Alexandru Culiuc

Imaginea Moldovei

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 4: Observații generale. Purcari răspunde

E timpul să închei seria de articole dedicate localurilor din Chișinău. Am discutat vinurile din Moldova, cafenelele și restaurantele din Chișinău. Astăzi fac totalurile — adresez industriei un șir întrebări pe care le-am formulat în urma umblărilor gastronomice. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: , , ,

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 3: Restaurante

Continuăm analiza localurilor din Chișinău. În prima parte am discutat impresiile de la vizita la Purcari și câteva degustații private, data trecută am analizat câteva cafenele și terase din Chișinău. Mi-a rămas să-mi împărtășesc impresiile despre câteva restaurante (Loft, Pegas, Carmelo), lucru pe care-l voi face astăzi. Data viitoare voi încheia cu unele observații generale privind industria de restaurante din Moldova. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: ,

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 2: Cafenele și terase

Continuăm analiza localurilor din Chișinău. În prima parte am discutat impresiile de la vizita la Purcari și câteva degustații private. Astăzi, în partea a doua, voi discuta câteva cafenele și terase din Chișinău (Crème de la Crème, Delice D’Ange, Mamico, Propaganda). Pentru data viitoare lăsăm câteva restaurante (Loft, Pegas, Carmelo) și ulterior voi încheia cu unele observații generale.

continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: , ,

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 1: Vinăria Purcari și alte degustații

Recent am revenit dintr-o vizită de două săptămâni în Moldova. Ultimul articol — consacrat reușitelor producătorilor de vin din Moldova la competiții internaționale — a stârnit mai multe dezbateri referitor la meritele vinului autohton. Ca consecință, în programul sejurului în Moldova am inclus vizitarea vinăriilor, plus am luat vin din state (mă întreb câtă lume aduce vin în Moldova) să fac degustații comparative cu prietenii. Pe parcursul vizitei accentele s-au deplasat: am ajuns doar la o vinărie (Purcari), însă am vizitat mai multe restaurante din capitală. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: , ,

Vinurile moldovenești la Decanter — ne mândrim sau ne jenăm?

O săptămână în urmă presa — și ulterior prietenii de pe Facebook — discutau medaliile obținute de vinificatorii din Moldova la Decanter World Wide Awards 2014 (Decanter WWA sau DWWA). O medalie de argint, șapte de bronz și cinci mențiuni. E mult sau puțin? Să ne mândrim sau să ne jenăm? O simplă analiză statistică ne ajută să răspundem la aceste întrebări. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Imaginea Moldovei
Taguri: , ,

Satul Chișinău

Chisinau villageCalitatea artistică a unei fotografii stradale depinde în mare măsură de capacitatea fotografului de a vedea frumosul și bizarul în cele mai banale obiecte și scene. Această capacitate se acutizează când respectivele obiecte și scene sunt noi pentru observator. Scena unui cumpărător care revine de la piață pare mai interesantă dacă produsul procurat este — din punctul de vedere al fotografului — mai exotic, dacă vestimentația cumpărătorului este mai neobișnuită (din nou, din punct de vedere a fotografului) sau dacă anturajul diferă de cel uzual. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Diaspora, Mărțișorul și Ambasada

În Moldova mult se discută despre atragerea remitențelor în investiții, despre transferul de know-how al migranților în economia națională, despre rolul diasporei în dezbaterile socio-politice din țară. Sincer, am rezerve la toate aceste capitole. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Ștefan cel Mare, design tipografic și profesionalismul

La început de noiembrie am dat pe Unimedia de-o știre privind apariția misterioasă a unui panou pe clădirea primăriei de pe Ștefan cel Mare în care erau indicate toate denumirile pe care le-a purtat bulevardul de-a lungul ultimilor două secole. continuare »

Publicat in: Design si Marketing | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Regimul moldovenesc de vize. Aberații și soluții

De câțiva ani încoace relativ rar mă confrunt cu stupidități made in Moldova. Evident, în presă găsești zeci și sute de exemple de decizii eronate în politic publice, însă majoritatea lor pot fi explicate prin interesul unor persoane în parte. Dar de mai mult timp rămân totalmente stupefiat de sistemul de eliberare a vizelor moldovenești, cu care mă confrunt de fiecare dată când merg acasă cu soția (peruană). Sistemul este aberant și lipsit de explicații raționale. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , ,

Divertisment la Chișinău, 21-25 august. Recomandări și sugestii?

Ajung la Chișinău pe 20 august, după mai mult de doi ani de absență. Odată ce voi avea doar cinci zile pline (de sâmbătă până miercuri), încerc să-mi planific câtuși de puțin sejurul. O bună parte din planuri deja sunt făcute, dar rămân câteva întrebări care țin de divertisment. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Personal
Taguri: , ,

Moldova pe Engadget

Nu credeam că voi găsi harta Moldovei pe prima pagina la Engadget, probabil cel mai popular blog de gadgeturi din lume. continuare »

Publicat in: Imaginea Moldovei | Offtopic
Taguri: , ,

Dorin Chirtoacă la Harvard

Dorin Chirtoaca at Harvard UniversityDupă cum anunţasem anterior, în zilele de 5-6 mai Dorin Chirtoacă a fost într-o vizită scurtă la Harvard. Am avut ocazia să particip cam la toate evenimentele pe care le-a avut aici şi, concomitent, mi-am asumat rolul de fotograf semi-oficial al vizitei. Mai jos urmează un fotoreportaj extins (49 fotografii) cu scurte comentarii.

continuare »

Publicat in: Fotografie | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Personal
Taguri: , , , ,

Moldova la Harvard

Moldovan protests in Harvard SquareRecord! Moldova este prezentă la Harvard de două ori în mai puţin de o lună. În primul rând, în data de 10 aprilie în Harvard Square (inima universităţii) au avut manifestaţiile diasporei în legătură cu evenimentele din data de 7. În al doilea rând, Dorin Chirtoacă vine la Harvard Kennedy School. Să le luăm la rând. continuare »

Publicat in: Fotografie | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , ,

ROCK MOLDAVE!! — cea mai tare fotografie făcută de-un Culiuc

[15 iulie 2010] Publicația a avut o continuare neașteptată.

ROCK MOLDAVE!!În 2002 am luat în mâini aparatul foto din două cauze: (i) eram sătul să prelucrez fotografii proaste livrate de clienţii Design.md şi (ii) vroiam să-i seamăn tatălui, care avea reputaţie (în interiorul familiei) de mare fotograf. Cu timpul am înţeles că tata nu-i aşa mare fotograf precum îl credeam anterior, însă în arhiva lui există cel puţin un cadru, cu care nu se poate compara niciuna din zecile de mii de fotografii făcute de mine în ultimii şase ani.

continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei | Personal

Spotul publicitar al Moldovei la BBC. Impresii preliminare

Moldova BBC AdAstăzi am fost inundat cu mesaje (email, Facebook, forma de contact pe Culiuc.com) privind spotul publicitar al Moldovei lansat ieri la BBC. Un an şi jumătate în urmă am publicat o analiză detaliată a brandului propus de MEPO, aşa că cititorii aşteptau ceva similar în cazul spotului. Nu am timp pentru o analiză tot atât de detaliată precum cea a brandului, de aceea public comentariile de mai jos sub genericul "impresii preliminare".

Concluzia mea: spotul publicitar e ok, însă suntem încă foarte departe de o campanie publicitară veritabilă. Dar s-o luăm la rând — vizionaţi pentru început spotul cu pricina... continuare »

Publicat in: Design si Marketing | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Cum am aflat că Moldova este exportator de orz

Continuăm să discutăm imaginea Moldovei în străinătate şi, în mod special, la Harvard. Credeţi că studenţii de aici află despre Moldova doar de la câţiva colegi moldoveni? Greşiţi! Moldova are prieteni ascunşi în echipa didactică a celui mai popular curs de la Harvard College — Ec10 "Principles of Economics" dus de Mankiw. Toamna trecută 945 studenţi de anul 1 au luat cursul dat şi fiecare dintre el s-a ciocnit cu Moldova la examenul de mijloc de semestru (mid-term exam). continuare »

Publicat in: Imaginea Moldovei
Taguri: , ,

Georgia vs Georgia... vs Moldova

Georgia vs GeorgiaÎn ianuarie am confruntat Moldova şi Georgia la capitolul marketing de ţară. Atunci am comparat prezenţa celor două state pe scena publică şi politică din SUA. Am dat recent peste nişte materiale care ne permit să comparăm succesele înregistrate de Georgia şi Moldova în promovarea imaginii economice. Astăzi voi analiza campania publicitară a Georgiei de atragere a investitorilor străini, iar până la finele săptămânii voi scrie despre... "orzul moldovenesc" de la Harvard. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Martisor moldovenesc la D.C.

Dupa cum a scris si Lucia Candu, in data de 3 martie la Washington D.C. a avut loc un eveniment moldovenesc de proportii — la sarbatorirea martisorului au participat circa 160 moldoveni si moldofili. Am fost invitat si eu, insa nu era cel mai bun timp sa parasesc Cambridge-ul. Asa ca m-am implicat indirect. continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei
Taguri: , , , ,

Moldova vazuta de un laureat al premiului Nobel in economie

Joseph Stiglitz, detinatorul premiului Nobel in economie pentru anul 2001, este unul dintre cei mai vestiti critici ai globalizarii, cel putin in formula in care este promovata de FMI, OMC si Banca Mondiala. Recent el a publicat a treia carte la acest subiect — Making Globalization Work. La sfirsitul anului trecut cartea figura in New York Times Best-Seller list si pina acum se vinde foarte bine pe Amazon. La mai putin de sase luni dupa aparitia editiei engleze, cartea deja a fost tradusa in 17 limbi. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Imaginea Moldovei | Vezi de-asemenea
Taguri: ,

Marketing online la nivel de "stat": Transnistria vs. Moldova. Partea 2

Aceasta este partea a doua a eseului consacrat siturilor "de imagine" a Moldovei si Transnistriei. In prima parte am analizat citeva situri propagandiste create de regimul de la Tiraspol. Concluzia mea a fost ca aceste situri au fost create de specialisti din occident in baza unei strategii de comunicare bine gindite, care cu succes adreseaza dezavantajele ce stau in fata unei formatiuni statale nerecunoscute. A venit timpul sa analizam pe cit de bine se ispravesc siturile "oficiale" din Moldova cu niste probleme ceva mai simple (Moldova, cel putin, este un stat recunoscut). continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Marketing online la nivel de "stat": Transnistria vs. Moldova. Partea 1

Recent am discutat incapacitatea Moldovei de a-si crea o imagine pozitiva in occident. Aceasta incapacitate este si mai evidenta daca comparam succesele Moldovei cu cele atinse de Georgia — o tara similara cu Moldova din punct de vedere a marimii, nivelului de venituri, problemelor economice, etc. Insa un sir de comentarii primite la acel eseu afirmau ca succesele Georgiei sunt cel putin partial datorate unor factori care nu pot fi replicate de Moldova, precum interesul geopolitic sporit al SUA in Caucaz.

Sa presupunem pentru o clipa ca succesul Georgiei este intr-adevar rezultatul unor factori externi. Insa asta nu inseamna ca Moldova nu poate face nimic la moment pentru a-si imbunatati imaginea internationala. Pentru a ne convinge de acest fapt, e suficient sa comparam Moldova cu cea mai marginalizata si dispretuita formatiune politica din Europa — Transnistria. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Web, Internet si IT
Taguri: , ,

Marketing la nivel de stat: Georgia si Moldova

Marketingul de tara nu se termina cu crearea unui logotip. La 8 decembrie am asistat la intilnirea prim ministrului Georgiei, Zurab Nogaideli, cu un grup de circa 150 studenti si profesori de la Harvard. Nogaideli a vorbit despre succesele Georgiei in cei trei ani ce s-au scurs de la Revolutia Trandafirului si a raspuns la intrebari din public. O buna parte a intilnirii s-a axat asupra sanctiunilor economice impuse de Rusia, in rezultatul carora Georgia a pierdut 17% din exporturi si circa 4% din PIB — o situatie practic identica cu cea in care s-a pomenit Moldova. Insa exista o diferenta importanta. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Moldova: puncte de vedere alternative

Moldova din spatiu "De-ai putea sa te vezi dintr-o parte!.." — un sfat bun insa greu de urmat, cel putin in cazul unei persoane. Privirea dintr-o parte a propriei tari este un exercitiu nu mai putin util si, in plus, realizabil. In ianuarie am privit Moldova prin prisma lui Tony Hawks si voluntarilor Corpului Pacii. Va propun alte doua puncte de vedere neortodoxale asupra Moldovei: cel al unui economist extraterestru, si cel al unui prezentator TV american. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Patru fotografii turistice din Moldova

Din circa 1500 de persoane care viziteaza lunar Culiuc.com, un sfert ajung pe site cautind pe Google Images diverse peisaje ("peisaje de toamna", "peisaje rurale", "peisaj moldova", etc.). Un alt segment important al auditoriului il reprezinta moldovenii aflati in strainatate (15% din vizitatori acceseaza situl din SUA, alte 10% — din alte tari OECD). Aparent, unii dintre ei duc dorul patriei. Astazi voi incerca sa adresez interesele acestor doua segmente ale auditoriului prin publicarea a patru fotografii facute in Moldova in aceasta vara. continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei
Taguri: ,

Unde-i mai bine?

Am revenit in Moldova cam de-o saptamina. Deseori sunt intrebat “Unde-i mai bine — aici sau in SUA?" Sincer sa fiu, imi este greu sa storc din mine ceva mai mult decit "este foarte si foarte diferit". Intrebarea practic ma blocheaza. Acum citeva zile am gasit in arhiva doua fotografii care ilustreaza de minune aceste diferente si imposibilitatea de a da un raspuns univoc la aceasta intrebare. continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei | Personal
Taguri: , ,

Versiuni alternative pentru brandul Moldovei

Odata ce proiectul de brand al Moldovei propus de MEPO este departe de a fi ideal, apare intrebarea: "si care-s alternativele?" Am citit undeva ca Lowe Kishinau a propus citeva variante spre discutie — posibil in ele se contin idei mai interesante. N-am vazut, nu stiu. Lowe Kishinau este unica companie platita pentru elaborarea brandului, ceea ce insa nu inseamna ca ei detin monopol creativ. De aceea am decis sa-mi incerc fortele proprii de designer si sa incerc sa creez niste variante alternative. Cititi ce s-a primit din tot asta. [Update 14 mai 2006] continuare »

Publicat in: Design si Marketing | Imaginea Moldovei
Taguri: , ,

Identitate corporativa pentru Moldova. O analiza detaliata a brandului propus de MEPO

brand_moldova.gifMEPO (Moldova Export Promotion Agency) a inaintat recent un proiect de promovare a imaginii Moldovei peste hotare. Evident, primul pas al campaniei a fost crearea unui logotip si unui slogan.

Ideea promovarii imaginii Moldovei este una salutabila — am atins aceasta tema in unul din primele eseuri publicate pe acest site. Insa, in urma analizei de mai jos, ajung la concluzia ca proiectul propus lasa de dorit. continuare »

Publicat in: Design si Marketing | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Moldova vazuta de comedieni si voluntari

Ce auzim de la strainii care viziteaza Moldova? De regula banalitati pe placul gazdelor: oameni cu suflet mare, bine educati, vinuri exceptionale, etc. Sa fie oare acestea unicile impresii pe care le creaza Moldova unui om din afara? Ce le povestesc prietenilor si rudelor dupa ce ne viziteaza tara?

Pina nu demult, era practic imposibil sa raspundem la intrebarile acestea, din simplul motiv ca strainii rareori impartasesc impresiile negative cu localnicii. Din amabilitate si stima fata de gazde, evident. Recent insa au aparut surse care ne permit sa citim ceea ce nu ni se spune direct. continuare »

Publicat in: Imaginea Moldovei | Vezi de-asemenea
Taguri: , ,

Chisinaul vechi

IMG_7114.jpgMaratonul de sfirsit de semestru s-a terminat, insa dupa o saptamina nedormita ma simt incapabil sa scriu ceva inteligent. Totodata, as vrea sa inoiesc situl saptaminal, asa ca voi recurge la trucul din saptmaina trecuta – mai multe fotografii, mai putine cuvinte.

Fotografiile au fost facute la Chisinau, dintre care doua — in cadrul plimbarilor fotografice cu Anatol Poiata. continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei
Taguri: ,

PR la nivel national: Turcia si Moldova

Am ramas puternic impreisonat de o intilnire cu elita business-ului turcesc — membrii board-ului TUSIAD (Asociatia Industriasilor si Businessmanilor din Turcia). S-au dovedit a fi ambasadori ai intereselor economice nationale de cea mai inalta calitate. In urma intilnirii au aparut doua intrebari: Are oare Moldova nevoie de asemenea PR economic extern? Dispune oare Moldova de personalitati care ar putea servi drept ambasadori oficiali si neoficiali ai intereselor economice nationale? In continuare voi explica prin ce anume m-au impresionat turcii si care sunt, in viziunea mea, raspunsurile la aceste doua intrebari. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,