Alexandru Culiuc

18 martie 2009

'Troleibuzul 25' şi alte offtopicuri

A doua săptămână încerc să termin analiza programului PL, dar tot n-o scot la capăt. Aşa că astăzi facem o pauză muzicală cu aluzii electorale. Am fost iniţial rugat să păstrez în anonimat numele eroilor naţionali, însă se pare că patria deja îi cunoaşte. Totuşi, dacă am zis că nu le voi divulga identitatea... Deci!

Interpretează: Cafeaua Tchibo (with a little help from his gastropods)
Muzică şi versuri: Cafeaua Tchibo
Video: Misteriosul Posmotrel
În rolul principal: Troleibuzul 25

Cântec!

După mine, un indie plăcut (deşi absolut stereotipic) cu aranjament muzical (da nu umţa-umţa electronică), versuri hazlii (mai ales dpdv unui chişinăuian) şi un video pe măsură (observaţi Efectul 3D — Pixar moare de ciudă). Din lectura blogosferei moldoveneşti se creează impresia că scena muzicală a Moldovei se reduce la Fabrica de Staruri şi Eurovision. E plăcut să vezi că situaţia nu e chiar atât de jalnică...

Cântecelul a fost încărcat pe Youtube în seara de 17 martie. La momentul când am primit linkul, circa 18 ore după afişare, clipul a fost vizionat de 325 persoane şi avea 11 comentarii. Să vedem dacă acest posting va avea un oarecare impact...

Şi mai offtopic: Blogovăţ

Am ignorat din neatenţie un mesaj din partea organizatorilor Blogovâţ-ului privind procesul de votare, fapt pe care l-am înţeles doar ieri. Am recitit mesajul acum şi am constatat că nu era greu de-l ignorat: primele două alineate se citea ca o publicitate a sistemul de votare, aşa că nici n-am citit mesajul până la capăt. Informaţia utilă — username-ul şi parola — erau ascunse cam la mijlocul mesajului de-o pagină şi nici măcar nu erau scoase într-un alineat aparte.

Bun, să zicem că nu era cazul să mă aştept la o piramidă inversă şi că am fost un haplea. Dar până acum nu înţeleg cum patru mesaje trimise la rând de organizatorii concursului puteau proveni de la patru adrese diferite?

webmaster [arond] blogosfera.md
office [arond] electionplatform.com
electionplatform [arond] gmail.com
valeriu [arond] tihai.md

În final, n-are importanţă. Cu timpul organizatorii vor învăţa să-şi organizeze mai bine comunicarea cu participaţii, iar eu voi învăţa să citesc. Cum n-ar fi, faptul că nu am votat înseamnă că blogul meu automat a fost exclus din concurs (cel puţin din categoria votul poporului la "site de specialitate"). Oh well... Culiuc.com există bine-mersi de aproape patru ani fără Blogovăţ, poate mai supravieţuieşte încă unul...

Publicat: 18 martie 2009 18:59

Categorii: Offtopic

Taguri: , , , ,

Comentarii (24)

1

Arina
18 martie 2009 20:28

bravi acesti flacai :) frumoasa voce :)
pacat doar ca e coincidenta cu alegerile si la sigur multi vor crede ca e vreo (sau mai multe) legatura/i, desi nu este.

2

Alexandru Culiuc
18 martie 2009 21:11

Arina, la momentul în care asta apare cu 3 săptămâni înainte de alegeri, iar în text se pomeneşte atât Urecheanu, cât şi AMN, este greu să argumentezi teza "nu există nici o legăturile cu alegerile"...

Apropo, se pare că Grigore Vieru mi-a luat-o pe dinainte cu circa şase ore, conform feedului de pe Blogosfera.md.

3

Sorin Hadârcă
18 martie 2009 21:44

E super! E plăcut când Moldova rocks și o face într-un stil atât de plăcut. Da cine sunt? Căci eu n-am recunoscut vocea... pardon, :(
De electoral e electoral 99%. Din câte țin minte, Urechean și la electorala precendentă a ieșit cu un hit - Avem de tăti!

4

Arina
18 martie 2009 22:00

poate voi nu tineti minte, dar destul de mult timp nu prea era transport public care sa uneasca posta veche si centrul... apoi au fost trase (sau cum se numeste acest proces?) liniile pentru troleu...25! si normal ca lumea de la posta veche era bucuroasa... si normal ca urecheanu se lauda cu aceasta realizare exceptionala :)

Sorin, "Avem de tati"? eu stiu doar hitul de la Planeta Moldova.

5

Chiril Tîşcic
18 martie 2009 22:17

Autorul piesei :) este Sergiu Cibotaru : (poate) ultimul romantic, bard daca vreti. Piesa a fost compusa in perioda troleibuzul 25 s'a dat in exploatare, adica deja mai multi ani. Piesa era si pe play.md un timp - acompaniata doar de ghitara. Pe urma a disparut din motive mie necunoscute ; as vrea sa sper ca din motive de drept de autor :). Am avut ocazia sa ascult piesa in live ;) printre multi altii.
Regizorul este Viorel Mardare. "Discoteca se amana" - unul din filmele lui pe youtube.
Cibu rules :)

6

Chiril Tîşcic
18 martie 2009 22:21

PS: zub dayu, ca piesa aceasta, nu a fost compusa atunci la comanda AMN. Cibu era pur si simplu foarte bucuros probabil de noua linie de transport :) Asta si face talentul lui.

7

pavel
18 martie 2009 23:15

e o versiune electorala
in cea veche nu erau faza cu "monument lui urechean"
nici cea cu primar gospodar din amn

8

Sergiu
19 martie 2009 4:40

Dar Cibo avea atitudine pozitiva fata de activitatea lui Urecheanu !

9

Corina
19 martie 2009 9:09

Nu, nu e o "versiune electorala". Piesa are peste 5 ani (pe astia pot sa-i numar doar eu). Dupa ce Chirtoaca a devenit primar, autorul a decis sa o actualizeze putin, ca sa nu fie expirata. Nu stiu de ce a lansat-o in campanie si nu mi se pare o idee inspirata, dar mi se pare evident ca e un cantec la misto. Unul foarte bun, oricum.

10

simion
19 martie 2009 9:33

Eu confirm ca piesa are multi ani. Nu are nish in clin cu electorala. Ascultati versurile si ganditi-va la sens. Mai ales cei care traiesc la Posta Veche. Ce-i drept piesa a fost putin modificata, dar aceasta nu schimba nimic.

11

parantez
19 martie 2009 9:55

Nu are nici cea mai mica legatura cu alegerile aceasta piesa, iar Cibo nu este nici pe departe un admirator a lui Urechila. El yn fiecare zi face acest traseu, Posta veche - Licurici... de aici si ideea cyntecului (simplu, nu?)! Lu' Urechean i-o mers ca o ajuns yn cyntec!!! ;)

12

Eugen
19 martie 2009 10:27

Nu am reuşit să privesc clipul la Grigore, abia acum l-am urmărit.
E interesant. Mi-am dat seama că tichetul este al meu, scanat nu demult şi expus pe blog. Interesant!

13

Dumitru
19 martie 2009 13:16

Alexandru, Acest cantec l-am auzit pentru prima data cam acum 1 an la un concert de incepatori... unde au fost printre altii fi baietii de la "Mamaliga", etc.
Atunci ne-am ras placut de acest cantec.
Deci nu as putea spune ca este ceva electoral.
Poate doar timpul nu a fost ales bine.

14

Tudor Darie
19 martie 2009 16:38

Sandu, păcat că nu ai participat la vot... vom rămâne (ne)plăcut surprinşi de o mare parte a câştigătorilor.

15

Alexandru Culiuc
19 martie 2009 18:14

Pentru toţi. Nu am afirmat că autorul a inclus în acest cântec careva subtext electoral (şi nici nu mi-ar fi trecut prin cap că este o comandă electorală -- lui Urecheanu într-adevăr i-a mers că a ajuns în cântec). Însă, pentru un ascultător neiniţiat, cuvintele şi timing-ul apariţiei clipului pe youtube nu pot să nu creeze asociaţii cu alegeri. În plus, după cum menţionează ceva lume, cuvintele în această versiune au fost actualizate (şi actualăzările ţin de politică).

Tudor, sincer să fiu, da ce are participarea sau neparticiparea mea la vot cu plăcerea sau neplăcerea pe care ne vor trezi câştigătorii? Poţi să-mi explici, te rog?

16

Mariana Ciobanu
19 martie 2009 19:40

Situatia nu e chiar atat de jalnica cu muzica in Moldova cum se vede de peste hotare;) Si pentru ca am scris si eu un articol din asta, vreau sa zic ca Fabrica de Staruri a fost un proiect urias care a cam monopolizat pentru moment discutiile. La unii prietenii au lucrat acolo, la altii colegii de grupa au fost participanti, asta a fost un subiect important pentru un Chisinau mic.

17

Quant
19 martie 2009 20:06

Buna publicitatea si-au facut baietii :)

18

mirc3a
19 martie 2009 22:19

nu îl are nimeni mp3?

20

ana
20 martie 2009 12:46

din pacate, aceasta este realitatea noastra moldoveneasca!! кто накормит тот и мама!

21

Alexandru Culiuc
20 martie 2009 17:52

Ana, bine spus. Clientelism foreva.

22

Ion Osoian
21 martie 2009 23:47

Uite aici si piesa live :)
http://www.youtube.com/watch?v=yb2YCebiDFQ

23

jovanni
28 martie 2009 15:22

noi ne mindrim ca avem aceasta ruta Nr25 noi ne mindrim ca traim la postaveche noi cerem autonomie noi sintem irepetabili

24

jovanni
28 martie 2009 15:23

noi ne mindrim ca avem aceasta ruta Nr25 noi ne mindrim ca traim la postaveche noi cerem autonomie noi sintem irepetabili

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre