Alexandru Culiuc

28 septembrie 2009

Peru. Munţi, lacuri şi măgari

Am scris data trecută că Machu Picchu este cel mai fotogenic loc pe care l-am vizitat vreodată. Dar, după cum a observat cel puţin un cititor, fotografiile făcute acolo sunt în mare parte ilustrate banale. Soluţia ideală este să fotografiezi ani de-a rândul aceleaşi locuri turistice „banale” pentru a prinde o scenă interesantă (Ansel Adams în parcurile naţionale americane, Henri Cartier-Bresson în Paris, Josef Sudek în Praga). Nu este o soluţie fezabilă pentru un turist mediu. A două cale este să fotografiezi locuri îndepărtate de trasee turistice tradiţionale. Aşa am şi procedat la sfârşit de iunie, când am fost într-o călătorie de trei zile în Anzi. În rezultat m-am ales cu o serie de fotografii care, cred eu, depăşesc calificativul „ilustrată pentru albumul de familie”.

La rugămintea cititorilor, fotografiile sunt numerotate. Pe viitor va urma să revăd cardinal prezentarea fotografiilor pe site.

Huanuco Pampa

Scopul „oficial” al călătoriei era vizitarea câtorva situri arheologice ale incaşilor şi civilizaţiilor pre-incaşe. Am început cu Huanuco Pampa — un depozit de produse agricole construit de incaşi.

Înseşi situl arheologic se priveşte impresionant, dar fotografiile... Vedeţi si singur...

Peru Mountains
[1]

Peru Mountains
[2]

Peru Mountains
[3]

Cu probabilitate de 99.9% am fost primul moldovean ajuns la Huanuco Pampa. Nici peruanii nu se aventurează încolo. Cică până la noi nu erau turişti timp de trei săptămâni. Nu e de mirare — încolo nu poţi ajunge decât cu un 4x4 veritabil (tot felul de CR-V şi RAV4 sunt excluse prin definiţie). Iată calul năzdrăvan care ne-a purtat încolo încoace (am mers cu nişte colegi de serviciu de-a soţiei); în prim plan cineva mai puţin norocos, care avea de traversat munţii pe jos.

Peru Mountains
[4]

La oraş

Cele mai bune fotografii le-am făcut în Chavín de Huántar, un mic orăşel de munte renumit prin faptul că trei mii de ani în urmă era capitala unei civilizaţii pre-inca. Vedere generală:

Peru Mountains
[5]

Aici însă termin cu mormanele de piatră, deoarece cele mai bune imagini n-au nimic de-afacere cu trecutul glorios al orăşelului.

Am început ziua cu o plimbare de-a lungul unei ulicioară care leagă nişte cătune din munţi cu Chavín. Era sâmbătă dimineaţa — exact timpul când ţăranii din munţi aduc produsele la piaţa. Am zis „ulicioară”, dar marea ei parte este potecă de munte, aşa că măgarii reprezintă unica soluţie pentru transportarea produselor la piaţă.

Peru Mountains
[6]

Peru Mountains
[7]

Peru Mountains
[8]

Am urcat puţin în partea mai abruptă a ulicioarei.

Peru Mountains
[9]

Peru Mountains
[10]

Nu toată lumea mergea cu măgari, aşa că am avut timp să mai fac nişte portrete. În ordinea „de la mic şi la mai mare”.

O şcolăriţă.

Peru Mountains
[11]

O tânără.

Peru Mountains
[12]

Casa nu arde, dar baba oricum se piaptănă.

Peru Mountains
[13]

O ne-şcolăriţă (şi deloc nu e cert că a fost şcolăriţă vreodată). Observaţi că nasturele este deplasat cu o încheietură.

Peru Mountains
[14]

Am dat de-un băieţel extrem de nostim care tot umbla în jurul nostru cu o umbrelă enormă. E drept că nu era simplu să-l fotografiez — de fiecare dată când ridicam aparatul la ochi se ascundea sub umbrelă. În final l-am fotografiat de la brâu.

Peru Mountains
[15]

Dintr-o serie de 12 cadre făcute la rând în centrul oraşului am obţinut şase fotografii reuşite (evident, unele mai reuşite ca altele, dar oricum) — un randament nebun de înalt (ţinând cont, în special, de scăderea densităţii măgarilor).

Peru Mountains[16]

Peru Mountains
[17]

Peru Mountains
[18]

Peru Mountains
[19]

Peru Mountains
[20]

Doi tipi m-am văzut fotografiind şi au început să mă îndemne să-i fotografiez. Însă fiecare arăta cu degetul la celălalt, parcă zicând „fotografiază-l pe dânsul”.

Peru Mountains
[21]

La munte

Cordilierii Albi (aşa este numită secţiunea respectivă a Anzilor) m-au impresionant. Am urcat (cu automobilul) la peste 4000 metri altitudine, însă vârfurile munţilor se ridicau încă mult deasupra capurilor. Apropo, e interesant că la liceu am învăţat că în America de Sud sunt munţii Anzi, iar în America de Nord — Cordilierii. Însă în SUA nimeni nu numeşte munţii din vestul ţării Cordilieri (deşi pur tehnic, denumirea este corectă), iar în Peru găseşti atât Cordilieri Albi, cât şi Negri (în spaniolă „cordillera” înseamnă lanţ de munţi, deci nu e de mirare că denumirea se întâlneşte pretutinderi). Privire generală:

Peru Mountains
[22]

În drum ne-am oprit la lacul Querococha.

Peru Mountains
[23]

Peru Mountains
[24]

Peru Mountains
[25]

Altitudinea 3980 metri. Sfârşit de iunie — mijlocul iernii. Frig.

Peru Mountains
[26]

Am fost şi în parcul naţional Huascarán, numit în cinstea celui mai înalt munte din Peru — 6768 metri (evident, muntele se află pe teritoriul parcului). Din nou am ajuns la circa 4 km altitudine, unde se află un alt lac de munte — Llanganuco. Cică de regulă malul mişună cu turişti (mai mult locali) care aşteaptă rândul să se dea cu barca. Noi însă am găsit majoritatea bărcilor la mal — criza mondială afectează inclusiv turismul ruralo-montan.

Peru Mountains
[27]

Spre bucuria barcagiilor, s-au găsit nişte clienţi (noi eram grăbiţi să revenim la Lima, aşa că am lăsat plimbarea acvatică pentru altă dată).

Peru Mountains
[28]

Barcagiul (în fotografie împinge barca de la mal) este inclus în preţul chiriei bărcii.

Peru Mountains
[29]

Pe malul lacului am dat de nişte vaci [aproape] stratosferice (păşune la 4 km altitudine!).

Peru Mountains
[30]

Ultima oprire înainte de revenirea la Lima am făcut-o în Yungay, un orăşel care a fost şters de pe faţa pământului de cutremurul din 1970, care a provocat alunecarea unui gheţar cu volumul de un kilometru cub de pe Huascaran exact peste oraş. Din 23 mii locutori au supravieţuit 92. Însă viaţa tinde (şi reuşeşte) să revină la normal...

Peru Mountains
[31]

Adio, Cordilierii albi...

Peru Mountains
[32]

Publicat: 28 septembrie 2009 7:00

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: ,

Comentarii (25)

1

elena
29 septembrie 2009 0:29

Trist pentru Yungay...

Am mai vazut foarte multe fofografii din Peru aici, pe blogul tau, si din cate am inteles, ai vizitat de mai multe ori tara aceasta. Ce anume te atrage aici?

Eu de exemple, de mult timp imi doresc sa vizitez Peru ca sa vad in mod special Machu Pichu, insa inca nu am avut ocazia sa o fac (esential din motive financiare). Cred ca Peru este o tara care atrage pe multi, dar nu-mi pot exlica de ce. Chili, de exemplu, poate oferi peisaje si chiar cultura asemanatoare, insa nu are farmecul pe care il are Peru...

Mai astempam fotografii :D
Elena

2

Alexandru Culiuc
29 septembrie 2009 5:53

Chile si Peru sunt culturi FOARTE diferite (si extrem de ostile una fata de alta -- it's a long story). Peisajele tot diferite sunt.

Ai dreptate -- vizitez Peru relativ des (6 ori din august 2008). Te intrebi ce ma trage in Peru? Se pare ca n-ai citit foarte atent textul, de altfel intrebarea nu aparea.

3

Turist
29 septembrie 2009 9:42

Fotografiile sunt incredibile, fac share la articol :)

4

Nadia
29 septembrie 2009 10:11

Mi-a spus o prietena ca basarabenii pot sa calatoreasca in Peru fara vize.
Daca cineva are mai multa informatie despre asta, va rog sa confirmati.
Multumesc anticipat!

Fotografiile sunt exceptionale!

5

morenica
29 septembrie 2009 10:18

Jos palaria pentru asa poze si descrierile lor.
Bravo.

6

Nadia
29 septembrie 2009 10:44

Iata, am gasit confirmarea:
http://en.wikipedia.org/wiki/Moldovan_passport
desi nu stiu pe cit este de adevarat.

7

Alexandru Culiuc
29 septembrie 2009 16:05

Nadie, e adevarat -- eu plec in Peru permanenta fara viza (cu pasaport moldovenesc) şi ştiu mulţi alţii care fac la fel. N-ar strica Moldova sa ofere reciprocitate la acest subiect (voi mai scrie la acest subiect)...

Turist, mersoi.

8

Soacra Mica
29 septembrie 2009 20:12

Ce culori energizante!

1. Intrebare referitor la portrete (poate ca ai mai scris in alte articole, please un link?) Reusesti sa prinzi in obiectiv expresii vii, nebanale. Cum le prinzi? Faci mai multe cadre? Ii previi pe oameni inainte de a-i fotografia? (mai ales copii)

Poza (17) e favorita mea. Madona mititica cu pisica alaturi :) Imi starneste o gingasie nemaipomenita!

Pentru pozele (22-23-24-25) as pune un tag comun: Senin. Un senin profund.

Poza (29) Turcoazul incredibil (aproape ireal) al lacului m-a facut sa vizez. Imi place ca se prelinge domol in mai multe nuante.

In poza (30) imi place albastrul cela de spatiu, cosmic al cerului.

9

Alexandru Culiuc
29 septembrie 2009 20:34

Soacra mica,

Portrete stradale:
* Mai multe cadre -- la sigur (desi de regula primul sau al doilea sunt cele mai bune; pina persoana este sustras de aparat).
* Discretie -- nu sari in fata persoanei cu aparat. Un obiectiv telefoto ajuta. Multi vor spune, si vor avea deptate, ca e bine sa te afli cit mai aproape de subiect si sa folosesti un obiectiv cit mai larg (dar in asa caz e greu sa nu susragi persoana de la treburile sale -- it's a fine balance). Mai exista si trucuri. spre exemplu, fotografiezi de la briu -- randamentul acestor fotografii este relativ scazut, dar daca-ti merge (cadrezi corect, ghicesti focusul) poti obtine cadre reusite de tot: aici (foto #2, Fetita cu ieroglife) si aici (penultima foto).
* Putina obraznicie.

De-acrod, 17 e dintre cele mai bune (altele ar fi 20 si 31).

22-25 si 30. Un truc vechi: aer de munte + polarizator = albastru profund.

29 -- am ramas si eu impresionat de culoarea lacului.

10

Quant
30 septembrie 2009 16:19

Ok :) am ajuns si la comentariu.
Ei, vezi daca pui poze NU de album de familie, nici comentarii multe nu ai. Asta-i faza. Ahh

Overall, tare bune poze, majoritatea excelente. Intr-un cuvant, Man, invidie rau de tot, nu moldoveneasca, dar invidie. Compozitia rupe in buna parte a pozelor! hai pe rand, mici comentarii la unele poze. Do not take too seriously, just my thoughts.

2) great. o compozitie foarte bine realizata. rar cand un subiect atat de centrat (poarta), cade bine ca element principal. Umbra ii excelenta, si dinamica data de perspectiva ii tare buna ;)

3) no comments ;)

5) good. niste nourasi pe cer si era sa fie super.

6) totul la locul lui. daca mai aveau niste loc de sus/jos era sa fie inca mai bine. In plus, banda neagra de data asta nu merge, turteste poza. inteleg ca-i stilul site-ului, dar cred ca o sa-l schimbi curand. Asta se aplica la mai multe poze.

7) cu toata ca parca se cere loc de jos, femeia din spate face poza! bine ai prins momentul!

8) moment bun, dar cam stransa

9) no commens. HCB si gata :)

12) very good. Un portret stradal foarte bine realizat. Man ... invidie. asta fara iezitare va merge la vre-o expo

13) compozitia - zachet. cam prea de jos luata, dar merge.

14) geanta, mai multa geanta vreau

15) aici mai multa usa din stanga vreau

16) Great! exact dupa gustul meu. totul la locul lui. Momentul, compozitia, lumina, culori, poze. Super!

17) one more very good. dar asa ceva se poate de facut si in MD

19) ahh, un pic mai mult loc din stanga. momentul RUPE

20) culorile. asa o paleta de culori nebune tre doar sa cauti. Cred ca era sa fie inca si mai bine daca baiatul nu era pe acolo. Bratzul ala de maturi cu periile colorate facea poza.

21) Anatol, Basil si Nicolae umbla prin sate moldovenesti si fac asa poze ;)

22)-25) etc ... peizaje clasic compuse, care merita sa fie tipartie.

31) how about: taiata de sus si din stanga, lasam subiectul principal, si ... super nice foto.

The best, IMHO: 2) 6) 9) 12) 16) 17) 31) nu si deamu peizalele, ca majoritatea sunt buna (adica otrkratci :D) The winner is [12] ;)

Tiparestele, serios, A4. eu o sa verific ;)

11

Quant
30 septembrie 2009 20:29

acum am realizat :) "critica" de mai sus ii mai mult pentru cititari decat pentru tine ;), cu alte cuvinte, le stii tu si singur ce nu-i ok si ce tre de facut pana la "piece of art"

12

Adrian
1 octombrie 2009 11:23

3, 22-29, 31 - WOW! :)

13

Constantin
4 octombrie 2009 13:47

12, 12, 12 :D

Bravo !

14

Diana
8 octombrie 2009 8:36

totul bun, colorat si frumos.. dar mi se face dor de formatul vechi al site-ului.. deja vizitez mult mai rar..
eh, pacat ca nu poti scrie..
interesant te "maninca miinele" din cind in cind?

15

Alexandru Culiuc
8 octombrie 2009 23:37

Diana, evident ma mananca mainile. In special acum. In special cind am acces la inside information. Si anume de aceea nu pot scrie cam nimic. Mai la general, din lectura stirilor recente la viata economica curenta, ma conving ca "those who know don't talk, those who talk don't know".

Insa exista un sir de subiecte ce tin de Moldova pe care intentionez sa le abordez... Asa ca promit ca culiuc.com nu se va transforma la 100% intr-o galerie fotografica. They'll be some other stuff as well.

16

Constantin
9 octombrie 2009 12:01

@Alex: nu ai dreptul sa scrii nici chestii care nu pot fi influentate de insider information la care ai acces? De genul "afirmatia publica facuta de ministrul X pe data Y e geniala / idioata din urmatoarele motive: [urmeaza argumentatie bazata pe well-known facts]" ?

17

mihaela
15 octombrie 2009 23:48

pentru quant. comentariul tau m-a distrat. parca ai fi un regizor scund si zbuciumat (cu un litru de cafea in stomac) dind indicatii la stinga si la dreapta: mai multa geanta vreau, mai multa usa vreau, mai multi magari vreau...si niste "nourasi"...lol.

18

ANCA
24 octombrie 2009 12:31

Sunt realmente fascinata de Peru! Mi-a placut extraordinar de mult atat comentariul tau, cat si pozele care pe langa faptul ca sunt de o calitate ireprosabila sunt si extrem de haioase!
Dar sunt foarte curioasa - cat te costa o astfel de calatorie? (un pret estimativ - daca ai putea sa incluzi si taxele de aeroport, inchirierea masinii ...., ar fi extraordinar)

19

cosânzeana
24 octombrie 2009 20:00

am prieteni care au mai vizitat și mai planifică să viziteze Peru-ul. Mă fascinează aceste culturi, și mi place modul lor de a colora viața. E ceva minunat cum se reprezintă prin această mare de culori.

20

BarS
4 noiembrie 2009 16:54

Foarte faina serie. Foarte bune fotografii.

21

John Roshka
9 noiembrie 2009 23:42

Fotografiile sunt bune, dar am observat ca nu prea ai avut noroc cu lumina. A fost in plina zi cu lumina directa (alba), soarele puternic si respectiv contrast puternic.

In cazul unor fotografii ale oamenilor m-as apropia mai mult de ei printr-un crop.

In rest, postul e super, fotografii bune.

Suces.

22

Radu
16 noiembrie 2009 14:51

Fotografii foarte frumoase. Daca tot dai sfaturi fotografice poate ar fi bine sa dai la comentariile fotografiilor si ceva parametri: AV, TV, ISO... Poate mai invata lumea ceva de la tine:)

23

Ruslan Kilmukhametov
26 noiembrie 2009 19:54

Fantastic photos. Compostion, quality is at the profi level. But if nature is beautiful as itself, pictures of the individuals are the best. They reflect the local insight, feeling, smells.

Thanks. Ilike Peru. Hope to be there.

RK

24

Bai Mei
16 iulie 2011 12:11

Great Pics in an amazing country! How about the Nazca Lines,Cahuachi? Have u got the chance to see them?

25

Tw1sT ;x
18 octombrie 2013 9:08

Foarte interesant.Felicitari celor din staff

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre