Alexandru Culiuc

3 iulie 2013

Bacul și Serviciul Vamal. Sau 42% și 190%

Lumea se miră că 42% din absolvenți au picat bacul. Păi nu e de mirare deloc. Unii susțin bacul, absolvesc facultatea, se angajează la Serviciul Vamal și oricum nu știu cum să calculeze creșterea procentuală. Explic.

Sunt abonat la fluxul de știri a Ministerului Economie, care trimite regulat și cu plăcere comunicate de presă, multe dintre care sunt interesante și inspiră o careva doză de optimism pentru viitorul economiei. Cumva, fără a fi rugat, am ajuns și în lista de distribuției a Serviciului Vamal. Și iată ce comunicat de presă am primit astăzi de la ei (citez doar primele trei alineate).

Serviciul Vamal prezintă datele statistice cu privire la încasările realizate de la începutul anului curent.

Impozitele şi taxele vamale colectate de Serviciul Vamal reprezintă un pilon esenţial în realizarea sarcinilor prioritare ale instituţiei, precum şi în asigurarea unei dezvoltări social-economice continue a Republicii Moldova.

Astăzi, Serviciul Vamal a realizat încasări duble la bugetul de stat, faţă de perioada similară a anului 2009, atingînd în primele 6 luni ale anului 2013 valoarea de 6 474 mil lei sau cu 190 % mai mult decît in perioada similara a anului 2009- tabel 1 [...]

Serviciul Vamal - 190%

Puteți găsi textul integral al știrii pe situl Serviciului Vamal.

În primul rând aceste sunt grafice, și nu tabel. În al doilea rând, graficul din dreapta clar arată că creșterea în perioada respectivă a fost de 90%, nu 190%. În al treilea rând, cum poți include în aceeași propoziție „încasări duble” și „cu 190% mai mult” — două afirmații evident contradictorii — și să nu te oprești pentru o clipă să te gândești ce scrii?

Istoria a avut continuare. La o oră după expedierea acestui comunicat, am primit un nou mesaj de la acelașii angajat al Serviciului Vamal. Titlul mesajul începea cu „Concretizare la mesajul anterior …” Aici am crezut că cineva a depistat eroarea și versiunea nouă a mesajului vă indica că creșterea de fapt a constituit 90%. Dar n-a fost să fie. Titlul integral al mesajului a devenit „Concretizare la mesajul anterior - 6 mld 474 mil lei sau cu 190 % mai mult decît in perioada similara a anului 2009- tabel 1” (de ce titlul unui mesaj face referință la un tabel tot nu e clar). Deci acum aceste 190% a ajuns și în titlu. Textul comunicatului și graficele au rămas identice cu versiunea originală.

Nici asta nu este sfârșitul istoriei respective. Comunicatul a fost preluat de presă. Unii, fără a-și încorda creierii, au preluat fără modificări prostia cu incasări duble și 190% creștere (prooflink 1, prooflink 2 și prooflink 3 în caz dacă respectivele situri schimbă textul în urma acestei postări).

Sincer să fiu, tot asta este într-atât de trist, că nici nu am chef să comentez conținutul comunicatului — lipsa oricărei analize economice a rezultatelor, grafice de 2 copeici, punctuație dubioasă.

Publicat: 3 iulie 2013 18:05

Categorii: Economie si Afaceri | Invatamint

Comentarii (8)

1

Marian
3 iulie 2013 22:16

Hazliu. Si eu ieri m-am confruntat cu o prosite cam de aceleasi proportii. Portalul online Timpul a publicat pe prima pagina o postare de Blog al unui careva Dan Caranfil in care asa zisul expert face o asa zisa "analiza" a regiunilor rurale din Moldova, comparandu-le cu cele din germania, si la urma concluzionand ca satele trebuie sa moara si toata lumea sa se mute la oras. Cand am incercat sa atentionez redactia Timpului ca ar trebui macar sa verifice cunostintele in domeniu al asa zisului blogger inainte sa preia scriitura data, cinva s-a jeluit mai jos de mesajul meu ca cica de ce ma leg eu de parerea unui cetatean, care trebuie sa fie auzita... In fine, ce pot zice, asta e nivelul educatiei poporului de acasa.

Referitor la BAC. Parerea mea, subiectiva, este ca nimic nu s-a schimbat. Reforma in eductaie nu se face cu camere video in sali. Daca intr-un an de zile noua ministra a reusit sa inchida scoli si sa cumpere camere video si toti striga de bucurie ca in sfarsit lucrurile se imbunatatesc, mie chiar imi pare rau de acesti oameni. Cand 42% din elevi pica un examen care ulterior serveste ca baza de intrare la universitate as este o palma peste obrazul fiecarui profesor, director de scoala, sef de directie, si pana la ministru. Reforma se inceapa de la darea afara din instituii cu interdictia pe viata din sistem a profesorilor care iau mita, darea afara a directorilor de scoala/liceu; mai departe se lucreaza serios la curiculum - se scot toate aiurelile si se lasa lucrurile care intradevar sunt importante, se introduc obiecte de baza si obiecte la alegerea elevilor, care respectiv in felul asta se pregatesc de viitoarea specialitate, respectiv BAC-ul trebuie sa fie diferit pentru cei care se duc in IT (la ce naiba are nevoie un inginer in nanotehnologii sa inteleaga "Eu-l liric" al poeziei cutare si cutare?!?!?!, just asking). Eu nici nu mai vorbesc de lipsa acuta de materiale didactice MODERNE - carti moderne, material video, enciclopedii, etc. Si asta e un minim doar pentru nivelul secundar; dar ce facem cu universitatile?! Cand vor disparea conspectele ingalbenite de pe care predau profii si vor fi inlocuite cu manuale specializate? Cand studentii vor avea libertatea sa primeasca transcripte fara a se bate cu capul de pereti prin cabinetele secretarelor recotrului?!

Iata de ce eu mai repet: daca intr-un an de zile un ministru e capabil doar sa instaleze niste camere video si sa inchida niste scoli, atunci cred ca nici copiii mei nu vor mai avea posibilitatea sa vada reforma in invatamantul moldovenesc dusa pana la capat

2

iongicu
4 iulie 2013 9:29

Datorita faptului ca anul 2009 reprezinta 100% insumind 3 mld 406 mln lei, anul 2013 insumind 6 mlrd 474 mln lei, in raport cu anul 2009 reprezinta 190%. Datele in comunicat au fost discutate in contextul diagramei. Graficul este corect.

3

Elena
4 iulie 2013 9:33

Textul dat presupun că a fost pentru oameni simpli ca noi ca să înţelegem conceptul şi ideia de bază, eu consider această critică nefondată şi văd o tentă politică prea pronunţată))))))))))))))))) Vă rog să fim mai toleranţi)))))))

4

maria
4 iulie 2013 9:45

politică şi iar politică, eu nu înţeleg ce e cu politica asta o băgaţi peste tot... Oameni buni cei de la vamă încearcă să rezume ceea ce au alocat în bugetul de stat timp de 6 luni, ceea din ce noi am primit salarii şi bunicuţele pensii... şi care e rezultatul?! aLEX TU CE NU AI AVUT DE CE SĂ TE LEGI??? şi un prost poate să înţeleagă că e o greşeală tehnică.... Foarte urât...

5

Adrian
4 iulie 2013 9:54

eu personal văd o mică greșeală de exprimare nu trebuia de scris/cu 190 % / dar trebuia de scris doar /pînă la 190%/....of tare mare probelemă?!((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Problemă din nimic...Da cu Bacul e problemă, căci societatea are de pierdut din aceasta, dar aici oamenii arată reyultate foarte bune și noi în loc de Mulțumesc îi scuipăm.

6

andrei
4 iulie 2013 9:56

Cifrele din tabelele Serviciului Vamal sunt destul de relevante si vorbesc de la sine. Avind in vedere ca drept baza analitica s-a luat anul 2009 pilonul a fosat echivalat cu 100%, astfel pilonii 2010, 2011, 2013 reprezinta un raport fata de de 2009, inglobind si anul 2009(100%) si respectiv cresterea neta daca dorim sa vedem - acest indicator este de 25,1% - 2010, 52,9% - 2011, 63,7% - 2012 si 90% in 2013. Tabelele si graficele tot trebuie sa stii sa le citesti...
Vai de capul pseudo-analistilor!!!!

7

crina
4 iulie 2013 10:08

Oameni buni!!!
Referitor la este corect asha ca lasati in pace institutia sa-si faca treaba, de ce ma rog toti ati sarit si ati facut mare tam tam, oare banii astia facuti de vama, fiecare al treilea leu nu se duc pentru pensiile bunicilor nostri, salariile, bursele studentilor, alexandru, tu daca erai un mare patriot ii sunai pe astia de la vama si le spui ma ati facut o greseala, si aveau sa-ti spuna un mare mersi, se mai intimpla oamenii sa mai scape cite o greseala tehnica. Na ce sa-i faci...
succese, cit despre bac prefer sa ramin subiectiva.

8

Alexandru Culiuc
5 iulie 2013 2:08

Dragi vameși și/sau vamofili (comentariile 2, 3, 4, 6, 7 provin de la același IP), îmi pare nespus de bine că vă apărați instituția. Loialitatea față de patron/prieteni e o trăsătură lăudabilă. Aș crede, însă, că integritatea intelectuală urmează să dețină prioritate.

Da, Andrei, creșterea e de 90%, deci practic o dublare. Da, Iongicu, încasările în primele șase luni 2013 reprezintă 190% față de nivelul atins în aceeași perioadă în 2009. Dar vezi că comunicatul spune că creșterea e de 190%. Și da, Adrian, teoretic, ar putea fi o greșeală mecanică de exprimare sau una tehnică, după cum afirmă Maria. Dar vezi că aceste 190% de creștere sunt pomenite în aceeași propoziție cu sintagma “a realizat încasări duble” cu referire la aceleași cifre. O creștere de 190% ar reprezenta o triplare a încasărilor. Faptul că autorul comunicatului nu și-a dat seama că 190% creștere nu pot corespunde undei dublări demonstrează univoc că persoana respectivă nu înțelelege cum se calculează creșterea în procente -- un concept care se predă prin clasa cincea (și care, Elena, este valabil fără nici o tentă politică).

E trist că, în urma comentariilor de mai sus, mă simt nevoit să explic totul în detalii. Mai trist este faptul că apărați cu spumă la gură textul știrei, în loc să faceți modificarea necesară în știrea de pe situl Serviciului Vamal. Cred că subiectul e epuizat.