Alexandru Culiuc

Web, Internet si IT

I’m sorry, dragi cititori...

Blogovăţul 2009 s-a soldat cu un rezultat ambiguu pentru Culiuc.com. Ambiguu nu din cauza performanţelor sitului: am câştigat votul juriului la categoriile Blog de specialitate şi cel mai bun articol de blog (rezultate detaliate).

Dar în cazul votului cititorilor + bloggerilor m-am pus într-o situaţie stupidă. Pentru Culiuc.com au votat peste 100 vizitatori. Aş crede că au votat şi ceva bloggeri pentru mine, însă deoarece n-am votat eu însumi, toate aceste voturi s-au anulat (o particularitate a sistemului de votare). Şi odată ce nota finală incorporează votul cititorilor şi votul bloggerilor, am aterizat relativ jos în clasamentul general. De facto, se primeşte că votul >100 vizitatori a fost „irosit” din cauza neatenţiei mele. Nu-mi pare rău că n-am câştigat la această categorie (Culiuc.com a existat fără de Blogovăţ de patru ani şi nu pare să fie pe moarte), dar îmi pare rău că n-am făcut faţă încrederii cititorilor. În concluzie, I'm sorry dragi cititori...

Lista tuturor câştigătorilor poate fi găsită aici.

Publicat in: Web, Internet si IT
Taguri:

Întrebări despre/pentru Blogovăţ 2009

Ieri am aflat că repede are loc Şugubăţul Blogovăţul 2009 şi că poimâine e termenul limită de înregistrare a participanţilor. Anul trecut tare i-am mai iritat pe cei de la Blogovăţ cu propria listă a câştigătorilor. Poate excesiv de mult. Aşa că în semn de reconciliere (şi din interes sportiv), mă gândesc să particip şi eu. Contemplu în primul rând la categoria „Cel mai bun articol de blog”. Dar nu prea ştiu ce articol să pun la bătaie şi mă întreb ce ar sugera cititorii... În plus, am un şir de întrebări privind regulile de participare şi jurizare la care sper să primesc un răspuns de la organizatori/juriu. continuare »

Publicat in: Offtopic | Web, Internet si IT
Taguri: ,

Câştigătorii Blogovăţ în versiunea Culiuc.com

[UPDATE 10 martie 2008]

Cum spuneau strămoşii noştri, "când n-ai despre ce scrie, scrie despre blogosferă". Iar o bună parte din blogosferă aşteaptă cu nerăbdare rezultatele Blogovăţ-ului. Votarea publică s-a încheiat, presupun că şi juriul deja face totalurile, deci nu cred că voi influenţa rezultatele dacă-mi voi expune opinia pe marginea concursului şi participanţilor. continuare »

Publicat in: Offtopic | Vezi de-asemenea | Web, Internet si IT
Taguri: ,

Proiect de branding pentru Asociaţia Bloggerilor din Moldova

Proiect de branding pentru Asociaţia Bloggerilor din Moldova Recent Mihai Moscovici a lansat iniţiativa "Clubului Bloggerilor moldoveni". Într-un email privat Mihai m-a rugat s-o promovez, însă scepticismul meu de moldovean a prevalat şi am decis să mă abţin. Nu pot spune că scepticismul meu s-a disipat, însă în finală nu vă de ce n-aş pomeni cel puţin de existenţa acestei iniţiative. Mai mult ca atât, am decis să mă implic indirect. continuare »

Publicat in: Design si Marketing | Web, Internet si IT

Cel mai bun blog din Moldova este...

Astăzi, în cadrul ceremoniei de premiere WebTop, au fost desemnate cele mai bune bloguri şi situri personale din Moldova. Câştigător este vlogul (video blogul) lui Petru Terguţă, în care jurnalistul publică spoturile propriilor reportaje realizate pentru TV7. Vlogul merită să fie vizitat şi urmărit cu atenţie — îl includ acum în listă de bloguri de pe prima pagina a Culiuc.com.

Petru, sincerele mele felicitări. E plăcut să urmăreşti lucrul unui jurnalist profesionist, dar e şi mai plăcut să vezi că acest profesionalism este apreciat la justa valoare.

Culiuc.com a luat locul 2. Pe locul trei s-a plasat situl Nataliei Barbu. M-am pomenit într-o companie cât se poate de plăcută...

Publicat in: Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Culiuc.com şi WebTop

După cum cunoaşteţi, Culiuc.com participă la WebTop în categoria „Situri personale / Bloguri”. Spre marea mea mirare (ok, posibil exagerez), blogul chiar a reuşit să treacă de faza de preselecţie şi să fie inclus în concursul principal de rând cu alte 19 situri (din 41 înaintate în categoria dată). Mai mult ca atât, la momentul scrierii acestor rânduri deja urma să fie calculat punctajul final al fiecărui site – membrii juriului principal trebuiau să transmită rezultatele evaluării până marţi inclusiv. Cu alte cuvinte, organizatorii probabil deja cunosc câştigătorii. continuare »

Publicat in: Personal | Web, Internet si IT

Ziarul de Gardă strikes back

Intenţionam să închid tema articolului publicat recent în Ziarul de Gardă, însă ultimele evenimente mă fac să abordez acest subiect a doua oară. În cele ce urmează, voi mărturisi cum colaboratorii Ziarului de Gardă şi-au demostrat incompetenţa în gestionarea unei simple neînţelegeri, utilizând flooding şi flaming acolo unde era necesară o abordare constructivă. continuare »

Publicat in: Personal | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Noutati de la WebTop

Ceea ce urmeaza nu este gluma de 1 aplrilie (I'm serious!). Daca aveti un site pe care nu ati reusit sa-l inregistrati in WebTop, mai aveti o sansa. Am fost rugat de comitetul organizatoric al WebTop sa aduc la cunostinta auditoriului Culiuc.com ca perioada de inregistrare este deschisa pina la 1 aprilie, adica pina astazi. Urmeaza stirea detaliata. continuare »

Publicat in: Web, Internet si IT
Taguri: ,

Site, sit, sait

Odata cu lansarea versiunii noi a Culiuc.com planificam sa trec la o romana cit mai carturara. Sa utilizez diacriticile, sa scriu "fetele al caror manual", etc. Am hotarit sa standardizez scrierea unor cuvinte. Insa foarte repede m-am ciocnit cu un sir de probleme lingvistice frustrante. Astazi as vrea sa analizez doar una din ele — traducerea din engleza a cuvintului website. continuare »

Publicat in: Offtopic | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Culiuc.com — everybody in the casa noua

In sfirsit am lansat versiunea 2 a sitului. Ultimile trei ore au fost extreme de stresante. Nici un pas fara problem: ba serverul a murit la miez de noapte (7 dimineata ora Chisinaului), ba probleme aproape mistice cu sabloanele, iar despre compatibilitatea browserilor nici nu mai vorbesc (cu ele m-am zbatut pe parcursul intregii saptamini). In fine, pare a fi ca le-am rezolvat pe cele mai evidente. Asa ca bun venit in casa noua! continuare »

Publicat in: Personal | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

WebTop. Categoria Site-uri personale/bloguri

Am parcurs listele participantilor la editia Editia IV a concursului national de situri WebTop. La momentul scrierii acestor rinduri, au fost inregistrati 143 participanti — un rezultat bunicel, considerind majorarea taxei de participare la multe categorii fata de anii precedenti. Am studiat in special categoria "Site-uri personale/Bloguri" (la care, apropo, participarea este gratuita). Am ramas surprins — 26 situri absolut necunoscute. continuare »

Publicat in: Web, Internet si IT
Taguri: ,

Marketing online la nivel de "stat": Transnistria vs. Moldova. Partea 2

Aceasta este partea a doua a eseului consacrat siturilor "de imagine" a Moldovei si Transnistriei. In prima parte am analizat citeva situri propagandiste create de regimul de la Tiraspol. Concluzia mea a fost ca aceste situri au fost create de specialisti din occident in baza unei strategii de comunicare bine gindite, care cu succes adreseaza dezavantajele ce stau in fata unei formatiuni statale nerecunoscute. A venit timpul sa analizam pe cit de bine se ispravesc siturile "oficiale" din Moldova cu niste probleme ceva mai simple (Moldova, cel putin, este un stat recunoscut). continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Marketing online la nivel de "stat": Transnistria vs. Moldova. Partea 1

Recent am discutat incapacitatea Moldovei de a-si crea o imagine pozitiva in occident. Aceasta incapacitate este si mai evidenta daca comparam succesele Moldovei cu cele atinse de Georgia — o tara similara cu Moldova din punct de vedere a marimii, nivelului de venituri, problemelor economice, etc. Insa un sir de comentarii primite la acel eseu afirmau ca succesele Georgiei sunt cel putin partial datorate unor factori care nu pot fi replicate de Moldova, precum interesul geopolitic sporit al SUA in Caucaz.

Sa presupunem pentru o clipa ca succesul Georgiei este intr-adevar rezultatul unor factori externi. Insa asta nu inseamna ca Moldova nu poate face nimic la moment pentru a-si imbunatati imaginea internationala. Pentru a ne convinge de acest fapt, e suficient sa comparam Moldova cu cea mai marginalizata si dispretuita formatiune politica din Europa — Transnistria. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Imaginea Moldovei | Web, Internet si IT
Taguri: , ,

Blog=blah-blah? Nu neaparat

Mihai Moscovici, muskist in Texas, incearca sa determine care-i cel mai vechi blog din Moldova. Mihai mentioneaza Culiuc.com drept unul prin primele bloguri din Moldova, insa in finala ii ofera palmaresul lui Valeriu Tihai, al carui blog a fost lansat inca in 2003. Felicitari lui Valeriu si bafta lui Mihai in gasirea primului blog moldovenesc. Cu aceasta ocazie va propun citeva ginduri despre aceasta "competitie", blogging-ul in Moldova si blogging in genere. continuare »

Publicat in: Personal | Vezi de-asemenea | Web, Internet si IT
Taguri:

Interviuri si alte aparitii

Aproximativ o luna in urma situl Imaterial — comunitatea virtuala a designerilor din Moldova — a publicat un interviu cu mine (situl e executat in frame-uri, de aceea navigatia se pierde). Este probabil ultima mea aparitie in calitate de designer, mai exact ex-designer. Tema generala a interviului este web designul in Moldova. Puteti afla despre inceputurile Design.md si despre originea denumirii portalului OurNet.

O revista pregateste spre tipar un articol despre moldovenii de la Harvard, in cadrul caruia am fost intervievat si eu. Voi comunica denumirea revistei odata ce numarul apare in vinzare.

Trei lucrari de-a mele au fost expuse in cadrul Primei Expozitii a Clubului Foto.md, care se desfasoara in prezent la EuroFotoArt (intersectia strazilor Puskin si 31 august). Initial au fost selectate cinci lucrari de-a mele, insa le-am expediat mult prea tirziu, asa ca au fost incluse doar cele care au fost expuse anterior la Coffee Beans. Am fost mentionat in reportajul de la expozitie, datorita lui Anatol Poiata, evident.

Publicat in: Fotografie | Personal | Web, Internet si IT
Taguri: , , ,

Rezultatele WebTop 2005

Luni, cu intirziere de patru (!) zile, pe situl WebTop au fost publicate rezultatele editiei 2005. Impresii preliminare:

  • Nivelul mediu al participantilor s-a imbunatatit, insa schimbari radicale in calitatea premiantilor fata de editiile 2003 si 2004 nu se observa.
  • Mai mult ca atit — un numar mare de cistigatori au fost premiati in anii precedenti.
  • S-a marit considerabil numarul de participanti: de la 200 in 2004 la 283 in 2005, ceea ce nu poate sa nu bucure.

Publicat in: Web, Internet si IT
Taguri:

Blogging electoral si alegerile primarului Chisinaului

Pentru Moldova, si Chisinau in special, 2005 va deveni "anul alegerilor". In ajunul incercarii Nr.3 de alegere a primarului capitalei, am decis sa parcurg lista candidatilor si sa citesc programele electorale pe situl Alegeri 2005. Am vizitat si site-urile candidatilor (mai des a partidelor respective). Cum si era de asteptat, aceste site-uri nu ofera nimic mai mult decit informatii generale despre candidati si programele electorale. Pe scurt, zero valoare adaugata fata de Alegeri 2005, care ofera de asemenea stiri electorale si comentarii de Igor Botan & Co. Ca rezultat, alegatorul "conectat" (la retea) nu are nici un motiv sa viziteze siturile individuale ale candidatilor.

Sa fie oare siturile partidelor si candidatilor accesorii necesare din considerente de prestigiu si, concomitent, absolut inutile in campania electorala? Nu neaparat. Blogul electoral poate rezolva una din problemele cu care se confrunta oricare politician — stereotipul negativ al omului politic. continuare »

Publicat in: Guvernare si politica | Web, Internet si IT
Taguri: , ,

Schimbari mari (dar invizibile) pe Culiuc.com

Posibil unii au observat ca situl cam schiopata in ultimile saptamini (spre exemplu, nu functionau comentariile). In urma unui probleme tehnice, am decis sa mut situl la hosting provider comercial. Gasirea unui hosting potrivit s-a dovedit a fi mai complicat decit am crezut initial. continuare »

Publicat in: Web, Internet si IT
Taguri: , ,