Alexandru Culiuc

Personal

Culiuc Sr. la nouăzeci

Trei ani în urma am scris despre importanța norocului. Atunci m-am axat pe câteva momente din viața care mi-au determinat parcursul academic, profesional și, ulterior, de familie. Acele momente erau strâns legate de bunica mea. Am scris acel eseu cu ocazia zilei de naștere a bunicii, care atunci împlinea nouăzeci de ani. Astăzi, 19 iulie 2016, și bunicul meu, Leonid Culiuc Sr. (tatăl e Jr.) împlinește nouăzeci de ani, iar duminica ei au făcut 67 ani de căsătorie. continuare »

Publicat in: Personal

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 4: Observații generale. Purcari răspunde

E timpul să închei seria de articole dedicate localurilor din Chișinău. Am discutat vinurile din Moldova, cafenelele și restaurantele din Chișinău. Astăzi fac totalurile — adresez industriei un șir întrebări pe care le-am formulat în urma umblărilor gastronomice. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: , , ,

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 3: Restaurante

Continuăm analiza localurilor din Chișinău. În prima parte am discutat impresiile de la vizita la Purcari și câteva degustații private, data trecută am analizat câteva cafenele și terase din Chișinău. Mi-a rămas să-mi împărtășesc impresiile despre câteva restaurante (Loft, Pegas, Carmelo), lucru pe care-l voi face astăzi. Data viitoare voi încheia cu unele observații generale privind industria de restaurante din Moldova. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: ,

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 2: Cafenele și terase

Continuăm analiza localurilor din Chișinău. În prima parte am discutat impresiile de la vizita la Purcari și câteva degustații private. Astăzi, în partea a doua, voi discuta câteva cafenele și terase din Chișinău (Crème de la Crème, Delice D’Ange, Mamico, Propaganda). Pentru data viitoare lăsăm câteva restaurante (Loft, Pegas, Carmelo) și ulterior voi încheia cu unele observații generale.

continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: , ,

Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 1: Vinăria Purcari și alte degustații

Recent am revenit dintr-o vizită de două săptămâni în Moldova. Ultimul articol — consacrat reușitelor producătorilor de vin din Moldova la competiții internaționale — a stârnit mai multe dezbateri referitor la meritele vinului autohton. Ca consecință, în programul sejurului în Moldova am inclus vizitarea vinăriilor, plus am luat vin din state (mă întreb câtă lume aduce vin în Moldova) să fac degustații comparative cu prietenii. Pe parcursul vizitei accentele s-au deplasat: am ajuns doar la o vinărie (Purcari), însă am vizitat mai multe restaurante din capitală. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Offtopic | Personal
Taguri: , ,

Concediul de maternitate — exemple din SUA

Peste câteva zile se va împlini un an de când am devenit tătic, de aceea cu interes am urmărit dezbateri aprinse privind legea 332, care cică puternic constrânge beneficiile de maternitate. Le-am urmărit cu interes, deoarece e o problemă economică clasică — încercăm să găsim o soluție la trei obiective:(i) oferirea unor beneficii suficiente, (ii) asigurarea condițiilor în care sectorul privat dorește să angajeze potențiale mame și (iii) crearea unor mecanisme care minimizează abuzul sistemului de asigurări sociale. continuare »

Publicat in: Personal
Taguri:

Despre importanța norocului și a bunicilor

Oamenii au tendința să atribuie insuccesele ghinionului. „Am avut ghinion la examen / la serviciu / cu soția / în viață”. E o metodă simplă să nu-ți asumi responsabilitatea. Dar e mai complicat să accepți că norocul (același ghinion, doar cu semnul plus) a jucat un anumit rol în cazul succeselor — suntem programați să atribuim reușitele exclusiv inteligenței, perseverenței și eforturilor proprii. Evident, acestea au un impact primordial, dar ar fi stupid să excludem din joc șansa. Și e important să recunoaștem aceste momente de noroc și pe cei care ne-au adus acest noroc. Astăzi, 10 iulie 2013, este momentul perfect să povestesc despre câteva momente cruciale din viață în care mi-a mers colosal și să recunosc persoana care mi-a adus acest noroc continuare »

Publicat in: Invatamint | Personal

Divertisment la Chișinău, 21-25 august. Recomandări și sugestii?

Ajung la Chișinău pe 20 august, după mai mult de doi ani de absență. Odată ce voi avea doar cinci zile pline (de sâmbătă până miercuri), încerc să-mi planific câtuși de puțin sejurul. O bună parte din planuri deja sunt făcute, dar rămân câteva întrebări care țin de divertisment. continuare »

Publicat in: Călătorii | Imaginea Moldovei | Personal
Taguri: , ,

ROCK MOLDAVE! Continuare.

ROCK MOLDAVE!!În data de 10 septembrie 1977 Hannah-Barbera a lansat serialul cu desene animate Captain Caveman and the Teen Angels. Ulterior serialul a ajuns și în Franța, unde Captaine Caveman a devenit Capitaine Caverne. Thierry, un tânăr din Strasbourg fixat pe benzi desenate, a decis să împrumute numele eroului principal pentru denumirea propriei formații muzicale. Astfel la Strasbourg a apărut Kaptain Cavern. continuare »

Publicat in: Personal
Taguri: ,

Marielle

Marielle del ValleE 31 decembrie. Schimbul de cadouri deja a avut loc pe 25, dar în copilărie toate cadourile le primeam de anul nou și nu de crăciun. Așa că am decis să fac un cadou mie însumi: să public câteva fotografii cu soția mea — Marielle del Valle. continuare »

Publicat in: Fotografie | Personal
Taguri: , ,

Paris: 5-6 noiembrie; Londra: 15-16 noiembrie

Călătoresc următoarele două săptămâni cu escale lungi la Paris şi Londra. Prieteni/cunoscuţi/cititori care sunt dispuşi să petreacă ceva timp împreună sunt invitaţi să mă contacteze direct.

Paris

  • Sosire: joi, 5 noiembrie, la amiază
  • Plecare: vineri, 6 noiembrie, seara

Londra

  • Sosire: duminica, 15 noiembrie, dimineaţă
  • Plecare: luni, 16 noiembrie, după masă

La Londra n-am mai fost, aşa că apare întrebarea — ce e de făcut la Londra timp de 36 ore? (în afară de vizitarea respectivei treceri pietonale de pe Abbey Road, evident).

Publicat in: Călătorii | Personal
Taguri: ,

De ce Culiuc.com îşi schimbă formatul?

Mai demult am anunţat că închei să elucidez pe Culiuc.com subiecte economice şi de politici publice ce ţin de Moldova (sau de oricare alte ţări). Unii au început să speculeze cauza. Acum pot să dau un răspuns cât se poate de concret şi exhaustiv. continuare »

Publicat in: Personal
Taguri: ,

Culiuc.com = grup de experţi internaţionali?

[Update 9 iulie 2009]

Am dat de-o ştire pe Azi.md care vorbeşte despre o conferinţă de presă a economiştilor PLDM, Veaceslav & Veaceslav, în care au atacat acţiunile de anticriza ale guvernului şi au reiterat propriul pachet de măsuri. Mi-a atras atenţie următorul citat:

Potrivit lui Negruţă, un grup de experţi internaţionali a evaluat programul de guvernare al PLDM cu nota „7” din 10, programul PCRM fiind apreciat cu „0”.

Aceste note mi s-au părut extrem de cunoscute. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Personal
Taguri: , , ,

Dorin Chirtoacă la Harvard

Dorin Chirtoaca at Harvard UniversityDupă cum anunţasem anterior, în zilele de 5-6 mai Dorin Chirtoacă a fost într-o vizită scurtă la Harvard. Am avut ocazia să particip cam la toate evenimentele pe care le-a avut aici şi, concomitent, mi-am asumat rolul de fotograf semi-oficial al vizitei. Mai jos urmează un fotoreportaj extins (49 fotografii) cu scurte comentarii.

continuare »

Publicat in: Fotografie | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Personal
Taguri: , , , ,

Situl Ambasadei RM la Washington: întrebări în loc de răspunsuri

Pe 5 aprilie voi ajunge la Washington D.C., aşa că se pare că voi avea ocazia să votez (în 2005 n-am făcut-o). Zic „se pare”, deoarece nu sunt sigur dacă aterizez DC suficient de devreme pentru a ajunge la secţia de votare la timp. Am întrat pe situl ambasadei RM la Washington să văd orarul de lucru a secţiei de votare. Pe situl ambasadei am găsit un text general ce ţine de organizarea votării peste hotare, dar nici urmă de orele de votare.

În schimb am găsit un banner publicitar al agenţiei Solei Turism. Îmi poate explica cineva cum un agent economic privat poate plasa publicitate pe situl unei ambasade? Nici măcar partea logistică nu-mi este clară: unde s-ar putea de transferat banii pentru asemenea publicitate? În contul MAE? Dar MAE poate primi finanţare din partea unor agenţi privaţi?

Iată aşa în loc să găsesc pe situl ambasadei răspuns la o întrebare simplă, am găsit acolo subiecte pentru noi întrebări. Dar întrebarea care chiar mă frământă în ajun de 5 aprilie este doar tangenţial legată de ambasadă: ce să fac odată ajuns la secţia de votare? Sincer, absolut sincer, n-am idee cu cine să votez. Setul de opţiuni pe care îl consider nu este deloc original, dar nici una dintre acele opţiuni nu mă încântă (mai ales în urma lecturii programelor). Uneori te întrebi dacă soluţia optimă pentru indecişi de-al de mine ar fi includerea în buletinul de vot a opţiunii „partidul care va acumula al doilea punctaj după comunişti”. Mda...

Publicat in: Guvernare si politica | Personal

Lupte de stradă la Chişinău

Moartea lui Grigore Vieru este o mare pierdere pentru românii „Basarabiei moldave” şi pentru cei de peste Prut. Nu există dubii că se cere numirea unei străzi din Chişinău în cinstea poetului. Însă sunt ferm opus propunerii de redenumire a străzii Alexandr Puşkin în Grigore Vieru, propunere care m-a frapat prin stupiditatea şi insensibilitatea sa. continuare »

Publicat in: Offtopic | Personal
Taguri: , ,

La revedere Moldova. Goodbye America. Hola Peru

Hola Peru! Vara e pe sfârşite şi a venit timpul să fac unele totaluri. Am părăsit Moldova pe 5 august. Cele două luni petrecute acasă s-au dovedit a fi extrem de productive. Am efectuat prima parte a unui studiu pe exporturile Moldovei. continuare »

Publicat in: Personal
Taguri:

Amintiri fotografice din copilărie

Căutând prin arhiva fotografică a tatălui slaidul "Rock Moldave", am mai dat de câteva care mi-au atras atenţia. Cred că nu există o zi mai bună decât astăzi să scot vreo două la lumina zilei. continuare »

Publicat in: Fotografie | Personal

ROCK MOLDAVE!! — cea mai tare fotografie făcută de-un Culiuc

[15 iulie 2010] Publicația a avut o continuare neașteptată.

ROCK MOLDAVE!!În 2002 am luat în mâini aparatul foto din două cauze: (i) eram sătul să prelucrez fotografii proaste livrate de clienţii Design.md şi (ii) vroiam să-i seamăn tatălui, care avea reputaţie (în interiorul familiei) de mare fotograf. Cu timpul am înţeles că tata nu-i aşa mare fotograf precum îl credeam anterior, însă în arhiva lui există cel puţin un cadru, cu care nu se poate compara niciuna din zecile de mii de fotografii făcute de mine în ultimii şase ani.

continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei | Personal

Goodbye Malawi. Goodbye America. Hello Moldova

Am încheiat activitatea artistică în Malawi încă la finele lui mai. Trei săptămâni în emisfera de sud s-au scurs suficient de repede pentru ca, din cauza volumului mare de lucru, să nu am nici măcar un week-end pentru a descoperi ţara. Aşa că fotografii vor fi puţine, deşi sunt vreo 2-3 cadre promiţătoare... Totodată, trei săptămâni s-au scurs suficient de încet ca să reuşesc să mă satur de hotel, lipsa cronică de punctualitate (nici o întâlnire din sectorul public n-a început cu o mai puţin de 30 minute întârziere), dependenţa de şofer, lipsa de distracţii (în ţară nu există nici o singura sală de cinema), deservirea înceată si proastă la restaurante (chelnerii din Moldova, pe care până acum îi consideram melci, sunt adevăraţi sprinteri în comparaţie cu cei din Malawi). continuare »

Publicat in: Personal
Taguri: , , ,

Culiuc.com la trei ani. Primele rânduri de pe meleaguri extrem de îndepărtate

Astăzi Culiuc.com împlineşte 3 ani. Fără fanfare, şampanie şi petarde — am ignorat situl de mai bine de-o lună. Eram ocupat pe mai multe fronturi: călătorii interne (NY, DC), deadline-uri legate de teză, ultimele petreceri cu prieteni care absolvesc anul acesta. Nimic special, pur şi simplu mai multe lucruri s-au suprapus şi au împins situl pe planul trei. Însă, după cum deja ştiu prietenii mei de pe Facebook, ultimele săptămâni eram ocupat de un proiect mult puţin obişnuit. continuare »

Publicat in: Personal
Taguri: , ,

Trei săptămâni, două zile şi o oră [la Chişinău] + totalurile offline-ului Culiuc.com

Culiuc.com offlineIată ca am revenit acasă (sau am plecat de-acasă?.. nu mai ştiu) şi a venit timpul să fac unele totaluri. Am avut trei săptămâni (plus doua zile) extrem de intense, fapt pe care-l voi demonstra printr-o serie de fotografii. continuare »

Publicat in: Fotografie | Personal
Taguri: , ,

Culiuc.com offline şi gânduri răzleţe din patrie

[UPDATE 16 ianuarie 2008]

Au trecut trei săptămâni de când am scris pentru ultima dată. Voi începe "lichidarea restanţelor" cu noi detalii privind întâlnirea Culiuc.com & friends şi unele observaţii şi gânduri răzleţe (şi cam pesimiste) acumulate pe parcursul unei săptămâni în patrie.

Întâlnirea cititorilor Culiuc.com va avea loc vineri, 18 ianuarie, între 19:00 şi 22:00 la Villa Pizza (str. Puşkin 12, mai jos de intersecţia Puşkin cu Kogâlniceanu). Nu este exclus ca seara să continue şi după 22:00, dar deja nu la masă... continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Personal
Taguri: , ,

Anunţuri: Culiuc.com offline + oportunităţi de formare profesională pentru studenţii la economie

Examenul la comerţ internaţional (cu Elhanan Helpman — cititorii cu studii economice la sigur au auzit de el) mi-a monopolizat ultimele trei săptămâni. Între timp s-au acumulat un şir de subiecte despre care aş vrea să scriu, însă încă nu mi-am revenit totalmente de la examen pentru a mă lansa în noi cercetări. Am însă două anunţuri legate de sejurul meu de iarnă la Chişinău. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint | Personal
Taguri: , , ,

A suta publicaţie pe Culiuc.com: interviu pentru "Curierul Economic"

După ce voi finisa acext test, voi apăsa pentru a suta oară butonul "Publish entry" în Movable Type, sistemul de publicare care stă la baza sitului meu. Cred că ar fi potrivit această ediţie jubiliară a Culiuc.com să facă anumite totaluri, abordând un şir de teme discutate în trecut: sistemul de învăţământ superior din Moldova, şansele şi cerinţele faţă de cei care doresc să se vadă la Harvard şi alte universităţi de vârf, perspectivele economiei Moldovei. S-au acumulat şi un şir de întrebări pe care cititorii mi le adresează atât în privat, cât şi în comentariile publice: ce mă motivează să menţin acest site, care-mi sunt planurile după obţinerea doctoratului, şi altele. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Invatamint | Personal
Taguri: , ,

Vinuri, jogging, recital de muzică clasică şi baseball

Am avut un weekend extrem de eclectic. Am decis să povestesc despre câteva din evenimente survenite sâmbătă şi duminică. continuare »

Publicat in: Personal
Taguri: , , ,

Piese Beatles subapreciate

Prietenii mă cunosc drept beatloman înverşunat, însă până acum am menţionat Beatles doar o singură data pe acest site. Recent am decis să creez o listă de piese Beatles care ar corespunde următoarelor criterii: (1) excepţionale, (2) puţin cunoscute publicului larg (excludem Yesterday, Hey Jude, Let It Le, All You Need Is Love, Something, etc.) şi (3) nu vor fi printre primele cântece menţionate de un beatloman "mediu" (excludem A Day In The Life, Eleanor Rigby, Strawberry Fields Forever, Here, There and Everywhere, etc.).

În rezultat am obţinut un Top-10 piese Beatles subapreciate. continuare »

Publicat in: Offtopic | Personal
Taguri: ,

Vara 2007. Realizări şi planuri

Acum scriu de la aeroportul Frankfurt, unde mă aflu în drum spre Lyon. Aici plouă şi fulgeră, şi zborul meu spre Franţa a fost anulat (iniţial scrisesem "se reţine"—eram optimist), aşa ca pentru prima dată în ultima lună am ceva timp pentru site (ce să mai faci la aeroport decât Internet?). Şi trebuie să spun că pe parcursul lunii s-au acumulat multe noutăţi, iar planuri—şi mai multe. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Invatamint | Personal
Taguri: , , , , ,

Culiuc.com împlineşte doi ani

Prima publicaţie pe acest site datează cu 10 mai 2005. Pe parcursul acestor doi ani am publicat doar 80 de eseuri, adica mai puţin de o publicaţie pe săptămână. Numărul relativ modest de publicaţii însă este mai mult decât compensat de contribuţiile cititorilor — îmi voi permite să presupun că cele >1100 comentarii plasează Culiuc.com pe prima poziţie în clasamentul celor mai "participative" bloguri moldoveneşti. E important de remarcat că acest rezultat cantitativ nu a fost realizat în detrimentul calităţii: majoritate comentariilor de pe Culiuc.com sunt de calitate net superioară nivelului mediu din blogosferă. Mă bucură de asemenea faptul că acest site a servit drept imbold pentru apariţia unei pleiade întregi de bloguri moldoveneşti. Doi ani cât se poate de reuşiţi. Sper că pe viitor lucrurile vor merge tot aşa de bine.

Totuşi, pe termen scurt va trebui să fac o mică pauză. În ultimele luni încercam să public cel puţin câte un eseu pe săptămână. Însă spre sfârşit de an de studii sunt ceva mai ocupat şi nu voi fi în stare să menţin acelaşi ritm de publicare. Deci, nu merită să va aşteptaţi la multe eseuri în următoarea lună. Vara însă promite să fie plină de evenimente şi cred că voi avea ocazia să compensez această "secetă de mai".

Publicat in: Personal
Taguri: ,

Culiuc.com şi WebTop

După cum cunoaşteţi, Culiuc.com participă la WebTop în categoria „Situri personale / Bloguri”. Spre marea mea mirare (ok, posibil exagerez), blogul chiar a reuşit să treacă de faza de preselecţie şi să fie inclus în concursul principal de rând cu alte 19 situri (din 41 înaintate în categoria dată). Mai mult ca atât, la momentul scrierii acestor rânduri deja urma să fie calculat punctajul final al fiecărui site – membrii juriului principal trebuiau să transmită rezultatele evaluării până marţi inclusiv. Cu alte cuvinte, organizatorii probabil deja cunosc câştigătorii. continuare »

Publicat in: Personal | Web, Internet si IT

Ziarul de Gardă strikes back

Intenţionam să închid tema articolului publicat recent în Ziarul de Gardă, însă ultimele evenimente mă fac să abordez acest subiect a doua oară. În cele ce urmează, voi mărturisi cum colaboratorii Ziarului de Gardă şi-au demostrat incompetenţa în gestionarea unei simple neînţelegeri, utilizând flooding şi flaming acolo unde era necesară o abordare constructivă. continuare »

Publicat in: Personal | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Ziarul de Gardă se alătură Infotagului: noi gafe jurnalistice

[UPDATE 11 aprilie 2007] Eseul a fost completat cu o secţiune nouă, bazată pe informaţii care au ieşit la iveală doar astazi.

Ediţia din 5 aprilie al Ziarului de Gardă a publicat articolul Dianei Railean "R. Moldova văzută de… Alexandru Culiuc" bazat pe eseul meu Moldova văzută de comedieni şi voluntari şi comentariile ulterioare. continuare »

Publicat in: Personal | Vezi de-asemenea
Taguri: , , ,

AŞM a ales noi membri

O ştire personală (de familie, ca să fiu exact) pe care nu puteam să o trec cu vederea: Academia de Ştiinţe a Moldovei a ales noi membri (de asemenea aici).

Publicat in: Personal
Taguri: ,

Vacanţe relaxante la mare: Tulum şi Olympos

Tulum, MexicoTulum este un mic orăşel turistic din peninsula Yucatan, Mexic. Deşi se află la doar 130 km de Cancun, cea mai populară destinaţie din Caraibe (cel puţin printre turiştii americani), este greu să-ţi imaginezi două zone turistice mai diferite. Ca să fac o comparaţie cu nişte destinaţii turistice mai puţin exotice pentru moldoveni, Cancun este Antalya Caraibelor: coasta e dominată de hoteluri enorme, iar plajele bucşite cu oameni, doar că în loc de ruşi aici domină studenţii americani (cel puţin în luna martie). Spre fericire, n-am petrecut în Cancun nici două ore, după care, împreună cu câţiva prieteni de universitate, am luat un autobuz de rută spre destinaţia finala. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie | Personal
Taguri: , , , ,

Spring break

Sunt in vacanta saptamina aceasta — plec in Tulum, o zona de eco-turism din peninsula Yucatan, Mexic. Acces la Internet nu voi avea. De altfel, nici acces la electricitate nu se prea prevede... Asa ca nu voi rapsunde la mesaje si la comentarii pina duminica.

La revenire, exact peste o saptamina, planific publicarea unui studiu detaliat al coruptiei academice in Moldova. De asemenea voi relata impresiile despre experimentul de colaborare cu studentii din Moldova asupra eseurilor pentru International Essay Competition 2007 organizat de Banca Mondiala.

Publicat in: Călătorii | Personal
Taguri: ,

Culiuc.com — everybody in the casa noua

In sfirsit am lansat versiunea 2 a sitului. Ultimile trei ore au fost extreme de stresante. Nici un pas fara problem: ba serverul a murit la miez de noapte (7 dimineata ora Chisinaului), ba probleme aproape mistice cu sabloanele, iar despre compatibilitatea browserilor nici nu mai vorbesc (cu ele m-am zbatut pe parcursul intregii saptamini). In fine, pare a fi ca le-am rezolvat pe cele mai evidente. Asa ca bun venit in casa noua! continuare »

Publicat in: Personal | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Butusov — muzica buna interpretata steril. Beatles don't won't [ever] let me down. Oscars bucura si intristeaza

Incepe o perioada mai intensiva a semestrului, asa ca nu stiu cit timp voi avea pentru materiale "serioase" in saptaminile care vin. Pina una alta, voi incerca sa intretin viata sitului cu ceva reactii la viata curenta. Sa incepem cu evenimente muzicale si cinematografice razlete. continuare »

Publicat in: Offtopic | Personal
Taguri: ,

Esti student in Moldova, esti inteligent si-ti pasa de tara? Ai sansa sa cistigi $5000 si sunt gata sa te ajut in asta

Victor Burunsus de la misiunea Bancii Mondiale in Moldova m-a rugat sa aduc la cunostinta cititorilor sitului ca Banca a anuntat lansarea International Essay Competition 2007. Este o competitie globala deschisa tinerilor de 18-25 ani, iar tema acestui an este coruptia. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Invatamint | Personal
Taguri: , , , ,

Colegul meu de clasa, Greg Mankiw

Cam de doua saptamini a inceput noul semestru de studii. Cu toate ca mi-am luat doar trei obiecte, pare a fi ca nu va fi nici pe departe cel mai usor semestru — am de scris o lucrare de calitate publicabila (sugereaze cineva o traducere mai putin caraghioasa a termenului "publishable quality paper" in romana?) la econometrie, plus inca o lucrare de curs, un precursor al tezei de doctor.

Asa ca sa nu va mirati daca la un moment dat veti observa ca situl este inoit mai rar decit de obicei (de regula ma stradui sa scriu saptaminal). Dar, pina inca nu sunt foarte stresat de teme pe-acasa si alte griji de scoala, m-am gindit sa povestesc aici un caz nostim, care insa m-a pus pe ginduri. continuare »

Publicat in: Invatamint | Offtopic | Personal
Taguri: , ,

Teza de masterat: "Integrating migration and remittances into a development strategy: the case of Moldova"

De mai mult timp am promis sa public aici teza mea de masterat (mai exact Second Year Analysis Paper — SYPA), consacrata migratiei si remitentelor. Exista si alte motive care ma fac sa public teza anume acum, dar e precoce sa le dezvalui la momentul de fata. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Personal
Taguri: , , ,

Totalurile anului 2006

Scriu aceste rinduri din Beijing, unde imi petrec o buna parte a vacantei de iarna. China e o tara interesanta si foarte fotogenica — in doar patru zile am reusit sa fac peste o mie de cadre (>8GB), dintre care cel putin o duzina sunt intr-adevar bune. Planific publicarea citorva eseuri fotografice in baza acestei calatorii.

Sa lasam China si fotografia de-o parte. S-a scurs primul an complet de existenta a Culiuc.com (lansat in formula actuala in mai 2005) si cred ca e cazul sa fac unele totaluri. continuare »

Publicat in: Personal
Taguri:

Culiuc.com citat in mass media traditionala — istoria unui dezastru jurnalistic

Am obiceiul prost sa-mi verific posta electronica imediat cum ma trezesc. Primul mesaj pe care l-am citit astazi dimineata a alungat somnolenta intr-o clipa: o veche cunostinta cu toata seriozitatea m-a felicitat cu obtinerea titlului de Ph.D. de la Harvard. Pentru citeva secunde am ramas absolut socat, dupa care am observat ca mesajul este urmat de textul unei stiri in limba rusa. Chiar in primul paragraf era mentionat "доктор гарвардского университета в области общественных политик Александр Кулюк". continuare »

Publicat in: Personal | Vezi de-asemenea
Taguri: , ,

Cina moldoveneasca la Harvard

Moldovan dinner at Harvard In data de 18 noiembrie la Harvard au avut loc doua evenimente importante — jocul de fotbal American Harvard-Yale si cina moldoveneasca. Meciul (numit The Game si nici de cum altfel) s-a desfasurat pe stadionul universitatii, iar cina moldoveneasca — in apartamentul meu. continuare »

Publicat in: Invatamint | Personal
Taguri: ,

Toamna. Privire de la balcon

Charles River Putini vor afirma ca Bostonul este metropola cu cea mai placuta clima din SUA: prima zapada de regula cade la inceput de noiembrie si iarna continua pina la finele lunii martie. Anul trecut a nins la mijloc de mai. Pentru mine insa, iernile lungi sunt mai mult decit compensate de primaverile si toamnele din Cambridge (suburbie a Boston-ului in care sunt amplasate Harvard si MIT), care sunt de o frumusete deosebita. Frumusete pe care am ocazia sa o admir fara a parasi apartamentul. continuare »

Publicat in: Fotografie | Personal
Taguri: ,

Critica teoriei criticii

In cadrul obiectului "Doctoral research seminar" pentru prima data am dat de lucrari din domeniul epistemologiei. Epistemologia este o ramura a filozofiei care se ocupa cu originile, natura si scopurile cunoasterii. Cea mai importanta (dar nu unica) contributie a epistemologiei este filozofia stiintei. Citind articolele si capitole din cartile lui Karl Popper (care, apropo, este autorul termenului "open society" si profesorul lui George Soros la London School of Economics), a discipolilor si adversarilor lui, am inceput sa am anumite temeri privind sanatatea mea mentala. continuare »

Publicat in: Personal
Taguri:

Blog=blah-blah? Nu neaparat

Mihai Moscovici, muskist in Texas, incearca sa determine care-i cel mai vechi blog din Moldova. Mihai mentioneaza Culiuc.com drept unul prin primele bloguri din Moldova, insa in finala ii ofera palmaresul lui Valeriu Tihai, al carui blog a fost lansat inca in 2003. Felicitari lui Valeriu si bafta lui Mihai in gasirea primului blog moldovenesc. Cu aceasta ocazie va propun citeva ginduri despre aceasta "competitie", blogging-ul in Moldova si blogging in genere. continuare »

Publicat in: Personal | Vezi de-asemenea | Web, Internet si IT
Taguri:

In vizita la Peter Myers

IMG_0830.jpgLa 1 septembrie am vizitat impreuna cu Vanessa satul Mereseni la invitatia lui Peter Myers, voluntar al Corpului Pacii si autorul unui dintre cele mai interesante bloguri "made in Moldova". Impreuna cu o proaspata absolventa FLEX din Hincesti, am fost rugat sa povestesc despre acest program de schimb elevilor claselor 8-11. Totodata a fost o oportunitate de a-i arata Vanessei viata de la sat. Ba nu, mai corect ar fi "a fost o oportunitate pentru mine si Vanessa sa vedem viata de la sat", caci n-am avut prilejul s-o fac nici o data (buneii sunt si ei Chisinaueni). continuare »

Publicat in: Personal
Taguri: , ,

Lauda de sine...

La data de 9 iunie am absolvit Harvardul cu gradul de Master in Public Administration in International Development. Nu e cine stie ce surpriza — ar fi de mirare daca n-as fi absolvit.

Mai important si mai surprinzator este faptul ca am fost admis (cu bursa) la Harvard la doctorantura in politici publice. Pare a fi ca sunt primul Moldovan care-si va face PhD-ul la Harvard (la MIT sunt citiva moldoveni la stiintele exacte). Deci, in doar sase saptamini voi reveni in Cambridge, MA. E o stire veche si asta, insa am decis sa o public doar dupa obtinerea vizei americane.

In numarul doi al revistei Neorama, publicitatea careia poate fi vazuta prin tot Chisinaul, a fost publicat articolul "Generatia Harvard", la scrierea caruia am fost implicat si eu — o parte din informatia inclusa in articol a fost preluata din acest site. Cealalta persoana intervievata este Corina Comendant, absolventa la Harvard College.

In urmatoarele saptamini voi actualiza acest site ceva mai rar, deoarece tot timpul liber este dedicat unui proiect nou, pe care sper sa-l lansez in urmatoarele citeva luni.

Publicat in: Personal
Taguri: ,

Unde-i mai bine?

Am revenit in Moldova cam de-o saptamina. Deseori sunt intrebat “Unde-i mai bine — aici sau in SUA?" Sincer sa fiu, imi este greu sa storc din mine ceva mai mult decit "este foarte si foarte diferit". Intrebarea practic ma blocheaza. Acum citeva zile am gasit in arhiva doua fotografii care ilustreaza de minune aceste diferente si imposibilitatea de a da un raspuns univoc la aceasta intrebare. continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei | Personal
Taguri: , ,

O scurta pauza

De regula incerc sa inoiesc situl de trei-patru ori pe luna. In zilele acestea insa nu am posbilitatea sa dedic suficient timp sitului — pina vineri urmeaza sa prezint teza de diploma (urati-mi succes!), iar simbata plec in Costa Rica pe-o saptamina (urati-mi drum bun!). Deci, undeva peste doua saptamini sper sa public aici ceva impresii si fotografii din calatorie.

Publicat in: Personal
Taguri:

Interviuri si alte aparitii

Aproximativ o luna in urma situl Imaterial — comunitatea virtuala a designerilor din Moldova — a publicat un interviu cu mine (situl e executat in frame-uri, de aceea navigatia se pierde). Este probabil ultima mea aparitie in calitate de designer, mai exact ex-designer. Tema generala a interviului este web designul in Moldova. Puteti afla despre inceputurile Design.md si despre originea denumirii portalului OurNet.

O revista pregateste spre tipar un articol despre moldovenii de la Harvard, in cadrul caruia am fost intervievat si eu. Voi comunica denumirea revistei odata ce numarul apare in vinzare.

Trei lucrari de-a mele au fost expuse in cadrul Primei Expozitii a Clubului Foto.md, care se desfasoara in prezent la EuroFotoArt (intersectia strazilor Puskin si 31 august). Initial au fost selectate cinci lucrari de-a mele, insa le-am expediat mult prea tirziu, asa ca au fost incluse doar cele care au fost expuse anterior la Coffee Beans. Am fost mentionat in reportajul de la expozitie, datorita lui Anatol Poiata, evident.

Publicat in: Fotografie | Personal | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

La multi ani!

E timpul sa facem primele totaluri si planuri. Lansarea si cresterea sitului Culiuc.com reprezinta unul din succese personale realizate in 2005. La cele 22 articole publicate am primit 62 de comentarii, auditoriul lunar crescind de la 200 in mai pina la 600 in noiembrie-decembrie. Pentru 2006 planific in primul rind sa separ fotogaleria intr-un compartiment aparte, sa public extrase din lucrarea de diploma si, posibil, sa transform situl intr-un adevarat blog.

Doresc tuturor mari succese si realizari in anul 2006!

In calitate de cadou va propun cea mai reusita, in opinia mea, fotografie la tema "anul 2006", facuta de Alexandru Bostan — bun prieten si fost coleg de serviciu.

06
Foto: Alexandru Bostan, preluat cu permisiune de pe Design.md

Publicat in: Personal
Taguri:

Schimbari pe site: biografie, arhiva, navigatie

Sunt sigur ca unii dintre voi s-au intrebat "Da cine mai este si Culiuc acesta?". De-acum inainte raspunsul il puteti gasi tot pe site, in pagina Biografie. Raspuns la intrebarea "Da cum arata Culiuc acesta?" il gasiti tot acolo.

De asemena am adaugat un meniu global de navigatie (rudimentar, nici vorba), si arhiva globala, care intr-o singura pagina prezinta toate articolele publicate pe site. Putin cite putin, situl iese din perioada de "soft launch". A ramas "o nimica toata" — sa pun online galeria de fotografii (punctul "Fotografii" anuntat in meniu duce spre pagina mea de pe Foto.md)

Publicat in: Personal
Taguri: ,

Cardurile bancare in Moldova — oricind si oriunde?

In doua saptamini petrecute in Moldova la sfirsitul lunii august deseori apelam la plata cu card bancar. Mai jos urmeaza citeva istorioare (cu scurte comentarii), din care reiese ca prezenta logotipurilor Visa si MasterCard pe panourile bancomatelor si usile restaurantelor inca nu garanteaza acceptarea cardului. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Personal
Taguri: ,

Interviu in ziarul "Timpul"

In editia de vineri (22 iulie) a ziarului Timpul a fost publicat un interviu cu mine, care l-am dat in urma seminarului consacrat scolilor Ivy League. Textul integral al interviului este accesibil atit pe situl ziarului, cit si chiar aici, pe situl meu. continuare »

Publicat in: Invatamint | Personal
Taguri: , , , , ,

Examenele-au luat sfirsit!

Primul an de studii a zburat ca gindul. Doar ieri faceam cunostinta cu colegii de program, iar astazi deja ne luam ramas bun pina-n septembrie. Citeva zile si voi fi in Moldova. Insa in ultima zi de examene si mai multa bucurie imi provoaca eliberea de povara sesiunii, o povara care atirna in aerul Harvard-ului timp de doua saptamini. continuare »

Publicat in: Invatamint | Personal
Taguri: , ,