Alexandru Culiuc

Guvernare si politica

De la Nantoi la Sandu

În noaptea de 25 februarie 2001 — ziua alegerilor parlamentare — Oazu Nantoi a participat la o emisiune analitică post-electorală. Deja erau disponibile rezultatele preliminare și era clar ca social-democratii nu trec pragul electoral. Dar Nantoi s-a prezentat atât de bine, vorbea atât de logic si dezghețat, că spectatorii sunau la emisiune (live) cu comentarii de genul „Cum de-am aflat de Nantoi doar acum? De știam, pentru el votam.” Acea emisiune era one man show a lui Nantoi și, pentru mine, o memorie extrem de aprinsă din acea perioadă (părinții erau mândri că l-au votat, indiferent de faptul că partidul n-a ajuns în parlament).

De ce pomenesc acea emisiune din 2001? Deoarece efectul produs asupra mea de interviul Maiei Sandu la emisiunea Interpol poate fi comparat doar cu impresia pe care mi-a lăsat-o Nantoi acum 14 de ani în urmă. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Diaspora, Mărțișorul și Ambasada

În Moldova mult se discută despre atragerea remitențelor în investiții, despre transferul de know-how al migranților în economia națională, despre rolul diasporei în dezbaterile socio-politice din țară. Sincer, am rezerve la toate aceste capitole. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Apelul Asociației Moldovenilor din SUA “Casa Mare” în sprijinul adoptării Legii privind prevenirea și combaterea discriminarii

Către reprezentanţii clasei politice din Republica Moldova, către reprezentanţii mişcărilor şi asociaţiilor obşteşti, către reprezentanţii clerului

Noi, reprezentanţii Asociației Moldovenilor din SUA ”Casa Mare”, adresăm acest apel către clasa politică din ţară chemând să depună efort maxim pentru a adopta Legea privind prevenirea și combaterea discriminării în formula care ar asigura egalitatea drepturilor și respectarea demnității tuturor persoanelor. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri: , ,

Bacalu for President (?)

A fost o surpriză să citesc că Veronica Bacalu ar putea fi printre candidații la președinție. O surpriză plăcută, deoarece Bacalu poate oferi Moldovei capacități și experiență de care țara duce un deficit acut. Dar și o surpriză amară, deoarece Moldova de astăzi nu poate oferi condiții în care aceste capacități și know-how ar fi valorificate din plin. Câteva reacții rapide pe marginea acestei știri/zvon: continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri: , ,

Regimul moldovenesc de vize. Aberații și soluții

De câțiva ani încoace relativ rar mă confrunt cu stupidități made in Moldova. Evident, în presă găsești zeci și sute de exemple de decizii eronate în politic publice, însă majoritatea lor pot fi explicate prin interesul unor persoane în parte. Dar de mai mult timp rămân totalmente stupefiat de sistemul de eliberare a vizelor moldovenești, cu care mă confrunt de fiecare dată când merg acasă cu soția (peruană). Sistemul este aberant și lipsit de explicații raționale. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , ,

Lăsați-mă cu cultura voastră!

Gândire sovietica. Mentalitate moldovenească. Cultură joasă. Specific național. Termeni invocați de fiecare dată când comportamentul agenților economici din Moldova aparent nu poate fi explicat de factori economici. Dar este oare corect să eliminăm atât de ușor economia din explicația comportamentului economic? continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri:

Măturarea de la Registru și costul pașapoartelor

Nu exclud că tăierile de personal la ÎS Registru ar putea avea o anumită motivație ascunsă, posibil e implicat un profit privat. Dar nu-mi pasă — e o noutate pozitivă. Se creează un precedent — disponibilizarea personalului umflat al companiilor de stat. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , ,

Filat & Co. la întâlnire cu diaspora de la DC

Vlad FilatVineri am fost la două evenimente moldovenești: semnarea Compactului MCA și la întâlnirea delegației cu diaspora de la DC. Despre primul eveniment nu prea am ce scrie. Hillary Clinton a exprimat susținerea SUA pentru guvernarea nouă de la Chișinău uitând, evident, să menționeze că pregătirea Compactului a fost efectuată de administrația precedentă. Premierul Filat a vorbit în română, fapt care m-a surprins, dar conținutul cuvântării era ok, iar încheierea — emotivă. Leancă a semnat documentul, după care a urmat o serie de fotografii de protocol. continuare »

Publicat in: Fotografie | Guvernare si politica
Taguri: , ,

Culiuc.com = grup de experţi internaţionali?

[Update 9 iulie 2009]

Am dat de-o ştire pe Azi.md care vorbeşte despre o conferinţă de presă a economiştilor PLDM, Veaceslav & Veaceslav, în care au atacat acţiunile de anticriza ale guvernului şi au reiterat propriul pachet de măsuri. Mi-a atras atenţie următorul citat:

Potrivit lui Negruţă, un grup de experţi internaţionali a evaluat programul de guvernare al PLDM cu nota „7” din 10, programul PCRM fiind apreciat cu „0”.

Aceste note mi s-au părut extrem de cunoscute. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Personal
Taguri: , , ,

Dorin Chirtoacă la Harvard

Dorin Chirtoaca at Harvard UniversityDupă cum anunţasem anterior, în zilele de 5-6 mai Dorin Chirtoacă a fost într-o vizită scurtă la Harvard. Am avut ocazia să particip cam la toate evenimentele pe care le-a avut aici şi, concomitent, mi-am asumat rolul de fotograf semi-oficial al vizitei. Mai jos urmează un fotoreportaj extins (49 fotografii) cu scurte comentarii.

continuare »

Publicat in: Fotografie | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Personal
Taguri: , , , ,

Ne aşteaptă o criză constituţională?

În editorialul din 28 aprilie al cotidianului Timpul, Constantin Tănase susţine că compromisul cu PCRM ar însemna sinuciderea opoziţiei. Opoziţia „este ‘blestemată’ să respingă orice dialog cu comuniştii” deoarece: (i) a făcut afirmaţii repetate privind imposibilitatea unui asemenea compromis, (ii) are de-afacere cu un electorat şi mai polarizat decât în ajunul alegerilor din 5 aprilie, ceea ce înseamnă că (iii) preţul electoral (la următoarele alegeri) al unui compromis de genul celui din 2005 va fi şi mai înalt decât cel plătit acum de PDM şi PPCD. Tănase conclude:

O „conlucrare” cu comuniştii ar însemna pierderea nu numai a electoratului, dar şi a speranţelor că el va mai putea fi recâştigat vreodată.

Să acceptăm premiza domnului Tănase precum că opoziţia este suficient de bine organizată pentru a elimina posibilitatea unei trădări (tehnic, soluţia este simplă — deputaţii fracţiunilor respective pur şi simplu nu se prezintă la şedinţa specială) şi argumentele aduse de el împotriva compromisului cu comuniştii. Şi atunci care vor fi urmările unor alegeri parlamentare repetate? Opinia mea este că alegerile repetate nu soluţionează problema de bază — incapacitatea parlamentului de a alege şeful statului — ci doar o amână cu câteva luni, apropiind o eventuală criză constituţională. Explic continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri: , ,

Moldova la Harvard

Moldovan protests in Harvard SquareRecord! Moldova este prezentă la Harvard de două ori în mai puţin de o lună. În primul rând, în data de 10 aprilie în Harvard Square (inima universităţii) au avut manifestaţiile diasporei în legătură cu evenimentele din data de 7. În al doilea rând, Dorin Chirtoacă vine la Harvard Kennedy School. Să le luăm la rând. continuare »

Publicat in: Fotografie | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , ,

Fapte, speculaţii şi scenarii post-electorale

Am ratat circa două săptămâni din viaţa publică a ţarii. Două săptămâni extrem de tensionate, tragice şi cu repercusiuni majore pentru viitorul Moldovei. Voi încerca să recapitulez un şir de rezultate ale acestor săptămâni într-o listă de fapte şi speculaţii, după care voi propune patru scenarii post-electorale. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri: , , , , ,

Informaţii şi speculaţii

Numărul de vizitatori ai sitului a crescut dramatic în ultimele două zile. Sincer să fiu, îmi vine greu să găsesc vreo explicaţie raţională a acestui interes explosiv. Nu prea văd ce valoare adăugată pot oferi în situaţia creată la Chişinău. În primul rând sunt departe de patrie şi sunt limitat la puţinele surse de ştiri accesibile online (plus mărturiile părinţilor, care trăiesc la o intersecţie de PMAN. Au confirmat ca noaptea s-au auzit împuşcături). În al doilea rând, acţiunile din piaţă nici de cum nu sunt motivate de conţinutul programelor economice sau de oricare alte motive raţionale (punctul critic a fost demult depăşit).

Pot doar ajuta cititorii din exterior care, ca şi mine, încearcă să înţeleagă ce se întâmplă acasă. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Vezi de-asemenea
Taguri:

Programele partidelor politice. Partea 5.2. PLDM

Continuăm discuţia programului de guvernare PLDM. Ieri am discutat capitolul „Crearea unei economii competitive şi utilizarea eficientă a finanţelor publice”. Ne-au mai rămas „doar” patru capitole economice, însă mă voi opri la doar două din ele, care ţin de dezvoltarea locală şi agricultură. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Programele partidelor politice. Partea 5.1. PLDM

Iată că am ajuns şi la programul economic al PLDM (amintesc că anterior am analizat programele PDM, PCRM, AMN şi PL). PLDM este cel mai prolific autor de programe: pe situl partidului găsim programul politic de 50 pagini (adoptat în decembrie 2007), plus un rezumat de 3 pagini. Pe Alegeri.md găsim Programul electoral al PLDM (4 pagini). continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Analiza PLDM se amână...

Promisesem să public astăzi analiza programului economic al PLDM (amintesc că anterior am analizat programele PDMPCRMAMN şi PL). Dar voi fi nevoit să amân publicarea cu o zi. Explic de ce.

PLDM este cel mai prolific autor de programe: pe situl partidului găsim programul politic de 50 pagini (adoptat în decembrie 2007), plus un rezumat de 3 pagini. Pe Alegeri.md găsim Programul electoral al PLDM (4 pagini).

Am citit atent programul politic vreo săptămână în urmă şi deja am evidenţiat fragmentele pe care urma să le analizez în detalii. Însă două zile în urmă PLDM mi-a expediat programul de guvernare pentru 2009-2013 cu un volum de peste 100 pagini. Programul a fost prezentat la 3 februarie, împreună cu echipa de guvernare. La moment documentul nu este disponibil în online, însă cică urmează să apară pe situl partidului tot astăzi. Dacă nu apare — îl voi plasa pe situl meu.

Evident a apărut întrebarea ce program să analizez (alegerea este mare). În final am decis să analizez anume programul de guvernare, căci este cel mai proaspăt la momentul de faţă (am procedat în mod identic cu PL). Aşa că am fost nevoit să încep de la zero. Deja am citit documentul, am făcut însemnările pe margini şi am început să scriu analiza, însă sunt prea departe de finisarea ei. Sper să finisez până joi seara (vineri dimineaţa ora Chişinului).

Aici este cazul să menţionez că, deşi PLDM este unicul concurent electoral care m-a contactat în ajunul publicării analizei, un alt partid (vedeţi într-o clipă de ce nu-l nominalizez) mi-a trimis o versiune desfăşurată a programului după publicarea analizei respective. Versiunea desfăşurată răspundea la o parte din critica mea şi probabil s-ar cere o anexă la analiza respectivă. Programul însă mi-a fost trimis cu o condiţie — să nu public documentul pe site. O decizie cam stranie, dar, well... Хозяин барин.

Publicat in: Guvernare si politica

Programele partidelor politice. Partea 4. Partidul Liberal (PL)

După analiza programelor economice ale PDM, PCRM şi AMN, a venit şi rândul Partidului Liberal. Să începem cu aceea că pe situl PL găsim două programe. Cel din pagina „Programul PL” datează cu 2005, iar programul electoral pentru 2009 este inclus într-o ştire aparte. Mai jos voi discuta programul 2009. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Situl Ambasadei RM la Washington: întrebări în loc de răspunsuri

Pe 5 aprilie voi ajunge la Washington D.C., aşa că se pare că voi avea ocazia să votez (în 2005 n-am făcut-o). Zic „se pare”, deoarece nu sunt sigur dacă aterizez DC suficient de devreme pentru a ajunge la secţia de votare la timp. Am întrat pe situl ambasadei RM la Washington să văd orarul de lucru a secţiei de votare. Pe situl ambasadei am găsit un text general ce ţine de organizarea votării peste hotare, dar nici urmă de orele de votare.

În schimb am găsit un banner publicitar al agenţiei Solei Turism. Îmi poate explica cineva cum un agent economic privat poate plasa publicitate pe situl unei ambasade? Nici măcar partea logistică nu-mi este clară: unde s-ar putea de transferat banii pentru asemenea publicitate? În contul MAE? Dar MAE poate primi finanţare din partea unor agenţi privaţi?

Iată aşa în loc să găsesc pe situl ambasadei răspuns la o întrebare simplă, am găsit acolo subiecte pentru noi întrebări. Dar întrebarea care chiar mă frământă în ajun de 5 aprilie este doar tangenţial legată de ambasadă: ce să fac odată ajuns la secţia de votare? Sincer, absolut sincer, n-am idee cu cine să votez. Setul de opţiuni pe care îl consider nu este deloc original, dar nici una dintre acele opţiuni nu mă încântă (mai ales în urma lecturii programelor). Uneori te întrebi dacă soluţia optimă pentru indecişi de-al de mine ar fi includerea în buletinul de vot a opţiunii „partidul care va acumula al doilea punctaj după comunişti”. Mda...

Publicat in: Guvernare si politica | Personal

Protecţionismul în discursul politic şi competitivitatea produselor moldoveneşti

Recent am observat că programele electorale şi declaraţiile politicienilor abundă în declaraţii protecţioniste. De regulă argumentul se reduce la întrebarea retorică „oare fermierii din Moldova nu pot asigura piaţa internă cu roşii şi sucuri?” Răspunsul meu ar fi şi el sub forma unei întrebări retorice: „Pot. Dar trebuie oare?”

În cele ce urmează voi analiza originea şi logica acestor porniri protecţioniste, voi oferi o explicaţie alternativă a faptului că roşiile şi sucurile moldoveneşti pierd poziţii pe piaţa autohtonă şi voi trasa implicaţii pentru politica de comerţ exterior a Moldovei. Economiştii ar putea de asemenea să fie interesaţi de primul studiu al performanţelor exporturilor Moldovei la un nivel dezagregat. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , ,

Comentarii economice (dar nu numai) pe marginea duelului politic Chirtoacă vs. Muşuc

Am privit pe Unimedia duelul politic dintre Muşuc şi Chirtoacă. Unimedia mai are de învăţat cum să organizeze asemenea dezbateri atât în plan tehnic (care deştept a plasat camera cu un metru mai sus decât feţele conlocutorilor aşezaţi la masă?), cât şi a moderării (cum poate fi începută o dezbaterile cu „astăzi în studiou sunt doi invitaţi destul de interesanţi”?). Dar mai interesant este să vedem ce aveau de spus invitaţii. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , , ,

Programele partidelor politice. Partea 3. AMN

Astăzi vom discuta Programul de Guvernare al AMN pentru anii 2009-2013. După cum veţi vedea din lectura de mai jos, programul este superior programelor discutate anterior. Dar nu vă grăbiţi cu concluziile, aveţi răbdare şi citiţi analiza integral (vă ăşteaptă 10 pagini de text).

continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , ,

Programele partidelor politice. Partea 2. PCRM

După ce am analizat programul PDM, câţiva cititori au prezis că PCRM va ieşi învingător, cu un program pragmatic şi mai liberal decât a oricărui alt partid. Programul PCRM într-adevăr este diferit de cel al PDM şi alte două-trei programe pe care le-am citit. Mai bun? Mai rău? Greu de spus... Deoarece un program de partid poate fi comparat doar cu un alt program de partid. Aici, însă, nu avem de-aface cu un program de partid — un document care trasează obiectivele de activitate ale partidului — avem cincisprezece pagini de demagogii pseudo-ştiinţifice, laude puţin-meritate şi declaraţii generale, toate scrise într-o română moldovenească oribilă. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Programele partidelor politice. Partea 1. PDM

Am lipsit de mai bine de-o lună de pe site. Cauza este simplă — la moment interesele mele ţin tot mai puţin de Moldova, şi tot mai mult de Peru. Aşa că n-am brămburit prin moldnet şi blogosfera moldovenească de mai bine de o lună. Astăzi însă, datorită unei prietene, am ajuns pe un site care mi-a adus aminte că Moldova este răvăşită de campania electorală 2009. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Populismul prin prisma economiei: (2) două exemple

În prima parte am teoretizat pe marginea intervenţiilor populiste ale statului în economie. Astăzi voi oferi două exemple care demonstrează că populismul nu este specific doar partidului de guvernământ sau politicienilor. Chiar şi tinerii inteligenţi şi "nestricaţi" sunt susceptibili unor simptome populiste. Primul exemplu ţine de susţinerea muzicanţilor, a doua — de susţinerea tineretului. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , ,

Populismul prin prisma economiei: (1) puţină teorie şi rolul tehnocraţilor

Unul din principalele subiecte discutate în comentariile la precedenta mea însemnarea ţine de în importanţa relativă a factorilor politici şi celor tehnici asupra vieţii sociale. După aceasta am mai dat de un blog nou, în care se ridică problema populismului în viaţa politică. Am decis să încep un nou ciclu de însemnări, în care voi încerca să-mi formalizez propria poziţie la acest subiect (astăzi) şi să analizez două exemple concrete (mâine). Deşi nu mă voi referi explicit la noul guvern, acest ciclu în mare parte redă înţelegerea mea a problemelor fundamentale cu care se confruntă tehnocraţii din guvern, partidul de guvernământ şi cele de opoziţie. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Gânduri răzleţe: obiectivele noului guvern şi anul tineretului

[UPDATE 27 martie 2008]

Majoritatea reacţiilor la schimbarea cabinetului de miniştri se axează pe întrebarea "ce-ar însemna această permutare pentru alegerile din 2009?" Mă miră că nimeni nu se întreabă "care sunt planurile guvernului Greceanîi?" Pe de o parte, accentul pus pe consecinţele electorale este explicabil — până la alegeri a rămas exact un an şi e clar că noul guvern nu dispune de timpul necesar pentru a implementa reforme radicale (în caz dacă asemenea reforme ar fi autorizate de preşedinte). Totuşi, pentru o ţară care n-a împlinit nici 17 ani un an este un termen considerabil. În final, trăind de la alegeri la alegeri, uităm că majoritatea vieţii (sociale, politice, economice) se întâmplă între scrutinele electorale. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri: ,

Culiuc.com offline şi gânduri răzleţe din patrie

[UPDATE 16 ianuarie 2008]

Au trecut trei săptămâni de când am scris pentru ultima dată. Voi începe "lichidarea restanţelor" cu noi detalii privind întâlnirea Culiuc.com & friends şi unele observaţii şi gânduri răzleţe (şi cam pesimiste) acumulate pe parcursul unei săptămâni în patrie.

Întâlnirea cititorilor Culiuc.com va avea loc vineri, 18 ianuarie, între 19:00 şi 22:00 la Villa Pizza (str. Puşkin 12, mai jos de intersecţia Puşkin cu Kogâlniceanu). Nu este exclus ca seara să continue şi după 22:00, dar deja nu la masă... continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Personal
Taguri: , ,

A suta publicaţie pe Culiuc.com: interviu pentru "Curierul Economic"

După ce voi finisa acext test, voi apăsa pentru a suta oară butonul "Publish entry" în Movable Type, sistemul de publicare care stă la baza sitului meu. Cred că ar fi potrivit această ediţie jubiliară a Culiuc.com să facă anumite totaluri, abordând un şir de teme discutate în trecut: sistemul de învăţământ superior din Moldova, şansele şi cerinţele faţă de cei care doresc să se vadă la Harvard şi alte universităţi de vârf, perspectivele economiei Moldovei. S-au acumulat şi un şir de întrebări pe care cititorii mi le adresează atât în privat, cât şi în comentariile publice: ce mă motivează să menţin acest site, care-mi sunt planurile după obţinerea doctoratului, şi altele. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Invatamint | Personal
Taguri: , ,

Tehnocraţii din Chile

Discuţiile la subiectul aprecierii leului, sterilizării şi a inflaţiei au fost necesar axate pe Banca Naţională a Moldovei. I-am povestit despre aceste discuţii prietenului meu chilian (care a fost deja menţionat într-un alt context). Tot sărind de la un subiect la altul, am ajuns să discutăm bordul de guvernatori al Băncii Centrale din Chile. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri: , ,

Responsabil pentru îngroparea banilor — MoldVinipoteca

Infotag prezintă noi detalii despre minunata iniţiativă de îngropare a banilor publici: "Guvernul a alocat 2 mln. lei cu titlu de cotă de participaţie la capitalul social al companiei MoldVinIpoteca, înfiinţate în luna octombrie, pentru acordarea de credite pe termen lung întreprinderilor vinicole, în vederea înfiinţării viilor şi modernizării producţiei." continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Georgia vs Georgia... vs Moldova

Georgia vs GeorgiaÎn ianuarie am confruntat Moldova şi Georgia la capitolul marketing de ţară. Atunci am comparat prezenţa celor două state pe scena publică şi politică din SUA. Am dat recent peste nişte materiale care ne permit să comparăm succesele înregistrate de Georgia şi Moldova în promovarea imaginii economice. Astăzi voi analiza campania publicitară a Georgiei de atragere a investitorilor străini, iar până la finele săptămânii voi scrie despre... "orzul moldovenesc" de la Harvard. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Moldova e gata să îngroape anual 10 milioane dolari în plantarea viilor. Merită?

O iniţiativă recentă lansată de Moldova-Vin şi aprobată de guvern mă convinge încă o dată că mai avem mult până politicile publice vor fi bazate pe analize economice riguroase, despre importanţa cărora am vorbit în interviul oferit agenţiei Info-Prim Neo. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , , ,

Moldova la 16 ani de la independenţă

La 27 august, Republica Moldova va marca cea de-a 16 aniversare a independenţei sale. Cu această ocazie, agenţia de Presă Info-Prim a lansat un ciclu de interviuri menite să contureze imaginea actuală a ţării prin viziunea reprezentanţilor mai multor categorii şi grupuri sociale. Am fost şi eu invitat să particip în calitate de reprezentant al "tineretului studios". continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica
Taguri: , , ,

Corupţia în Învăţământul Superior din Moldova. Studiu de politici publice

Învăţământul superior din Moldova şi corupţia academică se numără printre principalele subiecte abordate pe acest blog. De aceea îmi face o plăcere deosebită să vă prezint cel mai exhaustiv studiu privind corupţia în învăţământul superior din Moldova. Autorul studiului este Vanessa Valentino, o bună prietenă şi colegă de universitate. Studiul a fost iniţial scris în calitate de teză de magistratură la Universitatea Harvard. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint
Taguri: , ,

Esti student in Moldova, esti inteligent si-ti pasa de tara? Ai sansa sa cistigi $5000 si sunt gata sa te ajut in asta

Victor Burunsus de la misiunea Bancii Mondiale in Moldova m-a rugat sa aduc la cunostinta cititorilor sitului ca Banca a anuntat lansarea International Essay Competition 2007. Este o competitie globala deschisa tinerilor de 18-25 ani, iar tema acestui an este coruptia. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint | Personal
Taguri: , , , ,

Marketing online la nivel de "stat": Transnistria vs. Moldova. Partea 2

Aceasta este partea a doua a eseului consacrat siturilor "de imagine" a Moldovei si Transnistriei. In prima parte am analizat citeva situri propagandiste create de regimul de la Tiraspol. Concluzia mea a fost ca aceste situri au fost create de specialisti din occident in baza unei strategii de comunicare bine gindite, care cu succes adreseaza dezavantajele ce stau in fata unei formatiuni statale nerecunoscute. A venit timpul sa analizam pe cit de bine se ispravesc siturile "oficiale" din Moldova cu niste probleme ceva mai simple (Moldova, cel putin, este un stat recunoscut). continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Marketing online la nivel de "stat": Transnistria vs. Moldova. Partea 1

Recent am discutat incapacitatea Moldovei de a-si crea o imagine pozitiva in occident. Aceasta incapacitate este si mai evidenta daca comparam succesele Moldovei cu cele atinse de Georgia — o tara similara cu Moldova din punct de vedere a marimii, nivelului de venituri, problemelor economice, etc. Insa un sir de comentarii primite la acel eseu afirmau ca succesele Georgiei sunt cel putin partial datorate unor factori care nu pot fi replicate de Moldova, precum interesul geopolitic sporit al SUA in Caucaz.

Sa presupunem pentru o clipa ca succesul Georgiei este intr-adevar rezultatul unor factori externi. Insa asta nu inseamna ca Moldova nu poate face nimic la moment pentru a-si imbunatati imaginea internationala. Pentru a ne convinge de acest fapt, e suficient sa comparam Moldova cu cea mai marginalizata si dispretuita formatiune politica din Europa — Transnistria. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Web, Internet si IT
Taguri: , ,

Marketing la nivel de stat: Georgia si Moldova

Marketingul de tara nu se termina cu crearea unui logotip. La 8 decembrie am asistat la intilnirea prim ministrului Georgiei, Zurab Nogaideli, cu un grup de circa 150 studenti si profesori de la Harvard. Nogaideli a vorbit despre succesele Georgiei in cei trei ani ce s-au scurs de la Revolutia Trandafirului si a raspuns la intrebari din public. O buna parte a intilnirii s-a axat asupra sanctiunilor economice impuse de Rusia, in rezultatul carora Georgia a pierdut 17% din exporturi si circa 4% din PIB — o situatie practic identica cu cea in care s-a pomenit Moldova. Insa exista o diferenta importanta. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Hotarirea 434 a Guvernului Republicii Moldova

La 25 aprilie 2006 Guvernul a aprobat Hotarirea 434 "Cu privire la planurile unice de inmatriculare in anul 2006 a studentilor si elevilor in institutiile de invatamint superior (ciclul I), mediu de specialitate si secundar profesional". Hotarirea stabiliste numarul studentilor cu finantare bugetara la institutiile superioare publice de invatamint, precum si cote de inmatriculare pentru toate universitatile, atit de stat cit si private. Cotele sunt stabilite pentru fiecare specialitate si universitate in parte. In cele ce urmeaza voi analiza hotarirea si dezbaterele care au fost stirnite de ea. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint
Taguri: , , , ,

Discutam 9/11

Aparent Culiuc.com are tendinta de a se transforma dintr-un blog intr-un forum de discutii, rorul meu limitindu-se la propunerea temei. N-am nimici impotriva acestei tendinte, caci asta-mi permite sa propun cititorilor continut mult si calitativ cu eforturi minimale. Aparent, tema portului vestimentar si bunului gust a fost epuizata si am fost rugat sa propun un alt subiect. Cu placere, dar si cu o conditie.

Printre multele neajunsuri ale forumurilor online nemoderate cel mai mult ma deranjeaza urmatorul — multi "se dau cu parerea" fara a se documenta la subiect, ceea ce rezulta in degradarea calitatii discutiei. Pozitia "toti au dreptul la o opinie", indiferent de nivelul de pregatire si cunostinte la subiectul discutat, imi este profund straina. De aceea, impreuna cu tema de discutie, voi propune si un o sursa pentru documentare.

Tema de discutie e usor de gasit; e suficient sa aruncam o privire la calendar — astazi e 11 septembrie. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri:

Nicu Popescu despre relatiile Moldo-europene si problema transnistreana

Moldova Azi a publicat un interviu cu Nicu Popescu, cercetator la Centrul de Studii Politice Europene. Interviul este axat pe relatiile Moldovei cu Uniunea Europeana. Majoritatea moldovenilor isi vad patria in Europa, insa putini cunosc dinamica relatiilor actuale cu UE, care in finala, si va determina perspectivele europene ale Moldovei. Interviul lui Nicu umple aceasta lacuna, oferind o analiza clara asupra relatiilor dintre Chisinau si Bruxelles. O mare parte a interviului este axata pe problema Transnistreana. Un interviu interesant care merita sa fie citit.

Daca problemele abordate in interviu va trezesc interes, vizitati neaparat situl Eurojournal, al carui editor este Nicu Popescu. Situl publica analize desfasurate (recent doar in engleza) asupra diferitor aspecte ale relatiilor Moldo-europene, problemei transnistrene si evenimentelor relevante in relatiile externe a vecinlor nostri.

Publicat in: Guvernare si politica | Vezi de-asemenea
Taguri: , , ,

Blogging electoral si alegerile primarului Chisinaului

Pentru Moldova, si Chisinau in special, 2005 va deveni "anul alegerilor". In ajunul incercarii Nr.3 de alegere a primarului capitalei, am decis sa parcurg lista candidatilor si sa citesc programele electorale pe situl Alegeri 2005. Am vizitat si site-urile candidatilor (mai des a partidelor respective). Cum si era de asteptat, aceste site-uri nu ofera nimic mai mult decit informatii generale despre candidati si programele electorale. Pe scurt, zero valoare adaugata fata de Alegeri 2005, care ofera de asemenea stiri electorale si comentarii de Igor Botan & Co. Ca rezultat, alegatorul "conectat" (la retea) nu are nici un motiv sa viziteze siturile individuale ale candidatilor.

Sa fie oare siturile partidelor si candidatilor accesorii necesare din considerente de prestigiu si, concomitent, absolut inutile in campania electorala? Nu neaparat. Blogul electoral poate rezolva una din problemele cu care se confrunta oricare politician — stereotipul negativ al omului politic. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Web, Internet si IT
Taguri: , ,

Giorgi Kandelaki — continuarea discutiei

Daca articolul despre Giorgi Kandelaki v-a trezit interes, probabil veti dori sa aflati ca, in raspunsul meu la comentariul Nataliei Selaru, am deschis citeva paranteze ce tin de:

  • apatia tineretului georgian cu care s-a confruntat Giorgi la lansarea miscarii,
  • implicarea in miscare a absolventilor programelor de schimb finantate de guvernul SUA (asa-numitii alumni),
  • potentialul studentilor din Moldova sa abordeze probleme "mature".

Ma gindeam sa public comentariul dat intr-un articol aparte (dat fiind ca comentariul e comasurabil ca volum cu articolul original). In finala am decis la un compromis — comentariul ramine comentariu, insa obtine o mentiune aparte pe pagina de start.

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint
Taguri: , , , ,

Giorgi Kandelaki — lider studentesc si activist politic din Georgia

In data de 17 octombrie a.c. m-am intilnit in cadrul unui seminar cu Giorgi Kandelaki (pronuntat Ghiorghi), co-fondatorul miscarii studentesti Kmara! (Ajunge!) din Georgia. La 21 de ani acest tinar era cel mai important student din tara, iar la 23 este mai tinar consilier a lui Saakashvili. Iata istoria lui Giorgi Kandelaki, care ar putea servi drept exemplu pentru potentialii activisti studentesti din Moldova. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint
Taguri: , , , , , ,

R.I.P. Alexandr Yakovlev

S-a stins din viata Alexandr Yakovlev. Imi este greu sa redau cit respect nutresc fata de acest Om. Veteran al razboiului, stagiar la Columbia University, conducator de centru de cercetari economice internationale, ambasador in Canada, secretar pe ideologie al CC al PCUS, ideolog al Glasnost'. O cariera politica nepatata de cincizeci de ani — un caz de exceptie in politica mondiala si absolut unic in spatiul ex-sovietic. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri:

PR la nivel national: Turcia si Moldova

Am ramas puternic impreisonat de o intilnire cu elita business-ului turcesc — membrii board-ului TUSIAD (Asociatia Industriasilor si Businessmanilor din Turcia). S-au dovedit a fi ambasadori ai intereselor economice nationale de cea mai inalta calitate. In urma intilnirii au aparut doua intrebari: Are oare Moldova nevoie de asemenea PR economic extern? Dispune oare Moldova de personalitati care ar putea servi drept ambasadori oficiali si neoficiali ai intereselor economice nationale? In continuare voi explica prin ce anume m-au impresionat turcii si care sunt, in viziunea mea, raspunsurile la aceste doua intrebari. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Care-i nivelul real al coruptiei in Moldova?

Pe 9 mai Banca Mondiala a publicat studiul Governance Matters IV: Governance Indicators for 1996–2004, realizat de echipa lui Daniel Kaufmann, directorul Programelor Globale la World Bank Institute (WBI). Conform datelor studiului, tarile din spatiul ex-sovietic (exclusiv republicile baltice) sunt pe ultimul loc in lume sunt pe ultimul loc in lume dupa nivelul de control al coruptiei — mai jos decit tarile din Africa. Moldova are acelasi nivel de coruptie ca Ethiopia, si o duce mult mai prost ca Burkina Faso, Gabon, Gambia, Guinea-Bisau, Cameroon, Mozambique si Malawi. In 1996 Moldova se afla exact la mijlocul listei (in al 50-ea procent, adica 50% de tari aveau un nivel mai inalt al coruptiei), astazi e mult mai aproape de coada (in al 21-lea procent). Evident, asemenea indicatori nu pot sa bucure si creaza mai multe intrebari decit raspunsuri. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica
Taguri: , ,