Alexandru Culiuc

Vezi de-asemenea

Informaţii şi speculaţii

Numărul de vizitatori ai sitului a crescut dramatic în ultimele două zile. Sincer să fiu, îmi vine greu să găsesc vreo explicaţie raţională a acestui interes explosiv. Nu prea văd ce valoare adăugată pot oferi în situaţia creată la Chişinău. În primul rând sunt departe de patrie şi sunt limitat la puţinele surse de ştiri accesibile online (plus mărturiile părinţilor, care trăiesc la o intersecţie de PMAN. Au confirmat ca noaptea s-au auzit împuşcături). În al doilea rând, acţiunile din piaţă nici de cum nu sunt motivate de conţinutul programelor economice sau de oricare alte motive raţionale (punctul critic a fost demult depăşit).

Pot doar ajuta cititorii din exterior care, ca şi mine, încearcă să înţeleagă ce se întâmplă acasă. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Vezi de-asemenea
Taguri:

Câştigătorii Blogovăţ în versiunea Culiuc.com

[UPDATE 10 martie 2008]

Cum spuneau strămoşii noştri, "când n-ai despre ce scrie, scrie despre blogosferă". Iar o bună parte din blogosferă aşteaptă cu nerăbdare rezultatele Blogovăţ-ului. Votarea publică s-a încheiat, presupun că şi juriul deja face totalurile, deci nu cred că voi influenţa rezultatele dacă-mi voi expune opinia pe marginea concursului şi participanţilor. continuare »

Publicat in: Offtopic | Vezi de-asemenea | Web, Internet si IT
Taguri: ,

Primul blog personal moldovenesc bun

De curând am scris că n-am treabă cu Blogovăţ. Atitudinea îmi este parţial determinată de gafele organizatorilor. Însă cauza principală constă în faptul că eu nu am treabă cu întreaga blogosferă moldovenească — ea nu-mi este interesantă. continuare »

Publicat in: Vezi de-asemenea
Taguri: ,

Ziarul de Gardă se alătură Infotagului: noi gafe jurnalistice

[UPDATE 11 aprilie 2007] Eseul a fost completat cu o secţiune nouă, bazată pe informaţii care au ieşit la iveală doar astazi.

Ediţia din 5 aprilie al Ziarului de Gardă a publicat articolul Dianei Railean "R. Moldova văzută de… Alexandru Culiuc" bazat pe eseul meu Moldova văzută de comedieni şi voluntari şi comentariile ulterioare. continuare »

Publicat in: Personal | Vezi de-asemenea
Taguri: , , ,

Moldova vazuta de un laureat al premiului Nobel in economie

Joseph Stiglitz, detinatorul premiului Nobel in economie pentru anul 2001, este unul dintre cei mai vestiti critici ai globalizarii, cel putin in formula in care este promovata de FMI, OMC si Banca Mondiala. Recent el a publicat a treia carte la acest subiect — Making Globalization Work. La sfirsitul anului trecut cartea figura in New York Times Best-Seller list si pina acum se vinde foarte bine pe Amazon. La mai putin de sase luni dupa aparitia editiei engleze, cartea deja a fost tradusa in 17 limbi. continuare »

Publicat in: Economie si Afaceri | Imaginea Moldovei | Vezi de-asemenea
Taguri: ,

Culiuc.com citat in mass media traditionala — istoria unui dezastru jurnalistic

Am obiceiul prost sa-mi verific posta electronica imediat cum ma trezesc. Primul mesaj pe care l-am citit astazi dimineata a alungat somnolenta intr-o clipa: o veche cunostinta cu toata seriozitatea m-a felicitat cu obtinerea titlului de Ph.D. de la Harvard. Pentru citeva secunde am ramas absolut socat, dupa care am observat ca mesajul este urmat de textul unei stiri in limba rusa. Chiar in primul paragraf era mentionat "доктор гарвардского университета в области общественных политик Александр Кулюк". continuare »

Publicat in: Personal | Vezi de-asemenea
Taguri: , ,

Blog=blah-blah? Nu neaparat

Mihai Moscovici, muskist in Texas, incearca sa determine care-i cel mai vechi blog din Moldova. Mihai mentioneaza Culiuc.com drept unul prin primele bloguri din Moldova, insa in finala ii ofera palmaresul lui Valeriu Tihai, al carui blog a fost lansat inca in 2003. Felicitari lui Valeriu si bafta lui Mihai in gasirea primului blog moldovenesc. Cu aceasta ocazie va propun citeva ginduri despre aceasta "competitie", blogging-ul in Moldova si blogging in genere. continuare »

Publicat in: Personal | Vezi de-asemenea | Web, Internet si IT
Taguri:

Nicu Popescu despre relatiile Moldo-europene si problema transnistreana

Moldova Azi a publicat un interviu cu Nicu Popescu, cercetator la Centrul de Studii Politice Europene. Interviul este axat pe relatiile Moldovei cu Uniunea Europeana. Majoritatea moldovenilor isi vad patria in Europa, insa putini cunosc dinamica relatiilor actuale cu UE, care in finala, si va determina perspectivele europene ale Moldovei. Interviul lui Nicu umple aceasta lacuna, oferind o analiza clara asupra relatiilor dintre Chisinau si Bruxelles. O mare parte a interviului este axata pe problema Transnistreana. Un interviu interesant care merita sa fie citit.

Daca problemele abordate in interviu va trezesc interes, vizitati neaparat situl Eurojournal, al carui editor este Nicu Popescu. Situl publica analize desfasurate (recent doar in engleza) asupra diferitor aspecte ale relatiilor Moldo-europene, problemei transnistrene si evenimentelor relevante in relatiile externe a vecinlor nostri.

Publicat in: Guvernare si politica | Vezi de-asemenea
Taguri: , , ,

Brailenii de pe strada Armeneasca

IMG_1453.jpgZiarul Timpul a publicat un articol despre familia Braila intitulat "Brailenii de pe strada Armeneasca", cu accent special pe Pavel (Pasha) Braila, artist contemporan din Moldova cu renume mondial. Un paragraf este dedicat sorei lui Pasha — Lilia Braila, fosta mea colega de facultate si prietena apropiata pe parcursul ultimilor 10 ani.

Articolul este foarte cald, dar cam scurt — e imposibil sa povestesti totul despre "Braileni" intr-o pagina de text. De aceea propun in calitate de supliment la articol citeva fotografii cu Pasha si Lilia. continuare »

Publicat in: Fotografie | Vezi de-asemenea
Taguri: ,

Piata de imobil din Moldova — in pragul prabusirii?

Veaceslav Ionita, expert al IDIS Viitorul, a ajuns la concluzii similare cu cele expuse de mine cu jumatate de an inainte in eseul "In cel mai rau caz..." privind riscul prabusirii pietei de imobil din Moldova. Conform prognozei lui Ionita, pina la sfirsitul anului, pretul apartamentelor pe piata secundara ar putea sa scada de 2 ori (spre stirea pe Moldova.org).

Concluzia lui Ionita este bazata pe o analiza identica celei propuse de mine — exodul continuu a fortei de munca va crea un excedent de locuinte pe piata secundara de imobil. Ce-i drept, prognosticul meu modeleaza impactul acestui exod nu doar asupra pietei de imobil, dar si asupra celorlalte aspecte ale economiei. Nu voi afirma ca expertul IDIS "Viitorul" s-a "inspirat" din eseul meu fara a-l cita (absolut de neinchipuit pentru Republica Moldova). Sa zicem asa — e placut sa vezi pe altii ajungind la aceleasi concluzii.

Un detaliu interesant sublineat de Ionita — rata venitului pe imobil (chiria anuala raportata la pretul de piata a apartamentului) este mult mai joasa decit rata dobinzii la depozitele bancare in valuta straina, ceea ce serveste drept indicator al disbalantei pietei de imobil.

Publicat in: Economie si Afaceri | Vezi de-asemenea
Taguri:

Moldova vazuta de comedieni si voluntari

Ce auzim de la strainii care viziteaza Moldova? De regula banalitati pe placul gazdelor: oameni cu suflet mare, bine educati, vinuri exceptionale, etc. Sa fie oare acestea unicile impresii pe care le creaza Moldova unui om din afara? Ce le povestesc prietenilor si rudelor dupa ce ne viziteaza tara?

Pina nu demult, era practic imposibil sa raspundem la intrebarile acestea, din simplul motiv ca strainii rareori impartasesc impresiile negative cu localnicii. Din amabilitate si stima fata de gazde, evident. Recent insa au aparut surse care ne permit sa citim ceea ce nu ni se spune direct. continuare »

Publicat in: Imaginea Moldovei | Vezi de-asemenea
Taguri: , ,