Alexandru Culiuc

18 noiembrie 2009

Paris / Londra

Iată că s-a încheiat prima mea misiune la FMI. Am fost în insulele Comore. Ţara n-am văzut-o decât din fereastra automobilului care ne ducea de la hotel la Ministerul Finanţelor şi înapoi, aşa că voi lăsa impresiile pentru o altă dată. Astăzi public un reportaj fotografic dublu realizat în drum spre şi din Comoros — Paris şi Londra.

În ambele oraşe n-am avut decât câteva ore de fotografiat, aşa că m-am limitat la trasee scurte prin inimile oraşelor. La Paris am făcut o plimbare de-a lungul Senei (de la Louvre la l’Île de la Cité), iar în Londra m-am plimbat de la Hyde Park la Westminster (prin Green Park şi St. James Park, trecând pe lângă Buckingham Palace).  Ambele trasee sunt banale la maximum — în jur mai mulţi turişti decât aborigeni (în special în Londra).  Să fotografiezi nişte scene generale ale oraşului sau principalele atracţii turistice ar fi absolut stupid (deşi, în final, la Paris nu m-am abţinut). Aşa că din nou m-am concentrat asupra fotografierii detaliilor şi scenelor stradale.

Paris, 6 noiembrie

În primele mele două vizite la Paris nu am ajuns în Louvre — după cum le-am spus şi moldovenilor cu care m-am întâlnit în ajun la cină, puţin mă pasionează muzeele (e drept că la Musée d'Orsay va trebui să ajung neapărat într-o zi).  Iată şi de data aceasta, când hotelul se afla chiar în spatele Louvre-ului, doar am trecut prin curtea interioară a palatului. Aici am constatat că francezii nu sunt lipsiţi de umor.

Paris / London
[1]

De asemenea am constatat că la porţile palatului poţi întâlni cerşetori clasici.

Paris / London
[2]

Tot dânsa.

Paris / London
[3]

Pe Pont d’Arcole (pod pietonal) am dat de filmările unui documentar consacrat poliţiei fluviale.  Tipii demonstrau cum pot coborî pe frânghie de pe pod pe o corabie.  Sincer să fiu nu am fost impresionat de abilităţile lor acrobatice — am fost prea de tot stricat de Hollywood în care eroii fac nişte trucuri şi mai ceva, aparent fără nici un fel de pregătire.

Paris / London
[4]

În planul doi — l’Île de la Cité şi Pont Louis Philippe.

Paris / London
[5]

Pe acelaşi pod pietonal am dat de-un tip care fără probleme combina pipa cu nişte papuci de hiking.

Paris / London
[6]

Am coborât pe chei, unde am făcut câteva peisaje urbane. În final m-am pricopsit cu un cuplu de antipozi: un negru-alb de toamnă clasic şi o ilustrată la tema joie de vivre.

Paris / London
[7]

Paris / London
[8]

Lume pe chei e relativ puţină — majoritatea (inclusiv turiştii) circulă pe trotuarul de sus. De aceea cheiul pare să rămână o opţiune viabilă pentru cei care vor să se odihnească de oraş sau să-l contemple în linişte.

Paris / London
[9]

În Île de la Cité n-am zăbovit mult; nici măcar n-am ajuns la Notre Dame. M-am întors pe malul drept pe Pont Marie, unde am dat de un pictor care picta La Consiergerie. L-am fotografiat cam din toate unghiurile posibile şi cu toate obiectivele posibile. Iată probabil cea mai clasică fotografie stradală din această călătorie.

Paris / London
[10]

Aceeaşi scenă, capturată cu un obiectiv telefoto de pe trotuarul opus al podului. O bună ilustraţie a diferenţei dintre perspectiva oferită de un obiectiv normal (cadrul precedent e făcut la circa 50mm) şi de cea oferită de un telefoto (circa 170mm).

Paris / London
[11]

Şi încă una, pentru cei curioşi să vadă mai bine ce picta tipul (asta-i făcută din apropiere, la distanţă focală de circa 120mm).

Paris / London
[12]

În final n-am rezistat şi am făcut câteva fotografii relativ standarde cu Paris. Iată un exemplu.

Paris / London
[13]

[UPDATE] Şi încă unul, în calitate de bonus.

Paris / London
[13A]

Londra, 15 noiembrie

La Londra am avut şi mai puţin timp de fotografiere — nici trei ore.

Hotelul se afla chiar vis-a-vis de Hyde Park, aşa că acolo am şi început.  La colţul parcului am dat de nişte tipi stranii care duceau predici improvizate, fiecare înconjurat de vreo duzină de turişti care se uitau cu mirare şi amuzament la tipii ăştia.

Paris / London
[14]

Paris / London
[15]

După cum s-a scris într-un comentariu anterior, parcurile Londrei într-adevăr reprezintă atracţii aparte.

Hyde Park. În planul secund — veceuri publice.

Paris / London
[16]

Două poze din Green Park.

Paris / London
[17]

Paris / London
[18]

Piaţa din faţa la Buckingham Palace este plină de turişti. Majoritatea se fotografiază pe fonul palatului. Uneori asta se priveşte nostim...

Paris / London
[19]

Alteori — romantic.

Paris / London
[20]

St. James Park este amplasat în jurul unui iaz, care mişună cu diferite păsări. Turiştii le hrănesc şi le fotografiază.

Paris / London
[21]

Deseori ai impresia că eşti în Disneyworld — unele vederi par mult prea perfecte pentru lumea reală.

Paris / London
[22]

După asta m-am îndreptat spre Westminster. În Parliament Street cabinele roşii de telefon erau ocupate de turişti care se imortalizau cu receptorul la ureche. În rezultat am obţinut o pereche pentru o fotografie similară făcută acum doi ani în urmă la Paris (vedeţi ultima fotografie din reportaj).

Paris / London
[23]

Când am ajuns la râu deja se întuneca, aşa că m-am jucat puţin făcând poze cu expoziţie lungă (fără trepied, evident). Una s-a primit interesantă de tot.

Paris / London
[24]

În genere Londra mi-a plăcut. Oraşul, cel puţin centrul său, este foarte bine amenajat şi îngrijit, parcurile şi clădirile istorice impresionează. Mulţimea de anacronisme (poliţia echestră, taxiurile cocoşate şi cabinele telefonice) creează impresia că te afli în mijlocul unui teatru la aer liber. M-a mirat însă că centrul istoric este plin de clădiri noi, care deloc nu armonizează cu atmosfera veche a oraşului. Arhitectural, Parisul se priveşte mult mai integru — acolo încurcă doar Tour de Montparnasse.

Publicat: 18 noiembrie 2009 1:00

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: ,

Comentarii (35)

1

cosânzeana
18 noiembrie 2009 11:32

nr 18 e preferata mea. În poze peru-ul îmi place mai tare decât Londra și Parisul :)

2

Corneliu
18 noiembrie 2009 13:55

Da, Montparnasse e urât de tot. Un sondaj printre parizieni arată că e clădirea ce se vrea cel mai des demolată.

3

Alexandru Culiuc
18 noiembrie 2009 20:26

cosânzeana, de fapt #18 nici nu prea vroiam s-o public inițial -- e slabă compozițional (perspectiva e mult prea simplă, iar bărbatul nu prezintă cine știe ce interes). După mine, cele mai reușite sunt 9 și 10. 20 și 23 redau o atmosferă (23 suferă la capitolul compoziție -- fetele prea tare se suprapun și fotoaparatul doar se subînțelege, dar nu se vede). 7 și 13 sunt ilustrate reușite, deși relativ banale. Dar să zici că fotografiile astea sunt mai slabe ca cele din Peru... nu cred. Pur și simplu locurile sunt mai puțin exotice.

4

Vladimir B.
19 noiembrie 2009 1:40

Pentru mine 24 e de departe cea mai artistica! Dar si 7 e, involuntar, probabil, in duhul inimitabilului Cartier-Bresson...

m-am bucurat sa vad aceste imagini.

5

Viorica
19 noiembrie 2009 17:11

9 si 20 imi plac cel mai mult, ce important este sa prinzi momentul cind fotografiezi si asta ai facut bine in aceste 2 poze in special.

6

Alexandru Culiuc
19 noiembrie 2009 17:16

Vladimir, merci pentru apreciere, dar nu cred că #24 este cea mai artistică, ci cea mai neobişnuită (nu sunt sinoime). Eu l-aş numi accident tehnologic reuşit, nimic mai mult.

Nu fotografiez „involuntar” în duhul lui HCB. Dacă văd oportunitate un quasi-HCB, îl prind (exemple: ultima fotografie de aici, primele două de aici sau cam întreaga serie de aici). Iar fotografia #7 chiar nu e HCB -- cele mai bune lui peisaje urbane conţin în cadru oameni în calitate de elemente ale compoziţiei (vezi aici exemplul meu preferat).

7

cosânzeana
19 noiembrie 2009 19:57

@Alexandru : nu-s pozele mai slabe, doar că mie Peru-ul îmi bucură mai mult ochiul.Poate pt că pe asta înq nu l-am văzut. Plus eu ador natura, și copacii din 18 sunt superbi.

8

vasgar
20 noiembrie 2009 4:39

Fotografia 10 as pune-o in rama - placut mult.

9

Vladimir B.
20 noiembrie 2009 8:32

@Alexandru, apropos de "accidente tehnologice" (care mie îmi plac mai presus de perfecțiunile date de scule!), îți recomand cu căldură cartea lui Clement Cheroux, Fautographie. Petite histoire de l'erreuer photographique. Editions Yellow Now, 2003. Vei vedea că autorul transferă toate calitățile esteticului în această zonă, și, implicit, și eroarea poate fi dicutată în termeni estetici! Acolo, unde te afli, bănuiesc, nu-ți va fi greu să o găsești...merită cu prisosință. Mai ales că, pentru fotografia este un mediu al cercetării.

10

Vladimir B.
20 noiembrie 2009 8:35

P.S. Păi, nici nu am spus că nr. 7 e HCB, ci că e în ”duhul” lui! Chiar ești sigur că în toate ale lui asistă persoana umană?

11

Alexandru Culiuc
20 noiembrie 2009 17:32

Vasile (#8), de-acord, 10 e bună de ramă. Am și comandat-o la tipar. Rămâne să găsesc/comand o ramă cu passepartout patrat.

Vladminir (#10), toate cele mai bune IMHO. E ușor să creezi o compoziție armonioasă când ai doar natură statică în cadru (foto #7 servește poate servi drept testimoniu), HCB știa cum să prindă momentul când persoana se înscria perfect în anturajul orășănesc. De aici și vine „le moment decisif”.

12

Vladimir B.
21 noiembrie 2009 2:44

..."le moment decisif" sau "L'effet Serendip" (serendipity), cum ar fi zis Clement Cheroux, citat mai sus...

13

Arina
21 noiembrie 2009 20:42

m-a intrigat ideea de "Fautographie"...voi incerca sa citesc cate ceva :)

14

Vladimir B.
23 noiembrie 2009 15:09

O, da, titlul face toţi banii, este un neologism cred de chiar Cheroux inventat, căci defineşte exact întreaga tematică a cărţii; greşeala, eroarea, pot deveni "instrumente" de transmitere, post-factum, a unui mesaj estetic. Recomand cu căldură acest op...

15

Irina
24 noiembrie 2009 13:06

Buna,
toate pozele sunt reusite. Insa, in calitate de simplu spectator (nu sunt eu in masura sa ma exprim critic asupra fotografiilor - nu sunt un expert) cu o doza de subiectivism pot spune ca mie mi-au placut nr. 13 si 13A.

16

Petru
24 noiembrie 2009 21:54

Superbe poze, Mai ales toamna! Ar fi bine totusi sa verifici mai bine numele locatiilor (cel putin pentru Paris/poduri).

17

Alexandru Culiuc
25 noiembrie 2009 1:40

Irina (#15), din ce rezultă că fotografierea clişeelor nu este pierdere de timp totală.

Petru (#16), am reconstruit itinerarul post-factum după Google Maps. Itinerarul îl ţin minte exact, şi nu cred să fi greşit când îl suprapuneam pe harta GMaps pentru a extrage numele podurilor respective. Deci nu prea înţeleg unde aş fi greşit. Poate ceva mai concret?

18

Petru
25 noiembrie 2009 9:37

Podul pietonal (Louvre/Instit de France) este Pt des Arts. Spre Ile de la Cite ai imediat Pt Neuf [4-5].Pt Marie leaga Ile St Louis de Marais, deci mult dupa Ile de la Cite. Numai Bine!

In poza 5 se observa silueta inconfundabila a Pt Neuf.

19

Viorica
25 noiembrie 2009 10:48

din toate asi alege 10 si 21. au o nuanta de diversitate si mie imi place asta. Imaginea 14, aoleu, vorbeste despre multe, ma rog, am o imaginatie bogata :)), parca iaka in fata SUA si UK puninand ceva la cale :) si pe la spate Middle East asteptand ceva :)))
Bravo,Sandu, ai capturat ceea ce vedem noi in fiecare zi si nu tragem atentie, insa in imagini pare cu totul deosebit.

20

Vladimir B.
25 noiembrie 2009 11:59

Alexandru, la ce te referi cînd scrii: "fotografierea clişeelor nu este pierdere de timp totală."? Că doar nu la clişeele de pe peliculă?

21

Alexandru Culiuc
25 noiembrie 2009 22:13

Posibil urma sa scriu "fotografierea unor subiecte clisee". Nu credeam ca ar fi loc pentru ambiguitate.

22

Vladimir B.
25 noiembrie 2009 23:49

Ba da, Alexandru era o ambiguitate!

La nivelul și pregătirea profesională pe care le ai, astfel de ”incerte exprimări” nu-și prea au justificarea (cred eu, dacă mi se iartă îndrăzneala?), și era până la urmă impropriu să spui ”imagini-clișeu”, pentru că, pînă una-alta nu e nimic nou sub soare...Veacul nostru nu e deschizător de drumuri, de accea mai propriu ar fi fost dacă referința era la niște sugestii de imagini standard. Deși, atunci cînd cineva fotografiază un zid, oricine îl va percepe la un prim nivel ca pe un zid, iar apoi, fiecare va vedea altceva, sau își va imagina altceva...Dealtfel, imaginea trebuie să vorbească de la sine. Cînd încerci să o lămurești, riști să te pierzi în hățișurile interpretării.
Scuze pentru apologhie, dar m-ai inspirat...

23

Alexandru Culiuc
26 noiembrie 2009 17:41

Vladimir, pregatirea mea profesională e în economie şi nu în limbă română (şi deşi disciplina e foarte writing-intensive, tot scrisul îl fac în engleză), deci nu văd logica primei tale propoziţii.

Nimic nu e nou sub soare, dar... Pe de o parte există poze ale unor subiecte clasice (e.g. l'Ile de la Cite) fotografiate clasic -- alea şi sunt clişeele. #13 se înscrie de minune în categoria respectivă. Există însă fotografii originale ale unor scene/subiecte clasice (cred că #9 s-ar potrivi într-o anumită măsură).

24

Vladimir B.
27 noiembrie 2009 0:58

OK! scuzați deranjul...mie mi se părea că acest blog e în limba română!

25

Alexandru Culiuc
27 noiembrie 2009 16:10

În continuare nu sesizez legătura între limba în care scriu blogul şi nivelul meu de pregătire profesională.

26

SergiuA
28 noiembrie 2009 0:51

Alexandru, nu ti-au facut cu ochiul domnisoarele din poza 23 :)?

Nu pot sa spun nimic de poze, nu ca nu as vrea doar ca nivelul meu de pregatire in domeniul fotografic lasa de dorit astfel incit orice comentariu al meu ar fi stirnit zimbete...:)), deaceea spun doar ca ramine de admirat ceea ce ai facut tu!!!

Apropo am si eu o intrebare(detaliu tehnic): uite in poza nr. 18(aici se observa cel mai bine) tulpinile copacilor au nuante de violet, chestia asta am observat-o in mai multe fotografii (la mine la fel, cind mai fotografiez din cind in cind), care este cauza?
Din 'experienta' mea am observat ca problema aceasta apare cind ai o iluminare diurna nu prea sau cind fotografiezi contra soarelui. Sa fie vorba de obiectiv, adica ma refer la aberatii cromatice desi la nivelul care sunteti voi si la aparatura care o folositi este putin probabil sau este problema matricei, care eu as explica-o prin simplu fapt ca ea este mai sensibila la energii mai mari( in cazul dat violet), desi constructorii ar fi trebuit sa ia in calcul lucrul acesta......?

O seara buna la toti!

27

Ina P.
30 noiembrie 2009 0:15

nu pot decat sa ma bucur de culoare, lumina, umbra, locuri si emotii transmise...multumesc pentru acest crampei de frumos :)

28

Alexandru Culiuc
30 noiembrie 2009 22:56

SergiuA (#26), nu, nu mi-au făcut din ochi domnișoarele din poza 23. La momentul in care am făcut cadrul respectiv nici nu și-au dat seama că le fotografiez (am făcut vreo 5 cadre în total și spre sfârșit și-au dat seama de existența mea).

Referitor la tulpinele violete. Observă că în poza 18 violete sunt doar părțile umbrite ale tulpinilor. Culorile au fost special dizbalanțate în Lightroom -- umbrele mai reci (albastre), highlights -- mai calde (galben-oranj). Deci în cazul dat nu e o „problemă”, ci o decizie conștientă. Dar în principiu e o chestie absolut normală, în special în cazul fotografiilor făcute cu vreo oră înainte de apus. Soarele deja are o lumină mai caldă, însă cerul în continuare este albastru. Suprafețele iluminate direct de soare sunt galbene, cele umbrite (deci iluminate doar de cer) -- mai albastre. În poza 18 am fost nevoit să recreez acest efect artificial în Lighroom deoarece soarele era acoperit de niște nori subțiri și lumina sorelui nu era chiar atât de caldă precum mi-aș fi dorit.

Ina P. (#27), my pleasure.

29

dumitru
30 noiembrie 2009 23:06

poza 9, este de 10+! cât despre autor - are un talent extraordinar în acest sens ;)

30

Mariana
1 decembrie 2009 21:38

Imi plac imaginile care te pun pe gânduri și care îți direcționează viziunea spre relațiile care există între oameni:
Nr. 2 - compasiune: am fi oare tot atât de plini de milă și dorință de a împărți cu alții bunurile pe care le avem dacă nu ar fi cei care cerșesc? Mai mult decât atât, ar fi apărut acest verb - a cerși (a se înjosi cerând de pomană) – dacă eram mai îngăduitori unii cu alții?
16, 20 – dragoste, simpatie, atracție – momente frumoase de care ar trebuie mai des să ne aducem aminte
Precum și cele care reflectă frumusețea naturii care ne înconjoară: 17, 18, 22
Sau spiritul creativ și cercetător pe care îl avem: 10, 11, 12 , 19
Cel mai mult, de fapt, mi-au plăcut fotografiile cu pictorul: din p.d.v. tehnic, emoțional, compoziție, subiect etc.

31

SergiuA
2 decembrie 2009 22:41

Merci de raspuns.

32

ionm
11 decembrie 2009 23:19

Frumos, pe linga profesionalism si mult gust.

33

tanya
12 decembrie 2009 15:38

am ramas fara cuvinte..................) Sa traiesti, Alexandru!!! Si sa impresionezi cat vei trai!!!

34

Senin
22 ianuarie 2010 13:10

Alexandru, ce mult aş vrea să mă transpun în "banalul" pozei nr. 7 :) sau 18 :) Dacă nu publici măcar una din aceste poze în primul tău album vândut ...nu cumpăr albumul! Iar dacă organizezi un atelier virtual sau ...şcoală de vară în domeniul fotografiei ;) vin fără condiţii şi plătesc cât zici!

Oricum, în timpul apropiat mă apuc să studiez despre arta fotografiei şi am să-ţi recitesc atent blogul. Succes!

35

dnk
19 februarie 2010 18:10

poza nr 24 e cel mai aproape de sufletelul meu :) am citit k ai luat "lectii" de la tatal meu (Petru Cazacu). Fotografiile sunt reusite... succes!

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre