Alexandru Culiuc

8 aprilie 2009

Informaţii şi speculaţii

Numărul de vizitatori ai sitului a crescut dramatic în ultimele două zile. Sincer să fiu, îmi vine greu să găsesc vreo explicaţie raţională a acestui interes explosiv. Nu prea văd ce valoare adăugată pot oferi în situaţia creată la Chişinău. În primul rând sunt departe de patrie şi sunt limitat la puţinele surse de ştiri accesibile online (plus mărturiile părinţilor, care trăiesc la o intersecţie de PMAN. Au confirmat ca noaptea s-au auzit împuşcături). În al doilea rând, acţiunile din piaţă nici de cum nu sunt motivate de conţinutul programelor economice sau de oricare alte motive raţionale (punctul critic a fost demult depăşit).

Cred că pot doar ajuta cititorii din exterior care, ca şi mine, încearcă să înţeleagă ce se întâmplă acasă.

Mai multă lume din exterior probabil a descoperit că situl unimedia.md e mort, de rând cu restul siturilor New Media Grup (NMG). Pot doar să presupun ce s-a întâmplat la ei. Din feedul lui Tudor Darie de pe Twitter, am aflat că a fost deschisă o versiune engleză la unimedia.info, unde găsiţi ştiri operative şi un şir de galerii fotografice extrem de depresante. E alarmant faptul că între timp feedul lui Tudor e golit. O situaţie identică o găsim pe feedul unui coleg de-a lui Tudor de la NMG (care publică Unimedia) — Dumitru Ciorici. [update: Unimedia.md s-a restabilit. Tudor Darie a reapărut pe Twitter]

Apropo de Twitter — se pare că anume utilizarea lui în coordonarea protestelor a trezit cel mai mare interes celor de la New York Times şi Foreign Policy. E drept că aceste publicaţii au avut şi un efect secundar negativ — acum tagul #pman este utilizat de tot felul de lume care n-are idee de ce se întâmplă în piaţă şi nici nu ştie ce înseamnă PMAN. Tot la NY Times găsiţi cea mai calitativă (din punct de vedere fotografic) galerie de imagini.

Reportaje video operative — la Jurnal TV. Reportaje de la baricade — la Curaj.net.

Cele mai recente noutăţi le-am aflat, cât n-ar fi de straniu, de pe Lenta.ru, care deja la 3 de noapte (ora Chişinăului) a scris că la 2 de noapte forţele armate au ocupat Preşedinţia şi clădirea Parlamentului (dar nu ştiu pe cât de veridică este informaţia).

Repet, având acces la un set relativ limitat de surse informaţionale, îmi vine greu să dau o apreciere echilibrată a situaţiei. Totuşi voi îndrăzni să presupun că sintagma „Revoluţia de la Chişinău”, care abundă în titlurile ştirilor de pe siturile româneşti, sunt deplasate. Este foarte posibil ca peste ceva timp evenimentele din centrul oraşului să fie caracterizate drept cea mai mare calamitate artificială prin care a trecut Moldova de la războiul din Transnistria încoace. Şi, ca şi în cazul conflictului din Transnistria, nimeni nu-i vinovat şi nimeni nu-şi asumă responsabilitatea — toţi arată cu degetul unul la altul. Va fi oare rezultatul tot atât de dezastruos? Nu ştiu, dar nu cred că avem mult de aşteptat răspuns la această întrebare.

Apropo de Transnistria... Oare nu este regimul de la Tiraspol cel care ar beneficia cel mai mult de la destabilizarea situaţiei de la Chişinău? Just a thought.

P.S. Nicu Popescu propune tezele unui eventual acord dintre comunişti şi opoziţie mediat de UE. Cea mai raţională şi constructivă propunere pe care am citit-o la acest subiect.

P.P.S. În comentarii v-aş ruga să indicaţi surse online de informaţie care ar prinde bine compatrioţilor. Oricare comentarii inflamatorii vor fi şterse.

Publicat: 8 aprilie 2009 7:40

Categorii: Guvernare si politica | Vezi de-asemenea

Taguri:

Comentarii (49)

1

R
8 aprilie 2009 8:53

protv.ro si antena3.ro aveau translatii in direct ieri cind in MD toate paginile de stiri nu mai functionau

2

Iurie
8 aprilie 2009 9:17

Explictia este simpla. Deoarece multe saituri media fie ca au fost blocate sau fie ca au fost accesate de un numar mare de utilizatori, unica soloutie de a te informa era sa accesezi blogurile create de persoane care plasau macar ceva informatie referitor la evenimentele de la Chisinau. Asa am facut si eu.

3

Anatolie Gavriliuc
8 aprilie 2009 9:38

Regimul din Transnistria e un jucator secundar, in spatele lor tot timpul a fost Rusia.

4

iurie
8 aprilie 2009 9:40

Am trecut azi dimineata 08.04.09 prin PMAN, piata este goala, guvernul este baricadat, probabil din motive de precautie. Parerea mea este ca azi, chair daca vor fi proteste nu vor degenera in violenta. Am fost eri in PMAN, la presedentie si la guvern. Intr-adevar au fost vanalizate, televiziunea nationala M1, aseara a mediatizat ceea ce s-a intimplat in centrul Chiainaului, relatind evenimentele destul de echidistant, dupa parerea mea, ma refer si al evenimente si la negocierile cu liderii politici din opozitie. Prsonal nu cred ca va fi vre-o revolutie, nu vad premize pentru asta, cred ca tot ce s-a intimplat este ca unele ONG-uri si apoi o parte din electoratul din opozite, socati si dezamginti de rezultatele alegerilor au iesti sa protesteze, infuriati pe guvernarea comunista, la un moment dat sitatia a iesit de sub control. Probabil dupa ce au vandalizat presedentia si parlamentul, tinerii si-au satisfacut furia si cred ca azi nimic deosbit nu se va intimpla, evident doar daca intr-adevar nu ar exista cineva in spate, caruia i serverste toate aceste evenimente, dar nu cred.

5

iurie
8 aprilie 2009 9:46

Am trecut azi dimineata 08.04.09 prin PMAN, piata este goala, guvernul este baricadat, probabil din motive de precautie. Parerea mea este ca azi, chair daca vor fi proteste nu vor degenera in violenta. Am fost eri in PMAN, la presedentie si la parlament. Aseara, Televiziunea Nationala M1, a mediatizat ceea ce s-a intimplat in centrul Chisinaului, relatand evenimentele destul de echidistant, dupa parerea mea, ma refer la evenimente si la negocierile cu liderii politici din opozitie. Presonal nu cred ca va fi vre-o revolutie, nu vad premize pentru asta, cred ca tot ce s-a intimplat este ca unele ONG-uri si apoi o parte din electoratul din opozite, socati si dezamgiti de rezultatele alegerilor au iesit sa protesteze, infuriati pe guvernarea comunista. La un moment dat sitatia a iesit de sub control. Probabil, dupa ce au vandalizat presedentia si parlamentul, tinerii si-au satisfacut furia si cred ca azi nimic deosbit nu se va intimpla, evident doar daca intr-adevar nu ar exista cineva in spate sa provoace si caruia i serverste toate aceste evenimente, dar nu cred.

6

nastea
8 aprilie 2009 9:48

realitatea.net
au discutat ieri juma de zi, shi nu vorbesc doar de translatii in direct sau de stiri. exista deasmeeni emisiuni, precum "realitatea zilei" sau "ora de foc" in care s-a vorbit din mai multe puncte de vedere, despre trecut, despre prezent shi presupuneri pt viitor bazat pe opinia mai multor analisti politici, jurnalistietc. chiar interesant, iti sta la dispozitie o droaie de opinii si analize.
plus monitorizeaza ce se yntympla intre timp la vama din sculeni si in orasele romaniei.
voila

7

Victoria
8 aprilie 2009 10:43

Pentru toti cei ce nu stiu ce s-a intamplat in Chisinau,
urmariti protv.md, sau stirileprotv.md. Doar acolo este
aratata situatia reala, in alta parte gasiti doar dezinformare...
Unimedia.info, acolo deasemenea sunt poze si evenimentele
comentate din ora in ora...

Totul s-a inceput de luni, 6 aprilie 2009, tinerii au declarat
Zi de Doliu National. La amiaza, in centrul Chisinaului erau doar
cateva sute de studenti care "marsaluiau" in semn de protesc de la PNAM inspre Presedentie
si Parlament...

Eu am aflat in jur de ora 13.00
Pe telefon, pe mail, pe toate forum-urile pe care am profil imi
veneau mesaje in care eram anuntata ca la ora 18.00 la Stefan cel Mare
tinerii se aduna, cu lumanari, pt a protesta....
Stirile au circulat foarte repede. La orele 18.00 la monumentul lui
Stefan erau doar citeva sute de studenti... Dupa aceea, mii de studenti.
Primul grup de protestatari s-a indreptat de la monument inspre presedentie...
apoi al doilea grup: cu lozinci asa ca ''Jos comunistii", "Vrem dreptate", "Vot repetat"....
Timp de cateva ore tinerii (studenti) au protestat in PNAM, apoi s-au indreptat inspre CEC
(comisia electorala centrala)...
In tot acest timp, doar liderul PLDM, si PL s-au alaturat tinerilor,
ca sa-i sustina...

Nu este nimeni in spatele la toate astea, tinerii au organizat tot,

din neacordul cu alegerile parlamentare...Toti au ramas socati si
indignati de rezultate...

Ieri, 7 aprilie 2009, la orele 10.00 studentii s-au adunat din nou...
Ce s-a intamplat mai departe vedeti pe protv.md...

Pacat ca lumea din tara nu stie ce s-a intamplat intr-adevar,
din cauza Moldova 1 si Radio Moldova, unde erau difuzate "silly dances" ...
Ceea ce s-a aratat si difuzat a fost doar faptul ca "tinerii fura si distrug",
mai ales ne*au facut si fascisti...

Totul a fost pasnic de la inceput, dar in multime au fost infiltrati provocatori, cu genti cu pietre, care indemnau
tinerii sa arunce cu pietre, sa distruga...
Totul a iesit de sub control....

Tinerii, in sfarsit, s-a desteptat dintr-un somn adanc de moarte... Pacat ca nimeni nu i-a auzit pana ieri...

8

Irina
8 aprilie 2009 11:24

9

Ion
8 aprilie 2009 12:35

Alexandru,
ai putea oferi o părere a ta referitor la rezultatele alegerilor, şi dacă te-ai aşteptat la aceste rezultate. Ce paşi ar putea întreprinde în continuare opoziţia? Merită ea să fie numită opoziţie dacă a pierdut controlul maselor, cum va putea controla un stat?
Mulţumesc.

10

irina
8 aprilie 2009 13:51

multe zvonuri si aberatii
cel mai trist e ca presa romana preia info de la cea ruseasca... care numai induce lumea in eroare (ieri la tv au declarat ca sunt 400 raniti si ca e lovitura de stat, blabla)

http://www.mediafax.ro/externe/voronin-acuza-romania-de-implicare-in-revoltele-de-la-chisinau.html?3614;4178720

un interviu interesant: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7989377.stm

11

gicu
8 aprilie 2009 14:21

http://www.alegeri.md/
la orele 11:00 au fost calculate 98,28% din voturi :
PCRM - 60 mandate, PL cu PLDM cate 15, si AMN - 11.

13

gicu
8 aprilie 2009 15:07

Cine stie,

UNDE SUNT LIDERII OPOZITIEI ACUM???

Realitatea transmite ca protestatarii "se plictisesc" si pleaca acasa.

14

Valentina
8 aprilie 2009 15:09

In Germania stiri despre "Krise in Moldawien" sunt foarte pe scurt. Pe Internet am gasit multe articole despre 'randalismul in Chisinau', ele fiind asemanatoare si toate de obicei au un 'epilog' identic: " Moldawien gilt mit einem monatlichen Durchschnittseinkommen von 260 Euro als ärmstes Land Europas" - Moldova este cea mai saraca tara din Europa cu un venit mediu lunar 260 euro (??).
Pentru doritorii de a citi in germana:

http://www.welt.de/politik/article3522399/Demonstrantin-stirbt-nach-gewalttaetigen-Protesten.html

aici sunt interesante comentariile nemtilor.

15

vasgar
8 aprilie 2009 15:35

iata un comentariu pe
http://www.necn.com/

17

Quant
8 aprilie 2009 17:54

via Larry, iaca si noutati financiare http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSL8516433

18

Ana
8 aprilie 2009 23:50


Politistii sechestreaza copiii de pe strada:
http://jurnaltv.md/?article=2013

19

minor
9 aprilie 2009 1:23

Minori furand calculatoare din parlament, tineri cu capuri insangerate si priviri inconstiente, politicieni aruncand la stanga si la dreapta invinuiri si folosind orice eveniment in interes personal, si organizatori care nu poarta nici o responsabilitate... dupa toate cate le vad, unica forma de manifestare a vointei care as dori sa o mai vad vre-odata ar fi o panglica de culoarea "alegerii" (nu conteaza rosie, verde, galbena...) prinsa de alegatori si tineri care inca nu au acest drept intr-un moment de reculegere de un copac intr-un loc public.

21

anonim
9 aprilie 2009 11:10

23

Sandu
9 aprilie 2009 12:35

http://www.unimedia.md/docs/dialog.txt

interesant dialog

//22 fail

24

Serghei Zagaiciuc
9 aprilie 2009 13:06

Sandu, pot sa scriu sute de dialoguri de asa fel

Galerie de foto - Tinerii intelectuali basarabeni in actiune

http://benia.livejournal.com/tag/%D0%91%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BA%D0%B8

25

Lyndon
9 aprilie 2009 13:15

Eu ultime zile am strans articole din multe surse (in Engleza, Rusa si Romana) si mai am adaugat citeva comentariile mele (relativ ignorante, desigur, fiindca nu sunt pe loc) aici.

27

quinlan
9 aprilie 2009 14:20

http://www.monitoring.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2718:qsinteza-zileiq-08042009-invitai-cristian-diaconescu-radu-tudor-victor-ciutacu&catid=81:antena-3&Itemid=451

oricum siteul e despre monitorizare media a presei romanesti. linkul de mai sus este despre declaratiile ministrului roman de externe facute pe Antena 3.

28

Alexei Ghertescu
9 aprilie 2009 16:06

Александр, вот то, как события представились лично мне, если будет интересно:
http://zapiskiadvokata.blogspot.com/2009/04/1.html

29

Ion
9 aprilie 2009 16:43

Alexandru...
Spune şi tu ceva... Toţi sunt debusolaţi. Până acum te-ai afirmat ca o autoritate.

30

Constantin
9 aprilie 2009 17:06

un punct de vedere care mi se pare curios:
http://ppcd.md/page.php?modul=Article&op=read&nid=162&rub=2

Citatul care mi se pare cel mai interesant:

Acţiunile de strada care au avut loc în Moldova sunt inspirate, finanţate şi organizate de către serviciile secrete rusesti, după un scenariu pregătit de fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Moldovei, Valeriu Pasat

Forţe ostile au încercat organizarea unei lovituri de stat şi lichidarea fizică a Preşedintelui ţării, Vladimir Voronin. Şeful statului a supravieţuit doar datorită evacuării rapide din biroul prezidenţial cu puţine minute înainte ca biroul său să fie invadat de huligani şi criminali gata să-l omoare.

31

Serghei Zagaiciuc
9 aprilie 2009 18:10

Video atacului asupra presedintia

http://www.fishki.net/comment.php?id=50245

32

guri spurcate
9 aprilie 2009 22:52

si eu aflu noutati din Moldova tot de pe net. curios este ca presa internationala nu e prea interesata, sau cel putin asa vad eu lucrurile.

33

guri spurcate
9 aprilie 2009 22:54

si eu aflu noutati din Moldova tot de pe net. curios este ca presa internationala nu e prea interesata, sau cel putin asa vad eu lucrurile.

34

Cris
10 aprilie 2009 15:10

Intrati pe www.jurnaltv.md si o sa vedeti totul.

35

MAIA
10 aprilie 2009 15:31

36

MAIA
10 aprilie 2009 15:49

tinerii sunt vinati de peste tot: de pe strada, coboriti cu forta din transport,din parcuri, luati din facultati de la ore de peste tot sint inchisi si batuti cu bestialitate, o mare parte dintre ei nici in prezent nu se stie unde se afla ,isi bat joc de ei, si multi din ei sint minori si nu au nici o treaba cu protestul

37

Fiodor
11 aprilie 2009 12:57

am incercat sa intru si eu pe Unimedia in data de 7 aprilie sa vad ce sa intamplat acolo in centru dar era blocat:(

38

MAIA
11 aprilie 2009 17:48

39

dima
12 aprilie 2009 18:00

daidostup.ru

ascunde ip-ul si permite accesarea unor saite blocate, precum odnoklasniki.ru si altele

40

Anonim
14 aprilie 2009 21:11

sandu, cel putzin ai putea veni cu un comentariu economic/analiza 'posibile influente asupra economiei moldovei a evenimentelor din 7 aprilie si introducerea unui regim de vize (ne-functional din pt de vedere tehnic) cu Romania - principala destinatie a exporturilor moldovenesti'

sau vina si tu cu ceva... lumea crede ca ... astepti sa vezi cu ce se va termina

41

Alexandru Culiuc
14 aprilie 2009 21:24

Offf... sorry la toata lumea. Nu, Anonim, nu astept nimic sa se termine. Pur si simpu s-au suprapus mai multe lucruri, care m-au cam rupt de la situatia de la Chisinau.

Saptamana trecuta, dupa ce-am votat duminica la DC, am avut acolo un program de lucru intensiv. Am revenit la Cambridge miercuri seara, iar joi la masa a venit Marielle, pe care n-am vazut-o de 2.5 luni, asa ca nu-mi era de site. E drept ca vineri am mers sa fotografiez protestele moldovenilor din Harvard Square -- sper sa public fotografiile curand.

In plus, de vreo saptamina a murit ecranul la ThinkPad T42p de 4.5 ani vechime, si doar alaltaieri/ieri am avut putin timp sa instalez minimul necesar pe laptopul nou (un ThinkPad X200s de toata frumusetea). Deci nici nu prea am avut unde verifica posta, nemaivorbind de scrierea articolelor noi.

Insa probabil cea mai importanta cauza de ce sunt absent de pe site este faptul ca in exact doua ore ma casatoresc (ceremonia civila).

42

Anonim
14 aprilie 2009 21:29

It's ok. atunci felicitari!!

43

Soacra mica
15 aprilie 2009 10:56


Off topic

In pozele pe care le-am vazut pe flickr (cu taguri Marielle), se vede ca pana si obiectivul aparatului de fotografiat e indragostit de fata. Poze atat de divine poate face doar un barbat indragostit.

Felicitari!

45

Ion
15 aprilie 2009 11:25

Alexandru, casa de piatra!
Multă sănătate vouă :)!

46

teodor
15 aprilie 2009 19:44

Alexandru,

felicitări! ai realizat poate cea mai importantă decizie în viaţa ta. casă de piatră!

cred că ştii şi eşti de-acord că popularitatea înseamnă şi o datorie morală. blogul tău demonstrează că ştii să-ţi asumi reponsabilităţi. prin urmare, ar trebuie să expui o părere. sperăm că nu ai blocaje în astfel de circumstanţe. de asemenea, sperăm să-i dai o mână de ajutor şi Nataliei Catrinescu.

47

Ion
16 aprilie 2009 10:22

Apropo de responsabilitate, Alexandru. Eu cred ca, data fiind autoritatea ta in rindul bloggerilor, ar fi necesar sa faci un mic comentariu asupra la http://pldm.md/doc/arhiva1/fraudarea_5aprilie.pps Nu asa pe larg ca analizele programelor economice, doar citeva rinduri (ginduri). Ca cunoscator a situatiei economice din RM, cunosti si situatia demografica. Putea sa se mareasca numarul alegatorilor din 2007 pina in 2009 cu 474 mii? Sau datele plasate de PLDM pe site nu-s veridice?

48

rebb
16 aprilie 2009 11:29

Români şi basarabeni din oraşul american Boston au ieşit în stradă pentru a arăta că există susţinere pentru schimbarea politică în Republica Moldova, chiar şi de la mii de kilometri distanţă.

În apropiere de Universitatea Harvard, peste 100 de persoane au participat vineri la un protest în care s-a scandat susţinerea democraţiei în Moldova, încetarea abuzurilor asupra studenţilor răpiti, libertate presei şi cea de exprimare.

La fel ca majoritatea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, studenţii români din Boston, precum şi comunitatea românească, privesc cu speranţă evenimentele recente din Moldova.


Sandu, ai fost si tu, nu-i asa ?!!!

49

anonim
23 aprilie 2009 15:42

Alexandru, gata!!! Te-ai insurat, ai avut 1 week liber dupa cum se cuvine... si ... la treaba...

ca cu nunta ta, scapa 'revolutia' fara comentarii economice...

;-)
[sper ca cu nunta asta nu ai pierdut simtszul umorului... nu?]

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre