Alexandru Culiuc

28 aprilie 2009

Moldova la Harvard

Record! Moldova este prezentă la Harvard de două ori în mai puţin de o lună. În primul rând, în data de 10 aprilie în Harvard Square (inima universităţii) au avut manifestaţiile diasporei în legătură cu evenimentele din data de 7. În al doilea rând, Dorin Chirtoacă vine la Harvard Kennedy School. Să le luăm la rând.

Harvard Square. 10 aprilie 2009

Manifestaţiile în susţinerea opoziţiei de la Chişinău au fost organizate de un grup de studenţi de la universităţile din zonă. Evident, coordonarea şi planificarea a avut loc prin email şi Facebook. Nu am participat la activ la manifestaţie, însă mi-am făcut datoria faţă de patrie fotografiind timp de vreo jumătate de oră să evenimentul istoric — tricoloruri moldoveneşti în Harvard Square. Şi nu unul sau două, dar chiar trei sau patru. Glumesc — în realitate am numărat opt, plus vreo duzină de steguleţe. Sincer să fiu, am rămas mirat că s-au strâns vreo 50-60 persoane. Trecătorii se uitau cam cu mirare şi amuzament la manifestaţiile din pieţişoară, iar unii şoferi claxonau la văzul placatului „honk for democracy”. Când deja părăseam Harvard Square, am auzit un tip care povestea la telefon despre cele văzute, încheind cu „Well, today I learned about a new country. MOL-DO-VA” (cu accent pe fiecare silabă).

Iată şi poze:

Moldovan protests in Harvard Square

Moldovan protests in Harvard Square

Moldovan protests in Harvard Square

Moldovan protests in Harvard Square

Moldovan protests in Harvard Square

Moldovan protests in Harvard Square

Moldovan protests in Harvard Square

Observaţi în ultima fotografie clădirea din fundal (pe stânga) — este Dudley House, centrul studenţesc al Graduate School of Arts and Sciences (GSAS). Am decis să profit de statutul de student GSAS şi am urcat la etajul trei al clădirii. De sus manifestaţiile moldovenilor se priveau mai puţin impresionant. E drept că aceste cadre au fost făcute puţin după picul manifestaţiilor.

Moldovan protests in Harvard Square

Moldovan protests in Harvard Square

Harvard Kennedy School. 6 Mai 2009

La Harvard există Programul Kokkalis, dedicat în întregime Europei de Sud-Est. Lunar ei organizează câteva întâlniri cu politicieni de cel mai înalt nivel din ţările respective. Am pomenit anterior despre vizita premierului Georgiei, întâlnirea cu „căpitanii businessului” turcesc şi cu Monica Macovei, fostul ministru de justiţie din România. Preşedinţii, premierii, miniştrii de externe, de finanţe, justiţie şi alte oficialităţi din regiune vin regulat şi cu plăcere la Kennedy School, Însă de când am venit la Harvard aproape 5 ani în urmă, Moldova este unica ţară din regiune care n-a fost subiectul nici unui eveniment organizat de Kokkalis. Nici un singur eveniment. Nici un singur om politic din Moldova.

Gheaţa va fi spartă de Dorin Chirtoacă, care va avea la Kenedy School un „public lecture” în data de 6 mai, la orele 4pm. M-a mirat doar că evenimentul va avea loc în Fainsod room, o sală de seminare cu o capacitate de doar 30 persoane. Dar şi asta e un început. Evident, intenţionez să merg (cum nu dai, anul acesta sunt unicul moldovean la Kennedy School) şi să-i pun lui Dorin câteva întrebări. Realmente, cred că am suficiente întrebări pentru a monopoliza cele două ore rezervate pentru întâlnire. Voi încerca să documentez evenimentul.

Publicat: 28 aprilie 2009 4:35

Categorii: Fotografie | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei

Taguri: , ,

Comentarii (40)

1

ana simon
28 aprilie 2009 5:31

placut sa vezi atatia moldoveni.. trist ( deja m-am obisnuit) sa auzi ca MOL-DO-VA este o tara noua pentru cineva.

2

vasgar
28 aprilie 2009 5:31

thanks pentru postare. e impresionat, sa stii.

3

Corneliu
28 aprilie 2009 5:48

Dezavantajul focalei wide: fețe distorsionate în colțurile imaginii

4

Alexandru Culiuc
28 aprilie 2009 6:50

Corneliu, it's not a bug. It's a feature. :)

5

corina
28 aprilie 2009 7:17

E bine ca ies in strada shi alte fetze decit cele chele, inculte, shi imature. Macar cit de cit distorsioneaza stereotipurile fatza de moldoveni.

Iar atita timp cit o sa dureze criza noastra perpetua de identitate nationala, o sa raminem MOL-DO-VA.

Faine poze.

6

Constantin
28 aprilie 2009 14:27

Alexandru, ar fi posibil sa accepti de la comentatori sugestii de intrebari pe care sa i le adresezi? :D

7

anticomunist
28 aprilie 2009 15:04

Alexandru, o sugestie de precautie... Mai bine sa ascunzi/maschezi fetzele moldovenilor din prim plan.NU de alta, dar maine, poimaine se vor intoarce acasa, iar serviciile care trebu' ii au deja la karandash. Cred ca stii foarte bine ca arestarile din 7-8-... se faceau si in baza filmuletzilor de pe youtube facute cu mobile, dar si in special in baza filmarilor ProTV si altele. Tot asa si protestatarii din România au fost arestati la vama ; altii - obligati sa dea angajamente in scris ca nu vor mai participa la proteste.

8

Alexandru Culiuc
28 aprilie 2009 15:51

@anticomunist, străşnicuţ dacă situaţia este aşa cum zici. Manifestanţii nu se ascundea de obiectiv, deci presupun că nu-şi fac griji de asemenea perspective. Dar, sincer să fiu, cred (şi sper) că exagerezi riscurile.

Paranoia runs deep
Into your heart it will creep
It starts when you're always afraid
Step outta line, the Man come and take you away
(Buffalo Springfield)

9

Sarmi
28 aprilie 2009 16:03

Alexandre, vad ca presupunerile mele se adeveresc, esti prea departe si nu prea ai idee de teroarea ce are loc in RM in realitate. Sunt persecutati toti cei mai activi anti-comunisti. Nu ai idee cati tineri au fost maltratati si terorizati in mai multe orase din tara.
E usor a scrie versuri... cind esti departe, in cald si liniste...

10

Arina
28 aprilie 2009 16:59

Alexandru,

despre cei care invata in Romania:
- in perioada protestelor nu au putut intra in Moldova... iti dai seama, da? sa nu poti intra in tara ta.
- cand se permitea intrarea, se facea cu mare chin, control, injosire, "interviu".
- multi tineri nu au plecat acasa in vacanta de Pasti, din frica.
- la vama erau cateva persoane care erau cautate in mod deosebit... liderii asociatiilor basarabenilor din diferite orase din Romania.

in Moldova:
- eu stiu la sigur, dar la foarte sigur, ca venea politia cu laptopul plin de fotografii prin insitutiile de invatamant si cauta persoane;
- cate arestari au fost facute in Moldova?
- multa lume cu care am vorbit se temea deja sa iese pe strada si spera sa nu exista vreo foto cu ei.
- o cunostinta de-a mea (o fata) a fost urmarita de politia in strada, dar ea a reusit sa se ascunda. si evident ca nu ma mira, pentru ca sunt foto cu ea pe net.

in cazul dat... mai bine ar fi paranoia, dar asa e realitate.
sigur, la moment e mai relaxat (daca se poate zice asa), dar tot...datorita opozitiei, ONG-urilor (din Moldova si din strainatate) si altor, care au trambitat.

11

Constantin
28 aprilie 2009 17:25

Arina, ce anume facea cunostinta ta pe foto care sunt pe net in momentul in care a fost fotografiata? Arunca cumva pietre sau scanda in fata parlamentului distrus? :)
Intr-o alta ordine de idei, am multi prieteni studenti in Romania si toti au intrat fara nici un fel de problema in tara incepand cu data de 12 aprilie (duminica de dupa 'revolutie'). Nu au fost nici un fel de interviuri si alte balarii nici la vama, nici in timpul statului in Moldova. Intre timp, au revenit in Romania, la fel fara nici un fel de incidente. Am vazut si eu in presa ca au fost cazuri de oameni carora li s-a facut probleme, dar nu trebuie de generalizat.
Mi se pare evident ca "cineva" vrea sa ne simtim cat mai rau in propria tara si pe strazi - un om cuprins de frica e mult mai predispus spre a fi manipulat (si aici nu ma refer doar la comunisti, care baga in oameni frica de "opozitia unionista"; opozitia care baga in aceiasi oameni frica de a iesi din casa nu e prin nimic mai buna).

Sarmi,

Sunt persecutati toti cei mai activi anti-comunisti
De asta Natalia Morari, Ghenadie Brega, Oleg Cernei, V. Pavlicenco (care indemna lumea pe 7 aprilie sa atace TVM-ul) sunt liberi si dau interviuri, nu?

Repet, nu neg ca s-ar fi facut porcarii (doar un PCRM fanboy ar face-o). Dar - good word - paranoia cu "teroarea rosie" pe care o imprastiati e de tot rasul.

12

Quant
28 aprilie 2009 17:45

#3, Corneliu Dezavantajul focalei wide: fețe distorsionate în colțurile imaginii

Avantajul! that's the point :)

13

Larry
28 aprilie 2009 18:26

#8

"Paranoia runs deep
Into your heart it will creep
It starts when you're always afraid
Step outta line, the Man come and take you away
(Buffalo Springfield)" - cam DEPLASATA gluma...

"străşnicuţ" - cam NEPOTRIVIT adverbul...

"Manifestanţii nu se ascundeau de obiectiv, deci presupun că nu-şi fac griji de asemenea perspective." - cam NEFONDATA presupunerea...

"Dar, sincer să fiu, cred (şi sper) că exagerezi riscurile." - cam NEINFORMATA parerea...

In genere un commment cam ЛАЖОВЫЙ , extrem de ridicol pentru IQ-ul tau :(

Sunt sigur ca ai dus lipsa de inspiratzie (sau informatzie???)

14

Alexandru Culiuc
28 aprilie 2009 19:18

@Larry (#13):

"străşnicuţ" - cam NEPOTRIVIT adverbul...

It was an intended understatement. Mi se pare un procedeu stilistic relativ acceptat: să utilizezi un diminutiv drept un „super-superlativ”.

"Manifestanţii nu se ascundeau de obiectiv, deci presupun că nu-şi fac griji de asemenea perspective." - cam NEFONDATA presupunerea...

Fondată, bine fondată. În primul rând, lumea organizează şi participă la proteste deoarece doresc să fie auziţi şi văzuţi de cei de-acasă, nu deoarece se tem de persecutări. Ar fi stupid să faci proteste şi să-ţi ascunzi faţa. It defies the purpose. Spre fericire, participanţii gândesc altfel decât tine. Lumea poza cu păcere, iar organizatorii discutau cu jurnaliştii posibilităţi de a mediatiza evenimentul cât mai pe larg.

Facebook-ul e plin de fotografii postate de organizatorii evenimentului (inclusiv portrete, în care feţele ocupă jumătate din cadru). Fie, nu toţi pot vedea fotografiile postate în albume private. Însă oricare persoană cu cont pe FB poate vedea lista tuturor participanţilor (incl. yours truly); nici nu trebuie să pierzi timp identificându-i. În plus, un set de fotografii şi fragmente video au fost postate în acces deschis pe Picasa. Este şi un video pe youtube. Nimeni nu se ascunde.

15

Sarmi
28 aprilie 2009 21:20

Eh, Alexandru...
Totusi adevarul e mult mai crud decit crezi. Am discutat cu mai multi - e jale mare. Sa stii ca au fost persecutati foarte multi membri si simpatizanti PL, PLDM care nici nu au fost in Chisinau. Pur si simplu au fost luati la "karandash" inca inainte de alegeri, fiind ostili comunistilor. Pina acum sunt zeci de tineri disparuti, despre care nimeni nu stie nimic! Sunt sigur ca cifra de 3 morti este doar oficiala (la moment), eu am auzit c-o fi peste 10.
Iar cei ce au scapat din calvarul trait la politie, tac molcom, caci sunt foarte speriati si se tem pentru propria viata. Cei care nu se tem sa vorbeasca in fata camerelor sunt doar citiva din sute.
Crezi ca se gindeau cei din piata pe 7 Aprilie ca se va ajunge la asa ceva? Crezi ca cei care au postat poze pe net (facebook, picassa, etc.) s-au gindit la faptul ca aceste poze vor fi utilizate contra celor din ele???
Sandule, inteleg ca iti vine greu sa crezi ca chiar a fost "mare lucru" in Moldova, mie pina acum nu-mi vine sa cred ca asa ceva a fost posibil in Europa anului 2009...

16

Viorica Antonov
28 aprilie 2009 21:40

Idea e super de a participa la intalnirea cu Dorin Chirtoaca. Eu vin cu o propunere Sandu. Deoarece esti singurul moldovean care va fi present la intalnire, desi sper ca vor veni si alti moldoveni de la alte programe academice, ce ai zice tu daca ai specui unele intrebari de aici de pe blogul tau adresate lui Dorin Chirtoaca. Sunt convinsa ca unii vizitatori ai blogului nu au asa oportunitate sa discute cu el life si intr-un mediu real democratic si al libertatii de exprimare. Si multi sunt foarte departe de casa si nu au asa posibilitate.
Daca te decizi sa-i prezinti "THE BEST QUESTIONS of Bloggers from Moldova", cred ca ar fi un impact considerabil asupra opiniei publice despre Moldova la Harvard. Cel putin asa gandesc eu la moment.
Daca totusi te hotarasti, intrebarea mea este
"Despite the uniqueness and severity of the situation in Moldova, how do you think, what is the key to democracy and how can you make the change in Moldova?" (Dr. Viorica Antonov, Moldova)
iti multumesc anticipat, desi inteleg ca decizia iti apartine si nu poate fi abrogata :)

17

Andrei V.
28 aprilie 2009 22:07

... a pune intrebari. Dorinţă sau necesitate?

Dacă Alexandru ajunge să dispună de acest aranjament (deşi mă îndoiesc şi astfel va fi o bună decizie), atunci să fie vorba doar despre întrebările baieţilor care îşi fac studiile tot în SUA şi/sau în SU(E).

18

Alexandru Culiuc
28 aprilie 2009 22:29

@Sarmi (#15), văd în poze oameni maturi, care pot evalua repercusiunile acţiunilor sale de sine stătător (în special ţinând cont de faptul că evenimentul a avut loc după ce au început urmăririle tinerilor la Chişinău, deci nu poţi apela la ignoranţă). Nu văd de ce urmează să-mi fac grijă de securitatea lor, în special odată ce ei singuri plasează „dovezi incriminante” în domeniul public (fb, picasa). Au participat la un eveniment public, eu l-am documentat. Atât.

19

Quant
28 aprilie 2009 22:40

a fost un eveniment public detinut in loc PUBLIC. The key word - public. Chiar daca participantii nu-si plasau pozele pe net, Mr.Culiuc are tot dreptul, moral si juridic, sa plasase poze pe domeniul public (blogul sau), fara nici o permisiune din partea celor din poze. Ca pot fi persecutati este absolut alta intrebare. Mi-ar place mie sa fiu in poze? La fel, alta intrebare.

Eu la moment nu am intrebare pentru Dorin care sa fie transmisa de cadre Alexandru (Dr. Quant :DDDD)

20

IM
3 mai 2009 7:07

Alexandru cate persoane din RM sunt la Harvard?

Da in privinta identificarii persoanelor care protesteaza, cred ca exista un graunte de adevar. Lumea este identificata, nu am dubii. Asta este partea mai putin frumoasa a Netului. Netul a ajutat la revolutia Tienrilor si tot netul contine dovezile pentru a-i incrimina legal, daca e nevoie. Pentru ca din cate am vazut in ultimul timp, ai participat sau nu, tot ajungi la KPZ (comsiariat) daca e nevoie.

21

Maria
3 mai 2009 14:11

Sandu, doar o mica rectificare. Dorin Chirtoaca va fi al doilea moldovean la Harvard. Oleg Serebrian cu lectia publica "Moldova: New Black Sea Geopolitics" a fost la John F. Kennedy School of Government in aprilie 2003.

http://www.hks.harvard.edu/kokkalis/scholar_series.html

22

Toma
3 mai 2009 18:36

Alexandru,
acum chiar s-a confirmat - privesti de sus (si din siguranta) la ceea ce se intampla in MD. Cu un comentariu mai mult (sau mai putin), nu te afecteaza, hé ? Cu opinii 'safe', nu te paste pericolul de a fi oprit la frontiera, cand vei veni data viitoare in vizita. Cat despre 'datoria fatza de Patrie'... n-o confunda cu consolidarea capitalului tau in blogosfera, caci asa interpretez eu (umil) explicatia ta [a faptului] ca nu erai printre cei din square.
Atat analizele tale referitor la colapse-ul rezervelor valutare, cat si cele referitor la evenimentele din aprilie imi confirma acelasi lucru -- daca nu esti pe alta planeta, atunci sigur pe alt continent. :-)
In principiu nu e nimic fundamental rau in asta, dar e greu sa-mi ascund o oarecare dezamagire. Cheers!

23

av
4 mai 2009 5:31

#21. Cel putin al treilea.. Ceslav Ciobanu, fostul ministru de privatizare si ambasador in SUA a fost la Kennedy in 1999. I-mi pare ca pe timpuri invata la Kennedy o domnisoara din moldova care la si invitat. Am fost prezent la intilnirea ceea si cu parere de rau din 10 locuri din sala au ramas vre-o doua libere. Asa ca Sandu capacitatea salii cred ca va fi suficienta.

24

Alexandru Culiuc
4 mai 2009 7:51

Maria (#21), av (#23): stiu si de Ciobanu, si de Serebrian. Mise pare că am scris cât se poate de clar -- „de când am venit la Harvard aproape 5 ani în urmă”.

Toma (#22), înterpretările tale umile sunt deplasate. Dacă citeai mai atent comentariile din ultimile săptămâni, îţi dădeai seama că la acel timp aveam complet alte priorităţi. Da, sunt pe alt continent, fapt care-mi permite să privesc lucrurile dintr-o parte (sunt şi dezavantaje, dar altele decât cele invocate de tine). Iar dezamăgirea unui cititor anonim chiar nu mă interesază.

25

Dumitru
5 mai 2009 17:30

Aici eu vad ca cam duceti lipsa de solidaritate...ar hi sa fiti mai constructivi,nu sa va kktzi unul in capul altuia...

26

lilly
6 mai 2009 14:47

Respect pentru Chirtoaca, ca incearca sa iasa in lumea mare.
poate reuseste sa lege niste relatii cu oameni mari, care ar putea influenta niste decizi, atitudini ....

27

Alina
6 mai 2009 14:53

Salut, Alexandru!
Felicitari pentru reactia prompta la evenimentele din Moldova. Si eu sunt departe, in Canada, Montreal, si noi am organizat o Comunitate aici si am avut un miting de peste 300 de oameni. Vezi www.moldovaquebec.ca
Venirea lui Dorin in SUA are o semnificatie deosebita, cine pricepe, intelege!
Ma bucur ca vei fi acolo si astept cu nerabdare comentariile. A.M.

28

Andriana
6 mai 2009 21:29

Shtiti citesc comentariile voastre shi vad cea mai mare problema care e aici: nu ceea despre ce vorbiti, dar cum va comportati, nici un fel de unire! de incredere in cuvyntul tovarasului... da, asta e rezultatul a sute de ani de subjug insa prea putini, sau nicunul nu urmareshte detaliat actiunile, shi nu shtiu daca cineva a fost pe piata in ziua ceea macar din interes ca sa vada din ce motiv, cu ce scop s-a stryns lumea acolo.

Pai eu am fost de dimineatza pyna seara! nu am aruncat pietre si nu am intrat in parlament sau preshidentzie.. dar foarte multe am vazut si am auzit.
Totul era pashnik, pyna cynd vrio 20 de baietzi, parka erau facutzi de-o mama, nu au inceput a arunca cu pietre, apoi baietii din jurul lor vazyndui, neshtiind cum sa aprecieze evenimentul, multi fiind inca inapti de a face comcluzii din cauza sistemului de invatamynt care e facut astfel incyt nu dezvolta mintea studentului nici pyn la nivelul unei gaini..dar nu-i pe asta, desigur ca au inceput shi ei a arunca.
Doar ca organizatorii fiind mai culti si invatati au incercat sa stopeze asta, sa iasa in fata, fiind expushi unui mari pericol, dar oricum acei baietzandri nu incetau..shi desigur akolo nu au venit doar oameni interesati in rasturnarea dictaturii comuniste, dar shi nishte "banditzei". Argumente la asta sunt video care arata ca in spatele preshidentiei erau 2 autobuze cu "cytziva" detzinuti. La fel majoritatea securitatii era dupa cladire stynd la un fum. Adika ei nici nu erau cointeresati in a opune rezistenta acestor evenimente. Hopa shi toti au disparut! desigur s-au gasit oameni care au intrat inauntu, dar ca doau cytziva au ajuns pe acoperish, printre care shi un politzist. Acei doi baietzi care au arborat steagul Romaniei shi a UE au fost surprinsi in mai multe filmulete si fotografii cum agitau multimea, dar shi comunicau foarte activ cu paza Preshidentiei. Tot unul din ei a fost depistat in arhiva AMN, ca participynd la protest, facynd agitatie, dar mai apoi, cynd a venit Roshka in ASEM era in spatele lui, in partea dreapta, ca reprezentat a partidului. Asa ca deja am depistat un provocator get-beget.
E facut un video unde acesta cu tovarashul sau strica usha de la parlament shi baga nishte foi lugi prin gaura, shi desigur ele singur nu intrau, ci doar bagau coltul, iar cineva din caldire le tragea...heh multe de spus despre ziua asta. Iclusiv un moment in care treceam pe lynga un gurp de fete shi aud: "Haidem pe piata sa vedem ce facem acolo. (alta spune:)Nu stai ca Vitalie de la PCRM a spus ca cush va fi ceva fosrte interesant" shi dupa o minuta se aude prima explozie in parlament, care se spune ca au focut-o protestatarii. etc. daca cineva e interasat shi nu shtie de unde sa ia informatie, sa-mi scrie ca am facut eu arhiva, in caz ca in momentul decisiv iar se va stinge internetul sau informatia va fi shtearsa.

Deci despre violentzele din 7 aprilie si de apoi:
Chiar in ziua revolutiei au fost pradati o gramada de reporteri ai JurnalTV, tinerii care pur shi siplu treceau pe lynga piata, care erau in gurpuri mici sau singuri, erau fortati sa intre din diferite mashini, am vazut asta cu ochii mei, erau dushi in directii diferite. Unii din ei s-au intors, despre altii parintii nici pyna acum nu shtiu pe unde se afla. Dupa ziua asta, Voronin a declarat o amenintzare directa shi publica, suan cam asha: "Da eu pitatzi v-am filmat, asha ca stati acasa shi nu va bagatzi nasurile unde nu va fierbe oala. Shtitzi voi romynashi, frate-frate dar brynza-i cu bani" (mi-e rushine de el, ahh..l-ash....)
Apoi chiar la mine in liceu, au venit del;egatii din ministerul de invatzamynt, cu politzie, shi faceu diferite interviuri, shi intrebarile sunau asha: "" Asta pe voi profesorii sau trimis pe piata ashai?" intzelegeti ce a vrut sa psuna prin intrebarea retorica ei...cautau un coleg de al meu care a stat cu un poster in myna pe 7...
Un copil a fost sechestrat din propia casa. Cum? Iata au sunat la usha shi au spus ca vor sa ia datele de la contor. Pe altii ii prindeau in strada, ziua-amiaza-mare shi nimeni nu facea nimik. Alexandru...totul a fost foarte grav, 3 baietzi sunt morti, asta e informatie oficiala, dintre care unul din soroca a fost adus in sicriu sigelat ca la soldati de pe front, ceiolalti doi au fost ARUNCATI in ograda spitalului de urgentza! Telefoanele mobile nu prindeau pe data de 7 in centru, dar unii barbatzi vorbeau permanent la telefon! Internetul era inchis. Cineva a spus ca prietenii lui au trecut cu ushurinta pe data de 12, dar pyna atunci? Chiar foshti colegin din Ungheni doreau sa vina cu autobuzul la protest, shi au fost intorshi, o prietena din Romynia a vrut sa treaca pe 10 shi tot nu a putut..a fost culmea, ca intr-o cushka!!!!
Scriu toatea astea doar in speranta ca macar 1 din 100 vor inceta sa fie indiferenti! Chiar azi mergeam in rutiera, shi vorbeam cu o rusoaika, care imi spune ca cynd era URSS era totul foarte bine, shi ka Voronin e unukul demn sa fie preshedinte...ahh.. imi venea sa urlu, dar cel mai mult m-a uimit cynd ea a spus ca Moldova shi Romynia mereu au fost state diferite, nu au nimic in comun decyt limba!!!

UNDE PLEACA MOLDOVA NOASTRA? Sunt multi care vor schimbari dar care protesteaza doar in fata calculatorului..ehhh

29

Viorica
6 mai 2009 22:31

Adriana, chiar daca suntem departe de Moldova sa stii ca noi, basarabenii din Toronto, urmarim totul si va sustinem din tot sufletul. In Toronto tot am organizat si participat la proteste. Ai dreptate UNDE PLEACA MOLDOVA NOASTRA? Nu pot sa cred ca ne-am intors inapoi practic la anii inainte de 90 dupa situatia politica. Eu am avut marea fericire sa fiu in scoala in perioada anilor 90, am absolvit in 97 si am cele mai frumoase amintiri a timpurilor de atunci cind primeam sute de carti romanesti din Romania, ne vizitau scriitori si poeti, organizam nenumarate concursuri si serate de creatie, faceam schimburi de experienta cu licee din Romania si alte tari. Eram atit de mindri de noi, de tara noastra, de limba noastra, zeci de elevi din scolile rusesti veneau sa invete in scolile romanesti si sa invete limba romana, chiar daca parintii lor nu o stiau. Deci a inceput sa se formeze o mindrie nationala, eram uniti si toti credeam intr-un viitor frumos pentru tara noastra. Acuma tot pentru ce ne-am luptat atunci s-a distrus si parca nici nu au existat acei ani. Moldova s-a intors inapoi in trecut la teroarea si dictatura comunista.

30

Anatolie
7 mai 2009 5:57

"Education does not bring awareness"

31

Rodica
7 mai 2009 13:36

Adriana, ai si tu o problema foarte mare pe care nu o intelegi: indemni pe altii sa nu fie indiferenti si singura eshti indeferenta!
Eshti indiferenta fata de rusoaica aceea din rutiera si de parerea ei. Ea nu traeshte in Urss acuma, traeshte in aceeasi rutiera cu tine, in aceleashi conditii si la acelasi pret si ea considera ca Voronin e demn! Tu nu consideri dar ea da, si ea iti respecta parerea insa are alegerea ei, poti si tu sa-i respecti parerea ei si sa-ti faci alegerea ta!
Asta e democratie draga Andriana, nu protestele, nu arderea portretelor, arborarea steagurilor si facerea voiei Mariei Tale care doreshti si fii cu Romania, ci este respectarea parerei majoritatii!

Cind vor invata oamenii ce inseamna o democratie adevarata doar atunci vor fi sanse pentru democratie in tara asta si pina atunci- are dreptate rusoaica- poporul are ce merita si il merita pe Voronin.

32

Liliana Popescu
7 mai 2009 21:02

diaspora moldoveneasca in Elvetia a organizat proteste la Geneva. eu traiesc in Berna si am luat trenul 2 ore pina la Geneva pentru "a-mi face datoria fata de patrie" nu facind fotografii dar luind parte la acel protest, strigind, jos comunistii. ma rog, fiecare isi exprima opinia in moduri diferite si daca Dl. student la Harvard a considerat ca e mai bine sa o faca doar pe fotograful cind in Moldova viitorul generatiilor tinere erau ingropat este dpreptul lui. Pacat si trist cred eu dar presupun ca parerea unui cititor care nu este anonim nu te intereseaza la fel cum nu te intereseaza parerea unui cititor anonim.

33

Alexandru Culiuc
7 mai 2009 21:59

Liliana, dacă toţi ar striga, nu era cine să documenteze evenimentul. Iar o acţiune civică care n-a fost documentată este o acţiune civică ratată. Fotogafiile acestea au fost văzute de peste 800 persoane (plus încă câteva zeci pe Facebook). Fiecare cu propriul avantaj comparativ: unii strigă „jos comuniştii”, alţii fotografiază.

34

Liliana Popescu
8 mai 2009 0:45

Alexandru, nu deranjeaza pe nimeni faptul ca tu ai imortalizat momentele. cred ca nu este doar avantajul meu comparativ si nu doar eu pot striga jos comunistii (la fotografii chiar nu ma pricep), ai si tu acest avantaj pe care nu l-ai folosit sau nu ai vrut sa-l foloseti si te-ai limitat doar la cel de a face poze. parerea mea e ca tu nu ai sau mai bine spus nu doresti sa ai o pozitie ferma referitor la situatia politica din Republica Moldova si asta mie mi se pare trist(stii tu de ce).

35

Andriana
8 mai 2009 20:52

Rodica, bine, poate a aparut si la mine problema asta, ca la majoritatea moldovenilor. Eu nu i-am spus nimik cu indignare sau nerespect, si protestele mele nu au avut un caracter neprietenesc, doar ca eu nu shtiu cyt de analfabeta poti fi ca sa spui una ca asta, mai ales ca traieshte in chisinau shi vede totul foarte bine..... Ei bine, nu shtiu cum sa va explic, dar cynd mergi in fiecare zi in rutiera shi auzi tineri vorbind fiecare cu nishte injosiri in adresa moldovenilor, apoi intr-o clipa ca a mea chiar ytzi e totuna de opinia ei! Noi sustinem opozitia, sau sa spunem cei care ne iubim patria suntem mult mai respectuoshi decyt vorbitorii de limba rusa, care nu ne respecta nici cyt e negru sub unghie. Rar se intylnesc persoane care sa se uite la noi ca la egali lor... shi spun asta nu din vynt, ci din atitudinea pe care o simt uneori spre exemplu s-a deschis o cafenea cu numele: maldavashka; sau cind e o cearta un vorbitor de limba rusa cu cel de romana, numaidecyt auzi: "ce voi rapanoshilor, vreti libertate... taceti si nu deschideti gura ca ...." etc. foarte multe cazuri, la care moldovenii nu vor sa-i faca pe rusi sa se simpta incomodati in tara in care traiesc si tak....Sigur sint care shi raspund inapoi...

In cazut nostru, nu vom putea obtine ceea spre ce aspiram fara a le mai pune unele fryne...e imposibil. daca va cysjtiga opozitia..ne vom intylni cu alta problema ce tine de nationalitate, sunt sigura.

36

joker
9 mai 2009 8:09

adriana cum pot sa te contactez? sau contacteaza-ma tu la joker_ic@mail.ru

37

alika
10 mai 2009 20:59

Da Andriana, dar cum se spune: Nu exista padure fara uscaturi. Adika nu toti vorbitorii de limba rusa sint nerespectuosi fata de moldoveni. Da, sint ei, si destui, dar nu putem spune ca toti. Am vazut vorbitori de limba rusa care sint contra comunistilor. Sora mea mergea in troleu, 2 femei se indignau k iarasi tinerii se duc la proteste (era data de 8 aprilie)... si atunci tot treleibuzul (plin plinut) a inceput sa se indigneze k o sa mearga si mine si poimine decit sa suportam in continuare asta. majoritatea erau in limba rusa.
ah apropo, se indignau chiar si oameni in virsta.

38

Jay
11 mai 2009 1:51

Alexandru, bun reportaj. Totusi pentru clarificarea celor mai putin familiarizati cu engleza: "picul manifestatiilor" = "peak-ul manifestatiilor" = "apogeul manifestatiilor", carevasazica ;) respect si "support" (sprijin) din Romania..nu renuntati la lupta.

39

ina
23 mai 2009 19:15

BRAVO.....BRAVO....BRAVO....se vede k MOL-DO-VA nu a ramas singura...si nu e privita cu indiferenta de cei de peste hotare......

40

dumitru
25 mai 2009 11:28

Stiti,Domnilor si Domnisoarelor,da mie mi se pare,ca ,cu parere de rau,D-stra nu intelegeti realitatea! Cu mult inainte de alejeri opozitia-ghimpu,filat,urlecheanu au inceput sa organizeze diferite manifestatii cu devizul,ca comunistii vor frauda alegerile,repet,cu mult inainte.De unde au stiut-o si de ce nau intreprins nimic ca sa ni fie fraude?Comisia centrala pentru alegeri e a opozitiei !!! Din 30 si ceva de conducatori ai raioanelor 22 sunt ai opozitiei !!! Si se intreaba : CINE A FRAUDAT ALEJERILE ? Doar totul era in minile lor. Ei au facut-o totul din timp ,special,si daca ar fi chistigat alegerile,apoi mitingurile sau fi prefacut in mitinguri si demonstratii de sustinere a CHISTIGULUI LA ALEGERIar.Dar daca vor perde,apoi cu orisi ce pret sa-i dee jos pe comunistiTotul s-a planificat din timp !!! Asta-i adevarul !!! Da restul sunt snoave pentru PROSTI :ca nu au liber exces la televiziune,ca lipseste democratia s.a.m.d

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre