Alexandru Culiuc

20 august 2009

De ce Culiuc.com îşi schimbă formatul?

Mai demult am anunţat că închei să elucidez pe Culiuc.com subiecte economice şi de politici publice ce ţin de Moldova (sau de oricare alte ţări). Unii au început să speculeze cauza. Acum pot să dau un răspuns cât se poate de concret şi exhaustiv.

Răspunsul poate fi găsit în N-rules:

N-5. Except with the express authorization of the Managing Director, persons on the staff of the Fund may not, during their term of service: (i) publish, cause to be published, or assist in the publication of any book, pamphlet, article, letter, or other document relating to the policies or activities of the Fund or to any national political questions; or (ii) deliver any speech, lecture, or broadcast, or grant any press interview on such policies, activities, or questions.
Adopted September 25, 1946, amended June 22, 1979

Despre ce voi scrie acum când am închis principalul subiect al ultimilor patru ani? [Da, Culiuc.com are bine peste patru ani.] În primul rând fotografie turistică (se pare că voi avea mai multe oportunităţi fotografice în Africa), câteva eseuri fotografice de tipul ăsta, posibil impresii personale despre unele gadgeturi şi sfaturi referitor la echipamentul fotografic. Posibil un compartiment separat dedicat muzicii. Mai vedem. Idei sunt, timp mai puţin…

Publicat: 20 august 2009 5:43

Categorii: Personal

Taguri: ,

Comentarii (30)

1

Constantin
20 august 2009 8:11

Salut,
la IMF vei fi responsabil de un cerc restrans de tari / o tara anume sau vei face ceva "general"? In other words, vei avea vreo influenta asupra politicii IMF in Moldova?
Felicitari!

2

Turist
20 august 2009 9:38

Foarte bine ca vei continua cu fotografii turistice :) apreciez acest lucru.

3

NC
20 august 2009 11:49

Felicitari!

4

Cris
20 august 2009 12:26

Felicitari desigur. Eu chiar ma bucur de noul format al site-lui.Sper sa gasesti timp sa public mai des ca acum.
Succes in tot

5

stranum53
20 august 2009 12:43

mi se pare o decizie bună. voi continua să urmăresc blogul.

mult succes.

6

Adrian
20 august 2009 20:10

Eeeeeiii!!!
Asa nu-i interesant!!!
CE LA URMA URMEI tu nu te poti deghiza in altcineva???
Scrie sub un alt nick si gata! Principalul sa fie un AREA for debates, because personally I come here because I like the people who are coming to debate topics.
Eu vreau mai multe: teme de economics si Politica (indiferent daca in Moldova sau in alta parte). Principalul p/u mine e sa fie cit mai multi bloggeri care sa gindeasca, sa scrie, sa ma contrazica... dupa aia sa mai facem schimb de mesaje fierbinti.. asta da! :)
Dar la Pictures and Music ce poti face??? Vei pierde pur si simplu bloggerii ce-mi sunt mie interesanti!

7

vitalie
20 august 2009 23:37

...Chiar aştept să-ţi văd textele atunci când veţi avea şi un bebeluş.

8

Omniscient
20 august 2009 23:50

Vitalie :) uite taman la tine ma gindeam...
bucuros sa te vad! :)) Serios, demult nu m-am contrat cu nimeni :)))
cind facem urmatoarele "posts of flames" ? :)
iti dau voie sa alegi culoarea (cu albele sau cu negrele) , gasim poate si un forum pe undeva, sa nu-i facem lui Alexandru bardac.

9

liberal
21 august 2009 17:40

oaaau : IMF. kruta. bafta tie acolo! Ooh La La!!!

10

Vitalie
23 august 2009 18:09

Personal am intrat aici absolut intamplator primind, acum o luna, o recomandare de la un om care-l respect.
Anume un acea perioada aveau loc electoralele repetate/anticipate in Moldova, fapt care a determinat subiectele disputelor. In orice caz mi-a placut sa aud/vad opiniile participantilor. Din pacate nu sint un cunoscator al artelor dar oricum am sa mai vizitez pagina.
Ii urez mult succes lui Alexandru, cred ca nu i-a fost usor pana acum si cu siguranta ii va fi mai greu inainte. Important este sa-i fie interesant si motivant. In acest context sper ca au sa fie restartate si relatiile Moldova-FMI, econimia noastra are mare nevoie de implicarea FMI la etapa actuala.
La toti vizitatorii sa gaseasca aici ceia ce cauta si in continuare pagina sa fie locul unor discutii pe cat de largi pe atat de civilizate si inteligente.
Mult noroc.

11

nicu
24 august 2009 21:55

felicitari :)

lanseaza un bloc economic-politic-social anonim :)

12

Alexandru Culiuc
24 august 2009 22:18

Blog anonim, zici... Nu pot Nicu. In primul rind -- that wouldn't be right, in al doilea -- stilul meu de scriere este relativ specific, asa ca anonimatul ar fi unul foarte si foarte relativ.

13

Vitalie
25 august 2009 8:49

Vizavi de anonimat - am impresia ca este o mostenire de-a noastra cauzata de viciile care ne domina societatea. In masa nu gandim sinestatator si liber, opinia oamenilor nostri este formata sub presiunile asa-numitilor "formatori de opinii fie TV, fie ziarele, radioul etc. O alta patura in analiza si luarea deciziilor sint egoisti adanci: vad tot negativul din jur dar nu recunosc ca si ei au o cota de culpa in existenta lui. Trei - sintem extremisti dupa modul de gandire. Extremismul moldovenilor de azi este cauzat in mare parte de saracia care domina Moldova, totodata avand exemple de o "alta viata" foarte aproape, in UE. Ne dorim sa "sarim" din saracia noastra in civilizatia lor neintelegand ca mai intai de toate urmeaza sa ajungem la nivelul lor cultural-spiritual. Tinerii nostri, care considera corect sa dea mita pentru a trece examenele in sesiune nu-si pun intrebarea pe cat de legala este o asa actiune si ce specialisti o sa iasa din ei. Activand la negru pe una din pieti, neachitand taxele la stat si necontribuind la dezvoltarea lui, toti cer sa le fie achitate pensii, contributii sociale, facilitati, sa existe gradinite si invatamant gratuite, sa fie costul calatoriei cu troleul unul ieftin, sa avem drumuri bune etc.
Cred eu ca totul trebuie sa inceapa aici, in fiecare familie aparte, in fiecare cap.
Sa muncesti nu este rusinos, dar tinerii de azi prefera sa mai telefoneze odata la parinti pentru a cere bani si au sa refuze cand o sa le oferiti sa castige o suta doua de lei pentru 1 ora de munca mai grea. Astfel ei paraziteaza parintii, apoi incep sa paraziteze societatea. Sa caute loc de munca f/bine platit, unde sa le mai pice ceva pe alaturi, si sa nu necesite eforturi mari. In caz contrar ei zic ca pe ei ii impune statul sa plece in cautarea norocului in UE. Asta este o lipsa de disciplina la nivel personal, ei nu sint gata sa inceapa de la zero pentru a se dezvolta si creste ulterior. Ambitii multe si fara o baza sub ele.
Sa pornim de la noi, fiecare in parte. Sa nu cautam motive sa nu facem ceva, sa gasim posibilitati de a realiza. Sa investim in capacitatile noastre, sa dovedim ca avem potential si randament concurabile. Si atunci nu o sa mai apara necesitatea de a pleca in masa pentru a castiga 1500 euro lunar in afara. Acesti bani ii castigi si in Moldova oficial, doar ca taxele iti iau vreo 550. Si Dumnezeu cu ele, asa trebuie. Fiind sanatosi/abili trebuie sa constientizam ca avem obligatii fata de statul in care activam. Decat sa-i oferim cersetorului 1 leu (aparand ca mare mecenat) mai bine ne achitam taxele, intretinerea lui cazand in sarcina statului.
Subiectul poate fi dezvoltat mai pe larg dar in linii generale am spus ceia ce am dorit, sper sa fiu si inteles.
Pe aceasta pagina am intalnit oameni interesanti si cred ca ne vom mai intalni pe viitor in cadrul unor schimburi de opinii reciproc utile.
Toate astea vizavi de pozitionarea tematica a blog -ului. O discutie bine moderata poate avea loc oriunde si fara a cauza discomfort celor neinteresati.

14

Artur
26 august 2009 11:31

Interesant mod de a anunta angajarea la FMI :) Mult succes si sper sa poti contribui pe viitor si la dezvoltarea Moldovei nu numai a tarilor din Africa!

15

anonim
26 august 2009 13:39

da, ce coincidenta:
1. Culiuc se lasa de blog
2. Zvon prin targ: Voronin se gandeste sa se lase de politica si sa se angajeze director de scoala in satul sau de bastina (Corjovo)!

16

liberal
26 august 2009 21:06

cum canta P.Stratan : "eu nisci nu pot inchipui cum as putea sa-mi inchipui" cat de interesanta ar fi fost discutia despre acest document http://www.unimedia.md/docs/gov_2001_2009.ppt pe acest blog. Ei, dar daca-i IMF - ii IMF, n-ai ce-i face...

17

serj
26 august 2009 21:11

E strict cu rules-urile la americani...

Multumesc pentru comentariile si opiniile economice si politice oferite pina acum.

18

Val
30 august 2009 20:36

Felicitari! Acum avem retea de moldoveni peste tot: IMF, World Bank, institutii europene, EBRD, think tankuri... ramine sa ne sinergizam eforturile si sa facem impreuna ceva de folos pentru tara...

19

Vitalie
31 august 2009 12:06

Suna perfect - greu de realizat. Sa nu uitam ca meritul pentru ca au ajuns (unii compatrioti de-ai nostri) sa fie angajati in organisme importante internationale le apartine lor. Rareori statul/tara i-a ajutat. Mai departe - nu poti face bine fortat. RM a avut si are in continuare sanse se beneficieze de diverse suporturi de la FMI, Banca Mondiala, BERD s.a. dar foarte putine au ajuns sa fie realizate. Care au fost realizate au aratat rezulate nu tocmai bune.
Sa incepem de pe loc: de la responsabilitatea care trebuie sa ne caracterizeze atitudinea fata de acest stat nu doar atunci cand trebuie sa ni se ofere ceva dar indeosebi atunci cand trebuie sa ne onoram noi obligatiile fata de el.
Cred ca putini sint acei care cu mana pe inima pot sa afirme ca totdeauna au fost si sint corecti fata de stat, respectand legile, inclusiv codul fiscal. Stim doar a cere: sa ni se ofere posibilitati, facilitati, suporturi, iar atunci cand ajungem sa realizam ceva preferam sa actionam la negru.
Sintem o adunatura pestrita, neinvatat si needucata in cea mai mare parte. Lipsa de bun simt de caracterizeaza in masa.
Nu este totul atat de rau - doar trebuie sa incepem sa ne atarnam unul fata de altul, si fata de tara inlusiv, asa cum ne-ar placea sa fim tratati insine.
Sint sigur ca putem solutiona toate problemele cu cadre din interior dar numai conjugandu-ne eforturile. Atunci intradevar o sa ne poata ajuta si cei care, ca Alexandru, activeaza in structurile financiare internationale.
Mult noroc si succes atat noua cat si lor.

20

ryunoske
1 septembrie 2009 11:26

Mie dacă îmi place să fac ceva - eu fac, iar insultele aduse de cei din jur e ultimul lucru care mă interesează. Nuştiu dacă e bine că te-ai lăsat de analize politice şi economice, pentru că asta presupun că e ceea ce îţi place să faci.

21

Alexandru Culiuc
2 septembrie 2009 1:51

ryunoske (#20), dumneata in genere ai citit ce am scris in textul postarii? Sau lasi comentarii doar de dragul linkului la propriul site?

22

ion
3 septembrie 2009 11:05

Felicitari! Ai dreptate, daca o faci anonim oricum e breaking the rules si nu ar fi corect, nu neaparat din cauza ca "urmele" lasate pe net duc inevitabil la cel care le-a lasat. In general nu e bine sa dai motive de a fi considerat un neprofesionist, indiferent daca esti la inceputul sau sfarsitul carierei. Bafta!

23

Adrian
5 septembrie 2009 18:56

Vitalie says: " Extremismul moldovenilor de azi este cauzat in mare parte de saracia care domina Moldova, totodata avand exemple de o "alta viata" foarte aproape, in UE. Ne dorim sa "sarim" din saracia noastra in civilizatia lor neintelegand ca mai intai de toate urmeaza sa ajungem la nivelul lor cultural-spiritual."
...Aha!!! "Nivel Cultural-Spiritual" That is our problem, iaka cum de eu nu m-am pricept mai inainte, Vitalie?! Moldovenii nu au nivel "cultural-spiritual" :)) Mai Ales spiritual nu avem nimic... What would you recommend to aleviate this problem, Vitalie??? Should we talk more to your friend Mr. Jesus? He can defenitely help us, I've heared his daddy knows EVERYTHING :) (except how to make more money)

"Tinerii nostri, care considera corect sa dea mita pentru a trece examenele in sesiune nu-si pun intrebarea pe cat de legala este o asa actiune si ce specialisti o sa iasa din ei"
Oh REALLY??? :) While studying in Moldova I've seen a lot of colleagues of mine who were trying to bribe the professor to pass an exam. Most of them VERY smart individuals actually. You see, in Economics there is such a notion of "self interest"... if it's both in the interest of the student and the professor to exchange money for passing an exam, then YOU SHOULD EXPECT SO to happen!
When the professor is willing to to earn a little bit more, he will engage into practices that will encourage bribery! Activities such as DICTATING THE ENTIRE CLASS "Conspectul!!!" is a good example. Not ONLY this is BOOORING, it gives you almost NO NEW INFORMATION AT ALL! Especially for smarter individuals, like my friends, who could transform time into money, these CONSPECTS were especially COSTLY! They were much better off by simply hearing once the main conclusions that have practical value rather than by sitting there 1h30min to hear a sheep baa. Some Professors in Moldova get bribed because their actions TRIGGER exactly that! Professors who teach in moldova because they enjoy it (and earn money elesewhere) are not bribed almost at all! How do you explain that from "bad students" perspective??? Another fact, when new individuals come to the faculty and they TRY new methods: like obvious ones of putting the materials on-line available to anyone and trying to explain it during the class, they get a lot of harassment from the older professors. Why? because it's not in the interest of older professors to do such things, and according to "self interest' behaviour", you should have expected it in the first place.

24

werner
12 septembrie 2009 2:59

felicitari pentru blog domnului Culiuc un adevarat reprezentat al clasei tinerilor talentati din Moldova. Odata cu schimbarea regimului politic din MD putem vorbi acum mai liber si mai sincer despre republica noastra ,da e timpul sa reinviem Moldova si sa o aducem pe drumul cel bun adica in Uniunea Europeana poate schimbarea trebuia sa aiba loc in 2005 sau chiar 2000 dar asta e nici acum nu este tarziu, macar putem vorbi mai liber despre patria noastra. Sa speram ca treburile vor merge inspre bine si avem nevoie de cat mai multi tineri instruiti de seama domnului Culiuc. Sincere Felicitari si salutari din Linz,Austria. :D

25

nicu
13 septembrie 2009 13:41

Sandu, nu e mare chestie cu blogul anonim. atata timp cat te dai cu parerea fara a divulga informatie sensibila pe care o afli de la jobul IMF - nu cred ca e o problema sa te dai cu parerea pe subiecte legate de moldova etc. vezi aceasta poveste cu blogul anonim al unui politist britanic nightjack http://www.guardian.co.uk/politics/2009/jun/17/police-blogging

mi-aduc aminte si de o carte "imperial hubris" - semnata de "ANONYMOUS" (chiar asa se si vindea in magazine). scrisa de un agent CIA. sunt sigur ca sute de oameni stiau cine este el inainte de divulgarea numelui. chiar mai mult - CIA verificase cartea inainte de publicare pentru ca aceasta sa nu divulge careva secrete. http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Hubris

si aceasta carte 'l'improbable abkhazie' este scrisa de un oficial dintr-o organizatie internationala europeana. tinand cont de faptul ca numarul de experti pe abhazia este foarte limitat - practic toata lumea stie care cunoaste bine aceasta regiune -stie cine este acest oficial. chiar si in prefata cartii scrie ca este "oficial" si ca semneaza cu pseudonim.
http://www.evene.fr/livres/livre/leon-colm-improbable-abkhazie-38370.php

mai vezi si recenta carte probabil scrisa de unul dintre cei mai influenti oficiali rusi vladislav surkov
http://www.infox.ru/afisha/book/2009/08/13/Surkov_izdal_roman_o.phtml


deci publicatiile semnate cu alt nume nu sunt o raritate pentru oficialli care au ce spune si in afara propriului domeniu de expertiza definit in terms of reference si job description. mai mult, si nightjack si anonymous au scris despre subiecte legate de propriul job. atunci cand scrii ceva in calitatea unui angajat al unei institutii oficiale - conteaza nu atat faptul ca NU esti recunoscut pentru stilul in care scrii, cat faptul ca numele tau nu apare nicaieri si prin urmare nu poate fi atribuit institutiei pe care o reprezinti. deci e ok sa scrii atata timp cat acest lucru nu afecteaza reputatia fmi, chiar daca 50-100-200 de oameni 'banuiesc' cine este autorul.

26

Vitalie
13 septembrie 2009 21:33

Adrian (#23). Avantajul suprem al legilor democratice este dreptul/posibilitatea de a avea si anunta propria opinie vizavi de un oarecare subiect.
Perfect, eu si tu avem o asa opinie. Sint diferite, si asta tot este perfect.
In momentul in care ai dorinta sa ma convingi ca anume tu ai dreptate nu ai decat sa utilizezi toate argumentele de care dispui, si neaparat tactul.
Argumente la tine nu am gasit, faptul ca cei care dau de obicei mita ulterior devin oameni tari nu este cazul nostru. Moldovenii tineri din pacate numai asta au si invatat - ca anumite intrebari pot fi solutionate prin acest intermediu. Fara a-si asuma suportarea cheltuielilor, fara a face calculele care dovedesc oportunitatea, fara a face concluzii. De fapt dau mita pentru ca sint lenosi si nu au chef sa se incordeze.
Toti noi mituim in procesul de activitate, in particular eu. Doar ca eu folosesc acest instrument constient si calculat pentru solutionarea problemelor curente, si atunci cand il folosesc cheltuielile imi apartin si in rezultat obtin un oarecare rezultat economic.
Deci majoritatea celor care folosesc azi mita pentru depasirea anumitor bariere o fac nu din necesitatea reala ci in rezultatul iresponsabiltatii lor personale. Clar nu sint viitorii genii de afaceri. Paraziteaza parintii, orbiti de dragostea paterna, apoi urmeaza sa paraziteze societatea.
Cat priveste tactul - mesajul tau are un caracter agresiv, cu tenta de atac. Nu este cazul si locul.
Cand ajungem la continutul "cultural-spiritual" din nou nu sint de acord cu tine. Situatia este proasta dar nu intratat.
Sa nu uitam ca acest continut nici in timpuri bune nu este unul de mase. Actualmente masele sint "falmande" si respectiv au alte prioritati. Dar purtatorii au fost si sint, doar trebuie sa fie sustinuti.
Din fericire cunosc multi oameni demni de tot respectul aici, in Moldova, si anume existenta lor ma face cu curaj sa privesc inainte.
Clasa profesorala din Moldova are multi din cei care i-ai descris tu, dar exista si multi oameni de bun simt. Sa nu generalizam deci, astfel insultandu-i.
Cred ca urmeaza sa avem un sir de schimbari a sistemului de valori in care traim. Si sa incepem de la sine.
Succese la toti.

27

Lucifer Ultionis
14 septembrie 2009 3:07

Hey Werner! :)
Ich wusste nicht das du Probleme um frei zu reden uber die Commies hattest. Leider ist die Redefreiheit auf diese seite auch nich immer akzeptiert. Aber, na ja.. :)
Und was machst du eigentlich in Linz?


VITALIE!!! :))
"Clasa profesorala din Moldova are multi din cei care i-ai descris tu, dar exista si multi oameni de bun simt. Sa nu generalizam deci"
Nimeni nu spune ca intr-o padure uscata nu gasesti crengi vii (adapted for RofM.)
Mesajul a fost altul: Profesorul, avind un anumit interes, aplica strategia care-i maximizeaza obiectivul. Presupunerea este ca profesorul e rational si-si maximizeaza utilitatea sa. Fiecare profesor cu functia utilitatii sale! Nimeni aici nu generalizeaza. Eu de la inceput am spus ca cunosc profi care predau p/u ca le place, ei avind salarii destul de mari in sectorul privat. (unii mai mult de $50k)
Tactul: fiecare vede tactul in felul sau. Atacurile nu sunt asupra ta ci asupra ideilor tale, care in opinia mea sunt prea superficiale intrucit tu vezi problema: "elevii dau mita" impreuna cu raspunsul care p/u tine e foarte evident: "moldovenii is dobitoci, is lenosi, scurg bani din parinti etc". Probabil tu si sa ai dreptate ... ipoteza ta tot are o anumita doza probabilistica de a fi scenariul adevarat. (Doar ca probabilitatea asta e foarte mica in opinia mea :) Asta e la fel cum ai spune: "Moldovenii is dobitoci p/u ca nu au cultura" Dar de ce nu au cultura? "P/u ca-s dobitoci" )
Acum presupunerile mele, bazate pe observatiile mele empirice sezizate atit in Moldova cid si in alte parti:
Eu personal NU presupun ca moldovenii sunt mai lenosi decit europenii/americanii sau mai putin inteligenti. NU presupun NICI ca Moldovenii scurg bani din parintii lor mai mult decit aceeiasi elvetiei (ma refer CHIAR la transferul de bani RELATIV cu veniturile parintilor!!! de sume absolute nici nu e cazul sa comparam :) ) Nu presupun nici ca Moldovenii dau mita cu inima usoara.
Eu presupun ca o mare parte din mita care i se propune profesorilor sau rectorilor e conditionata de actiunile si politicile duse chiar de ei si daca pui oricare alta nationalitate in sistemul nostru rezultatul va fi mai mult sau mai putin acelasi ca si la moldoveni.
Daca presupunerea ta Vitalie ar fi corecta, si darea mitei este conditionata de capacitatile studentului atunci noi nu ar trebui sa sezisam o schimbare a numarului persoanelor care propun mita la profii care mai au o sluja pe linga faptul ca predau fata de profii care nu au alt post in afara de predarea lectiilor la universitati. CORECT? (pleaase make sure you understand why this would be the case)
Din evidenta colectata de mine despre profii care predau din placere, iti pot spune ca nu cunosc nici o persoana care sa fi frecventat lectiile si sa fi propus mita.
Inca vreau sa te informez ca obiectele predate de profii ce predau din placere sunt MULT mai complexe si ca studentii nu sunt informati cu posturile si salariile aditionale ale cestor profesori.

OK Vitalie... Lumineaza-ma, CUM explici tu ca acceeasi elevi la Cursul X dau mita p/u ca corespund conform criteriilor tale de lenosi si prosti, si la Cursul Y ei sunt in stare sa asimileze materia si fara nici un fel de mita pot sustine examenele si inca cu NOTE BUNE!?!?? Oare nu-i un fel de paradox? :)
Well... eu nu cred in paradoxuri sau minuni.. si nici in spiritualitatea mentionata de tine :)
Probabil Vitalie, mai sunt si alte nuante interesante care nu sunt asa usor observabile daca presupunem din start ca moldovenii-s prosti din natura :)

printre altele,
Citi ani ai tu Vitalie? Cind ai terminat facultatea? Si unde-ai invatat?
scrie-mi pe email daca doresti: lucifer.ultionis@gmail.com

28

Vitalie
14 septembrie 2009 13:43

Lucifer, am impresia ca vorbim limbi diferite, turnam din gol in desert. Sau poate ca ne exprimam gandurile atat de complicat ca nu sintem intelesi.
Mi se pare ca la fiecare subiect ai tendinta de a prezenta lucrurile cu o doza mare de extremitate.
Sint profesori buni si nu prea, este firesc si cu asta sintem ambii de acord.
Vizavi de calitatea tinerilor chiar nu vad legatura intre problemele enuntate de mine si raspunsul tau.
Am scris parerea mea ca saracia din Moldova a cauzat, printre multe altele, aparitia copiilor crescuti fara suficienta atentie din partea parintilor. Ei, parinitii, fiind plecati sau pe loc dar preocupati doar de asigurarea familiei nu acorda atentia necesara copiilor.
Aici sint multe de spus si nu este simplu de formulat intrun mesaj scurt totul.
Esenta este ca tinerii (o mare parte din ei) nu vad rost in primirea unor studii calitative, nu constientizeaza ca la aceasta perioada ei urmeaza sa faca cele mai mari "investitii" in sine pentru ca in viitor pe baza lor sa faca saltul calitativ in cresterea personala. Au scopuri materiale bine definite dar fara a avea calea de realizare a lor.
In sfarsit, simt ca nu reusesc sa incadrez idea intrun mesaj scurt. Dupa mine este necesar sa se lucreze cu copiii in familie, atunci cand merg la scoala sa stie ca profesorul trebuie respectat (nu sa vorbeasca in timpul orelor la telefon) si asupra la asta urmeaza sa insiste parintii, sa-si formeze baza de cunostinte la facultate si sa fie gata sa obtina ce-si doreste printrun concurs continuu de activitate. Cadrul culturii comportamentului nu le limiteaza deloc istetimea, ba dimpotriva. Moldovenii nu sint prosti din natura, nu inteleg care fraza de a mea te-a facut sa concluzionezi asta. Altceva e ca o suma de factori actioneaza degradant asupra generatiei tinere de la noi, asta da.
Nu te pot "lumina", pe simplu motiv ca nu sint suficient de luminat singur.
Cat priveste varsta si facultatea care am facut-o: sint "vechi" deja, am 35 de ani, doi copiii-liceieni, am facut "Urbanistica si Arhitectura" la UTM.
Poate mai tarziu revenim la subiect dar mai intai sa ne formulam clar gandurile.

29

Lucifer Ultionis
14 septembrie 2009 19:21

Valeriu, La o initlnire cu Voronin un student a intrebat ce se va intreprinde p/u a contracara coruptia in universitati , la care Voronin a raspuns: "Nu dati mita profesorilor si problema e rezolvata" (Toti studentii aplauda furtunos) "Asta voi nu stati in biblioteca si nu invatati si dati mita profilor, prin urmare e problema voastra! puneti mina pe carte!" La care stundentii iar au inceput sa-l aplaudeze furtunos pe Voronin! Ce parere ai tu Vitalie depsre aplauzele studentilor care impartasesc de minune opinia ta precum ca ei nu-si dau silinta si nu depun efortul necesar p/u a invata? Evinde nu "investesc" necesar in studii...
Well... Valerie, eu si pe problema asta o vad ca fiind endogena si determinata in mare parte de profii universitari si nu de studentii care pina si in ziua de astazi cred ca cea mai mare problema a rectorilor este imbunatatirea calitatii studiilor.

Vitalie, eu ma bucur ca cel putin acum esti dispus sa analizezi moldoveanul ca neavind un IQ mai scazut decit un european.
(IQ-ul printre altele e cam acelasi in toate tarile, e interesant faptul ca doar Ciuccii din Siberia au un IQ putin mai RIDICAT decit media mondiala... chiar daca in URSS toti faceau misto de ei ...)

Acum sa trecem la cultura: sau mai bine zis "comportamenul" studentilor.
E bine ca ai inceput sa aduci si niste argumente: "plecarea parintilor peste hotare, insuficienta atentiei parintesti". Argumentele, in opinia mea, par plauzibile si parca intuitiv explica comportamentul (ne)adecvat al studentilor. OK, dar cit de relevant e acest lucru cind il comparam cu americanii, care la 18 ani pleaca sa locuiasca on-campus vazindu-si parintii odata la 6 luni.

Caatare, acest argument de "insuficienta atentiei parintesti" e confirmat si in unele experimente sociale (Abecedarian Program din NC sau Project Star) dar ei au gasit rezultate semnificative doar la copiii de virsta prescolara.

Pe de alta parte, eu nu cred ca asta este cel mai important factor de a explica motivatia mituirii si coruptiei in sistemul educational superior in Moldova.
De ce atunci mituirea apare preponderent doar in Universitati si in scoli rata mituirii e relativ mica? Cum se intimpla atunci ca elevii din cl. a XII-a peste vara se metamorfozeaza in cea mai infloritoare sursa de mituire in societate. Si de ce in alte tari fenomenul asta nu e asa de vivid?
Faptul ca la un elev la obiectul X insuseste materialul si la obiectul Y e nevoit sa dea mita contravine logicii de lenos si indica clar ca problema nu e in stundet.
Chestia ca stundetul nu depune efortul necesar in timpul studentiei NU E RASPUNSUL la problema calitatii joase a absolventilor, dar E CHIAR INTREBAREA la care trebuie de gasit raspuns.
Si raspunsul nu e NICI Cultura, Nici IQ-ul si Nici lipsa parintilor dupa cum ti-am aratat :)
In my opinion:
O buna parte din lipsa motivatiei (cea mai mare parte) poate fi explicata de interesele profesorului reprezentativ in Republica Moldova. Exemplu, inchipuieti ca tu esti prof si ai salariu doar 3000 lei. Mai ai si un program indicat de la Decanat. Mai mai multe metode ca studentii sa insuseasca acest material. (Metoda A, B, C)... Cu cit tu depui mai mult efort, cu atit studentii trebuie sa depuna un efort mai putin de a ajunge la rezultat.
Cu cit un student depune mai putin efort, cu atit probabilitatea de ati propune mita SCADE!
Pe de alta parte daca depui prea putin efort, atunci studentii pot protesta: fugind organizat de la lectii! :) dupa care cerind de la Decanat dreptul de a le fi cadonata nota la obiectul respectiv intrucit proful e aiurea.
Did you get my point?

30

Alexandru Culiuc
14 septembrie 2009 21:13

Lucifer/Adrian si Vitalie, nu e vinovat profesorul mai mult decat studentul sau invers -- fiecare isi maximizeaza utilitatea in cadrul constringerilor existente. Cat de banal n-ar suna, vinovat este sistemul. Spre exemplu hotararea 434 a redus la zero competitia dintre institutiile de invatamint superior, si universitatile n-au motiv sa sporeasca calitatea studiilor, sa atraga studentii mai buni, sa combata coruptia, etc. Recent am auzit de noi "inovatii" lansate de respectivul minister.

In short, people respond to incentives, and the current educational system provides the wrong incentives. Mai la general, nu inteleg de ce este necesar de inventat roata. Discutie inchisa (and I mean it -- oricare mesaj offtopic va fi sters).

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre