Alexandru Culiuc

21 martie 2010

Washington D.C. Cherry blossom

Când aveam 5-6 ani, în aprilie-mai mergeam cu părinții la EREN (acum Moldexpo), unde în acea perioada înfloreau merii. Era o activitate relativ populară pe timpuri — aleea era plină de lume. Nu știu dacă tradiția mai continue la Chișinău, însă la Washington DC, cherry blossom (înflorirea cireșilor) este principala sărbătoare de primăvara. Este ironic că în 2008 și 2009, fiind încă bazat la Cambridge, aveam treburi la DC exact în perioada de vârf a înfloririi, iar anul acesta serviciul mă face să ratez evenimentul. Așa că am decis să scot câteva fotografii din anii anteriori.

Majoritatea evenimentelor din cadrul Festivalului Cherry Blossom au loc în jurul unui lac de mărimea celui de la Valea Morilor (R.I.P.), dominat de Jefferson Memorial.  Anume aici au fost plantați circa 3000 de cireși japonezi (sacura) dăruiți Washingtonului în 1912 de primarul Tokyo în semn de „prietenie dintre cele două culturi”. În 1965 japonezii au dăruit încă 3800 cireși (reparații de război?).

Doar o lună în urmă orașul arăta așa.

Washington DC cherry blossom
[1]

Dar deja peste două săptămâni perimetrul lacului va fi vopsit în roz.

Washington DC cherry blossom
[2]

Festivalul este foarte popular, și adună anual circa un milion de vizitatori. În 2009 am fotografiat în week-end, așa că era îmbulzeală mare.

Washington DC cherry blossom
[3]

Evident, o asemenea aglomerație de oameni necesită o infrastructură corespunzătoare.

Washington DC cherry blossom
[4]

Mulți vin cu copii, așa că se observă o concentrție înaltă de cărucioare.

Washington DC cherry blossom
[5]

Cine cu căruciorul, iar cine cu laptopul.

Washington DC cherry blossom
[6]

Evident, fiecare al doilea vine cu fotoaparat. Majoritatea fotografiază cireșii.

Washington DC cherry blossom
[7]

Alții fotografiază... mmm... fluturași (observați aripile pe spatele domnișoarei)

Washington DC cherry blossom
[8]

Moldovenii (Sandu Co & Sandu Cu) fotografiază animale și mai exotice.

Washington DC cherry blossom
[9]

Washington DC cherry blossom
[10]

Washington DC cherry blossom
[11]

Deși culoarea roz este caracteristica cea mai proeminentă a festivalului, fotografiile mele preferate au ajuns totuși să fie transformate în negru-alb.

Washington DC cherry blossom
[12]

Washington DC cherry blossom
[13]

Washington DC cherry blossom
[14]

În 2008 am ajuns la lac într-o zi de lucru, când era mai puțină lume, așa că am dat de mai mulți alergători (a doua zi am venit și eu):

Washington DC cherry blossom
[15]

Washington DC cherry blossom
[16]

Se întâlnesc însă și bicicliști tricicliști.

Washington DC cherry blossom
[17]

Și însă două fotografii făcute în timpul „plimbărilor cu cireși”.

Washington DC cherry blossom
[18]

Washington DC cherry blossom
[19]

Publicat: 21 martie 2010 20:56

Categorii: Fotografie

Taguri: ,

Comentarii (21)

1

Quant
21 martie 2010 22:11

Bune poze, ca sa spunem la general. Place prelucrarea, mai putin contrasta decat precendele postari. chiar poate asi dori un pic mai contraste alea alb-negre, si mai "saturate" alea color, dar asta deamu la dorinta. monitorul la dell2408? calibrat? cu ce?

compozitia-shmampazitia ii greu de comentat la atatea poze, but as usually - it's ok.

[19] - place tare, si usor poate fi rupta de la intreaga serie. retusaseaza mujicul in "stripes" IMHO.

2

Alexandru Culiuc
21 martie 2010 22:26

Igor, mersoi. Da, foto sunt multe, așa că nici nu aștept comentarii detaliate. 1 si 19 sunt fotografii absolut nelegate de serie. Le-am postat aici deoarece nu cred ca voi avea o alta ocazie sa le public. Nici n-am observat tipul in stripes. De-acord, tre de-l retușat.

Da, Dell 2408, calibrat DTP94 + ColorEyes DisplayPro. Dar tre sa iau și un Spider 3, căci DTP94 nu e prea bine adaptat la wide-gamut monitors (fapt pe care l-am aflat dupa ce-am făcut cumpărătura)

3

Quant
21 martie 2010 22:50

hmmm, interesant. eu am i1d2 si parca-i normal, a calibarat aceleasi dell normal. BTW, am cumparat si un HP2475W tot cu gamut mare. dezamagit. are un grain suficient de pronuntat, si asa si nu am reusit sa-l fac mai uniform.

4

Alexandru Culiuc
22 martie 2010 2:24

Uite că am revizuit cam toate fotografiile publicate la tonalitate. Majoritatea le-am dat o expocorectție de încă vreo 0.3EV, și am mai adăugat ceva „punch” la culoare și la contrast. Unica la care am scăzut puțin contrastul este 12 -- îi stă bine „transparența”. Și am retușat pe ăla în stripes.

DTP94 este gold standard pentru monitoare „normale”, însă este păcălit la ajustarea white point de monitoarele wide gamut (așa că white point-ul l-am ajustat manual în baza calibrării monitorului de laptop). Lumea vorbește bine de un Dell de 27” cu matrice IPS.

5

Quant
22 martie 2010 3:29

da, asa le vedeam si eu, cred ca. acum ii seara, deci lumina s-a chimbat, dar parca asa le vedeam.

ei, gold standard. poate "budget" gold standard :) nu-i vorba intre timp ele sa-u ieftenit considerabil!

dell 27. I guess. dar deamu it is enough si unul de 24, adica doua. Oricum optez pentru doua mai mici decat unul mare.

6

Diana
22 martie 2010 5:18

"Atat de frageda, te-asemeni.
Cu floarea alba de cires"

acestea sunt rindurile mele preferate din opera lui Eminescu

...ma intreb de ce la el floare de cires e alba..

7

Quant
22 martie 2010 7:55

Diana, evident din cauza ca vorbea de cires in RO/MD care nu-s sacura.

8

cosânzeana
23 martie 2010 23:13

poze tare frumoase :) imi place mult nr 13
Alexandru vroiam un sfat de la tine. Sunt incepator in ale fotografiei, chiar daca imi place enorm. Mi-am luat un Nikon D90 pentur inceput. spune-mi te rog pt a avansa e necesar sa merg la o scoala de fotografii? sua reviste si carti ajung? Multumesc

9

Quant
24 martie 2010 19:07

cosanzeana, carti si practica ajung, in presupunere ca exista cat de cat simtul compozitiei si culorilor. ii bine sa discuti cu cineva din cand in cand peste primele opere care le faci. Scoala ... in MD nu exista una buna, sau macar bunicica, IMHO. Asa, popsnea.
Daca este vorba de carti, putem sa te indreptam la oameni de treaba care au atatea carti ca iti va trebui cateva vieti sa le citesti pe toate (2-3GB).

Nikon D90 este mult peste necesitatile unui incepator.

btw: in 13 omuletul din dreapta face poza.

Sandu Sorry ca raspund in locul tau ;)

10

Alexandru Culiuc
24 martie 2010 20:46

Cosânzeana, nu știu dacă e necesar să mergi la școală foto. Eu n-am făcut-o. În schimb, în 2002-2003 am mers la câteva escapade fotografice cu Anatol Poiată, Petru Cazacu, Adrian Cucereavii si Nicolae Nedov. Ei toți au/aveau pregătire artistică profesională (cu excepția lui Anatol, care a compensat handicapul prin lectura unui număr enorm de cărți fotografice -- anume el este persoana la care face referință Igor/Quant). Procesul de învățare e simplu -- fotografiezi același subiect și compari rezultatele, discutând diferențele. Pe atunci era mai complicat -- toți eram pe film, așa că puteam compara fotografiile doar după developarea și tipărirea cadrelor. Acum, când poți viziona imaginea pe LCD-ul aparatului, e mai simplu. Încearcă să mergi în vreo escapadă fotografică cu cineva care (i) face fotografii pe placul tău și (ii) știe să explice ce și de ce fotografiază într-un fel sau altul. Un grup de 3-5 persoane cred ca este optimal.

Igor probabil are dreptate că D90 e un aparat prea bun pentru începător. Pe de altă parte, am început și eu cu un aparat mult peste calificarea mea -- un Canon EOS 5, care făcea pe-atunci o groază de bani ($500 second hand în Japonia cu obiectiv 28-105). Așa că mergi și fotografiază cu sufletul împăcat -- nu ești nici pe departe prima care a cheltuit pe echipament foto mai mult decât strictul necesar (ăia de fapt se află în minoritate).

11

cosânzeana
25 martie 2010 0:53

Quant ms frumos pentru raspuns. Ar fi foarte dragut din partea ta sa-mi spui cateva carti bune sau sa mi dai un sfat la cine sa ma adresez. Ti-as fi recunoscatoare :)
Alexandru, imi este usor cu D90, doar ca ma supara ca nu pot face poze foarte bune. In minte vad cadrul si poza perfecta daaar cand vine vorba de practica nu iese chiar asa cum vroiam. De aceea si intreb de scoala, pentru ca vreau practica :) Multumesc pentru rapsuns

12

Alexandru Culiuc
25 martie 2010 1:38

In mesajul anterior am incercat sa-ti explic cum poti face practica fara scoala. Problema, evident, este sa alegi cu cine sa mergi in escapade fotografice: oameni cu DSLR-uri si optica scumpa sunt multi, fotografi -- putini.

13

Quant
26 martie 2010 1:03

Cozanzeana,
in privat iti dau coordonatele la cine se te adresezi, din partea Noastra, si o sa-ti ajute cu carti in forma electronica. Poate si un hint iti va da ce sa citesti pentru inceput. Sandu deja a spus numele persoanei. So, get in touch with us.

14

Senin
27 martie 2010 9:10

Am râs din suflet la poza 8 şi mă gândeam: "bine că a scris despre aripi, fără ochelari nici nu le depistam" ;)

Apropo de 9, 10, 11 - Sandu Co sau Sandu Cu este stăpânul animalului?;)) Are nevoie de o fundiţă viu-colorată la gât (animalul), e primăvară ...totuşi.

15

Alexandru Culiuc
29 martie 2010 4:47

Senin, aripile într-adevăr nu se prea vad. :( Dar scena era hazlie de-a binelea.

Da, un Sandu este co-stăpânul animalului (care are și facebook profile, apropo). Fundița -- next time.

16

Dia Na
21 aprilie 2010 16:12

Am citit si eu undeva despre Japanese cherry-trees,sunt cea mai mare atractie de primavara din acest park.Ai facut niste fotos frumoase,vii.

17

Arina
22 aprilie 2010 20:12

eh... am vazut si eu ciresii, in 2002 :)

19

Retete de prajituri
28 mai 2010 12:59

Foarte frumosi acei ciresi infloriti... noi am pus palmieri in tara noastra cu clima mediteraneana, cred k ciresi ca in pozele de mai sus ar avea un impact mai mare si o durata de viata la fel...

20

Ramona
13 iunie 2010 2:15

Deosebite pozele.
Nr 4 e sugestiva:)De undeva debordeaza ceva:))
Serios vorbind, cele in alb-negru rascolesc ...Sunt deosebite.Felicitari!

21

Saloane tatuaje
13 iunie 2010 12:18

Extraordinar spectacol de culoare... te face sa iti doresti sa fii acolo :)

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre