Alexandru Culiuc

6 iulie 2011

Regimul moldovenesc de vize. Aberații și soluții

De câțiva ani încoace relativ rar mă confrunt cu stupidități made in Moldova. Evident, în presă găsești zeci și sute de exemple de decizii eronate în politic publice, însă majoritatea lor pot fi explicate prin interesul unor persoane în parte. Dar de mai mult timp rămân totalmente stupefiat de sistemul de eliberare a vizelor moldovenești, cu care mă confrunt de fiecare dată când merg acasă cu soția (peruană). Sistemul este aberant și lipsit de explicații raționale.

Cum călătoresc în Peru

 1. Zbor la Lima. În avion completez un formular relativ standard (nume, data și locul nașterii, naționalitate, domiciliu, adresa/hotelul la care mă opresc în Peru, etc.)
 2. Ajung la controlul de frontieră și întind ofițerului pașaportul moldovenesc. Surprins de albastrul aprins al copertei (sunt obișnuiți cu albastrul închis al pașapoartelor americane și bordoul celor europene), ofițerul răsfoiește documentul ceva timp, întreabă unde e Moldova, după care confirmă în calculator că cetățenii Moldovei pot vizita Peru fără viză pentru un sejur de până la 6 luni. Ștampilă de intrare și „Bienvenido en Peru!”

Gata! Astea-s toate formalitățile necesare pentru intrarea unui moldovean în Peru. Apropo, Peru, Ecuador și Cuba sunt unicele țări din emisfera de vest care nu cer viză moldovenilor.

Să vedem ce formalități au fost necesare pentru ca Marielle să ajungă în Moldova.

Prima încercare — 2008

Prima data am aplicat pentru viză la finele 2008, când eram doar logodiți, iar Marielle mai trăia în Lima. Atunci ne-am gândit că ar fi bine să o aducem în Moldova și pe mama Mariellei. Aici e cazul să menționez că atât Marielle cât și mama ei dispuneau în pașaport de vize turistice pentru SUA valabile timp de 10 ani.

Pe situl ambasadei Moldovei în SUA am aflat ca nu putem pur și simplu depune documentele la ambasada Moldovei la Washington. E necesar pentru început de obținut o scrisoare de invitație din Moldova. E interesant că eu — cetățean și proprietar de imobil la Chișinău — nu pot invita, deoarece… nu sunt în Moldova. Ok, fie. Deci rolul de gazdă oficială le revine părinților mei (mamei, ca să fiu mai exact). În principiu, invitația oficială este o chestie normală. În Schengen este un document autentificat de primărie, care demonstrează că persoana care invită dispune de suficient spațiu locativ pentru a caza oaspeții (doritorii pot consulta mostra invitației franceze). În Moldova invitația este emisă doar de Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne. Pe situl MAI găsim următoarea listă de acte necesare pentru invitație privată:

 1. Cererea de forma stabilită, semnată de solicitant (în 3 exemplare).
 2. Copia documentului de trecere a frontierei de stat a persoanei invitate, al cărui termen de valabilitate este nu mai puţin de şase luni şi a copiei de pe vizele deţinute anterior;
 3. Copia buletinului de identitate a persoanei care invită;
 4. Alte acte şi documente ce justifică scopul invitării

Respectarea primelor trei puncte nu a creat careva probleme, deși nu este clar de ce cererea urmează să fie prezentată în trei exemplare (aplicația pentru viza Schengen se prezintă într-un singur exemplar, aplicația pentru viza americană este 100% online), dar astea-s detalii minore. Însă pentru a „justifica scopul invitării” sau, mai bine zis, pentru a trasa legătura dintre mama mea și o tânără peruană (și mama ei), Biroul Migrație și Azil a cerut copiile următoarelor documente:

 • Pagina cu fotografie din pașaportul meu
 • Viza mea de student în SUA (pe atunci încă eram la universitate)
 • Viza Mariellei de student în SUA
 • Viza americană curentă a Mariellei (viza turistica pe 10 ani)
 • Diploma mea de absolvire a universității
 • Diploma Mariellei de la aceeași universitate
 • Viza americană a mamei Mariellei (cea de 10 ani)

După ce am înjurat Biroul Migrație și Azil pentru cerințele lor excesive care pot fi explicate doar prin paranoie, am expediat copiile tuturor acestor documente și mama a depus cererea. Procesul de evaluare a dosarului a durat trei săptămâni, după care am aflat că mama Mariellei a primit refuz. Moldova a refuzat intrarea unei (i) pensionare (ii) fiica căreia câștigă mai mult decât directorul ANRE, (iii) care poate oricând merge în SUA și (iv) care este gata să plătească circa $2000 pentru un bilet retur LIM-MIA-FRA-KIV.

Chiar și fără a cunoaște careva date personale, este clar că un peruan care dorește să călătorească în Moldova nu reprezentă niciun risc migrațional pentru Moldova. PIB/capita în Peru e circa triplu mai înalt decât cel din Moldova. E adevărat că săracii sunt cam tot atât de săraci ca cei Moldoveni (din cauza disparității înalte a veniturilor), însă este clar că o persoana gata să plătească $2000 pentru un bilet într-o țară cu oportunități economice și mai scunde decât patria nicidecum nu se află în partea de jos a distribuției de venituri.

Odată ce am primit la mână invitația pentru Marielle, obținerea vizei a fost o procedură simplă — am trimis documentele la Washington prin poșta rapidă, iar serviciul consular mi le-a înapoiat în mai puțin de o săptămână.

Experiență recentă — 2011

Ultima dată am trecut prin procedura de obținere a vizei moldovenești doar o lună în urmă.

În primul rând am constatat că între timp Ambasada Moldovei și-a schimbat adresa sitului — din embassyrm.org în www.sua.mfa.md. Spre regret, nimeni nu s-a dumerit să redirecționeze adresa veche spre cea nouă — domenul vechi este mort. În al doilea rând, când am venit la ambasadă cu setul complet de documente (inclusiv o nouă invitație din Moldova, evident), am aflat că de fapt setul este incomplet — doar cu o săptămână înainte de această s-a introdus o nouă cerință — dovadă existenţei mijloacelor de întreţinere pe durata sejurului în R. Moldova, de minim 30 Euro/zi. Spre noroc aveam la mână (accidental) un document care satisfăcea noile cerințele.

Aici este cazul să menționez că absolut toți funcționarii cu care ne-am confruntat (eu la ambasadă și mama la MAI) au fost cât se poate de amabili, corecți și, în limita regulilor, făceau tot posibilul să ne ajute. Repet, problema nu ține de anumiți funcționari în parte, ci de regulile în limita cărora aceștia operează (e drept că aceste reguli tot nu din pod au apărut, dar la asta voi mai reveni).

Ultimele evenimente

Este ironic faptul că pe 5 mai 2011, la doar o săptămână după ce mama a obținut ultima invitația pentru Marielle, guvernul a exclus Peru și o bună parte din statele Americii Latine din lista țărilor care necesită invitație (v. lista la sfârșitul textului). Merci, se pare că la MAE există lume gânditoare. Dar este oare această hotărâre de guvern suficientă? Nu cred.

Pașii următori

Faptul că Peru a dispărut din lista statelor care necesită invitație mă bucură. Dar lista în continuare include 115 țări, multe dintre care n-au ce căuta acolo. Printre ele:

 • Republica Africa de Sud (membru OECD, PIB/capita PPP de 3.5 ori mai mare decât al Moldovei)
 • China (nimeni nu-și dorește investiții chineze?!)
 • Seychelles (PIB/capita PPP dublu mai mare decât România, x3 de cât Ucraina, x6 Moldova)
 • Mauritius (x2 Ucraina, x4.5 Moldova)
 • Columbia (= Peru, x1.5 Ucraina, x3 Moldova)
 • Costa Rica (= România, x3 Moldova)
 • Cam toate regatele arabe: Kuwait, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Qatar, etc.

Mi se va răspunde, spre exemplu, că Columbia este un important producător de droguri. Însă, dragii mei, cetățenii Tadjikistanului — principalul stat de tranzit a drogurilor din Afganistan — pot întra în Moldova nu doar fără invitație, dar în genere fără viză! Ce are MAE cu Costa Rica, Mauritius, Seychelles și încă o duzină de state insulare — cred că nimeni nu va putea răspunde. Includerea statelor petroliere din Golf în listă tot pare să fie o greșeală: țările respective în permanență caută noi plasamente de investiții; nu cred că e cazul să le punem bețe-n roate.

Deci, pasul 1 — eliminarea țărilor „normale” din lista țărilor care necesită invitații. Moldova singură cu greu se califică drept țară „normală” (e normal oare să fii cel mai sărac stat în raza de cel puțin două mii km?). Mi se va reproșa că Moldova este o țară de tranzit spre Europa — avem muți imigranți ilegali (din țări terțe) care încearcă să pătrundă în UE. În caz dacă vom liberaliza intrarea în țare, vom supăra autoritățile de la Bruxelles. Dar nu pledez (cel puțin nu în primul pas) pentru eliminarea vizelor, ci doar pentru eliminarea invitațiilor.

Să revenim pe o clipă la teza „Moldova — țară de tranzit spre Europa. Dacă vrem în Europa, urmează să avem un hotar impermeabil”. Aici cred că am putea învăța de la Mexic, care de asemenea este hub-ul pentru majoritatea imigranților ilegali din întreaga America Latină. Însă de doi ani încoace, cetățenii oricărei țări care deține viză de lungă durată în SUA nu necesită viză pentru intrare în Mexic (fapt de care voi profita în august). Este evident că o persoană care are drept legal de ședere în SUA nu va încerca să imigreze ilegal în… SUA. Ceva similar practică și Romania vis-a-vis de țările Europei — deținătorul de viză Schengen (sau viză de lungă durată în Elveția, Bulgaria, Cipru și Lichtenstein) se poate afla în România timp de 5 zile fără careva documente suplimentare (doar un bilet care ar confirma că vor părăsi țara timp de 5 zile). Prin analogie, aș crede că Moldova urmează să permită intrarea liberă de scurtă durată în Moldova deținătorii vizelor UE (și altor state dezvoltate din Europa). Mi se va reproșa că Moldova nu face parte din Schengen. Dar nici Mexicul nu are nici un fel de granițe deschise cu SUA (ba dimpotrivă). Asemenea decizii pot fi luate unilateral.

Și, la o adică, să nu extindem același principiu deținătorilor de vize pe termen lung în SUA și Canada? Asta, spre exemplu, ar facilita intrarea în țară a funcționarilor organizațiilor internaționale stabilite la Washington (ONU, Banca Mondială, FMI). În final, controlul efectuat de serviciile imigraționale americane este printre cele mai riguroase.

Deci, pasul 2 — intrarea liberă pe termen scurt (7 zile?) în țară a deținătorilor vizelor europene (Schengen, Elveția, Bulgaria, Romania, Cipru) și, posibil, nord-americane (SUA, Canada). Vă propun o analogie. La noi atât de mult se vorbește despre armonizarea standardelor de calitate și eliminarea certificării pentru produsele deja certificate în UE. Ceea ce propun este să aplicăm același principiu și în cazul certificării imigranților — să facem outsourcing spre UE (Elveția, SUA, etc.) la serviciile de screening a cetățenilor din țările terțe, acceptând „certificatele de calitate” (vizele) emise de respectivele ministere de externe.

În final, pasul 3 ar fi extinderea listei țărilor, cetățenii cărora pot intra în Moldova fără viză. Spre exemplu, România oferă intrare liberă cetățenilor Costa Rica, Mauritius, Seychelles și multor alte state care la moment pentru a intra in Moldova necesită nu doar viză, dar și invitație. Lista este un superset al listei din Regulamentului CE 539/2001, care permite intrare liberă în spațiul Schengen a cetățenilor din 43 state, inclusiv Costa Rica (Moldova cere viză și invitație) și alte 21 de state care necesită viză moldovenească. [N.B. Observați că asta slăbește argumentul „Moldova — țară de tranzit în Europa” în favoarea unui regim de vize drastic — mulți cetățeni pentru care Moldova e „închisă” pot merge în Europa direct, fără a necesita tranzit ilegal prin Moldova]. [UPDATE 7 iulie 2011] Nicu Popescu mi-a atras atenția că Georgia de asemenea oferă regim fără vize (deseori unilateral) cam pentru aceleașii state ca și Romania (interesant că aici figurează și Iraq).

Viitorul economiei Moldovei depinde de investitori și piețe străine și mi se pare aberant să pui bețe în roate unora pe motiv că provin din țări pe care niște funcționari MAE și MAI le-au clasat drept țări de clasa doi. Respectivilor funcționari le propun să evalueze în primul rând pe sine și propria țară. Presupun că vor descoperi că au mult de lucrat până vor putea pretinde (atât ei, cât și țara) la clasa întâi.

Post Scriptum

Călătoria — extrem de scurtă — în Moldova s-a și încheiat. Scriu aceste rânduri din aeroportul Frankfurt, în drum înapoi spre Washington. Sper curând să public impresiile pe care mi le-a lăsat Chișinăul.

Publicat: 6 iulie 2011 23:52

Categorii: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei

Taguri: , ,

Comentarii (25)

1

Lucifer
8 iulie 2011 14:50

Si mai straniu e faptul ca R Moldova trateaza diferit cetatenii unui stat in dependenta de resedinta pe care o au ei.
Exemplu: cetatenii Indiei pot veni in R Moldova (cu avionul ce-i drept) fara viza si pot sta in Moldova pina la 7 zile. Totusi, daca un cetatean din India vine in R.M dintr-o tara unde noi avem ambasada atunci el are nevoie de viza.

2

Lucifer
8 iulie 2011 15:01

inca ceva... CE 539/2001 e cam invechit, unele tari din anexa 2 (care nu au nevoie de vize) deja necesita viza. Spre exemplu Bolivia deja are nevoie de viza p/u a intra in UE, pina nu demult ei nu aveau nevoie.

Pe mine totusi ma mira imobilitatea relativa a Latino Americanilor fata de Moldoveni. Exemplu Mexico, dupa cite stiu nu au nevoie de vize p/u UE, yet, ei nu vin "La Italia" asa cum o fac Moldovenii. *La fel e interesant faptul ca majoritatea Moldovenilor se duc anume in Italia. I wonder why!?

3

translation services
8 iulie 2011 16:58

Lucifer,
Cetatenii Indiei nu pot veni in RM pentru 7 zile fara viza. Ei au nevoie de invitatie plus viza. Alta chestie proasta care sa facut de prin 2008 este eliminarea consulatului de la Aeroport. Majoritatea cetatenilor straini care au nevoie de viza nu o pot lua deoarece nu au o ambasada Moldoveneasca la dinsii in tzara. Majoritatea ambasadelor noastre sint in tzari cetatenii carora oricum nu au nevoie de viza pentru a veni la noi.

4

Alexandru Culiuc
8 iulie 2011 16:58

Lucifer, exemplul cu India pare ridicol de tot. Insa daca Moldova într-adevăr are asemenea întelegere cu India (deși comentariul #3 pare să pună această afirmație la îndoială), o tara EXTREM de saraca (adica cu PIB/capita ~= cu cel al Moldovei), apoi ar fi absolut logic de extins conditii similare practic tuturor tarilor Americii Latine (toate cel putin dublu mai bogata decat RM).

Despre CE 539/2001. Da, stiu ca unele tari au fost ulterior excluse din lista (Ecuador ar fi un alt exemplu). Insa eu le-am exclus cand am scris despre cele 21 tari.

Despre latinoamericani. Metropola lor este SUA, nu Europa. La noi numai si se vorbeste de „evro-remont” si „calitate europeana”. Acolo -- despre calitate americana. Majoritatea migratiei e indreptata spre SUA. Totodata, in Spania sunt relativ multi latinoamericani...

Majoritatea moldovenilor de fapt se duc in Rusia (circa 50%). Italia e destinatia #2. Cel putin partial aceasta preferinta fata de Italia (relativ la alte tari europene) tine de similaritatea limbelor.

5

Lia
8 iulie 2011 17:46

Cred ca un post aparte ar trebui dedicat vamesilor moldoveni. Isi poate impartasi cineva experienta? Nu am mai intalnit asa avari ca vamesii moldoveni, rusine sa le fie tantelor grase si frumoase, care te fac sa deschizi valiza si incep a cauta printre lucruri personale (lenjerie de corp, ciorapi...)contabanda. Se agata de orice obiect nou pretinzand ca trebuie supus taxei vamale. Ori de cate ori ies din tara ei cauta cu infrigurare tigari intr-o valiza de 20 kg, daca mai scoatem inca 7kg (greutatea neta a valizei)ce mai ramane acolo? de fiecare data raman dezamagiti de continutul valizei mele: paine alba si neagra, scrumbie, marar, salam. Atunci se iau de bijuteriile mele, orice bijuterie e sucita, carnita, pipaita...Intrebarea de serviciu: scopul vizitei??? Salbatacie chiar in centrul Europei.

6

Ana
8 iulie 2011 18:56

adevarat si rusinos as zice. Cunosc si eu pe cineva din Macedonia dar care locuieste in UE (Strasbourg apoi Budapesta) de vreo 10 ani si a asteptat la fel aproximativ o luna invitatia de la MAI, venind in deplasare de serviciu (reprezentand o organizatie donatoare in Moldova)

As vrea doar sa precizez faza cu Romania.
"Ceva similar practică și Romania vis-a-vis de țările Europei — deținătorul de viză Schengen (sau viză de lungă durată în Elveția, Bulgaria, Cipru și Lichtenstein) se poate afla în România timp de 5 zile fără careva documente suplimentare (doar un bilet care ar confirma că vor părăsi țara timp de 5 zile)"

Din cate cunosc eu, trebuie totusi sa tranzitezi tara, nu doar sa prezinti un bilet care confirma ca parasesti tara in 5 zile, dar ca o parasesti in alta tara decat cea din care vii.
Nu stiu cat de corect e asta, dar poate stiu altii. Cunosc 2 cazuri cand persoanele (cetateni moldoveni) nu au fost primite la bordul avionului, chiar daca aveau biletul retur in 2 zile in tara UE din care veneau (Ungaria si Italia in cazul dat). Si aici nu prea vad logica.

7

Silvia
9 iulie 2011 5:21

Alexandru iti multumesc pentru articol, sa stii ca a fost o lectura fascinanta pentru mine. Eu una ma bucur pentru tine, ai parte de mult noroc in ceea ce priveste viza cu Peru, in schimb eu trec printr-o serie de aventuri birocratice ca sa-mi pot lua visa pentru Argentina & Chile. Cei de la consulatul Argentinei mi-au dat o intreaga lista de cerinte pentru a-mi elibera viza (cu doua pucte personificate pentru cetatenii Republicei Moldova).

8

Lucifer
9 iulie 2011 9:19

@Translation services && @ Alexandru
Eu nu sunt secretar la MAE :) asa ca nu va pot spune exact, cazul Indiei e pur si simplu ce am auzit, ce am vazut la noi la aeroport citiva ani in urma (poate la moment s-a schimbat) si ce scrie si pe net (which in no case should be treated as a truth universally acknowledged). And visa requirements of Indians for Moldova is def not my research topic, so talk shall I? :)
Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Indian_citizens

9

aurel
9 iulie 2011 9:32

tocmai trecem prin acest calvar. Invitam un prieten din Costa Rica sa ne viziteze .Si asta dupa ce el a mai fost acum 4 ani. Nu conteaza ca are viza pentru SUA si poate merge in sute de tari fara ea...Sotia trebuie sa prezinte acte care demonstreaza ca au fost colegi de facultate in SUA in ...2000-2012!!!

Sunt prea multi functionari care trebuie sa-si justifice existenta

10

Dumitru Brînzan
9 iulie 2011 12:45

Faptul că impunem vize şi invitaţii cetăţenilor a prea multe state e tîmpit întradevăr.

De exemplu este un flux destul de semnificativ de turişti în România care doresc să tragă o fugă pe 1-3 zile şi în Moldova, că oricum stau 1-2 săptămîni în Ro.
Însă deoarece au nevoie de invitaţie şi/sau viză, ei decid să stea doar în Ro.

Cine pierde în acest caz?

11

Alexandru Culiuc
10 iulie 2011 19:28

@Silvia (#7), și care sunt acele cerințe personalizate pentru cetățenii RM?

@Aurel (#9), credeam că istoria mea este vârful aberației, însă se pare că Biroul Migrație și Azil nu cunoaște limite.

@Dumitru (#10), totalmente de acord. De fapt, facilitarea unei raide rapide prin Moldova (în primul rând din România) pentru turiști ne-europeni este unul din principalele argumente în favoarea pasului 2 (intrarea de scurtă durată fără viză pentru deținătorii vizelor Schengen + Ro + etc.). N-am inclus acest argument în text doar din dorința de a-l mai scurta puțin (și așa s-a primit excesiv de lung).

12

Dumitru Brînzan
11 iulie 2011 14:01

@Alexandru: după mai mulţi ani de experienţă în turism, pot spune că Moldova pierde FOARTE mult din cauza acestor formalităţi tîmpite.

Chiar pe aceleaşi forumuri travel internaţionale, 1-2 din 10 care întreabă de România, mereu întreabă dacă este rost să vină şi în MD. Şi cînd li se zice că au nevoie de viză şi că nu pot rezolva totul la punctul vamal, reacţia lor e "oh well, maybe some other time".

Gata, s-au mai dus cîteva sute de euro din Moldova.

13

Sergiu
11 iulie 2011 19:42

La capitolul "ridicol de tot" vize MD: Am avut ocazia sa cunosc un om de afaceri din Egypt (care la fel ca si mine activeaza in domeniul distributiei de produse sport a unui brand cu renume in tara sa); acest domn detine mai multe afaceri, printre care este reprezentantul oficial al Air Moldova in Egypt (agentie, vanzari bilete, deservire clienti, etc.) de mai mult de 10 ani. Culmea este ca pe tot parcursul a celor 10 ani, el incearca sa viziteze MD ca turist... dar din cauza cerintelor exagerate pentru obtinerea vizei MD, nu-si poate realiza visul. Din aceleasi considerente Air Moldova refuza sa-si asume responsabilitatea de a-i face invitatie de afaceri... So, "Welcome to Moldova!" dar nu toti...

14

nicu
15 iulie 2011 1:08

Sistemul de la MAI si Biroul de MIgratie ramane unul sovietic. nu s-au schimbat nici oamenii, nici abordarile. Moldova are o politica de vize de parca e Elvetia :)

absurditati erau multe, si raman multe. Bunoara pana acum cateva luni un cetatean australian, nou zelandez, bosniac sau albanez putea merge in UE fara vize iar in Moldova era tratat la egal cu irakienii sau afganezii. avea nevoie nu doar de viza, ci si de invitatie (care se obtine mai greu decat viza)! tara lui Kafka.

cateva lucruri s-au imbunatatit usor in ultimele luni.

1) a fost micsorat (cu vreo 30) numarul de state cetatenii carora au nevoie de invitatie pentru a obtine vize (inclusiv Peru). in lista statelor care au nevoie de invitatii au mai ramas vreo 100 de tari - e mult prea mult. deci progresul este, dar e minim. au mai ramas absurditati. de exemplu antigua si barbuda au PIB per capita ca cel al Ungariei, si sunt vreo 80.000 de oameni - deci pericol imigrational ZERO pentru Moldova, insa sunt tratati de parca sunt somalezi.

2) cetatenii statelor terte care au vize Schengen - pot intra in baza lor in Md. si asta e un fel de progres.

3) cu vizele de resedinta a strainilor din Md - si acolo e problema. pe de o parte s-au simplificat usor procedurile prin introducerea ghiseului unic de la Biroul Migratie si Azil la MAI. acum strainii nu mai trebuie sa mearga la min muncii, BMA MAI si apoi Registru. ci doar la o singura institutie. Totodata s-au pastrat niste controale medicale ridicole (vreo 7-8 la numar, inclusiv HIV)- de genul controlului la psihiatru. imaginati-va ca un francez care vine sa lucreze la orange sau lafarge pe mai mult de 3 luni trebuie sa treaca prin idioteniile acestea. Moldovenii in UE nu sunt supusi unor astfel de proceduri, si in sensul acesta sistemul din Md e mai restrictiv decat cel din UE.

4) sistemul cu invitatiile e si el sovietic. Un cetatean RM trebuie sa ceara persmisiune de la stat de a invita pe cineva in vizita, si dureaza 15 zile. E absurd. Statul nu trebuie sa reglementeze si limiteze dreptul cetatenilor de a invita pe cineva in vizita. Statul poate refuza strainilor viza, dar nu are dreptul sa refuze unui cetatean RM dreptul de a invita pe cineva sa il viziteze in RM. Insa cadrul nostru legal prevede anume astfel de restrictii impuse nu strainilor, ci cetatenilor RM.

5) De exemplu un cetatean RM cu resedinta in Marea Britanie (fara pasaport UE) poate invita un alt cetatean din orice tara (RM, azer sau congolez) in Marea Britanie doar in baza unei invitatii semnate, copia vizei sale, copie pasaport. Pentru aceasta invitatie cetateanul RM nu trebuie sa ceara aprobarea statului britanic. Insa acelasi cetatean RM daca doreste sa invite pe cineva in Moldova trece prin procedurile descrise mai sus. Deci sistemul de invitatii din Marea Britanie e mai liberal si ii ofera mai multe drepturi unui cetatean RM decat sistemul din insasi RM.

15

Alexandru Culiuc
15 iulie 2011 18:12

Nicu, despre (1) -- micsorarea numarului de state care necesita invitatii -- am scris mai sus (vezi capitolul Ultimele evenimente).

De (2) -- intrarea in MD in baza vizelor Schengen -- n-am știut. Ba invers, am scris în text că asta ar fi un bun pas urmator (vezi „pasul 2”). Mai mult ca atat, în ziua in care am mers la ambasada să iau viza pentru Marielle, i-am sugerat ambasadorului ca ar fi bine să ofere acces liber în Moldova celor care au vize Schengen, la care am primit raspunsul „nu facem parte din Schengen”. Nici el, nici consulul nu mi-au spus nimic la acest capitol, deși Marielle avea o viza Schengen valabila in pașaport (fapt pe care l-am menționat ofițerului consular). Cu alte cuvinte, dacă aceasta măsură într-adevăr a fost implementată, se primese ca am aruncat în vânt $90 (anume atât costa viza MD de scurtă durată). Totuși, faptul că nu găsesc nicăieri (în primul rând mfa.gov.md) confirmare faptului că deținătorii statelor Schengen pot întra in MD fără vize mă face să cred că această modificare în reguli (extrem de binevenită) nu a intrat în vigoare. Poate mai verifici o dată la MAE.

Punctele (3)-(5) -- absolut de acord. Stupiditate absolută.

16

Vlad
19 iulie 2011 15:33

Intimplator sau nu - o stire la tema: http://www.timpul.md/articol/fara-vize-in-peru-25451.html

17

Alexandru Culiuc
19 iulie 2011 20:06

@Vlad, straniu articolul din Timpul. Din el se creează impresia că moldovenii până acum nu aveau acces liber în Peru ceea ce este fals, după cum am scris la începutul acestuiarticol (și anterior). Călătoresc în Peru (cu pașaport albastru simplu) de trei ani în condiții și mai bune -- nu necesit viză turistică dacă vizitez țara pentru mai puțin de 6 luni. Găsești confirmare pe situl consulatului Peruan la Washington. Iar tratatul semnat de Leancă ține doar de pașapoarte de servicii și diplomatice, și vorbește de întrări de până la 3 luni. Stupiditate. Eliminați viza pentru peruani în genere (precum și argentinieni, brazilieni, etc.)! Oricare pas mai mic e bătaie de joc. MAE -- epic fail.

18

Lucifer
20 iulie 2011 14:20

@Alexandru... am citit articolul unimediei cu "diplomati in Peru fara vize" ... http://unimedia.md/?mod=news&id=36771
si evindet i was like o_0 bewildered, intrucit tu spuneai ca poti merge in Peru fara vize.
Pur si simplu acordul dat prevede ca diplomatii din Peru (si aia cu pasaport de serviciu) sa poata intra si ei la noi. Straniu... aia din Peru ne-au scos regimul de vize dar noi nici pe diplomatii lor nu-i primim.

19

Lucifer
20 iulie 2011 14:29

@Alexandru... m-am uitat la linkul care l-ai oferit.
E FOARTE straniu si regimul de vize al PERU-ului! :D
Moldova nu are nevoie de vize, dar iaka Georgia DA, Turcia DA, Azerbaijan DA (which are both richer than Moldova), Armenia! ... quite weird! why?
:) .. hmmm... iaka mi-a venit o idee

20

Anatol Poiata
28 iulie 2011 10:52

Banuesc ca regimul de vize, de obicei, este rezultatul unor acorduri bilaterale si pana acum se mergea pe principiul "daca voi ne cereti vize, si voi o sa veniti cu vize".
Mai haios era faptul ca pana nu demult si cetatenii Brsiliei, Australiei aveau nevoie de vize. Cand am avut un grup de 60 de australieni, in tranzit din Ukraina in Romania, dar dornici sa vada o vinarie la sud si un program folcloric, ne-a durat cam 1 luna sa ne milogim pe la Departamentul de Migratie.

Daca ne uitam la unele puncte de frontiera (ex, Giurgiulesti) nici nu sunt adaptate pentru un flux mai masiv de turisti. Punctul de trecere fiind dotat cu 1 calculator, iar noi cu un grup 80-90 de germani ... Din fericire, la Serviciu Graniceri acum lucreaza oameni normali si procedurile in asa caz le-au adus la standartele europene: se trimite lista turistilor de pe vasul de croaziera si informatia se introduce in sistem din timp, astefel un grup de 90 oameni trece in 15 minute.


Din ultimele noutati aflam ca "Frontiera de Stat a Republicii Moldova va fi păzită de Poliţia de Frontieră. Noul serviciu va fi creat prin comasarea Serviciul Grăniceri şi a Biroului migraţie şi azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne"
http://unimedia.md/?mod=news&id=36912

21

DeepThroat
30 iulie 2011 0:16

intre timp ministerul economiei a venit cu o solutie partiala... vize si permise de sedere pt investitorii, inclusiv cei potentiali, in zonele economice libere... iata proiectul de modificare a legislatiei respective...
http://mec.gov.md/node/2911
mi se pare cam ciudat sa faci asa ceva, precum si argumentul ca pt restul teritoriului exista riscul ca unii sa se deghizeze in investitori si sa faca rau... parerea mea e ca treb de simplificat la maxim intrarea in tara, dar nu de vopsit fatada ministerului de interne si de spus ca se face reforma in politie...

22

Cristina
1 august 2011 21:56

Sandu, ma bucur ca gasesti timp sa scrii. Welcome back !

23

Larisa
9 august 2011 21:17

O intrebare: Ce surprise pot avea daca vin in Moldova in baza pasaportului canadian (am cetatenie dubla R.Moldova si Canada)?

24

TL
25 august 2011 21:53

Intimplator am cazut pe blog'ul tau! merci pt informatii, pentru ca site-ul min de externe nu ofera niciuna! Nu stiam ca Peru nu necesita viza pentru RM si chiar imi doream s'o vizitez
by the way, Felicitari pentru succesele tale si la mai mare...
Cunosc si impartasesc experienta pasaportului albastru, numai ca eu in Europa. Lucrez aici de 1 an si a trebuit sa refuz 3 deplasari de la serviciu in UK, numai pentru ca am pasaportul RM!! si lista continua...
De ce sa facem simplu, daca putem face complicat!

25

Valeria
19 ianuarie 2013 1:56

Buna ziua,as vrea sa aflu,pentru a calatori in partea de Nord a Ciprului am nevoie de viza?

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre