Alexandru Culiuc

25 ianuarie 2010

Filat & Co. la întâlnire cu diaspora de la DC

Vineri am fost la două evenimente moldovenești: semnarea Compactului MCA și la întâlnirea delegației cu diaspora de la DC. Despre primul eveniment nu prea am ce scrie. Hillary Clinton a exprimat susținerea SUA pentru guvernarea nouă de la Chișinău uitând, evident, să menționeze că pregătirea Compactului a fost efectuată de administrația precedentă. Premierul Filat a vorbit în română, fapt care m-a surprins, dar conținutul cuvântării era ok, iar încheierea — emotivă. Leancă a semnat documentul, după care a urmat o serie de fotografii de protocol.

Întâlnirea cu diaspora era planificată pentru 5 seara și era practic ultimul punct pe agenda delegației înainte de returul la Chișinău. În sală s-au strâns vreo 80-100 persoane. Multe fețe cunoscute, începând cu foști colegi de la DNT (1998! repede zboară timpul…) și terminând cu colegi actuali de la FMI. Întâlnirea a început cu vreo 20 minute întârziere, fapt care i-a permis Cristinei Batog, organizatoarei evenimentului, să povestească despre o nouă asociație a diasporei moldovenești, „Casa Mare”.

Filat in DC
[1]

Prim-ministrul Filat a venit la întâlnire cu echipa: Valeriu Lazăr, Iurie Leancă, Valeriu Cosarciuc.  A început cu o foarte scurtă introducere.

Filat in DC
[2]

Introducerea a făcut-o de la podium, însă întrebările le-a răspuns așezat pe un scaun din primul rând al sălii.

Filat in DC
[3]

Membrii cabinetului s-au aranjat și ei în primul rând.

Filat in DC
[4]

Toți se prezentau obosiți, ceea ce însă nu i-a încurcat să se angajeze într-o discuție încinsă. Întrebările țineau de economie, afaceri externe, relațiile cu SUA, reforma administrației publice. Iată-l pe Ceslav Ciobanu, fostul ambasador în SUA, întrebând despre programul de privatizare a noului guvern:

Filat in DC
[5]

Filat delega multe întrebări membrilor cabinetului. Lazăr a răspuns la întrebarea lui Ciobanu, precum și la o întrebare privind perspectivele sectorului TIC în Moldova.

Filat in DC
[6]

Leancă a răspuns despre posibilitatea de a deschide un program de stagieri la ambasadele Moldovei în străinătate, despre „calitatea de deservire” a grănicerilor și despre Transnistria.

Prim-ministrul a răspuns la o întrebare despre perspectivele de valorificare de administrația publică a capitalului uman aflat peste hotare. A apărut întrebarea din partea cui trebuie să vină inițiativa — din partea guvernării sau a specialiștilor moldoveni de peste hotare? Evident, fiecare pune povara pe umerii celeilalte părți.

Filat in DC
[7]

Au mai fost vreo 3-4 întrebări, cam toate pentru Filat, dar nu le țin minte pe toate. Posibil Jurnal TV va publica ceva la ei pe site. Filat, de rând cu restul membrilor delegației, era vădit obosit.
După ce delegația a plecat, un grup de circa treizeci de persoane au mers la un restaurant din Adams Morgan. Să pună țara la cale.

Filat in DC
[8]

Post Scriptum

La întâlnire am fotografiat foarte puțin — doar 13 cadre. Dar, după cum mi se pare, am găsit șapte cadre relativ ok pentru acest scurt reportaj. Și acum vedeți câteva cadre din cronica oficială a călătoriei, plus încă vreo două fotografii recente (toate preluate de pe gov.md).

Eu asemenea mizerie vizuală sunt deprins să găsesc pe Unimedia, însă la serviciul de presă al guvernului ar trebui să lucreze profesionali, nu? E drept că nici guvernarea anterioară nu se evidenția prin capodopere fotografice. Iată o sursă de inspirație pentru actualul fotograf al guvernului care, aparent, n-a auzit de bounce flash și are probleme vădite cu compoziția: mâini tăiate, fotografiere de jos a unei  scene de protocol, o duzină de capete microscopice fără un element principal. Nicu nu mai comentez calitatea tehnică a imaginilor...

Publicat: 25 ianuarie 2010 7:00

Categorii: Fotografie | Guvernare si politica

Taguri: , ,

Comentarii (17)

1

Ion
25 ianuarie 2010 10:22

Bună Alexandru!
Cum ţi-au părut totuşi răspunsurile oficialilor?
Cu ce impresii au rămas cei din diasporă?

2

navigator
25 ianuarie 2010 10:55

Ca filat a "uitat" cine si cum a lucrat 3 ani, ca el sa poata acum semna, este clar. Stilul liberal-democrat:). Dar, de ce americanii au indrugat atatea brasoave? De ce atat de slab s-au pregatit? Si, totusi, din punct de vedere practic- cu ce rezultate sa- soldat intalnirea cu diaspora?

3

Constantin
25 ianuarie 2010 12:16

Alexandru, cum crezi, de ce a spus H. Clinton fraza cu "primul premier ales democratic in ultimii 8 ani"?
E vorba de incompetenta la Departamentul de Externe (sau cine i-a scris speech-ul) sau face de crezut in teoria conspiratiei ca 7 aprilie si dragostea ulterioara intre Lupu si Ghimpu au fost "stimulate" exterior?

4

Aricide
25 ianuarie 2010 13:57

Come on "navigator", mesajul doamnei Hillary Clinton a fost unul pur politic de susținere a guvernului Filat, cel mai pro-occidental guvern de la 2000 încoace. Eu de exemplu de multe ori am auzit ca succesele comuniștilor sunt roadele reformelor anti-populare pornite de Sturza în 1999 (pentru care a și plătit cu demisia din funcție), dar n-am auzit nici un comunist sa recunoască asta. De ce ar face-o Filat acum?

Totuși afirmațiile de genul "primul premier ales democratic în ultimii 8 ani" probabil au la baza faptul ca alegerile din 2005 și aprilie 2009 nu au fost recunoscute deplin libere și democratice de către SUA.

5

Alexandru Culiuc
25 ianuarie 2010 16:53

Constantin, faza cu „primul premier ales democratic in ultimii 8 ani” m-a surprins și pe mine. Se pare că speachwriterul nu s-a obosit să verifice cum funcționează sistemul politic din Moldova. Dar posibil Aricide are dreptate -- nu știu care a fost poziția SUA la alegerile din 2005... Cum n-ar fi, nu aș căuta careva sensuri ascunse în această frază.

6

Alexandru Culiuc
25 ianuarie 2010 23:17

Navigator, din punct de vedere practic, întâlnirea s-a soldat cu diferite fotografii sub genericul „eu cu prim-ministrul". Era interesant să-l vezi într-un mediu relativ informal. Cam asta -- nimeni n-a decoperit America. Din punctul meu de vedere, a fost abordate cel puțin un subiecte importante care nu prea sunt ridicate în dezbaterile locale. Mă refer la dorința/capacitatea administrației de a valorifica capitalului uman aflat peste hotare.

7

socolenco
25 ianuarie 2010 23:24

"..conținutul cuvântării era ok, iar încheierea — emotivă."

cred ca ar fost bine sa mentioneze ca suntem interesati si de intensificarea colaborarii cu NATO

8

Vinniandertal
25 ianuarie 2010 23:48

Mersi de reportaj.
Scuzati ca ma abat de la subiect, dar ce merge vorba aderarii la NATO? La TV se spune ca se continua pe neutralitate

9

Alexandru Molovata
26 ianuarie 2010 0:23

ref la calitatea/profesionalismul imaginilor oficiale, nu cred ca exista fotograf oficial (profesionist) angajat la guvern si nici la celelalte structuri ale statului. pana si multe agentii de presa oficiale din europa de est (UE) nu se ridica la standardele de calitate si la stuctura echipei de fotografi de la casa alba. ce sa mai vorbit atunci despre RM. te-ai uitat ce fotografii oficiale pot fi postate pe moldpres.md sau agerpres.ro?

10

Alexandru Culiuc
26 ianuarie 2010 1:01

Alexandru, Preșidenția întotdeauna a avut un fotograf oficial. Cunosc personal pe doi care au deţinut această poziţie (ambii fotografi bine-cunoscuţi).

11

Doina
27 ianuarie 2010 11:57

Merci pentru acest post, Alexandru! Imi pare bine la fel sa o vad si o veche prietena- Cristina Batog!

12

verso
28 ianuarie 2010 9:58

Interesant post.
Cit priveste calitatea foto de la Guvern, nu cred ca cei de la serviciul de presa al Guvernului sunt multumiti de calitatea fotografiilor. Dar problema e ca acolo lucreaza doar 3 persoane (nu cred că o sa gasiti in ale tări servicii de presa ale Guvernului doar 3 persoane). Nici o persoana din cele 3 nu au pregatire de fotograf, dar sunt puse in situatia sa si fotografieze, pentru ca bugetul public nu permite angajarea fotografilor profesionisti.
Încercati concomitent sa fotografiaţi, sa inregistrati ce discuta oficialii, ca ulterior sa reproduceti pentru informatii oficale. Nici lor nu le reuseste.
Asta e situatia din Moldova si ne pare rau ca nu putem face fata exigentelor Dvs.
P.S. Nu activez în serviciuld e presă al Guvernului.

13

Alexandru Culiuc
30 ianuarie 2010 7:36

Verso, la preșidenție întotdeana (cel puțin pe impurile lui Voronin, dar presupun că și înainte de el) exista un fotograf oficial. Nu cred că poziia a fost înlăurată cu venirea noii puteri. În caz dacă guvernul nu dispune de propriul fotograf, era oare într-atât de complicat să-l „arendeze” pe cel de la preșidenție pentru această călătorie? Evident, asta ar mări bugetul călătoriei cu câteva mii dolari (la sigur sub 5), dar niște „candid photos” ar prinde bine imaginii echipei.

Mulți fotografi buni ar fi mers într-o asemenea călătorie și fără bani. Atât timp căt e achitat biletul și traiul (nici $3k), călătoria se răscumpără prin imagini calitative, experiență și posibilitatea de a face photoshopping la B&H. :) Pe cât de complicat era de anunțat un concurs pe foto.md? Think outside the box. [Același sfat se referă la programul economic de guvernare, care este într-atât de lipsit de inițiative interesante și proaspete, că îți vine să dormi.]

14

Vitalie
30 ianuarie 2010 10:04

Personal am obosit de comportamentul clar populist al lui Filat. In mare patrte imi aminteste de comortamentul lui Voronin, acela tot asa "prefera" sa discute cu ministrii si alti sefi de administratii publice centrale.
Este tot atat de inaccesibil, ca Voronin, agresiv in acapararea influentei politice in tara, nu alege metodele. Daca e sa lasam la o parte emotiile post-electorale : "de cine am scapat si cu ce ne-am ales?".
Una este cert - calitatea electorilor moldoveni este la pamant iar politicienii se folosesc de asta din plin.
Din cei prezenti la intalnirea descrisa il simpatizez pe Lazar si vreau sa te intreb, Alexandru, ce pareri ai despre el?

15

Alex
1 februarie 2010 18:21

"[...] perspectivele de valorificare de administrația publică a capitalului uman aflat peste hotare. A apărut întrebarea din partea cui trebuie să vină inițiativa — [...] ? Evident, fiecare pune povara pe umerii celeilalte părți".
Sunt curios, cum ar trebui cineva care a studiat in afara RM sa se autoaprecieze daca merita sa faca parte din echipa actualei guvernari sau daca poate fi util? ... si chiar daca acel cineva constientizeaza ca este bun in domeniul lui, cum ar trebui sa-si propuna "serviciile", prin intermediul unui CV si a unei scrisori de intentie?

Mi se pare ridicol ca cineva din cadrul Guvernului sa "puna povara pe umerii celeilalte parti", adica a "capitalului uman aflat peste hotare"!

Prima "achizitie" domnul filat deja a facut: Nicu Popescu. Sa vedem cine va fi urmatorul...

16

Alex Railean
28 februarie 2010 12:09

Alexandru, daca mai tii minte, poti sa ne spui care era intrebarea "privind perspectivele sectorului TIC în Moldova"?

17

vektornord.wordpress.com/
13 septembrie 2010 10:27

peste 9 luni de la acea vizita....... altceva mai... grandios, noua guvernare liberala, din pacate nu a avut curajul sa faca.

inca nu a venit momentul////

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre