Alexandru Culiuc

Fotografie

Satul Chișinău

Chisinau villageCalitatea artistică a unei fotografii stradale depinde în mare măsură de capacitatea fotografului de a vedea frumosul și bizarul în cele mai banale obiecte și scene. Această capacitate se acutizează când respectivele obiecte și scene sunt noi pentru observator. Scena unui cumpărător care revine de la piață pare mai interesantă dacă produsul procurat este — din punctul de vedere al fotografului — mai exotic, dacă vestimentația cumpărătorului este mai neobișnuită (din nou, din punct de vedere a fotografului) sau dacă anturajul diferă de cel uzual. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie | Imaginea Moldovei
Taguri: , , ,

Insulele oceanului Indian. Partea 2: Mauritius și Seychelles

ComorosContinui să public fotografii din insulele Oceanului Indian. E rândul Mauritius și Seychelles — două țări insulare extrem de diferite de Comore. Sunt incomparabil mai bogate, dar nu neapărat și în oportunități fotografice. Ca regulă, corelația este inversă — țările mai sărace sunt mult mai interesant de fotografiat. Acolo găsești facturi și culori pe care într-o țară relativ înstărită nu găsești: clădiri semi-dărâmate care mai păstrează amprenta fostei frumuseți, pereți cojiți sau acoperiți de licheni, culori stridente (în îmbrăcăminte, panouri publicitare) inexistente într-o societate „de bun gust”. În Comoros asemenea scene se găsesc la tot pasul, în Mauritius sau Seychelles am găsit mai puține (cel mai probabil deoarece nu am prea avut timp să le caut). Oricum, m-am ales cu o duzină sau două de fotografii ok. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: ,

Insulele oceanului Indian. Partea 1: Comore

ComorosAșa s-a primit că până acum toate misiunile le-am petrecut în țări exotice. Suficient de exotice ca mulți să nu fie în stare să le poziționeze pe glob: Comore, Mauritius, Seychelles. Am publicat deja câteva fotografii din Comoros, dar de atunci s-au acumulat multe noi și, cred, mai bune. E timpul să le scot la lumina zilei, de rând cu câteva poze din Mauritius (ianuarie a.c.) și Seychelles (octombrie a.c.). Inițial vroiam să le public pe toate laolaltă, dar sunt mult prea multe, așa că prima parte (astăzi) e dedicată în întregime insulelor Comore, iar Mauritius și Seychelles vor mai aștepta două-trei zile. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: ,

Londra / Moroni. Aprilie 2010

Comoros. April 2010A doua misiune, noi oportunități fotografice. Mai întâi la Londra, care cu fiece vizită îmi place tot mai mult, dar și în Moroni (capitala insulelor Comore) am fotografiat puțin. „Puțin” înseamnă puțin de tot — vreo douăzeci de minute. Ei, asta-i viața în misiune… continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , , , ,

Washington D.C. Cherry blossom

Vlad FilatCând aveam 5-6 ani, în aprilie-mai mergeam cu părinții la EREN (acum Moldexpo), unde în acea perioada înfloreau merii. Era o activitate relativ populară pe timpuri — aleea era plină de lume. Nu știu dacă tradiția mai continue la Chișinău, însă la Washington DC, cherry blossom (înflorirea cireșilor) este principala sărbătoare de primăvara. Este ironic că în 2008 și 2009, fiind încă bazat la Cambridge, aveam treburi la DC exact în perioada de vârf a înfloririi, iar anul acesta serviciul mă face să ratez evenimentul. Așa că am decis să scot câteva fotografii din anii anteriori. continuare »

Publicat in: Fotografie
Taguri: ,

Filat & Co. la întâlnire cu diaspora de la DC

Vlad FilatVineri am fost la două evenimente moldovenești: semnarea Compactului MCA și la întâlnirea delegației cu diaspora de la DC. Despre primul eveniment nu prea am ce scrie. Hillary Clinton a exprimat susținerea SUA pentru guvernarea nouă de la Chișinău uitând, evident, să menționeze că pregătirea Compactului a fost efectuată de administrația precedentă. Premierul Filat a vorbit în română, fapt care m-a surprins, dar conținutul cuvântării era ok, iar încheierea — emotivă. Leancă a semnat documentul, după care a urmat o serie de fotografii de protocol. continuare »

Publicat in: Fotografie | Guvernare si politica
Taguri: , ,

Marielle

Marielle del ValleE 31 decembrie. Schimbul de cadouri deja a avut loc pe 25, dar în copilărie toate cadourile le primeam de anul nou și nu de crăciun. Așa că am decis să fac un cadou mie însumi: să public câteva fotografii cu soția mea — Marielle del Valle. continuare »

Publicat in: Fotografie | Personal
Taguri: , ,

Paris / Londra

Paris/LondonIată că s-a încheiat prima mea misiune la FMI. Am fost în insulele Comore. Ţara n-am văzut-o decât din fereastra automobilului care ne ducea de la hotel la Ministerul Finanţelor şi înapoi, aşa că voi lăsa impresiile pentru o altă dată. Astăzi public un reportaj fotografic dublu realizat în drum spre şi din Comoros — Paris şi Londra.

continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: ,

Toamna pe iPhone

Washington DC fall on iPhoneAm scris recent că echipamentul fotografic contribuie maximum 25% din succesul unei fotografii. Parţial pentru a demonstra acest fapt, public câteva fotografii făcute duminica cu iPhone-ul — îmi vine greu să-mi imaginez un fotoaparat mai elementar şi nesofisticat decât acesta. continuare »

Publicat in: Fotografie
Taguri: ,

Peru. Munţi, lacuri şi măgari

Peru MountainsAm scris data trecută că Machu Picchu este cel mai fotogenic loc pe care l-am vizitat vreodată. Dar, după cum a observat cel puţin un cititor, fotografiile făcute acolo sunt în mare parte ilustrate banale. Soluţia ideală este să fotografiezi ani de-a rândul aceleaşi locuri turistice „banale” pentru a prinde imagini interesantă (Ansel Adams în parcurile naţionale din SUA, Henri Cartier-Bresson în Paris, Josef Sudek în Praga, etc.). Evident, nu este o soluţie fezabilă pentru un turist. A două cale este să fotografiezi locuri îndepărtate de trasee turistice tradiţionale. Aşa am şi procedat la sfârşit de iunie, când am fost într-o călătorie de trei zile în Anzi. În rezultat m-am ales cu o serie de fotografii care, cred eu, depăşesc calificativul „ilustrată pentru albumul de familie”.

continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: ,

Crearea unui sistem fotografic. Partea 2: Echipament pentru fotografie stradală şi turistică

Mai bine de trei ani în urmă am scris unde şi cum de cumpărat echipament fotografic. Astăzi voi aborda problema principală care îl frământă pe un potenţial cumpărător de echipament fotografic — ce merită de procurat la finele anului 2009? Dar la început merită să explic cum vă eu rolul echipamentului în fotografie. continuare »

Publicat in: Fotografie
Taguri: ,

Peru. Machu Picchu

Machu PicchuContinuăm excursia fotografică prin Peru. În sfârşit am ajuns la principala atracţie turistică a ţării — Machu Picchu. Nimeni nu ştie care este denumirea originală a sitului („Machu Picchu” este denumirea in quechua, însă apărută mult după exterminarea imperiului Inca), nimeni nu ştie destinaţia exactă oraşului (se presupune că ar fi un fel de universitate religioasă). Însă nu dragostea faţă de istorie sau arheologie aduce încoace tone de turişti — „oraşul sacru” al incaşilor este incredibil de frumos.

continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , , ,

Peru. Maras, Moray şi Cusco

Cusco, Maras, MorayContinuăm să elucidăm subiecte incomparabil mai interesante decât luptele politice de la Chişinău. Am mai scotocit prin arhivă şi am făcut o nouă selecţie de fotografii din călătoria în Cusco şi împrejurimile oraşului. De data aceasta descoperim Maras, Moray şi capitala imperiului Inca. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , ,

Peru. Împrejurimile Cusco şi Valea Sfântă a incaşilor

Cusco, Sacsayhuaman, Pisac, Ollantaytambo, ChincheroUltima lună a fost extrem de productivă în plan fotografic. La începutul lunii iunie am avut o călătorie de patru zile la Cusco şi împrejurimi (inclusiv Machu Picchu, evident), iar mai recent am fost într-o călătorie de trei zile în aşa-numiţii „Cordillieri albi” — o secţiune a munţilor Anzi care depăşeşte 6000 m înălţime. În sumă am făcut peste 1500 de poze în aceste două călătorii (circa 12GB de fişiere RAW), dintre care cam o sută s-au dovedit reuşite. De mai mult timp tot intenţionam să public aici o selecţie reprezeintativă, dar tot nu ştiam cum să le grupez. În final am optat pentru o grupare cronologico-geografică. Astăzi voi publica fotografii din împrejurimile Cusco şi Valea Sfântă a Incaşilor.

continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , ,

Dorin Chirtoacă la Harvard

Dorin Chirtoaca at Harvard UniversityDupă cum anunţasem anterior, în zilele de 5-6 mai Dorin Chirtoacă a fost într-o vizită scurtă la Harvard. Am avut ocazia să particip cam la toate evenimentele pe care le-a avut aici şi, concomitent, mi-am asumat rolul de fotograf semi-oficial al vizitei. Mai jos urmează un fotoreportaj extins (49 fotografii) cu scurte comentarii.

continuare »

Publicat in: Fotografie | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Personal
Taguri: , , , ,

Moldova la Harvard

Moldovan protests in Harvard SquareRecord! Moldova este prezentă la Harvard de două ori în mai puţin de o lună. În primul rând, în data de 10 aprilie în Harvard Square (inima universităţii) au avut manifestaţiile diasporei în legătură cu evenimentele din data de 7. În al doilea rând, Dorin Chirtoacă vine la Harvard Kennedy School. Să le luăm la rând. continuare »

Publicat in: Fotografie | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei
Taguri: , ,

Fotografie turistică: likbez cu ilustraţii din Peleş şi Braşov

Braşov. RomaniaVreo două săptămâni în urmă am dat din întâmplare de blogul Stelei Popa. Şi mai din întâmplare am dat de-o însemnare despre castelul Peleş (din Sinaia): nişte date istorice plus câteva fotografii. Fotografiile... nici mai bune, nici mai rele decât a oricărui amator. Prin amator am în vedere persoană care fotografiază pentru a-şi documenta călătoriile, evenimentele de familie, etc. (amatorii cu pretenţii artistice şi cunoştinţe fotografice vor fi desemnaţi „amatori avansaţi”). Privind acele fotografii, m-am gândit că ele puteau fi uşor îmbunătăţite dacă autorul evita câteva erori elementare. continuare »

Publicat in: Fotografie
Taguri: ,

În Lima... Partea 2 (cu ilustraţii)

Peru, LimaÎn sfârşit m-am debarasat de programul comuniştilor şi pot reveni la subiecte mult mai plăcute. Mâine noaptea părăsesc Peru pentru vreo patru luni, aşa că vă propun un nou set de observaţii scurte din Lima. Spre deosebire de prima parte pur textuală, o parte de observaţii sunt acompaniate de fotografii. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: ,

Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Cea mai des invocată cauză a numărului scăzut de moldoveni la Harvard şi alte universităţi de vârf din SUA este preţul înalt al studiilor. Într-adevăr, preţul anual total atinge 50 mii dolari pentru studenţii de la Harvard College (studii universitare) şi depăşeşte 65 mii dolari pentru şcolile profesionale. Deci bugetul total pe patru ani de studii în College depăşeşte 200 mii dolari. Însă în cazul studiilor universitare, aceste cifre puternic exagerează costul real plătit de familiile studenţilor. continuare »

Publicat in: Fotografie | Invatamint
Taguri: ,

Lima. Impresii răzleţe şi fotografii

Peru, LimaAm revenit la Cambridge de câteva zile. Încep să mă joc cu datele pentru teză, mă pregătesc de predare, reanimez apartamentul după ce l-am închiriat pe vară, revăd prietenii. Astăzi lichidez cozile — public ceva impresii şi fotografii din Lima, unde am petrecut mai bine de trei săptămâni (e drept că am fotografiat doar o zi). continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: ,

Peru. Cajamarca

Peru, CajamarcaFotografia artistică n-a fost nici pe departe printre principalele obiective ale călătoriei în Peru. Totuşi câteva cadre bunicele am obţinut. Astăzi public câteva fotografii făcute în împrejurimile oraşului Cajamarca. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , , , ,

Amintiri fotografice din copilărie

Căutând prin arhiva fotografică a tatălui slaidul "Rock Moldave", am mai dat de câteva care mi-au atras atenţia. Cred că nu există o zi mai bună decât astăzi să scot vreo două la lumina zilei. continuare »

Publicat in: Fotografie | Personal

Malawi în imagini

Malawi children De la ProTV aflăm că "Chirtoaca a fost invitat la Salonul Internaţional de Turism din Lugano, Elvetia, să reprezinte Moldavia, destinaţia favorită a elveţienilor care vor să descopere Africa de Sud". Se pare că Moldova a fost confundată cu Malawi (alte variante nu prea există). Odată ce moldovenii ştiu despre Malawi cam tot atât cât elveţienii despre Moldova, cred că ar fi potrivit să mai plasez câteva fotografii şi să le însoţesc cu scurte comentarii. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie

ROCK MOLDAVE!! — cea mai tare fotografie făcută de-un Culiuc

[15 iulie 2010] Publicația a avut o continuare neașteptată.

ROCK MOLDAVE!!În 2002 am luat în mâini aparatul foto din două cauze: (i) eram sătul să prelucrez fotografii proaste livrate de clienţii Design.md şi (ii) vroiam să-i seamăn tatălui, care avea reputaţie (în interiorul familiei) de mare fotograf. Cu timpul am înţeles că tata nu-i aşa mare fotograf precum îl credeam anterior, însă în arhiva lui există cel puţin un cadru, cu care nu se poate compara niciuna din zecile de mii de fotografii făcute de mine în ultimii şase ani.

continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei | Personal

Malawi: copii

Malawi childrenDacă aţi mai avut ocazia să vedeţi albume de fotografii din Africa, probabil aţi observat abundenţa de poze cu copii. Există două cauze: (i) Africa este un continent extrem de tânăr (peste 50% din populaţia Malawi au mai puţin de 18 ani) şi (ii) copii, spre deosebire de maturi, pozează cu cea mai mare plăcere. În Malawi am avut doar o ocazie să beneficiez de această combinaţie de factori. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: ,

Trei săptămâni, două zile şi o oră [la Chişinău] + totalurile offline-ului Culiuc.com

Culiuc.com offlineIată ca am revenit acasă (sau am plecat de-acasă?.. nu mai ştiu) şi a venit timpul să fac unele totaluri. Am avut trei săptămâni (plus doua zile) extrem de intense, fapt pe care-l voi demonstra printr-o serie de fotografii. continuare »

Publicat in: Fotografie | Personal
Taguri: , ,

China: scene stradale în format panoramic

Lijiang BabaAm revăzut arhiva fotografiilor şi am înţeles că n-am publicat pe site un set de fotografii stradale reuşite (în opinia mea, dar şi a membrilor Foto.md) din China. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , , ,

Nisa, Monaco, Eze şi Paris

MonacoUltima parte a vacanţei în Franţa a inclus Nisa (care în franceză e Nice), o zi în Monaco şi Eze şi trei zile la Paris. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , , , , , ,

Alpii maritimi

Fromage, Alps maritimes Am petrecut în Alpii de sud (les Alps Maritimes) cinci zile. Ne-am oprit în comuna Boreon (vreo 10 case private şi un hotel la altitudinea 1500 m), care se află chiar la hotarul parcului naţional Mercantour. Patru zile au fost dedicate unor hikinguri de complexitate medie — circa 20km la o diferenţă de nivel de vre-un kilometru. Vă propun mai jos câteva poze de la trei hikinguri: spre lacurile des Adus, de Cerise şi Negre. Al patrulea hiking, spre lacul Mercantour, era mult mai dificil şi am fost nevoit să-l parcurg fără echipamentul fotografic. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , , , ,

Străzile Lyonului matinal

Lyon, FranceCălătoria în Franţa a luat sfârşit şi acum sunt venit în Moldova în vacanţă. Nu ştiu pe cât de potriviti este termenul "vacanţă", căci am mai multe activităţi planificate pentru luna ce urmează. Curând voi publica anunţul workshopului pomenit data trecută. Între timp, va trebui să vă mulţumiţi cu nişte poze din Franţa, unde mi-am petrecut adevărata vacanţă de vară. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , , ,

Vacanţe relaxante la mare: Tulum şi Olympos

Tulum, MexicoTulum este un mic orăşel turistic din peninsula Yucatan, Mexic. Deşi se află la doar 130 km de Cancun, cea mai populară destinaţie din Caraibe (cel puţin printre turiştii americani), este greu să-ţi imaginezi două zone turistice mai diferite. Ca să fac o comparaţie cu nişte destinaţii turistice mai puţin exotice pentru moldoveni, Cancun este Antalya Caraibelor: coasta e dominată de hoteluri enorme, iar plajele bucşite cu oameni, doar că în loc de ruşi aici domină studenţii americani (cel puţin în luna martie). Spre fericire, n-am petrecut în Cancun nici două ore, după care, împreună cu câţiva prieteni de universitate, am luat un autobuz de rută spre destinaţia finala. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie | Personal
Taguri: , , , ,

Martisor moldovenesc la D.C.

Dupa cum a scris si Lucia Candu, in data de 3 martie la Washington D.C. a avut loc un eveniment moldovenesc de proportii — la sarbatorirea martisorului au participat circa 160 moldoveni si moldofili. Am fost invitat si eu, insa nu era cel mai bun timp sa parasesc Cambridge-ul. Asa ca m-am implicat indirect. continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei
Taguri: , , , ,

China: Lijiang la patrat

China: Lijiang la patrat Lijiang este un orasel mic (de un milion de oameni) din provincia Yunnan, chiar la poalele Tibetului. Centrul istoric al orasului a ramas neatens de modernizarea prin care trece intreaga tara si consta din niste ulicioare inguste de-a lungul carora se inghesuie casute vechi de lemn de 1-2 etaje impinzite cu felinare rosii traditionate. Lijiang este strapuns de un numar mare de canale, ceea ce ii face pe localnici sa-si numeasca orasul "Venetia orientului". Comparatia este cam trasa de coada, deoarece canalele din Lijinag se compara cu cele din Venetia cam tot asa cum Bicul se compara cu Dunare. Oricum, Lijiang este un orasel extrem de interesant (si fotogenic), fapt recunoscut si de UNESCO, care in 2000 a introdus orasul vechi in lista patrimoniului mondial. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , ,

China: Portrete stradale

China: Portrete stradale Vacanta chineza a luat sfirsit si a venit timpul sa fac unele totaluri fotografice. Voi incepe cu trei portrete: o turista in Beijing, un copil de strada din Shigu si o batrina din Lijiang. Toate trei intra in categoria "portretelor stradale". Toate au fost facute cu un obiectiv telefoto, care permite fotografierea portretelor de la distanta, fara a atrage atentia subiectului — oamenii imediat isi schimba expresia fetei cind observa ca sunt luati in obiectiv. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: , ,

Toamna. Privire de la balcon

Charles River Putini vor afirma ca Bostonul este metropola cu cea mai placuta clima din SUA: prima zapada de regula cade la inceput de noiembrie si iarna continua pina la finele lunii martie. Anul trecut a nins la mijloc de mai. Pentru mine insa, iernile lungi sunt mai mult decit compensate de primaverile si toamnele din Cambridge (suburbie a Boston-ului in care sunt amplasate Harvard si MIT), care sunt de o frumusete deosebita. Frumusete pe care am ocazia sa o admir fara a parasi apartamentul. continuare »

Publicat in: Fotografie | Personal
Taguri: ,

Patru fotografii turistice din Moldova

Din circa 1500 de persoane care viziteaza lunar Culiuc.com, un sfert ajung pe site cautind pe Google Images diverse peisaje ("peisaje de toamna", "peisaje rurale", "peisaj moldova", etc.). Un alt segment important al auditoriului il reprezinta moldovenii aflati in strainatate (15% din vizitatori acceseaza situl din SUA, alte 10% — din alte tari OECD). Aparent, unii dintre ei duc dorul patriei. Astazi voi incerca sa adresez interesele acestor doua segmente ale auditoriului prin publicarea a patru fotografii facute in Moldova in aceasta vara. continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei
Taguri: ,

Cronica unei escapade

IMG_0830.jpgTinuta vestimentara a domnisoarelor din Moldova este un fenomen care nu inceteaza sa ma mire de mai multi ani. Insa ceea ce am avut ocazia sa urmaresc simbata trecuta la festivalul motociclistilor m-a dat gata. Dupa ceva reflectii am decis sa public urmatoarea serie de fotografii fara comentarii (ale voastra insa sunt mai mult decit binevenite). continuare »

Publicat in: Fotografie
Taguri:

Unde-i mai bine?

Am revenit in Moldova cam de-o saptamina. Deseori sunt intrebat “Unde-i mai bine — aici sau in SUA?" Sincer sa fiu, imi este greu sa storc din mine ceva mai mult decit "este foarte si foarte diferit". Intrebarea practic ma blocheaza. Acum citeva zile am gasit in arhiva doua fotografii care ilustreaza de minune aceste diferente si imposibilitatea de a da un raspuns univoc la aceasta intrebare. continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei | Personal
Taguri: , ,

Interviuri si alte aparitii

Aproximativ o luna in urma situl Imaterial — comunitatea virtuala a designerilor din Moldova — a publicat un interviu cu mine (situl e executat in frame-uri, de aceea navigatia se pierde). Este probabil ultima mea aparitie in calitate de designer, mai exact ex-designer. Tema generala a interviului este web designul in Moldova. Puteti afla despre inceputurile Design.md si despre originea denumirii portalului OurNet.

O revista pregateste spre tipar un articol despre moldovenii de la Harvard, in cadrul caruia am fost intervievat si eu. Voi comunica denumirea revistei odata ce numarul apare in vinzare.

Trei lucrari de-a mele au fost expuse in cadrul Primei Expozitii a Clubului Foto.md, care se desfasoara in prezent la EuroFotoArt (intersectia strazilor Puskin si 31 august). Initial au fost selectate cinci lucrari de-a mele, insa le-am expediat mult prea tirziu, asa ca au fost incluse doar cele care au fost expuse anterior la Coffee Beans. Am fost mentionat in reportajul de la expozitie, datorita lui Anatol Poiata, evident.

Publicat in: Fotografie | Personal | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Trei peisaje rurale din Moldova

2002-07-21--0582-15.jpgAm decis sa mai scot la iveala citeva fotografii din arhiva. Toate trei sunt facute in zona rurala a Moldovei. Jocul interesant de linii in toate trei este datorat activitatii umane — lucrarilor agricole. Toate trei fac parte din categoria asa numitelor "peisaje cu perspectiva comprimata". Fiecare cadru a fost facut intr-un anotimp diferit si intr-un an diferit. continuare »

Publicat in: Fotografie
Taguri: , ,

Brailenii de pe strada Armeneasca

IMG_1453.jpgZiarul Timpul a publicat un articol despre familia Braila intitulat "Brailenii de pe strada Armeneasca", cu accent special pe Pavel (Pasha) Braila, artist contemporan din Moldova cu renume mondial. Un paragraf este dedicat sorei lui Pasha — Lilia Braila, fosta mea colega de facultate si prietena apropiata pe parcursul ultimilor 10 ani.

Articolul este foarte cald, dar cam scurt — e imposibil sa povestesti totul despre "Braileni" intr-o pagina de text. De aceea propun in calitate de supliment la articol citeva fotografii cu Pasha si Lilia. continuare »

Publicat in: Fotografie | Vezi de-asemenea
Taguri: ,

Crearea unui sistem fotografic. Partea 1: Unde si cum cumparam

In permanenta primesc intrebari despre alegerea si procurarea echipamentului fotografic. Multe intrebari la acest capitol apar si pe foto.md. Sugestiile pe care le ofer difera in functie de cerintele si capacitatile fotografice ale respectivelor persoane. Insa pe parcursul ultimilor doi ani s-au cristalizat un sir de sugestii si concluzii generale. Voi incerca sa le prezint intr-un ciclu de articole, primul dintre care va incerca sa raspunda la intrebarea "Unde cumparam echipament?" continuare »

Publicat in: Fotografie
Taguri: ,

Chisinaul vechi

IMG_7114.jpgMaratonul de sfirsit de semestru s-a terminat, insa dupa o saptamina nedormita ma simt incapabil sa scriu ceva inteligent. Totodata, as vrea sa inoiesc situl saptaminal, asa ca voi recurge la trucul din saptmaina trecuta – mai multe fotografii, mai putine cuvinte.

Fotografiile au fost facute la Chisinau, dintre care doua — in cadrul plimbarilor fotografice cu Anatol Poiata. continuare »

Publicat in: Fotografie | Imaginea Moldovei
Taguri: ,

La bazar

Am observat ca circa p treime din vizitatorii sitului intra in primul rind in compartimentul Fotografie. Ca sa nu ramina dezamagiti de colectia scunda de poze expuse acolo, am decis sa scotocesc putin prin arhiva. Va prezint trei fotografii facute exact jumatate de an in urma la Grand Bazaar in Istanbul. Nu sunt cine stie ce, insa trei ore petrecute in labarintul celui mai mare "complex comercial neformal" nu le voi uita inca mult timp. continuare »

Publicat in: Călătorii | Fotografie
Taguri: ,

Doua fotografii de toamna

Am iesit simbata la o escapada fotografica — doar a doua la numar de la inceputul anului de studii. Conform unei reguli empirice (logica careia ramine s-o inteleg), "poza zilei" s-a dovedit a fi (i) la un subiect diferit decit cel planificat, (ii) prinsa spontan si neaparat (iii) la sfirsitul escapadei fotografice. continuare »

Publicat in: Fotografie
Taguri: , ,

Trei fotografii alb-negru

Recent, citeva din lucrarile mele alb-negru au fost expuse in SUA si Moldova. O lucrare (din Turcia) a fost selectata pentru expozitia studenteasca din cadrul Kennedy School of Government. Datorita initiativei lui Alexandru Bostan de la DNT, doua lucrari (din Boston si din Turcia) au fost expuse la Chisinau, in incinta noii cafeneli Coffee Beans din strada Sciusev. Fotografiile si scurte istorioare legate de crearea lor sunt prezentate in continuare »

Publicat in: Fotografie
Taguri: , , ,

Galeria foto... Under construction (foreva?)

Intr-o lume ideala (in care ziua ar fi avut cel putin 25 de ore), la trei luni de la momentul lansarii situl deja gazduia o colectie de citeva sute fotografii de-ale mele. Spre regret, nici de cum nu am timp sa finalizez functionalitatea galeriei foto. Pina atunci va propun sa vizitati pagina mea de pe foto.md, care prezinta citeva zeci de fotografii facute incepind cu anul 2003.

Publicat in: Fotografie
Taguri: ,