Alexandru Culiuc

Economie si Afaceri

Observații pe marginea raportului Kroll

Mai multă lume a scris comentarii pe marginea raportului Kroll; am decis și eu să contribui câteva observații. Voi prelua exemplul raportului — nu mă lansez în speculații, doar atrag atenția la câteva puncte care mi-au părut interesante. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

Vinurile moldovenești la Decanter — ne mândrim sau ne jenăm?

O săptămână în urmă presa — și ulterior prietenii de pe Facebook — discutau medaliile obținute de vinificatorii din Moldova la Decanter World Wide Awards 2014 (Decanter WWA sau DWWA). O medalie de argint, șapte de bronz și cinci mențiuni. E mult sau puțin? Să ne mândrim sau să ne jenăm? O simplă analiză statistică ne ajută să răspundem la aceste întrebări. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Imaginea Moldovei
Taguri: , ,

Bacul și Serviciul Vamal. Sau 42% și 190%

Lumea se miră că 42% din absolvenți au picat bacul. Păi nu e de mirare deloc. Unii susțin bacul, absolvesc facultatea, se angajează la Serviciul Vamal și oricum nu știu cum să calculeze creșterea procentuală. Explic. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint

Soluții pentru Blumenstein: gropi, parcări, teroare

A fost odată ca niciodată o capitală care, se zice, era din albe flori de piatră. Așa și se numea — Blumenstein. Pe cât de germanic n-ar suna denumirea orașului, Blumenstein suferea de probleme caracteristice unui oraș din lumea a treia, infrastructura rutieră reprezentând un exemplu elocvent. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri:

Lăsați-mă cu cultura voastră!

Gândire sovietica. Mentalitate moldovenească. Cultură joasă. Specific național. Termeni invocați de fiecare dată când comportamentul agenților economici din Moldova aparent nu poate fi explicat de factori economici. Dar este oare corect să eliminăm atât de ușor economia din explicația comportamentului economic? continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri:

Măturarea de la Registru și costul pașapoartelor

Nu exclud că tăierile de personal la ÎS Registru ar putea avea o anumită motivație ascunsă, posibil e implicat un profit privat. Dar nu-mi pasă — e o noutate pozitivă. Se creează un precedent — disponibilizarea personalului umflat al companiilor de stat. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , ,

Culiuc.com = grup de experţi internaţionali?

[Update 9 iulie 2009]

Am dat de-o ştire pe Azi.md care vorbeşte despre o conferinţă de presă a economiştilor PLDM, Veaceslav & Veaceslav, în care au atacat acţiunile de anticriza ale guvernului şi au reiterat propriul pachet de măsuri. Mi-a atras atenţie următorul citat:

Potrivit lui Negruţă, un grup de experţi internaţionali a evaluat programul de guvernare al PLDM cu nota „7” din 10, programul PCRM fiind apreciat cu „0”.

Aceste note mi s-au părut extrem de cunoscute. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Personal
Taguri: , , ,

Soluții pentru Moldova. Un regim fiscal pentru o economie competitivă

Soluțiile macroeconomice existente pentru reorientarea economiei spre export și investiții în sectorul productiv sunt deficiente și prost direcționate. Soluția optimală constă în deplasarea poverii fiscale de la producere la consum prin ridicarea cotei TVA și eliminarea simultană a impozitului pe venitul persoanelor fizice. Asta va ridica competitivitatea economiei pe plan extern și va spori contribuția la buget a remitențelor. Printre efectele pozitive se numără și crearea de noi locuri de muncă, stimularea economiilor, micșorarea atractivității economiei tenebre și îmbunătățirea sustenabilității sistemului de pensii. Ridicarea simultană a pensiilor, lărgirea sistemului de asistența socială și sporirea bazei fiscale (impozit la imobil, autoturisme, accize la „vicii”) vor asigura ca noul regim fiscal să protejeze populația vulnerabilă și să asigure progresivitatea sistemului fiscal. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , , , , ,

Ultima dată despre rate de schimb a leului

Patru luni în urmă subiectul „cade leul sau ba?” era cel mai discutat subiect economic în Moldova, majoritatea analiştilor şi politicienilor prognozând o cădere bruscă după alegeri. M-am pronunţat şi eu la acest subiect de patru ori. Mai recent însă analiştii economici din Moldova au preferat să se axeze pe reacţia (relativ anemică) a guvernului la criză. De leu nu se mai vorbeşte. De ce? Din simplul motiv că prognozele apocaliptice nu s-au adeverit. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , , , ,

Soluții pentru Moldova. Diversificarea și sofisticarea exporturilor

Un șir de inovații în domeniul politicilor economice au fost inițial introduse în țări mici, și doar apoi preluate de economiile mari. Țintirea inflației a fost introdus în Noua Zelandă și preluată de majoritatea țărilor OSCE. Privatizarea sistemului de pensii realizată în Chile (așa numitul „sistem de asigurări sociale bazat pe trei piloni”) a fost promovată de Banca Mondială în toată lumea, inclusiv Moldova. Estonia și Lituania primele au introdus impozitul unic pe venit (flat tax), o experiență care a fost ulterior imitată de alte țări din Europa Centrală și de Est. Ponderând aceste fapte, am început și eu să mă gândesc, în ce domeniu al politicii economice ar putea inova Moldova – o țărișoricuță cu economie deschisă, o piață internă mică, concentrată într-un număr limitat de sectoare exportatoare. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , , ,

Programele partidelor politice. Partea 5.2. PLDM

Continuăm discuţia programului de guvernare PLDM. Ieri am discutat capitolul „Crearea unei economii competitive şi utilizarea eficientă a finanţelor publice”. Ne-au mai rămas „doar” patru capitole economice, însă mă voi opri la doar două din ele, care ţin de dezvoltarea locală şi agricultură. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Programele partidelor politice. Partea 5.1. PLDM

Iată că am ajuns şi la programul economic al PLDM (amintesc că anterior am analizat programele PDM, PCRM, AMN şi PL). PLDM este cel mai prolific autor de programe: pe situl partidului găsim programul politic de 50 pagini (adoptat în decembrie 2007), plus un rezumat de 3 pagini. Pe Alegeri.md găsim Programul electoral al PLDM (4 pagini). continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Programele partidelor politice. Partea 4. Partidul Liberal (PL)

După analiza programelor economice ale PDM, PCRM şi AMN, a venit şi rândul Partidului Liberal. Să începem cu aceea că pe situl PL găsim două programe. Cel din pagina „Programul PL” datează cu 2005, iar programul electoral pentru 2009 este inclus într-o ştire aparte. Mai jos voi discuta programul 2009. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Încă o dată despre leu. Partea 2: Dinamica balanţei comerciale

Ieri am discutat mai multe scenarii posibile de evoluţie a rezervelor şi ratei de schimb a leului. La moment e imposibil de spus care dintre ele se va realiza. Putem mult şi bine ghici care scenariu are o probabilitate mai înaltă. Însă la unele întrebări putem răspunde şi astăzi.

Unii consideră că argumentele privind scăderea importurilor de pe urma scăderii remitenţelor (sau altor cauze) sunt lipsite de sens. Chiar dacă importurile vor scădea, exporturile oricum vor scădea mai repede. În rezultat balanţa comercială se va înrăutăţi, iar leul totuşi va decola în stratosferă. Dar pentru ce să ghicim, dacă putem apela la date? continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , ,

Încă o dată despre leu. Partea 1: Studiul FMI, scenarii posibile şi ultimele evenimente

Recent Business Express a scris „Republica Moldova este una din 26 ţări ale lumii care sunt cele mai vulnerabile la criza economică, la această concluzie au ajuns autorii studiului Fondului Monetar Internaţional The Implications of the Global Financial Crisis for Low-Income Countries.” Articolul a fost preluat de mai multe situri de ştiri. Johan Mathisen (resrepul Fondului la Chişinău) a fost întrebat de implicaţiile acestui raport într-un interviu. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , , ,

Protecţionismul în discursul politic şi competitivitatea produselor moldoveneşti

Recent am observat că programele electorale şi declaraţiile politicienilor abundă în declaraţii protecţioniste. De regulă argumentul se reduce la întrebarea retorică „oare fermierii din Moldova nu pot asigura piaţa internă cu roşii şi sucuri?” Răspunsul meu ar fi şi el sub forma unei întrebări retorice: „Pot. Dar trebuie oare?”

În cele ce urmează voi analiza originea şi logica acestor porniri protecţioniste, voi oferi o explicaţie alternativă a faptului că roşiile şi sucurile moldoveneşti pierd poziţii pe piaţa autohtonă şi voi trasa implicaţii pentru politica de comerţ exterior a Moldovei. Economiştii ar putea de asemenea să fie interesaţi de primul studiu al performanţelor exporturilor Moldovei la un nivel dezagregat. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , ,

Comentarii economice (dar nu numai) pe marginea duelului politic Chirtoacă vs. Muşuc

Am privit pe Unimedia duelul politic dintre Muşuc şi Chirtoacă. Unimedia mai are de învăţat cum să organizeze asemenea dezbateri atât în plan tehnic (care deştept a plasat camera cu un metru mai sus decât feţele conlocutorilor aşezaţi la masă?), cât şi a moderării (cum poate fi începută o dezbaterile cu „astăzi în studiou sunt doi invitaţi destul de interesanţi”?). Dar mai interesant este să vedem ce aveau de spus invitaţii. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , , ,

Războiul leului — The Empire Strikes Back (dar nu din toată forţa)

Se pare că BNM nu are nevoie de ajutorul meu pentru a calma spiritele. Ieri, practic concomitent cu publicarea analizei mele, BNM a publicat pe site un comunicat care adresează „agiotajul provocat de declaraţiile nefondate ale unor analişti economici” privind evoluţia cursului de schimb. Nu ştiu de ce BNM a decis să publice textul în PDF, ceea ce imediat scade numărul de persoane care se vor obosi să-l descarce. De aceea am decis să public textul integral (o singură pagină de text), urmat de o scurtă analiză. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

Prăbuşirea leului după alegeri: da sau ba?

Toată lumea este în aşteptarea devalorizării leului. Spre exemplu, conform spuselor ProTV „Leul se va prăbuşi după alegerile parlamentare din aprilie, susţin experţii” („experţii” nu sunt nominalizaţi în text — lipsă de profesionalism jurnalistic). BNM este presat de guvern să menţină leul până la alegeri, însă după aceasta urmează să ne aşteptăm la un nou septembrie 1998. Tot ce-am citit la acest subiect mi se pare foarte părtinitor, foarte politizat şi incomplet. Aşa că voi încerca să mă dau şi eu cu părerea la acest subiect. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , ,

Programele partidelor politice. Partea 3. AMN

Astăzi vom discuta Programul de Guvernare al AMN pentru anii 2009-2013. După cum veţi vedea din lectura de mai jos, programul este superior programelor discutate anterior. Dar nu vă grăbiţi cu concluziile, aveţi răbdare şi citiţi analiza integral (vă ăşteaptă 10 pagini de text).

continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , ,

Programele partidelor politice. Partea 2. PCRM

După ce am analizat programul PDM, câţiva cititori au prezis că PCRM va ieşi învingător, cu un program pragmatic şi mai liberal decât a oricărui alt partid. Programul PCRM într-adevăr este diferit de cel al PDM şi alte două-trei programe pe care le-am citit. Mai bun? Mai rău? Greu de spus... Deoarece un program de partid poate fi comparat doar cu un alt program de partid. Aici, însă, nu avem de-aface cu un program de partid — un document care trasează obiectivele de activitate ale partidului — avem cincisprezece pagini de demagogii pseudo-ştiinţifice, laude puţin-meritate şi declaraţii generale, toate scrise într-o română moldovenească oribilă. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Programele partidelor politice. Partea 1. PDM

Am lipsit de mai bine de-o lună de pe site. Cauza este simplă — la moment interesele mele ţin tot mai puţin de Moldova, şi tot mai mult de Peru. Aşa că n-am brămburit prin moldnet şi blogosfera moldovenească de mai bine de o lună. Astăzi însă, datorită unei prietene, am ajuns pe un site care mi-a adus aminte că Moldova este răvăşită de campania electorală 2009. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Criza financiară mondială. Lecturi şi vizionări pentru nespecialişti

[UPDATE 29 octombrie 2008]

Criza financiară mondială şi mai ales criza economică mondială se află în centrul atenţiei ultimilor publicaţii pe Culiuc.com. Până acum am tot dezbătut impactul acestei asupra economiei Moldovei. Înseşi esenţa crizei am lăsat-o de o parte. Din comentariile lăsate pe site, precum şi din discuţiile pe alte situri moldoveneşti, îmi dau seama că nivelul de înţelegere a crizei variază dramatic. De aceea am decis să compilez un şir de surse (toate în engleză) orientate spre publicul larg. Am încercat să organizez aceste surse în aşa fel, ca lectura lor în ordinea sugerată să ofere o imagine relativ închegată a subiectului. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

Criza economică şi aproprierea Moldovei de UE + Moldova şi alegerile americane

The Economist scrie despre perspectivele economice ale ţărilor Europei de Est în actuala criza mondială. Deşi ţărişoricuţa noastră nu figurează nici o singură dată în textul de 2800 cuvinte, unele concluzii aplicabile Moldovei pot fi trase. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri

Diversificarea geografică a relaţiilor economice externe ale Moldovei şi rezilienţa la criza mondială

Oficialităţile de vârf de la Chişinău continuă să calmeze opinia publică la subiectul riscurilor crizei financiare şi recesiunii mondiale asupra Moldovei. O bună parte din argumentele invocate sunt logice şi corecte. Unul însă nu mă lasă în pace: diversificarea geografică a exporturilor Moldovei din ultimul deceniu sporeşte rezilienţa economiei naţionale la efectele crizei mondială. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

Criza mondială şi Moldova. Reacţia guvernului

Reacţia oficialităţilor de la Chişinău la criza economică mondială este cea aşteptată. Ministrul finanţelor Maria Durleşteanu a declarat că "Republica Moldova nu riscă să fie atinsă de criza economică care a afectat mai multe ţări dezvoltate din lume". Această încredere este bazată pe faptul că "sistemul bancar din Republica Moldova este destul de stabil şi nu va fi afectat de criza externă." Să analizăm această afirmaţie... continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , , ,

Remitenţe vs. migranţi. Criza economică mondială şi Moldova

Un prieten-economist mi-a atras atenţia la faptul că în ultimele trimestre numărul de migranţi raportat de Biroul de Statistică se află în scădere. În acelaşi timp, remitenţele continuă să crească. Din spusele prietenului, această contradicţie a pus pe gânduri organizaţii interesate direct de evoluţia acestor indicatori. În cele ce urmează voi încerca să propun câteva explicaţii. În plus, voi face şi ceva speculaţii la subiectul "criza economică mondială şi Moldova". continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , , , ,

Populismul prin prisma economiei: (2) două exemple

În prima parte am teoretizat pe marginea intervenţiilor populiste ale statului în economie. Astăzi voi oferi două exemple care demonstrează că populismul nu este specific doar partidului de guvernământ sau politicienilor. Chiar şi tinerii inteligenţi şi "nestricaţi" sunt susceptibili unor simptome populiste. Primul exemplu ţine de susţinerea muzicanţilor, a doua — de susţinerea tineretului. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , ,

Populismul prin prisma economiei: (1) puţină teorie şi rolul tehnocraţilor

Unul din principalele subiecte discutate în comentariile la precedenta mea însemnarea ţine de în importanţa relativă a factorilor politici şi celor tehnici asupra vieţii sociale. După aceasta am mai dat de un blog nou, în care se ridică problema populismului în viaţa politică. Am decis să încep un nou ciclu de însemnări, în care voi încerca să-mi formalizez propria poziţie la acest subiect (astăzi) şi să analizez două exemple concrete (mâine). Deşi nu mă voi referi explicit la noul guvern, acest ciclu în mare parte redă înţelegerea mea a problemelor fundamentale cu care se confruntă tehnocraţii din guvern, partidul de guvernământ şi cele de opoziţie. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

"Moldova — economie agrară": (7) impactul embargoului rus, (8) avantajul comparativ în produse agricole şi concluzii

Astăzi voi închei seria de însemnări privind poziţia şi perspectivele agriculturii şi industriei agroalimentare. A rămas să analizăm ultimele două afirmaţii în susţinerea tezei "Moldova — economie agrară”: (1) insuccesele recente ale agriculturii şi industriei alimentare (şi deci succesele relative ale industriei nealimentare) pot fi atribuite embargoului rus la vin şi (2) Moldova deţine un avantaj comparativ în produse agricole. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

"Moldova — economie agrară": (5) industria agroalimentară şi (6) exporturile agroalimentare

Continuăm să analizăm validitatea argumentelor înaintate în susţinerea tezei "Moldova — economie agrară". În prima parte am discutat importanţa agriculturii pentru piaţa muncii, iar în a doua — contribuţia agriculturii şi a industriei la PIB şi evoluţia acestor două componente. E timpul să testăm poziţia dominantă a industriei agroalimentare în industria prelucrătoare şi exporturile Moldovei. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: ,

"Moldova — economie agrară": (3) contribuţia agriculturii la PIB şi (4) "declinul" industriei

Continuăm să analizăm argumentele înaintate în susţinerea tezei "Moldova — economie agrară". Ieri am analizat importanţa agriculturii pentru piaţa muncii. Astăzi — contribuţia agriculturii şi a industriei la PIB şi evoluţia acestor două componente.

continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

"Moldova — economie agrară": introducere, (1) urbanizarea şi (2) forţa de muncă

Natura agrară a economiei Moldovei este percepută drept o axiomă indisputabilă. Expresia "economie preponderent agrară" este calchiată dintr-un raport economic în altul, imaginea ţării propagată în exterior pune accent pe "beautiful, very fertile countryside", oricare politică ce sprijină agricultura (evident, din contul altor ramuri) este apriori desemnată drept benefică pentru întreaga economie. Însă este suficient să verificăm datele statistice pentru a ne convinge că importanţa agriculturii şi industriei agroalimentare este puternic exagerată. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri:

Deficitul comercial a crescut din nou!.. Don’t worry, be happy.

Odată ce am discutat în detalii una din componentele balanţei de plăţi, voi comenta şi balanţa comercială. La început de februarie Biroul de Statistică a publicate datele pentru anul 2007: deficitul comercial a atins $2.35 miliarde, în creştere cu 43% faţă de anul 2006. Importurile practic s-au egalat cu PIB-ul, iar deficitul comercial pentru întreg anul se ridică la circa 48% din PIB. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

De ce Moldova a înregistrat în 2007 o explozie a investiţiilor străine directe?

Confruntat cu un articol titlul căruia este prezentat sub forma unei întrebări, cititorul aşteaptă să găsească răspunsul în text. Va trebui să vă dezamăgesc — nu am un răspuns bine-definit la întrebarea din titlu. Cred însă ca inexplicabilitatea (pentru moment) a creşterii vertiginoase din ultimul an a investiţiilor străine directe este un subiect interesant în sine. În plus, pentru a primi răspuns la o întrebare, trebuie să începi cu formularea ei. S-o luăm de la început... continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: ,

Anunţuri: Culiuc.com offline + oportunităţi de formare profesională pentru studenţii la economie

Examenul la comerţ internaţional (cu Elhanan Helpman — cititorii cu studii economice la sigur au auzit de el) mi-a monopolizat ultimele trei săptămâni. Între timp s-au acumulat un şir de subiecte despre care aş vrea să scriu, însă încă nu mi-am revenit totalmente de la examen pentru a mă lansa în noi cercetări. Am însă două anunţuri legate de sejurul meu de iarnă la Chişinău. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint | Personal
Taguri: , , ,

A suta publicaţie pe Culiuc.com: interviu pentru "Curierul Economic"

După ce voi finisa acext test, voi apăsa pentru a suta oară butonul "Publish entry" în Movable Type, sistemul de publicare care stă la baza sitului meu. Cred că ar fi potrivit această ediţie jubiliară a Culiuc.com să facă anumite totaluri, abordând un şir de teme discutate în trecut: sistemul de învăţământ superior din Moldova, şansele şi cerinţele faţă de cei care doresc să se vadă la Harvard şi alte universităţi de vârf, perspectivele economiei Moldovei. S-au acumulat şi un şir de întrebări pe care cititorii mi le adresează atât în privat, cât şi în comentariile publice: ce mă motivează să menţin acest site, care-mi sunt planurile după obţinerea doctoratului, şi altele. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Invatamint | Personal
Taguri: , ,

Responsabil pentru îngroparea banilor — MoldVinipoteca

Infotag prezintă noi detalii despre minunata iniţiativă de îngropare a banilor publici: "Guvernul a alocat 2 mln. lei cu titlu de cotă de participaţie la capitalul social al companiei MoldVinIpoteca, înfiinţate în luna octombrie, pentru acordarea de credite pe termen lung întreprinderilor vinicole, în vederea înfiinţării viilor şi modernizării producţiei." continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Boala olandeză tratată de economiştii moldoveni

Update [13 noiembrie 2007] Un cititor mi-a atras atenţia la un articol din Logos Press, în care doi economişti moldoveni — Anatol Caraganciu şi Mihail Poisic — descoperă America Olanda. Autorii afirmă că Moldova suferă de boala olandeză (Dutch disease) de pe urma remitenţelor, prezintă dovezi în susţinerea acestui diagnostic şi propun soluţii menite să compenseze urmările negative ale remitenţelor. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , ,

Georgia vs Georgia... vs Moldova

Georgia vs GeorgiaÎn ianuarie am confruntat Moldova şi Georgia la capitolul marketing de ţară. Atunci am comparat prezenţa celor două state pe scena publică şi politică din SUA. Am dat recent peste nişte materiale care ne permit să comparăm succesele înregistrate de Georgia şi Moldova în promovarea imaginii economice. Astăzi voi analiza campania publicitară a Georgiei de atragere a investitorilor străini, iar până la finele săptămânii voi scrie despre... "orzul moldovenesc" de la Harvard. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Subsidii pentru viticultură: argumente, contraargumente, ultimele date şi implicaţii

Din momentul publicării analizei iniţiativei Moldova-Vin de a oferi credite preferenţiale pentru plantarea viilor am fost inundat cu un flux de mesaje, comentariile publice reprezentând doar vârful aisbergului. Voi încerca să abordez aici unele momente care mi s-au părut interesante. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

Moldova e gata să îngroape anual 10 milioane dolari în plantarea viilor. Merită?

O iniţiativă recentă lansată de Moldova-Vin şi aprobată de guvern mă convinge încă o dată că mai avem mult până politicile publice vor fi bazate pe analize economice riguroase, despre importanţa cărora am vorbit în interviul oferit agenţiei Info-Prim Neo. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , ,

Moldova la 16 ani de la independenţă

La 27 august, Republica Moldova va marca cea de-a 16 aniversare a independenţei sale. Cu această ocazie, agenţia de Presă Info-Prim a lansat un ciclu de interviuri menite să contureze imaginea actuală a ţării prin viziunea reprezentanţilor mai multor categorii şi grupuri sociale. Am fost şi eu invitat să particip în calitate de reprezentant al "tineretului studios". continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Development Macroeconomics Workshop. 31 iulie – 6 august 2007

Ultimele zile sunt bombardat cu mesaje private, în care sunt întrebat "are loc seminarul anunţat?" Da, are loc. Mai mult ca atât — are loc într-o formulă mult mai extinsă decât cea anunţată iniţial.

Toate detaliile despre curs (structura, temele, cerinţele faţă de participanţi, orarul) sunt incluse în Development Macroeconomics Workshop syllabus (PDF, în engleză) continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint
Taguri: , , , ,

Vara 2007. Realizări şi planuri

Acum scriu de la aeroportul Frankfurt, unde mă aflu în drum spre Lyon. Aici plouă şi fulgeră, şi zborul meu spre Franţa a fost anulat (iniţial scrisesem "se reţine"—eram optimist), aşa ca pentru prima dată în ultima lună am ceva timp pentru site (ce să mai faci la aeroport decât Internet?). Şi trebuie să spun că pe parcursul lunii s-au acumulat multe noutăţi, iar planuri—şi mai multe. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint | Personal
Taguri: , , , , ,

Development economics, MPA/ID şi altele

Ultimul timp am primit mai multe mesaje private, conţinutul cărora poate fi redus la întrebarea "Cu ce te ocupi şi ce înveţi?". Răspunsul e totodată simplu şi complicat. Simplu, deoarece se reduce la două cuvinte — "development economics". Complicat, deoarece foarte puţini au o închipuire adecuată de development economics. Aş putea încerca să scriu un eseu introductiv la acest subiect, dar ştiu că există alţii care ar l-ar scrie mult mai bine ca mine — în primul rând profesorii mei. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint
Taguri: , , , , ,

Moldova vazuta de un laureat al premiului Nobel in economie

Joseph Stiglitz, detinatorul premiului Nobel in economie pentru anul 2001, este unul dintre cei mai vestiti critici ai globalizarii, cel putin in formula in care este promovata de FMI, OMC si Banca Mondiala. Recent el a publicat a treia carte la acest subiect — Making Globalization Work. La sfirsitul anului trecut cartea figura in New York Times Best-Seller list si pina acum se vinde foarte bine pe Amazon. La mai putin de sase luni dupa aparitia editiei engleze, cartea deja a fost tradusa in 17 limbi. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Imaginea Moldovei | Vezi de-asemenea
Taguri: ,

Teza de masterat: "Integrating migration and remittances into a development strategy: the case of Moldova"

De mai mult timp am promis sa public aici teza mea de masterat (mai exact Second Year Analysis Paper — SYPA), consacrata migratiei si remitentelor. Exista si alte motive care ma fac sa public teza anume acum, dar e precoce sa le dezvalui la momentul de fata. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Personal
Taguri: , , ,

PIB/capita: rolul populatiei, relativitatea dolarului si papagalii

Banca Mondiala m-a dat de gol. Mai exact, m-am dat de gol eu insumi, deoarece nu am depistat o eroare despre care stiam de mai bine de un an. La calcularea indicatorilor PIB pe cap de locuitor pentru Moldova, World Development Indicators (WDI) imparte PIB-ul la populatia intregii tari — 4,205.7 mii persoane pentru anul 2005. In acelasi timp, PIB-ul Moldovei nu include (incepind cu 1993, daca nu gresesc) datele pentru regiunea transnistreana. Conform Departamentului de Statistica populatia Moldovei in anul 2005 a constituit 3,395.6 mii persoane (fara Transnistria), ceea ce inseamna WDI suestimeaza PIB/capita pentru Moldova (precum si alti indcator „pe cap de locuitor”) cu circa 24%. In rezultat, PIB/capita a Moldovei pentru 2005 constituie... continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

Moldova: puncte de vedere alternative

Moldova din spatiu "De-ai putea sa te vezi dintr-o parte!.." — un sfat bun insa greu de urmat, cel putin in cazul unei persoane. Privirea dintr-o parte a propriei tari este un exercitiu nu mai putin util si, in plus, realizabil. In ianuarie am privit Moldova prin prisma lui Tony Hawks si voluntarilor Corpului Pacii. Va propun alte doua puncte de vedere neortodoxale asupra Moldovei: cel al unui economist extraterestru, si cel al unui prezentator TV american. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Balanta comerciala, contul curent si remitentele: multa contabilitate si putina economie

Blocada comerciala a Rusiei s-a soldat cu reducerea exporturilor cu 8.2% in primele 9 luni ale anului curent fata de aceeasi perioada a anului 2005. Totodata, cresterea remitentelor a permis sporirea de mai departe a importurilor (cu 14.5% in aceeasi perioada). In consecinta deficitul balantei comerciala a Moldovei a atins niste proportii ingrozitoare. Pe cit de ingrozitoare? Pentru a raspunde la aceasta intrebare voi incepe cu ceva calcule contabile. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , , , ,

Piata de imobil din Moldova — in pragul prabusirii?

Veaceslav Ionita, expert al IDIS Viitorul, a ajuns la concluzii similare cu cele expuse de mine cu jumatate de an inainte in eseul "In cel mai rau caz..." privind riscul prabusirii pietei de imobil din Moldova. Conform prognozei lui Ionita, pina la sfirsitul anului, pretul apartamentelor pe piata secundara ar putea sa scada de 2 ori (spre stirea pe Moldova.org).

Concluzia lui Ionita este bazata pe o analiza identica celei propuse de mine — exodul continuu a fortei de munca va crea un excedent de locuinte pe piata secundara de imobil. Ce-i drept, prognosticul meu modeleaza impactul acestui exod nu doar asupra pietei de imobil, dar si asupra celorlalte aspecte ale economiei. Nu voi afirma ca expertul IDIS "Viitorul" s-a "inspirat" din eseul meu fara a-l cita (absolut de neinchipuit pentru Republica Moldova). Sa zicem asa — e placut sa vezi pe altii ajungind la aceleasi concluzii.

Un detaliu interesant sublineat de Ionita — rata venitului pe imobil (chiria anuala raportata la pretul de piata a apartamentului) este mult mai joasa decit rata dobinzii la depozitele bancare in valuta straina, ceea ce serveste drept indicator al disbalantei pietei de imobil.

Publicat in: Economie si Afaceri | Vezi de-asemenea
Taguri:

Un grafic incomod

Ridicati oricare raport economic privind Republica Moldova — toate sunt pline de grafice, tabele, scheme. Exista insa un grafic pe care-l veti gasi foarte rar si pe care multi ar dori sa-l ignoreze. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: ,

Salvati Moldova Economic Trends!

De citeva saptamini am inceput sa colectez materialele pentru teza de masterat, pentru care am nevoie de statistica economica pe Moldova. Evident, am inceput cu contactarea fostilor colegi de la Moldova Economic Trends (MET), proiect TACIS care publica un trimestrial economic cu aceeasi denumire (in versiunea romana — Tendinte in Economia Moldovei). Inainte de a impartasi noutatile proaste pe care le-am aflat, e important sa explic rolul pe care il juca proiectul in comunitatea economistilor si expertilor in dezvoltare. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

Business procese ineficiente si dezvoltarea economica

Istoria restabilirii PIN-ului pentru cardul Visa Electron emis de Victoriabank a avut o continuare mai putin legata de carduri, asa ca am decis sa-i dedic un articol separat. Dupa cum am scris anterior, unica metoda de obtinere a PIN-ului nou este sa depui personal o cerere la banca care va fi procesata in 3 zile bancare (!). Escapada la filiala centrala a bancii s-a soldat cu niste observatii care m-au mirat si mai mult si care au servit drept baza studiului de caz la tema "business procese si productivitatea". continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , ,

Cardurile bancare in Moldova — oricind si oriunde?

In doua saptamini petrecute in Moldova la sfirsitul lunii august deseori apelam la plata cu card bancar. Mai jos urmeaza citeva istorioare (cu scurte comentarii), din care reiese ca prezenta logotipurilor Visa si MasterCard pe panourile bancomatelor si usile restaurantelor inca nu garanteaza acceptarea cardului. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Personal
Taguri: ,

In cel mai rau caz…

Rezultatul unui pronostic economic poate fi rezumat printr-un scenariu pesimist si unul optimist. Care este acel „worst case scenario” pentru Moldova? Dezvoltarea actuala a Moldovei este bazat pe boom-ul de consum datorat fluxului de remitente. Sa ne inchipuim ca moldovenii emigrati isi legalizeaza sederea in tarile respective, stabilindu-se acolo cu intreaga familie. Care-ar fi consecintele pentru economia tarii? continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri
Taguri: , , , ,

PR la nivel national: Turcia si Moldova

Am ramas puternic impreisonat de o intilnire cu elita business-ului turcesc — membrii board-ului TUSIAD (Asociatia Industriasilor si Businessmanilor din Turcia). S-au dovedit a fi ambasadori ai intereselor economice nationale de cea mai inalta calitate. In urma intilnirii au aparut doua intrebari: Are oare Moldova nevoie de asemenea PR economic extern? Dispune oare Moldova de personalitati care ar putea servi drept ambasadori oficiali si neoficiali ai intereselor economice nationale? In continuare voi explica prin ce anume m-au impresionat turcii si care sunt, in viziunea mea, raspunsurile la aceste doua intrebari. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,