Alexandru Culiuc

Offtopic

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 4: Observații generale. Purcari răspunde

E timpul să închei seria de articole dedicate localurilor din Chișinău. Am discutat vinurile din Moldova, cafenelele și restaurantele din Chișinău. Astăzi fac totalurile — adresez industriei un șir întrebări pe care le-am formulat în urma umblărilor gastronomice. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: , , ,

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 3: Restaurante

Continuăm analiza localurilor din Chișinău. În prima parte am discutat impresiile de la vizita la Purcari și câteva degustații private, data trecută am analizat câteva cafenele și terase din Chișinău. Mi-a rămas să-mi împărtășesc impresiile despre câteva restaurante (Loft, Pegas, Carmelo), lucru pe care-l voi face astăzi. Data viitoare voi încheia cu unele observații generale privind industria de restaurante din Moldova. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: ,

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 2: Cafenele și terase

Continuăm analiza localurilor din Chișinău. În prima parte am discutat impresiile de la vizita la Purcari și câteva degustații private. Astăzi, în partea a doua, voi discuta câteva cafenele și terase din Chișinău (Crème de la Crème, Delice D’Ange, Mamico, Propaganda). Pentru data viitoare lăsăm câteva restaurante (Loft, Pegas, Carmelo) și ulterior voi încheia cu unele observații generale.

continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: , ,

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 1: Vinăria Purcari și alte degustații

Recent am revenit dintr-o vizită de două săptămâni în Moldova. Ultimul articol — consacrat reușitelor producătorilor de vin din Moldova la competiții internaționale — a stârnit mai multe dezbateri referitor la meritele vinului autohton. Ca consecință, în programul sejurului în Moldova am inclus vizitarea vinăriilor, plus am luat vin din state (mă întreb câtă lume aduce vin în Moldova) să fac degustații comparative cu prietenii. Pe parcursul vizitei accentele s-au deplasat: am ajuns doar la o vinărie (Purcari), însă am vizitat mai multe restaurante din capitală. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: , ,

O analiză glamurnică și nesimțită a editorialului Alinei Radu

Cu greu găsesc câteva ore să public pe blog un eseu pe lună. De aceea mă simt absolut stupid să fiu nevoit să dedic aceste ore unui subiect care nu ține de interesele mele imediate: economie, guvernare, fotografie, călătorii și altele. Însă editorialul recent publicat în Ziarul de Gardă nu-mi oferă alternative — revenim la subiectul integrității și profesionalismului presei. continuare »

Publicat in: Offtopic
Taguri: ,

Moldova pe Engadget

Nu credeam că voi găsi harta Moldovei pe prima pagina la Engadget, probabil cel mai popular blog de gadgeturi din lume. continuare »

Publicat in: Imaginea Moldovei | Offtopic
Taguri: , ,

'Troleibuzul 25' şi alte offtopicuri

A doua săptămână încerc să termin analiza programului PL, dar tot n-o scot la capăt. Aşa că astăzi facem o pauză muzicală cu aluzii electorale. Am fost iniţial rugat să păstrez în anonimat numele eroilor naţionali, însă se pare că patria deja îi cunoaşte. Totuşi, dacă am zis că nu le voi divulga identitatea... Deci!

Interpretează: Cafeaua Tchibo (with a little help from his gastropods)
Muzică şi versuri: Cafeaua Tchibo
Video: Misteriosul Posmotrel
În rolul principal: Troleibuzul 25

Cântec!

Comentarii şi noutăţi legate de Blogovăţ — după pauză. continuare »

Publicat in: Offtopic
Taguri: , , , ,

Întrebări despre/pentru Blogovăţ 2009

Ieri am aflat că repede are loc Şugubăţul Blogovăţul 2009 şi că poimâine e termenul limită de înregistrare a participanţilor. Anul trecut tare i-am mai iritat pe cei de la Blogovăţ cu propria listă a câştigătorilor. Poate excesiv de mult. Aşa că în semn de reconciliere (şi din interes sportiv), mă gândesc să particip şi eu. Contemplu în primul rând la categoria „Cel mai bun articol de blog”. Dar nu prea ştiu ce articol să pun la bătaie şi mă întreb ce ar sugera cititorii... În plus, am un şir de întrebări privind regulile de participare şi jurizare la care sper să primesc un răspuns de la organizatori/juriu. continuare »

Publicat in: Offtopic | Web, Internet si IT
Taguri: ,

Toţi au dreptul la opinie...

Vi s-a întâmplat ca, citind o carte sau un articol, să daţi de o formulare elegantă şi clară a unor idei pe care le-aţi nutrit de mai mult timp, însă pe care aşa şi n-aţi reuşit să le transpuneţi în cuvinte (sau cel puţin nu tot atât de coerent ca autorul cărţii/articolului)? E o senzaţie complexă: stimă faţă de mintea lucidă a autorului, o combinaţie de invidie şi dezamăgire că cineva te-a întrecut (păi şi eu am avut ideea asta!), bucuria că ai găsit o minte apropiată şi, în sfârşit, uşurarea pe care ţi-o aduce siguranţa că la momentul când vei avea necesitatea să exprimi acest gând nu te vei mai bâlbâi ci vei apela la formularea respectivă (cu referinţa necesară). continuare »

Publicat in: Offtopic

Lupte de stradă la Chişinău

Moartea lui Grigore Vieru este o mare pierdere pentru românii „Basarabiei moldave” şi pentru cei de peste Prut. Nu există dubii că se cere numirea unei străzi din Chişinău în cinstea poetului. Însă sunt ferm opus propunerii de redenumire a străzii Alexandr Puşkin în Grigore Vieru, propunere care m-a frapat prin stupiditatea şi insensibilitatea sa. continuare »

Publicat in: Offtopic | Personal
Taguri: , ,

Stream of consiousness în ajun de crăciun

Crăciunul... stranie sărbătoare pentru un păgân. continuare »

Publicat in: Offtopic
Taguri:

Câştigătorii Blogovăţ în versiunea Culiuc.com

[UPDATE 10 martie 2008]

Cum spuneau strămoşii noştri, "când n-ai despre ce scrie, scrie despre blogosferă". Iar o bună parte din blogosferă aşteaptă cu nerăbdare rezultatele Blogovăţ-ului. Votarea publică s-a încheiat, presupun că şi juriul deja face totalurile, deci nu cred că voi influenţa rezultatele dacă-mi voi expune opinia pe marginea concursului şi participanţilor. continuare »

Publicat in: Offtopic | Vezi de-asemenea | Web, Internet si IT
Taguri: ,

Offtopicuri primăvăratice

Suntem în toiul sărbătorilor de primăvară; unele mai internaţionale, altele mai puţin. Oricum, culorile mărţişorului mi-au adus aminte de un desenuţ pe care l-am făcut acum 8 ani în urmă. continuare »

Publicat in: Design si Marketing | Offtopic
Taguri:

Avertizare de Sf. Valentin: Love kills!

Love KillsNu intenţionam să întrerup discuţiile economice încă câteva zile, însă am dat astăzi peste o oportunitate fotografică extrem de potrivită celei mai comercializate sărbători a anului. continuare »

Publicat in: Offtopic

Anunţ: programul de stagiere de iarna al Băncii Mondiale

Victor Burunsus de la Banca Mondială mă roagă să difuzez anunţul privind programul de stagiere de iarnă la oficiul din Chişinău. Presupun că printre cititorii Culiuc.com se găsesc potenţiali aplicanţi la program, aşa că sper să-i prindă bine cuiva.

November 29 – December 11. The World Bank Country Office in Moldova is accepting applications for the 2008 Winter Internship Program. continuare »

Publicat in: Offtopic

Împrumuturi şi paralele muzicale: de la Anton Bruckner până la White Stripes

Duminică trecută am făcut o descoperire muzicală — cel mai mare hit al White Stripes putea fi inspirat de o piesă clasică. În acea zi am mers la concertul Boston Philharmonic Orchestra. Programul includea Simfonia Nr. 5 de Bruckner. Cam pe la sfârşitul primii mişcări am auzit repetarea câtorva note care mi s-au părut extrem de cunoscute. continuare »

Publicat in: Offtopic
Taguri: , ,

Invitaţie la bere... Ph.D. style

Recent am primit emailul de mai jos de la o doctorandă din programul meu. Două explicaţii: "Shay’s" este un bar din Harvard Square, Surie şi Matt sunt de-asemenea doctoranzi în politici publice.

Subject: Happy Hour Thursday at Shay's

We will be continuing Suerie and Matt’s Summer Research Project this week. For those of you who have forgotten, they are working on a collaborative longitudinal field study, using a revealed preference approach to explore the validity of the following "stylized fact": willingness to pay for ethyl alcohol by adult PhD students shows a counterintuitive increasing pattern that seems to contradict the theoretical prediction that a rational agent should have declining marginal utility in consumption of nutrient-rich beverages and foods.

Where: Shay’s Patio (We’re also trying to reduce our general level of pallor)
When: Thursday at 5 pm (a little earlier than usual, in an attempt to get some good space outdoors)

"Guest researchers" are welcome.

Concluzie: Geeks are geeks in everything, even in the way they invite for a drink.

Publicat in: Offtopic
Taguri: , ,

Piese Beatles subapreciate

Prietenii mă cunosc drept beatloman înverşunat, însă până acum am menţionat Beatles doar o singură data pe acest site. Recent am decis să creez o listă de piese Beatles care ar corespunde următoarelor criterii: (1) excepţionale, (2) puţin cunoscute publicului larg (excludem Yesterday, Hey Jude, Let It Le, All You Need Is Love, Something, etc.) şi (3) nu vor fi printre primele cântece menţionate de un beatloman "mediu" (excludem A Day In The Life, Eleanor Rigby, Strawberry Fields Forever, Here, There and Everywhere, etc.).

În rezultat am obţinut un Top-10 piese Beatles subapreciate. continuare »

Publicat in: Offtopic | Personal
Taguri: ,

Site, sit, sait

Odata cu lansarea versiunii noi a Culiuc.com planificam sa trec la o romana cit mai carturara. Sa utilizez diacriticile, sa scriu "fetele al caror manual", etc. Am hotarit sa standardizez scrierea unor cuvinte. Insa foarte repede m-am ciocnit cu un sir de probleme lingvistice frustrante. Astazi as vrea sa analizez doar una din ele — traducerea din engleza a cuvintului website. continuare »

Publicat in: Offtopic | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Butusov — muzica buna interpretata steril. Beatles don't won't [ever] let me down. Oscars bucura si intristeaza

Incepe o perioada mai intensiva a semestrului, asa ca nu stiu cit timp voi avea pentru materiale "serioase" in saptaminile care vin. Pina una alta, voi incerca sa intretin viata sitului cu ceva reactii la viata curenta. Sa incepem cu evenimente muzicale si cinematografice razlete. continuare »

Publicat in: Offtopic | Personal
Taguri: ,

Colegul meu de clasa, Greg Mankiw

Cam de doua saptamini a inceput noul semestru de studii. Cu toate ca mi-am luat doar trei obiecte, pare a fi ca nu va fi nici pe departe cel mai usor semestru — am de scris o lucrare de calitate publicabila (sugereaze cineva o traducere mai putin caraghioasa a termenului "publishable quality paper" in romana?) la econometrie, plus inca o lucrare de curs, un precursor al tezei de doctor.

Asa ca sa nu va mirati daca la un moment dat veti observa ca situl este inoit mai rar decit de obicei (de regula ma stradui sa scriu saptaminal). Dar, pina inca nu sunt foarte stresat de teme pe-acasa si alte griji de scoala, m-am gindit sa povestesc aici un caz nostim, care insa m-a pus pe ginduri. continuare »

Publicat in: Invatamint | Offtopic | Personal
Taguri: , ,

BG — Nostradamus

Textele cintecelor Aquarium de regula sunt incurcate si absurde. Insa unele versuri scrise de Grebenshikov te fac sa te intrebi daca el, pe linga la talentele sale muzicale, mai poseda si capacitatea de a prezice viitorul. Voi cita doar a doua strofa din cintecul "Капитан Воронин" (1990). continuare »

Publicat in: Offtopic
Taguri: , ,