Alexandru Culiuc

4 aprilie 2009

Programele partidelor politice. Partea 5.2. PLDM

Continuăm discuţia programului de guvernare PLDM. Ieri am discutat capitolul „Crearea unei economii competitive şi utilizarea eficientă a finanţelor publice”. Ne-au mai rămas „doar” patru capitole economice, însă mă voi opri la doar două din ele, care ţin de dezvoltarea locală şi agricultură.

Dezvoltarea locală regională echilibrată

Ca de obicei, diagnosticul situaţiei actuale este adecvat, doar că concluziile mi se par deplasate. Compartimentul începe cu afirmaţia „Sărăcia în Moldova are faţa rurală”. După mine, concluzia este simplă: cea mai directă metodă de a micşora sărăcia este de a sprijini mutarea de la sate la oraş. De decis care oraşe de eşalonul doi (după Chişinău şi Bălţi) au careva perspective industriale, şi de atras populaţia încolo (facilităţi speciale pentru ISD în acele oraşe, oferind un regim fiscal special, etc.). În loc, PLDM îşi propune să lupte împotriva trendului existent de scădere a numărului angajaţilor în agricultură.

elaborarea Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii rurale, care va include: modernizarea infrastructurii sociale (şcoli, grădiniţe, spitale); construcţia şi reparaţia drumurilor din spaţiul rural; modernizarea sistemelor de apeduct şi canalizare; renovarea sistemelor de salubrizare; modernizarea reţelei de telecomunicaţii; construcţia de gazoducte în dependenţă de potenţialul şi perspectiva de dezvoltare a satului. Resursele necesare  pentru realizarea acestui program (minim 300 mln. lei anual) vor fi formate din mijloacele bugetului de stat, fondului naţional de dezvoltare regională, granturi, împrumuturi externe.

300 milioane anual? Serioasă sumă... Să sperăm că PLDM are nişte înţelegeri speciale cu Banca Mondială şi alţi donatori. De altfel vai şi-amar de deficitul bugetului cu toate aceste cheltuielile suplimentare prevăzute.

dezvoltarea asigurărilor agricole pentru cazuri de calamităţi sau alte fenomene de forţă majoră.

Iată asta-i treabă bună. Problema constă în faptul că toate proiectele sprijinite Bănca Mondială în diferite părţi ale lumii tot rămân la nivel de experimente şi nu cred că vreo ţară să fi implementat asigurări agricole la scară largă. Dar, cine ştie, posibil Moldova este menită să devină noul Chile...

extinderea programului naţional „Drumul vinului” prin includerea producătorilor de vinuri de casă selectaţi şi oferta turistică existentă.

Vinuri de casă? Autorii chiar n-au idee de gusturile din occident...

Stoparea depopulării satelor

PLDM optează pentru crearea şi implementarea mecanismelor financiare publice pentru susţinerea familiilor tinere din mediul rural şi stoparea fenomenului depopulării satelor.

Repet, PLDM încearcă să lupte cu nişte fenomene absolut normale. Depopularea satelor = popularea oraşelor. Se numeşte „urbanizare”. Să vedem ce activităţi îşi propune PLDM la acest capitol:

acordarea de burse pentru obţinerea unei specialităţi şi a suportului lunar pentru tinerii specialişti pe o perioadă de pînă la 5 ani (în mărime de minim 1 000 lei şi creşterea anuală acestuia cu 20%), îndemnizaţie unică pentru căsătorie de 15 000 lei, acordarea creditului ipotecar pentru tineri fără dobîndă;

Sunt bani aruncaţi în vânt. Tânărul specialist urmează să lucreze acolo unde i se plăteşte mai bine (unde productivitatea lui este mai înaltă). Apropo, cum să eviţi faptul ca un cuplu rural să nu plece la oraş imediat după primirea îndemnizaţiei de 15,000?

reformarea sistemului de pensii în agricultură (introducerea pensiei minime unice pentru agricultori în mărime de 1 200  lei şi majorarea pensiilor în fiecare an în mediu cu 30%);

Sincer, cu cât mai departe, cu atât mai aproape PLDM se apropie de iresponsabilitatea fiscală pe care am găsit-o la PL.

realizarea acţiunilor pentru creşterea nivelului de trai şi ridicarea prestigiului intelectualităţii satelor (educatori, profesori, medici, specialişti agricoli, consultanţi şi alţii), prin creşterea anuală a nivelului de salarizare cu 30-40% şi crearea sistemului de premiere pentru activităţi şi rezultate deosebite.

Asta-i program de guvernare sau science fiction? Creşteri de 30-40% a salariilor? Posibil doar în termeni nominali... Deoarece cu deficitul bugetar implicit inclus în toate aceste programe, inflaţia va ajunge la 30% fără mari probleme.

pensionarea timpurie a fermierilor şi lucrătorilor agricoli;

Am scris în prima parte că unica metodă de a asigura viabilitatea sistemului de asigurări sociale este creşterea vârstei de pensionare. PLDM însă intenţionează să o reducă.

Agricultură performantă

Crearea Băncii Agricole (2010) pentru facilitarea accesului fermierilor la credite în condiţii preferenţiate.

Să vedem cine va primi condiţii preferenţiale la credite: tinerii, ÎMM, fermierii. Sau statul va fi nevoit să cheltuiască sume enorme pentru a acoperi diferenţa de dobânzi, sau statul va impune băncile să ofere dobânzi mai joase şi să recupereze pierderile mărind dobânzile pentru restul economiei.

Printre obiectivele agricole ale partidului găsim:

Organizarea şi dezvoltarea durabilă a agriculturii după modelul agricol european.

Până la venirea crizei economice mondiale, politica agrară unică a UE este cea mai mare problemă pe capul Comisiei. „Modelul agricol european” este un dezastru, care doar acum este puţin câte puţin soluţionat (subvenţiile sunt în descreştere în termeni reali şi nu mai sunt legate de volumele de producţie).

Poate totuşi PLDM are în vedere altceva prin „model agricol european” decât un fond de susţinere a producătorilor agricoli? Citim:

 • Concentrarea tuturor mijloacelor bugetare, destinate susţinerii producătorilor agricoli, în fondul pentru susţinerea sectorului agrar şi ajustarea acestuia la priorităţile strategice stabilite pentru dezvoltarea sectorului agricol pe termen mediu şi lung.
 • Majorarea graduală a fondului pentru subvenţionarea producătorilor agricoli.
 • Triplarea sumei fondului pentru subvenţionarea producătorilor agricoli către anul 2013.

E interesant că suma exactă a fondului nu se menţionează. Însă din spotul publicitar al PLDM aflăm că subvenţia agricolă urmează să constituie 500 lei la hectar deja în anul 2009. Dacă includem triplarea fondului până-n 2013, concludem că de facto subvenţiile sunt echivalente cu cele propuse de PL.Situaţia cu motorina este de asemenea practic identică cu cea a PL:

Reducerea cotei accizului la motorină pentru lucrările agricole la pragul minim din Uniunea Europeană, de 21 euro/tonă, şi aplicarea unui mecanism de prevenire a schimbării destinaţiei resurselor materiale subvenţionate cu începere din anul 2010.

E bine că cel puţin autorii programului, spre deosebire de cei de la PL, îşi dau seama de problema realocării acestei motorine ieftine pentru alte destinaţii. Problema constă în aceea că nu există mecanisme eficiente de preveni agricultorul să revândă motorina la un preţ mai mare unor întreprinderi neagricole (care oricum ar beneficia din diferenţa accizelor).

Concluzii

Programul economic al PLDM mi-a lăsat nişte impresii extrem de ambivalente.

Plusuri:

 • Cel mai bine organizat şi complet program
 • Documentul prezintă un diagnostic adecvat al situaţiei (spre deosebire de PL).
 • Documentul include o listă de activităţi şi se vede că activităţile sunt gândite.
 • Se apelează la experienţa altor ţări (în mare parte experienţa popularizată de Banca Mondială), ceea ce nu poate să nu bucure.

Probabil aţi observat că în analiză mi-am permis pe alocuri să fiu puţin mai tehnic. Asta deoarece din lectura documentului îmi dau seama că autorii sunt oameni inteligenţi şi citiţi. Anume de aceea minusurile programului mi se par cu atât mai neplăcute.

În primul rând, documentul totalmente ignorează constrângerile fiscale ale statului: reducerea impozitelor este acompaniată de o expansiune enormă a cheltuielilor. Autorii vor răspunde că va fi extinsă baza de impozitare (prin micşorarea evaziunii fiscale), vor fi scăzute cheltuielile administrative, etc. Însă evaziunea fiscală nu este combătută peste noapte: urmează de regândit întreaga activitate a inspectoratului fiscal, de angajat oameni noi, etc. Asta va dura, şi va dura mult. Pe de altă parte, expansiunea fiscală şi micşorea impozitelor vor creşte deficitul peste noapte, creând un haos macroeconomic de proporţii.

Chiar dacă presupunem că toate aceste iniţiative pot fi finanţate de stat, este clar că o parte din propuneri sunt aberante: credite preferenţiale la toată lumea, direcţionarea remitenţelor în investiţii, Disneyland, implementarea TPM, stoparea procesului de urbanizare. Lista aberaţiilor nu-i cine ştie ce lungă considerând volumul documentului, însă ea este prezentă.

Mă deranjează că cel mai important document al partidului este plin de greşeli. Pentru o organizaţie cu resursele PLDM, asemenea erori dau dovadă de lipsă de profesionalism şi de stimă faţă de auditoriu.

Note:

 • Stil: 5/10
 • Structura: 8/10 (unele capitol se suprapun)
 • Identificarea problemelor: 9/10
 • Soluţionarea problemelor: 7/10 (iresponsabil financiar, populist)
 • Nota finală: 7/10

Uffff... Gata, am terminat cu analiza programelor partidelor politice. M-am săturat de ele până-n gât.

Publicat: 4 aprilie 2009 0:00

Categorii: Economie si Afaceri | Guvernare si politica

Taguri: , , ,

Comentarii (9)

1

vasgar
4 aprilie 2009 5:40

multumesc, alexandru.
ai facut un lucru foarte util, analizand programele partidelor. e tocmai ceea ce n-a facut presa de la Chisinau - impresionista, partizan-patimasa, pamfletara, de multe ori fara viziune...
am apreciat preocuparea ta pentru "stil" si corectitudinea scriiturii programelor.

2

Alexei Gherțescu
4 aprilie 2009 11:05

И хотя выводы есть в конце каждого поста, так и напрашивается еще один резюмирующий по результатам анализа программ всех 5 партий...

3

Alex
4 aprilie 2009 13:24

Chiar mi-au placut analizele. Iti multumesc mult!

4

ven
4 aprilie 2009 13:28

acum ti-a ramas sa faci un program de guvernare propriu :)

5

Adrian Hancu
4 aprilie 2009 17:06

Multumesc Alexandru!
Eu ti-as da un premiu pentru munca depusa.
Bravo!


6

Sandu
4 aprilie 2009 19:13

Macar bine ca nici unul din partide nu-si va impune Programa 100 la 100, asta ar trebui sa va bucure :)

7

Denis
4 aprilie 2009 19:16

Sandu,

am citit toate analizele. M-a surprins ca te-au contactat cei de la PLDM si m-a surprins si mai mult ca au venit cu un asemenea program. E trist ca si cei cu echipa "buna" scot asemenea povesti (numai aia cu Disney Land cat face, e buna de bancuri). mda, nu vreau sa critic pentru ca ii inteleg, din moment ce nu exista "o piata a oamenilor care citesc programe" de ce ar fi ei interesati sa fie buni. Si e pacat ca si cei care se pretind tehnocrati au un program mediocru. Pacat ca nu ai atitudine si viziune.

Am vazut ca tu le-ai dat nota 7. Eu le-as da un 5, spre 6, pentru ca imi aduc aminte de prof. meu de mate de la liceu, care dadea la cei inteligenti note mai mici atunci cand astia nu invatau, tocmai pentru ai mobiliza.

Mda, acum ramane sa vedem ce note va da poporul maine.

Stiu ca votul e secret ;), dar m-ar interesa si o analiza de-a ta postelectorala in care sa ne spui cu cine ai votat si de ce. Dar ce ar fi si mai util, m-ar interesa dak ai putea trasa pe scurt cateva directii de reforme economice absolut necesare in urmatorii patru ani. Ca sa aiba aia care vor invinge macar o sursa buna de program economic, dak tot nu pot citi chestii inteligente in propriile lor programe.

8

Silviu Marin
7 aprilie 2009 19:37

Buna dupa-amiaza, d-le Culiuc!

Va scriu din Bucuresti, in calitate de simplu cetatean.
In legatura cu minirevolutia moldovenilor basarabeni, n-am decat un singur lucru de spus: NU se va termina bine IN-DI-FE-RENT daca se va pune sau nu Armata pe populatie!.. Cat despre Politie si Jandarmerie,.. ar trebui sa intelegeti ca NU SUNT cu voi! E totul o minciuna. Iar daca se intampla sa-l demiteti fortuit pe "Corb"/Voronin, in mod sigur vor veni reformatii la putere, si atunci... SA VEDETI! :-) De fapt, o sa va alegeti cam cu ce ne-am ales NOI, dupa '89. :-) Foarte posibil si cu o contrarevolutie; luptele interne vor incepe imediat in cadrul noii nomenclaturi s.a.m.d. Totul va fi "BINE"! :-) In concluzie, revolutiile nu-si au rostul, tot pioni ramaneti cu totii fie ca sunteti romani din Basarabia, fie romani din Romania. Si noi am fost, si voi SUNTETI... deja.


P.S. Condoleante familiei acelei tinere, mai ales, dar si celor ale militienilor (mai aveti/avem pana ce Militiile ni /vi se vor transforma in Politii!) ucisi intentionat sau nu! Oricum, minirevolutia s-a transformat, cum era si de asteptat, intr-o ocazie grozava pentru jefuire; derbedeii si saracimea profita, desigur.

http://www.youtube.com/view_play_list?p=595502548AC4787C

9

Vic
8 aprilie 2009 7:06

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre