Alexandru Culiuc

23 februarie 2012

Bacalu for President (?)

A fost o surpriză să citesc că Veronica Bacalu ar putea fi printre candidații la președinție. O surpriză plăcută, deoarece Bacalu poate oferi Moldovei capacități și experiență de care țara duce un deficit acut. Dar și o surpriză amară, deoarece Moldova de astăzi nu poate oferi condiții în care aceste capacități și know-how ar fi valorificate din plin. Câteva reacții rapide pe marginea acestei știri/zvon (e cert că există mulți alți factori relevanți situației):

De ce Bacalu?

  • Spre deosebire de oricare politician din Moldova, Bacalu s-a implicat la nivel înalt în funcționarea nu a unei singure economii, ci a mai multor. Nu este exclus că a avut mai multe negocieri (nu doar întrevederi!) cu mai mulți prim-miniștri, miniștri ai finanțelor și guvernatori ai băncilor centrale decât Moldova a avut pe parcurs a 21 ani de independență. Această experiență internațională este extrem de utilă la momentul în care țara se află la răscrucea mai multor drumuri — Bacalu a văzut unde duc cel puțin unele din respectivele drumuri.

  • Bacalu a avansat profesional într-o organizație extrem de competitivă. La o adică, în lume probabil nu există o birocrație mai profesională și mai eficientă decât FMI. Faptul că Bacalu a ajuns șef de misiune este un certificat al calităților ei profesionale de economist și manager. După două decenii de la independență, posibil e timpul profesioniștii să-și încerce forțele la conducere…

  • Una dintre problemele majore a politicii din Moldova este provincialismul. Uneori e decepționant să urmărești cum țara interacționează cu partenerii externi. Bacalu are zece ani de experiență la FMI la un rang relativ înalt (e șef de misiune pentru țări comparabile cu Moldova), care îi oferă o cunoaștere unică a felului în care politica internațională operează în realitate și a spațiului de manevre la care poate miza un stat de mărimea Moldovei.

  • La FMI lumea schimbă țara cu care lucrează cam la fiecare doi-trei ani. Uneori prima misiune are loc la doar câteva săptămâni după schimbarea șefului misiunii. În consecință, lumea este obișnuită să absoarbă cantități enorme de informație într-un răstimp scurt. Cu alte cuvinte, Bacalu are deprinderea de a se implica în soluționarea unor probleme fundamentale într-un răstimp extrem de scurt. Zece ani de lipsă din țară nu ar reprezenta un handicap major.

  • După cum am scris mai sus, Bacalu a făcut parte dintr-o birocrație extrem de bine pusă la punct. Această experiența ar fi extrem de utilă pentru reforma administrației publice centrale din Moldova.

  • Posibil și mai important pentru Moldova de astăzi este faptul că Bacalu are o reputație impecabilă și nu este afiliată (cel puțin nu deschis) la nici una din forțele politice din țară.

De ce nu Bacalu?

Sau, mai exact, de ce Bacalu ar putea răspunde „nu” în caz dacă această ofertă nu este o simplă invenție a jurnaliștilor:

  • Bacalu e manager, economist cu experiență în mai multe țări, expert în relații internaționale, birocrat public de calitate superioară. Toate acestea o fac potrivită pentru poziția de vârf în executivul Moldovei, adică… pentru poziția de prim-ministru. Politicienii din Moldova au ajuns la concluzia că pentru a ieși din impasul actual, președintele va avea o funcție simbolică și că puterea reală va rămâne acolo unde e în prezent. Respectiv nu este clar în care condiții experiența și capacitățile Președintelui Bacalu ar putea fi valorificate din plin.

  • Bacalu la sigur a urmărit atent evenimentele din Moldova din ultimii ani. Dar e cert că nu cunoaște toate partidele jucate după culise. Nu e greu să-ți închipui cum reputația impecabilă a Președintelui Bacalu ar putea fi utilizată (fără ca dânsa să-și dea seama) pentru a acoperi niște mișcări mai dubioase. Posibil merită să-ți riști reputația în situația în care deții puterea reală de a îmbunătăți lucrurile. Însă oare are sens să pui la bătaie reputația de dragul unui rol relativ simbolic?

  • Incertitudinea politică este probabil principalul impediment în calea unui tehnocrat. Această incertitudine minimizează șansele că tehnocratul va putea împinge reforme importante, dar care sunt imposibil de realizat fără cheltuirea capitalului politic (deoarece la moment acest capital este extrem de fragmentat, și nimeni nu-și poate permite să-l riște). În plus, în cazul în care un tehnocrat de talia lui Bacalu devine președinte, un eșec/impas datorat unor factori politici (un scenariu cât se poate de realistic) ar putea compromite înseși ideea unei guvernări tehnocrate.

Se știe că țara merită guvernarea pe care o are. Spre regret, situația dată mă face să înțeleg că acest truism are un corolar: uneori țara — mai exact elita politică — nu merită guvernarea pe care nu o are. Oricum, este extrem de încurajator faptul că elita din Moldova cel puțin ponderează ideea că i-ar prinde bine să-și profesionalizeze rangurile.

Preluarea acestui material fără permisiunea autorului este interzisă.

Publicat: 23 februarie 2012 15:06

Categorii: Guvernare si politica

Taguri: , ,

Comentarii (27)

1

lilia
24 februarie 2012 7:56

Sper sa fie accceptata si aleasa ca Presedinte!

2

Mehryar_rad
24 februarie 2012 9:27

Republica Moldova are nevoie de asa persoane inteligenta ,specialista cu gandire occidentala ca Doamna Bacalu! Sper ca sa fie aleasa ca Presedinte a Republicii Moldova.

3

Ion
24 februarie 2012 9:35

Sunt sigur ca are merite si calitati daca a ajuns sa lucreze la FMI, dar... Ea nu va fi pusa in aceasta functie de catre rechinii de la Chisinau pentru a-si arata talentele si inteligenta. Daca ajunge presedinte, atunci totul ce i se va cere, va fi sa taca si sa faca ce i se spune. Sa fie docila si ascultatoare. Posibil ca docilitatea este una dintre calitatile ei daca a ajuns sa fie acceptata de cei de la Chisinau. Filat si Plahotniuc nu vor pune niciodata un om "cu cojones" in aceasta functie. Din aceasta cauza criteriile lor de selectare n-au fost nici pe departe inteligenta, experienta...

4

Elena
24 februarie 2012 10:57

Suntem solidare pentru Dna Bacalu.Sperăm ca în sfîrşit să avem un preşedinte a Republicii Moldova.

5

lily
24 februarie 2012 11:30

sper si eu sa fie aleasa , ca sa stabileasca pordinea. poate ii va reusi sai ouna la punct ped e alde filat, Balitchi care fura cite jumade milion de euro pe luna si se imparte cu tatuca Filat, si toti ceilalti lingai....

6

dac
24 februarie 2012 11:50

"e șef de misiune pentru țări comparabile cu Moldova" Adica sunt tari cu mult mai mici decat Moldova.Din cate stiu eu fieacre TARA desemneaza anumite persoane care lucreaza in FMI. Fiecare tara are o "cota" de persoane care TOATE sunt propuse de STATUL respectiv. Adica fara "recomandare" nu ajungea aici.Cariera ei nu zice inca nimic.Poate e perfecta doar ca FMI nu e zana buna.

O zi buna.

7

n
24 februarie 2012 11:53

Alexandru, acest post reduce drastic sansele ca B va fi aleasa presedinte :) Elita din RM vrea pe cineva care nu este prea bun, si nu va schimba balanta existenta intre fortele politice din RM + le-ar mai si lasa spatiu liber sa continue sa-si faca mendrele. Din cate descrii tu, Bacalu are poentialul de a deveni un 'spoiler' al jocului politic provincial.

8

VALERIA
24 februarie 2012 12:10

NU CRED CA ARE SORTI DE IZBANDA CANDIDATURA DNEI BACALU,MAI DEGRABA VA FI ACCEPTAT RECTORUL UNIVERSITATII DE MEDICINA CARE,ESTE FOARTE USOR DE MANIPULAT SI,EVENTUAL,FORTAT SA ACCEPTE ANUMITE JOCURI...E PAREREA MEA PUR SUBIECTIVA.SI INCA CEVA:IN RM NU POATE FI ALES UN PRESEDINTE CU "COJONES"(TRAD.SPAN.-"OUA") DIN SIMPLUL MOTIV CA NU ESTE IN INTERESUL CAINILOR DE AICI(CARE TREBUIE SA ISI APERE PRADA CU ORICE PRET,CHIAR CU CEL AL "OUALOR PRESIDENTIALE")SA IL LASE SA-SI FACA TREABA BINE IN INTERESUL TARII.CRED CA NU GRESESC,DESI REGRET...

9

Sergiu
24 februarie 2012 13:09

Doamna presedinte poate fi intr-atit de iscusita incit sa stimuleze reforme utile societatii si fara a dezechilibra setarea actuala a puterii; considerind ca totusi e o Doamna onorabila, atitudinea politicienilor va fi una de respect si supunere.

10

Lucifer
24 februarie 2012 15:59

Very good article!
When I saw the credentials of Ms Bacalu, I though: maybe being a parliamentary republic is not so bad after all!!!
But let's not jump too far before we know where we're landing... let's see what happens. There is quite a high probability that Ms Bacalu is being used as a pawn in a very dirty chess game.

11

Marian
24 februarie 2012 18:07

Daca e adevarat ceia ce scrie Alex, atunci eu vad 2 scenarii:
1. Bacalu a avut discutii serioase cu Filat si Lupu si a acceptat sa fie inantata la aceasta functie.
2. Bacalu idee n-are despre ce se intampla si cineva se foloseste de numele ei pentru a crea o situatie favorabila ca tara sa intre in alegeri anticipate.

Eu personal cred ca a doua varianta e mai reala. Iarasi, daca Alex a scris corect, atunci reiese ca aceasta domna este foarte inteligenta, are o experienta imensa (mai mare ca cea a lui Filatsi Lupu luati la un loc) si va dori sa activeze intr-o pozitie din care sa faca decizii, dar nu sa primeasca ordine. Pur si simplu nu mi-o pot imagina pe aceasta Doman sa lase muna sa de la FMI unde a investit ani buni din viata ei ca sa vina intr-o tara unde rationalitatea lipseste in totalitate si unde ea pur si simplu va fi folosita si nici nu va putea folosi experienta si cunostintele sale.

Sa vedem ce-o sa fie, dar nu cred ca ea sa doreasca sa revina in tara si inca in asa situatie... cum a zis si Ghimpu, aici e o masina de tocat carnea si nimeni nu se uita la inteligenta si experienta ta, te calca in picioare si-si bat joc de tine ca de ultimul caine... in Moldova nici un om normal cu studii si experienta internationala n-are ce cauta.

12

Ciresar
24 februarie 2012 20:37

Dac, comentariu tau e un pic nepotrivit. Chair daca sunt "cote" pentru persoanele angajate la IMF, trebuie sa ai si un minim nivel de educatie, cel putin MA, dar majoritatea au PhD in economcis sau related field, plus o anumita experienta profesionala. Nu uita ca timp de foarte multi ani "cota" pentru Moldova era "libera". asta e cazul si pentru multe alte tari mai mici.
Bacalu si o alta moldoveanca sunt printre priemele persoane din europa de Est sa aiba functie manageriala. Pentru comparatie, sunt doar alte 2 persoane din Rusia la acelasi nivel, 3 din Bulgasia si una din Slovacia. Asta spune foarte mult de calificarea profesionala a moldovenilor de la FMI. Si de fapt toti trebuie sa fim mindri de asa "achievement", tinind cont de cit de mica tara noastra este.

Sa revin la articol.
Cred ca noi toti am beneficia enorm daca Bacalu ar decide sa fie "Zoia Kosmodemianskaya", adica sa-si sacrifice sanatatea, cariera profesionala actuala, salariu si pensia, ca sa plece in Moldova intr-o incertidine, nervi, bani putini daca nu esti corupt, viitor incert dupa alti 4-8 ani.
Ar fi prima persoana din Moldova la nivel inalt care stie 1. foarte bine economia Moldovei, tinind cont de experienta ei la banca nationala si stiind de toate reformele care au avut loc, si toate detaliile ale altor sectoare, inclusiv de ce anumite decizii au fost luate in trecut, si de ce altele n-au functionat.
2. E unica persoana care poate vorbi in limbajul de acasa si cel international - nu ma refer doar la limbile propriu vorbite, dar la mentalitatea care este diferita, si ar sti ce este "appropriate" acasa si ce la nivel international.
3. E una din putinele persoane care are capacitatea sa vada ceea ce altii nu inteleg si sa le explice intr-un mod corect.
4. E de fapt unica persoana care a aplicat practic si nu doar teoretic in ultimii 10 ani "policy", si stie ca este mare diferenta intre ce ideal ar trebui sa fie, ce ar functiona in scurt termen, ce ar trebui de facut in lung termen. Ea a avut si va avea de fapt acces la doctrinele principale si PRACTICE din alte tari, si care au esuat si care au functionat. si ar sti sa le adopte pentru cazul Moldovei, tinind cont de impactul pozitiv sau negativ care ar avea asupra diferitor ramuri ale economiei, si nu doar la ceea ce incerci sa schimbi direct.
5. E un manager si a dat deja dovada de asta - stie sa organizeze timpul altora si stie sa prioretizeze. Noi mai ales avem nevoie de asta, sa prioretizam.
6. ar avea acces la persoane importante, in alte institutii internationale care conteaza pentru dezvoltarea Moldovei.
7. cel putin superficial nu are afiliatii politice si poate fi categorizata mai curind tecnocrat.

Deci nu ma indoiesc ca ar fi perfecta pentru functie.

Totodata am dubii ca e o decizie buna la nivel personal:
1. Ar trebui sa se dezica de o viata mult mai stabila - daca ar continua sa lucreze la FMI, salariu ei va fi mult mai mare decit cel al presedintelui. Mai mult ca atit, daca ar pleca acum ar trebui sa se dezica de posibilitatea de a se reintoarce, fiindca atunci cind accepti un post politic trebuie sa parasesti FMI, daca ar pleca sa lucreze pentru o functie mai "birocratica" ar putea sa-si doar 2 ani liberi cu posibilitatea de a reveni. ar trebui sa renunte si la o pensie buna, fiindca virsta joaca impotriva ei, daca ar fi mai in virsta ar putea avea cel putin ceva beneficii care i-ar putea permite sa mearga la un risc atit de mare. Daca ar fi mai tinara, apoi iarasi ar avea alte posibilitati daca nu ar funtiona. Din pacate e la o virsta care joaca la momentul dat impotriva ei daca este risk-averse. deci este partea financiara care nu trebuie neglijata.
2. Mai exista si partea nemateriala la FMI care ar pierde-o plecind in Moldova. Totusi este fascinant sa lucrezi pe diferite tari, cu diferite probleme, la diferite niveluri de dezvoltare. Un serviciu mai interesant pentru un economist nu exista, fiindca e o combinatie foarte buna intre teorie si practica. E fascinant totusi sa ai posibilitatea si accesul sa te duci la seminare organizate de economisti cu Premiul Nobel. Moldova, chiar daca e la un moment interesant economic, nu ar oferi aceiasi satisfactie intelectuala, ar fi mult mai mult timp pierdut in detalii si discutii/intrigi politice, decit economice.
3. Chiar daca ar avea cele mai bune intentii, si cele mai bune idei de a solutiona problemele Moldovei - cine o sa le implementeze? Sunt un pic sceptica la capitolul asta. Ea ar avea nevoie de o echipa de persoane care cel putin intelege la ce ea se refera, ca sa poata sa implementeze macar ceva care ar avea un impact catusi de putin, nu ma refer la un impact substantial, fiindca nu prea cred in el. deci ar avea nevoie de multe persoane care si-au facut MA si PhD la primele 300-500 universtitai din lume, din pacate nici o universitate din Moldova nu itnra nici macar in primele 100 universitati din Europa de est. Nu sunt sigura daca acum exista dorinta si capacitatea de a angaja cel putin moldoveni cu studi mai bune, nici nu ma mai refer sa angajeze si straini, care tot ar aduce alte perspective si posibilitati.
4. La nivel politic nu sunt sigura ca elita acutala cu adevarat e gata pentru schimbari mai mari - vorbesc mult, dar schimbari sunt prea putine in ultimii ani - sunt oare ei gata pentru Bacalu? ea nu o sa poata face nimic, absolut nimic fara sustinere politica - iarasi, pina acum elita noastra politica e mult prea divizata si nu sunt prea buni a ajunge la un conces.
5. Alexandru are dreptate, daca accepta prostul si apoi esuaza din cauza diferitor factori externi, criza economica in alte tari, jocuri policite, etc - o sa fie iarasi o dezamagire in Moldova ca un tecnocrat tot nu e bun...
6. Care este senul sa-si jertfeasca sanatatea, familia, un viitor stabil, pentru ceva ce altii nu ar aprecia?

Concluzie: e o decizie personala pe care doar Bacalu poate sa o faca, fiindca doar ea stie toate elementele care ar maximiza "functia ei de utilitate". Nu as fi eu care as influenta-o intr-o directie sau alta, fiindca m-as bucura mult daca ar pleca in Moldova si s-ar sacrifica, dar mi-ar parea rau petnru ea la nivel personal prin ce ar trebui sa treaca.
Daca elita politica e serioasa in propunerea lor, ar trebui sa-i garanteze si creeze o atmosfera in care potentialul ei ar fi folosit pe deplin.

13

Ana-Maria
25 februarie 2012 10:12

Sunt si eu placut surprinsa ca politicienii au inceput sa inteleaga ce inseamna o experienta profesionala in conducere. Placut surprinsa de depasirea egoismului, ca se tin de principiile de gender la nivel inalt.
Doamna Bacalu este profesionista care a stat in umbra. Si nu are de unde dl Ghimpu sa o cunoasca. Acesta a facut doar politica, nimic mai mult.
Cit despre cunostintele si experienta de la FMI pentru R Moldova, vreau sa va spun ca exagerati ca acestea ar avea mare importanta pentru pozitia de presedinte al R. Moldova.
Sunt functionar public, persoana la care s-a referit si dl Culiuc cu unele comentarii. Nu conteaza. ceea ce vreau sa va spun, e ca in experienta mea am lucrat mai bine de jumatate de an cu sefii de misiune de la FMI/CFI si nu am avut impresii speciale fata de acestea. Trebuia sa le dai mura-n gura, chiar si unele date publicate pe site-rile oficiale ale Guvernului RM, a Bancii Nationale.
Eram nevoita sa las totul ce tine de obligatiile mele de munca si sa ma ocup doar de "domniile sale". Ajunsi la sediul lor, nu voi divulga nici nume nici macar sedii, indrazneau sa ma contacteze la ore foarte tirzii 22.00 -24.00 , fara sa tina cont de deontologie si incepeau intrebarile de la inceput. Trebuia sa deschid mailul si sa le explic in ce documente sunt prelucrate aceste date.
Ca dupa asta sa-si ceara scuze frumos si sa te tina la telefon vreo 40-50 min sa-i dai explicatii la ceea ce dinsul a uitat sa te intrebe cind era in misiune in R. Moldova.
Sper ca doamna Bacalu sa fie un alt specialist de la FMI decit au sunt cei cu care am avut eu "norocul" sa colaborez.
Pentru dl Culiuc, noi economistii din R. Moldova muncim foarte mult in conditiile penibile pe care le are tara noastra. Nu o parasim ca am fi mai putin capabili ca dvs FMIstii. Nu o parasim fiindca am investit aici sufletul nostru. Va rog foarte mult nu faceti comentarii cu referinta la persoanele pe care nu li-ati vazut niciodata in ochi. Nu ati avut nicioadata ocazia sa dezbateti un subiect sau altul, pentru ca sa puteti sa va dati cu parerea despre personalitatea acesteea. Mi-am facut impresia ca sunteti uneori purtat de valul unor intrigi.
Urmaresc ceea ce scrieti. Imi place ceea ce faceti, cu exceptia la faptul ca fiind la distanta, activind intr-o companie competitiva, va permiteti sa denaturati imaginea unor oameni care muncesc pentru R. Moldova.

14

Victor
25 februarie 2012 22:51

Articol pus la cale de persoane ca Tudor Darie. Cum a mentionat si domnul Ghimpu, in parlament se desfasoara un joc bine pus la punct. S-a stiut din start ca doamna Bacalu va fi propusa ca presedinte, iar catelusi ca Culiuc si altii s-au grabit sa scoata articolele pregatite din timp la suprafata incercind sa convinga lumea acumulata din spam-urile acestui blog, ca "tinerii" sunt pentru Bacalu'... nu, tinerii care nu sunt cumparati de nimeni, judeca !

15

Ana-Maria
26 februarie 2012 14:17

Victor nu e cazul sa faci campanie pro PL pe blogul lui Culiuc! E clar pentru toata lumea ca dna Bacalu este o candidatura buna pentru postul de presedinte. Singurul lucru ce ma deranjeaza personal pe mine, este ca se supraapreciaza aceasta candidatura doar din motivul ca e angajata FMI. As recomanda la toata lumea care scrie pe acest blog sa citeasca cartea "Agent 300" autorul careea este chiar un fost angajat al unei institutii financiare internationale si sa deschideti ochii pentru ce obiective lucreaza acesti angajati. Nici ei sarmanii nu stiu ca sunt complici in sinuciderea unor state.

16

Mariuca
26 februarie 2012 19:05

Alex, Great Job!

Doar cateva comentarii:

1. Atat comentariile pro cat si contra la subiectele abordate mi se par cam exagerate, desi in mare parte parte corecte.

2. FMI intradevar este o institutie extrem de competitiva, si mult mai eficienta decat alte institutii din cadrul Natiunilor Unite (problema e ca celelante sunt un dezastru total). Totodata, FMI e pe masura de arogant unde carierizmul infloreste si deseori isi exercita agresiv pozitia dominanta asupra tarilor cu capacitati institutionale foarte joase si putina influenta politica pe arena mondala.
3. Ciresar, mi se pare ca ati cam redus drastic din numarul persoanelor din regiune in pozitie de sefi adjuncti de directie la FMI. Inclusiv cel al Modovenilor cu 50 de propente. (Ati uitat de Aliona Cibotari;daca nu ma gresesc prima Moldoveanca care a fost promovata in functia de sef adjunct de directie).

3. Dna Bacalu sa-ar discurca de minune in functia de presedinte, are o experienta unica care ar fi foarte binefica pentru Moldova in special la aceasta rascruce de drumuri. Sunt sigura ca ea nu poate fi manipulata sau folosita usor, ci dimpotriva.

17

regards
26 februarie 2012 19:42

Poate e asa cum zici, dar poate e invers. Trebuie doar de privit lucrurile putin din alta perspectiva si NU prin prisma interesului propriu. Hai sa judecam la rece, si vei vedea ca argumentele de natura celor scrise mai sus sint foarte abstracte si aproximative.
Uite spre exemplu, se adduce ca argument faptul ca Bacala a avansat in cariera si a ajuns nu stiu ce post. Poate asta e realizare, dar poate e invers: in zece ani a ajuns DOAR acest post si nu a avansat la un post mult mai mare. Mai departe. FMI e o organizatie de bani gata, stii asta tare bine. Resurse aproape nelimitate, salarii foarte grase, conditii de munca ideale. Totul este pus la punct, totul se face prin proceduri scrise, scheme clare de activitate, personal mult si bun. Si inchipuieti ca cineva din FMI (care dispune de ceea ce am scris) vine la o organizatie de stat dintr-o tara sara ca ca Moldova: salariu de vreo mie USD pe luna (!!!!), lipsa cronica de bani ce nu permite a achita cheltuielile strict necesare (pentru organizatie si tara), in jur numai coruptie, oameni nepregatiti, banditi si profitori, oameni gata sa te rupa in bucati de la nimic, economica la pamint etc. Ce poate sa faca aici un om pe bani gata? Aici lipseste totul din ceea cu ce s-a obisnuit un birocrat din FMI.
Zici ca s-a implicat in solutionarea de problem. IMplicarea in solutionarea unor probleme inca nu inseamna ca exista capacitati pentru a le solutiona. Sau chiar daca o organizatie solutioneaza anumit situatii asta deloc nu inseamna ca e meritul unei anumite personae, poate tocmai invers. Daca judec dupa ceea ce fac expertii din misiuni straine la noi in tara, atunci rezultatul lor de regula este foarte si foarte modest. Nu din motiv ca sunt nepregatiti, ci deoarece au putin timp sa inteleaga ce se intimpla aici si scriu niste chestii abastracte si cunoscute pina la banalitate. ETC. ETC. ETC.
Nu zic ca Veronica Bacalu n-are meritele pe care le scri. Vreau sa zic altceva. Faptul ca o persoana lucreaza intr-o organizatie serioasa nu inseamna aproape nimic. Mai ales in lumea actuala, unde totul se vinde, se cumpara, iar cumetrilor si finilor li se da pi dijeaba. Asa ca orice nu s-ar zice, are dreptate Ghimpu. Ca sa fie clar ce prezinta o persoana trebuie s-o cunosti.

Desigur multi din cei care au sarit s-o sustina candidatura dnei Bacalu n-o cunosc deloc si inteleg f bine ca e anormal sa sustii o persoana pe care n-o cunosti. De fapt sustinatorii acestei situatii pot fi impartiti in 2 tabere:
+ anagajatii citorva politicieni, mai ales al unuia care are zeci poate sute de portavoce in massmedia si bloguri = acestia sint profitori directi, ei doar isi fac meseria de mercenari
+ cei care striga cit mai tare in favoarea acestei candidature, pentru ca daca se intimpla ca doamna sa vina, apoi sa fie multumiti printr-o functie.
Oameni lucizi intre ei nu prea vei gasi.

18

Ciresar
26 februarie 2012 21:49

Mariuca,
Aliona n-a fost omisa, am scris explicit ca sunt 2 moldoveni in functie manageriala la FMI. Nu cred ca era cazul sa ne referim la fiecare persoana in mod personal. Amebele au devenit manageri in acelasi timp. De facto, Veronica era deja sef de misiune mult mai inainte.
Si am specificat, ca trebuie sa ne mindrim de faptul ca 2 moldoveni au functie manageriala. Pentru comparatie, pentru cei care vorbeau de cote, rusii ani de zile se pling ca nu au manageri, si pentru moment sunt doar 2, din cite stiu eu.
Nu incerc sa fac vre-o distinctie in meritul uneia fata de alta, fiindca doar una din ele a fost inaintata ca candidat, eu incerc sa vad aspectele pozitive pe care fiecare poate sa le aduca.

Regards,
Nu stiu pe care informatii te bazezi, dar FMI are resurse limitate, acum citiva ani a trebuit sa se restructureze substantial. Din contra, volumul de lucru in permanenta se mareste, pe cind resursele ramin aceleasi, sau sunt micsorate. Orice resursa flosita trebuie justificata, si sustinuta de manageri din diferite departamente, de aceea si este o institutie care e mai eficienta decit altele. Mai mult ca atit, resursele, ca si oricare document oficial este apoi aprobat de toti membrii FMI, prin "board of directors", asa ca fiecare membru are posibilitatea sa voteze pentru/contra diferitor aspecte.
Conditii indeale inseamna pentru marea majoritate sa lucreze si simbata si duminica, si marea majoritate, nu o minoritate lucreaza cite 10 ore pe zi - un aspect pe care e greu sa-l vezi din afara. Conditii ideale inseamna sa consumi medicamente care iti distrug ficatul, ca sa nu te imbolnavesti de tot felul boli la care nu ai imunitate. Citeste statisticile de mortalitate - persoanele care lucreaza pentru FMI si Banca Mondiala, mor mult mai repede decit daca controlezi pentru persoanele cu acelasi nivel de educatie, etc. Faptul ca fostii angajati mor relativ rapid, ajuta la faptul ca fondul de pensii nu falimenteaza.
Nu cred ca Veronica a avut multe resurse cind trebuia sa scrie o consultaie principala cu una din tari, doar cu o alta persoana si totodata sa activeze si pe alta tara. Resursele ei au fost limitate, mult mai limitate decit cum se crede din afara.
Referitor la salariile din FMI, da ele sunt mult mai inalte decit in Moldova, dar sunt foarte mici pentru calificarile pe care persoanele le detin si oportunitatile pe care le au daca se duc in sectorul privat. Ele sunt comparabile, sau chiar mai mici decit cele din institutiile Uniunii Europeene, daca tineti cont de costurile inalte din DC, plus costul scoliilor pentru copii, etc. O mica parte vine pentru bani, majoritatea vin fiindca cu adevarat ii intereseaza serviciul propriu zis.

Eu cu Veronica, am comunicat ultima data cam 2 ani in urma, ceva legat de servici - unde sa gasesc o referinta, asa ca nu stiu nici ce vrea sa faca, nici care sunt aspiratiile ei, adica eu de fapt o cunosc putin.
Personal nu as beneficia din faptul ca Veronica ar deveni presedinte, poate din contra, as pierde o sursa de informatii de la FMI, fiindca nu am de gind in viitorul apropiat sa ma reintorc in Moldova, nu cred familia mea sa vrea sa se mute.
Nu-l cunosc nici pe Alex Culiuc si nu stiu care sunt aspiratiile lui, dar ma indoiesc ca sotia lui ar fi incantata sa se duca si sa traiasca in Moldova.
Personal nu cunosc nici un politician, mai mult ca atit, nu citesc noutati despre Moldova zilnic, si nu stiu cine cu cine e legat, si sincer nu ma intereseaza. Ma intereseaza mai mult sa stiu "trendul" decit fiecare detaliu. Si nu pretind ca cunosc multe la subiect.
Totodata imi pare un pic deplasat sa cautati in totul doar conspiratii. Parca continuati sa traiti in Uniunea Sovietica.

Cred ca atit eu, cit si Alex, nu ni-am exprimat intr-o directie sau alta, cel putin eu sigur nu am incercat sa o fac. M-am uitat doar la aspectele pozitive si cele negative care o asemenea functie ar aduce-o unei persoane, in cazul dat, Bacalu.
Decizia o sa-i apartina Veronicai si elitei politice din Moldova. Personal as sustine oricare decizie Veronica ia doar fiindca indiferent ce n-ar decide, ar regrete decizia facuta si tot timpul ar avea "ce ar fi fost daca...", un sentiment neplacut cu care sa traesti si inca sa-l justifeci altora.

Din comentariile facute, imi dau seama ca intrebarea corecta ar trebui sa fie: Este Moldova gata sa utilizeze potentialul lui Bacalu, si nu daca Bacalu e gata pentru functia de presedinte.

19

Mariuca
27 februarie 2012 0:38

Ciresar "Cristina?" Take it easy.....:).
Sunt de acord cu tine in principiu insa ai fi mai convingatoare daca ai fi putin mai consistenta si mai balansata in afirmatii.

Nu o cunosti nici pe Dna Bacalu nici pe Alex totodata luxul de amanunte in mesajul tau vorbeste despre contrar.
Felul in care descrii limitarile in care sunt nevoiti sa activeze colaboratorii FMI mai degraba vorbesc despre un mozahizm autoindus si nu neaparat despre excelenta in activitate.

Oricum Dna Bacalu in opinia mea are toate amunitiile pentru a fi un presedinte bun si de a catapulta Moldova in randul tarilor demne de respect pe arena internationala.

20

Marian
27 februarie 2012 1:37

regards, sunt de acord cu pozitia ta.

Ciresar - aiureli. FMI-ul dintotdeauna a fost o organizatie puternic subventionata cu fonduri, in special de SUA care-si promoveaza politicile externe prin aceasta institutie quasi-internationala. In al doilea rand, in comparatie cu WB, care se axeaza pe proiecte microeconomice la nivel de agenti economici, IMF lucreaza cu guvernele si cu macroeconomia ceea ce de multe ori duce la greseli de proportii enorme (criza asiatica din '97 si asa zisele solutii ale IMF). De fapt nici solutiile IMF-ului in privinta Moldovei nu sunt tocmai geniale. N-am de gand sa critic in continuare aceasta institutie, ea isi are un anumit scop si cineva stie foarte bine cum sa se folsoeasca de aceasta institutie.

Dar sa revin la discutia privind D-na Bacalu. Eu am sa cred in afirmatiile ca aceasta persoana este ceia ce zice Filat & Co. ca este cand o voi vedea in fata ecranelor participand in dezbateri sau in simple discutii cu moderatori care sa controleze cunostintele ei reale in politica, relatii internationale, economie, sociologie, cultura, istorie etc. Noua moldovenilor ne place orice chestie subiectiva, in loc sa ne oprim din cursa nebuna dupa candidati si sa ne gandim serios cine de fapt este doamna asta, cum a ajuns ea vice guvernator la BNM, cum a a ajuns ea la IMF, ce opinii are despre politicile externe, ce opinii are despre politicile interne, ce opinie are despre limba pe care o vorbeste, ce opinii are despre realtiile cu Romania, si muuulte multe alte chestii simple, dar importante!, noi preferam sa facem decizii in graba doar de dragul alesului unui prezident?!

Daca ar fi sa folosim logica moldoveneasca atunci in cazul alegerilor din cadrul partidului republican din SUA ar trebui sa zicem ca Romney e candidat bun deoarece este un manager bun, a creat un fond de investii care este de succes, etc., si sa ignoram absolut opiniile lui fata de politica externa, fata de imigrare, fata de social security, fata de reforma in sanatate, etc.

21

ion
27 februarie 2012 6:41

Doamna Veronica Bacalu e singura care prin autoritatea sa poate sa inlature acest sistem vicios de guvernare bazat pe intelegeri smecheresti intre lideri de partide si sa readuca guvernarea in albia constitutionalitatii. Si acest lucru se cere de facut de la primii pasi - prin neacceptarea nici unui moft al lui Ghimpu sau al altui lider de partid, care contrar Constitutiei, vrea mai intai sa se “targuiasca” cu orice potential candiat si sa-i puna conditiile sale egoiste, marunte, de corupere si uzurpare legate de “imparteala” intee partide ale institutiilor Statului ca niste “mosii” personale ale partidelor. Exista Regulament, Constitutie si pana nu este anuntata data alegerilor, nu e formata Comisia pentru primirea cererilor de participare la scrutin, nu este decizia ca solicitantii deja sunt CANDIDATI OFICIALI in cursa electorala - nici numele candiddatilor sa nu se permite de divulgat, dar mite sa se poarte in culise careva "tocmeli". Actuala conducere repeta modelul sovietic cand mai intai se hotara totul la nivel de partid, iar in legislativ procedura de vot era una formala. Liderii de partid n-au dreptul de a face trafic de influenta, de a dicta deputatilor cum sa voteze, de a li se permite "targuili", discutii anticipate, prin care ei sa-si asigure rezultatul dorit al votarii, viciind insusi actul votarii. Acordul intre careva ONG sau partide nu are nici o valoare in Stat, Parlament si prevederile sale se cer respinse ca o tentativa de uzurpare, de instalare a unei dictaturi totalitariste de partid de trista amintire. Statul se conduce numai si numai conform Constitutiei si legislatiei, dar nu prin acorduri dintre partide si orice pretentii ale liderilor de partid de a li se asigura traficul de influenta asupra unui minister sau institutie de Stat se cer respinse din start ca fiind neconstitutionale, uzurpatoare. Dorim cu ajutorul Domnului, actul guvernarii sa fie adus in albia Constututiei, a Statului deDrept si toata speranta noastra de salvare a R.Moldova o indreptam spre doamna Veronica Bacalu. Altcineva usor ar deveni o marioneta in manile partidelor.

22

Alexandru Culiuc
28 februarie 2012 9:35

Ignorând unele comentarii aberante, sunt surprins că reacțiile (aici, pe facebook, felul în care postarea a fost preluată de Unimedia) se axează pe prima parte a postării -- De ce Bacalu. Dar accentele în postare sunt diferite: (i) semnul întrebării în titlul postării clar subliniază dubiile mele față de fezabilitatea Președintelui Bacalu, (ii) concluzia este în mare măsură determinată de partea a doua, în care explic de ce Bacalu probabil nu va accepta această ofertă virtuală.

La ziua de astăzi, nu importă atât întrebarea „este Bacalu cel mai bun candidat sau ba?”, ci „este Alianța (în starea ei actuală) capabilă să atragă un candidat rezonabil și calificat, fie Bacalu sau altcineva”.

23

George
28 februarie 2012 23:01

Doamna Bacalu are cont pe odnoklassniki.ru si isi scrie numele in ruseste. Toti prietenii ei de pe odnoklassniki sunt rusi. Pentru mine lucrurile sunt clare si nu mai am nevoie de prezentari, articole, analize...

24

Vlad
1 martie 2012 8:58

George, dupa mine faptl ca dna Bacalu cunoaste bine rusa precum si alte cateva limbi (inclusiv romana) vorbeste despre intelegenta sa si este doar un avantaj.

Daca incercati sa judecati despe patriotizmul unei
persoane dupa limbile vorbite mi se pare o conceptie fundamental gresita.Mai mult ca atat probabil ca o asemenea atitudine superficiala si contribue in orecare masura la faptul ca societatea noastra este atat de dezbinata si daca vreti inapoiata.

Tre sa recuosc faptul ca ma-am simptit de multe ori ofensat la Chisinau de raspunsuri grosolane de tipul "ne ponimaiu" sau "govorite na normalinom eazike",insa le-am raspun de cele mai dese ori frunos si
calm in Romana si de multe ori impactul a fost neasteptat de positiv. In opinia mea putem obtine mult mai multe daca vom actiona nu pripit dar calm si dand dovada de intelegenta si cultura, insa in baza unor reguli
privind limbile vorbite
bine stabilite, respectate de TOTI si implimentate cu rigoare.

Fiti sigur ca in Moldova sunt multi vorbitori de alte limbi cu un potential enorm de la care tara noastra are doar de castigat si acest potential trebui valorificat spre binele tuturor.

Totodata daca aveti careva intrebari sau argumente privind patriotizmul dnei Bacalu sau alte calitatii care vin in contradictie cu calitatile de care trebui sa dispuna un presedinte cred ca toti cititoriii acestui blog le vor asculta cu atentie ....

25

Valentina B
17 martie 2012 21:22

Desi numele noului presedinte este cunoscut deja, am citit cu interes si acum articolul tau. Ma bucura faptul ca se observa o dorinta/tendinta de a schimba profilul oamenilor de la putere si a merge tot mai mult pe profesionisti. Numirea lui Razvan Ungureanu in pozitia de prim-ministru in Romania cred ca se inscrie in acelasi trend.
Recunosc insa ca acest articol care demonstreaza interesul tau pentru ceea ce se intampla in Moldova mi-a starnit o curiozitate personala. Tu intentionezi sa te intorci in Moldova, te-ar tenta sa intri pe scena politica de la noi?

26

viermar
27 aprilie 2012 17:03

fail

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre