Alexandru Culiuc

19 octombrie 2009

Toamna pe iPhone

Am scris recent că echipamentul fotografic contribuie maximum 25% din succesul unei fotografii. Parţial pentru a demonstra acest fapt, public câteva fotografii făcute duminica cu iPhone-ul — îmi vine greu să-mi imaginez un fotoaparat mai elementar şi nesofisticat decât acesta.

În lipsa unui iPod dedicat, utilizez iPhone-ul în calitate de soundtrack pentru joggingul săptămânale (spre regret deja nu zilnice, cum era la Harvard). Astăzi am ieşit la fugă după câteva zile de ploaie, aşa că Rock Creek Park m-a întâlnit cu nişte culori mustoase de toamnă. Ispita fotografică era mult pre mare, aşa că de câteva ori m-am oprit din din fugă să prind câteva cadre cu iPhone-ul. Iată ce s-a primit.

Rock Creek Park on iPhone
[1]

Rock Creek Park on iPhone
[2]

Rock Creek Park on iPhone
[3]

Rock Creek Park on iPhone
[4]

La o adică, se poate scoate şi un alb-negru bunicel.

Rock Creek Park on iPhone
[5]

Câteva concluzii:

  • Pentru prinde imagini bune cu un aparat prost urmează să cunoşti limitările echipamentului. Observaţi că nici o fotografie nu redă scene contraste, în care iPhone-ul (şi practic oricare compact digital) şi-ar demonstra principalul neajuns — incapacitatea de a captura concomitent (într-o singură imagine) detalii atât în părţile întunecate, cât şi în cele puternic iluminate ale subiectului fotografiat (acest neajuns se numeşte în engleză „narrow dynamic range”).
  • La rezoluţia acestor imagini, este imposibil de judecat despre calităţile tehnice — majoritatea defectelor sunt ascunse de rezoluţia joasă a imaginii (circa 0.3 megapixeli). Evident, un ochi atent va observa pixelaţia mai pronunţată şi lipsa unor gradaţii line de tonalitate. Însă diferenţa de calitate dintre aceste imagini şi cele făcute cu un DSLR sunt incomparabil mai mici decât diferenţa de preţuri a respectivelor echipamente.
  • Neajunsurile echipamentului fotografic pot fi parţial rectificate în post-procesare. Culorile şi tonalitatea au fost corectate în cinci minute în Adobe Lightroom.

Evident, n-am de gând să arunc Canon-ul meu de cinci ani vechime la gunoi. Nici iPhone-ul, nici cel mai capabil compact digital modern nu vor reuşi să captureze tonalitatea imaginii de mai jos (făcută cu o săptămână în urmă la doar 50 metri de podişorul din fotografiile 2 şi 4/5).

Rock Creek Park
[6]

Iar imaginea asta, făcută la acelaşi podişor, ar fi imposibilă fără un teleobiectiv calitativ (tipa se afla la circa 100 metri de mine).

Rock Creek Park
[7]

Publicat: 19 octombrie 2009 2:08

Categorii: Fotografie

Taguri: ,

Comentarii (3)

1

Ion Grosu
19 octombrie 2009 15:49

1: Nu e o fotografie pe care să întîrzie privirea, cu toate că toamna e frumoasă. Cred că linia aleii putea fi folosită mai interesant dacă te plasai undeva la o curbă. Sau tot aici, dar aşteptai alergătorul să ajungă la cotul din colţ, dar în aşa caz deja mai trebuia ceva pe centru stînga jos. Copacul care creşte din cap ne deranjează doar pe noi, cei cărora alţii mereu le spun că din capurile oamenilor fotografiaţi creşte ceva.

2: Se rupe. Sunt 2 fotografii acolo.

3: N-am ce spune. E OK linia, pata albă din care vine şirul de maşini, dar subiect ca atare nu-i.

4: E de privit. Păcat că în varianta bw dispare căldăruşa albă, dar poate e ecranul la care privesc setat aiurea. Varianta color îmi pare mai bună, cu toate că aş fi ales nuanţe similare la fotografia 2 la retuşare.

6: E admirabilă. Îmi place, încerc să înţeleg cum ai echilibrat-o şi nu pot ;)

7: N-am ce spune. Iată fotografiile 7 şi 3 depind mult de context. Pot fi bune în context potrivit, dar luate cîte una, parcă sunt inconsistente.

Hm.

2

Alexandru Culiuc
19 octombrie 2009 18:35

Ion,

1: Problema compozitiei relativ statice se rezolva mult mai simplu -- e suficient de rotit orizontul la 20 grade contra acelor ceasornicului. de-acord ca copacul in cap e mare rahat. "Shutter lag" e un neajuns al iPhone-ului (si oricarui compact) pe care nu-l pot corecta (in plus nu sunt deprins sa sa estimez asemenea detalii compozitionale pe un ecran si nu in vizor).

2: De-acord ca fotografia contine doua subiecte, insa nu sunt de-acord ca ele nu sunt unite (vezi curba de jos a pamintului acoperit de frunze, care uneste perfect podisorul cu copacul din dreapta).

3: Din nou, problema de shutter lag -- am prin automobilele cu o jumatate de secunda prea tirziu. Insa fii de-acord ca curba drumului este ideala.

4/5: Puteam restabili acea caldarusa fara mari probleme si in BW, dar mi-a fost lene sa ma joc in Lightroom cu dodge/burn local. Ajustarea culorilor in 4 este practic identica cu cea din 2, pur si simplu am scazut mai puternic saturatia.

6: Nu sunt mare fotograf de peisajuri, insa asta-mi place foarte mult. It just works -- multe planuri legate (de carare si de paienjenisul umbrelor din iarba), iluminatie ideala (vezi cum "lumineaza" copacelul mic din planul secund), juxtapunerea zonelor iluminate (stinga-jos) si celor intunecate (dreapta sus).

7: Un simplu snapshot, inclus pentru a ilustra un argument tehnic.

Mai la general. Ai fost gata sa comentezi serios aceste fotografii facute cu cel mai primitiv digital existent in natura. Fotografii facute practic din fuga -- ma opream pe-o secunda sa trec iPhonul in regim de camera, plus o secunda sa-mi stabilizez mainile (deloc simplu la momentul cind ai alergat deja 6km, din care jumatate pe teren accidentat). Asta erau toate pregatirile. Unica data cind m-am abatut de pe traseul de fuga -- foto [2] si [3] (am facut respectiv trei pasi in dreapta si in stinga de la carare). Repet: ai comentat cu toata seriozitatea 4 snapshoturi facute din fuga cu cel mai parsiv digital. Dupa mine, un rezultat deloc rau.

Pe de alta parte, sunt sigur ca ai vazut pe Facebook suficiente fotografii facute de prieteni/cunostinte DSLR-uri care nu au meritat nici o secunda de atentie (nemaivorbind de comentarii). The point being: equipment matters, but much less than DPReview.com forum members might let you think.

3

Ion Grosu
23 octombrie 2009 9:45

Sunt de-acord că e ideală curba drumului :)
Şi cu atitudinea faţă de echipament. Totuşi regreţi că nu aveai DSLR la fotografia cu havuzul, nu? :)

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre