Alexandru Culiuc

8 iulie 2009

Culiuc.com = grup de experţi internaţionali?

Am dat de-o ştire pe Azi.md care vorbeşte despre o conferinţă de presă a economiştilor PLDM, Veaceslav & Veaceslav, în care au atacat acţiunile de anticriza ale guvernului şi au reiterat propriul pachet de măsuri. Mi-a atras atenţie următorul citat:

Potrivit lui Negruţă, un grup de experţi internaţionali a evaluat programul de guvernare al PLDM cu nota „7” din 10, programul PCRM fiind apreciat cu „0”.

Aceste note mi s-au părut extrem de cunoscute. Am verificat analiza programelor economice celor două partide, şi am văzut că notele finale erau 7 şi 0 pentru PLDM şi PCRM respectiv. Nu cred că altcineva a făcut o analiză alternativă a programelor şi a ajuns exact la aceleaşi note (nota zero este în special neobişnuită, fapt remarcat pe timpuri şi de unii comentatori).  Aşa că se pare că în opinia celor de la PLDM, Culiuc.com este scris de „un grup de experţi internaţionali”. Ştirea a fost preluată fără schimbări şi pe situl partidului, aşa că nu pare să fie vorba de-o gafă jurnalistică. Vesel...

Alte ştiri electorale.  La alegerile din aprilie am votat partidul cu un program economic relativ mai bun — PLDM.  Însă am făcut-o cu foarte mari rezerve, aşa că pe timpuri n-am vrut să-mi fac publică alegerea. Acum însă voi vota partidul care în genere nu are nici un fel de program economic. Şi, cât n-ar fi de ironic, o voi face cu mai puţine rezerve, aşa că n-am nici o problemă să-mi divulg alegerea — PDM. Nu fac agitaţie în favoarea lor şi nu am de gând să port (sau să găzduiesc) discuţii privind meritele relative ale PDM faţă de cele trei partide de opoziţie care au trecut de bariera electorală în aprilie. FYI, cum s-ar spune, nimic mai mult.

Update 9 iulie 2009

După o discuţie relativ aberantă, am decis să deschid unele paranteze (în primul rând decizia de a vota PDM) într-un comentariu aparte.

Publicat: 8 iulie 2009 0:00

Categorii: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Personal

Taguri: , , ,

Comentarii (64)

1

Sergius
8 iulie 2009 1:07

Voila! Eu zic ca femeile-s de vina. Busquen a la mujer!

2

Artur Gurău
8 iulie 2009 1:30

PDM, partidul care deja l-a convins pe Culiuc şi pe multe mii de persoane că şi comuniştii şi liberalii sunt răi :) ai vreo întrebare pentru M.Lupu? că mîine va fi un offline cu dom` preşedinte.

3

Analize False
8 iulie 2009 1:47

Alexandru Culiuc,

Te-ai suparat ca PLDM nu a facut referinta la contributia ta in privinta analizei programelor economice a partidelor?

Cred ca stiai la ce mergi cind ai inceput sa faci aceste analize. Adica exista asa o posibilitate ca sa primesti "zero reward" pentru ceea ce faci.

5

Larry
8 iulie 2009 2:26

- Ипполит, пальто испортишь...
- Ой, ну не МЕЛОЧИСЬ, Наденька sau totuşi Сашенька ???

6

anticomunist
8 iulie 2009 4:44

NU, eu nu sunt de acord cu PDM. FYI, as well.

7

ionică
8 iulie 2009 11:41

Alexandru,
suntem multi şi poate nu contăm în general pentru tine.
Mă framîntă totuşi schimbarea radicală care a avut loc pe blogul tău.
Deşi nu trebuie nimănui nimic să spui, deşi te-ai căsătorit,
deşi mulţi aruncă cu glod în tine, deşi ai lucrat cât lucrează echipe de zeci de de "experţi" pe gratis,
SPUNE te rog: de ce nu mai este ca înainte? Vesel, profund, proaspăt, plin de viaţă, de poze? Reacţii acide, însă proaspete?

8

Eugen
8 iulie 2009 12:40

Da voi rușine aveți în general? Eu în locul lui Alexandru v/aș scrie să vă carați naibii și v/aș trimete po russki pe 3 litere.
Alexandru, felicitări cu ocazia venirii în lumea celor drepți (căsătoriți).

9

Victoria
8 iulie 2009 13:12

Razboiul politic trebuie oprit!

De ce n-a facut Lupu declaratia asta pe 7 aprilie? Dupa razboi - multi eroi!

Vad ca strategia PCRM de a indobitoci poporul da rezultate,

PLDM are o echipa f. buna, intradevar oameni profesionisti, chiar daca n-am votat cu ei, PDM ce are in schimb?

Speram ca macar tinerii sa gindeasca mai limpede!

10

Constantin
8 iulie 2009 13:33

Nu stiu ce prezinta V. Negruta, dar V. Ionita spune mai multe aberatii per fraza rostita decat o buna parte din comentatorii de pe culiuc.com (sa nu mai vorbim de autorul blogului)
Deci, comparativ cu V. Ionita, care e 1/2 din "forta economica" a PLDM, amatorii care comenteaza pe culiuc suntem "experti internationali". Prostiile noastre macar sunt mai putin autocontradictorii decat ale lui :)

Btw, cineva nu aveti acces la vreun sondaj stiintific recent de opinie? Printre cunoscutii mei Lupu si PD fac furori, sper ca fura din electoratul PCRM / PL la fel de mult in tara ca prin cunoscutii mei si as vrea o confirmare.

11

Mihai Bologan
8 iulie 2009 14:34

Felicitari, Alexandru pentru noul calificativ :))) La noi in general calificativele se acorda foarte usor. Iata expert poate deveni oricine, dar Culiuc nu putea fi pur si simplu expert, de aceea te-au numit grup de experti internationali :)) De nota 0 tin minte bine, pot sa confirm ca tu ai pus-o ;) eu as fi pus macar 2 pentru efort :)))

Ma bucur ca ai scris pe site, e semn bun!

12

Anatol Poiata
8 iulie 2009 16:15

Despre nivelul lui Ionita m-am dat seama cand la auzit la ProTV cu o analiza a domeniului meu de specialitate. Sincer vorbind, cam toti expertii in economie, iar mai ales cei "широкого профиля", vorbesc aiurea, pentru ca insasi economia ca stiinta nu este exacta si predictibila (am mai spus-o asta nu o data). La asa experti mai bine se potriveste calificativul "пиз..бол". Asa a fost si cu criza financiara/economica globala si locala, si cu preturile la imobil in Moldova, si cu remitentele, si cu leul, si cu sondajele preelectorale.

Ce tine de stiri electorale, mai exista timp de gandit :)
Dar nu cred ca sa votez un partid fara program si fara principii e chiar bine. Sandu, sa nu crezi ca fac agitatie electorala, doar ca nu am alta posibiliate sa vorbesc cu tine.

13

lilian
8 iulie 2009 17:06

Alexandru Culiuc, se pare că demaşti o imensă şi nesăbuită dorinţă de a fi invitat de un partiduţ de la noi. Sperai probabil că PLDM te vor invita în lista lor sau eventual în vreo funcţie guvernamentală, care ar putea să le revină. Dar cum PLDM nu a făcut acest lucru şi - ce dramă globală !!! - nici chir nu ţi-au pomenit numele la o conferinţă de presă, ai decis să aderi la PD. L-as să ştie PLDM-miştii ce meriţi pe adevărat!

Răzbunarea e crudă, dar e justă!!!
E clar că mesajul tău principal, identificat prin "FYI", este îndreptat spre Lupu. "Voi vota pentru PDM" e o aluzie - departe de fi numită indirectă – lui Lupu. Aşa gesturi sincere merită să fie apreciate la justa lor valoare. Lupu neapărat trebuie să te invite în PD, care cuprinde doar persoane din aceeaşi familie - cu multă iubire de patrie şi neam, cu mare neiubire de războaie politice (recunoaşte, dle Culiuc, doar nu îţi plac războaiele politice, nu-i aşa?), centrişti prin esenţă, pacifişti din născare şi pentru totdeauna, tehnocrate şi profesioniste pînă la măduva celui mai mic osişor şi cucuşor.

14

Constantin
8 iulie 2009 17:39

@lilian, eu tot, daca as trai in SUA, cu un salariu care probabil trece de $10,000 lunar, as gasi foarte atractiva oferta de a deveni parlamentar in Moldova, tara prin care trec o data la X luni, cu un salariu de aproximativ $600 (salariul de deputat e 7000 lei).

Go fix your problem (paranoia)

15

Virginica Maria
8 iulie 2009 18:02

politica si metodele celor de la putere sunt cel putin inselatoare

16

anticomunist
8 iulie 2009 18:38

Constantin Nr. 14, +++++++++++

17

ionică
8 iulie 2009 18:43

@Eugen. Explică noţiunea de ruşine de care trebuie să dăm dovadă, noi cei mulţi.
Nu ştii că cei iubiţi de mulţi, aparţin celor ce îi iubesc, nu familiei?
Asta e problema celor valoroşi. Au tot respectul şi dragostea, dar trebuie să ofere în continuare ceea ce au oferit. Mulţimea este geloasă, nesăturată, este ca un copil mic ce mereu iubeşte atenţia.

18

anonim
8 iulie 2009 19:34

dar pe ce se bazeaza alegerea, daca totusi ai deschis tema? Sau "de aia!"?

19

nadia
8 iulie 2009 20:28

Da si eu sunt derutata...de ce atit efort si timp depus pentru analiza programelor economice (care le asteptam cu atita nerabdare unul cite unul) ca in final sa faci asa o declaratie??? De ce PDM?

20

lilian
8 iulie 2009 21:23

Îţi răspund, Constantin mes. 14. Orgoliu si tendinţa de a fi cit mai în ochii lumii. Cine şite in SUA de un orecare absolvent al Harvard, chiar dacă primeşti un 10 mii pe lună? Pe cine în Occident uimeşti cu aşa performanţa? Pe nimeni.. De aceştia sunt şi vor fi cu miile de tone la kilometru pătrat.

Pentru cei de la Harward planca e mult mai sus - presedinte de tara, ministru finanţe/economie, guvernator, conducător la organisme financiare internaţionale, laureat Nobel, president la companii gigantice, etc. Pentru început merge şi cîţiva de deputăţie, după care va înjcepe marea carieră. Cred că dl Culiuc spre asta tinde, se pare prin orice mijloace, şi e păcat...

Poate ar trebui să mă mir că pentru tine, Constantin, un 10 mii pe lună în SUA e предел мечтаний. Dar nu cred că e cazul autorului blogului.

21

lilian
8 iulie 2009 21:28

inca o dovada ca moldovanul mai are mult pina va occidental. Daca te nasti moldovan asa si vei ramine, cu rinza mare, indiferent cite si ce scoli vei avea.

22

Viorica
8 iulie 2009 22:56

Prin cite tari nu am calatorit si din cite nationalitati diferite am cunoscut nu pot sa inteleg de ce Moldovenii sunt asa de invidiosi, si tot timpul se ajunge la noi la Moldoveni la discutia cine si ce salariu are, cine si ce post are, cine are casa mai mare... Daca cineva a depus timp si efort pentru a face niste studii de calitate foarte buna si a le imparti cu noi asta nu inseamna ca a avut scopuri ascunse de a ajunge deputat sau la cine stie ce pozitie inalta... De ce Moldovenii gindesc ca toti oamenii au scopuri ascunse si nu fac nimica degeaba, de ce nu gindim ca sunt si persoane care depun eforturi din motive de dezvoltare personala, profesionala, de educare a societatii? Nu ati observat ca in occident este foarte nepoliticos sa discuti salariile si nimeni nici nu stie nici nu intreaba citi bani faci sau citi ai vrea sa faci. Conteaza persoana, valorile care le are, omenia, cultura, creativitatea si ce poti tu sa oferi companiei unde lucrezi, colegilor, familiei si in general societatii. De ce in mare majoritate Moldovenii nu sunt in stare sa faca dezbateri si sa isi exprime opiniile in mod inteligent, cu respect fata de opiniile opuse, fara invidie? Inca o data am ajuns la cocluzia ca in Moldova nu au fost si inca nu sunt apreciati oamenii cu adevarat destepti care pot sa aduca mult folos tarii ci sunt preferati acei care striga in gura mare diferite aberatii si critica pe altii la stinga si la dreapta, fara a oferi ceva de calitate de la ei personal, e usor a scrie versuri cind nimic nu ai a spune...

Pentru cei care cred ca toti in occident au salarii de $10,000 pe luna si banii cad din cer, nu e chiar asa, clar ca salariile sunt mai mari ca in Moldova dar si se studiaza si se munceste foarte mult pentru a face o cariera, nici nu se compara cit se invata aici la facultati in comparatie cu Moldova si ce efort se depune aici la serviciu (nimeni nu bea ceai, nu sta de vorba la tel. sau cu colegii si nu se machiaza cum am vazut in Moldova), trebuie sa depui 100% tot timpul daca vrei sa fii respectat si promovat.

23

Alexandru Culiuc
8 iulie 2009 22:58

Liliane, dai dovadă de un nivel de imaginaţie şi impretinenţă de invidiat. Ai inventat verzi şi uscate despre mine, ai generalizat la stânga şi la dreapta (despre moldoveni, „occidentali”, absolvenţi Harvard) şi ai tras nişte concluzii pur şi simplu magice. Şi, cel mai impresionant, le-ai făcut pe toate cu ATÂTA încredere... Încrederea e o chestie bună, când se bazează pe informaţii şi cunoştinţe. Încredere + ignoranţă e o combinaţie extrem de dăunătoare (în primul rând pentru tine).

24

Larry
8 iulie 2009 23:37

Сань , да не парься ты так !

Просто надо стараться деиствовать на опережение...

...а не ишачить на безвозмездных началах

Itzi shifonezi doar imaginea

Truly sad :(

25

anticomunist
8 iulie 2009 23:46

Oameni, da' eu nu m'as mira daca acest lilian ar fi un provocator sau un grup international de provocatori cu un laptop de la MAI in fata de care e plin Chisinaul acum dupa cum se zvoneste in targ. Asa ca lilian nu atzatza tu spiritele pa aici, ca cum n-ai da, dar IQul mediu al celor care posteaza aici e mai sus de mediu.
Sa nu ne lasam provocati! Jos comunistii!

26

lilian
9 iulie 2009 1:06

@ d. Culiuc, sorry daca iti pare ca vin cu impertinenta. IAr imaginatia nu e decit o forma de anliza, tot de natura celei pe care o invoci atunci cind singur faci anlize pe acest site

@ Viroca, istoriile cu invidia fata de salarii mari las-o pentru altii, pt cei care au initiat discutia dp salarii. Discutam "putin" despre altceva. Vreau sa ma opresc insa la intrebarea ta "De ce Moldovenii gindesc ca toti oamenii au scopuri ascunse si nu fac nimica degeaba, de ce nu gindim ca sunt si persoane care depun eforturi din motive de dezvoltare personala, profesionala, de educare a societatii?"

Am admis ca analiza programelor politice a fost facuta din scopuri nobile, idealiste chiar - a privi obiectiv calitatea programelor si a stabili ce partid moldovenesc merita mai multa incredere si votul nostru. Am admis ca d. Culiuc a fost obiectiv si a pus niste note bazate pe rationamente, logica, cunostinte. Au fost date niste evaluari clare: PLDM = 7, PCRM = 0. Normal ca aceste ишачества на безвозмездных началах au fost o cale "de educare a societatii", de a ajuta pe cei fara capacitati de analiza sa ia o decizie in privinta votului. Si acum ce se intimpla? PLDM nu merita votul (desi are nota 7), PCRM nu merita (deoarece are 0), iar PDM care nn-are nici program (si ar primi minus 10) merita votul. Fantastica logica! Cum asa? unde e obiectivismul, criteriile si principiile? Unde e nobilul scop de educare a societatii? Ce facem cu notele de apreciere ale programelor politice? La bagam in Patul Marusei?! Inseamna ca aceste note au fost un rahat lucum fara de valoare, daca atit de repede se dezice de ele chiar evaluatorul principal? Pai iata, avind in vederea aceasta, am presupus ca d. Culiuc e ghidat de alte intentii decit cele idealiste. Poate de rinza moldovanului, dornica de razbunari, poate de dorinta unei cariere, poate altceva...

@ anticomunist, si ce ma rog as provoca?! Care e miezul provocarii pe care crezi ca as face-o iaic?, chiar nu inteleg. Argumenteaza IQul, te rog.

Pin una-alta te mai intreb ceva. Cine dintre noi incilceste mai mult mintile altora - eu, un necunoscut pe acest forum, care a scris citeiva mesaje (bine, admitem provocari) sau A. Culiuc, care ieri a zis ca PCRM = 0, iar azi ca votul va fi dat pentru Lupu, cel de 8 ani comunist si acum timp de o zi convertit in echilibrist? Cine e provocatorul?

27

Janesse
9 iulie 2009 9:03

lilian,
de ce crezi ca cineva ar trebui sa-si argumenteze votul? las' sa voteze omul pe cine vrea. however, nici un partid nu reuneste oameni cinstiti, onesti, care vin cu initiativa si program real de imbunatatire a calitatii vietii in MD.
Suntem intoleranti fata de semenii nostri, de oamenii mai defavorizati si de cei care au succese putin mai mari; ne lasam manipulati de liderii politici, care nu sunt altceva decit niste marionete a miliardarilor.
De ce sa ne mincam in acest caz nervii si sa facem schimb de cuvinte urite?

28

lilian
9 iulie 2009 10:43

Janesse, credeam insa ca trebuie d limitat strict la articolul d-i Culiuc: vot PLDM-PD si culiuc.com = grup de experti internationali. Daca insa mai multi insist ape chestii de etica, morala si valori, atunci dati sa discutam si despre aceasta.
Din cite mi-amintesc, d . Culiuc zicea ca PLDM i-a expediat cindva programul lor pentru a fi analizat. Deci exista o punte de comunicare. Sigur ca cei din PLDM au procedat ticalos cu grup de experti internationali. Si totusi, din niste intentii frumoase, pt a evita zizania si a nu adduce apa la moara comunistilot, Culiuc ar fi trebuit sa-I contacteze privat pe cei de la PLDM sis a le zica uăi, sunteţi nişte derbedei că aţi facăut aceasta, dar voi închide ochii şi nu voi face publică această istorioară, ca să nu ştirebesc din imaginea opoziţiei şi să nu dau voturi comunistilor. S-a ales insa o alta cale, nu m-as mira daca in media patriotica va fi descrisa aceasta istorioara si se va zice ha-ha, iata cum isi motiveaza opozitia calitatea documentelor si actiunilor sale.
Am zis, rolul meu e minim, poate lipseste cu desavirsire pe aceswt blog. Insa d. Culiuc e o autoritate aici si pt multi (multi?) conteaza opinia acestuia. De ce a factut publica decizia de a vota cu PD si care-i sunt intentiile il priveste.
Admit ca sunt niste motivatii si argumente super corecte si morale. Din informatia pe care a oferit-o d.Culiuc nu se poate deduce decit că decizia de a vota PD e cauzata de o frustrare.
Lasati infantilismul acesta - nervi, provocari, invidie, intoleranta. E o simpla discutie, initiata de d. Culiuc, nu de mine. Las fiecare sa decida pt cine si de ce sa voteze. Daca insa unii isi plaseaza gindurile pe un blog public, care mai are si un forum, inteleg ca e o invitatie la discutie. Asa ca continuam discutia (daca nu, autorul blog e liber sa blocheze comentariile).

29

anonim
9 iulie 2009 10:53

ceea ce nu trebuia de demonstrat:
Moldovanul - moldovan ramane (chiar daca invatsa la harward): voteaza cu chishiorele!!!

30

cojocari.ro
9 iulie 2009 11:46

Ai un criteriu beton de a vota cu PDM: nu au un program economic. Credeam ca esti mai destept de atat. Mai bine nu votezi :)

31

lilian
9 iulie 2009 12:18

@ cojocari. probabil motivul e altul decit lipsa programului la PD, d Ciliuc a zis ca n-are de cind sa poarte discutii, de aceea si facem presupuneri

32

Nicolai_
9 iulie 2009 14:01

wake up mr. Culiuc!
ce s-a intimplat?
incerc sa va inteleg frustarea, da' nu pot sa inteleg la sigur schimbarea d-voastra, nu ma asteptam...
poate gresesc, da' ma simt parca dezamagit.
in lipsa unor explicatii, argumente in stilul Culiuc, pierdeti din imagine, cel putin in ochii mei (simplu cititor si admirator al blogului si personalitatii d-voastra).
ma abtin din a spune mai multe, astept un alt post, un addendadum la postul curent.

33

diana
9 iulie 2009 14:25

@lilian, cred ca nu sunt unica care da dreptate (poate nu 100% deplina) celor scrise de tine. sunt si eu o cititoare a blogului lui alexandru si prima data ma dau si ei cu comententariile. tot ce vreau sa spun e ca am ramas "un pic" mirata de decizia d.culiuc, si sincer as fi bucuroasa daca ar binevoi sa argumenteze decizia s-a, fiindca nu vad nici eu altceva decat o frustrare/o reactie emotiva la niste declaratii

34

Alexandru Baltag
9 iulie 2009 14:38

Am citit comentariile de mai sus si am rams putin mirat de logica si deductia unor comentatori.

Care este problema ca Alexandru Culiuc va vota pentru PDM? Este alegeria obiectiva a lui si subiectiva pentru unii. Aceeasi situatie poate fi viciversa: subiectiva pentru el si obiectiva pentru unii in ceea ce priveste acordarea votului pentru un alt partid.

Faptul ca si-a facut optiunea de o maniera publica si fara complexe, este salutabil.

Cit priveste echipa PDM, cu mindrie spun, ca este una apreciabila si una din cele mai bune la ora actuala: economisti (Lupu, Lazar, Muravschi), diplomatie (Serebrian, Corman, Popov), problema reintegrarii (Nantoi), asistenta sociala (Buliga, Stratan).

Dar, daca unii invoca parcursul politic al PDM, as dori sa aflu cu ce mai democratice sau pro-europene sunt celelalte partide de orientare democratica? Cu ce sunt ele mai bune?

35

Ion Lupascu
9 iulie 2009 14:50

http://www.jurnal.md/article/17667/

Campanie cu surprize: Comuniştii îndeamnă alegătorii să voteze pentru Lupu şi Roşca.

O alegere PERFECTA!!!!
Nu pierde timpul cu comentariile. Ai lucruri mai importante de facut.

Respect.

36

fiodor
9 iulie 2009 15:27

Voronin a fost un tata pt Lupu,
aschia nu sare departe trunchi, lucrurile sunt murdare la mijloc. PDM+PCRM in orice moment poate sa dea mana intre ei in viitorul parlament. Jos comunistii!!!!!!!
nu-i de mirare ,din astea sa-u mai intamplat si acuma 8ani in urma cand Iuda(Rosca si-a vandut tara) si uitati-va in ce rahat sa pomenit tara asta

37

anticomunist
9 iulie 2009 16:18

34, ++++
Dar, Lupu imi este antipatic. Priviti-l cum spune : "sa fie clar la toata lumea", apucaturi voroniste nu alta. Greatza mi-a stat de el cand ipocrit ii invinuia pe opozitionisti de lovitura de stat. Da, nu vad decat Lupu in PDM, pentru ca el ii acopera pe ceilalti : el a vrut - a devenit presedinte de partid ; acum vrea sa devina presedinte, numai nu in cazul daca PCRM va avea 52 de mandate, el considera asta useless in acest caz si i se pare ca descopera transant america. Nu baieti, eu poate si naiv dupa parerea voastra, dar voi vota pe cei care sunt cei mai transparenti pentru mine ca alegator. Transparenti in pozitii, in atitudini. Clari si expliciti. Or, nu transparenta e o extrema, ci ipocrizia e o extrema - intotdeauna a fost si va fi. Oricum unii, mai multi decat inainte, vor vota cu PDM, that's democracy blin.

38

Mihai Bologan
9 iulie 2009 17:05

Nu cred ca pe multi ii intereseaza optiunea mea, dar eu voi vota PL, desi nu are cea mai puternica echipa, nu are cei mai multi bani si nici programul lor economic nu este cel mai bun, conform criteriilor 'grupului de experti internationali', adica a lui A. Culiuc. Ii votez pentru ca stiu ca votul meu va fi util si va ajunge exact acolo unde imi doresc.

Cit despre decizia lui A. Culiuc: este neobisnuita, mai ales ca de data asta a facut-o public si neargumentat. In acest caz probabil ar fi fost bine nici sa nu-si publice optiunea electorala pentru ca e clar ca ea vine ca o nemultumire la adresa PLDM. Deja ce s-a intimplat intre PLDM si A.C. stiu doar ei, probabil ca Lupu si PDM n-au nimic cu asta.

39

Alexandru Culiuc
9 iulie 2009 19:11

Ok, se pare că toată lumea stă bine cu imaginaţia şi cred că e potrivit să deschid câteva paranteze.

Faptul că Veaceslav Negruţă m-a numit „grup de experţi internaţionali” n-are nimic de-afacere cu decizia mea de a vota un alt partid. De altfel, nu mă deranjează deloc cu n-a menţionat autorul analizelor — e vorba de o conferinţă de presă a unui partid politic şi nu de un seminar ştiinţific la care sunt nominalizate toate sursele utilizate. Vroiam să atrag atenţia cum partidele umflă punctele sale forte (nu doar PLDM). În cazul dat, pentru a da mai multă greutate acestor note (0 vs. 7), a decis să înlocuiască „un blogger” (nu sună deloc impunător) cu „un grup de experţi internaţionali”. În mod similar PL apelează la opinia expertului UE care a studiat evenimentele din 7 aprilie, etc. Ceea ce încă o dată demonstrează că „experţii internaţionali” sunt autoritatea supremă în Moldova, o manifestare a provincialismului extrem a ţării.

De ce PDM? Recitiţi analiza programului vechi al PDM (care de facto a fost ucis după venirea echipei noi). Chiar la început am scris că există trei criterii care ar determina decizia mea de a mă alinia cu un partid din Moldova: (1) echipa, (2) şansele de izbândă şi (3) programul. Astfel, programele economice reprezintă doar un factor pe care îmi bazez decizia. Am votat PLDM în aprilie deoarece la acel moment la sigur aveau cea mai puternică echipă, aveau şanse de izbândă şi aveau un program rezonabil. Rezervele mele faţă de PLDM în primul rând se referă la liderul formaţiunii.  Acum voi vota PDM în primul rând în baza echipei. În primul rând mă refer la Lazar, prezenţa căruia mă face să cred că PDM va putea propune soluţii economice rezonabile când (şi dacă) le va veni timpul (cu alte cuvinte, pentru mine lipsa programului este parţial compensată de realizările anterioare ale lui Lazar). Nantoi, Serebrian şi Muravschi şi încă alte câteva persoane în aceeaşi listă reprezintă un bonus extrem de plăcut (cu alte cuvinte, în toată această discuţie doar Alexandru Baltag, comentariul #34, a determinat corect motivaţia votului meu). Pe Lupu întotdeauna l-am văzut drept unica candidatură acceptabilă şi realistică la postul de preşedinte (da, inclusiv când era în PCRM). E adevărat că s-a compromis absolut stupid la întâlnirea cu liderii opoziţiei din 7 (sau deja 8?) aprilie (mă refer în primul rând la insinuările lui cum că arborarea drapelului României reprezintă încercarea unei lovituri de stat), însă posibil era exclus din cercul imediat a lui Voronin şi opera la moment în baza unor informaţii incomplete.

Posibil greşesc. Posibil Lupu este calul troian a lui Voronin, etc. Cine ştie... Pentru mine însă, prezenţa în listă candidaţilor PDM a persoanelor menţionate mai sus reprezintă o garanţie împotriva repetării scenariului 2005 (cu PDM în loc de PPCD). Evident, aş fi vrut să văd programul economic (a.k.a. anticriză) al PDM. Din câte înţeleg, au decis să nu publice nimic pe motiv că nu ar fi în stare să scoată un document calitativ în timp util (şi atunci aş fi primul să-l distrug). Din punct de vedere tactic, o decizie raţională: at this point the marginal benefit from one additional hour of electoral meetings is definitely higher than one hour of economic brainstorming.

Repet, acestea sunt argumentele şi considerente care determină votul meu. Cineva va opta pentru reputaţia nepătată a lui Chirtoacă, cineva — pentru profesionalismul campaniei PLDM (şi, de ce nu, pentru programul lor economic superior), cineva — pentru ura personală a lui Urechean faţă de Voronin. Faptul că o declaraţie inofensivă („votez partidul X”) a trezit atâtea discuţii (în mare parte aberante) mă lasă absolut stupefiat. Luaţi-o mai uşurel. Nu totul se explică prin conspiracy theories. Cineva care votează un alt partid pur şi simplu votează un alt partid, şi nu devine automat inamic de moarte. Şi la comunişti sunt oameni calitativi (care s-au afiliat cu puterea din considerente banale, dar raţionale — au de hrănit o familie, spre exemplu), iar unii democraţi nu sunt pătaţi din simplul motiv că nu au avut ocazia să o facă (iar mulţi dintre cei care au avut anterior acces la putere s-au pătat). Faptul că cineva îşi schimbă afilierea politică nu este neapărat o trădare, ci o reacţie la schimbarea realităţii (Keynes: “When the facts change, I change my mind — what do you do, sir?”). Etc. etc. etc... It’s just politics. Relax.

40

anticomunist
9 iulie 2009 19:27

For me it's Revolution indeed.

41

al
9 iulie 2009 19:42

Salut,

am trecut si eu des pe blogul asta de vreo 2 ani incoa, respect si apreciez cele scrie...

e optiunea fiecarui de a alege un partid sau altul.
Oricum argumentul de mai sus cu o simpla explicatie imi place :)

bafta

42

regards
10 iulie 2009 0:20

A. Culiuc, din cite inteleg iti plac calculele ce tin de prognoze si posibile aprecieri matematice in evolutia unor evenimente. Nu cred ca merita de intrat in detalii, dar probilitatea ca partidul lui Lupu sa voteze pentru Voronin este semnificativ mai mare decit a celor trei partide de opozitie. Cel putin asta ar trebui sa ne puna pe ginduri...

Asa ca, votind pentru Lupu iti asumi un risc mai mare. Si sa nu crezi ca cei care acum te admira vor uita aceasta si nu vor cere socoteala, in caz ca Lupul va repeta 5 aprilie. Moldovenii, asa cum s=a spus si mai sus, sint rasbunatori din fire.

Btw, tu crezi ca cele citeva persoane cu nume ceva mai cunoscute il vor opri pe LUpu daca acesta va vrea sa-l voteze pe Scaraotschi. Fals, foarte fals. Pina in 2005 credeam acelasi lucru despre alt drac (cu barba). Ma gindeam ca e imposibil ca dracul cu barba sa-l voteze pe Scaraotschi, deoarece nu ii va permite echipa (care la alce moment parea foarte credibila!!!) si zecile de mii de adepti. Cum s-a incheiat toata povestea stim cu totii. Si cel mai rau e ca istoria desoeri evolueaza pe spirala si are calitatea de a se repeta...

43

Liliana Popescu
10 iulie 2009 1:04

Pe mine comentariile m-au amuzat placut. dovada ca unii moldoveni chiar au materie cenusie to engage in such argument,din pacate suntem o minoritate iar majoritatea e la sate, saraca, dezinformata, mediocra, ignoranta. ei sunt acei care ne vor decide viitorul acasa. tot ce putem noi sa facem e sa ne dam cu parerea pe blooguri, lucru foarte constructiv apropo.

44

octavian
10 iulie 2009 14:03

intradevar exista un bias in cele 3 partide de opozitie de a nu aprecia nici o reustia a pcrm.
si asta este intr-un fel viziunea mainstream , daca nu crezi asa inseamna ca poate esti comunist

tendinta oamenilor de a generaliza si a vedea lucrurile alb/negru e foarte prezenta dar trebuie sa luam si in consideratie ca riscurile adoptarii unei pozitii mai flexibile costa din alegatori, si asta s-a observat de exemplu in cazul psd care avand o pozitie prea flexibila catre colaborare nu a reusit sa inspire incredere celor care vor o schimbare de directie in politica noastra

dupa parerea mea nici pdm nu reuseste sa inspirea aceasta incredere, dar probabilitatea ca el va schimba lucrurile spre bine este mai mare decat probabilitatea ca pcrm vor schimba lucrurile spre bine
eu m-as bucura daca in loc de toti cei din pcrm in parlament vor fi toti cei din pdm, alte tranzactii nu mi se par oportune!

45

ryunoske
10 iulie 2009 15:57

Lupu este un proiect PCRM, deoarece el nu a acceptat să intre în PLDM(deşi Filat i-a propus), PLDM care spre deosebire de PDM a trecut pragul electoral la alegerile anterioare. Mai mult decât atât Diacov deja a declarat că este disponibil să susţină oricând comuniştii.

Nantoi, Serebrian şi Muravschi şi încă alte câteva persoane în aceeaşi listă reprezintă un bonus extrem de plăcut
La aceste cuvinte ale lui Alexandru deja nu am putut să îmi mai stâpânesc râsul =) Alexandru, ştiai tu că Nantoi e pe locul 16 în listă? de Muravschi nici nu mai zic.
46

ryunoske
10 iulie 2009 16:01

dragii mei, nu vă lăsaţi provocaţi de "operaţiunea lupu". Lupu este comunist. Iar Diacov deja a declarat că va vota un preşedinte comunist.

47

Victor
10 iulie 2009 18:00

Aratati-mi mie stirea, unde Diacov declara ca va vota un presedinte comunist!!!

Aratati-mi mie stirea unde este vreu-un citat ca cineva de la PDM va colabora cu PCRM!!!

Cer textul unei declaratiei sau material video si nu interpretarea jurnalistilor.

48

Victor
10 iulie 2009 18:10

Isteria aceasta ca Lupu este un proiect comunist, au pornit-o, de fapt, Filat si Urechianu. Acesti doi au pornit aceasta campanie din frica ca PDM sa nu-i intreaca si din invidie moldoveneasca.

Toti stiu foarte bine ca Lupu nu este un proiect comunist. Imi vine greu sa cred ca si Lazar, si Popov si Corman (cei veniti cu Lupu) tot sunt promotorii comunistilor.

Imi pun eu intrebarea: sa venit Lupu la PLDM sau la AMN, tot avea sa fie un proiect comunist???

Sustinatorii infierbintati ai liberalilor, in loc sa aduca critici dure PCRM-lui, in stil moldovenesc ataca democratii.

PDM cu nimic nu este mai rau decit liberalii. Nu sunt liberalii mai democrati, mai anticomunisti si mai pro-europeni decit cei de la PDM.

Unii din liberali isi musca acum coatele ca nu au votat un presedinte comunist si au mers in anticipate, deoarece unii din ei risca sa nu treaca pragul.

Eu in PDM nu-l vad numai pe Lupu, eu in PDM vad o echipa puternica. Ca Lupu este in prim-plan acum, este o strategie electorala. Dar, in PDM nu Lupu sau Diacov decid de unii singuri. Mai sunt si altii cu influienta

49

Victor
10 iulie 2009 18:25

Alex, sorry, comentariile 48 si 49 is din cauza difectiunilor tehnice.

Tot, doresc sa-mi prelungesc gindul. Lupu cind a facu alegerea de a veni la PDM, a facut o alegere strategica, care ar servi continuitate.

Eu, sincer na vad in PLDM, PL sau AMN continuitate, ca si partide politice. Aceste partide sunt in mare parte artificiale, create conjunctural. Si nu m-as mira daca unele din ele vor disparea in ceva timp.

PDM este un partid vechi, cu traditii, cu experienta, cu structuri bine inchegate si relatii internationale puternice.

Lupu cind a venit la PDM nu si-a limitat activitatea pentru 2-3 ani, ci pentru mult mult timp. Si aceasta i-o poate oferi doar PDM.

50

ryunoske
10 iulie 2009 20:45

Sursa: "Дьяков, со своей стороны, не исключил сотрудничества с депутатами от ПКРМ в новом парламенте Молдовы."

http://www.vedomosti.md/index.php?menu=number§ion=1231&id=4255&page=1

Eu încă mai aștept răspunsul la întrebarea, de ce Lupu nu a intrat în PLDM? partid care i-a făcut o ofertă și care deja a demonstrat că nu va vota un președinte comunist. De ce Lupu a ales să se ducă într-un partid care a luat doar 2,97% pe 5 aprilie? (sursa:http://www.e-democracy.md/parties/pdm/)

51

Janesse
10 iulie 2009 22:42

ryunoske,

Filat il facea pe Lupu liderul partidului? S'apoi el acuzase deja opozitia, iar opozitia - pe Lupu.

52

Victor
11 iulie 2009 1:12

@ryunoske
Am rugat un citat direct al lui Diacov, sau Lupu sau altui membru al PDM ca ei vor colabora cu comunistii. Ceea ce ai prezentat tu este o interpretare jurnalistica pur subiectiva.

Daca doresti, pe omg.md, nit.md, comunistul.md, etc.... pot gasi interpretari jurnalistice ca Chirtoaca va face coalitie cu Voronin.

Sunt sigur ca nu exista nicio declaratie, sau macar vreo propozitie rostita de vreun lider al PDM sau membru al acestui partid ca PD va colabora cu PCRM.

In plus, noi stim unde (PLDM) acum este Cuibasenco, directorul ziarului Vedomosti.

53

anticomunist ---> liberal
11 iulie 2009 3:05

Dl Culiuc, ceea ce urmeaza sunt niste replici la subiectul general al alegerilor si la cel special despre Lupu. Deci nu e propriu-zis o discutie "privind meritele relative ale PDM faţă de cele trei partide de opoziţie care au trecut de bariera electorală în aprilie.", pe care nu ati vrea sa o gazduiti pe blogul Dvs. Oricum, aveti toata puterea discretionara sa le calificati precum considerati, inclusiv si ca "relativ aberante". Cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc de gazduirea a asa gen de discutii pe blogul Dvs.

Here we go,

( Anunt ca-mi schimb nickul din ANTICOMUNIST in LIBERAL, nu pentru ca as fi neaparat liberal, dar tocmai pentru ca nu sunt DOAR "anti -PCRM" si ca nu-mi vad sensul existentei DOAR in a rezista contra acestor criminali. Deci in afara mesajului de anihilare a PCRM ca actor de decizie, mai am si altceva de spus. )

PRO :

42, ++++++++++. Cu o singura rezerva. Pozitia lui A.Culiuc este o pozitie a unui cetatean liber. El nu este un factor de decizie, precum de exemplu va fi Lupu cand va intra in Parlament si va vota pentru comunisti. Deci nu cred ca Culiuc printr-o pozitie civica de-a sa ar merita o "razbunare". Referitor la razbunare in general, cred :( ca nici in cazul lui Rosca, moldovenii n-o sa se "razbune". Nu suntem noi ceceni, blin, daca il citam pe
regretatul Nicolae Sulac (cu exceptia "blin")

45, alin.2 +++++++++. In plus, la faptul ca Oazu si Co ("bonusul placut") sunt departe pe lista, sa nu uitam ca la nevoia votarii unui candidat/proiect comunist/procomunist, komunistii vor avea nevoie de numai cateva, daca nu numai 1ul, de "voturi de aur", avand in vedere situatia cand in Parlament vor fi cel putin 4 partide si pentru ca cel putin teoretic riscul nevotarii presedintelui comunist va persista dupa 29 iulie. Si despre asta a scris chiar dl Culiuc !(nu am scop sa-l conving pe dl Culiuc, dar asa a venit vorba).

CONTRA :

44, Octavian, sunt de acord ca P de a schimba ceva in cazul lor ar fi mai mare. Dar, una - ca asta e dorinta ta (lucru plauzibil), si altceva - cum e posibil sa-i ai real pe PDM in loc de PCRM in Parlament? Acum, eu am in vedere, in perspectiva lui 29.07. Intrebare retorica desigur.

47, calm down, bro* (*sper, intrucat nowadays blogosfera moldava e plina de provocatorimea MAI si SIS). Sursa : unimedia, recentul off-line. Lupu a spus ca : 1. "nu voi vota un presedinte comunist." 2. "nu ma voi inainta ca presedinte, DACA komunistii vor avea 51-52 de mandate". Dumneata VREI sa ne lipsesti pe noi alegatorii fara dreptul de a interpreta, adica de a analiza si in general de a judeca. Te intreb, cu ce drept?
In primul rand, comportamentul tau la acest dialog cand incerci sa-ti pui "la perete" oponentii de discutie, cerandu-le nu DOAR "afirmatii concrete", dar si ca ele "sa-ti fie indicate" cu sursa lor, seamana la orice numai nu la unul democratic. Si ca sa nu ramana in gol cuvintele mele : te asemeni cu un comunist principal care tot timpul cere careva "probe concrete" (in cazul lui asta e paranoic in plus), neglijind ORICE argument ale adversarilor de discutie. Te las sa-l ghicesti.
In al 2lea rand, daca cumva te-ai referit numai la "anumite" interpretari "tendentioase", iti propun o interpretare, pe care daca vrei/poti incearca si o califica ca tendentioasa.
1. Nu neaparat LUPU personal va vota un presedinte comunist, ci altcineva din PDM propulsat in Parlament de racheta Lupu. Iar dupa asta Lupu va iesi si cu basma curata ca unicul care nu a votat sau a vota si el.
2. PDM s-a compromis pe 5 aprilie 2005. Asta nu e doar declaratie ci fapta implinita, sau se mai numeste precedent, la care au participat Diacov si altii din PDM. Din partea ta, de exemplu, sa ceri sa-ti prezint careva declaratii suplimentare in acest sens si inca acum, dupa 7 aprilie (!) este ca si cum m-ai considera de prea naiv, adica prost. Urât din partea ta.
3. Lupu in acest dialog nu a fost intrebat daca se va inainta el sau altcineva in calitate de candidat la presedintie
Dar cel mai important e ca : nu Corman, Popov si alti fii destoinici ai acestui neam ar fi unelte komuniste, ci Lupu - el sau/si numai alti cativa din PDM care ar fi de a ajuns pentru a vota pro-PCRM la momentul oportun.

La intrebarea ta despre AMN : sa fi venit el intr-unul din aceste partide SUDATE PRIN 3 IUNIE, era sa fie garantat ca se va tine liniei de rezistenta anticomunista deja afirmate. Daca facea ceva unilateral pro-comunist in cadrul ACESTOR partide - isi dadea arama pe fata. De asta (50, 51 +++++) Lupu nici nu a vrut in PLDM, daca e adevarat ca Filat i-a propus sa vina. Iar AMN de la inceput nu-l vroia pe Lupu, pentru ca e comunist.
Ceva inca : tocmai ca n-a venit intr-unul din aceste partide si demonstreaza ca e comunist. Sa fi vrut el sa faca un partid de centru si sa faca pace intr-un razboi politic (cata ipocrizie!) detasandu-se INTR-ADEVAR de PCRM , era OBLIGAT sa mearga la ANUME unul din cele 3 partide de opozitie. Asa :
1. era sa demonstreze o detasare nu numai formala dar si efectiva (si morala) de PCRM ;
2. Era sa-si spele imaginea de calau care dupa 7 aprilie ii invinuia de lovitura de stat si de vandalism organizat pe opozitia si pe PROTESTATARII PASNICI ;
3. Accepta ORICE LOC PE LISTA, dar nu nr.1 cu mofturi de presedinte;
4. La concret - era sa CONTRIBUIE la centrizarea a unuia din cele 3 partide de opozitie. Cititi Timpul din nu stiu ce data de dupa 3 iunie (daca e principial - vi-l gasesc eu), unde Tanase sugereaza o DEPLASARE spre CENTRU a lui PLDM si AMN, si situarea pe dreapta a lui PL. In general, aceste partide sunt TOATE de dreapta DOAR ACUM - cand se iveste sansa DEMOCRATIZARII ( NB! Is profund dezamagit de pozitia dlui CULIUC, care percepe politica actuala din MD cum ca deja ar permite rationamentele de luare a deciziilor à la "just politics" ). Si deci potentialul de CENTRU, repet sudat prin 3 iunie, le apartinea si le apartine celor 3 partide de opozitie care deja sunt in Parlament si deci au cele mai mari "sanse de izbanda", daca preluam unul din criteriile ale dlui Culiuc.
5. In lipsa acestora, "srategia lui Lupu" despre care vorbesti, sau mai bine spus "strategia - Lupu", NU POATE FI altceva decat miza de a rupe din electoratul liberalilor care in esenta lor nu sunt toti de dreapta, ci sunt toti anticomunisti, de a nimeri in Parlament. Metoda lui Lupu este foarte simpla dar nu si cinica:
intruchiparea unei idei "NOI" si "Transante" despre un partid de centru care sa aiba priza la moldoveni, dornici de SHOW-uri si EROI - i vsio eto SRAZU (si totul deodata)!
Referitor la penultimul tau alineat(47), ti-as cere si eu sursa, asa, ca sa fie reciproc si sa-ti ajute la imagine (no offence).

54

Victor
11 iulie 2009 12:30

@liberal
comentariul tau de sus contine un amalgam de idei sporadice, revolte si contraziceri. Probabil l-ai scris fie in graba, fie la nervi.
Sorry, dar una am inteles din comentariu - ca esti liberal, cu toate ca in Moldova noi nu avem nicun partid liberal veritabil.(Analizeaza statutul, activitatea politica, programele si platformele celor trei partide liberale si vei vedea ca ele sunt departe de ceea ce inseamna liberalism in sensul clasic al cuvintului). La noi liberalii sunt ca si comunistii, din punct de vedere a doctrinei si ideologiei politice......:)

55

liberal
11 iulie 2009 13:56

Nu,nu sunt adept al liberalismului. liberal - e doar un nick, asa si am scris :)
te inteleg ca nu vrei sa discuti - comentariul e prea lung - am apasat pe "Publica" in loc de "Preview" ; de altfel eram sa-l fac mult mai scurt.
Nu, nu erau nervi, ci un flux continuu de idei, pe care insa nu le-as numi contraziceri,pentru ca nu sunt. Daca sunt revolte - revolte argumentate sunt, deci acest scop a fost atins. Nici amalgam nu e, are structura, doar ca da, e prea lung. Se intampla.

56

zorrro.haiducu
11 iulie 2009 15:31

"... Astfel, programele economice reprezintă doar un factor pe care îmi bazez decizia..." !!!Eu nu pot sa cred Alexandru, NU-POT-SA-CRED!!! Tu chiar crezi ca au valoare scrierele partidelor facute grabit inaintea alegerilor?! Presupun ca iti vine greu sa intelegi la distanta, ca in Moldova exista PARTIA si cum zice ea asa scriu partidutele astea micute, pe deoparte si OPOZITIA schioapa pe de alta parte, la moment formata, doar din PL, PLDM, AMN. Celelalte PD-uri, UCM-PSD-uri, Ecologishti... sunt aspiratoare de voturi, care dupa repartizarea lui d'hondt daruiesc mandate comunistilor. Te rog tare mult sa mai faci o analiza, de data asta nu din PDF-uri, da' din situatia reala din tara. Suna-ti prietnii, colegii, care in fiecare zi vad tot felul de faradelegi si care inteleg, ca lupu' blana-si schimba, dar naravul nu prea.
P.S. sa intelegem cu totii, TREBUIESTE SA SCAPAM DE COMUNISTI!!! nu e un moft de-al meu, e o datorie a noastra!!! Altminteri seaca fintina patriotismului si nu ne va ramaine, decit sa ne luam torbusoara si ... trenu' spre migratie!

57

Victor
11 iulie 2009 17:16

Din comentariile de mai sus se vede ca la multi predomina latura emotiva si nicidecum latura rationala.

Dupa al doilea razboi mondial nemtii si francezii au ajuns la un consesn prin ratiune si nu prin emotii, faurind in comun ceea ce numim noi azi UE.

Dragi prieteni, politica nu se face prin emotii. Politica se face prin calcule rationale. Politica e ca si un tunel, unde trebuie sa gasesti iesirea prin toate mijloacele posibile, chiar recurgind uneori si la cele mai putin morale. Asta e arta politicului si asa se face peste tot. Cine e politician, intelege ce am eu in vedere.

Cu emotii, frustrari si amintiri nu faci marea politica. Marea politica presupune sa mergi si peste capete uneori. Aceste sunt conditiile politicului, aparute de secole. Daca nu maninci tu, pe tine te maninca.

Sa scapam acum de comunisti este imposibil, atit timp cit ei detin puterea in RM. De ei poti scapa doar sa-i farimitezi din interior. Eu cred, ca daca PD va izbuti sa se impuna, exista posibilitatea ca acest partid sa duca la dezagregarea PCRM-lui. Astfel, ar exitsa sansa ca in RM sa apara un partid social-democrat puternic, cel ce ar acoperi esicherul din stinga, centru-stinga.

Liberalii ar trebui sa se cncentreze cum sa se consolideze pe dreapta si centru-dreapta, dar nu sa atace tot ce misca.

58

Victor
11 iulie 2009 22:37

PD este mai prudent in atacuri fata de PCRM, doar cu scopul de a nu se deplasa spre dreapta si de a rupe de pe stinga. Dar, asta nu inseamna ca PD este pro-comunist. Scopul PDM este ca sa se rupa voturi de la PCRM si nu de la liberali. Pacat ca multi nu inteleg acest fapt

59

Cris
13 iulie 2009 9:48

Desigur fiecare voteaza cum il duce capul, cum stie si considera el ca este mai bine.
Pur si simplu nu pot sa inteleg nu numai pe Culiuc, dar si pe alti cunoscuti care si-au exprimat optiunea de vot...i-am crezut mai destepti, iar ei au inghitit momeala politica intocmai planului. Oh well...vom vedea ce va fi...
P.S.Alex, nu as fi atit de sigur ca PDM nu e PPCD de altdata.Vom trai si vom vedea
Succes in tot

60

regards
13 iulie 2009 12:28

@ A. Culiuc, sper să nu te superi pe afirmaţiile unui bătrîn, dar exagerezi şi ...... îţi dai prea multă importanţă. Nu e vorba de conspiracy theories, ci despre o simplă trăsătură omenească– dorinţa de a avea o bucată de carne în dinţi şi de a fi şefuleţ! Doar nu vei zice că ţi-e străin ceea ce e lumesc şi omenesc?

Refer. la criteriile de a vota.
Programul. De ce ai decis ca "programul vechi al PD a fost ucis?" Doar ai scris în primul post că PD "în genere nu are nici un fel de program economic". Deşi aici chiar ai dreptate. Lupu & Co nici nu vorbesc nimic despre programul şi măsuri economice. Acum ei umblă doar cu demagocii şi aberaţii despre consens, dialog, soluţii, să oprim războiul". – Deci pentru PD primul criteriu e zero sau mai jos.

Ok, mai departe. Invocai echipa. Serebrean si Nantoi. Dar ştii că ei au dispărut complet de la orizont? Depsre ei nu se aude nimic. Nu exclud că ei nu au susţinut venirea lui Lupu în PD, dar au fost înlăturaţi. Se pare ca e ei s-au distantat la jumatate - nici nu-i alunga public, ca sa nu supere pe o particica din electorat, dar nici nu-i atrag prea mult - ca sa nu super alte particele din electorat. Acesti doi domni, de altfel, onorabili si profesionisti,au ramas la acelasi nivel, nivel de decor, fara posibilitate de a influenta deciziile in PD. Vom vedea şi vom auzi la timpul potrivit.

Btw, hai sa trecem mai in detalii asupra calitatii echipelor politice. La noi domina perceptia falsa că există oameni universali, specialişti în totul ce tine de un domeniu. Daca e economist – atunci, vsio, acopera toata economia, şi micro şi macro, şi comerţ, şi PIB, ;i emport/export, şi finanţe, şi fiscal, şi credite, şi dobînzi, şi bănci, şi asigurări, etc. Dacă e diplomat, viso, e super specialist şi în relaţii cu estul, şi cu vestul, şi integrare europeană, şi Rusia cu CSI, şi KGB, şi GRU, şi FSB, şi CIA. Dacă e medic (in politică), atunci vsio, este şi dentist, şi chirurg, şi nevropatolog, şi dermatolog, şi veterinar.

Pt mine nu e impresionant deloc că în PDM sunt 3 mari economişiti. Fiecare dintre ei sunt nişte economişti de uz general, un produs clasic al Ministerului Economiei din Moldova, care se de toate cîte olecuţîcî, dar niciodată nu intră în esenţă. Unde-s specialiştii în finanţe, bănci, asigurări, fisc? Doar nu eşti atit de naiv să crezi la modul serios că talentul celor 3 economişi poate acoperi aceste domenii?

Aşa e şi cu celelalte domenii (social, relaţii externe), alături de economie. Aşa că şi în PD echipa e departe de nota zece. Poate un cinci-şase, tras de coadă, şi doar din motivul, că în comparaţie cu Dodonov, Lazăr chiar este super...

"Faptul că o declaraţie inofensivă („votez partidul X”) a trezit atâtea discuţii" – pe puţin ar durea în cot că cineva va vota zaLupu. Mulţi însă presupun că aceste voturi se vor duce direct la PCRM... şi asta deranjează. Doar gîndul că vor mai fi cîţiva ani de communism e greţos. Poate ai fi înţeles aceasta dacă locuiai aici toţi aceşti ani. Poate ai fi înţeles că nu e un joc - "poate e calul troian, poate nu" - ci e o luptă pe viaţă şi pe moarte

"ura personală a lui Urechean faţă de Voronin" – ???????????? Alex, mă miri prin scrieri în stilul Moldovei Suverane şi a mass-media din aceeaşi gaşcă.

@ liberal, de unde ai luat că răzbunarea înseamnă a fi şi a acţiona ca cecenii?! Răzbunare = vom ignora acest site şi vom ignora o persoană pentru care aveam anumite speranţe.

61

liberal
13 iulie 2009 13:30

@regards
nu am spus ca trebuie "sa fim si sa actionam ca cecenii". Doamne fereste! Daca si Dvs aveti tentatia sa interpretati in asa mod, atunci ce sa mai zicem de comunisti - ei sunt pur si simplu datori sa purceada la manipulari si dezinformari!
Comparatia cu cecenii se datoreaza exclusiv cantecului lui N.Sulac, in care el deplora la un moment dat lipsa a cel putin 10 ceceni printre moldoveni. Comparandu-ne cu cecenii, se regreta lipsa de verticalism national, de coeziune nationala... Aceasta comparatie/metafora are menirea sa ne faca mai buni (!), dar nu sa ne indrepte in extreme, razboi, terorism etc.
Sa ignoram acest site? Ar fi o extrema. EU cred ca problema noastra anume si e ca "ne punem anumite (sau prea multe) sperante" in cineva, fie el de-a nostru sau din exterior. Un HERO care o sa vina si o sa ne faca totul, i vsio srazu!
Or, daca nu pozitia ...neasteptata a dlui Culiuc, toate aceste discutii in contradictoriu nu se intamplau aici pe site. Vivat democratie!

62

Cris
13 iulie 2009 17:27

Referitor la #58...
Nici nu neg.Lupu ia voturi de la comunisti...asa, nu mute TARE, iar comunistii dupa alegeri au motiv de ce au acumulat la alegerile acestea mai putin...tipa Lupu le-a "furat" nu ca data trecuta au facut "perebor". Iar dupa alegeri Lupu, pacificatorul, gaseste limba comuna cu Voronin asa cum a si fost tot timpul.
Una e cert: o persoana cu verticalitate, care are creier si se respecta...nu voteaza si sustine pe cineva care ori a lins, ori va linge curul la altii.Punct

63

Andrian T
13 iulie 2009 18:08

Te respectam candva...
dar eshti kam prost.
pe asha timpuri tu arunci moneda? adica pui antrebarea vor creshte copiii mei an aceleashi circumstante si aceleashi preconditii de conservare a personalitatii precum au crescut parintii mei sau nu... shi tu dai un raspuns mai prost ca botu - ala macar face o mica analiza.
Asculta ancoa - daca ai pik de respect pentru tzara an care te-ai nascut, ai tacea si ai ascunde atitudinea ta de fraier... de ala din Harvard. te rog frumos sa stai acolo, noi avem juma de tzara de astea cu loteria... ajung pe la tele/ziare si devin eroi ai natiunii... atzi doresc antzelepciune... deoarece evident duci o mare lipsa de ea.
Salut

64

Alexandru Culiuc
13 iulie 2009 18:53

Cu multă poftă am citit ultimele 20-30 comentarii. Nu că mi-ar păsa de ce crede un grup de anonimi de alegerea mea (sau de mine în general). Dar mă amuză nespus că cuiva îi pasă atât de mult de alegerea mea politică (alegerea unei persoane pe care nici măcar nu o cunosc personal), şi, cel mai nostim, consideră că poziţia lor anonimă despre respectiva alegere este interesantă mie sau publicului larg. Las toate comentariile intacte. Chiar dacă aş încerca dinadins, nu aş putea demonstra mai clar că Moldova trece printr-o perioadă de isterie, în care noţiuni elementare ca privacy, drept la opinie şi decenţă umană au fost aruncate peste fereastră. Te supără că votul meu ar putea ajunge în buzunarul comuniştilor? Te-ai decepţionat de inteligenţa/motivaţia/verticalitatea mea? Ţi-i scârbă că ai citit culiuc.com timp de câţiva ani? Apoi organizează o seanţă de voodoo să mă oprească să votez PDM pe 29, anunţă un flash-mob în centrul oraşului „Culiuc, nu vota PDM!”, emigrează din ţara care naşte idioţi care votează „nu cum trebuie” sau, în final, împuşcă-te de scârbă. Dar să nu crezi că cuiva îi pasă.