Alexandru Culiuc

Comentarii recente

Ultimile 20 comentarii in ordine cronologica inversa.

1

Slanina
26 octombrie 2016 20:30

Publicat in: Culiuc Sr. la nouăzeci

Multi inainte strabunicului, stranepotului si celorlalti membri ai clanului :-)

2

Marian
6 iunie 2016 19:37

Publicat in: De la Nantoi la Sandu

another Alex: susțin întrebările și analiza ta.

Din păcate, Alex Culiuc e biased în părerile sale despre D-na Sandu; cred că din cauză că au învățat pe la aceiasă instituție și din start își dă garda jos crezând că toți absolvenții Harvard-ului sau foști "Economiști" de pe la WB sunt la același nivel de calitate intelectuală și profesională. Pe mine mă macină altceva: cum naiba poți numi pe cineva Economist care are studii de management (în mod normal Economiștii la WB sau IMF au cel puțin studii de master sau doctorat în acest domeniu, dar D-na Sandu ce fel de studii avea când au luat-o la oficiul WB din Chișinău în 1998?!). De asemenea, cum naiba poți ajunge "Consultant și Șef Adjunct de Direcție" în primul job după terminarea facultății neavând niciun fel de experiență până atunci?! Îmi explică și mie cineva aceste detalii minore?

3

Camelia Vasilov
20 decembrie 2015 14:50

Publicat in: Concediul de maternitate — exemple din SUA

Am citit povestea dumneavoastra acum mult timp, cand am descoperit acest blog, si am avut din prima senzatia ca aceasta pozitie porneste de la niste premise profund, dar profund gresite. Povestea dumneavoastra este una de succes, una din acele povesti care pot fi ilustrate foarte bine atunci cand cauti pe Google 'working mothers'.

In primul rand,
"Concediul de maternitate nu este un drept inalienabil, ci un beneficiu costisitor" NUMAI DACA maternitatea in sine ar fi o optiune (sau serviciul).

Un remarcabil discurs TED pune toate punctele pe i in aceasta problema: http://www.ted.com/talks/jessica_shortall_how_america_fails_new_parents_and_their_babies#t-624611

De dragul dezbaterii, sa zicem ca ne putem permite sa ne dispensam de facerea de copii ca sursa de viitoare forta de munca pentru tara - dar ce punem in loc? Imigratie masiva? Trecem pe roboti? Moldova e la ani lumina de oricare din aceste optiuni (si nici nu cred ca ele ar fi de dorit chiar daca le-am avea). Invitam tinerii plecati sa-si faca un viitor profesional in afara granitelor sa se intoarca, cu beneficiile ... 0 ?

In al doilea rand, ce se intampla cu acei copii lasati cu alte surse de ingrijire si interactiune cu lumea decat parintii, si asta din saptamana a treia dupa nastere? (Discursul de pe TED nu acopera aceasta tema, desi ar trebui).

Anume, chiar daca sunt tratati foarte okay de o cresa (pentru familiile care isi permit una, evident), sunt foarte slabe sansele ca cineva ii va stimula intelectual si emotional suficient de mult astfel incat pana la critica varsta de 3 ani sa-si formeze conexiunile neuronale la maximum. Capitolul despre dezvoltarea copilului din raportul pe dezvoltare al Bancii Mondiale din 2015 sustine foarte bine ideea ca ceea ce cauzeaza saracia - un set de obiceiuri, lipsa de anumite abilitati etc. - se transmite la modul cel mai serios inca din primele luni de viata. http://www.worldbank.org/content/dam/Worldbank/Publications/WDR/WDR%202015/Chapter-5.pdf

Cineva ar trebui sa studieze performantele viitoare ale noilor-nascuti care au fost tinuti departe de parintii lor timp de minim 8 ore pe zi, sa calculeze impactul asupra economiei prin inovatia pe care ar fi putut-o aduce acestia (si prin celelalte mecanisme cauzale expuse in raport) si includa si acest impact in analiza costurilor si beneficiilor unui concediu de maternitate.

Acum, nu zic ca am gasit doar aici premisa ca maternitatea si cum te descurci cu ea sunt pure alegeri: ilustrez cu un schimb de replici in cadrul seminarului de la universitate in care am discutat capitolul citat mai sus.

Pe scurt, eu am reprodus o vorba de la mine din sat asupra copiilor noi-nascuti "Ce cuminte este, unde-l pui acolo sade! Si slava domnului, inca nu vorbeste ca atunci o sa-mi bata capul toata ziua!" Bebelusii care nu prea vorbesc, tipa, cer atentie, se misca mult sunt considerati copii model, iar cei care nu sunt asa sunt 'indreptati' de parinti in aceasta directie. La care o colega de curs: "Oamenilor cu asemenea convigeri ar trebui sa le fie distribuite prezervative!"

Ghiciti ce: nu e vorba de convingeri, e doar un calcul economic. Unei mame sarace care trebuie si sa lucreze ii convine mult mai mult ca bebelusul sa fie 'cuminte'. Dar bebelusii cuminti sau cumintiti de parintii lor si asa stresati cu toate nu vor ajunge niciodata sa-si foloseasca la maxim pontentialul neuronal. Si ciclul saraciei poate reincepe.

4

Dorin
17 august 2015 19:45

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 2: Cafenele și terase

La Propaganda mincarea a fost foarte gustoasa si chelnerul dar tot asa de simpatic cum l-ai descris tu.

5

Aadryannaa
14 august 2015 23:57

Publicat in: De la Nantoi la Sandu

In Moldova diplomația nu soluționează un segment extrem de îngust de probleme.

6

Nika
14 august 2015 19:05

Publicat in: Concediul de maternitate — exemple din SUA

Pe scurt: 2 oameni cu salarii mai mari decit salariul unei bone (deja automat ajung in top 30% si sunt exclusi restul 70% din populatia tarii respective) oricum au avut nevoie si de ajutorul bunicii (in Moldova cam fiecare a 2-a familie are bunicile plecate din tara, la lucru, deci nu exista aceasta optiune). Eu cred ca atunci cind treci printr-o experienta, trebuie sa empatizezi si cu alte categorii - ex. o familie de invatatori incepatori de scoala in SUA etc etc. si nu sa te limitezi la propria experienta. Si da - in MD solicitarile sunt corecte, pentru ca sunt in schimbul unor taxe foarte mari, retinute lunar din salariu. Poate e cazul sa fie anulate si taxele - no problem, dar asta e alta discutie deja. Si da, la desert - SUA are cea mai mare rata a saraciei in rindul copiilor, comparativ cu tarile membre OECD (cele mai bogate tari ale lumii).

7

Vasile
14 august 2015 12:04

Publicat in: Concediul de maternitate — exemple din SUA

Foarte bine punctat Natalia.

8

Albert
13 august 2015 12:24

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 2: Cafenele și terase

Cam aceleasi note le dau si eu.Vinurile sunt destul de bunicele.

9

Brandusa
13 august 2015 7:53

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 3: Restaurante

Cam aceiasi parere o am si eu. Carmelo e primul in topul preferintelor mele.

10

Gica
3 august 2015 9:37

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 2: Cafenele și terase

Mereu merg la Propaganda cand vizitez Chisinaul. Mancarea, ambianta, chelnerii , bautura totul ma face sa revin cu placere.

11

IonMarandici
30 iulie 2015 0:44

Publicat in: Soluții pentru Moldova. Diversificarea și sofisticarea exporturilor

Curios ca nu sunt multe comentarii, este un blog post foarte bun. Poate din cauza asta. Cateva remarci aleatorii:

1) Este o incercare originala si optimista de a solutiona problema dezvoltarii in RM. Originala, pentru ca propui o schema concreta de incurajare a exporatorilor experimentatori. Optimista, pentru ca, unele probleme nu au o solutie, adica sunt de nerezolvat din cauza factorilor structurali.

2) Legat de punctul 1 este interesant este ca nu incepi cu teoriile clasice ale cresterii economice. Probabil ca eu as incepe cu o examinare a teoriilor elaborate de Solow-Swan, Acemoglu, Romer sau Schumpeter, dupa care as explica de ce acestea nu se aplica Moldovei si as propune modelul meu bazat pe export.

3) In legatura cu solutia pe care o propui: "susținerea din partea statului antreprenorilor care lansează bunuri de export care n-au mai fost produse în economie."
Mi se pare o idee buna, insa exista doua aspecte problematice ...

a) produsele noi pentru export trebuie sa apara de undeva. Cum apar aceste produse noi in primul rand? Revenim la endogenous growth theory si teorii despre progresul tehnologic-inovatii (punctul 2);
b) daca lasam statul sa se ocupe de asta, sigur o sa apara firme controlate de politicieni, care vor profita de sistem, deci daca businesul si politica nu vor fi separate mai clar, vor aparea rent-seeking.

4) O alta intrebare este daca aceste facilitati vor fi oferite companiilor cu capital strain sau doar celor cu capital moldovenesc? Adica daca o companie din Ucraina vine cu un produs nou si il re-exporta din Moldova, aceasta ar trebui sa primeasca beneficii sau nu?

5) In fine nu vreau sa fiu prea critic, dar cred ca o mare parte din solutie ramane educatia. De aceea Maia Sandu era omul potrivit la Ministerul Educatiei. As investi masiv in domeniul stiintelor exacte cum face SUA cu STEM programs si domeniul IT.

6) In legatura cu zonele economice libere ca reteta a dezvoltarii mi se pare ca si-au trait veacul. Au aparut peste tot, nu am urmarit literatura atent, dar daca ele apar peste tot banuiesc ca deja nu mai sunt o solutie.

12

Blog de pierdut vremea
15 iulie 2015 14:19

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 4: Observații generale. Purcari răspunde

Macar a avut bunul simt sa-ti raspunda, si chiar foarte frumos.

13

J_P.LENDERS
12 iunie 2015 19:57

Publicat in: Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Buna Tuturor.

Face cineva nevoie de un împrumut de urgență pentru orice motive, la toate, dacă da, atunci, e-mail-ne la Via (j_p.lenders@outlook.com) pentru mai multe informații despre această tranzacție.

Salutări
J_P.Lenders

14

BERRY
4 iunie 2015 1:44

Publicat in: Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Sunt Henry Donald după nume. Eu locuiesc în Canada, Vreau să folosesc acest mediu pentru a avertiza tuturor solicitanților de împrumut să fie foarte atenți, pentru că există înșelătorie pretutindeni. Acum cateva luni am fost încordată financiar, și din cauza disperarea mea am fost scammed de mai multe lenders on-line. Am pierdut aproape speranța până când un prieten de-al meu mi-a referit la un creditor foarte fiabil numit BERRY ÎMPRUMUTURI firma din SUA care mi împrumuți un împrumut negarantat de 50.000 de dolari în trei oră, fără nici un stres. Dacă vă aflați în nevoie de orice fel de împrumut doar contactati-l acum prin: berryloansfirm@hotmail.com Sunt folosind acest mediu pentru a avertiza tuturor solicitanților de împrumut, din cauza naiba am trecut prin în mâinile acelor creditori frauduloase. Și nu-mi doresc nici dușmanul meu să treacă prin astfel de iad pe care am trecut prin în mâinile acelor creditori on-line frauduloase, i se va dori, de asemenea, să mă ajute să trec aceste informații altor persoane care au, de asemenea, nevoie de un împrumut o dată ce au primi, de asemenea împrumut de la BERRY ÎMPRUMUTURI firma din Statele Unite ale Americii, mă rog ca Dumnezeu să-i dea viață lungă. E-mail; berryloansfirm@hotmail.com

15

Larry Livingstone
13 mai 2015 22:48

Publicat in: Observații pe marginea raportului Kroll

Devreme ce BNM a fost foarte bine informata pe parcursul anilor referitor la creditarea frauduloasa din banci, intrebarea evidenta ar fi - de ce totul s-a redus doar la monitorizare?

Daca ar fi sa presupunem ca in lipsa unui political will adecvat pentru a stopa aceste operatiuni, autoritatile s-au limitat doar la data collection atunci iarasi de ce a fost permisa degenerarea situatiei pana la un risc sistemic sporit?

Si pe final SIS-ul, care are ca scop combaterea aparitiei situatiilor exceptionale in unitati economice de importanta vitala aka stabilitate financiara in cazul respectiv, unde cu siguranta a existat o supraveghere specializata a grupului Shor si afiliatilor.

SIS-ul a ales inexplicabil o pozitie exclusiva de observator fiind extrem de constient ca in banci opereaza un grup organizat cu o agenda deloc constructiva pentru deponentii de rand.

Between Scylla and Charybdis, in persoana BNM-ului si SIS-ului, my last question is - care este probabilitatea existentei unor elemente de grup in aceste institutii care au actionat in complicitate, favorizat intangibilitatea jurisdictionala si musamalizat aspectul infractional?

16

another Alex
5 mai 2015 20:07

Publicat in: De la Nantoi la Sandu

Raspund la intrebarea de la urma (desi discutam despre Maia si nu despre predecesorii ei) - ministri precedenti au facut exact ceea ce a facut Maia Sandu in ultimii aproape 3 ani. Activitati, ceva legi, restructurari, un fel de reforme, programe de studii, angajari-reangajari, proiecte finantate etc. Situatia in invatamint e cea pe care o cunoastem. Pe unde mai buna, pe unde mai rea. Asta si ziceam, nimic extraordinar n-a facut Sandu. Represaliile de la bac au fost initiate de ministrii precedenti. Iar Maia doar a procurat camere video. Plus un cod al educatiei, care nu se stie ce impact va avea si cum va fi aplicat. Zeci coduri au fost adopate la noi. Nimic extraodrinar. N-am vazut si auzit ca anume pentru asta cineva sa fie numit erou national si promovat ca prim-ministru. Mai ales ca cel mai probabil codul a fost scris de experti, si nu personal de Maia. Si din cite stiu, si camerele si codul au fost finantate dintr-un credit luat de la banca monidiala, pe care va trebui sa-l intoarcem toti cei din Moldova (nu si moldovenii refugiati peste hotare). Apropo, poate gresesc, dar din ceea ce am observat, Maia este masiv laudata anume de cei care au beneficiat din proiectul finantat din banii imprumutati de la banca mondiala. Indirect ei isi aduc auto-laude.
Nu zic ca totul a fost rau si catastrofal la ministerul codus de Maia. Doar ca nu a fost nimic deosebit. Si asta e firesc. Maia e dintr-o alta lume. Ea nu cunostea deloc situatia din invatamin si problemele de acolo. Un an-doi i-a luat probabil doar ca sa se dezmeticeasca unde a ajuns si cum se vorbeste acolo. Povestea asta, ca iata un an a invatat in cea mai buna scoala din lume si acolo i-au spus asa secrete ca ea poate fi si minitrul educatiei, si al culturii, si economiei, si prim-ministru etc. e o simpla poveste. Ministra finantelor adusa cindva de Ponta e o dovada. Asa ca... sorry.
PS. N-am facut nici o filosofie. Am descris ceea ce am presupus. Am avut sau nu dreptate, stii doar tu.
PPS. Inchipuirea mea n-are nici o treaba. Si alte considerente la fel n-au nici o treaba. Important e daca a votat Maia pentru acea hotarire de Guvern sau nu. Si din cite se poate de inteles, ea a votat. Asa ca poarta raspundere colegiala alaturi de Leanca, ca si toti ceilalti ministri. Celelalte sint fictiuni.

17

Alexandru Culiuc
30 aprilie 2015 17:04

Publicat in: De la Nantoi la Sandu

Nu răspund la tot. Două lucruri. Subestimezi importanța schimbărilor de la bac si a codului. Primul pas de depăs;ire a alcoolismului este admiterea acestui fapt. Tot asa si aici -- pentru a avea o motivare de a schimba sistemul, e important sa intelegem ca avem o problema, sa intelegem cat este de grava si sa intelegem unde (in care scoli) e mai grava. Reformele bacului, in ciuda unei opozitii enorme din partea parintilor (motivarea carora ma depaseste) si invatatorilor, s-au ispravit cu aceasta problema. A doua reforma tine de schimbarile din codul invatamantului, si in special in ceea ce tine de schimbarile ce afecteaza universitatile. Rectorii s-au zbatut din rasputeri sa blocheze aceste reforme. Crezi ca acest cod chiar nu are nici un fel de urmari daca el a trezit o rezistenta atat de mare? Inchiderea scolilor in zonele depopulate a fost si ea absolut necesara, si la fel de nepopulara. Diferenta mare dintre masurile intreprinse de Maia si miile de masuri intreprinse de alte ministere este faptul ca ambele au avut o opozitie enorma, dar Maia le-a dus la capat. Pentru mine in 2 3/4 ani e suficient si aceste trei, dar sunt si alte schimbari care sunt puse pe roate (reforma invatamantului profesional, spre exemplu). Spune-mi te rog ce au facut precedentii zece ministri a invatamantului?

P.S. Ai facut foarte multa filozofie din faptul ca am scris ca Maia e la minister de 2 ani. Am gresit -- intr-adevar la vara vor fi trei ani de cand Maia a plecat din Washington. Timpul zboara repede...

P.P.S. Cred ca ai o inchipuire distorsionată a felului in care au fost adoptate hotărârile secrete ale guvernului in privinta bancilor.

18

another Alex
29 aprilie 2015 23:15

Publicat in: De la Nantoi la Sandu

Alex, voi incerca sa te chem la o discutie sincera. Presupun ca tu tocmai din acest motiv scrii pe blog - ca sa initiem o discutii. Atunci, hai sa discutam cu sinceritate.
Eu traiesc in Moldova. Cunosc realitatile de aici. Traiesc in ele. Incerc sa vad ce a reusit noua clasa politica si de guvernare incepind cu 2009 si pina acum (aproape 6 ani!) si inteleg ca realizarile sunt foarte si foarte modeste. Deseori vad, asa cum se zice pe la noi, pe "una din retelele sociale" cuvintele de lauda si exaltare la adresa Maei Sandu. Si nu inteleg de ce.
Posibil Sandu are tot ce ar trebui unui leader. Arata bine. Cariera extraordinara. Dar intrebarea e ce a realizat Sandu la ministerul educatiei. Adresez intrebarea cu toata sinceritatea si deschiderea, si fara a pretinde ca nu a facut nimic. Tu afirmi ca ea a reusit incomparabil de (mai) mult la minister. Dupa mine, starea de lucruri in domeniul invatamintului a ramas la fel cum era. Daca ceva a evoluat, atunci doar in virtutea faptului, ca totul se misca in lumea asta, de la sine, inclusiv la ministerul educatiei. Ceva in educatie s-a imbunatat, ceva a devenit mai rau. Care ar fi realizarile? Poate unii ar invoca modul in care se sustine bac-ul, cu aplicarea camerelor de supraveghere si CNA-ului. Sau noul cod al aducatiei. Eu cred ca aplicarea camerelor de supraveghere si CNA (!!!) la bac este o nebunie, care ar putea sa se intimple doar in tari bananiere. Iar Codul e un simplu document, de care Moldova a avut cu miile si care nu se stie cum va lucra in practica si la ce realizari ne va duce. Sunt convins ca nu va trece nici citeva luni, si acelasi minister al educatiei va veni cu propuneri de modificare si completare, si va zice ca nu este perfict si cere amendamente. Deci aceste 2 masuri is prea neesentiale, si orice minister ar putea aduce multe exemple similare. Asa ca intrebarea de baza: CE A REALIZAT REAL MAIA SANDU LA MINISTERUL EDUCATIEI? Daca e posibil, te rog, scrie citeva, sa zicem 6-8 masuri serioase, implementate cu succces si care au un rezultat vizibil.
Apropo. Din ceea ce am observat in textele tale, esti super corect si atent la detalii. Scrii totul cu mare atentie si dupa o analiza buna. Nu cred ca nu verifici inainte de a scrie date factologice. Si uite, in textul de mai sus scrii ca Maia a reusit "in doi ani la Minister". Nu cred ca nu cunosti ca Maia a veni la Guvern in iulie 2012, deci sunt aproape 3 ani. Atunci de ce tu scrii 2 ani? Presupun ca dintr-un singur motiv. Tu intelegi ca ea a facut foarte putin, si de aceea incerci sa-i diminuezi perioada de aflare a ei la cirma ministerului, pentru ca eventual, atunci cind vei fi intrebat si cind se va dovedi, ca rezultatele la ministerul educatiei sunt modeste, tu sa zici ca e ok, fiindca ea e "doar" de 2 ani. Dar hai sa fim atenti la detalii. Maia Sandu e ministru de 2 ani si 9 luni, deci mai aproape de 3 ani, si nu de 2. Dar poate gresesc, asa ca hai totusi sa clarificam, asa cum intrebam, ce a realizat ea in acesti ani.
Mai departe. Tu intrebi daca "Cineva crede că Sandu ar fi ignorat toate avertizările consilierilor (interiori și exteriori) privind vulnerabilitățile crescânde în sistemul bancar precum a făcut-o Leancă?" Si primul lucru pe care ar trebuie sa-l deducem e ca Leanca e vinovat de problemele in sistemul bancar. El probabil este. Dar uite care-i situatia. Decizia (desecretizata) de acordare a celor 9,5 miliare este o HOTARIRE de GUVERN. Deci, o hotarire votata de toti membrii guvernului... inclusiv de stimata doamna Sandu... Intelegi care-i treaba?! Posibil Leanca a ignorat avertizarile consilierilor si e vinovat. Dar oare ceilalti membri ai Guvernului nu au aceeasi responsabilitate? Oare un om intreg la mine nu ar fi intrebat "ce faceti oameni buni? Ati innebunit sa dati 9,5 miliarde lei pentru o pisica in sac?" Acum, desigur, e simplu de facut fum. Dar oare nu tot Maia Sandu a ridica minuta si a votat pentru acea hotarire secreta de acordare a 9,5 miliare??? De ce nu s-a impotrivit atunci? De ce nu a iesti atunci public si sa zica ca nu e de acord? Pune mina pe inima si raspunde sincer: este oare sau nu responsabila Maia, la fel ca si toti membrii Guvernului (fara votul lor Leanca nu facea nimic) pentru ca a votat hotarirea???
Doua intrebari. Hai sa discutam.
PS: Nu stiu cum a fost Nantoi in 2001, dar am impresia ca acum trage carul lui Leanca in jos. El e exemplul insuccesului si esecului politic - a fost prin toate partidele, dar nimic din asta n-a iesit.

19

adriana
3 aprilie 2015 9:41

Publicat in: Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Salut, cei care stiu ceva de admiterea la vreo universitate de medicina dentară,ar putea sa ma ajute le-as fi foarte recunoscătoare.sunt anul 4 la stomatologie in RM si am cîștigat green card-ul,si vreau ss echivalează studiile sau sa fac cumva misterul acolo. Ms

20

gazetto.md
6 martie 2015 14:55

Publicat in: Divertisment la Chișinău, 21-25 august. Recomandări și sugestii?

Daca cautati un restaurant unde se poate de mancat sushi delicioase atunci nu ezitati sa vizitati cafeneaua Gazetto.