Alexandru Culiuc

Invatamint

Despre importanța norocului și a bunicilor

Oamenii au tendința să atribuie insuccesele ghinionului. „Am avut ghinion la examen / la serviciu / cu soția / în viață”. E o metodă simplă să nu-ți asumi responsabilitatea. Dar e mai complicat să accepți că norocul (același ghinion, doar cu semnul plus) a jucat un anumit rol în cazul succeselor — suntem programați să atribuim reușitele exclusiv inteligenței, perseverenței și eforturilor proprii. Evident, acestea au un impact primordial, dar ar fi stupid să excludem din joc șansa. Și e important să recunoaștem aceste momente de noroc și pe cei care ne-au adus acest noroc. Astăzi, 10 iulie 2013, este momentul perfect să povestesc despre câteva momente cruciale din viață în care mi-a mers colosal și să recunosc persoana care mi-a adus acest noroc continuare »

Publicat in: Invatamint | Personal

Bacul și Serviciul Vamal. Sau 42% și 190%

Lumea se miră că 42% din absolvenți au picat bacul. Păi nu e de mirare deloc. Unii susțin bacul, absolvesc facultatea, se angajează la Serviciul Vamal și oricum nu știu cum să calculeze creșterea procentuală. Explic. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint

Lasă-mă să te las

Îmi pare rău de cei 42% din absolvenți care au picat bacul 2013; nu e vina lor. E vina părinților și învățătorilor care de mai mult timp se aflau într-un acord „lasă-mă să te las”. Profii lăsau copiii să copieze, iar părinții lăsau învățătorii să nu prea predea (și, în calitate de bonus, mai organizau și „fondul clasei”). Elevii, în rezultat, erau slab motivați să învețe (people respond to incentives). Acest parteneriat înflorea atât timp cât Ministerul închidea ochii la el. Maia Sandu a spus tuturor părților implicate „nu te las”! Dar e important de înțeles că mesajul nu este „nu te las să copiezi!” continuare »

Publicat in: Invatamint
Taguri: ,

Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Cea mai des invocată cauză a numărului scăzut de moldoveni la Harvard şi alte universităţi de vârf din SUA este preţul înalt al studiilor. Într-adevăr, preţul anual total atinge 50 mii dolari pentru studenţii de la Harvard College (studii universitare) şi depăşeşte 65 mii dolari pentru şcolile profesionale. Deci bugetul total pe patru ani de studii în College depăşeşte 200 mii dolari. Însă în cazul studiilor universitare, aceste cifre puternic exagerează costul real plătit de familiile studenţilor. continuare »

Publicat in: Fotografie | Invatamint
Taguri: ,

Anunţuri: Culiuc.com offline + oportunităţi de formare profesională pentru studenţii la economie

Examenul la comerţ internaţional (cu Elhanan Helpman — cititorii cu studii economice la sigur au auzit de el) mi-a monopolizat ultimele trei săptămâni. Între timp s-au acumulat un şir de subiecte despre care aş vrea să scriu, însă încă nu mi-am revenit totalmente de la examen pentru a mă lansa în noi cercetări. Am însă două anunţuri legate de sejurul meu de iarnă la Chişinău. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint | Personal
Taguri: , , ,

A suta publicaţie pe Culiuc.com: interviu pentru "Curierul Economic"

După ce voi finisa acext test, voi apăsa pentru a suta oară butonul "Publish entry" în Movable Type, sistemul de publicare care stă la baza sitului meu. Cred că ar fi potrivit această ediţie jubiliară a Culiuc.com să facă anumite totaluri, abordând un şir de teme discutate în trecut: sistemul de învăţământ superior din Moldova, şansele şi cerinţele faţă de cei care doresc să se vadă la Harvard şi alte universităţi de vârf, perspectivele economiei Moldovei. S-au acumulat şi un şir de întrebări pe care cititorii mi le adresează atât în privat, cât şi în comentariile publice: ce mă motivează să menţin acest site, care-mi sunt planurile după obţinerea doctoratului, şi altele. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Invatamint | Personal
Taguri: , ,

Development Macroeconomics Workshop. 31 iulie – 6 august 2007

Ultimele zile sunt bombardat cu mesaje private, în care sunt întrebat "are loc seminarul anunţat?" Da, are loc. Mai mult ca atât — are loc într-o formulă mult mai extinsă decât cea anunţată iniţial.

Toate detaliile despre curs (structura, temele, cerinţele faţă de participanţi, orarul) sunt incluse în Development Macroeconomics Workshop syllabus (PDF, în engleză) continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint
Taguri: , , , ,

Vara 2007. Realizări şi planuri

Acum scriu de la aeroportul Frankfurt, unde mă aflu în drum spre Lyon. Aici plouă şi fulgeră, şi zborul meu spre Franţa a fost anulat (iniţial scrisesem "se reţine"—eram optimist), aşa ca pentru prima dată în ultima lună am ceva timp pentru site (ce să mai faci la aeroport decât Internet?). Şi trebuie să spun că pe parcursul lunii s-au acumulat multe noutăţi, iar planuri—şi mai multe. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint | Personal
Taguri: , , , , ,

Aplicarea la studii postuniversitare în SUA. Transcripts

Doi ani în urmă Culiuc.com a început cu anunţul unui workshop care urma scopul să trezească interes faţă de programele de studii postuniversitare la universităţile de vârf din SUA. De atunci practic n-am mai abordat acest subiect la direct. Mulţi cititori ar fi preferat să revin la acest subiect ceva mai des — regulat primesc mesaje private, subiectul cărora poate fi rezumat prin întrebarea "Cum să ajung să-mi fac studiile peste hotare?" Evident, când întrebarea este formulată atât de general, nici nu prea am ce să răspund. Şi nici nu prea am dorinţa s-o fac — o asemenea formulare vagă dă dovadă de faptul că persoana nici măcar nu a încercat să se documenteze la acest subiect. Spre fericire, primesc şi altfel de întrebări la acest subiect. continuare »

Publicat in: Invatamint
Taguri: , , ,

Development economics, MPA/ID şi altele

Ultimul timp am primit mai multe mesaje private, conţinutul cărora poate fi redus la întrebarea "Cu ce te ocupi şi ce înveţi?". Răspunsul e totodată simplu şi complicat. Simplu, deoarece se reduce la două cuvinte — "development economics". Complicat, deoarece foarte puţini au o închipuire adecuată de development economics. Aş putea încerca să scriu un eseu introductiv la acest subiect, dar ştiu că există alţii care ar l-ar scrie mult mai bine ca mine — în primul rând profesorii mei. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint
Taguri: , , , , ,

Corupţia în Învăţământul Superior din Moldova. Studiu de politici publice

Învăţământul superior din Moldova şi corupţia academică se numără printre principalele subiecte abordate pe acest blog. De aceea îmi face o plăcere deosebită să vă prezint cel mai exhaustiv studiu privind corupţia în învăţământul superior din Moldova. Autorul studiului este Vanessa Valentino, o bună prietenă şi colegă de universitate. Studiul a fost iniţial scris în calitate de teză de magistratură la Universitatea Harvard. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint
Taguri: , ,

Competiţia internaţională de eseuri. Rezultatele experimentului

Au trecut aproape luni de când am anunţat un mic experiment privind ajutarea studenţilor din Moldova la scrierea eseurilor pentru International Essay Competition 2007 organizat de Banca Mondială. E timpul să facem totalurile. continuare »

Publicat in: Invatamint
Taguri: , , , ,

Esti student in Moldova, esti inteligent si-ti pasa de tara? Ai sansa sa cistigi $5000 si sunt gata sa te ajut in asta

Victor Burunsus de la misiunea Bancii Mondiale in Moldova m-a rugat sa aduc la cunostinta cititorilor sitului ca Banca a anuntat lansarea International Essay Competition 2007. Este o competitie globala deschisa tinerilor de 18-25 ani, iar tema acestui an este coruptia. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint | Personal
Taguri: , , , ,

Colegul meu de clasa, Greg Mankiw

Cam de doua saptamini a inceput noul semestru de studii. Cu toate ca mi-am luat doar trei obiecte, pare a fi ca nu va fi nici pe departe cel mai usor semestru — am de scris o lucrare de calitate publicabila (sugereaze cineva o traducere mai putin caraghioasa a termenului "publishable quality paper" in romana?) la econometrie, plus inca o lucrare de curs, un precursor al tezei de doctor.

Asa ca sa nu va mirati daca la un moment dat veti observa ca situl este inoit mai rar decit de obicei (de regula ma stradui sa scriu saptaminal). Dar, pina inca nu sunt foarte stresat de teme pe-acasa si alte griji de scoala, m-am gindit sa povestesc aici un caz nostim, care insa m-a pus pe ginduri. continuare »

Publicat in: Invatamint | Offtopic | Personal
Taguri: , ,

Cina moldoveneasca la Harvard

Moldovan dinner at Harvard In data de 18 noiembrie la Harvard au avut loc doua evenimente importante — jocul de fotbal American Harvard-Yale si cina moldoveneasca. Meciul (numit The Game si nici de cum altfel) s-a desfasurat pe stadionul universitatii, iar cina moldoveneasca — in apartamentul meu. continuare »

Publicat in: Invatamint | Personal
Taguri: ,

Vasile Ciobanu, ASEM, grupa MGF-237

De ceva timp urmaresc "BAA_ASEM" — o grupa de discutii de pe Yahoo Groups. BAA se refera la Business si Administrarea Afacerilor, una din facultatile ASEM-ului.

Membrii grupului sunt in majoritate studenti la ASEM, plus mai trece si cite un profesor tinar pe acolo. Recent a fost abordata problema coruptiei la universitati. Discutia foarte repede a parasit meleagurile ratiunii si a trecut intr-o lupta virtuala dintre un oarecare Vasile Ciobanu, student in grupa MGF-237, si restul. Una din replicile lui Vasile Ciobanu m-a socat intr-atit, ca ma simt obligat sa o citez practic in intregime. continuare »

Publicat in: Invatamint
Taguri: , ,

Hotarirea 434 a Guvernului Republicii Moldova

La 25 aprilie 2006 Guvernul a aprobat Hotarirea 434 "Cu privire la planurile unice de inmatriculare in anul 2006 a studentilor si elevilor in institutiile de invatamint superior (ciclul I), mediu de specialitate si secundar profesional". Hotarirea stabiliste numarul studentilor cu finantare bugetara la institutiile superioare publice de invatamint, precum si cote de inmatriculare pentru toate universitatile, atit de stat cit si private. Cotele sunt stabilite pentru fiecare specialitate si universitate in parte. In cele ce urmeaza voi analiza hotarirea si dezbaterele care au fost stirnite de ea. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint
Taguri: , , , ,

Esti de la REI?

Acum un an in urma am lansat Culiuc.com — prima publicatie era anuntul unui mic workshop dedicat oportunitatilor de studiere la universitatile de virf din SUA. Iar zilele acestea a avut loc ziua usilor deschise la facultatea de Relatii Economice Internationale (REI) de la ASEM — facultatea mea. Cu aceasta ocazie am fost rugat sa scriu citeva rinduri pentru o editie speciala a revistei facultatii. Spre regret, regimul absolut nebun din ultima saptamina de lectii m-a impiedicat s-o fac la timp. Insa dorinta de a scrie despre prima facultate n-a disparut. Tema studiilor superioare a fost prima abordata pe Culiuc.com, asa ca nu cred ca voi gasi o ocazie mai potrivita sa scriu despre REI decit acum.

Am fost strins legat de REI timp de zece ani: din vara 1994 pina-n vara 2004, pe parcursul carora am cunoscut cinci promotii diferite de REI-sti. Sa le luam la rind. continuare »

Publicat in: Invatamint
Taguri: , ,

Studentus Incorruptus lanseaza Codul de Conduita Universitara

S-a gasit un grup de Giorgi Kandelaki in Moldova — Infotag comunica ca Studentus Incorruptus (nostima denumire, foarte potrivita pentru un ONG studentesc) a lansat Codul de Conduita Universitara. Unul din scopurile Codului este oferirea cadrului reglementar pentru combaterea si prevenirea coruptiei in institutiile universitare. continuare »

Publicat in: Invatamint
Taguri: , ,

Giorgi Kandelaki — continuarea discutiei

Daca articolul despre Giorgi Kandelaki v-a trezit interes, probabil veti dori sa aflati ca, in raspunsul meu la comentariul Nataliei Selaru, am deschis citeva paranteze ce tin de:

  • apatia tineretului georgian cu care s-a confruntat Giorgi la lansarea miscarii,
  • implicarea in miscare a absolventilor programelor de schimb finantate de guvernul SUA (asa-numitii alumni),
  • potentialul studentilor din Moldova sa abordeze probleme "mature".

Ma gindeam sa public comentariul dat intr-un articol aparte (dat fiind ca comentariul e comasurabil ca volum cu articolul original). In finala am decis la un compromis — comentariul ramine comentariu, insa obtine o mentiune aparte pe pagina de start.

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint
Taguri: , , , ,

Giorgi Kandelaki — lider studentesc si activist politic din Georgia

In data de 17 octombrie a.c. m-am intilnit in cadrul unui seminar cu Giorgi Kandelaki (pronuntat Ghiorghi), co-fondatorul miscarii studentesti Kmara! (Ajunge!) din Georgia. La 21 de ani acest tinar era cel mai important student din tara, iar la 23 este mai tinar consilier a lui Saakashvili. Iata istoria lui Giorgi Kandelaki, care ar putea servi drept exemplu pentru potentialii activisti studentesti din Moldova. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint
Taguri: , , , , , ,

Interviu in ziarul "Timpul"

In editia de vineri (22 iulie) a ziarului Timpul a fost publicat un interviu cu mine, care l-am dat in urma seminarului consacrat scolilor Ivy League. Textul integral al interviului este accesibil atit pe situl ziarului, cit si chiar aici, pe situl meu. continuare »

Publicat in: Invatamint | Personal
Taguri: , , , , ,

Examenele-au luat sfirsit!

Primul an de studii a zburat ca gindul. Doar ieri faceam cunostinta cu colegii de program, iar astazi deja ne luam ramas bun pina-n septembrie. Citeva zile si voi fi in Moldova. Insa in ultima zi de examene si mai multa bucurie imi provoaca eliberea de povara sesiunii, o povara care atirna in aerul Harvard-ului timp de doua saptamini. continuare »

Publicat in: Invatamint | Personal
Taguri: , ,

De ce sunt putini moldoveni la Harvard?

Multi potentiali candidati la programe occidentale de masterat si doctorat (in special americane) sunt intimidati de marimea dosarelor cerute si de efortul si timpul necesar pentru parcurgerea tuturor etapelor de aplicare. In consecinta, multi nici nu incearca sa aplice. Rezultatul final — mult prea putini moldoveni la Harvard, Yale, Princeton, U-Penn si alte universitati bune. Este aceasta situatie naturala sau nu? continuare »

Publicat in: Invatamint
Taguri: , , ,

Ivy League information session: June 9 @IRC (Chisinau)

Have you ever asked yourself any of the following?

  • What is an Ivy League school?
  • Why does an Ivy League make a difference?
  • What are the real chances of being admitted to Harvard?
  • What are admission committees looking for in my application?
  • Are TOEFL and GRE (GMAT, LSAT, etc.) scores all that important?
  • Suppose I’m accepted… How do I solve that “minor” ($50k/yr) financial issue?

If you’re asking yourself any of the above, then mark you calendar:

June 9th, at 4:30pm (please arrive 10 minutes early)

IVY LEAGUE INFORMATION SESSION

Information Resource Center
57/1 Banulescu-Bodoni St. (QBE-ASITO Building), 2nd floor

I will share myexperience applying and studying at Harvard, and provide information that will prepare you for conquering the school of your dreams.

This event is organized by the IATP and is hosted by the IRC. More...

continuare »

Publicat in: Invatamint
Taguri: , ,