pauzele dintre doua pagini ale tezei de doctorat. Sa critici e cel mai usor, cineva care si-a pus marca Harvard in frunte ar trebui sa faca mai mult decat sa zica: must die or must stay, ca permisiunea ta oricum nimeni nu a cerut-o, iar dupa cum arata circumstantele tu nici macar nu o sa votezi, asa ca rezuma-te la economie, ca faic o treaba buna ;)
PS: succes la teza

7

Mihai Bologan
4 martie 2009 17:28

Sandu, am zimbit mai mult citind articolul tau decit ascultind discutia celor doi :) Ai fost cam 'jestokii' cu Musuk, dar el o merita din plin

Discutia despre comunisti, mi-a adus aminte de Planeta Moldova care intr-una din 'piesele' sale avea un dialog intre reprezentantului partidului "democrat" si partidului "democratia". Totul s-a incheiat prin a polemiza privind cine nu e comunist, iar ulterior, inevitabil, fiecare a inceput sa se bata in piept ca este comunist adevarat si mai comunist decit celalalt. Nu gasesc linkul, probabil era vorba de o emisiune "Legamint" :)dar merita de ascultat

Vei face un comentariu la duelul Petrencu-Serebrean?

8

victor
4 martie 2009 18:00

Problema de fond consta de fapt nu in CUM vorbeste Dorel, dar CE anume spune. De cate ori l-am ascultat si in alegerile precedente, constat doar ca vorbeste fluent romana. Dupa discursu-i "coerent" constat ca nu ramane nimic in afara de perle gen - "fluidizarea transportului", etc. Cum l-a fluidizat in capitala, se vede. In general, sintagma - "programul economic al liberalilor" (nu doar a PL) este un nonsens, pentru ca asa ceva nu exista. Totul se reduce la urmatoarele -
1. RM trebuie sa intre in NATO (antecamera UE).
2. sa adere la UE.
3. UE ne va da bani si noi stim cum sa-i cheltuim.
Punct.

Mai sa uit ca trebuie "sa cream conditii pt. investitori".

Nici o idee economica nu a iesit si nu va iesi din liberali, pentru ca nu au de unde.

Mai ales acum, dupa ce politicile liberale au esuat in toata lumea (fapt recunoscut de toata tagma economistilor), iar mai inainte comunistii au facut impozitul pe venit = 0.

PS. Raposatul economist Gudim zicea prin 2004, ca in Moldova au ramas vreo 5 oameni care stiu CUM se calculeaza PIB-ul. Cred ca de atunci nu s-au inmultit, au aparut PR-economisti (ultima "fisca" - IDIS organizeaza si concerte electorale - ca sa vezi...)

9

Alexandru Culiuc
4 martie 2009 21:24

Denis (#1):

alti oameni politici fara interese personale pronuntate eu nu am vazut inca pe piata politica moldoveneasca.

De-acord. Chiar regret faptul că nu am pomenit acest fapt în textul iniţial – Chirtoacă are cea mai nepătată reputaţie dintre toţi politicienii Moldovei. Însă noi nu votăm preşedintele ţării (teoretic vorbind, el poate fi privit separat de partidul pe care-l reprezintă). Votăm un partid. Şi atunci gândeşte-te că nu-l votezi doar pe Chirtoacă, dar şi pe Ghimpu. Este clar că PL nu va avea o majoritate, deci chiar şi în cazul în care PCRM nu învinge, vom avea un guvern de coaliţie. Şi acum gândeşte-te cât de bine i-a reuşit PL-ului să creeze o asemenea coaliţie la primărie.

Si ideea cu echipa de profesionistii nu trebuie dusa la extrem, oamenii astia vor fi in parlament, iar la noi schimbarea va veni doar prin executiv. Iar acolo se pot lua, si ar fi normal sa se ia, oameni care nu fac parte din partide politice ci doar stiu cum trebuie sa faca tara aia sa dezvolte intr-un ritm cat mai sustinut.

Teoretic vorbind, ai dreptate. Însă oamenii din executiv nu se iau din aer. Ei sunt aleşi. De parlament, de partidul care a câştigat alegerile. Iar ca să alegi persoanele potrivite, trebuie să te pricepi cine-i bun şi cine-i rău. Cu alte cuvinte, trebuie să ai proprii profesionişti care să ştie să aleagă un cabinet de prefesionişti. Lectura programului PL mă convinge că partidul nu are asemenea oameni. Apropo, cu toate rezervele pe care le am faţă de PLDM, trebuie să remarc că Filat cel puţin a încercat să atragă în rândurile sale un şir de tehnocraţi buni. PL – nu. Concluzia mea ar fi că PL nici măcar nu-şi doreşte tehnocraţi buni.

Vitalie (#2), exactly my point. Guvernul va remarca că în 2007-2008 ISD au crescut vertiginos (so there must be a reaction to something). Însă în primul rând ISD erau preponderent în non-traded sector (Chirtoacă explicit vorbeşte de traded goods). Dar mai important este faptul că la moment nimeni în lume nu planifică extinderea capacităţilor de producere (ba invers), iar costurile fixe de mutare a producţiei depăşesc cu mult oricare reduceri potenţiale a costurilor variabile de producere (chiar dacă aceste reduceri există, fapt de care nu sunt convins). Şi chiar dacă costurile variabile mai mici (salarii joase, materie ieftină, etc.) ar acoperi costurile de mutare a producerii, să nu uităm că asemenea investiţii ar necesita capital liber sau acces la credite. Şi acum gândeşte-te care va fi reacţia unei bănci occidentale care astăzi (când balance sheet-ul se priveşte cam jalnic as it is) este rugată să ofere un credit pentru finanţarea unui green-field investment în Moldova. În locul respectivului ofiţer de credite aş chema salvaria. Anume de aceea visurile privind beneficierea de pe urma crizei visuri vor rămâne.

Dumitru (#3), văd că în a doua ediţie „destul de interesanţi” a fost înlocuit cu „interesanţi”, însă în continuare nu aveţi idee cum să aranjaţi camerele de luat vederi (de data asta s-a privit chiar mai prost decât prima data).

Ion Grosu (#4):

Apropo, Sandu, ai să votezi? Cum staţi cu reprezentanţele Moldovei în America Latină?

Sunt în Cambridge şi s-ar putea să fiu la Washinton în ziua alegerilor. Aşa că nu exclud că voi vota. Problema este că încă nu am decis pentru cine (am decis doar pentru cine NU voi vota).

Nicu (#5), de-acord. „Must die ca politician”. Am schimbat.

Mariana (#6), indiferent de unde sunt (în Moldova sau în turnul de fildeş) am dreptul la o poziţie, am dreptul să o exprim public şi să încerc să influenţez opiniile altora. Şi pentru asta nu am nevoie de permisiunea nimănui şi nu mă interesează dacă alţii îmi oferă această permisiune sau ba. Cititorii singuri pot decide dacă se lasă influenţaţi în funcţie de argumentele pe care le aduc (şi sper că vei accepta că textul de mai sus este bazat pe argumente). Nu înţeleg de ce faptul că nu voi vota (greşeşti, dar chiar nu contează) înseamnă că urmează să mă rezum la economie. Ba invers, toată lumea încearcă să convingă moldovenii de peste hotare să "transmită" votul celor de-acasă. Anume asta şi fac.

Mihai (#7), nu exclud că voi analiza şi Petrencu-Serebrian (depinde de câte prostii economice vor spune). Am privit un sfert deja, dar până ce nimic interesant. Oricum, din punct de vedere a alegerilor, sunt relevante doar cuvintele Serebrian (Petrencu practic recunoaşte că n-are şanse de trecere).

Victor (#8) , unele lucruri pe care le scrii nu sunt lipsite de adevăr, însă afirmând "nici o idee economica nu a ieşit si nu va ieşi din liberali, pentru ca nu au de unde" îţi demonstrezi incompetenţa. În primul rând, PL este cam tot atât de liberal, pe cât PCRM este comunist, aşa că extrapolarea de la PL la liberali nu este corectă în esenţă. În al doilea rând, keynesianii americani (cei care se opun liberalismului economic şi critică laissez-faire-ul extrem de până acum din pieţele financiare) sunt mult spre dreapta de oricare partid din Moldova (sunt mai aproape de dreapta din Europa, spectrul politic din Europa fiind şi el puternic deplasată spre stânga faţă de SUA).

Ref. la PIB. În Moldova există o singură persoană care ştie să calculeze PIB-ul; este doamna de la DSS (spre regret i-am uitat numele) care o face trimestrial (cel puţin asta era situaţia vreun an în urmă). Însă dacă consideri că cunoaşterea metodologiei de calcul a PIB-ul defineşte un economist bun, apoi dumneata nu înţelegi diferenţa dintre economie şi contabilitate.

Uffff... Se pare că am răspuns tuturor.

10

Cris
4 martie 2009 21:57

Sandu, da tu maladets. Iaka trebuie rabdare nu alta sa asculti bredul politicienilor nostri.
Sunt 100% de acord cu ce spui.Ca de obicei la noi inainte de alegeri toti nu stiu cu cine sa voteze. Prin metoda deductie eu deamu m-am decis.
Succes in tot
P.S. Mariana Ciobanu, daca faci parte din PSD nu trebuie sa ataci asa poporul!
Peace

11

Tudor Darie
4 martie 2009 22:37

Sandu, mulţumesc pentru acest review "destul de interesant", dar şi util pentru mine, ca unul dintre moderatorii emisiunii "Duelul politic".

1. expresiile "destul de interesanţi" şi "interesanţi" nu-şi au locul în emisiune. Voi atrage atenţia la acest aspect în emisiunile viitoare.

2. "în continuare nu aveţi idee cum să aranjaţi camerele de luat vederi" - aici nu ai dreptate. explic: în mijlocul studioului este amplasată o masă, care nu se mişcă. Astfel, camera de luat vederi a trebuit să fie ridicată (în prima emisiune se vede chiar şi o bucată de masă). Oricum, vom căuta o soluţie pentru emisiunile viitoare.

ms încă o dată pentru critici şi pentru punctul tău de vedere economic asupra unui "duel politic"...

12

Sergiu
4 martie 2009 22:44

Bine ca se fac asemenea emisiuni, caci la TVM numai dupa ce scapam de comunisti se vor face.

Da, Musuc e un ratat si de fapt chiar am impresia ca lucraza pentru Voronin deja. Si Victor (comentator 8), voi PSD-istii stiti sa cheltuiti bani, sa-i lamuresti sefului tau 'comsomolist'.

P.S.: Nu trebuie doar sa stii sa calcluezi PIB-ul, ci sa mai si contribui la cresterea acestuia, si tare ma indoiesc ca sunteti in stare de asa ceva.

13

Igor
4 martie 2009 22:56

Sandu,

you have just HUGE expectations from "our" politicians. Moreover, if you listen to dear democrats or republicans (from here), including those who ran for president ... it is almost the same scene (just different scale).

Unul care vorbea mai putine nebunii economico-financiare era Mitt Romney. Restul ori nu vorbeau nimic la concret, ori (semi)-aberatii. Pot aduce exemple, dar nu-i cazul.

anyway, good job.

14

Denis
5 martie 2009 10:07

Sandu,

ai dreptate in tot ce ai zis in raspunsul tau. Mi-a placut ca ai punctat si faptul ca Filat a atras in PLDM cativa profesionisti de marca din Moldova. Si daca e sa ne gandim din punct de vedere a echipei, in mod sigur PLDM are cea mai buna echipa. Problema e cum va scapa Filat de stampila unui fost PDM-ist si a unui om care s-a cam imbogatit peste noapte detinand, cu prioritate, functii de stat. Eu nu as zice nimic dak nu as sti cum se fac la noi banii din asemenea functii.
Revenind la PL si Chirtoaca, uu chiar i-am scris cateva mailuri personale lui Chirtoaca, din spirit civic si din simpatie pentru el, spunandu-i ca ar fi bine sa aiba pe liste niste economisti ca Valeriu Prohnitchi, dar nu am primit nici macar un raspuns. Ai mare dreptate cand spui ca partidul nu este deshis dialogului. Si nici mari specialisti in domeniul economic nu au. Un prorector de la ASE este mult mai slab educat decat sa zicem acelasi Prohnitchi. Sunt sigur ca si tu, chiar dupa primul an de Master erai mai bine pregatit decat prorectorii de la ASE. Hai recunoaste, ca stii si tu cata matematica se face acolo si cata se face la ASE :).

@ Mariana. In coltul drept de sus al browser-ului tau web exista un buton de inchidere a acestuia (sper ca ai Windows). Daca nu ai chef sa citesti ce scrie Sandu ai tot dreptul sa te folosesti de acel buton, in loc sa-l "cenzurezi" prin comentarii. Spre exemplu, Sandu nu ti-a cenzurat comentariul. Asa ca aceeasi atitudine ar trebui sa o ai si tu fata de el, Mariana, sa-l lasi sa scrie ce ii trece prin cap, iar tu, daca poti, sa vii cu comentarii care ar imbunatati subiectul (a se vedea opozitia "constructiva" a lui Voronin :)). Spre deosebire de alti tineri destepti care au plecat la studii peste hotare el reuseste sa-si faca timp si pentru niste analize pertinente si argumentate despre tara in care s-a nascut. Nici nu iti imaginezi ce spillover pozitiv au aceste bloguri asupra tinerilor din Moldova (fie ele economice, photo sau politice). Pun pariu ca dak Sandu ar face o impartire a vizitatorilor sai, cea mai mare parte ar fi din Moldova, adik aflati in Moldova. Asa ca, all in all, Sandu must stay :), pentru ca putem invata de la el multe.

15

victor
5 martie 2009 12:12

Alecsandru
"Ref. la PIB. În Moldova există o singură persoană care ştie să calculeze PIB-ul; este doamna de la DSS (spre regret i-am uitat numele) care o face trimestrial (cel puţin asta era situaţia vreun an în urmă). Însă dacă consideri că cunoaşterea metodologiei de calcul a PIB-ul defineşte un economist bun, apoi dumneata nu înţelegi diferenţa dintre economie şi contabilitate."

Spre regret, nu cunosc contabilitatea si nici nu ma intereseaza. Ref. la economie (macro, daca vrei), chiar eu am organizat in 2004 masa rotunda impreuna cu AS, CISR la care au participat si FMI si BM. In concluzie am relatat ca in RM cresterea economica e bazata pe stimularea consumului, ce e un lucru pozitiv doar pe termen scurt. Pentru a obtine o crestere durabila si calitativa, trebuie schimbata structura (distorsionata) economiei, iar cresterea durabila este determinata de cresterea capitalului, muncii si tehnologiilor (o mica diferenta de la Marx incoace?!).
De atunci multi papagali de la guvernare au declarat ca - RM are nevoie de o crestere durabila si calitativa, fara sa inteleaga ce anume au spus.
In general, am impresia ca in RM nimeni nici nu se intereseaza - ce anume se intampla in economie (desi se fac unele comentarii bazate pe date oficiale ale DSS sau MEC care sunt trucate). De modele nici vorba. Respectiv si concluzia - de unde putem sti incotro sa ne miscam, daca nu avem nici interesul sa aflam unde suntem si ce se intampla?

16

Dorin
5 martie 2009 16:10

Sandu,
Mi-a placut comentariul. Scurt, simplu si argumentat. Este corect, sa abordam problema formatiunilor politice prin prizma posibilitatilor acestora de a realiza programele electorale. Daca am analiza realizarile partidelor, care au fost la guvernare, am lua la asalt sediile dinselor de ciuda. Pe scurt: prostie si populsm-nota 10, specialisti buni-nota 1, realizari-nota 2.

17

Mariana Ciobanu
5 martie 2009 17:51

@Alexandru Culiuc Informatia care tu o transmiti e foarte subiectiva: "extrem de antipatic, cu o manieră de comunicare la care te-ai aştepta de un veteran al PCUS", articolul parca se numeste "Comentarii economice"

@Cris Nu sunt afiliata politic

@Denis Blogul e in romana si e in mare parte despre Moldova, deci nu pun la indoiala ca e citit de moldoveni. Si anume pentru ca blogul are un impact asupra cititorilor, eu nu pot asa, pur si simplu sa inchid broswer-ul. Blogul are multi cititori si mai
e si un blog de specialitate, de aceea ar trebui sa fie echidistant si cat se poate de obiectiv.

18

Denis
5 martie 2009 21:47

@ Mariana
Am inteles pozitia ta, numai ca mi-e mi se pare ca Sandu a fost cat se poate de echidistant. Si probabil a fost mai dur cu Musuc, doar pentru ca acesta a aberat mai mult decat Chirtoaca. Iar, eu, ca economist in devenire, pot sa-ti confirm ca Musuc habar nu are cu ce se mananca economia, cel putin din ce declara. Asa ca acest blog este unul de specialitate, doar ca are o doza de carisma si sarcasm in el.
@ victor
Observ un socialist inflacarat in comentariile tale. Nu stiu in ce mod poti tu sa dai vina pe liberali, cand de fapt criza e un fenomen global si a avut doar focarul in SUA, deacord ca din cauza unor unui sistem prea putin reglementat. Dar nu trebuie sa incurci liberalismul cu deregulation (nu stiam cum sa-l traduc).
Dupa, cum a mentionat si Sandu, PL e foarte putin liberal. Cred ca singura remarca liberala a lui Ghimpu a fost atunci cand a iesit la TV si s-a aratat indignat ca PCRM a abolit invatamantul cu taxa. In rest, ei tot promit cresteri de salarii si retributii pentru cei saraci, masuri clar total opuse ideilor liberale. Din ce ma astept din analiza lui Sandu va iesi ca partidul liberal e mai mult de centru stinga decat de dreapta. Asa ca lasa tu Victor liberalii. Aia adevarati nu sunt in Moldova, si nu trebuie sa-l invinuim pe Chirtoaca pentru subprime mess.
Ideea de la care cred ca ne indepartam tot mai mult este ca in acest duel au fost multe aberatii economice din partea ambelor parti. Eu i-am dat castig de cauza lui Chirtoaca in duel, nu pentru ca acesta nu a gresit ci pentru ca el a raspuns pertinent la intrebarile nelegate de economie. Cred ca la asta o sa fie deacord si Victor cu mine :)

19

Eric
6 martie 2009 14:08

#17 fata asta sufera de nebagare in seama...

"Si anume pentru ca blogul are un impact asupra cititorilor, eu nu pot asa, pur si simplu sa inchid broswer-ul" - zici ca-i fragment din desen animat cu Zorro

20

Vasile
6 martie 2009 22:42

Denis, sint de acord cu tine, Chirtoaca ar fi bine sa aiba in preajma sa asa economisti ca Valeriu Prohnitchi, Sorin Hadirca, GArstea sau Iurie Gotisan. Avindu-i pe unii din acestea cred ca ar face multe lucruri minunate. Ultimul din cei numiti face niste analize economice foarte bune pentru Radio Europa Libera. Cu toate ca asta nu inseamna ca daca esti un bun teoritician te pricepi la fel de bine si la lucruri practice.

21

trecator
6 martie 2009 23:53

Cine poate explica acest fenomen straniu.
Un tinar pe care nu l-au invatat aproape nimic economie in Moldova numai in 4 ani a devenit "super specialist " in materie de economie. Se pricepe practic in toate.
In lume(sau macar SUA) sint mii si mii de oameni care au invatat si sau format numai in scoala economica corecta. Deci nu mai putin "super economisti".
Dar oare cum de a fost posibil ca asa "super economisti" sa rateze semnalele si sa permita declansarea crizei financiare si economice mondiale.
Sau poate nu mai sint ei atit de "super puper" daca macar nu au prevazut catastrofa, iar acum nu stiu cum sa iesa din ea.
Poate de mai lasat si pe cei prosti sa conduca lumea?
Poate le reuseste mai bine decit celor destepti.

22

Alexandru Culiuc
7 martie 2009 2:15

Eric (#19), te rog să fii mai respectuos cu cei din jur (în special cu o domnişoară, şi mai ales cu una suficient de curajoasă să-şi semneze comentariile cu numele adevărat).

Trecator (#21)

Un tinar pe care nu l-au invatat aproape nimic economie in Moldova numai in 4 ani a devenit "super specialist" in materie de economie. Se pricepe practic in toate.

Presupun că la mine te referi. Îmi pare bine că, chiar şi fiind angajat al ASEM-ului (prof? staff?), apreciezi realistic calitatea studiilor oferite acolo. Asta însă nu înseamnă că ASEM deţine monopol asupra cunoştinţelor economice accesibile studenţilor de la ASEM -- nu dă doamne!

Poate de mai lasat si pe cei prosti sa conduca lumea? Poate le reuseste mai bine decit celor destepti.

Nu ştiu dacă merită să-i lăsăm chiar pe proşti să conducă, dar poate ne încredinţăm soarta unor amatori... Spre exemplu, de ce să nu nominalizăm un amator în economie pentru funcţia de ministru al economiei? Ne rămâne doar să găsim un amator îneconomie... Dar stai! Uite că am găsit unul chiar pe culiuc.com! Citeşte aici şi, în special, aici. Ce crezi? Îl facem ministru sau ba?

23

Eric
7 martie 2009 13:44

sorry pentru faza de atac, prea brutala - recunosc

mi-a adus aminte de "The Death Camp of Tolerance"(South Park, Season 6)...

24

trecator
8 martie 2009 0:13

Nu era cazul sa pierzi timpul cu identificarea trecatorulul.

Amatorii nici nu pretind la tare multe, dar referitor la al doilea "aici" poate mai revii ulterior.
Probabil ca si finansistii americani la fel au analizat costul de oportunitate. Au gasit variantele cele mai oportune. Sau poate in declansarea crizei partea cea mai mare din vina nu revine anume finansistilor din sectorul bancar?
Pe unii criza ia facut sa-si mai revada unele viziuni.

Mesajul in fond a fost altul.
De ce sa ratat si ce-i de facut concret?
Explicatii "de ce sa intimplat ceia ce nu asteptam si ce greseli s-au facut in procesul de depasire" amintesc despre anumite bancuri cu tematica economica.
Doar atit.

25

Alexandru Culiuc
8 martie 2009 0:40

Amatorii nici nu pretind la tare multe, dar referitor la al doilea "aici" poate mai revii ulterior. Probabil ca si finansistii americani la fel au analizat costul de oportunitate.

Ţi-am scris anterior -- nu-mi polua blogul cu aberaţii. Nici o criză financiară nu schimbă formula de calcul a net present value a unui proiect (pe care ai demonstrat că n-o cunoşti), tot aşa cum nu schimbă faptul că 2x2=4. Dacă nu înţelegi asemenea lucruri elementare, nu-mi rămâne altă soluţie decât să te recalific din "amator" în "profan". Iar Moldvinipoteca a fost prima jertfă a crizei (slava domnului!), ceea ce încă o dată demonstrează că valoarea economică a proiectului era negativă (şi că în guvernul actual sunt oameni adecvaţi).

Puţin mă interesează mesajul tău. Întrebarea ta n-are nimic cu subiectul postului, care nu se înscrie în grupul "de ce sa intimplat ceia ce nu asteptam si ce greseli s-au facut in procesul de depasire". Am scris de mai multe ori -- oricare încercări de a influenţa subiectele abordate pe site mă fac să râd. Nu-ţi place -- închide browserul.

26

Paul Hodorogea
10 martie 2009 11:02

Alexandru,

Se pare că ai de comentat ÎNCĂ o dezbatere electorală.

http://unimedia.md/?mod=news&id=9798

27

Sandu
10 martie 2009 11:33

Imi place cel mai mult cum pe posterele din oras le sta lui Musuc cu Braghis impreuna (parca ar fi niste hulubashi) si scrie mai jos "Adevaratii Patrioti". LooooLL

28

regards
10 martie 2009 15:23

D. Chirtoaca a incercat sa fie "mai tehnic", sa dea explicatii, si ca urmare s-a inglodat. Dpdv politic era suficient sa zica "Criza din Europa poate fi foarte bine întoarsă în favoarea RM" fara a incerca sa dezvolte gindurile cu investitorii straini, costuri mici si fara credite.

Poate in context s-ar fi cerut alte completari generaliste de genul "Este evident ca actuala guvernare nu are capacitatea si inteligenta necesara pentru a preface criza mondiala intr-un beneficiu pentru Moldova. Iar declaratiile, comportamentul si actiunile celor din PSD, inclusiv dl Musuc, se pare ca demonstreaza si incapacitatea incapacitatea lor etc.etc." Pentru politicieni e destul.

29

regards
10 martie 2009 15:27

Apropo, Basescu vine cu aceleasi declaratii - Criza poate fi transformată într-o oportunitate - ar fi naiv sa credem ca aici lipseste back office-ul necesar si echipa cu economisti de treaba...

30

Constantin
10 martie 2009 15:35

regards, ai fi naiv sa crezi ca Basescu spune doar lucruri sprijinite de "back office"
Basescu are in Romania o imagine de vorba-goala notorie, care zice multe si marunte.

31

Denis
10 martie 2009 15:42

@regards
lipseste, lipseste cu desavarsire.
Poftim:
http://www.presidency.ro/?_RID=pers&id=59&_PRID=dep&pid=7
asta e consilierul lui Basescu pe probleme economice. CV-ul urla a comunism si lipsa de performanta.
Din pacate in toata Europa de Est nu prea sunt profesionsti in domeniul economic, si nu pentru ca oamenii sunt mai prosti, ci pentru ca cei care au plecat de aici sa invete nu prea s-au mai intors, sau s-au intors foarte putini pentru a se face observati. Cel putin pana la criza un economist cu studii bune, fie el si din Moldova castiga un salariu foarte bunicel in Vest, fiind nemotivat sa se intoarca si sa faca ceva acasa.
Stau si ma intreb daca Dorin Chirtoaca ar fi terminat, in loc de drept, economie sau IT s-ar mai fi intors oare in Moldova.

32

Constantin
10 martie 2009 16:48

S-ar fi intors si ar fi ras de politicienii care debiteaza prostii de genul celor pe care le debiteaza el in prezent.

Poate ochelarii il par sa para mai inteligent decat e el de fapt, dar eu unul nu pot intelege cum a smart guy like him debiteaza prostii si platitudini de genul celor emise in dezbaterea cu Iu. Rosca. S-o fi prostit prin contagiune de la unchiul sau si Corina Fusu, ambii niste isterici si needucati de zile mari

33

Vasile Cojuhari
10 martie 2009 20:52

Culiuc: (... Următorul economist pe listă este Mariana Ambros pe poziţia 31, consilier economic al primarului. Despre dânsa am auzit puţin, dar ce-am auzit nu era deloc încurajator. ...)

Mr. Kuliuck - domnisoara Mariana Ambros este doctor in economie, profesor la Academia Economica din Moldova. fratele meu a fost studentul ei si mio spus ca este un om cu litera mare, un profesionist de exceptie si un mare patriot al romanilor din intreaga lume. ce teai aninat de ea? nu trage atentie la birfe, dar mai bine informeazate de la oameni care poseda informatie veridica

34

Alexandru Culiuc
10 martie 2009 21:11

Paul Hodorogea:

Se pare că ai de comentat ÎNCĂ o dezbatere electorală.
http://unimedia.md/?mod=news&id=9798

Ce să comentez? Că Chirtoacă s-a prezentat teribil, iar Roşca - impecabil? Mi se pare absolut evident. Se vede că Chirtoacă era extenuat şi bolnav. Însă în aşa caz trebuia să fie înlocuit cu altcineva (era să fie mare show dacă venea Fusu în locul său). Faptul că oricum au decis să-l scoată pe Dorin în starea asta mizerabilă demonstrează că PL nu mai are pe nimeni.

35

Liliana Popescu
20 martie 2009 2:45

Chirtoaca s-a prezentat foarte bine si a avut prestatia unui politician de clasa fara a face atacuri personale spre deosebire de Rosca care imi aduce aminte de o babuta rautacioasa si frustrata cu un vocabular romanesc bogat.
Am o idee p/u tine Alexandru, de ce nu te afiliezi echipei lui Chirtoaca care si din spusele tale este politicianul cu cea mai curata imagine din Moldova, de ce nu ai face tu sau de ce nu ai facut tu un program economic electoral PL sau de ce nu ai face consultanta data viitoare cind vii in Moldova p/u cineva ca Chirtoaca si nu p/u un guvern comunist si corupt asa cum ai facut vara trecuta cind ai fost in Moldova? Pina la urma daca vrem sa vedem schimbarea si in Moldova trebuie sa ne implicam cu totii si cred ca tu ai fi un personaj care ar putea to make a difference for his country. Creierii nostri scoliti la facultati bune in afara tarii cred ca ar aduce mai mult folos folositi NU de comunisti.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre