Alexandru Culiuc

26 mai 2011

Măturarea de la Registru și costul pașapoartelor

Nu exclud că tăierile de personal la ÎS Registru ar putea avea o anumită motivație ascunsă, posibil e implicat un profit privat. Dar nu-mi pasă — e o noutate pozitivă. Se creează un precedent — disponibilizarea personalului umflat al companiilor de stat. Registru nu este unica organizație care oferă servicii (în cazul dat pașapoarte și alte documente) la prețuri umflate și în loc să transfere veniturile la trezorerie preferă să-și umfle costurile operaționale, motivând ulterior prețul înalt al serviciilor prestate prin aceste costuri înalte „de producere”. Măturări similare urmează să fie întreprinse la Moldtelecom în ajunul privatizării (hai o dată și o dată!), la Moldova Gaz, CET-uri și alte organizații.

Dacă să vorbim de Registru în parte, apoi structura tarifelor acestei organizații este absolut stupefiantă. Chiar și după scăderile de prețuri, eliberarea pașaportului în mai puțin de o săptămână costă circa $100. Pașaportul nu se eliberează în mai puțin de șase ore, prețul respectivului serviciu ridicându-se la $120. Pentru comparație, în Peru pașaportul se eliberează într-o singură oră și costă $12. Înnoirea pașaportului peruan durează o zi și costă $11. Sigur, pașaportul peruan nu e biometric. Dar prețurile umflate la pașapoartele moldovenești erau în vigoare și înainte de biometrizare. Și la sigur nimeni în Moldova nu era să-ți elibereze pașaportul în decurs de o oră practic pe degeaba. Chiar mă miră, cum de peruanii nu s-au dumerit să creeze o scară de tarife care să stoarcă maximul posibil din cetățeni?

Eu nu văd nimic rău în aceea ca statul de facto să taxeze remitențele, deoarece de facto migranții temporari erau printre principalii clienți ai Registrului. Însă:

  • Taxa urmează să fie percepută de trezoreria de stat, iar costurile operaționale ale organizației care prestează serviciile urmează să fie acoperite din buget la nivel comparabil cu oricare altă structură de stat.
  • Există metode mult mai eficiente de impozitare a remitențelor. Mă refer în primul rând la ridicarea cotei la TVA, parțial compensată prin scăderea impozitelor la salarii. Principalul atu – reorinetarea activității economice de la non-tradable goods (servicii, imobil) la tradable goods (produse de export). Dar această discuție ține de un subiect totalmente diferit

Apropo, dacă cineva crede că prețurile la pașapoarte în Peru sunt atât de joase deoarece țara este săraca, apoi nu am decât să vă dezamăgesc. PIB/capita în Peru e de trei ori mai înalt decât în Moldova, ceea ce ar însemna că venitul disponibil (care include și remitențe în cazul Moldovei si exclude profiturile repatriate de companiile minere străine în Peru), este cel puțin dublu mai înalt în Peru.

Publicat: 26 mai 2011 17:55

Categorii: Economie si Afaceri | Guvernare si politica

Taguri: , ,

Comentarii (7)

1

Andrei V.
26 mai 2011 18:47

Welcome back, in incercarea timida de a reinvia blogul :), lipseau astfel de puncte de reper.

2

Oxana
26 mai 2011 21:48

Intr-adevar ce face fostul director tutun ctc la registru bucura ochiul si urechile. Si asa schimbari tre facute in toate institutiile de stat. O companie de stat, nu spun numele, care presteaza un tip de servicii comunale are un etaj intreg de "IT specialists" care adminsitreaza programe vechi de 15 ani!!! eu cred ca maxim 5 oameni shi un soft potrivit sunt de ajuns pru a procesa platile si duce evidenta clientilor, nu mai zik de 2 etaje de contabili care fac ft mult lucru manual. :(

3

Victor Burunsus
29 mai 2011 15:30

Alex, transparența costurilor instituțiilor din proprietatea statului este problema rezolvarea căreea va permite aducerea tarifelor la un nivel realist. Bine că ai făcut un început de benchmarking cu Peru. Nevoie mare de benchmarking la toate întreprinderile, nu doar de stat. Pentru comparație, în Estonia pașapoartele costă EUR 25.-- si sunt eliberare de o întreprindere privată. În Suedia poți să mergi la o Bancă să-ți faci pașaport. Astfel statul nu are treabă să suporte costuri fixe cu niște oficii somptuoase ca la Registru S.A. care sunt omniprezente și cu mulți funcționari gradul de amabilitate a cărora depinde de gradul de urgență solicitat de cetățean pentru perfectarea actelor.

4

Ion
31 mai 2011 19:35

Plăcut post, o gură de aer proaspăt...

5

Lucifer
31 mai 2011 23:48

WELCOME BACK! :)
I missed your articles! :D Deja ma saturasem sa intru aici sa vad doar poze frumoase! :) Public Policy is soooo much better! :D
In Germania pasaportul costa 59 euro dar dureaza ceva timp, 100 euro p/u eliberarea in termeni mai restrinsi.

6

Lucifer
31 mai 2011 23:52

In schimb in Germania poti sa ai mai multe pasapoarte in acelasi timp si die qualitat ist FOARTE Inalta, spre deosebire de pasapoartele altor state (hard cover spre exemplu)

7

nicu
18 iulie 2011 19:07

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre