Alexandru Culiuc

11 noiembrie 2011

Insulele oceanului Indian. Partea 2: Mauritius și Seychelles

Continui să public fotografii din insulele Oceanului Indian. E rândul Mauritius și Seychelles — două țări insulare extrem de diferite de Comore. Sunt incomparabil mai bogate, dar nu neapărat și în oportunități fotografice. Ca regulă, corelația este inversă — țările mai sărace sunt mult mai interesant de fotografiat. Acolo găsești facturi și culori pe care într-o țară relativ înstărită nu găsești: clădiri semi-dărâmate care mai păstrează amprenta fostei frumuseți, pereți cojiți sau acoperiți de licheni, culori stridente (în îmbrăcăminte, panouri publicitare) inexistente într-o societate „de bun gust”. În Comoros asemenea scene se găsesc la tot pasul, în Mauritius sau Seychelles am găsit mai puține (cel mai probabil deoarece nu am prea avut timp să le caut). Oricum, m-am ales cu o duzină sau două de fotografii ok.

Mauritius

Am ajuns în Mauritius în ianuarie 2011, după un an și jumătate de lucru în Comore. Greu să-ți închipui două țări mai diferite. Mauritius are o economie diversificată (pentru un stat mic) care într-un sfert de secol a trecut printr-o transformare structurală dramatică. Statul are o viziune unde vrea să ajungă pe termen lung (Singapore al Africii) și o strategie clară pe termen mediu cum să ajungă acolo, are o birocrație dinamică și bine școlită, incorporează rapid best practices din alte părți ale lumii dar în același timp e dispusă să experimenteze cu politici publice absolut noi, știe să obțină ce-și dorește de la partenerii externi. Lista ar putea continua mult și bine. Mai pe scurt, Mauritius are tot ceea la ce comorienii pot doar visa. La o adică, cititorul la sigur ar putea să-și aducă aminte și de țări mult mai apropiate care înregistrează deficiențe enorme la toate aceste capitole.

În Mauritius am avut ceva mai mult timp liber, așa că am umblat mai mult timp brambura pe dealuri și munți. Munții sunt cât se poate de fotogenice, iar urcarea lor cât se poate de obositoare. Cel mai vestit este le Morne Brabant — un munte abrupt de vreo 900m înălțime amplasat pe o peninsulă îngustă. Iată cum arată fotografiat de pe vârful unui alt munte.

Mauritius
[1]

Practic toți turiștii aud istorioara cum că muntele servea drept pribeag pentru robii fugiți (aduși din Africa să lucreze plantațiile de trestie de zahăr). În 1835, când imperiul britanic a decis să se dezică de sclavagie, un detașament de poliție a fost trimis pe munte să comunice fugarilor că sunt oameni liberi. Aceștia însă au crezut că poliția vine să-i întoarcă în sclavie și unii s-au aruncat de pe stâncă. Iată pe unde ar fi putut urca acel detașament de poliție.

Mauritius
[2]

Iată priveliștea care ar fi putut să i se deschidă robului înaintea primului și ultimului zbor.

Mauritius
[3]

Și iată cel puțin un turist care știe că nu toate istorioarele povestite turiștilor merită să fie luate în serios — nu există absolut nici un fel de dovezi istorice care ar confirma acest sinucid în grup.

Mauritius
[4]

Oricum, țara oferă niște peisaje extrem de diverse pentru o insulă de doar 2 mii km2 (6% din suprafața Moldovei).

Mauritius
[5]

Mauritius
[6]

Am avut doar vreo două ore să fotografiez în Port Louis — capitala țării. Orașul are o promenadă de-a lungul oceanului (în spaniolă există un termen mult mai exact — malecon) cât se poate de plăcută.

Mauritius
[7]

În jurul orei prânzului orașul e plin de școlari și școlărițe. Toate îmbrăcați în uniforme, ceea ce nu am văzut în Comore, dar mi-a adus aminte de Cusco.

Mauritius
[8]

Piața centrală arată mult mai organizată decât în Comore.

Mauritius
[9]

Și cel puțin parțial țintește turiști.

Mauritius
[10]

Părți ale centrului orașului arată extrem de modern.

Mauritius
[11]

Dar e suficient să ieși doar puțin din Port Louis și dai de scene totalmente diferite.

Mauritius
[12]

E bine să ai creșterea economică rapidă, dar tar-r-re mult timp mai durează până această creștere se traduce în avuție...

Seychelles

Până la mijlocul deceniului trecut Seychelles era o țară quasi-socialistă, care incasa bani de la capitaliști dornici să se odihnească pe această bucățică de rai. Erori în gestionarea finanțelor publice au provocat o criză a balanței de plăți. Criza a dus la demararea unui program (extrem de ambițios și reușit) de reforme susținut de FMI și, eventual, venirea încoace a doi economiști moldoveni de la Fond. Eu sunt cel de-al doilea; prima misiune am avut-o în octombrie 2011. Dar se preconizează multe altele, de aceea nu mă întristează mult faptul că în prima vizită am avut doar două ore să fotografiez în afara hotelului. Oricum, chiar și în această oră am reușit să prind câte ceva interesant.

Cum și era de așteptat, litoralul arată impresionant în oricare ipostază. Macro...

Seychelles
[13]

... și micro (una din pozele preferate din călătorie, deși așa gen de fotografie rareori mă atrage).

Seychelles
[14]

Dar mai mult mă atrage viața adevărată care, evident, începe la piață — locul unde se întâlnesc vânzătorii...

Seychelles
[15]

Seychelles
[16]

... și cumpărătorii.

Seychelles
[17]

Seychelles
[18]

Întâlnirile se soldează cu tranzacții...

Seychelles
[19]

Dacă nu cumperi nimic — vânzătorii te privesc pieziș.

Seychelles
[20]

Nu doar peștele e mare în Seychelles. Vrăbiile aici arată așa:

Seychelles
[21]

Iar hulubii — așa.

Seychelles
[22]

Dar cam tot restul este extrem de mic. Victoria, capitala Seychelles, cică este printre cele mai mici capitale din lume — populație 25 mii oameni.

Orașelul e traversat de un mic canal, care oferă niște peisaje urbane mai neobișnuite.

Seychelles
[23]

Seychelles
[24]

Seychelles
[25]

În centru e amplasat un mic templu hindus...

Seychelles
[26]

Totuși domină biserici ceva mai obișnuite europenilor.

Seychelles
[27]

Trotuarul unei străzi centrale.

Seychelles
[28]

Am participat într-o manifestație care, aș crede, poate avea loc doar într-o țară insulară mică — o serată de caritate la care cânta o formație în componența căreia întra guvernatorul băncii centrale (pe centru în prima poză) și secretarul permanent al Ministerului Finanțelor (post echivalent cu prim vice-ministru, pe dreapta).

Seychelles
[29]

Se distrau de minune.

Seychelles
[30]

Și de ce nu? Cu frumusețea care te înconjoară în Seychelles, ar fi păcat să nu profiți de viață din plin.

Publicat: 11 noiembrie 2011 22:22

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: ,

Comentarii (6)

1

ag
15 noiembrie 2011 13:58

superbe fotografii
PS! 27 & 28 sunt aceiasi foto

2

Alexandru Culiuc
15 noiembrie 2011 16:31

@ag, merci, am inlocuit #28 cu foto corecta.

3

Andrei Fedoreev
16 noiembrie 2011 6:42

Impresionant!! pare a fi atmosfera foarte placuta in fotografii.

4

anna
7 decembrie 2011 16:55

Foarte frumos! Ar trebui sa tineti un jurnal de calatorii!

5

sander
19 februarie 2012 2:06

Cool! Imi place pescuitul si calatoriile prin tari straine!

6

Pavel
24 februarie 2012 15:10

Port Louis, Victoria, cate amintire placute. Foarte reusite poze. Am fost acolo in 2010 si intr-adevar la momentul dat raman cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre