Alexandru Culiuc

Comentarii recente

Ultimile 20 comentarii in ordine cronologica inversa.

1

Men's Puma EvoTouch Pro FG
8 august 2017 8:02

Publicat in: Proiect de branding pentru Asociaţia Bloggerilor din Moldova

Because of that I would've been able to wear this torture devices only by tying the shoe laces skipping the top two shoe lace holes, so that the neck of the foot could actually bend properly while walking.

Publicat in: Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Now speed is the most element for the football boots. usa adidas indoor soccer shoes is not only the fastest but the most intelligent in the soccer shoes history. MiCoach help usa cleats for football shoes become the top intelligent tool in training records, including instant speed, fastest speed, sprint times, cadence, distance and running time and performance data. Soles of fake uggs are extremely rigid while the soles of the real ones are highly flexible.
Men's New Balance Furon Dispatch TF http://www.soccer101shoes.com/Men's-New-Balance-Furon-Dispatch-TF.html

Publicat in: Balanta comerciala, contul curent si remitentele: multa contabilitate si putina economie

This was the clear winner out of 4 different shoes/brands in size 9 for him. Two of his little buddies also have these shoes. Now I have to send the rest back,usa soccer shoes but love that Zappos makes it so easy!
Nike Men's MercurialX Victory VI TF Turf Soccer Shoes Black Orange http://www.soccer101shoes.com/Men's-Nike-MercurialX/Nike-Men's-MercurialX-Victory-VI-TF-Turf-Soccer-Shoes-Black-Orange.html

4

timberland kids
12 iunie 2017 13:48

Publicat in: Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova

ニューヨークなど世界各地の大都市では、ロンドン、アムステルダム、労働者が正方形、公園や市内の他の公共エリアでの昼食時にも、軽食またはより精巧なものを食べて見ることが一般的です。そして、習慣は伝統が昼食時より正式な食事が、「テイクアウト」とお弁当は常に日常の一部となっている作ることであり、ここに来ています。どのように代わりに小さなオフィススペースカップを再生する作業に近い広場に食べたり(不健康な習慣です)デスクトップ上で食べるようにあなたの暖かいを取ってはどうですか?あなたはより多くの「社会」が、軽い生地と光色の夏の呼び出しであるべき仕事の服、となります。

5

timberland white
12 iunie 2017 13:45

Publicat in: Proiect de branding pentru Asociaţia Bloggerilor din Moldova

現在の市場は1899年にオープンした2羽の間で1931年における第二の翼は、屋外でシーフードスナック市場の棒を味わう夜を楽しむのに最適な大きな中央スパンです。最も有名なバーでは、豊富なメニューで、ボックス32くらいエビ、アサリ、カキ、特によく詰めペストリーの基本です。乗り心地を続行する前に必須ストップ!

Publicat in: Culiuc.com — everybody in the casa noua

By モンスタービーツ イヤホン on Jan 11, 2015

Publicat in: Crearea unui sistem fotografic. Partea 2: Echipament pentru fotografie stradală şi turistică

It’s actually almost impossible to find well-aware americans on this niche, however you come across as like you be aware of whatever you’re indicating! Regards
replique rolex submariner or acier occasion http://www.bestwatchnews.com/popularite-rolex-submariner-date-vs-gmt-master-ii.html

8

Slanina
26 octombrie 2016 20:30

Publicat in: Culiuc Sr. la nouăzeci

Multi inainte strabunicului, stranepotului si celorlalti membri ai clanului :-)

9

Marian
6 iunie 2016 19:37

Publicat in: De la Nantoi la Sandu

another Alex: susțin întrebările și analiza ta.

Din păcate, Alex Culiuc e biased în părerile sale despre D-na Sandu; cred că din cauză că au învățat pe la aceiasă instituție și din start își dă garda jos crezând că toți absolvenții Harvard-ului sau foști "Economiști" de pe la WB sunt la același nivel de calitate intelectuală și profesională. Pe mine mă macină altceva: cum naiba poți numi pe cineva Economist care are studii de management (în mod normal Economiștii la WB sau IMF au cel puțin studii de master sau doctorat în acest domeniu, dar D-na Sandu ce fel de studii avea când au luat-o la oficiul WB din Chișinău în 1998?!). De asemenea, cum naiba poți ajunge "Consultant și Șef Adjunct de Direcție" în primul job după terminarea facultății neavând niciun fel de experiență până atunci?! Îmi explică și mie cineva aceste detalii minore?

10

Camelia Vasilov
20 decembrie 2015 14:50

Publicat in: Concediul de maternitate — exemple din SUA

Am citit povestea dumneavoastra acum mult timp, cand am descoperit acest blog, si am avut din prima senzatia ca aceasta pozitie porneste de la niste premise profund, dar profund gresite. Povestea dumneavoastra este una de succes, una din acele povesti care pot fi ilustrate foarte bine atunci cand cauti pe Google 'working mothers'.

In primul rand,
"Concediul de maternitate nu este un drept inalienabil, ci un beneficiu costisitor" NUMAI DACA maternitatea in sine ar fi o optiune (sau serviciul).

Un remarcabil discurs TED pune toate punctele pe i in aceasta problema: http://www.ted.com/talks/jessica_shortall_how_america_fails_new_parents_and_their_babies#t-624611

De dragul dezbaterii, sa zicem ca ne putem permite sa ne dispensam de facerea de copii ca sursa de viitoare forta de munca pentru tara - dar ce punem in loc? Imigratie masiva? Trecem pe roboti? Moldova e la ani lumina de oricare din aceste optiuni (si nici nu cred ca ele ar fi de dorit chiar daca le-am avea). Invitam tinerii plecati sa-si faca un viitor profesional in afara granitelor sa se intoarca, cu beneficiile ... 0 ?

In al doilea rand, ce se intampla cu acei copii lasati cu alte surse de ingrijire si interactiune cu lumea decat parintii, si asta din saptamana a treia dupa nastere? (Discursul de pe TED nu acopera aceasta tema, desi ar trebui).

Anume, chiar daca sunt tratati foarte okay de o cresa (pentru familiile care isi permit una, evident), sunt foarte slabe sansele ca cineva ii va stimula intelectual si emotional suficient de mult astfel incat pana la critica varsta de 3 ani sa-si formeze conexiunile neuronale la maximum. Capitolul despre dezvoltarea copilului din raportul pe dezvoltare al Bancii Mondiale din 2015 sustine foarte bine ideea ca ceea ce cauzeaza saracia - un set de obiceiuri, lipsa de anumite abilitati etc. - se transmite la modul cel mai serios inca din primele luni de viata. http://www.worldbank.org/content/dam/Worldbank/Publications/WDR/WDR%202015/Chapter-5.pdf

Cineva ar trebui sa studieze performantele viitoare ale noilor-nascuti care au fost tinuti departe de parintii lor timp de minim 8 ore pe zi, sa calculeze impactul asupra economiei prin inovatia pe care ar fi putut-o aduce acestia (si prin celelalte mecanisme cauzale expuse in raport) si includa si acest impact in analiza costurilor si beneficiilor unui concediu de maternitate.

Acum, nu zic ca am gasit doar aici premisa ca maternitatea si cum te descurci cu ea sunt pure alegeri: ilustrez cu un schimb de replici in cadrul seminarului de la universitate in care am discutat capitolul citat mai sus.

Pe scurt, eu am reprodus o vorba de la mine din sat asupra copiilor noi-nascuti "Ce cuminte este, unde-l pui acolo sade! Si slava domnului, inca nu vorbeste ca atunci o sa-mi bata capul toata ziua!" Bebelusii care nu prea vorbesc, tipa, cer atentie, se misca mult sunt considerati copii model, iar cei care nu sunt asa sunt 'indreptati' de parinti in aceasta directie. La care o colega de curs: "Oamenilor cu asemenea convigeri ar trebui sa le fie distribuite prezervative!"

Ghiciti ce: nu e vorba de convingeri, e doar un calcul economic. Unei mame sarace care trebuie si sa lucreze ii convine mult mai mult ca bebelusul sa fie 'cuminte'. Dar bebelusii cuminti sau cumintiti de parintii lor si asa stresati cu toate nu vor ajunge niciodata sa-si foloseasca la maxim pontentialul neuronal. Si ciclul saraciei poate reincepe.

11

Dorin
17 august 2015 19:45

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 2: Cafenele și terase

La Propaganda mincarea a fost foarte gustoasa si chelnerul dar tot asa de simpatic cum l-ai descris tu.

12

Aadryannaa
14 august 2015 23:57

Publicat in: De la Nantoi la Sandu

In Moldova diplomația nu soluționează un segment extrem de îngust de probleme.

13

Nika
14 august 2015 19:05

Publicat in: Concediul de maternitate — exemple din SUA

Pe scurt: 2 oameni cu salarii mai mari decit salariul unei bone (deja automat ajung in top 30% si sunt exclusi restul 70% din populatia tarii respective) oricum au avut nevoie si de ajutorul bunicii (in Moldova cam fiecare a 2-a familie are bunicile plecate din tara, la lucru, deci nu exista aceasta optiune). Eu cred ca atunci cind treci printr-o experienta, trebuie sa empatizezi si cu alte categorii - ex. o familie de invatatori incepatori de scoala in SUA etc etc. si nu sa te limitezi la propria experienta. Si da - in MD solicitarile sunt corecte, pentru ca sunt in schimbul unor taxe foarte mari, retinute lunar din salariu. Poate e cazul sa fie anulate si taxele - no problem, dar asta e alta discutie deja. Si da, la desert - SUA are cea mai mare rata a saraciei in rindul copiilor, comparativ cu tarile membre OECD (cele mai bogate tari ale lumii).

14

Vasile
14 august 2015 12:04

Publicat in: Concediul de maternitate — exemple din SUA

Foarte bine punctat Natalia.

15

Albert
13 august 2015 12:24

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 2: Cafenele și terase

Cam aceleasi note le dau si eu.Vinurile sunt destul de bunicele.

16

Brandusa
13 august 2015 7:53

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 3: Restaurante

Cam aceiasi parere o am si eu. Carmelo e primul in topul preferintelor mele.

17

Gica
3 august 2015 9:37

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 2: Cafenele și terase

Mereu merg la Propaganda cand vizitez Chisinaul. Mancarea, ambianta, chelnerii , bautura totul ma face sa revin cu placere.

18

IonMarandici
30 iulie 2015 0:44

Publicat in: Soluții pentru Moldova. Diversificarea și sofisticarea exporturilor

Curios ca nu sunt multe comentarii, este un blog post foarte bun. Poate din cauza asta. Cateva remarci aleatorii:

1) Este o incercare originala si optimista de a solutiona problema dezvoltarii in RM. Originala, pentru ca propui o schema concreta de incurajare a exporatorilor experimentatori. Optimista, pentru ca, unele probleme nu au o solutie, adica sunt de nerezolvat din cauza factorilor structurali.

2) Legat de punctul 1 este interesant este ca nu incepi cu teoriile clasice ale cresterii economice. Probabil ca eu as incepe cu o examinare a teoriilor elaborate de Solow-Swan, Acemoglu, Romer sau Schumpeter, dupa care as explica de ce acestea nu se aplica Moldovei si as propune modelul meu bazat pe export.

3) In legatura cu solutia pe care o propui: "susținerea din partea statului antreprenorilor care lansează bunuri de export care n-au mai fost produse în economie."
Mi se pare o idee buna, insa exista doua aspecte problematice ...

a) produsele noi pentru export trebuie sa apara de undeva. Cum apar aceste produse noi in primul rand? Revenim la endogenous growth theory si teorii despre progresul tehnologic-inovatii (punctul 2);
b) daca lasam statul sa se ocupe de asta, sigur o sa apara firme controlate de politicieni, care vor profita de sistem, deci daca businesul si politica nu vor fi separate mai clar, vor aparea rent-seeking.

4) O alta intrebare este daca aceste facilitati vor fi oferite companiilor cu capital strain sau doar celor cu capital moldovenesc? Adica daca o companie din Ucraina vine cu un produs nou si il re-exporta din Moldova, aceasta ar trebui sa primeasca beneficii sau nu?

5) In fine nu vreau sa fiu prea critic, dar cred ca o mare parte din solutie ramane educatia. De aceea Maia Sandu era omul potrivit la Ministerul Educatiei. As investi masiv in domeniul stiintelor exacte cum face SUA cu STEM programs si domeniul IT.

6) In legatura cu zonele economice libere ca reteta a dezvoltarii mi se pare ca si-au trait veacul. Au aparut peste tot, nu am urmarit literatura atent, dar daca ele apar peste tot banuiesc ca deja nu mai sunt o solutie.

19

Blog de pierdut vremea
15 iulie 2015 14:19

Publicat in: Subiectiv despre localurile și vinurile Moldovei. Partea 4: Observații generale. Purcari răspunde

Macar a avut bunul simt sa-ti raspunda, si chiar foarte frumos.

20

J_P.LENDERS
12 iunie 2015 19:57

Publicat in: Harvard — mai ieftin decât Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Buna Tuturor.

Face cineva nevoie de un împrumut de urgență pentru orice motive, la toate, dacă da, atunci, e-mail-ne la Via (j_p.lenders@outlook.com) pentru mai multe informații despre această tranzacție.

Salutări
J_P.Lenders